Page 1

ÄÄNEKOSKEN


ÄÄNEKOSKEN Äänekosken Kesä on tehty hyvästä lähiruoasta, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista, ikimuistoisista kulttuurielämyksistä sekä kauniista maaseudusta. Kutsu kesävieras kylään tai nauti itse kotikaupungin tunnelmasta.

Hanna Varteva, Sami Paajanen, Timo Pulli, Jarkko Siirtonen ja Eeva Kumpulainen poseeraavat Äänekosken kesälehden kannessa.

Kuumat palokuntalaiset viileissä kuvissa Sami Rahkonen

Paikkakunnan bravuureita ovat muun muassa hampurilaiset, wingsit ja vohvelit. Makumatkoilla nautitaan myös kesäisistä maisemista.

Äänekosken kaupungin kesälehden kannessa poseeraa tänä vuonna Äänekosken VPK:sta tuttuja kasvoja. Kameran eteen astuivat Hanna Varteva, Sami Paajanen,Timo Pulli, Jarkko Siirtonen ja Ee-

6-7

10-11

Järvimaisemat hurmasivat Puromäet. Perhe ei enää ikävöi etelän ruuhkia. Äänekoskella eletään maalaiselämää.

Äänekosken kaupungin kesälehti 2017 Painosmäärä 17 000 Toteutus: Sisä-Suomen Lehti Painopaikka:

16-17

reille ennen lehden painoon menoa. Kuvauspäiväksi Suolahteen saatiin aurinkoinen ja lämmin keli, mutta malleilta vaadittiin silti tavallista parempaa kylmänsietokykyä, sillä osa kuvauksista tehtiin hyisessä Suojärvessä.

– Kyllä tämä aina kotiolot voittaa, Pulli nauroi. VPK:n tärpit Äänekosken kesävieraille ovat Rantapuiston uimaranta ja viereinen Mortonin kesäravintola, tapahtumaviikko ja rallit heinäkuussa sekä Elorieha elokuussa.

Paikallisoppaat päivystävät Koskikeskuksessa Sami Rahkonen

Kimmo Kinnunen kehuu Äänekosken liikuntamahdollisuuksia huippuhyviksi. Lähde porukalla frisbeegolfaamaan tai suunnistamaan.

va Kumpulainen. Haastattelut ovatVPK:n väelle tuttuja, mutta mallin töitä porukka ei muista aiemmin tehneensä. Toukokuun pitkä kylmä jakso viivästytti kesän tuloa parilla viikolla, joten kannen kuvaukset piti jättää aivan loppumet-

Kaupunki perustaa kesä- ja heinäkuun ajaksi matkailuneuvonnan Äänekosken keskustaan, kauppakeskus Koskikeskuksen tiloihin. – Vaateliike Seppälän

Hänninen

seinustalle kauppakeskuksen aulaan tulee piste, jossa nuoret kesätyöntekijät vastaavat matkailijoiden kysymyksiin muun muassa kesän tapahtumista ja kesämatkailukohteista, kertoo elinvoimajohtaja Sa-

ri Åkerlund. Paikallisoppaiksi valitaan kesäkuun alkuun mennessä neljä täysi-ikäistä nuorta, jotka myös kiertävät Äänekosken taajamissa ja pitävät kesän ajan Äänekoskiblogia.

Blogi löytyy Äänekosken kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www. aanekoski.fi. Koskikeskuksessa oppaat päivystävät maanantaista lauantaihin.


Tervetuloa maailman parhaaseen Äänekosken K-citymarketiin! Palvelemme asiakaslähtöisesti ja iloisella mielellä juuri sinua! Tervetuloa mahtavien valikoimien Citymarketiin. kauppiaasi Mika henkilökuntineen

a, I a k K S o u O K ä h i r i vä ä n! l a j ÄÄNE sta seen pä i a l a om i jokai u s n ljo les a l p e e , t h ma per i o a k t i s l va ka u t d a a a a s Run lista ja l l u k Huikea r e h salaattibaari

Tilaa ja nouda! Kokoamme kauppaMuista kassisi valmiiksi. m kotiinkyös Superhelppoa! uljet

us!

Nappaa virkistävä kahvi ja leivonnainen Mahtava ja monipuolinen palvelutiski Vaasan herkkuja paistopisteestä

MA–LA 8–21, SU 10-20

MA–LA 8–21, SU 10-20 ÄÄNEKOSKI

Työskintie 3, puh. 010 538 2500


Tervehdys, arvoisa kesälehden lukija!

A

jattelin kirjoitella omakohtaisia kokemuksiani ja tuntemuksiani Äänekoskesta ja äänekoskelaisista, sillä olenhan asunut perheineni paikkakunnalla vakituisesti jo reilusti yli vuoden. Faktojen pohjalta oma tietämykseni kaupungista oli tietenkin suhteellisen hyvällä tasolla, koska olinhan toiminut kaupungissa talousjohtajana ja vs. kaupunginjohtajana jo vuosia. Kylmät faktat ovat kuitenkin vain raapaisu todellisuudesta, mikä muodostuu kaupunkilaisten iloista ja suruista, teoista ja tekemättä jättämisistä – ylipäätään elämisestä ja olemisesta. Kulttuuripuolella Äänekoski on reippaasti kokoaan suurempi kaupunki. Meillä on runsaasti laadukkaita musiikkitapahtumia, teatteria, rallia, tanssia, musiikkiopistoa, museoita, elokuvia ja vaikka mitä. Liikuntapaikatkin ovat hyvällä tasolla. Harrastaa voi oikeastaan kaikkia ajateltavissa olevia lajeja, mitä nyt kaupunki ylipäätään voi tarjota. Uimahallejakin kaupungissa on kaksi kappaletta, on jäähalli, tekonurmi, urheilupuisto, liikuntatalo, keilahalli vain muutamia mainitakseni. Uutta jäähallia, talvella jalkapallon ja yleisurheilun mahdollistavaa ylipainehallia ja sisäpelien monitoimihallia suunnitellaan rakennettavaksi aivan lähitulevaisuudessa. Mikä parasta, näin lapsiperheen kannalta, on se, että harrastusten maksut ovat enemmän kuin kohtuullisia verrattuna isompiin kasvukeskuksiin. Täällä eri järjestöjen ja urheiluseurojen talkoohenki on totta eikä pelkkää sanahelinää. Olemme perheenä olleet enemmän kuin tyytyväisiä kaupungin palveluihin, niin kaupallisiin kuin julkisiinkin. Äänekoskea voi valehtelematta tituleerata pohjoisen Keski-Suomen keskuskaupungiksi. Harvassa ovat ne palvelut, joiden perään joutuu lähtemään Äänekosken ulkopuolelle. Olen kirjoituksessani nostanut esille Äänekosken tiloja, paikkoja ja palveluita, mutta tärkeimmän jätin viimeiseksi – äänekoskelaiset ihmiset. Ihmisissä on aimo annos savolaista leppoisuutta, pari paunaa pohjalaista periksiantamattomuutta, hitunen hämäläistä hitautta ja sylillinen suomalaista sisua.

Tervetuloa Äänekoskelle olemaan, asumaan ja viihtymään!

Matti Tuononen kaupunginjohtaja


kuvamiehet.fi


6

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

NAUTI HYVÄSTÄ RUOASTA Mahtavat munkit Kauniiden järvimaisemien ympäröimällä Mämmen Seo-huoltoasemalla tuoksuvat joka aamu tuoreet munkit. Munkin voi halutessaan nauttia kahvikupposen kera ulkona Suomen luontoa ihaillen. Huoltamoyrittäjät Seija ja Jouko Kinnunen ovat vuodesta 363 päivää töissä, vain joulunpyhinä pariskuntaa ei näy asemalla. – Reikämunkit tekevät päivittäin kauppansa. Joskus laitan tällaisen jättimunkin esille asiakkaiden iloksi, Seija hymyilee.

Ehtaa kotiruokaa Keskellä Konginkankaan kylää toimivassa Reimarin Tuvassa tarjoillaan ehtaa kotiruokaa lounaan muodossa. Lounaskahvilan ja kaupan pitäjä Reetta Korjonen kertoo lounaslistan vaihtelevan paikallisten raaka-aineiden saannin mukaan. Tuvalla on lämmin tunnelma ja poiketa voi vaikka vain kahvikupposelle ja tuoreelle pullalle. – Ruoat on valmistettu kermaa ja voita käyttäen. Oikealla kotiruoalla lähtee nälkä ja lautasen voi täyttää lautasmallin mukaan, Reetta summaa.

Ruokaa kaikille aisteille Äänekosken kaupunginmuseon entisessä rakennuksessa toimiva Wille Olohuone ja keittiön bravuureita ovat makeat ja suolaiset wohvelit, joita saa useilla eri täytteillä on tulvillaan ruokaa kaikille aisteille. Savulohiwohveliin täyteläisyyttä tuo smetanakastike, ja piristysruiskeena toimii suolakurkku. 1900-luvun ajan hengen mukaisesti remontoidussa vanhassa puutalossa keskustan sykkeessä toimivan ravintolan. Yrittäjäpariskunta Päivi Peltolan ja Timo Honkosen lempeässä otteessa ensimmäistä kokonaista kesää toimivasta ravintolasta saa wohveleiden lisäksi myös lounasta ja muita herkkuja. Ravintolan yläkerrassa on kesäkuussa esillä taiteilija Mika Pekkasen maalauksia, heinäkuussa seinillä nähdään Syysilottelijoiden 5. grafiikan näyttely ja elokuussa asiakkaat voivat ihastella Sulo Ojasen luontokuvia.

Aitoja makuja Kotiruokaa notkuva noutopöytä kutsuu lounaalle Nelostien varrella sijaitsevalle huoltoasemalle Neste Lintulahteen. Huoltoaseman keittiömestari Jari Ruuth ja huoltamoyrittäjä Markku Väisänen haluavat tarjota asiakkaille sellaista ruokaa, jota itsekin tahtoisivat syödä. Viikonloppuisin lounaspöydässä on arkiruokaa hieman parempi kattaus tarjolla. – Asiakkaiden toiveesta olemme tuoneet lounaspöytään entistä autenttisempaa kotiruokaa. Teemme ruoat tuoreista ja hyvistä raaka-aineista voita ja kermaa säästelemättä. Nykypäivänä asiakkaat ovat myös valveutuneita vihannesten ja kasvisten syöjiä, joten pöydässä on aina tarjolla myös terveellisiä lisukkeita, Jari kertoo.

Omalla reseptillä Kurre Pubista saa Äänekosken ainoat wingsit, joiden Esa Soukka uskoo nousevan myös pubin kesähitiksi. Mukavan rapsakat kanasiivet on upotettu kurrelaisten omatekemään sopivan tuliseen kastikkeeseen. Ystävysten Toni Vesalan ja Maria Savolaisen kolmatta kesää Sumiaisissa pyörittämän Kurre Pubin yrittäjäkaarti on vahvistunut edelliskesän työntekijä Soukalla.

Paikallisten ja matkalaisten suosima Kolmatta kesää Hirvaskankaalla toimivan Cafe Grilliuksen asiakkaille maistuvat yrittäjä Miia Liuksen mukaan anopin reseptillä tehty lihapiirakka kaikilla mausteilla sekä tuhti Äijä-lautanen, joka vie täyslihapihvin, ranskalaisten, kebablihan, pekonin ja paistetun munan voimin isommankin nälän mennessään. – Kesäisin Grilliuksessa pistäytyy paljon tien päällä kulkevia matkalaisia. Suolaisten näläntainnuttajien lisäksi omassa keittiössämme valmistuu makeita herkkuja, joita teemme myös tilauksesta asiakkaille, yrittäjä kertoo hymyillen.

Kesähittinä läskisoosi Sumialaisten olohuoneena toimivassa Kahvila Korpussa käy etenkin lounasaikaan kova puheensorina. Lähes kymmenen vuotta kylällä toiminut kahvila on kylän sydän. Kahvilaa ja Sumiaisten leirintäaluetta pyörittävä Päivikki Linna kertoo, ettei kahvila yritäkään olla kilpasilla ison maailman kanssa, vaan Korppu pötkii eteenpäin persoonallisella otteella. Kahvilan lounaspöydän toivotuin ruoka on yrittäjän mukaan läskisoosi.


7

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Burger-keidas Rantapuistossa Konttiravintola Mortonin burgereilla lähtee varmasti nälkä. 100-paikkaisen ravintolan ravintolapäällikkö Anniina Maukonen suosittelee listalta Aaronin Burger -ateriaa, jossa briossisämpylän väliin on piilotettu naudan jauhelihapihvi tai kasvispihvi, Jukolan Juustolan cheddaria, savunagamajoneesia, pekonia tai ”vegepekonia”, omenasipulichutneyta ja tomaattia. Ateria on saatavana myös täysin vegaanisena. Mortonista saa myös paljon huomiota herättänyttä Aurajuustolta maistuvaa Art Gelaton Äänekoski-jäätelöä. Kolmatta kesää Äänekosken Rantapuistossa toimiva ravintola on auki säävarauksella.

Kepeää kesäjuomaa Ravintola Viljoksesta tilataan mieluusti etenkin kepeitä oluita ja herkullisia siidereitä. Yrittäjä Matti Leppänen kertoo, että Suolahdessa Asemakadun varrella sijaitsevassa ravintolassa käy asiakkaita aina Karstulasta saakka. Moneen osaan jaetussa kuppilassa voi antautua musiikin vietäväksi yökerhon puolella tai soitella kitaraa tunnelmallisessa ja rauhallisessa peräkammarissa.

Hellepäivän pelastus Janoisen kannattaa suunnata askeleensa Äänekosken keskustassa oviaan auki pitävään Bar Hurmokseen. Yökerhon valikoimassa on juomia moneen lähtöön, ja juomia voi nauttia isolla terassilla auringonpaisteessa. – Kuuman kesäpäivän pelastus on KesäHurmiodrinkki, joka on suloisen kirpeä, mutta kuitenkin makea, Bar Hurmoksen yrittäjä Joonas Korhonen hymyilee.

Teitse ja vesitse herkuttelemaan Matilan Ankkurissa kannattaa Elmeri Hytösen mukaan maistaa esimerkiksi herkullista kanataskua tai uuniperunan kera tarjoiltavaa lehtipihviä. Ruorissa oleva Hytönen haluaa tänä kesänä panostaa kahvilan ruokatarjontaan entistä enemmän. Talven Kanariansaarilla ravintolassa konkareiden opissa työskennellyt kokki korostaa itse tehdyn ruoan merkitystä. Matilan Ankkurin kesä on täynnä akustista musisointia, lastentapahtumia ja hyvää mieltä. Kahvila sijaitsee upeissa maisemissa luonnonkauniin Matilanvirran rannalla Sumiaisissa.

Perinteikästä ja yksinkertaista Kylmä olut on Äänekosken keskustan periteikkään kuppilan Pub Markuksen hittituote kesät talvet. Päivisin tunnelma ”Makessa” on leppoisan raukea. Iltaisin pubi täyttyy yhdessä aikaa viettämään kerääntyvistä ihmisistä.


8

Hetki herkuille

H

yvä ruoka kuuluu erottomattomasti Suomen kesään. Grillissä syntyvät ruoat vaivattomasti isommallekin joukolle ja parasta grillaaminen on yhdessä. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston matkailu-, ravintola- ja talousalan lehtori, keittiömestari, Anne Rantanen loihti oppilaineen simppelin ja maistuvan grillimenun lähi- ja villiruokaa hyödyntäen. – Ruoat voi esivalmistella ennen vieraiden saapumista ja grillata sitten yhdessä ystävien kanssa. Grillatessa ei kannata pitää kiirettä, vaan yhdessäolosta tulee nauttia ruoanvalmistuksen aikanakin. Menu on helposti muunneltavissa tarpeiden mukaan, keittiömestari ohjeistaa. Aidoista raaka-aineista syntyvät ruoat sulavat suussa. Aiemmin paljon ruoanlaitossa käytetyt horsman lehdettömät versot ovat villiruokaa parhaimmillaan. Versot voit poimia ruokapöytään suoraan lähimetsästä. Monimutkaiselta kuulostavat kastikkeet eivät koidu menun kompastuskiviksi, sillä todellisuudessa niiden valmistus on suhteellisen yksinkertaista. Juomaksi grilliruoan kylkeen sopivat esimerkiksi pienpanimoiden oluet tai kesäisen kevyt roseeviini. – Hiiligrillillä pääsee kaikista parhaaseen lopputulokseen, mutta myös kaasu- ja sähkögrillit toimivat oikein hyvin. Tämä ateriakokonaisuus on idoottivarma, joten kokemattomampikin grillaaja onnistuu varmasti. Annen ohjeilla ruokaa valmistuu 16 hengelle.

– Grillatessa ei kannata kiirehtiä, vaan nauttia hyvästä seurasta, keittiömestari Anne Rantanen muistuttaa.

Kasvisjuustovartaat ja grillitomaatit yrttiöljyllä ja parmesaanikreemillä Kasvisjuustovartaat 600 g keltaista paprikaa 800 g kesäkurpitsaa 600 g tuoreita herkkusieniä 500 g grillijuusto Yrttiöljy 1 dl oliiviöljyä 1/2 ruukkua ruohosipulia 1/2 ruukkua basilikaa 1/2 tl merisuolaa mustapippuria myllystä Parmesaanikreemi 400 g ranskankermaa 200 g hienoksi raastettua parmesaania persilijasilppua pippurirouhetta (sitruunan mehua)

Grillitomaatit 16 kpl tomaattia 50 g rucolaa 500 g pieniä mozzarellapalloja 200g pestokastiketta suolaa mustapippuria Leikkaa pestyt kasvikset ohuiksi siivuiksi ja grillijuusto viipaleiksi ja pujota ainekset tiiviisti vedessä liotettuuihin grillitikkuihin tai teräsvartaisiin. Grillaa vartaita kunnes kasvikset pehmenevät. Silppua ja sekoita yrttiöljyn ainekset keskenään. Voitele vartaita grillauksen aikana yrttiöljyllä. Leikkaa tomaateista lakki ja koverra sisus pois. Laita tomaatin pohjalle rucolaa, mozzarellaa, mausteita ja pestokastiketta. Grillaa tomaatteja noin 10 minuuttia. Tomaatit voi kääräistä folioon grillauksen ajaksi, jolloin niitä on helppo siirrellä. Sekoita parmesaanikreemin ainekset keskenään. Tarkista maku ja purista tarvittaessa vielä sitruunasta tilkka mehua joukkoon.

Grillipihvi grillatuilla uusilla perunoilla, pekonihorsmilla ja bataattipyreellä Grillipihvi 1 kg naudan paistijauhelihaa 6 keltuaista 5 dl kermaa rouhittua valkopippuria muskottipähkinää maustepippuria jauhettuna 3 tl suolaa ruukku lehtipersiljaa Sekoita jauhelihan joukkoon keltuaiset, kerma, suola, pippurit ja muskotti. Sekoita massa tasaiseksi ja laita vetäytymään hetkeksi kylmään. Silppua persilja ja sekoita silppu massaan. Muotoile massasta pihvit ja grillaa pihvejä noin 5 minuuttia puoleltaan. Voitele pihvit sulalla voilla ja ripauta päälle tarvittaessa suolaa. Kääri pihvit hetkeksi folioon vetäytymään. Grillatut uudet perunat Perunoita ( noin kaksi syöjää kohti) Voita Kiehauta perunat suolavedessä al dente. Halkaise perunat puoliksi ja pyöräytä ne voisulassa. Grillaa perunoita noin 5–10 minuuttia. Grillatut pekonihorsmat Reilusti maitohorsman versoja (tai parsaa) Pekonia Kääri pekonin sisään nippu horsman versoja ja grillaa nippuja noin 5 minuuttia. Grillattu bataattipyree Bataattia Mustapippuria Suolaa Voita

Keitä bataatit al dente ja grillaa bataattiviipaleita noin 10 minuuttia. Soseuta viipaleet pyreeksi ja lisää mausteet ja nokare voita. Bataatit voi vaihtoehtoisesti myös keittää kypsiksi ja soseuttaa ilman grillausta. Havubernaisekastike 2 salottisipulia 4 dl valkoviinietikkaa 4 dl vettä 1/2 ruukkua kirveliä 2 dl kuusenkerkkää 6 katajanmarjaa 6 keltuaista 300 g voita suolaa Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipuli, yrtit, etikka ja vesi kattilaan ja keitä kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää joukkoon kerkät ja neljä katajanmarjaa. Lämmitä ja siivilöi liemi. Erottele keltuaiset pyöreäpohjaiseen kulhoon. Vatkaa kuusi ruokalusikallista lientä keltuaisten joukkoon. Nosta kulho höyryävän kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa keltuaisia, kunnes seos on muutaman minuutin kuluttua paksuuntunut. Siirrä pois lämmöltä. Lisää sulatettu voi seokseen tipottain koko ajan voimakkaasti vatkaten. Rouhi loput katajan marjat huhmareessa ja sekoita kastikkeeseen.

Mansikkavaahtokarkki-bruschetta 16 palaa pullapitkoa, kierrepullaa tai ranskanleipää mansikkahilloa pieniä vaahtokarkkeja tuoreita mansikoita tai muita marjoja suklaakastiketta tai limesiirappia vanilijajäätelöä

Pääruoan grillipihvit valmistettiin konginkankaalaisen Lamminmäen tilan lähilihasta. Kotitilan isännäksi muutama vuosi sitten sukupolvenvaihdoksen myötä siirtynyt Matti Liimatainen kasvattaa maitorotuisia vasikoita ternistä teuraaksi. Omat elukat syövät isäntänsä viljelemiä rehuja. Osa viljellystä viljasta päätyy myös myyntiin.

Varaa kaikki aineet valmiiksi. Paahda pullaviipaleet rapeiksi grillissä. Laita paahtuneiden viipaleiden päälle ohut kerros mansikkahilloa ja vaahtokarkkeja. Anna palasten olla vielä hetki grillissä, jotta vaahtokarkit ehtivät hieman sulaa. Nosta tarjoilulautaselle, lisää annokseen marjoja,

jäätelöä ja koristele komeus suklaakastikkeella ja limesiirapilla tai molemmilla. Limesiirappi 1 dl sokeria 1 dl vettä 1/2 vanilijatanko 2 limetin mehu Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Jäähdytä. Suklaakastike 2 dl kuohukermaa 1 dl maitoa 200 g suklaata 1/2 rkl vaniljasokeria Kiehauta kerma ja maito kattilassa. Paloittele suklaa kulhoon ja sekoita kuuma maitoseos joukkoon useassa erässä. Mausta kastike vaniljasokerilla ja sekoita.


9

Suloisen suolainen makuelämys Äänekosken nimikkojäätelössä maistuu Valion Äänekosken tehtaalla valmistettu Aura Gold-juusto. Sallamari Lahtivuori Se näyttää kermaiselta vaniljajäätelöltä, mutta lusikan sujahdettua suuhun makunystyröitä hellii suolainen ja lempeydellään syöjänsä yllättävä Aurajuusto. Viime keväänä keittiömestari Tommi Lindholm päätyi mielenkiintoisen haasteen eteen, kun Art Cateringin Art Gelato jäätelöitä taiteilevaa miestä pyydettiin kehittelemään Äänekoski-jäätelö, jossa maistuu paikallisella Valion tehtaalla valmistettu Aura Gold–juusto. – Olin pari vuotta aiemmin maistanut eräässä ravintolassa sinihomejuustojäätelöä, enkä pitänyt mausta lainkaan. Otin tietysti Biotalous- ja juustopäivien järjes-

laakakun kanssa. – Koen onnistuneeni tehtävässäni, sillä jäätelö herättää paljon puhetta. Oli myös hienoa päästä tekemään yhteistyötä Valion Äänekosken tehtaan kanssa. Tehtaalla lopullinen tuote otettiin hienosti vastaan. Lindholmin mukaan jäätelön valmistuksessa kaikista tärkeintä ovat aidot raaka-aineet. Äänekoski-jäätelön valmistukseen on Aura Goldin lisäksi käytetty suomalaista laktoositonta täysmaitoa ja kermaa. Art Gelato valmistaa kymmeniä eri jäätelömakuja, joiden joukosta löytyy muitakin erikoisia makuja, kuten hedelmäturkinpippurijäätelöä sekä alkoholipohjaista Jägermeisterilta maistuvaa jäätelöä.

– Aina on hyvä aika syödä jäätelöä, Äänekoski-jäätelön kehittäjä, keittiömestari, Tommi Lindholm hymyilee.

Viimeistä vuotta Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa hotelli-, ravintola- ja catering-alaa opiskelevat oppilaat toteuttivat menun yhdessä opettajansa kanssa. Aleksi Heinänen valmisti pääruokaan muun muassa bataattipyreen ja Johanna Björklund (vasemmalla alhaalla) grillasi tottunein ottein vartaita.

täjän Pekka Häyhän minulle heittämän haasteen vastaan ja päätin kehitellä jäätelön, josta pitäisivät myös ihmiset, jotka eivät tykkää Aurajuustosta. Jäätelö nousi messuilla hitiksi ja oli tänäkin vuonna yksi tapahtuman kohokohdista. Tärkeintä Tommille oli jäätelöä suunnitellessa saada tuotteesta tarpeeksi suolainen, mutta kuitenkin jäätelömäinen. Äänekoski-jäätelö ei ole vain kermajäätelöä Aura Gold muruilla höystettynä, vaan Aurajuuston maku on saatu ujutettua pehmeästi jäätelöpohjaan. Äänekoski-jäätelö sopii erinomaisesti myös osaksi jälkiruokaa, esimerkiksi yhdistettäväksi lämpimän suk-

– On ihan eri asia onko jäätelö tehty aitoihin raakaaineisiin vai onko pohjaan käytetty vettä ja maitojauhetta. Meidän jäätelömme ovat aina voimakkaan makuisia ja täyteläisiä. Art Gelaton Äänekoskijäätelöä, hedelmäturkinpippurijäätelöä sekä vadelmasorbettia on myynnissä Äänekoskella Ravintola Mortonissa. Art Gelaton jäätelöitä pääsee maistelemaan Pancho Villa -ravintoloissa ympäri Suomen sekä Jyväskylässä useissa ravintoloissa ja kahviloissa. – Jäätelömme ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Meiltä voi myös tilata jäätelömakuja toiveiden mukaisesti, Tommi summaa.


10

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

LÄHDE LIIKKEELLE

Äänekoski on liikunta Kimmo Kinnusen mielestä kaupungissa on huippuhyvät liikuntapaikat. Heli Hyttinen – Onhan tämä nyt äärimmäisen monipuolinen liikuntakaupunki, maailmanmestari Kimmo Kinnunen tokaisee. Hän korostaa, että jokaisen pitäisi tehdä liikuntaharrastuksesta viikoittainen happening, jota ei sotketa hyötyliikuntaan. Ja monipuolista kannattaa kokeilla. Siten jaksaa paremmin niin töissä, kotona kuin vapaa-ajallakin. Keihäsmies ei itsekään ole jämähtänyt pelkkään yleisurheiluun. Tutuiksi ovat tulleet Liikuntapuiston ladut, pururadat ja futiskentät. Frisbeekin lentää, ainakin keihäsmiesten leireillä. Suunnistusta Kinnunen harrasti seitsemän vuotta, ja useampi Jukolakin on koettu. Nuorena tuli tehtyä urheilun ehdoilla vaikka mitä mieleen painuvaa. Kaveripiirikin oli erittäin urheilullinen. – Haaveena on saada vielä kartta kouraan ja nastarit jalkaan, juoksemisen lonkkavaivan takia jättänyt Kinnunen sanoo.

Tätä nykyä hänet bongaa useimmiten urheilukentältä, punttisalilta, valmennushommista, luonnosta kameran kanssa tai lintuja tarkkailemasta.

Frisbeegolfaa Äänekosken Liikuntapuistossa on 18-väyläinen frisbeegolfrata. 12-väyläinen rata löytyy puolestaan Suolahden Vesitorninmäeltä Telakkakadun koulun läheisyydestä. Heittämään pääsee myös Äänekosken Laajalahdessa, jonne rakentuu kesän aikana pysyvä rata. Yhdeksänväyläinen rata löytyy myös Sumiaisten Kangaslammelta leirikeskusta vastapäätä.

Kaupungin kokoon nähden Äänekosken liikuntamahdollisuudet ovat Kinnusen mielestä huippuhyvät, eikä harrastaminen ole kallista. Ykkösasia on pitää nykyiset liikuntapaikat kunnossa. Uusi monitoimihallikin olisi toki hieno asia, mutta ehkä olisi hyvä miettiä, mihin resurssit riittävät. – Kilpaurheilijat menevät sinne, mistä löytyy oman lajin vahva lajikulttuuri. Matka ei ole mikään este silloin, kun on intohimo ja palo omaan lajiin. Hiskinmäen maapohjahalli saa Kinnuselta kehuja. Heittäjät viihtyvät siellä omassa rauhassaan, ja onpa siellä treenannut neljä olympiavoittajaakin – Pauli Nevala, Janis Lusis, Tapio Korjus ja Heli Rantanen – sekä kolmannessa polvessa omintakeisia Kinnusia. Liikuntaharrastusten vetäjiä pitäisi saada lisää. Olisi löydyttävä muun muassa uusia Ilpo Vesterisiä, Markku Rantoja, Nurmen Mervejä ja lisää Porrassalmen Minnoja ja Mikkoja. – Sitoutumista ei kannata pelätä. Eino Maksimainenkin valmensi Seppo Rädystä maailmanmestarin pystymetsäisestä intohimosta, Kinnunen vertaa. Kaiken kaikkiaan hän kannustaa ihmisiä liikkumaan ja nauttimaan sen tumasta mielihyvästä. Löysin rantein, eikä liikaa numerolappu rinnassa. – Itselleni se on ollut vaikeaa, ja on vieläkin, sillä olen koko ikäni ollut voitontahtoinen ihminen.

Lajiin voi tutustua esimerkiksi osallistumalla viikkokisoihin, jotka heitetään Liikuntapuiston radalla keskiviikkoisin kello 18. Kokeneempia heittäjiä saa myös nykiä hihasta ja kysellä neuvoja. Lisätietoja: www.aanekoski.fi/vapaa-aika/liikuntapalvelut/liikuntapaikat/frisbeegolf-aanekoski

Kimmo Kinnunen kehottaa kokeilemaan Äänekosken kesälajeja.

Kokeile mukavia kesälajeja Suunnista

Tiistairastit suunnistetaan joka tiistai syyskuun loppuun asti. Tarjolla on joka kerta viisi eritasoista rataa, joista helpoimmat sopivat myös lapsille ja ensikertalaisille. Kesäisessä luonnossa rasteja voi etsiä leppoisasti kävellenkin. Metsään pääsee omaan tahtiin kello 17–19 välisenä aikana. Katso Tiistairastien paikat ajo-ohjeineen: www.rastie4.fi/kilpailut/tira2017. Liikuntapuiston MOBO-radalla suunnistusta voi kokeilla ilmaisella älypuhelinsovelluksella. Ohjeet löydät osoitteesta www. rastie4.fi/info/mobo.htm. Liikuntapuistossa on myös kiintorastisto. Kartan voi tulostaa osoitteesta www. rastie4.fi/info/kartat/liikuntapuistokr2014. pdf.

Patikoi

Laulavan Mörön polulla Sumiaisissa voi retkeillä metsäisillä kankailla ja harjanteilla. Tarjolla on myös keskisuomalaista järvimaisemaa. Polku on nimetty päätepisteidensä mukaan, sillä se kulkee Laulumäeltä Mörkökoskelle. Kaikkiaan polulla on mittaa 19 kilometriä, ja sen varrella on useita tulipaikkoja. Retken voi aloittaa useasta eri paikasta. Karttaan on merkitty lyhempiä retkiä varten myös muita polkuja. Katso kartta ja lisätietoja täältä: www.aanekoski.fi/vapaa-aika/matkailu/nahtavyydet/laulavan-moronluontopolku.


11

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

kaupunki Pelaa jalkapalloa tai tennistä Nurmikentille voi mennä potkimaan palloa, kun kentillä ei ole pelejä tai varattuja vuoroja. Esimerkiksi Liikuntapuiston tekonurmi on vapaana lauantaisin kello 16 jälkeen ja sunnuntaisin kello 13 asti. Viikonloppuisin myös nurmikentät ovat useimmiten vapaassa käytössä. Arki-iltoina hiihtoalueen nurmi on käytettävissä tiistaisin kello 18.30 jälkeen ja harjoitusnurmi keskiviikkoisin ja perjantaisin samaan aikaan. Torstaisin hiihtoalueen nurmella on naisten avoin pelailuvuoro kello 19.30–21. Vuorosta vastaa Äänekosken Huima. Suolahdessa osoitteessa Suojarinne 8 on kaksi massakenttää, joille voi varata maksullisia vuoroja kello 9–21 välisenä aikana. Kesäkuun alussa Liikuntapuistoon valmistuu uusi hiekkatekonurmipintainen kenttä. Tennistä voi pelailla kesäisin myös jääkiekkokaukaloilla. Lisätietoja: www.aanekoski.fi/vapaa-aika/liikuntapalvelut/liikuntapaikat/tenniskentta-suojarinne-suolahti.

Yleisurheile Äänekosken Urheilijoiden viikkokisat kisaillaan Äänekosken urheilukentällä maanantaisin kello 17 elokuun 7. päivään asti (kisat lomailevat 26.6.-3.7.). Sarjoja on 5-vuotiaista ylöspäin. Kisoihin ilmoittaudutaan paikan päällä puolta tuntia aiemmin. Suolahden Urhon kesäkisat pidetään Suolahden urheilukentällä maanantaisin kello 18. Ilmoittautuminen tapahtuu kentällä viimeistään kello 17.45. Sarjoja löytyy 4–16-vuotiaille. Lisätiedot kesäkisoista: www. aanekoskenurheilijat.fi/_yleisurheilu/silja-line-seurakisat-viikkokisa ja www.suolahdenurho. net/yleisurheilu/kilpailut.html.

Maastopyöräile Äänemäessä on kolme eritasoista maastopyöräreittiä, joista sininen eli helppo sopii myös aloittelijoille. Vaikein eli musta reitti tarjoaa vaikeutta kokeneillekin harrastajille. Reitin lähtöpiste karttoineen löytyy Äänemäen laskettelurinteen alaosasta, jossa on myös laavu ja pyörien pesupaikka. Merkityillä reiteillä voi liikkua myös jalkaisin. Lisätietoja: www.aanekoski.fi/vapaa-aika/liikuntapalvelut/liikuntapaikat/aanemaen-maastopyorareitit


12

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

OTA RENNOSTI

Äänekosken uimarannat »»Kaupungin yleiset EU-uimarannat: »»Lossinranta, Päiväkunnaantie »»Suojärvi, Äänekoskentie 1375, Suolahti »»Äänejärven uimaranta, Rauhankatu, Rantapuisto »»Pienet yleiset uimarannat: »»Kellonkanta, Muikuntie »»Kotakennään uimaranta, Pankkari, Vaasantie »»Kovalanniemen uimaranta, Kovalantie »»Likolahti, Likolahdentie »»Takalahden uimaranta, Majalankatu, Suolahti, »»Hietalahden uimaranta, Koulutie, Sumiainen »»Pohjoishiekka, Lepotie, Konginkangas »»Kaunolanranta, Kaunolantie, Konginkangas »»Koiviston uimaranta, Muhluniementie, Koivisto »»Kangaslammen leirikeskuksen uimaranta, Syvälahdentie

Tiesitkö?

Muista aurinkovoide

Sumiaisissa voit yöpyä matkailuauton kanssa Sami Rahkonen Äänekosken Sumiaisista kirkonkylän keskustan läheltä löytyy Äänekosken paras ja ainoa kaikille avoin leirintäalue Camping Sumiainen. Kesäkuun alusta elokuun loppuun palvelevalla alueella on viisi neljän hengen mökkiä ja yksi kahden hengen mökki. Varustukseen kuuluvat hella ja jääkaappi.

Erityisesti keskieurooppalaisten suosiossa olevalla leirintäalueella on lisäksi muutamia asuntovaunupaikkoja. Camping Sumiaisissa matkailija pääsee suihkuun, saunaan ja uimaan. Alueelta löytyy grillikatos, kesäkeittiö jossa on kaasuliesi, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Jos aika uhkaa käydä pitkäksi, voi alueella ka-

lastaa, tanssahdella katetulla lavalla ja vuokrata veneen tai kanootin. Virvokkeita löytyy kesäkioskilta ja terassilta. Camping-alueen tanssilava on mukana myös valtakunnallisessa koko Suomi tanssii tapahtumassa juhannuksena. Leirintäalueesta vastaa Sumiaisten keskustassa sijaitseva Kahvila Korppu. Matkailuauton tai -vau-

nun kanssa voi pysähtyä myös Lintulahden Caravan-alueella Konginkankaalla. Alue on tarkoitettu ensisijaisesti SF-Caravan-jäsenille, mutta myös ulkopuoliset otetaan vastaan. Ilman jäsenyyttä yöpymisen hinta on kuitenkin kalliimpi. Lisätietoja Sumiaisten leirintäalueesta löydät osoitteesta: http://www. campingsumiainen.fi/

»»Aurinkovoide on hyvä levittää ennen auringolle altistumista. Voidetta kannattaa levittää iholle reilusti ja sitä pitää muistaa myös lisätä, erityisesti aina uimisen tai peseytymisen jälkeen. Myös huulet ja korvalehdet kannattaa suojata. »»Korkeaa suojakerrointa kesällä tarvitaan aurinkokauden alussa, rantalomalla, vesillä ja kaikkina päivinä, kun viettää useita tunteja auringossa. »»Erityisen tärkeää on suojata lasten iho, sillä lapsen ihon palaminen voi myöhemmin altistaa ihosyövälle. Alle 2-vuotiaat suositellaan suojaamaan vaatteilla. »»Nuorille aurinkovoide kannattaa valita ihotyypin mukaan. Rasvaiselle ja akneiholle sopivat parhaiten geelimäiset suojavoiteet. »»Aikuisella aurinkosuojan valintaan vaikuttaa ihon palamisherkkyys. Vaalealle ja herkälle iholle valitaan korkeamman suojakertoimen voide. »»Korkeasta suojakertoimesta ei ole koskaan haittaa, eikä sen käyttö estä ihon päivettymistä. »»UV–säteily on voimakkaimmillaan kello 11–15, silloin auringossa oleilua suositellaan välttämään kokonaan.


13

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Rantapuiston vierasvenelaituri uusitaan kesän aikana Sami Rahkonen Äänekosken Rantapuiston vierasvenelaituri uusitaan kuluvan kesän aikana. Nykyinen rannansuuntainen puulaituri Äänejärven rannasta puretaan pois, ja tilalle rakennetaan suurempi, 76 metriä pitkä rannansuuntainen ja toisesta päästä järven selälle kääntyvä laituri. Katupäällikkö Harri Pirhosen mukaan laiturin purkaminen ja uuden rakentaminen kestää arviolta kahdesta kolmeen viikkoa. Laituri uusitaan loppukesällä. Samalla uusitaan myös laiturin valaistusta.

Mitä jos söisit ulkona? Sami Rahkonen Kesä- ja lomapäivä on parhaimmillaan, kun sen vietosta saa itse päättää. Välttämättä ei tarvitse poistua kotoa lainkaan. Rennosti kesäpäivän voi viettää vaikka piknikillä. Kansainvälistä piknik-päivää vietetään sunnuntaina 18. kesäkuu-

ta, mutta ruoan kanssa ulkoilua voi harrastaa läpi kesän. Piknikille voi lähteä esimerkiksi Äänekosken keskustan tuntumaan Rantapuistoon tai Suojärven suositulle uimarannalle Suolahteen. Yhtä hyvin piknik-eväitä voi syödä Kapeenkosken ulkoilualueella tai Laulavan Mörön luontopolulla Suolahden ja Sumiaisten välillä.

Kapeenkoskelta ja Laulavan Mörön polulta löytyy myös nuotiopaikkoja, joissa voi turvallisesti paistaa vaikka makkaraa. Ohessa muutamia vinkkejä piknikille. Ja muista, piknik onnistuu myös omalla pihalla, parvekkeella tai sateen sattuessa vaikka autokatoksessa. Nauti kesästä!

Piknikin muistilista »»viltti, ehkä tyynyjä »»varmuuden vuoksi lämmintä vaatetta, myös sadevaatteet »»aurinkorasvaa »»kylmälaukku ja eväät »»paperia tai lautasliinoja »»kosteuspyyhkeitä, varsinkin jos mukana on lapsia »»aterimet ja astiat tarvittaessa »»korkinavaaja »»roskapusseja


Ouluun -->

17

KONGINKANGAS 18

Ma tila

nvir

ran t

ie

Nelostie

SUMIAINEN tentie

3

1

ÄÄNEKOSKI 6

5

7

Äänek

oskent

ie

SUOLAHTI 10

lään

tie

n de

HIRVASKANGAS <--Jyväsky

11 12

h ola Su

8 9

4

ie t 69

Sumia is

2

16

13


KESÄMAKUJA

Äänekoskella voit nauttia itse tehdystä lähiruoasta. Kahvilat ja ravintolat kutsuvat nauttimaan kiireettömistä kesäpäivistä aurinkoisille terasseille. Matkalla herkkujen äärelle voit nähdä parhaita paloja Järvi-Suomesta.

6

13 VARRELLA VIRRAN

-K A H V KIKUUSA S IO O

Äänekoski

K P. (014) 838 530, 0400 727 050

puh. 0207 811 611

7

KONNEVESI

14

Spotin

kesäkahvila

15 14 1

KARAOKETANSSIT lauantaisin klo 21–02 Grilli auki klo 10–20. A-oikeudet

Lounascafé Rantahätävara

Kotakennääntie 21 Avoinna 6.6.–28.7. Ma-Pe 10-16

Maistuva, edullinen lounas ark. klo 11-12.30

Kaupungintalon kahvio Kahviopalvelut ark. klo 8.30-14.30.

Lounaat, pizzat (myös mukaan), kansallispuiston infopiste. Satamatie 60, Konnevesi Puh. 040 8335 454 www.hayrylanranta.com

8 Kartano Kievari

15

10.6.–5.8.2017 Kesäteatterin kahvio avoinna näytöspäivinä 1,5 h ennen esityksen alkua aina esityksen loppuun saakka. Juhlapalvelut tilauksesta.

Tervetuloa! P. 0400 115 283 www.kulkurinkuu.fi

www.kartanokievari.fi

Saarijärventie 434, Hietama p. 0207 436 450

2

Kauppatie 31, Konnevesi Puh. 014 551 274

9 Käsin leivottua, lähellä sinua. Torikatu 1, ARK. klo 8–18, LA 9–15, SU sulj.

10.6.–5.8.2017 Kesäteatterin aitiossa voit nauttia ravintolapalveluista esityksen aikana. Pyydä tarjous myös syntymäpäivistä, Vain ennakkovarauksesta. TE4 toimisto: häistä, valmistujaisista ja muista juhlista: p. 040Nina 30000400 800,847 myynti@te4.fi 575

16

www.kievarinkesateatteri.fi ★www.kartanokievari.fi★

Saarijärventie 434, Hietama p. 0207 436450

3

10 Suolahti puh. 0204 514 650 www.hotellikeitele.fi

4 Meiltä kotoisat leivonnaiset ja laadukkaat käsityöt myös tilauksesta. Arkipäivisin keittolounas sekä pientä suolasta ja imelää kahviostamme. Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-14. Torikatu 1, Äänekoski p. 040 590 1045

Sumiaisraitti 43, 44280 Sumiainen

Lounas arkisin 10 € klo 10.30–14

Aitoa kotiruokaa

11

Neste Lintulahti Ouluntie 2680. Puh. (014) 584 120 Avoinna: ma-pe 6-22, la 7-22, su 8-22

• KESÄRAVINTOLA • Kahvilapalvelut perinteisine tuoreine munkkeineen • Lounas • Pikkusuolaista • Catering juhlapalvelut • A-oikeudet • Elävää musiikkia sekä karaokea

Ravintolan toimintaan kuuluu myös satamapalvelut.

Puh. 044 2848 275 • Suolahden Satama, Satamaraitti 1 katso facebook.com/ravintolamajakka

A-oikeudet food@kjfoods.f

LOUNAS:

Kolmen ruokalajin

W I L L E W I L L E WILLE 9,80 €

Keitto- ja salaattibufee

8,50 €

MA 11–15, TI–TO 11–18, PE 11–20, LA–SU 11–17

OLOHUONE & KEITTIÖ OLOHUONE & KEITTIÖ 1890 OLOHUONE & KEITTIÖ 1890 Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

Willenolohuone

Äänekoskentie 311,• 041 Äänekoski • 041 5020 806 • Äänekoskentie 311, Äänekoski 5020 806 • Willenolohuone

1890

Willenolohuone

- On the Route 69 -

18 Konki Reimari Oy Kauppatie 2, Konginkangas P. 050 430 1635, 0400 38 614 Kesäaikana joka päivä klo 9–17.

12

5

17

Su–To 09-02 Pe–La 09-04 Karaoke joka päivä Sunnuntaisin elävää musiikkia klo 21->


TULE ASUMAAN ÄÄNEKOSKELLE

Äänekoskelta löytyi lopulta paikka Puromäen perheen kodille.

”Että mitä jos tänne päin?” Heli Hyttinen Nykyisin äänekoskelainen, Vantaalla syntynyt Henri Puromäki oli pitkään sitä mieltä, että hän ei lähde Vantaalta minnekään. Se oli jyrkkä ei. Äänekoskelta kotoisin oleva Reetta-vaimokin viihtyi nuorempana hyvin. Kauppakeskukset ja ravintolat houkuttivat, kunnes asioiden tärkeysjärjestys muuttui omien lasten myötä. Vähitellen alettiin haaveilla omakotitalosta, mutta ei kauempaa kuin Järvenpäästä, joka tuntui Henrin mielestä suorastaan maaseudulta. – Tuhannen neliön tontti maksoi silloin 30 000 euroa. Sanoin, että minähän en Järvenpäästä niin paljoa maksa. Vuoden päästä sama tontti oli 100 000 euroa. Sitten Vantaalla tuli myyntiin vielä pienempiä 600 neliön tontteja, niistäkin osa lentomelualueella. Tonttihaussa oli tiukka pisteytys. Parhaat pisteet sai, jos oli syntyperäinen vantaalainen ja työpaikka oli Vantaalla. Myös tulot ja

Pihan rakentaminen kuuluu perheen harrastuksiin. perheen koko vaikuttivat. – Oli selvää, että emme saisi tonttia. Haimme silti, koska muuhun meillä ei olisi ollut varaa. Kun tonttia ei tullut, katseltiin seuraavaksi rivi- ja paritaloja. – Muutamaan otteeseen tosin Henrille sanoin, että mitä jos tänne päin. Aina hän sen torppasi, Reetta muistelee. Kunnes Henri koki ahaaelämyksen työmatkalla Jyväskylässä. – Juoksin Jyväsjärven ympäri ja mietin, että vitsi onpa hienoa, että järven

Reetta ja Henri Puromäen perhe jätti etelän ruuhkat ja rakensi Äänekoskelle. ympäri on tällainen reitti. Työni oli juuri muuttunut reissutyöksi, ja aloin miettiä, että sitä voisi ehkä tehdä missä vain. Aika nopeasti työnantaja vastasi, että se onnistuu.

Etelän ruuhka-Suomessa kasvanut on oppinut ylistämään keskisuomalaista järvimaisemaa. Jos Vantaalla meni kesällä uimaan, auto piti jättää kilometrin päähän ja jääte-

lökioskille oli puolen tunnin jono. Hyvällä tuurilla rannalta löytyi pyyhkeen kokoinen vapaa pläntti. Nyt kodin olohuoneen ikkunasta avautuu näkymä, joka yhä saa ensi kertaa kylään tulevien etelän kavereiden hengen salpautumaan. Upeimpia ovat myöhäiset heinäkuun illat, kun parvekkeelta voi katsella Paatelanlahdella hiljaa lipuvia veneitä. Perheelle oli tärkeää,

että mieleinen tontti löytyi heti, kun päätös muutosta oli tehty. Ensi katsomalla rinnetontilla oli sakea puusto, mutta jostain rakosesta näkyi Keiteleen jäätä sen verran, että se vakuutti. Ostopäätös piti lopulta tehdä nopeasti, sillä tontille ilmaantui toinenkin ostaja.

Aiemmin hoitoalalla työskennellyt Reetta uskalsi vasta vuosien jäl-

keen irtisanoutua vakituisesta työpaikastaan Vantaalla, kun töitä näytti riittävän täälläkin. Henri on tehnyt pitkän uran Keskon palveluksessa. Tämän vuoden alussa Puromäet ryhtyivät Kkauppiaiksi. Heillä on pian yhteensä viisi K-marketia Jyväskylässä, mikä on toistaiseksi Suomen ennätys. – Työmatkaan menee 40 minuuttia. Helsingissä se ei riittäisi. Puromäkien mielestä Äänekoskella eletään rennompaa maalaiselämää kuin etelän ruuhkissa, joita heillä ei ole yhtään ikävä. Parasta ovat rauha, mukavat naapurit ja kesäiset järvimaisemat sekä tietysti koti ja lasten mielestä myös kaverit. Kiitosta saavat myös lasten monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Niko, 13, harrastaa painia ja Nea, 10, tanssia. Viisivuotias Aatu käy muskarissa. Koko perhe tykkää ulkoilla. – Haaveissa olisi oma vene. Ehkä jonain päivänä pihassa on uima-allaskin, perhe juttelee.


17

ÄÄNEKOSKEN KESÄ Niko (vasemmalla), Nea ja Aatu Puromäki sanovat, että parasta Äänekoskella ovat koti ja kaverit. – Ja (uimaranta) Suokki, Niko lisää.

Kakkoslaadun KATTOPELLIT sekä Kaskipuun ULKO-OVET edullisesti Myllyn Mieheltä! MUISTA MYÖS: • Sandwich-elementit • Pyöröhirsiliiterit • Leppäpaneeli • Erä ikkunoita karkaistulla lasilla

Myllyn Mies Oy Teollisuustie 16 Viitasaari 0400 911 981

myllynmies.fi

Yhdessä tekemistä Puuha- ja eläinpuisto Veijari

www.ovikauppa.com

Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 621 663 www.veijari.fi

Kalastajakylä

Koulut ja liikuntatalo uudistuvat Heli Hyttinen Äänekosken Rantapuiston kupeeseen nousee parhaillaan kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo. Syksyllä on käynnistymässä myös uusien asumisoikeusasuntojen rakentaminen keskustan palveluiden tuntumaan. Uusi lukio valmistuu ennen syksyä, mutta koulurakentaminen jatkuu vilkkaana. Alkamassa ovat Suolahden ja Koulunmäen yhtenäiskoulujen sekä Koiviston koulun rakennushankkeet. Uimahalli VesiVelhon remontti valmistui viime syksynä. Seuraavaksi remontoidaan Äänekosken Liikuntatalo. Suunnitteilla on myös uusi jäähalli ja kaksi monitoimihallia. Syksyllä valmistuu lisäksi Metsä Groupin suurinvestointi Äänekosken uusi biotuotetehdas.

Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 472 395

KAIKENLAISET HIRSIRAKENNUKSET höylä-, lamelli- ja pyöröhirrestä. Syötekuja 3, 43250 KOLKANLAHTI Puh. (014) 439 700, fax (014) 439 701 syotehuvilat@syotehuvilat.fi, www.syotehuvilat.fi

HILMONKOSKEN LAVA Hilmonkoskentie 224, Kannonkoski

KESÄ 20 1 7 LA 24.6. Huikon Veljekset TO 6.7. Wähäkosket TO 13.7. Kalle Jussila & Ari Nylundin ork. LA 15.7. Kesälomatanssit Kannonkosken Pelimannit - vapaa pääsy TO 20.7. Ippe. Mansikka TO 27.7. J. Eskelinen & Onnenkulkurit TO 3.8. Jussi Roponen

Tonteissa on valinnanvaraa

Klo 20–01 • Liput 15 €

TERVETULOA VIIHTYMÄÄN!

Heli Hyttinen Äänekosken kaupungilta löytyy omarantaisia omakotitontteja Hämeentaipaleelta Paatelasta, Suolahden Lehtorinteeltä ja Sumiaisten Kukkoniemestä. – Tonttivaranto on erinomainen. Monentyyppistä on tarjolla, kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen toteaa. Omakotitontteja löytyy lisäksi eri puolilta Äänekoskea, muun muassa Mörtistä, Kanavaharjusta ja Sumiaisten kirkonkylältä.Yksittäisiä tontteja on myös eri kylillä. – Koivistonkylällä yleiskaava tuo melkoisesti yksityisiä tontteja kylän ytimeen lähelle koulua. Myös Mämmellä on tontteja osayleiskaavassa. Sieltä voitaisiin ensi vuonna avata yksi alue rakentamiselle. Hirvaskankaalle Nelostien kupeeseen ja lähelle Koiviston kyläkoulua nousee uusi Hirvimäen asuinalue, jonka kaupunki on juuri myynyt yrittäjälle. – Alue kiinnostaa varmasti, Kinnunen uskoo. Noin parin vuoden kuluessa on tarkoitus avata myös Koillisrannan uusi asuinalue, josta löytyy rantatontteja läheltä keskustaa. Alueen kunnallistekniikan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Vapaa-ajan tontteja on saatavissa Suojärven siirtolapuutarhalla ja Suolahden Kivilahdessa. Loma-asuntotontteja myyvät myös esimerkiksi metsäyhtiöt.

KOLKANLAHTI, SAARIJÄRVI

Hannunkiven Kesä 2017

Hannunkiven Kesä 2017 HET-teatteri esittää Kyyjärvellä Heikki Luoma areenalla (Nurmijoen Eräkartanolla)

Kantaesityksenä hauska komedia (musiikilla höystäen)

Nyt menee tunteisiin Käsikirj. Markku Hyvönen, ohjaus Veli-Pekka Halmila

Ensi-ilta la 8.7. klo 18 (muut esitykset 9.7.–20.8.)

Ryhmät huom! Tilauksesta myös ruokailumahdollisuus! Väliaikakahvit ja hyvä buffetti. Liput 18 e , eläkeläiset 16 e lapset alle 12 v 10 e. Varaukset Suvi 0400 564 954, suvi.kantonen@gmail.com Katso lisää www.het-teatteri.net. TERVETULOA!

LAAJENNETULLA TERASSILLA PALJON OHJELMAA: Laajennetulla terassilla paljon ohjelmaa:

Juhannus Gizy &Groove Juhannus2017: 2017 :pe pe 23.6. 23.6 Gizy &Groove la 24.6 päivätanssit ja kesäyön karaokeja la 24.6. päivätanssit pe 7.7- la 8.7 KulmakuntaROCK kesäyön karaoke 24.7 Mikko konsertti pe ma 7.7.–la 8.7. Alatalon KulmakuntaROCK pe 28.7la 29.7 KukkomarkkinaHAPPENING ma 24.7. Mikko Alatalon konsertti ma 31.7 Heiskasen Hulvattomat Huoviset pe 28.7.–la 29.7. KukkomarkkinaHAPPENING pe 25.8- la 26.8 VENETSIALAISET 2017 maja31.7. Heiskasen Hulvattomat Huoviset paljon muuta... Olemme avoinna 1.6VENETSIALAISET alk : Ke-To 15-20 (02) , 2017 pe 25.8.–la 26.8. ja paljon muuta...

Pe-La 15-20(02-03 ) ja Su 15- 19

Olemme avoinna TERVETULOA ! 1.6. alk: Ke–To 15–20 (02), Pe–La 15–20(02–03 ) ja Su 15–19. TERVETULOA!


TUTUSTU KYLIIN

Jouko Riihimäki, Matti Leppänen ja Mia Irtamo listaavat Suolahden kauneimmiksi paikoiksi Rantaraitin, kuvassakin näkyvän Wanhan Aseman ympäristöineen sekä Riihivuoren ulkoilumaaston.

Tuttu, välitön ja ihmisrakas Äänekosken kakkostaajamana tunnettu Suolahti henkii omaa uniikkia tunnelmaansa.

A

semakadun ympäristössä on rauhallista. Muutama auto ajaa hitaasti kylän pääraitilla ja kävellen vastaan tulevat ihmiset tervehtivät iloisesti hymyillen. Viljoksen terassil-

la istuu muutama asiakas keskusteluun syventyneenä. – Tämä on aktiivinen ja yhteisöllinen kylä, jonka sydän koostuu ihmisistä. Täällä ihmiset välittävät toisistaan, viisi vuotta Ravintola Viljoksen yrittäjä-

nä Suolahdessa toiminut Matti Leppänen hymyilee. Elämänsä aikana monessa eri kaupungissa asunut Mia Irtamo kertoo Suolahden olevan ihan tavallinen pikku paikka, jossa on hyvä asua ja elää. Kylällä on hyvät koulut, oma aktiivinen urheiluseura, hyvät liikuntamahdollisuudet ja lähes kaikki arkipäivän palvelut kävelymatkan päässä toisistaan. Ihmiset ovat tuttuja ja välittömiä. – Koti on siellä minne sen teemme. Muutimme tänne, kun sain vakityön päiväkodil-

ta. Olemme asuneet koko ajan Suolahdessa eikä mieleemmekään olisi tullut muuttaa esimerkiksi Äänekoskelle. Tämä on ihan yhtä hyvä paikka asua kuin mikä tahansa muukin kylä, 14 vuotta perheineen Suolahdessa asunut Mia summaa. Koko ikänsä Suolahdessa asunut Jouko Riihimäki ei ole koskaan kaivannut minnekään muualle. – Tein pitkään reissuhommia ja kyllä aina oli mukava palata Suolahteen. Täällä on kaikki tarvittava, Voimistelu- ja urheiluseura Suo-

lahden Urhoa luotsaava mies toteaa.

Suolahti on Äänekosken toiseksi suurin taajama heti keskustaajaman jälkeen. Vaikka Suolahden kaupungista tuli osa Äänekoskea jo yli kymmenen vuotta sitten, kokevat kyläläiset vahvasti olevansa suolahtelaisia eivätkä äänekoskelaisia. Äänekoskella asuva, mutta Suolahdessa yrittävä Matti kokee olevansa sielultaan hieman kumpaakin. – Erään asiakkaani mukaan Äänekoski on joukko tehtaan ympärille kerääntyneitä ihmisiä

ja Suolahti taas on oikea yhteisö. Siinä voi olla jotain perää, Matti naurahtaa. Vastakkainasettelu on kuitenkin vuosien aikana lientynyt. Uuden koulun rakentaminen, uuden jäähallin rakennussuunnitelmat ja olemassa olevien palveluiden säilyttäminen luovat kyläläisiin uskoa siitä, että Äänekoskella panostetaan myös Suolahteen. – Paikkoja on myös selvästi siistitty. Rantaraitin ympäristö on nyt paljon paremman näköinen kuin esimerkiksi viime kesänä ja leikkipuistojakin on kunnostettu.


19

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Hyvän mielen kesäkioski Tino Setälä avaa kesäkioskinsa ovet jo kuudetta kertaa. Hän suunnittelee Ruotinkylälle myös kesäkisoja. Riku Tulla Ruotintien varressa Suolahdessa maisemaa koristaa punavalkoinen muutaman neliön kokoinen idyllinen kioski. Ruotinkylän asukkaiden keskuudessa tunnettu ja suosittu kesäkioski avaa ovensa tänä kesänä jo kuudetta kertaa. Toimintaa pyörittää kolmetoistavuotias Tino Setälä, joka on aina haaveillut myyntimiehen ja johtajan työstä. – Myyntityö on aivan mahtavaa, kun saa olla tekemisissä asiakkaiden kanssa ja katsoa, kuinka he ovat hyvällä mielellä käytyään kioskilla, Tino kertoo.

Kuusi vuotta sitten ensimmäisen luokan

kesälomallaTino päätti aloittaa työt omassa kioskissaan. – En halunnut viettää koko kesää sohvalla telkkaria katsellen, joten ajattelin rakentaa itselleni kesäkioskin ja työpaikan. Tänä kesänä Tinon kesäkioski palvelee asiakkaita keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Valikoimaan kuuluu monenlaisia tuotteita aina astioista ja vaatteista ruokaan. – Suosituimpia tuotteita ovat viime kesinä olleet leivonnaiset ja ankanmunat.Tänä kesänä tarkoitus on saada myyntiin myös viiriäisten munia.

Kesäkioski sijaitsee aivan nuoren kauppamiehen kotipihamaan kyljessä.

Kioskin pitämisen lisäksi hänen aikansa kuluu perheen eläinten parissa. – Meillä on hevonen, lampaita, kanoja, ankkoja, kissoja, koiria, viiriäisiä ja kalkkunoita. Niin ja sitten vielä kaloja, kani sekä hamsteri. Vähän tällainen eläintarha tämä on, Tino nauraa. Kesällä omalle kioskille löytyy kuitenkin aina aikaa ja sen pariin on mukavaa palata. – Koskaan en ole saanut negatiivista palautetta ja kioskin parissa on aina kiva touhuta. Tulevana kesänä odotan, että mökkiläisiä tulisi asiakkaiksi vielä aiempaa enemmän. Ennen Tinoa Ruotinkylällä kioskitoimintaa on harjoittanut hänen isosiskonsa Tessa. Tino mietiskelee jo omaa tulevai-

suutaan muualla, mutta kioskin tulevaisuus Ruotinkylällä on turvattu. – Jos itse pääsen muihin töihin niin pikkuveljeni Tami jatkaa toimintaa. Tämä on vähän tällainen perheyritys, Tino nauraa.

Tulevalle kesälle innokkaalla nuorella on Ruotinkylälle suunnitteilla kioskin lisäksi myös muuta. Vireillä on kesäkisojen järjestäminen kyläläisten ja muiden innokkaiden kesken. – Järjestän kesällä kylälle kesäkisat, jossa kilpaillaan muun muassa juoksussa ja pallopeleissä. Niissä ei kilpailla tosimielellä vaan niin, että kaikilla on hauskaa ja kenellekään ei jää paha mieli.

Suolahti Kylän keskustan tuntumassa on paljon autiotaloja, joita lapset käyttävät leikkipaikkoinaan. Ne kaupunki voisi purkaa pois. Toivoisin, että me asukkaat pitäisimme yhdessä paikoista huolta, Mia pohtii.

Yhteisöllisyys nousee esiin keskustelussa vähän väliä. Viime vuosina kyläyhdistys, muut yhdistykset ja seurat sekä yrittäjät ovat yhdessä kylän asukkaiden kanssa järjestäneet erilaisia suosittuja tapahtumia. Heinäkuun puolivälis-

sä keskustan täyttää Suolahden kesäpäivät joiden yhteydessä on myös Leppäsen luotsaama Route 69 meeting -tapahtuma. Urho järjestää urheilukentällä joka kesämaanantai lapsille tarkoitetut yleisurheilukisat. – Paikallisten yrittäjien aktiivisuus on piristänyt kylän meininkiä selvästi, Mia summaa. – Tuo Matti on kyllä yksi tämän kylän puuhamiehistä. Hän buustaa selvästi yhteishenkeämme ja visioi rohkeasti uutta, Jouko kiittelee.

Tino Setälä pyörittää omaa kesäkioskiaan jo kuudetta kesää. Suosituimpia tuotteita ovat viime kesinä olleet ankanmunat, joiden lisäksi tänä kesänä uutuutena myyntiin tulee viiriäisenmunat.


101 asiaa

joista voi olla onnellinen

S

umiaisissa osataan olla onnellisia ja tyytyväisiä. Seuraavassa 101 asiaa, joista kylässä voi olla onnellinen ja ylpeä. Lehtori Jani Vainion, opettaja Arto Hämäläisen ja toimittaja Risto Korhosen listaa kylän vahvuuksista auttoivat päivittämään yrittäjät Leo Mortamo ja Päivikki Linna. Tässäpä listaa: hyväksytään kaikki – miten kukakin täällä viuhtoo menemään 2. peruspalvelut ovat vielä kunnossa – niitä on muistettava käyttää 3. ”luahaaminen”, rupattelu kelloon katsomatta vaikka ei ole asiaakaan

1 ­­­­­­­

Arto Hämäläinen

4.

”luahaaminen”, saadaan sanasota aikaan pienestä, mitättömästä asiasta 5. ”luahaaminen”, hekumallinen sanailu, vitsi vitsin perään 6. ”luahaaminen” naseva naljailu, jota seuraa pirunmoinen naurunrähäkkä 7. hiljaisuus, kommunikointiin ei aina tarvita edes sanoja 8. hiljaaki ollessa yhessä o hellä olo 9. ei ”tarvihe aina olla ihan just” 10. naapuriapu, vaikka keskellä yötä 11. naapuriin kylään, vaikka keskellä yötä 12. naapuri vastavierailulle, vaikka keskellä yötä 13. uteliaisuus, joka ei jätä ketään kylmäksi 14. himppa hikeä reissukamppeissa 15. hankala hiippailla huomaamatta hunningolle 16. kiistatta kaunis kirkon tienoo 17. kanttori ja suntio, jotka eivät laulun vahvistamiseen kovaäänisiä tarvitse 18. Rooman Pantheonin malliin rakennettu kirkkosali, paikka oikealle hiljentymiselle

Yhteisöllisyys on kulunut muotisana. Sumiainen on parhaimmillaan kuin yhtä perhettä.

19. lämmin pusu Unel- 29. etätyöllä etäisyyttä il-

makalliolla 20. se kun lykästää 21. iloitaan naapurin menestyksestä 22. salakkaparvi laiturin kupeessa 23. se kun ongenkoho uppoaa Keiteleen pinnan alle 24. lasket Aittatorin jonossa, että maukasta ja tuoretta leipää riittää vielä juuri ja juuri sinulle 25. puu-uunissa tirisevä jänispaisti 26. luonnon ihmeet ja ihmeellinen luonto 27. körmyniska-ahvenien päästäminen verkosta aidan seinustalla 28. hirveä hiuko hillittömän sillilautasen äärellä

man turhaa ramppaamista 30. maltilla mukaan modernisaatioon 31. maltetaan ennen kuin hutkitaan

Jani Vainio

32. karaokeillan huippu:

olo kuin Olavi Virralla, ääni kuin Matti Nykäsellä - kunnes paikalle tulee SMlaulaja Matti Pulkkanen 33. jaloittelu julkisella jalkakäytävällä järven

tuntumassa 34. sumialainen on sumialainen, avoimen suoraselkäisesti – missä tahansa 35. vahvoja yksilöitä kiinteässä yhteisössä 36. sanoista tekoihin ryhtyminen 37. terävällä kirveellä tempaistun tervaskantolastun tuoksu 38. nuotion värit 39. pitkät, suorat halkopinot 40. hyötyliikunta rankametässä 41. jääkylmä, kirkas vesi 42. hellyttävät irtokoirat 43. patikkaretki Kaakkovuoreen. Nokipannukahvit katseen ja tunteen pysäyttävässä maisemassa 44. mustikan värjäämät sormet – ja suu 43. hyppy kolmella kierteellä Keiteleen syleilyyn 44. sanomatonkin sana leviää kulovalkean tavoin 45. tulet kyllä tietämään mitä naapurissa touhutaan 46. hermosauhut Kunnon

lentismatsin väliajalla 47. huurteinen huuhtoo huolet Kurre Pubissa 48. Kurre Pubin jorinat ulkopuolisena kuultuna 49. takametsien joutopojat 50. jos rallatat raitilla illalla, kaikki tietävät sen aamulla 51. routa silottaa isoimmat ryöpyt kyläraitilla 52. nuoriso, jonka herkkyys on sen vahvuus 53. lyhty Kuokanjoella näyttää valoa kohti kotia 54. koti ja sydän Sumiaisissa, mieli maailmalla liikkuvat lapset, päiväkodin ja koulun pihoissa leikitään aina.

55 ­­­­­­­

Leo Mortamo

56.

koululaisten KeskiSuomi-palkinnollakin noteeratut taideproggikset 57. tuulastusveneestä kajastavan valon silta järven pinnalla 58. huhtikuussa tervatun puuveneen huumaava tuoksu 59. savustuspönttö pöhisee täynnä siikoja mökin kuistilla 60. savusiikaa paksulti ruisleivällä 61. solisevat purot ja raikkaat lähteet 62. laulurastas kuusen latvassa 63. puhtaat, järvessä pestyt matot olohuoneen lattialla 64. Syvälahden suunnalla on aina ollut mörköjä uskokaa pois. Siitäpä napakka nimi kauniille retki- ja luontopolulle 65. hikisen pinnan huuhtelu rantasaunassa 66. saunominen – vaikka joka ilta 67. selän peseminen, selän pesettäminen


21 Wille-päivät 29.–30.7.

Sumiaisissa 83. kuistilla nukkumi-

Maailman pienimmän rautalankafestivaalin tärkeä valtti on rento ja välitön tunnelma.

nen kesällä 84. laiturilla nukkuminen kesällä 85. neljän ruuhka: mummu ja polkupyörä 86. ehtookellojen jälkeen voi kuunnella Sumiaisten oopperan La Kalan iltalaulua 87. kaikki tuntevat kaikki 88. tiedät minne menet asioimaan – muutkin tietävät 89. monet monitaitajat, jotka eivät taidoillaan leuhki 90. paikkakuntaan hyvin integroituneet, kyläraittia pitkin matalalla lentävät kesäasukkaat 91. mökkihöperyys 92. lasten silmät 93. Kuntalan rappuset, oiva kokouspaikka kokoontumiselle ilman asialistaakin 94. rahaisat tuulahdukset Äänekoskelta 95. tehdään tai ollaan tekemättä, mutta ei aina valiteta 96. kesä ikään kuin asuu Sumiaisissa, sanoi professori Rainio 97. markka meni, mutta jäihän meille rautalankamusiikki, sanoi Sullmanin Jussi 98. ei olla jääty kiven alle vaikka itsenäinen kunta jäi historiaan, sanoi Korpun emäntä 99. kaikkien kohteleminen kunnolla ja arvokkaasti

68. säpsähdyttävä hau-

tavajoama Hitonhauta kirkonkylän kupeessa, niin lähellä ja suojassa, että harva sen huomaa 69. Kuokanjoen männikkö punertuu ilta-auringossa 70. ketokukat 71. kärpäset huusin seinällä 72. sumialainen suorapuheisuus oikaisee yksityiskohdat 73. herätä sohvalta anopin iloiseen kaakatukseen 74. herätä sohvalta juhlailtana ja havaita että juhlat eivät ole vielä päättyneet 75. voissa paistetut Keiteleen muikut kahvila Korpussa 76. lisää voissa paistettuja Keiteleen muikkuja 77. voissa paistetut, rapakalla suolalla maustetut Keiteleen muikut 78. ei edelleenkään Pasta-Suomea vaan PerunaSuomea, ja perujen kyl-

keen pitkään hautunuttua läskisoossia 79. kylän nimikkoruoka tohraperut rakentuu oikeastaan tirripaistista ja perunoista, jotka sotketaan ihanaksi mössöksi

WILLE

OLOHUONE & & KEITTIÖ KEITTIÖ 1890 Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä OLOHUONE 1890 Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 • Willenolohuone Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •Viiskulmassa Willenolohuone rakennuksessa Äänekosken

Lounasbuffet

Ma–pe klo 11–14.30 Hinta: 8,50 / 9,80 Yli 10 hlön ryhmille varaus etukäteen

Kesäterassi

Lauantaina 29.7.

Sunnuntaina 30.7.

Willen Pihakirppis klo 9–14 (säävaraus), Lounasbuffet klo 11–14, tanssit, klo 14–16 Hannu Wacklin ja Kyläpelimannit Taidekirppis klo 10–12, Kaija Juurikkala maalaa sielun muotokuvia klo 12–15, kesäistä musiikkia kahvin lomassa Puhallinyhtye Brutal Brass klo 15–16.30

Willen päivätanssit 5.7. klo 14–16

• Harmonikkakerto Kurtut

Taidemyyntinäyttely

Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

Willenolohuone

art & autonomy 4.–9.7.2017 Viitasaari Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Talea-yhtye esittää festivaalin avajaiskonsertissa 4.7. Steven Takasugin maailmalla paljon huomiota saaneen teoksen Sideshow. Mukana myös ensimmäistä kertaa festivaalilla Quatuor Bozzini, pianisti Noriko Kawai sekä sopraano Juliet Fraser. Kantaesitykset kuullaan Jouni Hirvelältä ja Sebastian Hilliltä. Säveltäjävieraana James Dillon.

Katso koko ohjelma:

musiikinaika.org

Nokkakivi Pulling

SM-kisat 8.7.2017 klo 11 alkaen

Risto Korhonen

80 ­­­­­­­

arkkitehti Risto Vuolle-Apialan kädenjälki asema- ja rantakaavoissa sekä kirkonkylän keskeisten rakennusten, seurakuntakodin ja kirjaston arkkitehtuurissa 81. salassa pidetty, varma suppilovahveropaikka 82. nukahtaminen rättiväsyneenä maaseudun hiljaisuuteen

Päivikki Linna

100 ­­­­­­­

yhteisöllisyys on kulunut muotisana, Sumiainen on parhaimmillaan kuin yhtä perhettä 101. sumialaisilla on hyvät naapurit

Risto Korhonen

Tervetuloa viihtymään Tractor Pullingin SM -kisoihin 8. heinäkuuta Lievestuoreen ajoharjoitteluradalle. Kisat käynnistyvät klo 11 osoitteessa Ajoneuvontie 39, Lievestuore. www.kstractorpulling.fi Tractor Pulling Keski-Suomi


22

Mukava tekemisen meininki Eija Varteva Konginkankaalaisia ei sään vaihtelu hetkauta. He nauttivat ja iloitsevat omasta kylästä, upeasta yhteisöllisyydestä ja toveruudesta. Saman viestin saat, kyseletpä kuulumisia Konginkankaalla syntyneiltä tai sinne puolison, mökin, työn tai talon perässä muuttaneilta. Konginkankaalla viihdytään ja siellä pysytään. – Miks täältä pitäis minnekään lähteä. Jotkut käy kääntymässä muualla ja palaavat sitten takaisin, Pasi Liimatainen ja Esa Sällinen pohtivat. – Konginkangas on keskellä Suomea, maan parhaalla paikalla. Paikkakunta on rauhallinen ja turvallinen. Ympärillä on kaunis luonto metsineen ja järvineen. Täällä on mukavia ihmisiä, Anneli Kauta-Soljava jatkaa.

Konginkankaalaiset ovat tyytyväisiä kylän palveluihin, kunhan ne eivät enää vähene. Keskustassa on koulu, kauppa, apteekki, automaatti, ravintola ja Reimari, leikkikenttääkin kunnostetaan. Va-

Het voan, muuta Konginkankaalle vaikka iäks.

lokuituyhteydet toimivat. – Meillä on hyvä ja terve koulu ihanine opettajineen, Tanja Rämä muistuttaa. – Koulun pihalla, sisätiloissa ja salissa voi harrastaa monenlaista, samoin urheilukentällä ja kuntosalissa, Mervi Liimatainen jatkaa. – Koulussa välitunneilla pelataan jalkapalloa ja muita pelejä. Kesät sitten uidaan, kertoo harrastuksistaan 10-vuotias Väinö Miettinen.

Luonto ja vesistö tuovat Konginkankaalle omat erityispiirteensä. Upeat näkymät Liimattalan Kotimäes-

tä hiljentävät vaeltajan vain katsomaan ympärilleen. Hiekkapohjaiset uimarannat kylän eri puolilla ja Matilanvirran alue Konginkankaan ja Sumiaisten välissä tarjoavat mukavaa kesäistä tekemistä. – Satama-aluetta kunnostetaan parhaillaan. Venelaituri on valmis ja nyt uusitaan uimaranta. Satamarakennus on korjattu ja siinä on muun muassa inva-wc ja kompostoiva käymälä. Tulossa on myös pieni frisbeegolfrata ja grillikatos, Esa Sällinen kertoo ja jatkaa: – Tänne kannattaa vaikka muuttaa pysyvästi, het voan, niinkuin täällä sanotaan.Täällä on mukava tekemisen meininki. Konginkangas on turvallinen kylä vauvasta vaariin! – Jos et kuitenkaan muuta, niin käymään ainakin kannattaa tulla.

Konginkankaan kesä tarjoaa paikkakuntalaisille ja lomailijoille paljon tekemistä. Kesän tapahtumat aloittaa 4. kesäkuuta järjestettävät ravit.

– Parhaillaan vietetään suomenhevosen 100-vuotisjuhlavuotta ja raveihimme onkin tulossa mukaan tuolloin 28-vuotias Vieskeri. Yhteen lähtöön etusija on Vieskerin jäljeläisillä. Tulossa on myös poni- ja laukkalähtö, Mervi Liimatainen kertoo. Seuraavana viikonloppuna 10.–11.6. raviradalla järjestetään vinttikoirien SM-tason juoksukilpailu. Samanaikaisesti 10.6. Konginkangas osallistuu myös Avoimet kylät –tapahtumaan. – Kirkossa on tuolloin minikonsertti, jonka jälkeen viedään kukat sankarihaudoille. Päivää jatketaan työväentalolla Vanhan ajan juhlalla ja ohjelmassa on muun muassa lauluja eri vuosikymmeniltä. Päivän aikana museot ovat auki, Esa Sällinen jatkaa. Seuraavana viikonloppuna 17.6. Lintulahdessa on koirien match show, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen eli paikalliselle löytöeläinkodille. Juhannusaattona on entiseen tapaan lauluilta Riihilahdessa.

Perinteisiä kesäpäiviä vietetään 1.–2.heinäkuuta. – Me aloitamme jo perjantaina kyläpäivien etkoilla, jolloin vanhainkodilla järjestetään oma tapahtuma. Saimme viime vuonna lahjoituksena kesäkukkia, jotka istutimme talkoilla dementiapuolen ulkoalueelle, Tiia Liimatainen kertoo. – Perjantaina on myös tanssit ja Riihikahviolla Kömin teatterin esitys Juhannustauti. Lauantain markkinoilla tavataan tuttuja. Konginkulmalla on myyntipöytien lisäksi erilaista ohjelmaa ja tavoitteena on myös etsiä paikkakunnan keppihevosmaisteri. – Illalla on katutanssit ja koko sisäpiha on tapahtuman käytössä, Anna Mankisenmaa jatkaa. Sunnuntaina kirkossa tapaavat entiset rippikoululaiset. Keiteleregatta juhlii viikonloppuna 40-vuotisuutta ja veneilijät pysähtyvät lauantaina päivällä Matilanvirralle. – Ja kesäkautta lopetellaan sitten venetsialaisilla!

Tiia, Mervi ja Pasi Liimatainen, Anna Mankisenmaa, Tanja Rämä, Heidi ja Esa Sällinen, Sirkka Kupsu, Jilla, Jalo ja Heli Joukainen sekä Anneli Kauta-Soljava ja Erkki Soljava osaavat nauraa ja puhua yhteen ääneen mutta myös kuunnella toista. Konginkankaalla nautitaan yhdessä tekemisestä ja olemisesta. Kesä tarjoaa monenlaista ohjelmaa, johon meidät muualla asuvatkin otetaan ilolla mukaan. ”Het voan”!


ÄÄNEKOSKI – TULEVAISUUS ASUU TÄÄLLÄ

ÄÄNEKOSKELLA on monta rautaa tulessa

Ä

änekoski on ottanut viime vuosina ratkaisevia askeleita, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Biotuotetehtaan tulon myötä kaupunki on panostanut moniin eri kehityshankkeisiin, jotka varmistavat kaupungin kasvun mahdollisuuksia. Tulevaisuuden Äänekoski rakentuu kehittyvän keskustan, monimuotoisen asumisen ja parempien kaupallisten mahdollisuuksien varaan.

KEHITTYVÄ YDINKESKUSTA Tulevaisuudessa ne kunnat menestyvät, jotka ovat panostaneet keskustansa kehittämiseen ja viihtyisäksi luomiseen. Äänekoskella ydinkeskustan kehittäminen on nostettu merkittäväksi osaksi koko kaupungin strategiaa. Äänekoskella on jo monen vuoden ajan ollut yhteinen tahtotila ydinkeskustan kehittämiseksi paremmin vastaamaan tämän päivän kaupallista toimintaympäristöä ja toisaalta asukkaiden ja yrittäjien tarpeita. Kaupungin keskustaa koskevissa yleissuunnitelmissa tavoitteena on luoda uusi, jalankulkupainotteinen ydinkeskusta, joka houkuttelee asioimaan ja viettämään aikaa. Merkittävin kaupunkikuvallinen muutos tulee olemaan uusi esteetön, turvallinen ja arkkitehtonisesti korkealuokkainen monitoimiaukio. Aukion myötä Äänekosken ydinkeskustasta muodostuu paremmin asukkaitaan palveleva olohuone, johon tullaan viihtymään. Myös asuntotarjonta lisääntyy keskustan alueella. Rakenteilla on useita

uusia kerrostaloja, jotka tukevat kaupungin suunnitelmia asumisen monipuolistamiseksi: rakenteilla on mm. Äänekosken ensimmäiset asumisoikeusasunnot.

KOTAKENNÄÄN ALUE – PORTTI UUDISTUVAAN KAUPUNKIIN Toinen merkittävä kehityshanke Äänekoskella on nelostien varressa olevan kaupungin sisääntuloliittymän ympäristö, eli Kotakennään alue. Keväällä 2016 käynnistetty alueen kehittämissuunnitelma linjaa Kotakennään alueesta näyttävää porttia maan merkittävimpään biotalouden kehtoon. Kehittämissuunnitelmalla Kotakennään alueesta luodaan vetovoimainen Äänekosken kaupungin sisääntulovyöhyke, jossa tarjotaan mahdollisuuksia niin monipuolisen yritystoiminnan kuin houkuttelevien ranta-asumisen vaihtoehtojenkin kehittämiseen. Uuden biotuotetehtaan käynnistyminen luo liiketoimintamahdollisuuksia monille uusille toimijoil-

Pikku-Venetsiaa, uutta ja houkuttelevaa asuinaluetta, on kaavailtu Kuhnamon rannalle, suojaan melulta ja liikenteeltä. le ja toimialoille, joiden luonteva sijoittumispaikka Kotakennäs on erinomaisen logistisen sijaintinsa vuoksi. Alue sopii puitteiltaan yrityksille niiden kokoon katsomatta. Kotakennäälle suunnitellut kaupalliset toiminnot monipuolistavat ja laajentavat kaupungin kaupallista palvelutarjontaa, mistä hyötyvät niin Äänekosken kuin lähikuntienkin asukkaat. Yritysten lisäksi alueelle on kaavailtu myös uusi, houkutteleva asuin-

alue, joka on nimetty Pikku-Venetsiaksi. Kuhnamon rannalla, suojassa liikenteen melulta ja häiriöiltä, PikkuVenetsia tarjoaa omalaatuisen vapaaajan ja asumisen elämyksen niin Äänekosken asukkaille kuin matkailijoillekin. Ainutlaatuiset näköalat yhdistyvät lähellä sijaitseviin keskustapalveluihin. Kotakennään kehityssuunnitelmissa Pikku-Venetsiasta rakentuu yksi Keski-Suomen arvostetuimmista asuinalueista.


ÄÄNEKOSKI – TULEVAI

änekosken kaupungin keskustassa liikkuu hevosia ja outoja, kurpitsapäisiä lumiukkoja. Näkymä kaupungin ydinkeskustasta on värikäs, mutta oudon palikkamainen. Mistä on oikein kyse? Äänekosken kaupunki on yhdessä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston (POKE) kanssa aloittanut kokeilun, jolla osallistetaan nuoria kaupunkisuunnittelun saloihin videopelin avulla.

MIKÄ IHMEEN MINECRAFT?

Minecraft on hiekkalaatikkomainen videopeli, jota on myyty vajaan kuud kuukausittain peliä pelaa yli 50 miljoonaa eri pelaajaa maailmanlaajuise osin juuri siitä syystä, että pelissä on mahdollista muokata ympäristöää Pelissä ei ole varsinaista päämäärää, vaan itse voi määrittää, mitä halua muista peleistä tai elokuvista tuttuja ympäristöjä massiivisina yhteisölli

MITEN MUKAAN?

Tsekkaa lisätiedot Facebookista: https://www.facebook.com/akiminec


ISUUS ASUU TÄÄLLÄ Äänekosken ympäristö on tarkoitus mallintaa supersuosittuun Minecraft-peliin. Peliin on viety jo yli 300 neliökilometrin kokoinen, oikeissa mittasuhteissa oleva Äänekosken kartta, johon on alkanut nousta ydinkeskustan rakennuksia. Rakennusten rakentajina ovat toimineet äänekoskelaiset nuoret, jotka ovat innolla lähteneet mukaan kokeiluun. Ajatus lähti liikkeelle POKEn järjestelmäasiantuntija Pekka Oulin ja it-tukihenkilö Jari Simonahon kahvipöytäkeskustelusta. Simonaho oli lukenut lehtijutun siitä, kuinka Äänekosken kaupunki oli käynyt esittelemässä uuden monitoimiaukion suunnitelmia lukiolaisille, koska yleiseen suunnitteluiltaan ei ollut ilmaantunut lainkaan nuoria. Nopeasti miesten keskustelussa nousi esille, että voisiko nuoria ottaa mukaan kaupunkisuunnitteluun heitä kiinnostavan formaatin avulla. - Juttelin Pekan kanssa pian sen jälkeen, kun olin paikallislehden uutisen nähnyt. Siitä meille heräsi ajatus, että voisiko kaupungin luoda pelin avulla jollain tavalla, Simonaho kertoo. Sopivaksi peliksi valikoitui nopeasti Minecraft, jossa ympäristöä voi muokata miltei rajattomasti legomaisten palikoiden avulla. Peliin voi myös luoda oikeiden karttojen pohjalta maailman. - Maanmittauslaitokselta löytyi Äänekoskesta korkeuskäyräkuvat 2 metrin tarkkuudella oikeassa muodossa. Hain aineiston 9 karttaruudun alueelta eli 18 x 18 km alueen, Simonaho jatkaa.

den vuoden aikana yli 120 miljoonaa kopiota, ja esti. Minecraft on saavuttanut hurjan suosionsa än kolmiulotteisessa maailmassa lähes rajattomasti. aa pelissä tehdä. Peliin onkin luotu esimerkiksi isinä projekteina. Nyt Äänekoski on yksi niistä!

craft

Muutaman illan työn sekä yritysten ja erehdysten jälkeen kartat saatiin kopioitua peliin. Tuloksena oli yli 300 neliökilometriä karttaa Ääneskoskesta oikeissa mittasuhteissa. Rakennusten viemiseksi massiiviselle kartalle päätettiin tehdä käsityönä. Tässä vaiheessa kuvioihin astui mukaan myös nuorten osallistaminen. Projektista ilmoitettiin Facebookissa Äänekoski-ryhmässä, ja pian mukaan jo ilmoittautuikin liuta halukkaita nuoria. Äänekosken ydinkeskustan rakennuksia alkoi nousta peliin noin kymmenen nuoren pelaajan voimin. Rakentamisen tuoksinassa Pekka Ouli huomasi, että nuorethan osaavat hahmottaa ja kopioida kaupunkia pelimaailmaan todella mallikkaasti. - Kun sitä touhua katseli vierestä, niin huomasi, että näillä nuorillahan on oikeasti ajatusta ja taitoa tehdä tätä. Jos jotain paikkaa ei tunnettu, niin avuksi otettiin Googlen Street view. Jos siitäkään ei ollut apua, mentiin oikeasti paikan päälle ja otettiin kuvia, joiden perusteella aluetta kopioitiin peliin, Ouli kertoo tyytyväisenä. Nuorten aikaansaannosta käytiin esittelemässä myös Äänekosken kaupungin kaavoitus- ja tonttipalveluille, missä nähtiin heti projektin mahdollisuudet. - Ajattelin heti että vau, ennen kolmekymppiset nuoret alvaraallot suunnittelivat kynällä, nyt 13-vuotiaat koululaiset koneella!

Tämä on upea mahdollisuus saada lapset ja nuoret pelaamisen kautta miettimään ja suunnittelemaan elinympäristöään, innostuu Äänekosken kaupungin kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen. Kaavoituspuolella on aiemminkin kipuiltu sen kanssa, että nuoria ei saa välttämättä kiinnostumaan asemakaavoista ja kaupunkisuunnittelusta. Yleensä juuri tämän päivän nuoret olisivat niitä, joihin asemakaavamuutokset eniten vaikuttavat, sillä suunnitelmia tehdään jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. - Tulevien Äänekosken asukkaiden tulevaisuutta suunnittelevat ja päätöksiä tekevät keski-iän ylittäneet henkilöt. Nuoria ei ole juuri esittelytilaisuuksissa näkynyt, kertoo Kinnunen. Kun Äänekosken kaupunki esitteli lukiolaisille maaliskuussa monitoimiaukion suunnitelmia, tuli positiivista palautetta läjäpäin. Minecraftin Kinnunen näkee osana tätä samaa jatkumoa nuorten osallistamiseksi. - Minecraft tarjoaa mahdollisuuden avata keskusteluja hulluistakin ideoista. Voi saada hyvinkin nuoret pelaajat katsomaan kaupunkiaan toisin silmin ja huomaamaan ympäristöön liittyviä tärkeitä kohteita, paikkoja ja asioita. Merkittävä mahdollisuus luoda mielikuvaa nuorekkaasta ja modernista Äänekoskesta!


ÄÄNEKOSKEN tapahtumakesä Muista r al 28.7. Koiv ist

o

lit:

TAPAHTUMAT

2017

Su 9.7. klo 14 Jean S jäähyväiskonsertti Matilan Ankkuri, Matilanvirrantie 1356, Sumiainen

Su 4.6. klo 10 Hietaman kirkon 20-vuotisjuhla Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit. Kirkko on kesällä auki arkisin klo 10-14. Saarijärventie 441, Hietama.

Pe 14.7. Route 69 Meeting Jenkkiautoja ja elävää musiikkia Suolahden keskustassa, järj. Viljos.

Su 4.6. klo 12 Suomenhevonen 110-vuotta -juhlaravit Ravilähtöjä, montelähtö, ponilähtöjä ja laukkalähtöjä. Näyttely sota-ajan hevosvarusteista ja hevosten kenttäsairaalasta. Konginkankaan ravirata, Häkkiläntie 1760, Liimattala

La 15.7. Sumiaisten kyläpäivät Pieni on kaunista, mutta jossa sittenkin on paljon tarjontaa koko perheelle!

La 10.6. Avoimet kylät -päivä Mämmellä ja Konginkankaalla. Avoimet kylät on valtakunnallinen Suomi100-päivä, jolloin kylät järjestävät omannäköisiään tapahtumia ja esittäytyvät vieraille. To 15.6. klo 19 kamarimusiikkikonsertti Ranskalainen ilta Kazuyo Ueno-Mattila, piano, ja Albert Balázs, klarinetti, Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Liput 10 eur. La 17.6. klo 11-15 kaikkien koirien hyväntekeväisyys-Match-Show Neste Lintulahden pihassa, Ouluntie 2680, Räihä. Tuotto ohjataan löytöeläintarha Elämänlangalle. Järj. Neste Lintulahti. La-su 17.-18.6. juniorijalkapallon Lattiapinnoiteturnaus Äänekosken liikuntapuistossa. Järj. Äänekosken Huima www.huimajuniorijalkapallo.fi Pe 23.6. klo 21 Lavatanssit SF-tyyliin Sumiaisten leirintäalueella, Sumiaisraitti 2. Laita päälle kansallispuku, kretonkimekko tai ”poikamiespankkilook”. Tanssit klo 21. Kokko klo 22. Vapaaehtoinen pääsymaksu. Tapahtuma on osa Suomi100-vuoden juhlia sekä valtakunnallista HulaHula Suomi -kampanjaa #hulahulasuomi La 24.6. Äänekosken Juhannus Blues SF blues eli Heikki Silvennoisen, Dave Lindholmin ja Pepe Ahlqvistin 15-vuotisjuhlakonsertti. Kartano Kievari, Saarijärventie 434, Hietama. Puh. 0400 847575. Pe-Su 30.6.-2.7. Konginkankaan kesäpäivät La 1.7. klo 10-15 Konginkankaan kesäpäivien ohjelmalliset markkinat Ohjelmassa mm. musiikkia, teatteria, keppihevosmaisterin valinta ja Vuoden Konginkankaalaisen julkistaminen. Tarkempi ohjelma www.konginkangas.fi La 1.7. Keitele Regatta Regatta starttaa 40. kerran! Lähtö Äänekosken vierassatamasta Vellamontie 27, klo 10. Lounastauko Matilanvirralla ja yöpyminen Viukarinsaaressa. Regatta päättyy 2.7. Viitasaarelle. www.alakeiteleenpursiseura.fi Su 2.7. klo 18 stand up -illassa Ismo Leikola: Hyvät naiset ja herrat Liput 27/24 eur. Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi, Saarijärventie 434, Hietama, puh. 0400 847575. Pe 7.7. klo 19 Jukka Puotilan kesäkiertue Kievarin kesäteatterissa Imitaatiota ja stand up -komiikkaa. Liput 35/30 eur. Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi, Saarijärventie 434, Hietama, puh. 0400 847575.

Pe-la 14.-15.7. Suolahden kesäpäivät

La 15.7. klo 15 La Kala -oopperan Casino! Pelimies ja glamour -konsertti Rooleissa mm. Noora Määttä, Marie Finne-Bray, Piers Bray ja Sonja Hendunen, liput 20 eur, varaukset 040 6856477. Sumiaisraitti 10, Sumiainen La-su 15.-16.7. Köyhyydenkylän Wanhan ajan päiwät klo 11–17 Wanhan ajan työvälineitä, maamoottoreita ja maatalouskoneita, moottorisahoja ym. menneiltä vuosikymmeniltä, mahdollisuus kokeilla pisteaidan tekoa ym. Tapahtuma on osa Sumiaisten kyläpäivää. Rautionmäentie 570, Sumiainen, p. 040 548 0815 La 15.7. klo 18 Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE Danny & The Oldies • Vesa Haaja & Agents • The Aftons • The Moments • Vaiettu Salaisuus Koulutie 3, Sumiainen, Äänekoski. www.rautalankafestivaalit.com Pe-la 24.–28.7. Laulun mestarikurssi Suolahtisalissa. Avoinna yleisölle päivittäin klo 10-15. Opettajana toimii baritoni John Morgan Royal Opera Housesta. Liput 5 eur. Kahvio. Suolahtisali, Sirkanpolku 1, Suolahti. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 040 6856 477. Ti 25.7. klo 19 Klassinen Suomi100 -konsertti Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Aulis Sallisen sävellyksiä. Liput 15/20 eur.

tossa s i u p a t n Ra htuu: tapa asten päivä

L o 16–20 iikkia Ti 25.7. kl teatteria & mus ä - taikuri, Rokkipäiv 1 2 – 7 1 o l Ke 26.7. k äivä 1 Viihdep 2 – 7 1 o l k To 27.7. Ke 9.8. Äänekoski Games -yleisurheilukisat Äänekosken liikuntapuisto. Pe 11.8. klo 18-21.30 koko perheen Elorieha Keskus- ja rantapuistossa Järj. Sisä-Suomen Lehti Su 20.8. kello 13 Luontokirkko Konginkankaalla Höyhenniemessä, Höyhenniementie 810.

La 26.8. Venetsialaiset Matilan ankkuri, Matilanvirrantie 1356, Sumiainen. La 26.8. Maailman suurin kyläjuhla ja Syödään yhdessä -Suomi100-tapahtuma Koiviston kylätalolla klo 12 alkaen tarjoaa lähi- ja perinneruokaa. Järj. Koiviston Kyläyhdistys, Keski-Suomen keittiömestarit, Suomen paistinkääntä– jien Jyväskylän voutikunta sekä monet muut. Koivistonkyläntie 101, Äänekoivisto

NÄYTTELYT

Kesänäyttely: Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa Arsenin taidetta 6.6.-3.9.2017 Äänekosken taidemuseo, Kuhnamontie 1, Äänekoski. Mika Pekkasen maalauksia 30.6.2017 saakka Mika Pekkasen maalauksia Keittiö- & Olohuone Willen yläkerrassa. Vapaa pääsy. Marjatta Pankkosen maalauksia 5.-29.6.2017 Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali, Wessmanninkatu 2, Äänekoski, ma-pe klo 10-19. Johanna Arho-Forsblom: Kahvipussitaide tekee onnelliseksi 4.-28.7.2017 Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali, Wessmanninkatu 2, Äänekoski, ma-pe klo 10-19.

TEATTERI

Pe 28.7. Neste Ralli Äänekoskella Äänekoski-Valtra EK 8 klo 15 ja EK 11 klo 18.09. Oheisohjelmaa Koiviston koululla. Bussikuljetus lähtöpaikalle ja koululle Äänekosken keskustasta. www.nesterallyfinland.fi

13.-30.6. komedia Yötön yö Eija Vilpas, Tiia Louste ja Valdemar Virtanen. Liput 25 eur/23 eur/22 eur. Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi, Saarijärentie 434, Hietama, puh. 0400 847 575.

La 29.7. klo 18 Koskikeskusjazz Cabin Echoes ja Antti Lähdesmäki Trio. Tunnelmallista folkia, jazzia ja bluesia klo 18-22 Ravintola Kosken Helmessä, Kauppakatu 11, Äänekoski. Liput 25 eur sisältävät ruokailun.

23.6.–5.8 Musiikkikomedia Elämä janottaa Käsikirjoitus Tapio Liinoja ja Mikko Kivinen. Teatteri Eurooppa 4. Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi, Saarijärventie 434, Hietama, puh. 0400 847575.

La 29.7. Huiman kesäkoris Tapahtuma kokoaa jälleen yhteen vanhat Huiman pelaajat! Pelit pelataan kaupungin eri saleilla. Lisätietoa www.huima.org

30.6–16.7. musiikkikomedia Juhannustauti William Shakespearen klassinen Kesäyön uni suomalaisittain. Ohjaus Juuso Kunelius. Liput 15 eur. Kömin Teatteri, Riihikahvio, Riihitie 94, Liimattala, Puh. 040 7240970. www.facebook.com/kominteatteri

La 29.7. klo 12 yleisurheilun Urho Junior Games Äänekosken liikuntapuistossa. Järj. Suolahden Urho www.suolahdenurho.net, tiedustelut toivo.markkanen51@gmail.com, 044 5744488. La 29.7. klo 15 Laulun mestarikurssin ja Lontoon Royal Opera Housen baritoni John Morganin konsertti Sumiaisten kirkossa Liput 20 eur, ovelta 25 eur. Varaukset ja lisätietoja 040 6856 477. Järj. La Kala -kamariooppera. Su 20.8. klo 13 Luontokirkko Konginkankaalla Höyhenniemi, Höyhenniementie 810.

LISÄTIETOJA TAPAHTUMISTA www.aanekoski.fi kulttuuri@aanekoski.fi

udun e s s i a i m Su onikat: harm nat -kiertue ran Keiteleen .–9.8. 14.6 onikat.fi m ar h . w ww


27

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Kolmella ja neljällä pyörällä Äänekoskella on tänä kesänä ensimmäistä kertaa liikkuva nuorisotila. Matkaa taittaa myös uusi nuorten jäätelöpyörä. sinne, missä nuoret ovat.

Riku Tulla Leppoisana ja lämpimänä kesäpäivänä voi kaveriporukkallakin tekeminen loppua kesken. Äänekosken nuorisopalveluiden uusi KesäKaara tuo tekemistä nuorille ympäri kaupungin vaikka nuorisotilat pitävät ovensa suvena säpissä. – Sumopainikamppeet, palloja, yksipyöräinen, huuveri ja varmaan vielä kuplafutisvehkeet kulkevat mukana joka paikkaan, kertoo liikkuvan nuorisotilan idean kehittäjä nuorisosihteeri Mika Inkeroinen. Idea liikkuvasta nuorisotilasta syntyi tammikuussa,

KesäKaara kul-

Äänekosken nuorisotoimi on liikenteessä läpi kesän, kun uudenkarheat KesäKaara ja jätskipyörä rullaavat kaupungin katuja. Mika Inkeroinen ja Tuukka Vuorinen ovat uutuuksista innoissaan. kun Inkeroinen kuuli, että sellaisia on ollut käytössä pääkaupunkiseudulla ja Lapin suunnalla.

– Paljon on ollut puhetta siitä, kun kesäisin nuorisotilat ovat kiinni, mutta toisaalta kaunii-

na kesäpäivänä ei välttämättä tiloille kuitenkaan lähdettäisi. Nyt voimme viedä toimintamme

kee ympäri Äänekosken kesäkuun alusta lähtien lähes päivittäin ja on käytössä lomakauden ajan. Tavoitteena on kiertää kaikilla kylillä. – Autolla voidaan tulla rannalle tai minne ikinä ja laittaa bileet pystyyn. Ainakin Lossille tätä on jo toivottu ja Hietamalle sekä Kalaniemeen. Mennään sinne, minne tätä halutaan, Inkeroinen kertoo. Tavoitteena on, että liikkuvan nuorisotilan käyttö jatkuu kesän jälkeenkin. – Autoa käytetään jatkossa koulunuorisotyöhön, jolloin

nuorisotila saadaan kätevästi tuotua aivan koulun luokse, Inkeroinen visioi.

Nelipyöräisen liikkuvan nuorisotilan lisäksi nuorisopalvelut ovat hankkineen kesäksi myös kolmipyöräisen uutuuden. Jäätelöpyörän voi nähdä läpi kesän eri puolilla Äänekosken taajamaa, muttei kiinteiden myyntipisteiden lähellä. – Nuorisotoimella oli toiveissa saada kiinteä jäätelökoju Huuhalle. Kun se ei onnistunut, bongasin Googlesta tällaisen. Jäätelöpyörä on uusi kokeilu ja sen kautta saadaan nuoria työllistettyä läpi kesän.


28

NAUTI KULTTUURISTA

Teatterin ja rockin fuusio Lapinlahden Lintujen biisit rytmittävät Kievarin kesäteatterin musiikkikomediaa. Risto Korhonen – Kun lähdimme tekemään Tapio Liinojan kanssa tämän näytelmän käsikirjoitusta, ajatuksemme oli, että Lapinlahden Lintujen musiikki jäisi jotenkin elämään. Esityksen tärkein elementti on kuitenkin tarina, eikä tämä ole mikään hittikimara, kertoo Teatteri Eurooppa Neljän Elämä janottaa- esityksen pääohjaaja Mikko Kivinen. Eämä janottaa -musiikkikomedia sai viime kesänä hyvän vastaanoton Hämeenlinnassa. 11 000 hämeenlinnalaista ei voi olla väärässä. Keskisuomalaistulkinta nähdään Kievarin kesäteatterissa Äänekosken Hietamalla juhannuksesta eteenpäin. Mikko Kivinen ja Tapio Liinoja ovat legendaarisen rockyhtyeen, vuonna 1983 perustetun Lapinlahden Lintujen alkuperäisjäseniä, ja he olivat mukana bändissä sen kultakauden, joka ulottui pitkälle 1990-luvulle.

Vanhojen bändikavereiden kirjoittama näytelmä kertoo kaupungin kingi Morganin seikkailuista. Mitä kaikkea voi tapahtua, kun kaupunkilaisen elämä syöksyy raiteiltaan pienessä kylässä? Tarinan päärooleissa nähdään Eurooppa Neljän vakiokaartista Paavo Honkimäki, Maiju Jokinen ja Neija Välilä. Jari Silventoinen on teatterissa tuttu vierailija. Saarijärveläistaustainen Kalle Pylvänäinen oli mukana jo Hämeenlinnan esityk-

sessä, ja hän vastaa Äänekoskella myös apulaisohjaajan tehtävistä. Lavalla häärii parhaillaan parikymmentä henkeä. Avustajakaartiin on saatu täydennystä äänekoskelaisista ja saarijärveläisistä nuorista. – Pidimme näytelmän toimivuuden kannalta tärkeänä, että esityksessä on kunnon bändi, ja sellainenhan Kievarin teatteriin on saatu mukaan, kiittelee Mikko Kivinen.

Lapinlahden Linnut syntyi Helsingin ylioppilasteatterin piirissä. Nuoret tekijät yhdistivät teatterin ja rock-musiikin. Keskiössä olivat kiehtovat tarinat ja pitelemätön live-esiintyminen. – Vaikka lavalla touhu saattoi näyttää hulvattomalta, teimme asioita tosissamme. Esimerkiksi televisiosarjan sketsejä kirjoitettiin hirmuinen määrä, ja vain osa niistä päätyi toteutukseen, muistaa Mikko Kivinen. – Musiikkinäytelmään on nivottu peräti 16 Lapinlahden Lintujen kappaletta, muun muassa Sedät jaksaa heilua, Tapasin naisen ja tietysti Elämä janottaa. Myös sketseistä tutut Hurjat ja ortodoksimunkit soljuivat mukaan. Elämä janottaa -musiikkikomedia saa ensiillan Kievarin kesäteatterissa Äänekosken Hietamalla juhannusaattona. Esityksiä on keskikesän viikkoina 32 kappaletta. – Tiedossa on varsin vauhdikas, reipas ja rempseä paketti, vakuutta Eurooppa Neljän tuottaja Ville Laitinen.

– Vaikka lavalla touhu saattoi näyttää hulvattomalta, teimme asioita tosissamme, muistaa Lapinlahden Lintujen alkuperäisjäsen Mikko Kivinen.


29

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Sota-ajan säveliä

luo iloa

Tyylikkäisiin m/36 -asepukuihin sonnustautunut Kenttäharmaa-orkesteri tarjoaa nostalgisen konserttielämyksen Kievarin kesäteatterissa lauantaina 10. kesäkuuta. Suomen historiasta kiinnostuneista ja vanhaan iskelmään mieltyneistä musiikkiharrastajista koostuva orkesteri soittaa konsertissa sota-ajan iskelmien lisäksi myös harvem-

min kuultuja Karjala-aiheisia kappaleita. Orkesterin konserttikokoonpanoon kuuluu pitkän linjan harrastemuusikoiden lisäksi ammattimuusikko, harmonikkataiteilija Kalevi Hautamäki, joka tuo lavalle mukanaan persoonallista sointia. Kenttäharmaa -orkesteri ja sota-ajan sävelet konsertti Kievarin kesäteatterissa 10. kesäkuuta kello 14.

Ratkiriemukasta menoa Sisarukset Tumma ja Blondi, eli amatöörikirjailija Seija ja opettaja Sinikka, suunnittelevat suurin odotuksin juhannuksenviettoa perintömökillään, jonne ovat tulossa myös Sinikan mies ja poika sekä Seijan kovin, kovin nuori poikaystävä. Tarkoitus on viettää perinteinen juhannus taikoineen, kokkoineen, makkaranpaistoineen, mutta kuinkas käykään? Yllätys yllätyksen perään muuttaa kaiken. Eija Vilppaan käsikirjoittama Yötön yö -komedia on hersyvä tarina juhannuskommelluksista. Vilppaan lisäksi rooleissa nähdään Tiia Louste sekä Eijan ja näyttelijä Ville Virtasen yhteinen poika Valdemar Virtanen. Näytelmän on ohjannut Arja Pessa.

odotus palkitaan, kun Yötön yö valtaa Kievarin kesäteatterin lavan. Eija on yksi ikäpolvensa tunne-

tuimmista näyttelijöistä, ja Fakta homma- ja Hynttyyt yhteen -komediasarjat ovat tuoneet hänet lähes jokaisen suomalaisen olohuoneeseen. Helsingin kaupunginteatterin näyttelijäkuntaan kuuluva nainen kertoo olevansa iloinen käsikirjoittamansa komedian saamasta suosiosta. – Siitä on tykätty kovasti, ja olemmekin esittäneet sitä Tiian kanssa mitä moninaisimmissa paikoissa, yksityisistä kodeista tuhannen hengen saleihin. Ulkona, sisällä ja navetan vintillä. On hienoa kokea erilaisia tiloja. Jokaisessa on oma tunnelmansa, Eija summaa. Yötön yö–komedian näytökset Kievarin kesäteatterissa 13.–30.6.2017.

mi leikittelee hieman kansankulttuuriklassikoilla, mutta enempää en minäkään voi niemä tulkita, jotta en alkaisi sunnitella esitystä ennen aikojani, Forsgren naurahtaa. On mahdollista, että tänä kesänä esityksessä käytetään osittain hyväksi myös videotekniik-

kaa, jonka avulla yleisön ei välttämättä tarvitsisi olla tutussa Rantapuistossa. – Voi olla, että elokuussa esitystä pääsee seuraamaan myös sisätiloista käsin. Tankki täyteen, Pekko– kesäteatteriesitykset järjestetään viikon 33 viikonloppuna.

Eija Vilppaan käsikirjoittama Yötön yö on ratkiriemukas komedia hersyvistä juhannuskommelluksista, joita vain Tumma ja Blondi kumppaneineen voivat järjestää. Rooleissa nähdään Vilppaan lisäksi Valdemar Virtanen ja Tiia Louste. TV:stäkin tuttua Eija Vilpasta on jo pitkään odotettu keskisuomalaisille näyttämöille, ja tänä kesänä

Klassikkoainesta Nämä kaverit tuntevat toistensa metkut läpikotaisin. Tänä kesänä 19:ttä kertaa Äänekosken Rantapuistossa viikolla 33 esiintyvä seurue on kantanut viimeiset 12 vuotta Klassikkoteatterin nimeä. Teatteriseurue harjoittelee ohjelmistoaan korkeintaan viisi päivää, eli arki-

päivät ennen viikonlopun esityksiä. Lopputulos on usein yllätys myös heille itselleen. Elokuun puolivälissä Klassikkoteatterin esityksessä nähdään ainakin teatterin vakikasvot Lasse Forsgren, Tiina Oksanen ja Mika Lahtinen. – Esitys kantaa nimeä Tankki täyteen, Pekko. Ni-

Neliödraama juhannusyössä Liimattalan Riihikahviolla on tarjolla neliödraamalla väritetty herkullinen kesäteatterielämys, kun 30.6. ensi-iltansa saa Kömin Teatterin esittämä hulvaton musiikkikomedia Juhannustauti. Komedian ohjaaja-käsikirjoittaja Juuso Kuneliuksen mukaan Juhannustauti perustuu löyhästi William Shakespearen kirjoittamaan Ke-

säyön unelma-komediaan. – Tapahtumapaikkana on tavallinen suomalainen maalaiskylä, jossa järjestetään perinteeksi muodostuneet juhannusjuhlat.Yleisö saattaa löytää komedian tapahtumapaikasta yllättäviä yhtäläisyyksiä oman asuinpaikkansa kanssa, ohjaajana ja käsikirjoittajana komedian myötä debytoiva Kunelius paljastaa.

Juhannusjuhlat eivät mene aivan suunnitelmien mukaan, sillä yksi juhlijoista käynnistää tahtomattaan ja vahingossa ketjureaktion, joka sekoittaa useammankin kyläläisen juhannuksen perusteellisesti. – Puvustuksessa teemme Jyväskylän Huoneteatterin kanssa yhteistyötä, joten lavalla tullaan näkemään upeita asuja. Näytel-

mässä kuullaan tietysti ikivihreitä kappaleita, mutta mukana on yllättävämpiäkin valintoja. Osa näyttelijäkaartista on tuttuja kömiläisiä aiemmilta kesiltä, mutta joukkoon mahtuu myös ihan uusia kasvoja. Juhannustauti-musiikkikomedian esitykset Liimattalan Riihikahviolla 30.6.–16.7.


30

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Piispa Arsenin taide harvoin esillä Risto Korhonen Äänekosken taidemuseon kesän 2017 näyttely koostuu piispa Arsenin viimeisen vuosikymmenen aikana sekatekniikalla toteuttamista maalauksista. – Teosteni aiheina ovat taivaalliset suojelijat, ruumiittomat enkelit ja maailmaan tullut Jumalan Poika – Kristus, kertoo piispa Arseni. – Vaikka aiheisto on suppea, se pureutuu kristinuskon ytimeen. Ihmiseksi tullut Jumala – Kristus – mahdollisti näkymättömän Jumalan kuvaamisen näkyvässä muodossa ja poisti vanhatestamentillisen kuvakiellon.

Piispa Arsenin teokset kuvaavat taivaallisia suojelijoita.

Piispa Arseni on toiminut Karjalan hiippakunnan apulaispiispana vuodesta 2005 lähtien. Koulutukseltaan hän on teologian lisensiaatti ja tekee parhaillaan väitöskirjaa Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitokselle aiheenaan neljä valamolaista Jumalanäidin ikonia vallan uudelleen määrittelyn välineinä. Piispa Arseni tunnetaan kirkollisen työnsä lisäksi ikonimaalarina, kuvataiteilijana ja tietokirjailijana. Lapinlahdelta kotoisin oleva piispa Arseni, Jorma Heikkinen opiskeli ja työskenteli Suolahdessa kehitysvamma-alalla 1970-luvulla. Hänen töitää on ollut harvoin esillä Keski-Suomessa.

Rakennatko - saneeraatko - korjaatko? MAA-AINEKSET, KULJETUKSET, NOSTOT ja VAIHTOLAVAT joka kohteeseen!

KEKKILÄ IRTOMULLAT Äänekosken Kak:lta 0424 944 320 P. 042 494 4320

www.aane-kak.com

La Scalasta La Kalaan Risto Korhonen Sumiaisten La Kala -oopperan kesä tarjoaa roppakaupalla tähtiä ja tähtihetkiä. Kirkkaimpana tähtenä loistaa Lontoon Royal Opera Housen tähtibaritoni John Morgan, joka vetää 24.–27.7. mestarikurssin laulajille Suolahtisalissa. Morgan itse on saanut opetusta Milanon La Scala -oopperan mestareilta. Mestarikurssi huipentuu huikeaan loppukonserttiin Sumiaisten Kirkossa, jossa tähti ja hänen oppilaansa esiintyvät. Sumiaisten rautalankalauantaina 15.7. oopperassa kuullaan ja nähdään musiikkiesitys: Casino! Pelimies ja glamour. Siinä ohjelman muodostaa kaksi ohjattua minioopperaa, jotka sijoittuvat pelimaailmaan ja mukana on niitä tukevia aarioita ja mu-

Yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan John Morganin mestarikurssin opetusta Suolahtisalissa. Päätöskonsertti järjestetään Sumiaisten kirkossa. sikaalinumeroita. Oopperat ovat charmantti ja iloinen Puolencin La Dame de Monte Carlo ja Sa-

muel Barberin A Hand in Bridge. Juhannusaattona oopperan väki ja kyläläiset ovat mukana Yleisradion HulaHula-tanssitapahtumassa Kuokanniemen leirintäalueella, missä järjestetään perinteiset Suomi Filmi-tyyliset lavatanssit. Koko Suomi ja Sumiainen mukana tanssii livestreaminä. Toiveena on, että yleisö pukeutuu iloisesti SF-romantiikan hengessä; kellohameet, pussihousut ja Hankkijalippikset esiin. Paikalle voi karauttaa vaikkapa amerikanraudoilla, traktoreilla, hevosella tai munamankelilla vanhan maailman malliin. Heinäkuun 20. päivänä oopperassa vierailevat kansallisoopperan laulajat Heli Närhi ja Kari-Kyösti Silvennoinen. Vieraat ja Sumiaisten oopperan omat solistit tulkitsevat musikaaleja, operetteja ja filmin taikaa.

Tiesitkö?

Äänekosken terveyskeskuksen ensiapupäivystys palvelee päivittäin kello 8–18. Ilta- ja yöaikaan kiireellistä hoitoa vaativat hoidetaan Keski-Suomen keskussairaalassa. Terveysaseman ajanvaraukseton päiväpoli on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–15. Päiväpolin jonotustilannetta voi seurata kaupungin verkkosivuilla. Lääkäreiden, hoitajien ja fysioterapeuttien ajanvarausvastaanotot on suljettu 26.6.–30.7. välisenä aikana.

Maansiirtotyöt • Perustusten kaivuut • Teiden rakentamiset ja peruskorjaukset • Vanhojen talojen perustusten salaojitukset • Patolevyjen ja eristysten asennukset Toimitamme myös laadukkaat sorat ja kalliomurskeet Soita ja kysy lisää

Ari Liimatainen p. 0400 345 174 HAAPASORA.FI

Yksilöllistä palvelua!

Terveyskeskus palvelee myös lomalaisia Heli Hyttinen

Teemme luotettavasti ja ammattitaitoisesti

Kyseisenä aikana laboratorion näytteenotto toimii ainoastaan Äänekosken terveysasemalla. Konginkankaalla, Sumiaisissa ja Suolahdessa näytteenottoa ei tuolloin ole.Työterveyshuolto lomailee 10.–23.7. Kiireellinen hoito kuuluu kaikille asuinkunnasta ja kansallisuudesta riippumatta. Ulkokuntalainen saa myös kiireetöntä sairaanhoitoa, jos hän asuu tai opiskelee Äänekoskella esimerkiksi työn, opiskelun tai vapaa-ajan vieton vuoksi. Hoidon tarve on esitettävä kolme viikkoa aiemmin, ja lisäksi vaaditaan hoitosuunnitelma.

Kaikki huollot ja korjaustyöt autosi merkistä tai iästä riippumatta – ja takuu säilyy!

AD-Autokorjaamo Jopi Motors Ratakatu 11, 44200 Suolahti Puh. 014 542 077 | www.jopimotors.net


31

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Pieni, hyvän mallinen yksiö hissillisen talon ylimmässä kerroksessa. Hyvä valinta omaksi asunnoksi tai sijoitukseksi. Heti vapaa. Mh. 35.670 €. Vh. 39.500 €. Kyminkatu 4 A.

ÄÄNEKOSKI SUOLAHTI KT, 2h,kk,kph,p

51 m²

Hyvän mallinen kaksio Suolahden keskustassa, heti vapaa.Lasitettu parveke. Mh. 30.110 €. Vh. 32.800 €. Riihijärvenkatu 2 A. Esittely: 6.6.2017, 18.30-18.45/Tuija Savolainen.

ÄÄNEKOSKI,KESKUSTA KT, 2h,k,kh

54 m²

Täysin remontoitu huoneisto, pohjakerroksessa. Vuokrattu, vuokrasopimus päättyy 30.6.2017. Vuokra 630 €/kk. Sovi näytöstä. Energialuokka E. Mh. 55.000 €. Sammonkatu 7 A.

ÄÄNEKOSKI,KESKUSTA KT, 2h,k,s

58,5 m²

ÄÄNEKOKSI, KARHUNLÄHDE KT, 2h,k 60 m²

Järvinäköalalla, siisti kolmannen kerroksen saunallinen kaksio. Lasitettu parveke. Mahdollisuus ostaa myös lämmin autotalli, kysy välittäjältä lisää. Energialuokka C. Mh. 86.000 €.Väinämönkatu 4B. Esittely: 8.6.2017, 17.0017.20/Tarja Holm.

Kolmannen kerroksen perussiisti kaksio, lasitettu parveke. Vapautuu kesäkuun alussa. Energia luokka C. Pyydä yksityisesittely! Mh. 45.000 €. Järvelänkatu 1 G.

SKV-avain 8176015

SKV-avain 8176391

34 m²

SKV-avain 8144615

ÄÄNEKOSKI KT, 1h,kk,alk,kph,p

SKV-avain 8123633

SKV-avain 8120277

SKV-avain 8156263

.

ÄÄNEKOSKI, KESKUSTA KT 3h,k

69 m²

Isolla parvekkeella varustettu valoisa keskustan kolmio. Rauhallisemmalla sivustalla Pankkikujan puolella. Taloyhtiössä viemärit ja käyttövesiputket laitettu. Energialuokka F. Mh. 68.500 €. Pankkikuja 1 A.

Kerrostalokolmio hissillisen talon 4. kerroksessa. Parvekkeelta näköala urheilukentälle. Suolahden taajaman palvelut vieressä. Asunnossa kaksi vaatehuonetta ja erillinen wc. Kylpyhuone remontoitu 2015. Talossa uusittu ikkunat, ovet ja vesijohdot. Mh. 48.500 €. Koulukatu 7 a.

ÄÄNEKOSKI KESKUSTA KT, 3h,k,p

78 m²

Toisen kerroksen huoneisto. Saneeratulta ja lasitetulta parvekkeelta on upea maisema Äänekosken torille. Käyttövesi uusittu, omat vesimittarit on. Viemärisaaneeraus 2016. Vesikatto ja parvekkeet saneerattu. Hyvä tilaisuus ostaa oma asunto keskustasta. Energialuokka C. Mh. 74.900 €. Kauppakatu 20 B.

ÄÄNEKOSKI KESKUSTA KT, 3h,k,p

Peruskuntoinen ensimmäisen kerroksen huoneisto kerrostalon päädyssä. Oma parveke. Hyvä sijainti kaikkien palvelujen vieressä. Citymarket 300 metriä, ala- ja yläaste sekä liikuntatalo-uimahalli lähellä. Energialuokka C. Nyt tosi edullisesti. Mh. 64.900 €. Kalevankatu 5 C.

Lasitettu parveke, taloyhtiössä viimeisimpänä remonttina uusittu ikkunat säleverhoineen sekä parvekkeen ovet v. 2016. Taloyhtiössä tehty paljon remonttia vuosien aikana. Liikuntamaastot lähellä ja keskustaankin vain reilu kilometrin matka. Mh. 64.800 €.Keskuskatu 33 B.

ÄÄNEKOSKI KESKUSTA KT, 3h,k,s,vh,p

83,5 m²

Tyylikäs kerrostaloasunto ylimmänkerroksen päädyssä, jossa valoisat huoneet läpitalon. Todella iso lasitettu parveke. (E-tod.C). Mh. 119.500 €. Väinämönkatu 4 C. Esittely: 6.6.2017, 17.00-17.30/ Tuija Savolainen.

SKV-avain 8111443

ÄÄNEKOSKI,KARHUNLÄHDE KT, 3h, k 82 m²

SKV-avain 8189512

SKV-avain 8110889

74 m²

78 m²

SKV-avain 8102316

SKV-avain 8110150

ÄÄNEKOSKI SUOLAHTI KT, 3h,k,wc,kph,p

SKV-avain 8143440

.

ÄÄNEKOSKI KT, 3-4h,k,s

84,5 m²

Upeissa järvenrantamaisemissa oleva uudehko kerrostalo asunto. Talossa nykyaikainen varustelutaso. Hissi ja lasitettu parveke, josta näkymät Kuhnamolle. Jos haluat helppoa ja vaivatonta asumista niin tässä hyvä uudenveroinen vaihtoehto. (D2017). Mh. 225.000 €. Terveyskatu 21 a.

ÄÄNEKOSKI, VIHIJÄRVI OKT, 3h,k,kh,s As.pa 125/kok.pa 150 m².

Tästä koti, luontoa ja järveä arvostavalle perheelle. Kohteessa yhdistyy niin huvilan kuin kodin ominaisuudet. Päärakennus on valoisa ja avarahuoneinen. Pihapiirissä myös vanha, upea iso hirsiaitta sekä ranta-sauna ja oleskeluhuone. Kiinteistö osittain maalämmössä. Pihassa paljon istutuksia ja kauniit kivetyt pihatiet. Energia luokka C. Tontti 3600 m². Mh. 185.000 €. Haapa-ahontie 151.

Omakotitalo Keiteleen rannalla. Kaunis, luonnonläheinen kokonaisuus. 2,9 ha tontti, rantaviivaa n. 80 m. Asuintalo, rantasauna, grillikota, varastoja yms. pihapiirissä. Tutustumisen arvoinen, myös vaihtoa voidaan harkita 3h,k, asuntoon. (e-tod.E). Mh. 212.000 €. Peiponlahdentie 102 b.

Siisti, paljon remontoitu omakotitalo. Kosteat tilat juuri remontoitu. Kolme makuuhuonetta tarjoaa hyvät tilat lapsiperheelle.Omalle viihtyisälle katetulle terassille on mukava istahtaa vaikka kahvihetkeä viettämään. Ranta, leikkipuisto, hyvät ulkoilumahdollisuudet aivan vieressä. Tontti 1074 m². Mh. 189.000 €. Paatelaisentie 4.

ÄÄNEKOSKI MÄMMENSALMI OKT, 4mh, oh, k, khh, s As.pa 144,5/kok.pa 165 m².

Hyväkuntoinen ja arkkitehtoorisesti mielenkiintoinen talo 1852 m² tontilla. Korotettu sisäkatto luo avaran tunnelman olohuoneeseen ja keittiöön. Päädyssä reilunkokoinen terassi. Yläkerrassa on yksi huone, käynti ulkokautta. Pihassa puuliiteri, ja tilava autotalli. Lähellä erinomaiset lenkkeilymaastot ja Keitele-järvi. Energialuokka E. Tontti 1852 m². Mh. 249.000 €. Ritatie 3.

Valkotiili verhoiltu talo omalla 1380 m². tontilla. Rakennusvuosi 1985, pihassa samalla tyylillä tehty autotalli n. 40,5 m² tallissa korjausmonttu, lisäksi autokatos. Tontti 1380 m². Mh. 115.000 €. Paavonkatu 6.

KODIN TARINA®

ÄÄNEKOSKI,SUOLAHTI OKT, 3mh, aula oleskelutila,oh,k khh,s,kh 3,wc As.pa 165/kok.pa 179 m².

Tässä kohteessa yhdistyvät kesäasunnon ja omakotitalon ominaisuudet. Omarantainen tontti, rakennusoikeutta jäljellä n. 279 m² Kauniit näkymät takaterassilta järvelle. Sisätilat ovat hillityt ja hyvällä maulla valitut pinnat kaunistavat tätä kotia! Varaava takka luo tunnelmaa ja pienentää lämmityskuluja. Tontti 2508 m². Mh. 254.000 €. Hämeentaival 3. Esittely: 8.6.2017, 18.35-19.00/Tarja Holm.

Tunnelmallinen pieni hirsitalo, idyllisen Kellosepänkadun varrella joka tunnetusti kuuluu alueen vanhimpiin asuinalueisiin. Tämä hirsitalo joka rakennettu 1929 luvulla on jämäkästi seisonut paikalla. Lisäsiipi rakennettu 1994. Tontti 888 m². Mh. 58.000 €. Kellosepänkatu 9.

ÄÄNEKOSKI MARKKAMÄKI OKT, 3h,k,s,ph,wc,th ja katettu/ lasitettu terassi As.pa 100/kok.pa 125 m².

ÄÄNEKOSKI,MARKKAMÄKI, OKT, 3h,k,s, As.pa 79,5/kok.pa 141 m².

Valoisa pienen perheen talo jossa tehty paljon perusremonttia tule tutustumaan ja ihastu. Tontti 690 m². Mh. 112000 €. Niinimäenkatu 25. Esittely: 6.6.2017, 17.40-18.10/Tuija Savolainen.

KODIN TARINA®

SKV-avain 8111546

SKV-avain 8116326

SKV-avain 8138719

ÄÄNEKOSKISUOLAHTI OKT, 4h,k,s (varastotilasta tehty huone) As.pa 100/kok.pa 121 m².

SKV-avain 8147860

SKV-avain 8109711

SKV-avain 8189085

ÄÄNEKOSKI SUMIAINEN OKT, 2mh, tupakeittiö,s,ph,terassi As.pa 74/kok.pa 110 m².

Suloinen ja tunnelmallinen ”punainen pikkumökki”. Kaksi kaminaa. Erillinen 2001 rakennettu pihasauna ja varasto, sekä aittarakennus. Vesiosuuskunnan vesi. Tontti aidattu, pihassa marjapensaita, kasvimaa. Kiinteistöllä venevalkama oikeus. Tontti 1200 m². Mh. 35.000 €. Aittoniementie 4.

ÄÄNEKOSKI SUOLAHTI OKT, 3h,k,ph,s,wc As.pa 85/kok.pa 100 m².

Viihtyisällä asuinalueella, kaukolämpöön liitetty omakotitalo. Iso, valoisa olohuone ja muutoinkin toimiva pohjaratkaisu. Iso valoisa piha. Autotalli. Soita ja sovi näytöstä. Tontti 1249 m². Mh. 87.000 €. Erätie 7.

ÄÄNEKOSKI,ÄÄNENIEMI OKT, tupakeittiö,olohuone,2mh,työhuone, takkahuone,khh,2kplwc As.pa 151,5/kok.pa 186,5 m².

Tyylikäs, valoisa, toimiva kokonaisuus, vaativaankin makuun. Kauniit järvimaisemat avautuvat suurista ikkunoista. Jämäkkä kivitalo, hoidettu piha, kesäkeittiöineen ja pihasaunoineen. Ei e-tod. Varaa esittelyaikasi. Tontti 1165 m². Mh. 415.000 €. Mörtinranta 5.

SKV-avain 8120457

KODIN TARINA®

ÄÄNEKOSKI, ÄÄNENIEMI OKT, 3mh,oh,kuraeteinen (työhuone),k As.pa 128/kok.pa 150 m².

Perheasunto rivitalon päädyssä Äänekosken Markkamäessä. Iso takapiha, talo kaukolämmössä, mm. viemärit uusittu. Tutustu kohteeseen ja tee tarjous. Mh. 73.936 €.,Vh. 92.000 €. Humpinkatu 6 D.

ÄÄNEKOSKI PARANTALA OKT, keittiö, kamari,alkovi As.pa 35/kok.pa 40 m².

SKV-avain 8118088

Kauniilla paikalla kuuluisan Siikakosken eteläpuolella Liesveden rannalla sijaitseva omakotitalo ja rantasauna. Hyväkuntoinen ja hyvin varusteltu talo. Lisäksi grillikatos, varasto ja 2 auton autokatos. Täällä voit yhdistää asumisen ja lomanvieton järven rannalla. E-tod. tilattu, ei valmis. Tontti 5120 m². Mh. 210.000 €. Soukkionniementie 101.

SKV-avain 8120357

KODIN TARINA®

SKV-avain 8171224

KONNEVESI OKT, k,oh,2mh,kh,s,khh As.pa 98/kok.pa 108 m².

Kalaisan Hakojärven rannalla oleva omakotitalo ja rantasauna sekä aitta ja varastotilat sekä maakellari. Etelään aukeava nurmetettu puutarhapiha, jossa paljon istutuksia sekä hyöty- ja koristekasveja. Talo ja kesämökki samassa. E-tod. tilattu, ei valmis. Tontti 1500 m². Mh. 155.000 €. Alaskantie 59.

Upealla paikalla lähellä keskustaa uudehko kaunis rivitalokoti. Kaukolämpö. Mh. 176.000 €. Rinnekuja 3 B. Esittely: 7.6.2017, 17.00-17.30/ Tuija Savolainen.

SKV-avain 8135046

ÄÄNEKOSKI KALANIEMI OKT, 2mh,oh,k,s As.pa 95/kok.pa 100 m².

ÄÄNEKOSKI MARKKAMÄKI RT, 4h,k,s, 99,5 m²

SKV-avain 8111897

Valoisa, kaunis rivitalokaksio, rauhallisessa talossa. Tilava makuuhuone jossa paljon kaappeja ja kunnon keittiö kokkaajalle, saunatiloissa nykyaikainen suihkukaappi ja saunassa heti valmiskiuas. Mh. 108.000 €. Puistokatu 4.

ÄÄNEKOSKI RT, 2mh, tupakeittiö, khh, s

SKV-avain 8134204

60 m²

SKV-avain 8181001

Käyttövesiputket uusittu, kaukolämmössä. Kylpyhuone ja saunaremontti tehty 2017. Tästä pienellä pintaremontilla viihtyisä rivitalokoti. Rauhallinen sijainti. Energialuokka D. Mh. 626.73 €, Vh. 67.000 €. Harjusenkatu 1 C.

ÄÄNEKOSKI RT, 2h,k,s

SKV-avain 8137263

ÄÄNEKOSKI, SUOLAHTI, ALKUL RT, 2h,k,ph,s,wc 60 m²

87 m²

SKV-avain 8132884

SKV-avain 8156349

KODIN TARINA®

SKV-avain 8176881

.

ÄÄNEKOSKI MUSTANIEMI OKT, 5h, k, s As.pa 177/kok.pa 192 m².

Rauhallisella paikalla sijaitseva ok-talo. Tontti rajoittuu puistoon. Tilaa isommallekin perheelle. Keskustan palvelut lähellä, kouluun n. 1 km, satama 400 metriä. Hyvin hoidettu talo, jossa mm. rakennettu toinen kerros kattomuutoksen yhteydessä 1999. Upea lasitettu terassi. Tontti 1160 m². Mh. 189.000 €. Mannisenkatu 32.

ÄÄNEKOSKI,MUSTANIEMI OKT, 4mh,oh,k,s,ph,pukuhuone As.pa 118,5/kok.pa 208 m².

Valoisa täystiilitalo, viihtyisällä asuinalueella. Paljon remontoitu kohde, kysy lisää. Koti missä ranta, ulkoilumaastot ja lähikauppa kävelymatkan päässä. Turvallinen koulureitti. Matkaa keskustaan n. 1 km. Ei e-tod. Tontti 1067 m². Mh. 149.000 €. Mannisenkatu 16.

ÄÄNEKOSKI KONGINKANGAS Vapaa-ajan asunto, Iso tupa,keittiö,wc,kuisti

Tunnelmallinen kesäpaikka Keitelejärven rannalla. Kovapohjainen ranta joka avautuu länteen. Tutustu. Tontti 2000 m². Mh. 99.000 €. Riihilahdentie 470 F.

GRILLIKOTA/KEITELE-RANTATONTTI Viitasaari, Keitelejärvi

Tontti, 4200 m², tie perille, valmis, iso laituri, grillikota, bio-wc, ja laitettu hiekkaranta ja mökin paikkakin tasoitettu valmiiksi. HINTA 48.500 €.

Oma koti idyllisellä Pukkimäellä. Toteuta nyt toive modernista ja vaivattomasta kaupunkikodista perinteisessä kulttuurimiljöössä ja ryhdy nauttimaan sekä luonnon että hyvien palvelujen läheisyydestä. Äänekosken Pukkimäelle, Kuhnamontielle rakennetaan omille tonteille kolme hissillistä, kolmikerroksista kerrostaloa. Tämä viehättävä asuinalue on osa Pukkimäen uudistuvaa, korkeatasoista kaupunkiympäristöä. Rakentaja: Rakennusliike Porrassalmi

2 h, kk, s 3 h, kk, s 4 h, kk, s

VAPAA-AJAN RANTATONTTEJA, mm. erikokoisia rantatontteja, tässä muutama esim. kysy lisää muista! Äänekoski, Palavanniemi JÄRVI: PYHÄJÄRVI

Tontti 4050 m² hinta 62.500 €. Tie perille, sähköliittymä 10428,40, määräalatontteja jotka aukenevat länteen.

Äänekoski Sumiainen, Korsunpurontie JÄRVI: KEITELE

Tontti 1, 4950 m² hinta 52.000 €. Tie perille, sähköliittymä 4350 m² / vesi- ja viemäriliittymä 8100 €. Määräalatontteja jotka aukenevat länteen.

44,5 m² 67,0 m² 95,5 m²

Mh. 64.975 € Mh. 85.350 € Mh. 148.925 €

Vh. 129.500 € Vh. 182.500 € Vh. 284.500 €

UUDISTUOTATNTOA

As Oy Leinonrinne Kuhnamontie 15, 44100 Äänekoski

SKV-avain 8102571

KODIN TARINA®

SKV-avain 8180699

ENNAKKOMARKKINOINTI

ÄÄNEKOSKI, Kauppakatu 11, p. 010 228 4460

Äänekoski, JÄRVI: Kuhnamo

Tontti 3, 3200 m² hinta 42000 €.

Viitasaari, Suovanlahti JÄRVI: KEITELE

Kauniita Keitelejärven rantatontteja. Tontti 5, 3673 m² hinta 55.000 €.

TUIJA SAVOLAINEN myyntijohtaja LKV, YKV 0400 642 632

JARMO BERG arviointipäällikkö, LKV AKA-yleisauktorisoitu 0400 642 136

TARJA HOLM myyntineuvottelija 0400 547 295

www.skv.fi


Pasi (vasemmalla), Arto ja Juhani Ilveksen kesärojekti on vanha saunalautta, johon ruorikin tehdään itse, vaikka sellaisen saisi Motonetistä viidelläkympillä. Kattoterassia mallaavat Pasin pojat Joel ja Jere sekä sukulaistyttö Aada Pakarinen.

Ei kesää ilman rojekteja Konginkankaan Ilvekset remppaavat saunalauttaa. Heli Hyttinen Pasi Ilves korjaa, ettei ilman rojekteja ole elämää ollenkaan. Hän puurtaa pikkuisen ränsistyneellä saunalautalla yhdessä kahden muun Ilveksen, Arton ja Juhanin kanssa. Oikeastaan saunalautta ei olekaan enää ränsistynyt, sillä paljon on jo tapahtunut. Hytti on saanut uudet valkoiset seinäpinnat, oviaukko on vaihtunut toiselle seinälle, ja etuikkunaa on madallettu niin, että lauttaa voi ajaa tavallisen korkuisella jak-

karalla istuen. Arto hioo vihreitä kaiteita, joista tulee valkoiset. Pasi puolestaan maalailee listoja ja suunnittelee jo päässään lautan sähköjä. Juhani on käynyt Marjatta-vaimonsa kanssa rakentelemassa uutta pintaa, kun toiset eivät töiltään ehdi. – On minullakin oma venerojekti hallilla. Siitä tulee tasaperäinen iso vanerivene. Eiköhän sitä pitäis edes yhtenä kesänä olla niin, että vaan istuis ja ihmettelis, Juhani pohtii. – Joskus tuntuu, että

Keulan soittokello saa sellaisen narun, että sitä voi soittaa hytistä käsin.

vähemmälläkin pärjäisi. Mutta ollaan me sellaisia puurtajia, Arto ja Pasi myhäilevät. Artolla on jo seuraavakin idea valmiina, nimittäin paljulautta. Ehkä seuraavana kesänä kyhätään sellainen.

Ilvesten saunalautan matka alkoi Padasjoelta. Reilut pari vuotta sitten se tuli vaihdettua veneeseen trailereineen ja perämoottoreineen. Kelluvaksi se osoittautui, joten ei muuta kuin ajamaan 200 kilometrin matka Kongin-

kankaalle. Viikko vierähti rattoisasti neljän miehen porukassa. – Kyllähän se välillä tuntui, että tuleeko sitä vastarantaa ollenkaan, kun pahimmassa tuulessa ei tainnut kulkea edes kilometriä tunnissa, Juhani muistelee. Kommelluksiakin sattui, muun muassa moottorin bensapumpun rikkoutuminen. Kuusan kanavassa moottori jaksoi vain vaivoin puksuttaa vastavirtaan. Ja meinasipa Juhani joutua ankkurin jatkeeksikin.

– Kai tälle voisi jonkun nimenkin antaa, kun saadaan valmiiksi, Juhani ja Pasi pohtivat.

– Korpilahdella oli vähän enempi vettä kuin narua, mutta niin vain siitäkin selvittiin.

Ja onhan saunalautalla tunnelmaa. Artolla oli reissussa kitarakin mukana. Sen säestyksellä mies lauleskelee toisten iloksi Juicea ja muuta suomipopin renkutusta. Kitaratelineenkin hän aikoo lautalle laittaa. – Lauttamatkailu on sitä, että nautitaan luonnon rauhasta, grilliruoasta ja veden liplatuksesta, Arto tiivistää. Toisin sanoen rentoa hiljaista ajelua ja lököttelyä ja saunomista vaikka matkankin aikana. Arto ja Pasin pojat hyppivät välillä katolta uimaan. Kalaa paistetaan, kun sitä uistimeen tarttuu. Saunalauttarempan yksi jarru oli vielä viime kesänä rantasauna, joka oli Pasin perheen käytössä. Nyt porukalla on vakaa aikomus saattaa homma valmiiksi. Sumiaisten Rautalankafestivaali on

yksi tavoite. Sitä ennen täytyy vielä maalata ja asentaa keittiö, joka on ensin purettava vanhasta asuntovaunusta. Uusi lattiakin rysäytetään paikalleen. – Kansilevyt oli jo kerran hankittu, mutta ne hupenivat talven aikana muihin tarpeisiin, Pasi paljastaa.

Lautta on rekisteröity 15 hengelle. Hytissä sopii nukkumaan neljä aikuista. Saunan lauteilta ja kannelta löytyy lisäpaikkoja. Telttakin pakataan mukaan reissuille. Mukana matkassa voi kulkea myös Juhanin vene, joka on lauttaa nopeampi. Jo viime kesänä hommattiin vetopatja, ja nyt on aikomus hankkia vesisuksetkin. – Siitä on tosi kauan, kun meikäläinen on hiihtänyt vesisuksilla. Mutta pakkohan sitäkin on yrittää, jos sukset tuovat, Juhani naureksii.


33

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Luotettavaa ja joustavaa matkantekoa taksilla.

TAKSIN TILAUSNUMERO ON

0100 86644 1,25€/puh + 1,00€/min + pvm/mph

Välitämme taksit Saarijärven, Uuraisten, Laukaan, Konneveden, Äänekosken, Hankasalmen, Toivakan, Joutsan, Viitasaaren ja Korpilahden alueella

Saarijärven museo, Herajärventie 2

044 459 8411, www.saarijarvi.fi/museo Avoinna klo 12–18. 1.6.–31.8. ti–su. Talvikaudella to-su. Kahvio. Opastukset tilauksesta 25 €. Veistospuisto, ryytimaa, lampaat niityllä. 10.6.-7.1.2018 Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa. Suomeen liittyvä itsenäisyyskehitys henkilöiden, ilmiöiden ja tapahtumien kautta. Mukana ovat maakunnan urheilijat välineineen ja palkintoineen. Näyttelyn esittelyt keskiviikkoisin 5.-26.7. klo 14.00. KESÄN KOHTEET OSANA SUOMIKUVAA Runeberg-näyttely & Säätyläiskotimuseo 22.6.—13.8. to-su klo 12–18, Kolkanrinteentie 39. J.L. Runeberg Saarijärvellä -näyttely. Sisustettu 1800luvun alun tyyliin. Kivikauden kylä 10.6.–13.8. ti–su klo 11–18. Heinäkuussa joka päivä. Lähes 40 eri kohdetta. Kohteessa lapsille oma toiminnallinen kylä. Kivikirveentie 10. Kesällä viikottain toimintaa ja opastuksia. Muinais– ja Luontopolkuopastus. Tiedot http://www.saarijarvi.fi/ kivikauden-kyla Juhola taiteilijaveljesten kotitila. Galleria Jarskassa esillä kuvanäyttely Juholan pientilan elämästä. 17.6.–13.8. la-su klo 12-16, Ryöppäläntie 59

Elokuussa alkavat koulutukset

VALMIUKSIA JATKO-OPINTOIHIN

*Hoiva-avustajalinja *Käsityöilmaisun linja *Terveysliikuntalinja *Kasvatus- ja psykologisten aineiden linja *Muotoilun abc *Mikä musta tulee? - Nuoren oma polku

AMMATTITUTKINTOKOULUTUS

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen at:n valmistava koulutus Perhepäivähoitajan at:n valmistava koulutus

Monipuolinen kesälomakohde - lähellä.

Koe kivikausi Kivikauden kylässä, tutustu luontokohteisiimme: Pyhä-Häkin kansallispuisto, Julmat Lammit ja Kulhanvuori. Koeta onneasi kalarikkaissa järvissä. Näe kaunis, vesistön ympäröimä kaupunkimme pyörän selässä. Voit myös kokeilla frisbeegolfia tai tennistä lainaamalla välineet panttia vastaan. Meiltä löytyy hauskaa tekemistä kaikille!

Saarijärven kesässä tapahtuu!

Kesäkuussa 21.6. Juhannuskisat ja 30.6. Kesämarkkinat, heinäkuussa 5.7. Lomalaisten tanssit, 18.-23.7. Rompetori, 15.-21.7. Kirmot, ohjelmassa musiikkia ja stand upia. Katso kaikki tapahtumat ja lisätiedot osoitteesta www.visitsaarijarvi.fi

Meillä viihdyt varmasti, tervetuloa!

KONNEVESIPÄIVÄT 2017

KE 5.7.

ELLINOORA

MIKAEL GABRIEL

TO 6.7.

RIKU NIEMI ORCHESTRA feat ERJA LYYTINEN, AIJA PUURTINEN JA MARIA HÄNNINEN SF-BLUES

MICKE BJÖRKLÖF & BLUE STRIP

Lippujen hinnat: Ke 5.7. ennakko 18€, portti 25€. To 6.7. ennakko 35€, portti 40€. Ennakkomyynti alkaa ma 5.6.2017

lippu.fi kautta ostettuihin lisätään palvelumaksu

MYYNTIPAIKAT: Konnevesi: Kunnantalo, POP-pankki Laukaa: Laukaa-Konnevesi Lehti Rautalampi: Artteli Äänekoski: Niskanen Oy Jyväskylä: Sokos (Lippupalvelu) Suolahti: POP-pankki

LUONTOILTA tutkimusasemalla ti 4.7. La 8.-su 9.7.

Lisätiedot: puh. (014) 5252 200 044 3252 213 www.keokarstula.fi kansanopisto@keokarstula.fi

www.konnevesipaivat.fi


34

K

Kerralla purkkiin

uvausvaloja asetellaan paikoilleen, pöytä notkuu myytävää tavaraa ja kameraryhmä miettii mistä kulmasta saataisiin parhaan näköistä televisio-ohjelmaa kuvatuksi. Samaan aikaan Hietamalla Kartano Kievarin pihamaalle kaartaa iso harmaa pakettiauto ohjaksissaan Aki Palsanmäki yhdessä Heli-vaimonsa kanssa. Vielä muutama vuosi sitten kuvausryhmä ja oma televisio-ohjelma oli täyttä utopiaa. Aki ja Heli miettivät, miten huutokaupalla saisi itsensä elätetyksi ja laskut maksetuksi. – Oli kintaalla, että lopetammeko kokonaan. Firmaan tuli vähemmän rahaa kuin sieltä lähti ja asiakkaita ei näkynyt. Välillä oli pitkät pohdinnat siitä, kuinka saadaan rahat kasaan sähkölaskua varten, Aki mietiskelee. Erään tavallisen työpäivän päätteeksi Palsanmäet olivat kotipihassaan lopettelemassa töitään, kun Hirvaskankaan huutokauppahallille asteli kaksi miestä. – Siihen ne tulivat ja sanoivat, että ovat tekemässä jotain ohjelmaa. Olin väsynyt, olin nälkäinen ja sanoin niille päin naamaa, että nyt ei ole vitsien aika. Samassa miehet kaivoivat käyntikorttinsa esille ja kertoivat, kuinka ovat kiertäneet yli kaksikymmentä eri huutokauppaa ja antiikkiliikettä ympäri Suomen etsiessään kuvauspaikkaa uudelle ohjelmaformaatille. – Jouduin vähän nieleskelemään sanojani takaisin, Aki nauraa. Keski-Suomessa kolme muutakin huutokauppaa tarkastelleet ohjelmayhtiön edustajat olivat rakastuneet Palsanmäkien huutokauppaan ja työhön. – Meissä kuulemma oli Helin kanssa potentiaalia televisioon. Kyllähän

Huutokauppakeisari muutti Aki ja Heli Palsanmäen elämän. Menestyksellä on hintansa, mutta pariskunta rakastaa työtään.

Juuri ja juuri toimivan huutokauppayrityksen pyörittäminen ja epävarma tulevaisuus sai Palsanmäet kuitenkin suostumaan. – Päätimme, että tämä ohjelma on meidän viimeinen oljenkortemme. Silloin ei ollut mitään ajatusta, mitä tästä oikein tulee. Näin syntyi Suomen Huutokauppakeisari. Tosin, ohjelman nimestä Aki ei ollut ainakaan aluksi ohjelmayhtiön kanssa samaa mieltä. – Enhän minä mikään keisari ole vaan tavallinen työmies Aki. Jossain vaiheessa meille ehdotettiin jopa Suomen Huutokauppakuningasta ohjelman nimeksi. Itse tarjosimme ohjelman nimeksi Suomen Maalaishuutokauppaa, mutta tuotannosta meille kerrottiin, miten ohjelmaa tehdään ja millainen nimi sille olisi hyvä. Lopulta päädyimme Huutokauppakeisariin.

NYT VUOSIA myöhem-

Aki ja Heli Palsanmäki kiertävät viikottain ympäri Suomea etsimässä myytävää Hirvaskankaalle. siinä hämmästyttiin. Nopealla aikataululla meistä haluttiin kuvata pilottijakso, joka näytettäisiin Helsingin herroille. Pilottijakso kuvattiin ja lähes heti Helsingistä tuli päätös ohjelman hyväksymisestä ohjelmistoon. – Meille soitettiin ja sa-

nottiin, että kuvaukset pitäisi aloittaa heti. Kävimme Helin kanssa pitkät neuvottelut siitä, että mitä oikein teemme. Ohjelmaan suostuminen ei ollut mikään sellainen ”jipii-jihuu, lähdetäänpä tekemään telkkaria” -päätös.

min Aki ja Heli tunnistetaan oikeastaan kaikkialla mihin he menevät. Suomen Huutokauppakeisari on jaksosta toiseen yksi katsotuimmista televisio-ohjelmista. Nyt kuvataan jo seitsemättä tuotantokautta. Suosiolla on myös hintansa. Palsanmäkien työpäivät ovat pitkiä ja kiireisiä vuoden ympäri. Etenkin kuvausten aikana kellosta tahtovat loppua tunnit kesken. – Alle kymmenen tunnin päiviä ei ole. Kuvausten aikaan parhaimmillaan työpäivät venyvät sellaisiksi 15-16 tunnin mittaisiksi. Siitä huolimatta nautimme jokaisesta hetkestä. Välillä ohjelmasta saatava palaute tuntuu karulta. –Onneksi palaute on pitkälti positiivista, mutta joskus sähköposteis-

sa on todella pahaltakin tuntuvia haukkuja. Välillä myös tulee kännisiä soittoja, joissa kuulee aika raakaakin tekstiä, Aki harmittelee. Ohjelmaa varten kuvataan kolme ostopaikkaa viikossa. Perjantaina kuvataan vielä itse huutokauppatilanne Hirvaskankaan huutokaupassa. – Perjantaina kassakone kilahtaa ja katsotaan tuleeko voittoa vai tappiota.

KAMERAN eteen astuminen ei ole Huutokauppakeisaria pahemmin jännittänyt. – Ei jännittänyt ensimmäisellä kerralla, eikä jännitä nytkään. Heliä taisi vähän enemmän jännittää, vai mitä? – Ensimmäiset neljä vuotta pelotti todella paljon. Nyt kameroiden kanssa tulee hyvin toimeen, Heli paljastaa. – Välillä niin hyvin että kameramiesten päälle meinaa kävellä, kun vauhdilla innoissaan pyörii, Aki naurahtaa. Itse kuvaustilanne on nopeatahtinen ja etenee, kuten ohjelmasta näkyy. Palsanmäkien mukaan seitsemän tuotantokauden aikana on pitänyt kuvata kohtaus uudelleen vain pari kertaa. – Nekin ovat johtuneet siitä, että mikrofonista on paristo loppunut tai kamerassa on tullut muistikortti täyteen. – Tämä ei ole käsikirjoitettua hommaa, vaan meidän arkielämää, joten kerralla kuvataan purkkiin. Hirvaskankaan huutokaupassa tuhannet tavarat löytävät vuosittain uuden omistajan. Esineistä noin 90 prosenttia tulee myyntiin asiakkailta itseltään. Palsanmäkien vuosien varrelle on mahtunut monenlaista myytävää. – Lentokone, höyryveturi ja talopaketti tulee ai-

nakin mieleen. Joskus on eläimiäkin tarjottu myyntiin, mutta niitä en myy, koska en tiedä millaiseen kotiin ne joutuisivat. Pieni poikkeus elävien olentojen myynnissä tosin on tehty. – Ihmisiä olen pari kertaa meklannut, Aki kertoo. – Heidän palvelujaan siis, Heli tarkentaa vierestä nauraen. Aki muistaa myyneensä myös Suolahden kirkkoherran ja äänekoskelaisen vanhemman konstaapelin päiväksi töihin. – Kirkkoherra oli vähän kalliimpi kuin poliisi, Aki nauraa.

ohjelman seitsemättä tuotantokautta kuvattaessa Aki ja Heli ovat päässeet matkustamaan ympäri Suomen. Tällä kertaa jaksoissa nähdään kuvauspaikkana myös Hietaman Kartano Kievari, joka on vain muutaman kilometrin päässä Hirvaskankaan huutokaupasta. Kartano Kievarin yrittäjä Riitta Pitkänen on yksi tuoreen tuotantokauden tavaranmyyjistä. Hän päätyi mukaan ohjelmaan sattuman kautta. – Törmättiin Akin kanssa kauppareissulla ja sa-


”Äänekoski on meille asiointikaupunki” Riku Tulla

Kartano Kievarin yrittäjä Riitta Pitkänen (oikealla) nähdään uudella tuotantokaudella.

Aki ja Heli Palsanmäki asuvat ja pitävät huutokauppaansa Hirvaskankaalla. Vaikka Palsanmäet asuvatkin Uuraisten puolella Hirvaskangasta niin on Äänekoski heille tärkeä kaupunki. – Me käydään Äänekoskella vähintään kerran viikossa ruokakaupassa ja käytetään paljon muitakin paikkakunnan palveluja. Äänekoski on meille asiointikaupunki. Kovin kaukana Ääne-

noin, että minulla olisi tavaraa myytävänä, Pitkänen kertoo. Riitta yrittää jaksossa kaupata Huutokauppakeisarille monenlaista vanhaa esineistöä. Mukana on muun muassa puu-ukkoja ja vuosikymmeniä vanha kassakone. – Saa nähdä ostavat-

moa täynnä Hietamalta kotiin lähtiessään. – Töitä tehdään paljon. Ja niin niitä pitääkin tehdä. Tämä pysähtyy koko höttöntöö, jos täällä ruvetaan kiviä potkimaan. Välillä tehdään satatuntisia työviikkoja, mutta niin tekevät monet yrittäjät tässä maassa.

ko Aki ja Heli näistä mitään, Riitta kertoo kameran edessä. Kameran eteen astuminen ei liiemmin Riittaa jännittänyt. – Siinä oli yllättävän leppoisaa. En oikeastaan edes huomannut koko kameroita, Riitta kertoo ostotilanteen kuvausten

päätyttyä. Kuvaustilanteen jälkeen ostoksista kirjoitetaan kuitti ja Palsanmäet pakkaavat tavarat autoonsa. Hietamalta matka huutokauppakamariin on lyhyt. Lyhyt on myös Palsanmäkien työmatka. – Työpaikka on kotona kahdenkymmenen rap-

pusen päässä, Aki täsmentää. Edessä on vielä tavaroiden kuvaaminen huutokaupan verkkosivuille ja asettaminen näytille seuraavan perjantain huutokauppaa varten. Reippaasti yli kymmentuntisen työpäivän jälkeen Aki ja Heli ovat vielä tar-

koski ei ole Palsanmäiltä. – Jos kivellä heitän niin kyllä se kotipihasta Äänekosken puolelle lentää, Aki kertoo. Muualla päin Suomea reissatessaan Palsanmäet eivät kerro tulevansa Uuraisten tai Äänekosken suunnasta. Kun kotipaikkaa kysytään niin se on Hirvaskangas. – Hirvaskangas tunnetaan kaikkialla ja kaikkien ohiajaneiden mielessä on vielä vanha legendaarinen Hirvaskankaan Esso.

– Se on pienyrittäjän pakko tehdä pitkää päivää, että pysyy leivässä, Palsanmäet päättävät.

Riku Tulla


36

2.6.

Kesän ensi-illat tulevat tässä!

30.6 .

TJ-KATSASTUS

30.6.

26.7.

19.7.

28.7. 9.6.

Henkilö- ja pakettiautojen

MÄÄRÄAIKAISKATSASTUS

5.7.

14.7.

59,-

sis. päästöt

NIIN TIEDÄT MISTÄ MAKSAT

16.6.

TJ-ETUASIAKASPASSILLA HUIMAT EDUT!

Tervetuloa noutamaan oma passi ja säästät selvää rahaa! Hallaperäntie 8, Leppävesi, p. 010 327 1350 Ajanvaraus myös netissä tj-katsastus.fi Puhelun hinta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis. alv 24%) Puhelun 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis.Elisalle alv. siirtyneisiin 24%) 010-, 020-, 030-alkuisiin 010-, 020-,hinta 030-alkuisiin Elisa Yritysnumeroihin soitettaessa tai vastaaviin numeroihin soitettaessa. Elisa Yritysnumeroihin soitettaessa tai vastaaviin Elisalle siirtyneisiin numeroihin soitettaessa.

Mökkiläisen palveluhakemisto PIKASUUTARI • AVAINPALVELU

SALMI

• Täydellinen jalkinekorjauspalvelu • Kodin- ja autonavaimet • Teroituspalvelu • Kaiverruspalvelu Kauppakatu 1, Äänekoski 050 511 5663 www.pikasuutari.com

SORA- JA KULJETUSLIIKE HANNU & SEPPO ANTTONEN OY • SEULOTUT MULLAT • ERILAISET PIHAKIVET

HA- ja PA-RENKAAT Motoristit huomio!

Mp- ja moponrenkaat, kaikki merkit. Tarvikkeet ja varaosat

• seulotut sorat • kallio- ja soramurskeet • sorat ja hiekat • lavettikuljetukset • kaivinkonetyöt

Loukeentie 104, 44250 Äänekoivisto puh. 0400 345 937, 040 554 5610 www.kuljetusjasoraliikeanttonen.fi

Jussi 0400 547 321

Biomatti Oy Sisä-Suomen Kylmälaite Oy, Ahotie 9, 41230 Uurainen Puh: 0500 807 656 www.sisasuomenkylmalaite.fi

Hakeurakointia Koneurakointia Energiapuun hankintaa Matti Tiusanen p. 0400 643 987

matti.tiusanen@biomatti.fi

LAATUA EDULLISESTI. Kotien kalustaja jo

kauppiaasi Mika Lankinen

Ostokeskus Äänekoski p. 522 191, ma–pe 9–18, la 9–14 Ostokeskus, Äänekoski,p. p.014 522 522 191 191 Ostokeskus, Äänekoski, ma-pe 9-18, la 9-14 ma–pe 9–18, la 9–14

Kauppakatu 1 Äänekoski 050 5611758 MA- PE 10-17

MATTOPESULA LÄHELLÄ MATTOPESULA LÄHELLÄ SINUA! SINUA!

LAATUA EDULLISESTI.

Kotien kalustaja jo vuosikymmenet! vuosikymmenet!

PASSI

MA–LA 8–21, SU 10–20 Työskintie 3, puh. 010 538 2500

Äänekoski Tilaa kotimattojen nouto numerosta

Tilaa0500 kotimattojen 655 252 Pekka Lehto, Äänekoski nouto numerosta

0500 655 252 Pekka Lehto


37

Mökkiläisen palveluhakemisto • Traktoriurakoinnit • Maansiirto- ja kaivinkonetyöt

HÖYLÄYSTÄ

LVI-työt ja tarvikkeet ammattitaidolla

Yli 45 vuoden kokemuksella Höylä toimii dieselmoottorilla

www.metsoputki.com

Parantala Suorituskyvyltään huippuluokkaa Suorituskyvyltään p.huippuluokkaa Niko 050 574 7989 Suorituskyvyltään huippuluokkaa Suorituskyvyltään huippuluokkaa

Konepalvelu Laine Ky

Siirtohöyläämö RASILA Puh. 0400 917 021

Teollisuuskatu 9, 44150 Äänekoski p. 014 529 9100. Av. ma-pe 7-17

www.saunalahti.fi/joukrasi

Suorituskyvyltään huippuluokkaa EfficientGrip EfficientGrip Suorituskyvyltään huippuluokkaa EfficientGrip Performance EfficientGrip Performance Performance Performance A-luokan märkäpito ja

M A D E T O F E E L G O O D.

A-luokan märkäpito ja erittäin A-luokan märkäpito ja vierintävastus, Suorituskyvyltään huippuluokkaa A-luokan märkäpito ja vierintävastus, erittäin EfficientGrip hiljainen (68dB)* vierintävastus, erittäin vierintävastus, erittäin hiljainen (68dB)* Performance hiljainen (68dB)* EfficientGrip hiljainen (68dB)* A-luokan märkäpito ja Performance vierintävastus, erittäin RENGASRIKKOTURVA GOODmärkäpito -tyytyväisyytakuumme EfficientGrip - jos 100% MADE TO FEEL A-luokan ja hiljainen (68dB)* piiriinPerformance kuuluva rengas vaurioituu normaalissavierintävastus, käytössä erittäin RENGASRIKKOTURVA - jos 100% MADE TO FEEL GOOD -tyytyväisyystakuumme korjauskelvottomaksi korvaamme renkaan maksutta. hiljainen (68dB)* piiriin kuuluva korjauskelvottomaksi, A-luokan märkäpito jarengas vaurioituu normaalissa käytössä korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta ostopäivästä. Tarkemmat ehdot löydät www.goodyear.fi vierintävastus,ostopäivästä. erittäin Tarkemmat löydät www.goodyear.fi hiljainen ehdot (68dB)*

SOPIMUSSIIVOUKSET SUURSIIVOUKSET - toimistot - liike- ja teollisuustilat - ravintolat - yksityisasunnot

- rakennussiivoukset - loppusiivoukset - muutto- ja kotisiivoukset

Huom! kotitalousvähennys

TALONMIES- JA KIINTEISTÖNHOITOPALVELUT

Yli 30 vuotta Turvallisuutta

Puh. 050 568 0480 www.kslukko.fi

RENGASMYYNTI TUOMISET SARJAHINNAT ASENNETTUNA

040 351 6999 Teollisuuskatu 195/65R15 H 399 € 35, ÄÄNEKOSKI

195/65R15 H 399 € 205/55R16 V 495 € 225/45R17 W 659 €

Kotakennääntie 9, 44100 Äänekoski (014) 520 773, 0400 647 254

205/55R16 V 495 € rengastuomiset@gmail.com 225/45R17 W 659 €

MYÖS PAKETTIAUTOKULJETUKSET

• Abloy, Dorma ja iLOQ lukot ja helat • Kason kassa- ja paloturva kaapit • Hälytin- ja kamerajärjestelmät • Kulunvalvontajärjestelmät • Työajanseurantajärjestelmät • Henkilö- ja potilasturvajärjestelmät • Ovi- ja porttiautomatiikka

JÄLLEENMYYJÄN LOGO JA YHTEYSTIEDOT *8 kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta sekä yhden aallon (68 db) ohiajomelusta asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaan. Luokitus voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi.

• • • •

• Anssi Kaipio / Pohjan pystykorva klo 10-14

DNA TV-hubi – uusi tapa katsoa televisiota

Rakentaminen Purku, Korjaukset ym. Metalliromun kierrätys

Puhelun hinta 8,35 snt/puh. + 12,09 snt/min (alv 24 %)

sahkoasennukset.liimatainen@co.inet.fi Polunharjuntie 48, 44420 Liimattala puh. 0400 548 353

Ruotintie 485, Suolahti, puh. 050 539 5232

”Päivärutiinimme helpottuivat, kun aloimme käyttämään Kotiavun siivous- ja hoitopalveluita”

DNA PRO -asentaja

M A D E T O F E E L G O O D.

Yllättävän helppoa

Suorituskyvyltään huippuluokkaa

M A D E T O F E E L G O O D.

Ilmarisenkatu 11, Äänekoski

Suorituskyvyltään huippuluokkaa

O D. MADE TO M F EAEDLE GTOOOFD.E E L G O Rahastajantie 1, MEAEDLE GTOOO F MADE TO F D.E E L G O O D.

MADE TO

Puhelun hinta 8,35 snt/puh. + 12,09 snt/min (alv 24 %)

• Puutarha • Rakentaminen • Maatalous

AUTOKORJAAMOPALVELUT

UltraSpeed

315,345,R15 - 195/65 195/65

Laatutietoi TESTIMENESTYJÄ VAIN

195/65/15

RENGASMARKET-LIIKKEES • ohjauskulmien säätö • ilmastointihuolto arvostaa m • katsatushuollot • venehuollot • autotrailerin vuokraus/kuomuperäkärry 205/55/16 Laatutietoiselle autoilija

RENGASHOTELLI

arvostaa mukavuutta. Continentalin valmist.

195/65 R15 205/55 R16 XXXXXXXXX

Suorituskyvyltään huippuluokkaa ja vierintävastus. Se on lisäksi eritSuorituskyvyltään huippuluokkaa täin hiljainen. Mukava, turvallinen ja

EfficientGrip Performance

taloudellinen valinta! Suorituskyvyltään huippuluokkaa

Lähellä ihmistä

RENGASRIKKOTURVA - jos 100% MADE TO FEEL GOOD -tyytyväisyystakuumme piiriin kuuluva rengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta ostopäivästä. Tarkemmat ehdot löydät www.goodyear.fi

205/55R16 V 495 €

KONNEVESI Kauppatie 29 / p. (014) 5181W 230 659 € 225/45R17 SUMIAINEN Sumiaisraitti 16 / p. 0400 518 638 SUOLAHTI Asemakatu 10-14 / p. 0400 518 009

Goodyear EfficientGrip Performance -renkaalla* on A-luokan märkäpito ja vierintävastus. Se on lisäksi eritEfficientGrip Performance EfficientGrip Performance täinEfficientGrip hiljainen. Mukava, Performance turvallinen ja EfficientGrip Performance taloudellinen valinta! Goodyear EfficientGrip Performance

Goodyear EfficientGrip Performance Goodyear EfficientGrip Performance Goodyear EfficientGrip Performance -renkaalla* on A-luokan märkäpito LASITUSALAN PALVELUT JA TARVIKKEET eritGoodyear EfficientGrip Performance täinMukava, hiljainen. Mukava, turvallinen ja Teollisuuskatu 27, Äänekoski täin hiljainen. turvallinen ja korvaamme renkaanKimmo maksutta. Rengasrikkoturva on 12933 kuukautta Sandelintäin P.voimassa 0400 369 hiljainen. Mukava, turvallinen ja ostopäivästä. Tarkemmat ehdot www.goodyear.fi täinlöydät hiljainen. Mukava, turvallinen ja -renkaalla* on A-luokan märkäpito taloudellinen valinta! taloudellinen valinta! 040 7732 894 • aanelasi@jamertek.fi Hietama, Äänekoski • www.rengaspaikka.com taloudellinen taloudellinen ja vierintävastus. Sevalinta! on lisäksi valinta! eritJÄLLEENMYYJÄN LOGO SARJAHINNAT ASENNETTUNA täin hiljainen. Mukava, turvallinen ja JA YHTEYSTIEDOT € 399 €MADE 195/65R15 399 € taloudellinen valinta!jos 195/65R15 H 399 195/65R15 H 100% H -tyytyväisyystakuumme RENGASRIKKOTURVA TO FEEL GOOD RENGASRIKKOTURVA - jos 100% MADE-TO FEEL GOOD -tyytyväisyystakuumme

SARJAHINNAT ASENNETTUNA

Konnevesi • Sumiainen •195/65R15 Suolahti H 399 € www.poppankki.fi

Hankkija Äänekoski Sammonkatu 4, Puh. 010 768 5170. Avoinna: ma–pe 8–17, la 9–14.

44100 Äänekoski 205/55 205/55 R16 FIXMANIA, puh. 0400 876 436 Kotakennääntie Puh. 044 761 4570 RENKAAT 9, | VANTEET | PALVELUT Goodyear EfficientGrip Performance F E -renkaalla* E L G O O D. 44100 ÄÄNEKOSKI ma–pe 9–17. rengasmarket.fi huippuluokkaa ÄÄNEKOSKI on A-luokan märkäpito Suorituskyvyltään XXXXX Av. ma–pe 8–17, la 9–13 Suorituskyvyltään huippuluokkaa XXXXXXXXX WWW.RENGASMARKET.FI EfficientGrip Performance

p. 040 719 5361 www.kotiapu.fi

• Anssi Kaipio / Pohjan pystykorva klo 10-14

-renkaalla* on A-luokan märkäpito EfficientGrip Performance 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H 399 € -renkaalla* onmärkäpito A-luokan märkäpitoSe on lisäksi on A-luokan ja vierintävastus. 205/55R16 V 495 € 205/55R16 -renkaalla* V 495 € ja vierintävastus. Se on lisäksi eritRENGASRIKKOTURVA - jos 100% MADE TO FEEL GOOD -tyytyväisyystakuumme 659kuuluva € € 225/45R17 W piiriin 225/45R17 W 659 ja vierintävastus. Seeriton lisäksi eritrengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, ja vierintävastus. Se on lisäksi

Rengas Paikka Ky

205/55R16 V 495 € 225/45R17 W 659 €

205/55R16 V 495 € 225/45R17 W 659 €

205/55R16 V 495 € 225/45R17 W 659 €

*8 kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta sekä yhden aallon (68 db) ohiajomelusta piiriin kuuluva rengas normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, RENGASRIKKOTURVA -TO josFEEL 100% MADE TO FEELvaurioituu GOOD -tyytyväisyystakuumme piiriin kuuluva rengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaan. Suurimmalle osalle rengaskokoja on myönnetty A-luokitus märkäpidosta, B-luokitus-tyytyväisyystakuumme polttoRENGASRIKKOTURVA - jos 100% MADE GOOD korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta piiriin kuuluva rengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, ainetehokkuudesta ja yksi aalto (68piiriin db) ohiajomelusta. voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi. korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta kuuluvaLuokitus rengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi,

ostopäivästä. ehdot löydät www.goodyear.fi korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta ostopäivästä. Tarkemmat ehdotTarkemmat löydät www.goodyear.fi korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta ostopäivästä. Tarkemmat ehdot löydät www.goodyear.fi ostopäivästä.-Tarkemmat ehdotTO löydät ® RENGASRIKKOTURVA jos 100% MADE FEELwww.goodyear.fi GOOD -tyytyväisyystakuumme piiriin kuuluva rengas vaurioituu normaalissa käytössä korjauskelvottomaksi, korvaamme renkaan maksutta. Rengasrikkoturva on voimassa 12 kuukautta JÄLLEENMYYJÄN LOGO ostopäivästä. Tarkemmat ehdot löydät www.goodyear.fi

KYSY LVI-TARJOUS PAIKALLISELTA! • Käyttövesi- ja lämmitysverkkojen saaneraukset laatutarvikkeilla. MYÖS UUDISRAKENNUKSET! • Verkostojen sykehuuhtelut • Öljypoltinasennukset ja -huollot

SÄHKÖ-, LÄMPÖPUMPPU JA KYLMÄTYÖT Soita ja varaa aika p. 0400 721 531 Teollisuuskatu 48, 44150 Äänekoski, p. 0207 343 190 • Jarkko 040 630 0323 • Teemu 040 630 0251 • www.lvimopet.fi

MUISTA MYÖS KOTITALOUSVÄHENNYS!

SARJAHINNAT ASENNETTUNA SARJAHINNAT ASENNETTUNA SARJAHINNAT ASENNETTUNA SARJAHINNAT ASENNETTUNA JA YHTEYSTIEDOT 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H

399 € 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H 399 € 399V€205/55R16 H195/65R15 H195/65R15 H €399V€205/55R16 495 €399V€205/55R16 495 V 495 € 399 €205/55R16 399 V€205/55R16 399 V€205/55R16 195/65R15 H 195/65R15 H 195/65R15 H 195/65R15 495 € 495 € 495 € Jälkihajuton valkosipulitabletti. kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta yhden aallon (68 db) W ohiajomelusta 495 205/55R16 V205/55R16 V205/55R16 V €495 €225/45R17 W 659 € SARJAHINNAT ASENNETTUNA 659 €495sekä 659 W 495 € N:o 1222/2009 €225/45R17 €225/45R17 205/55R16 V *8asetuksen V 205/55R16 V 205/55R16 659 €495 659 €495 W€225/45R17 W€225/45R17 (EY)225/45R17 mukaan. Suurimmalle osalle rengaskokoja on myönnetty A-luokitus märkäpidosta, B-luokitus poltto- W 659 € Yli 750 tuotekohtaista 659 €ohiajomelusta. 659tutkimusjulkaisua. €mukaan. 225/45R17 W225/45R17 W225/45R17 225/45R17 aalto (68 db) Luokitus 659 € ja yksi 659 €voi poiketa 659 www.goodyear.fi. € W 659 € 225/45R17 Wainetehokkuudesta W€225/45R17 WLisätietoja Vastustuskyvylle jarengaskoon sydämelle. 195/65R15 H 399 € 195/65R15 H 399 195/65R15 H 399 €Heinikossa liikkuville ihmisille, kissoille ja koirille € 205/55R16 V 495 € 205/55R16 V 495 205/55R16 V 495 € ihmisaisteja valkosipulin tuoksun erittämiseen € 225/45R17 W 659 € 225/45R17 W 659 225/45R17 W 659 € häiritsemättä. LOGO US LOGO JOJÄLLEENMYYJÄN JÄLLEENMYYJÄN TARLOGO JÄLLEENMYYJÄN JA YHTEYSTIEDOT 30 tabl. 90 tabl. JÄLLEENMYYJÄN LOGO JA YHTEYSTIEDOT

KYOLIC

JA YHTEYSTIEDOT JA YHTEYSTIEDOT

9,90

25,90

Kauppiaasi Jari Savolainen

*8 kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta yhden aallon (68 db) ohiajomelusta *8JÄLLEENMYYJÄN kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta sekä yhden aallon (68sekä db) ohiajomelusta LOGO asetuksen (EY) N:o Suurimmalle 1222/2009 mukaan.rengaskokoja Suurimmalleon osalle rengaskokoja onohiajomelusta myönnetty A-luokitus märkäpidosta, *8 kokoa 76:sta on saanut märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta yhden aallonA-luokitus (68 db) asetuksen (EY) A-luokituksen N:o 1222/2009 mukaan. myönnetty märkäpidosta, B-luokitus poltto- B-luokitus poltto*8 kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta sekäosalle yhden aallon (68sekä db) ohiajomelusta JA YHTEYSTIEDOT ainetehokkuudesta ja yksi aalto (68 db) ohiajomelusta. Luokitus voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi. asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaan. Suurimmalle osalle rengaskokoja on myönnetty A-luokitus märkäpidosta, B-luokitus polttoainetehokkuudesta yksi aalto (68 db) ohiajomelusta. poiketa rengaskoon mukaan. asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaan. Suurimmallejaosalle rengaskokoja on myönnetty Luokitus A-luokitusvoimärkäpidosta, B-luokitus poltto-Lisätietoja www.goodyear.fi. ainetehokkuudesta ja yksi aalto (68 db) ohiajomelusta. Luokitus voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi. ainetehokkuudesta ja yksi aalto (68 db) ohiajomelusta. Luokitus voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi.

Terveyskauppa, Äänekoski, K-citymarket, p. 040 779 8611 www.luontaistuntijaaanekoski.fi

*8 kokoa 76:sta on saanut A-luokituksen märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta sekä yhden aallon (68 db) ohiajomelusta asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaan. Suurimmalle osalle rengaskokoja on myönnetty A-luokitus märkäpidosta, B-luokitus polttoainetehokkuudesta ja yksi aalto (68 db) ohiajomelusta. Luokitus voi poiketa rengaskoon mukaan. Lisätietoja www.goodyear.fi.

KONNEVESI

Kauppatie 28, p. 014 559 8500 Avoinna: ma–la 7–21, su 10–21


Alpakat Barbi (vasemmalla) ja Tella eivät pahastu siitä, että niitä tuijottaa suoraan silmiin, sillä ne tekevät samaa itsekin. Tupsukorvainen Barbi on persoonallinen sivustaseuraaja, Tella taas johtajatyyppiä.

”Mikä toi on?” Alpakoista löytyi Kyrönviidan perheen puuttuva palanen.

Heli Hyttinen Viime kesänä konginkankaalaiset Heidi ja Mikko Kyrönviita näkivät alpakoita Porin Kirjurinluodossa. Silloin piti vielä googlettaa, että mikä toi oikein on. Kuinka ollakaan, tapahtui nopea rakastuminen. Jo elokuussa lähdettiin Hattulaan katsomaan pientä Emil-vasaa ja alettiin leikkiä ajatuksella, että mitä jos Emil tulisikin meille. Syksyllä tehtiin jo aitausta kovalla vimmalla ja muutettiin autotalli alpakkatalliksi. Emilin, Barbin, Tellan ja Tinjan muodostama Alpakkamaan lauma oli koossa huhtikuun alussa. – Alpakat ovat meille se puuttuva palanen. Meillä on joskus ollut koiriakin, mutta tällä hetkellä aika ei riittäisi koirasta huolehtimiseen. Kaikki kolme lasta pelaavat jalkapalloa, joten menemistä riittää. Alpakat ovat siksi helppoja, että ne eivät kaipaa

ihmisen seuraa, ainoastaan omaa laumaansa. Ne voi silti totuttaa ihmisiin, niitä voi lenkittää riimussa ja niiden kanssa voi harrastaa agilitya koirien tapaan.

Lauman persoona on tupsukorvainen Barbi, sivustaseuraaja, joka ei silti jää toisten jalkoihin. Se kiroilee kiinni otettaessa, mutta kulkee silti nätisti riimussa. Tinja on hyvin rohkea ja utelias ja tykkää kovasti olla ihmisten kanssa. Porukan ainoa orhipoika Emil tulee vaikka linssiin kiinni. Äitihahmo ja lauman johtaja on Tella.Tellalla lienee osuutta siihenkin asiaan, että Emil ja Barbi oppivat toisten tavoin tekemään tarpeensa ulos. Alpakoilla on aina tietty vessapaikka. Koska ne ovat sisäsiistejä, ne voivat lähteä keikalle sisätiloihinkin. Niillä ei ole sorkkia, vaan pehmeät anturat, joilla on hyvä tepsutella. Villa ei ole rasvaista, eikä se haise.

Alpakka »»Kamelieläin, joka on sukua vikunjalle, guanakolle ja laamalle. »»Suomessa on arviolta 1 300 alpakkaa. 80 prosenttia maailman alpakoista elää Perussa. »»Painaa 50-80 kiloa. Elää yli 20-vuotiaaksi. »»Syö heinää, kauraa, poron rehua ja kivennäisiä. »»Tarvitsee ulkotarhan lisäksi vaatimattoman tallin tai sääsuojan. »»Tuottaa 2-4 kiloa villaa vuodessa. Sopii myös lemmikiksi ja eläinavusteiseen toimintaan. »»Alpakoille järjestetään omia näyttelyitä ja agilitykilpailuja. Suomen Alpakkayhdistys ja Heidi ja Mikko Kyrönviita

Tinja on tottunut tekemään keikkaa ennenkin. Muidenkin kanssa on treenattu muun muassa riimussa kävelyä postilaatikolle asti maantien varteen. On nähty autoja ja haisteltu puolukanvarpuja metsässä. Barbi ja Emil ovat käyneet sisällä ja opetelleet kulkemaan portaita. Keikka-aitaus on jo tilattu, käsittelyä ja luottamusta hiotaan vielä. – Alpakat voivat käydä tervehtimässä vaikka vuoteessa makaavaa vanhusta. Niille voi syöttää porkkanoita. Ne tuijottavat silmiin, ja niitä saa tuijottaa. Ne ovat rauhallisen uteliaita eivätkä ryntäile, Heidi kuvailee. Joku voi pelätä koiria, mutta alpakkaa ei yleensä pelätä, koska ihmisillä ei ole siihen liittyviä muistijälkiä.

Yleensä alpakat keräävät paljon ihmisiä ympärilleen, missä sitten liikkuvatkaan. Sen verran harvinaisia ne ovat, että Heidillä ja Mikolla kävi suo-

rastaan tuuri, kun sopiva lauma löytyi niin äkkiä. Tuuria oli sekin, että kodin vieressä riitti joutomaata tarhan verran. – Kun tarpeeksi haluaa, niin pystyy melkein ihmeisiin, tyytyväinen pariskunta iloitsee. Tätä nykyä alpakkatarha on heidän rauhoittumispaikkansa. Sinne on viety kesäkalusteiksi puupölkkyjä. Niillä kun istuu ja katselee, niin kaikki stressi kaikkoaa. Alpakat ovat pieniruokaisia ja hiljaisia. Ne ynisevät ihanasti, kiroilevaa Barbia lukuun ottamatta. Keskinäiset välinsä ne ratkovat sylkemällä. Ihmisiä ne eivät kumminkaan sylje. Tellan kesävasan myötä Alpakkamaassa eletään jännittäviä aikoja. Uusia vasoja on odotettavissa jatkossakin, kunhan Emil ehtii sukukypsäksi. – Kaikkia vasoja emme voi itse pitää, mutta veikkaan, että ensimmäinen jää aika helposti, Heidi nauraa.


39

ÄÄNEKOSKEN KESÄ RASKAAN KALUSTON RASKAAN RASKAANKALUSTON KALUSTON RASKAAN KALUSTON ILMASTOINNIN HUOLTO JA KORJAUS ILMASTOINNIN HUOLTO ILMASTOINNINHUOLTO HUOLTOJA JAKORJAUS KORJAUS ILMASTOINNIN JA KORJAUS - myös vuototestaus --myös vuototestaus myös vuototestaus - myös vuototestaus

•• LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, myynti jajaasennus myynti ja asennus myynti asennus myynti ja asennus • Metsäkonehuollot • Metsäkoneja japuutavaranosturien huollot • Metsäkonejapuutavaranosturien puutavaranosturien huollot • Metsäkoneja puutavaranosturien huollot • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet ja tiivisteet •• Sylinterikorjaukset Lavettikuljetukset Sylinterikorjaukset ••• Lavettikuljetukset •Letkut Lavettikuljetukset • Sylinterikorjaukset •• Varaosat • Sylinterikorjaukset • Lavettikuljetukset Varaosat • Varaosat

• Varaosat

KANNONKONE KANNONKONEOY OY KANNONKONE OY Teollisuustie Kannonkoski KANNONKONE OY Teollisuustie1,1,43300 43300 Kannonkoski Teollisuustie 1,1,43300 Kannonkoski Puh. (014) 315 Teollisuustie 43300 Kannonkoski Puh.halli: halli: (014)451 451 315 Puh. halli: (014) 451 315 Mauno Pasanen 0400 345 996 Mauno Pasanen 996 Puh. halli: (014)0400 451345 315 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo 898 RaimoRuuska Ruuska 0400 0400 649 649 898

Hedelmäpuut ja marjapensaat

RAJALAN TAIMISTO Timo Viertamo Kiminki, Karstula

p. 050 5647 219 timo.viertamo @gmail.com

ELORIEHA 11.8. Äänekoskella

Paletti palvelee Kyyjärvellä!

www.seponkulta.fi

Sepon Kulta

mainonta ja viestintä

printti, internet ja muut sähköiset kanavat sekä sanomalehdet yritysilme, logot ja muu graafinen suunnittelu Kaikki saman katon alta... Ma–pe 10–19, la 10–17, su 12–18 ma–la 8–21, su 10–21 ma–pe 10–18, la 10–16

Vaasantie 2, 43700 Kyyjärvi

www.palettikauppakeskus.fi

mainostoimisto

ad alfred

adalfred.fi • 0500 795 275 koskikeskus, kauppakatu 11, äänekoski

Offset- tai digipaino - tarpeen mukaan! • esitteet, flyerit ja julisteet • julkaisut, kirjekuoret, lomakkeet • messurakenteet, ja roll upit ym. • suurkuvatulosteet ... ja paljon muuta! LAATUA SUOMESTA

Keski-Suomen Painotuote Oy Teollisuuskatu 7, Äänekoski (014) 518 1400

Soita ja saat nopealla aikataululla kilpailukykyisen tarjouksen sähköpostiisi. Äänekoskella osataan!


– Sumiaisissa kuullaan kaikki tärkeät hitit vuosikymmenten varrelta, kaavailee Danny.

Dannyn kesä on keikkaa ja merta Sumiaisissa musiikkineuvos Ilkka Lipsanen pääsee laulamaan myös järven rantaan. Risto Korhonen Musiikkineuvos, monipuolinen viihdetaiteilija Ilkka Lipsanen, jonka Suomen kansa tuntee Dannynä, täyttää syyskuussa 75 vuotta. Sitä ennen on vuorossa tiivis kesä täynnä musiikkikeikkoja, Finnhits Mestarit -kiertue Tapani Kansan ja Frederikin kanssa, estradiesiintymiä oman Islanders-bändin ja taitavien D`Voices-laulajien kanssa sekä keikkoja tutun nostalgisen The Oldies-bändin kanssa. – On hienoa tehdä keikkaa Oldies-muusikoiden mukana. Kitaristit Curre Andersen ja Erkki Sutela ovat tuttuja aikalaissoittajia jo 1960-luvulta saakka, ja he todella osaavat rakentaa ai-

Uskoin silloin aloittaessani, että rockmusiikki avaisi sydämet oman ikäpolveni nuorisolle.

kakauden saundit kohdalleen, kiittelee Danny.

Dannyn viihdetaiteilijan tien kaksijakoisuus paljastuu jo hänen uransa alkuhetkiltä. Kokonaisuudessa oli mukana sekä tiukkaa rockia että levy-yhtiöpomojen, Jaakko Salon, Esko Linnavallin, Antti Einiön ja Harry Orvomaan suosittelemaa, välillä hempeääkin popmusiikkia. Kokonaisuus on toiminut tähän päivään saakka. – Uskoin silloin aloittaessani, että rock-musiikki avaisi sydämet oman ikäpolveni nuorisolle, mutta toisaalta luotin levy-yhtiön osaajien taitoon valita minulle sopivia melankolisia ja tunnelmallisia kappaleita. Seuraavat vuosikymmenet

ovat historiaa. Miehen tähtihetkiä ovat olleet show-esitykset tanssilavoilla, laivoilla, ravintoloissa ja konserttisaleissa. Esiintymisiä on avautunut Kiinaa myöten. Viihdetaiteilija on jakanut osaamistaan auliisti myös nouseville taiteilijoille. Hän laskee, että hänen opissaan on vuosikymmenten varrella ollut 156 artistia, Kirkasta Virve Rostiin ja viimeisimpänä nuori tangokuningatar Erika Wikman, jonka kanssa yhteistyö kehittyi paljon keskustelua herättäneeksi seurustelusuhteeksi. – Kesä on keikkailua ja merta. Itselleni lunastama suvun huvila meren rannalla Raumalla on tärkeä kokoontumispaikka perheelle ja ystäville.

Ennen syksyn 75-vuotiskonserttikiertuetta on hyvä hetki palata nostalgisiin tunnelmiin. – Sumiaisissa kuullaan kaikki tärkeät hitit vuosien takaa Piilopaikasta Amarilloon, East Virginiaa unohtamatta. Koen tärkeäksi päästä esiintymään tällaisessa hyväntekeväisyystapahtumassa. Isäni oli pitkään ja aktiivisesti mukana Lionstoiminnassa. Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE*17 koulun rannassa lauantaina 15.7. Lavalla musiikkineuvoksen lisäksi Vesa Haaja & Agents, The Aftons, The Moments ja Vaiettu Salaisuus. www.rautalankafestivaalit.com


41

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Tekstiilitaiteilija Raisa Ilvonen

Yksityinen kotimainen pieneläinklinikka Äänekoskella.

Viitakankaantie 320 44500 Viitasaari, 0400 785 934 www.hieverku.fi

Eläinystävällistä palvelua lemmikillesi.

Kesän asut ja lahjat Nyt myös verkkokaupastamme

www.mekotar.com Kauppakatu 8, 44100 Äänekoski P. 0400 917 267 ma–pe 9.30–17.30, la 10–14

Leppoisaa kesää! toivottelee

Hiskinmäen väki

Akselinkatu 1, 44100 ÄÄNEKOSKI www.hiskinmaki.fi

TERVETULOA OSTOKSILLE ÄÄNEKOSKELLE HISSUNKISSUUN • Koirat • Kissat • Jyrsijät • Hevoset • Ratsastajat • Kalat ym ym...

Eläintarvikeliike HissunKissun Ikonien Ikonien kevät Ikonienkevät kevät

Kauppakatu 11, Äänekoski p. 040-7377 417

Hehku ja Vitriini -juhlapakkaus Hehku Vitriini -juhlapakkaus Hehku jaja Vitriini -juhlapakkaus SvhSvh 249€ 249€

Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski Puh. 014 522 441 • www.hissunkissun.fi Avoinna: ark. 9.30–17.30, la 9.30–14.00

Svh 249€

106 v. Ikonien kevät

Hehku ja Vitriini Kauppakatu -juhlapakkaus 13, Äänekoski, puh. (014) 522 150 www.kelloliiketammelin.fi

Ma-Pe Svh 249€9–17 La 9–14

Toteuta unelmasi

MUISTILISTA KESÄKODIN SISUSTUSOSTOKSILLE

SÄNKY

SOHVA

TÄKKI+TYYNY

VALAISIN

MATTO

KESÄKALUSTEET

Haaveissa hirsihuvila tai muu vapaa-ajan rakennus? Haaveiletko hengähdyspaikasta arjen keskellä tai kakkoskodista lomapäiville? Soita ja sovi tapaaminen: Honka-myyjä Petri Humppi petri.humppi@honka.com, 040 5937 927

Jyväskyläntie 35, 43100 Saarijärvi, p. 040 848 1450 Av: ma suljettu, ti–pe 10–17, la 10–13

Keskitie 5, 44500 Viitasaari, p. 040 516 0284 Av: ma–pe 10–17, la 10–14

wilmakodinsisustus.fi • wilma@ kodinsisustus.inet.fi

WWW.HONKA.FI


42

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Tapahtumaviikko heinäkuun lopussa Sami Rahkonen

HUMPILTA HUUTO KUULUU Jussi Halttunen

Uusi kirja ilmestyy kesäkuun alussa 2017. Kovakantinen kirja sisältää 30 parasta juttua Humpin kylältä sekä taiteilija Matti Louhen laatiman mustavalkoisen piirroskuvituksen. Saatavana Karstulan KIPA:sta tai suoraan kirjoittajalta (sotasavotta@gmail.com). Hinta 30 €.

Äänekoskella vietetään vilkasta tapahtumaviikkoa heinäkuun lopussa. Kaupunki laajentaa perinteisesti jazzien yhteydessä järjestetyn Keskuspuiston Piknikin viikon mittaiseksi ja Rantapuistoon ulottuvaksi. – Tarkoitus ei ole korvata jazzeja, vaan parantaa sitä, mitä kaupunki on järjestänyt joka vuosi jazzien yhteydessä, tähdentää vapaaaikajohtaja Markku Auvinen. Tiistaina 25. heinäkuuta Rantapuistossa vietetään lasten päivää kello 16–20. Esiintyjinä nähdään muiden muassa Satu ja Huvituttiyhtye sekä Talent-ohjelmasta tuttu vatsastapuhuja Sari Aalto kaverei-

neen. – Kaupunki pohtii myös lättähattukyydin järjestämistä Suolahdesta Äänekoskelle ja takaisin lasten päivänä, Auvinen kertoo. Lasten päivään ei ole pääsymaksua. Tiistaina kaupungintalolla pidetään klassinen Suomi 100 -konsertti kello 19 alkaen. Ohjelmistossa kuullaan muiden muassa Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Aulis Sallisen teoksia. Keskiviikkona paikalliset bändit ja nousevat tähdet rokkaavat Rantapuistossa. Torstaina esiintyjät ovat keveämpiä ja ehkä vähän jazzahtavia. Nimet julkaistaan Auvisen ja tapahtumasta vastaavan Enu Tikanderin mukaan myöhemmin. Mo-

lempina iltoina ohjelmaa on kello 17–21.

Perjantaina 28. heinäkuuta Äänekosken Koiviston kylällä ajetaan MM-rallin erikoiskoe kahteen kertaan. Kaupunki järjestää Koiviston koululle omaa ohjelmaa kello 14–19. Koululle tulee esille Valtran traktoreita, Toyotan autonäyttely, paikallisia esiintyjiä, rallin fanituotemyyntiä sekä seurantapiste. Iltapäivällä tapahtumassa esiintyy lauluyhtye Cat Cat. Kaupungin tapahtuma Koiviston koululla on maksuton, mutta erikoiskokeelle pitää maksaa pääsymaksu. Lauantaina Sumiaisten kirkossa kuullaan Keski-Suomen Opistolla

pidetyn laulun mestarikurssin päätöskonsertti kello 15. Konsertin päätähtenä esiintyy Royal Opera House Lontoon baritoni John Morgan. Illemmalla Ravintola Mortonilla puolestaan kuullaan Vehkalan kuomia kello 19 alkaen, ja Ravintola Kosken Helmessä järjestetään Koskikeskus Jazz kello 18 alkaen. Lauantaina ja sunnuntaina järjestetään myös Wille-päivät Äänekosken Viiskulmassa toimivassa Wille Olohuone ja Keittiössä. Luvassa on muun muassa lauantain iltapäivätanssit Hannu Wacklinin ja Kyläpelimannien tahdissa sekä sunnuntaina maan mainiot puhallinvelhot Brutal Brass.

p. 020 632 3218

Kesätauko 17.6.–20.8. Meiltä pitopalvelua ja kaikki herkut kesän juhliin!

t SAARIJÄRVELTÄ MYÖS U/ OSAMAKSS! RAHOITU

NYT kaikkiin PÄÄLTÄAJETTAVIIN leikkureihin (myös traktorit) kuvan peräkärry samaan hintaan! (voi käyttää myös kottikärrynä) MYYNTI HUOLTO VARAOSAT VARUSTEET

Keskitie 3 44500 Viitasaari Puh. 014 888 896

ÄÄNEKOSKEN TERVEYSKESKUS LÄÄKÄREIDEN, HOITAJIEN JA FYSIOTERAPEUTTIEN VASTAANOTOT Keskitetty ajanvaraus Äänekosken terveysasemalle ma–to klo 8–15.30 ja pe klo 8–14 , puh. 020 632 2821. Huom! Ajanvarausvastaanotot ovat suljettuina 26.6.–30.7.2017. PÄIVÄPOLI Äkillisten terveysongelmien arviointi ja hoito hoitajan, fysioterapeutin ja lääkärin vastaanotolla ilman ajanvarausta ma–pe klo 8–15. Jonotilanne: www.aanekoski.fi ENSIAPU Kiireellistä hoitoa tarvitseville ilman ajanvarausta joka päivä klo 8–18 Äänekosken terveysasemalla, puh. 020 632 2470. Klo 18–8 ensiapu KeskiSuomen keskussairaalassa Jyväskylässä. Soita aina ennen keskussairaalan päivystykseen lähtemistä puh. 0100 84884. MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPÄIVYSTYS Terveyskeskus, 2.krs ilman ajanvarausta ma–pe klo 9–11, puh. 040 738 6826 tai 020 632 2665 SUUN TERVEYDENHUOLLON VASTAANOTOT Keskitetty ajanvaraus kiireettömään hammashoitoon ma–pe klo 8–16, puh. 020 632 2595 Särkypäivystys ajanvarauksella arkisin ma – pe klo 8 – 16, puh. 020 632 2595 Äänekosken terveysaseman hammashoitolassa. Suositellaan yhteydenottoa aamupäivän aikana. Virka-ajan ulkopuolinen hammaslääkäripäivystys: Särkypäivystyksen ajanvaraus arkisin klo 16–8 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä, puh. 0100 84884. Tarkempi info myös kesäajan toiminnasta: http://www.aanekoski.fi/palvelut/terveyspalvelut

(Halpa-Hallia vastapäätä)

0500 245 062 Päivystys/varaosat:

045 132 2928

Sumiaisten kyläpäivää vietetään heinäkuun puolessa välissä.

Avoinna ma–pe 8–17, la 10–14.

HÄNNILÄNSALMI CAMPING • Viitasaari

Leppoisaa loman­ viettoa kauniissa järvimaisemissa Keitelejärven rannalla. Eri kokoisia mökkejä 2–6 hlö, hyvä caravanalue sekä runsaasti telttapaikkoja. Lapsille monipuolinen leikkipaikka ja runsaasti erilaisia pelejä. Keiteleen aalloille pääset vuokrattavalla veneellä, kajakilla tai kanootilla.

JUHANNUKSENA LEPPOISAA YHDESSÄOLOA Pe 23.6. ja la 24.6. karaoke/levytanssit! AATTONA KOKKO

Majoitusvaraukset: puh. 041 437 5952 info@hannilansalmi.fi

www.hannilansalmi.fi

Kyläpäiviä vietetään Konginkankaalla ja Sumiaisissa Heli Hyttinen Konginkankaan kesäpäivät kokoavat kyläläiset, kesäasukkaat, naapurit ja vierailijat yhteen 30.6.2.7. Kesäpäivät alkavat perjantai-illan tansseilla ravintola Killingissä. Lauantaina on perinteiset markkinat, jolloin ohjelmaa on sekä lapsille että aikuisille. Tänä vuonna nähdään muun muassa maistiaisia Kömin teatterin kesän näytelmästä ja

valitaan kylän keppihevosmaisteri. Iltaa vietetään stand up -koomikko J. P. Kankaan ja tanssien viihdyttämänä. Sunnuntain kesäpäiväkirkon jälkeen entiset rippikoululaiset tapaavat toisiaan kirkossa.

Sumiaisten kyläpäiviä vietetään puolestaan lauantaina 15.7. Tarjolla on monenmoista mukavaa koko perheelle sekä luentoja ja perinteistä markkinameininkiä.


hteensä 10,4 miljoonaa euroa (10,5), us oli 5,3 miljoonaa euroa ja liiketoionaa euroa. Vakuutustoimintasegmenn -5,2 miljoonaa euroa, mutta tulos isvuodesta (-9,2). Yhtiö tavoittelee n kahden vuoden kuluessa. Vakan lopussa 12,2 miljoonaa euroa (7,2). ä 22,9 miljoonaa euroa (19,7).

n asiakasmäärät ovat kasvaneet 5 aikana yhtiö sai keskimäärin 2 900 n ja vuoden lopussa asiakkaita oli 73,1

Tervetuloa asioimaan aidosti paikalliseen ja varmasti elty tilinpäätös ja toimintakertomus ovat suomalaiseen pankkiin! poppankki.fi 9.6.

Kesässä tapahtuu:

JR-50 jatkosotaan lähdön muistotilaisuus, Suolahti 1.7. Konnevesi Cross Run 2017 järj. Konneveden Urheilijat ry. 5.–9.7. Konnevesipäivät ja Savottamarkkinat 12.7. Poppi-olympialaiset, Konnevesi järj.661 Konneveden la, puh. 0500 431 Urheilijat ry Menossa Kesän aikana POPPI-olympialaiset ukana! m 500 894 008 myös Suolahdessa ja Sumiaisissa 15.7. Sumiaisten kyläpäivä järj. Sumiaisten KK 15.7. Rautalankafestivaali SHAKE*17, Sumiainen järj. Lions Club Sumiainen ry. 20.7. Rantakalailta, Konneveden satama 26.–27.8. Tupaswillan perinnepäivät, Laukaa 9.–10.9. Pestuumarkkinat, Rautalampi

KONNEVESI Kauppatie 29 • p. 014 5181 230 SUMIAINEN Sumiaisraitti 16 • p. 0400 518 638 SUOLAHTI Asemakatu 10–14 • 0400 518 009 www.poppankki.fi

Lähellä ihmistä

43

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Hei aikuinen, Haluatko uuden ammatin? Toteuta nyt unelmasi liiketaloudessa, myynnissä tai markkinoinnissa. Entä, jos ryhtyisit yrittäjäksi? Lähde mukaan syksyllä: Liiketalouden perustutkinto alkaa Äänekoskella 14.8. Lähde nyt kaupan alalle. Meillä hankit ammattitaidon myös yritysten väliseen kaupankäyntiin ja toimistotyöhön Markkinointiviestinnän ammattitutkinto alkaa Jyväskylässä 8.9. ja Äänekoskella 22.9. Opit valmistelemaan markkinointiviestinnän toimeksiantoja sekä laatimaan tila- ja esillepano-suunnitelmia. Koulutus antaa valmiuksia visualistin, somistajan, messu-, näyttelysuunnittelun ja toteutuksen töihin. Taloushallinnon ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 1.9. Meillä saat laaja-alaisen osaamisen taloushallinnon moniin tehtäviin. Voit valita kirjanpitäjän, palkanlaskijan tai talousassistentin osaamisalan. Yrittäjän ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 29.9. Onko sinulla intohimoinen yritysidea ja haluaisit perustaa yrityksen? Meillä kehität jo olemassa olevaa yritystäsi tai hankit valmiuksia perustaa yrityksen. Myynnin ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 24.8. Haluatko oppia myymään tehokkaasti vähittäiskaupassa tai yritysten välisessä kaupankäynnissä. Myyjiä tarvitaan monella alalla! Lähiesimiestyön ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 2.10. Lähiesimiehen on osattava johtaa, kehittää ja vielä hoitaa talousasioitakin. Meillä kehität esimiestaitojasi ja edistät näin työyhteisösi tulosta ja hyvinvointia. Katso koulutuskalenterista hakuajat sekä muut syksyn alkavat koulutukset: www.poke.fi/fi/aikuiset/koulutuskalenteri aikuiskoulutus@poke.fi, 040 7120 923, oppisopimus@poke.fi, 040 7120 936 imispolkuja amm Opp atti lais ek

si


44

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

Kalalle aina kun mahdollis

Antti Venninen ohjeistaa ottamaan mukaan rennon asenteen ja sopivat välineet. Riku Tulla – Mikään ei voita sitä tunnetta, kun kala käy onkeen kiinni ja siitä saa hyvän ruokakalan syödäkseen aivan tuoreena, tuumailee Majoitus & Kalastus Vonkale Oy:n yrittäjä Antti Venninen aurinkoisen Keiteleen rannalla. Kalastuksen suosio on ollut kasvussa viime vuosina. Äänekosken lukuisat järvet ja muut vesistöt tarjoavat oivallisen mahdollisuuden koittaa onneaan kalan narraamisessa. – Meillä on paikkakunnalla todella hyvät kalavedet ja kalasto on monipuolista. Peruskalastoa, kuten haukea, ahventa ja kuhaa löytyy monin paikoin. Istutuksen ansiosta taimentakin löytyy Keiteleestä.

Lajista saa eniten irti, kun ei purista vapaa rystyset valkoisena.

Kalastus sopii kaikille vauvasta vaariin.Venninen kertoo, että muutaman perusasian pitämällä mielessä saa kalareissusta mukavan tavan viettää kesäpäivää. – Turvallisuus on tietenkin aina ensimmäinen muistettava asia. Pelastusliivit on syytä olla päällä soutuveneessäkin ja terävien koukkujen kanssa pitää olla varovainen, että kalareissusta ei tule terveyskeskusreissu. Kun turvallisuus ja luvat ovat kunnossa, kalastuksessa tärkeintä on ennen kaikkea on hyvä asenne ja rento meininki. – Kalastus ei saa olla suorittamista. Lajista saa eniten irti, kun ei purista vapaa rystyset valkoisena ja usein kalakin syö silloin parhaiten.

Mato-onginta on kalastustavoista ehkä kaikkein yksinkertaisin. Heittokalastukseen tai uisteluun Venninen antaa muutaman takuuvarman uistimen, joilla kannattaa aloittaa. – Rapalan Minnow Spoon on hauelle sellainen perusvarma hyvä uistin, joka ei tartu myöskään ruohikkoon kiinni. Kuusamon Räsäset ja Professorit ovat myös hyviä, ja Keiteleessä kannattaa suosia niistä sinertävää väritystä. Venninen itse pitää jigikalastuksesta. Siinä siiman päässä käytetään kumista viehettä eli jigiä, johon kiinnitetään erilaisia koukkuja hieman kalatavoitteesta riippuen. – Jigin voi koukuttaa esimerkiksi painopääkoukulla, joka kiinnitetään suoraan siimaan. Usein sen annetaan laskeutua ensin pohjaan asti ja sitten käytetään erilaisia uittotekniikoita kelatessa. Yhtenä uittotekniikkana jigille Venninen suosittelee ensin kolmea kelan pyöräytystä, jonka jälkeen jigin annetaan laskea ennen seuraavaa viittä pyöräytystä. – Tapoja ja tekniikoita on kuitenkin lukematon määrä välineistä riippuen. Jigikalastuksessa ja kalastuksessa yleensä tulee olla silmä ja tuntoaisti tarkkana, mikäli mielii narrata kalan pinnalle saakka. Etenkin kuhan kanssa tarkkuus on tärkeää. – Sen syönti saattaa näkyä vain siiman väräyksenä ja ennen kuin vapa nykäisee niin pitäisi jo tehdä vastaveto, jotta kala jää kiinni.

Viisi vuotta sitten alunperin Tuusulan Jokelasta kotoisin oleva Antti Venninen aloitti Majoitus & KalastusVonkaleen yrittäjänä Suolahdessa. Kalastusoppaaksi kouluttautunutVenninen itse on intohimoinen kalastaja. – Kalastan aina kun on mahdollista. Kalatiskistä haettu kala ei ole mitään verrattuna siihen, kun saaliin saa itse vedestä.

Antti Venninen kehuu Äänekosken vesistöjä runsaskalaisiksi. Hyviä kalapaikkoja löytyy rutkasti. Kalastusopas itse suosii jigikalastusta.


45

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

sta Kesätekstiilit kotiin, mökille, veneeseen... • Ompelupalvelu • Tarvikkeet kesän käsitöihin Palveleva kangaskauppa

Ostokeskus, Äänekoski, puh. 014 542 449 ma–pe 9–17, la 10–14

PALVELEVA PAIKALLINEN KUMPPANI Aluekunnossapito

150 AMMATTILAISEN VOIMIN

Turvapalvelut Puhtauspalvelut Kiinteistöjen hoito ja huolto Vuokra-asuntoja projektityöntekijöille

KANAVATEATTERISSA 7.-30.7.2017

- Vaihde 020 632 2870 - Huollon päivystys Äänekoski - Huollon päivystys Suolahti - Talvikunnosapidon päivystys

0400 640 904 0400 175 140 040 189 6580

www.aanekoskenkiinteistonhoito.fi

TAIVAAN TULET

KARI VÄÄNÄNEN - TIMO PARVELA - KIRSI SULONEN

WWW.KANAVATEATTERI.FI | 0400 744 197

®

SUPER MAGNESIUM Hyvin imeytyvä vatsaystävällinen magnesiumvalmiste.

Edistää lihasten normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää hermoston normaalia toimintaa, edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja edesauttaa elektrolyyttitasapainoa!

TARJOUS 100 tabl.

14,50

Kurkkaa Lomaseudun parhaat paikat, palvelut ja kärkitapahtumat!

www.lomaseutu.fi

www.facebook.com/lomaseutu Matkailuneuvonta puh. 044 577 6386 matkailu@witas.fi

Kurkkaa Lomaseudun parhaat paikat, palvelut ja kärkitapahtumat!

www.lomaseutu.fi

www.facebook.com/lomaseutu Kurkkaa Lomaseudun parhaat paikat, palvelut

Matkailuneuvonta puh. 044 577 6386 ja kärkitapahtumat! matkailu@witas.fi

www.lomaseutu.fi

KINNULA KIVIJÄRVI PIHTIPUDAS VIITASAARI

www.facebook.com/lomaseutu Matkailuneuvonta puh. 044 577 6386 matkailu@witas.fi

Terveyskauppa, Äänekoski, K-citymarket, p. 040 779 8611 www.luontaistuntijaaanekoski.fi

KINNULA KIVIJÄRVI PIHTIPUDAS VIITASAA

KINNULA KIVIJÄRVI PIHTIPUDAS VIITASAARI


46

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

MM-ralli ajaa Koiviston kautta – kahdesti Sami Rahkonen Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Äänekosken Koiviston kylän väkimäärä kasvaa noin 30-kertaiseksi. Koivistossa asuu 560 henkeä, mutta kylän läpi ajettava Jyväskylän MM-rallin erikoiskoe tuo alueelle 15 000–20 000 henkeä.

Viime kesään verrattuna Äänekoski saa tänä kesänä tupla-annoksen rallia, sillä Äänekoski-Valtra -erikoiskoe ajetaan Koivistossa kahteen kertaan. Reitti on sama kuin viime vuonna, ja se ajetaan samaan suuntaan molemmilla kerroilla. Ensimmäisen kerran kuljettajat lähtevät erikoiskokeelle kolmelta iltapäivällä.

Toisen kerran Koivistossa startataan kuuden jälkeen iltapäivällä. Äänekosken tekninen johtaja Tommi Rautjärvi haaveilee, että Äänekosken erikoiskoe voitaisiin tuoda jatkossa entistä lähemmäksi katsojia, jopa Äänekosken keskustaan. Jyväskylän MM-rallista vastaavan AKK Sports Oy:n väki on käy-

nyt tutustumassa mahdolliseen reittiin Äänekosken keskustassa. – Kaupunkierikoiskoetta ei ainakaan vielä järjestetä Äänekoskelle, koska Jyväskylän Harju on jo kaupunkierikoiskoe. Kaupunkierikoiskokeen järjestäminen on valtava ponnistus, kahden vielä suurempi, toteaa AKK Sportsin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

Kyyti Koivistoon ja ohjelmaa erikoiskokeiden välillä Sami Rahkonen Äänekosken kaupunki järjestää Koiviston koululle kaikelle kansalle ja koko perheelle tarkoitetun tapahtuman rallin aikana. Koiviston koululla ohjelmaa on luvassa kello 14–19. Koululle tulee esille Valtran traktoreita, paikallisia esiintyjiä, MMrallin fanituotemyyntiä sekä kisan seurantapiste. Iltapäivällä tapahtumassa esiintyy lauluyhtye Cat Cat. – Yritämme saada paikalle myös autonäyttelyn ja SM-tason kädenvääntäjiä. Jos yleisöstä joku voittaa heidät väännössä, voidaan keskustella rantatontin luovutuksesta, vitsailee Äänekosken vapaa-aikajohtaja Markku Auvinen. – Valtra on myös mukana väliaikaohjelmassa. Moottorin pärinää kuullaan tavalla tai toisella myös

väliajalla, paljastaa Valtran Pohjoismaiden ja Baltian myyntivastaava Matti Tiitinen. Kaupungin tapahtuma Koiviston koululla on maksuton, mutta erikoiskokeelle pitää maksaa pääsymaksu. Kaupunki aikoo järjestää myös jatkuvan linja-autokuljetuksen Äänekosken torilta Suolahden kautta Koivistoon. – Ajatus on, että linja-auto ajaa tunnin tai puolen tunnin välein Äänekosken torilta Suolahteen ja sieltä Koivistoon, jossa se pysähtyy 69-tiellä Koiviston koulun kohdalla. Koululta auto jatkaa Kierälahden kautta erikoiskokeen maalipäähän ja siitä takaisin keskustaan, kertoo kaupungin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Esko Pulliainen.

KAIKENKATTAVAT LVI-TYÖT JA PALVELUT mm. maa-, ilma-vesi, ilmalämpöpumput ja aurinkoenergia

Meiltä myös aurinkovoimalat

3 kWp 3-vaihejärjestelmä alkaen

4605€ sis. alv 24%HUIPPU-UUTUUS!

GREE:n patentoimalla 2-aste kompressorilla ennennäkemätöntä lämmitystehoa vielä -30C asteen steen lämpö lämpötilassa p tilassa

Myös kaikenlaiset MÖKKISÄHKÖT

U-Crown 35-A/W perusasennuksella

1890€

KAIKKI LVI-TYÖT JA NYT MYÖS SÄHKÖASENNUKSET! 

p. 040 153 4181 • info@lvimore.fi • www.lvimore.fi

alk.

649€

Lämpöpumppujen ja kylmiöiden kaikkien merkkien huollot ja korjaukset.

Myös rahoitus!

ELORIEHA 11.8. Äänekoskella


47

ÄÄNEKOSKEN KESÄ

AUTOLOMA KIIKARISSA?

KENTTÄHARMAA –orkesteri ja sota-ajan sävelet

La 10.6. klo 14

Sota-ajan iskelmiä ja ihmiskohtaloita. Harmonikkataiteilija Kalevi

Varaa edulliset autopaketit nyt ja lomaseikkailusi Punaisilla laivoilla voi alkaa. Varaa myös tekemistä kesälomasi yhteyteen, niin voit keskittyä loman odottamiseen. Kurvatkaa auto laivaan ja nauttikaa matkan ensimmäisestä etapista merellisissä tunnelmissa!

Hautamäen vahvistama orkesteri ensimmäistä kertaa Keski-Suomessa!

Yötön yö -komediassa valloittaa EIJA VILPAS 13.6.–30.6. Herkullinen ja hersyvä juhannuskomedia.

Keskisuomalainen

Idyllinen kartanomiljöö puh. 050 3721402; lippu.fi ja ovelta 1,5h ennen esitystä, puh. 0400 847 575 kutsuu!

LIPUT Kenttäharmaa alk. 17€-20€, Yötön yö alk. 22€-25€. LIPUNMYYNTI Äänekosken K-Citymarket; Kesäteatterin toimisto,

matkatoimisto

Kauppakatu 15, Äänekoski Asiakaspalvelu, puh. 014-3364 140

Kievarin Kesäteatteri 2015

Saarijärventie 434, Hietama, Äänekoski.

www.kievarinkesateatteri.fi

Heliumpallot, juhla- ja leivontatarvikkeet juhliisi Meilta saat helposti varaosat, tarvikkeet, huollot seka asennukset - paikallisesti ja takuuvarmasti!

rs·--

01ta ja kysy lis, a o14 410 41 .., 0;·

L-

Oikein saadetty ilmanvaihto - raikas sisailma llmanvaihtojarjestelman mittaus ja optimointi takaavat mahdollisimman hyvan sisailman koko kotiisi. Saadon yhteydessa kannattaa vaihdattaa mybs suodattimet.

--J

© Bisnode 2016

,,f�

ILMASTOINTIHUOLT�l KESKI-SUOMEN

Tervetuloa myymalaamme: Miilukatu 6, 40320 Jyvaskyla, www.ilmastointihuolto.com

CONFETTI JYVÄSKYLÄ Palokan kauppakeskus Saarijärventie 52 40270 Palokka

ma - pe 10 - 18 la 10 - 16 jyvaskyla@confetti.. 050 344 0375 confetti_jyvaskyla


Tilaa lehti ja osallistut kesäisen tuotepaketin arvontaan!

Voit tehdä tilauksen kupongilla, puhelimitse p. 014 348 9512 tai sähköpostilla: tilaukset@sisasuomenlehti.fi

Tarjous koskee vain uusia kotimaan tilauksia ja on voimassa 31.7.2017 saakka. Keskisuomalainen Oyj voi käyttää yhteystietoja markkinoinnissa. Kaikki kestotilaajat ja 31.7. mennessä tilauksensa tehneet osallistuvat kesäisen tuotepaketin arvontaan. Arvontapäivä on 7.8.2017. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

40003 VASTAUSLÄHETYS

Tunnus 5007635

• Rami • Tommi • Marju • Risto • Jarmo • Mauno • Tommi R

Postinumero ja -toimipaikka

Lähiosoite

Lehden maksaja (jos eri kuin saaja)

Sähköposti

Palvelemme ma-pe 8–17, la 9–13

Puh.

Postinumero ja -toimipaikka

Lähiosoite

Terassilauta TS vihreä 28x95, pituus 3000 mm

Lehden saaja

Kesän tarinat kertoo paikallinen sanomalehtesi. MAKSETTU

Aatulantie 36, 44200 Suolahti

Hinnat sisältävät myös näköislehden ja sähköisen arkiston käyttöoikeuden

POSTIMAKSU

www.raminlvijarauta.info

6 kk / 50 € (K AMP6_17)

1990 395€

*Erälisä 1 € / erä.

takuu 20 vuotta

3 kk / 25 € (K AMP3_17)

220 L,

PIKAKOMPOSTORI

1 erässä (94,50 €) 2 erässä (á 48,25 €)* 3 erässä (á 32,50 €)* 4 erässä (á 24,63 €)*

Puutarhakärry 65 L

9

Tilauksen maksan:

29

Määräaikaisena

90

Kestotilauksena 12 kk 94,50 € +2 kk lehdet kaupan päälle (KESTO+2KK)

metallirunko, musta

Kyllä kiitos, tilaan Sisä-Suomen Lehden!

Puutarhakeinutuoli

MULTASEOS

Suvi Pihamulta 40 L lannoitettu

90 5 SÄKKIÄ

KESTÄVIÄ PIHAUNELMIA 0,98 / metri 040 552 4390 040 510 6802 044 453 2801 044 453 2802 044 550 3220 044 453 2812 044 453 2803

Äänekosken Kesä  

Äänekosken kesälehti 2017

Äänekosken Kesä  

Äänekosken kesälehti 2017

Advertisement