Page 1

Nauti kesästä Saarijärven seudulla!

2017

LOMASAMPO


2017

LOMASAMPO

2

1.6.2017

Kesä tulee tuoksuineen Ehkä on yleismaailmallinen ilmiö, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä innokkaammin odottaa kesää. Kylmä kevät on saanut huokailemaan eräänkin kerran, että tulisipa jo lämpimät kelit. Siitäkin huolimatta, että olen mieluummin pilvipoudan kuin paahteisen porotuksen ystävä. Mutta että saisi olla ilman sukkia ja muita ärsyttäviä vaatekappeleita, joita olemme pakotetut käyttämään suurimman osan vuodesta. Varmastikin ikääntymiseen liittyy se, että muistoihin liittyvät usein tuoksut. Saarijärven mummulan kesävierailuilta muistan viinimarjojen tuoksun, lihakastikkeen ja perunoiden tuoksun ja naapurista leijailleen lannan tuoksun. Ja muistan, miten mummu siivosi marjoja kuistilla ja pakasti ne pestyissä margariinirasioissa – ja evästi meitä ennen Ruotsin-lomalle lähtemistä, että tuokaa voita ja sokeria tullessanne. Kaipa ne sitten olivat niin halpoja, että niitä kannatti hamstrata sukulaisillekin. Lomalle voi lähteä kotikunnan ulkopuolellekin, mutta kesätapahtumia kaipaava löytää niitä riittämiin näiltä nurkilta. Runsauden pula saattaa iskeä, mutta yhteinen nimittäjä tapahtumille on mutkattomuus. Mukaan on helppo lähteä nauttimaan ja tapaamaan tuttuja – ja tekemään uusia tuttavuuksia. Leppoisaa kesää! Marja Tarvainen Päätoimittaja J.K. Kokki Maija Silvennoisen herkulliset kesäruokareseptit löydät sivulta 27.

Kesän tapah s. 34- tumat 35.

Nappaa kesäkuva ja osallistu arvontaan Sampo-lehden kesäkuvakilpailun aihe on vapaa, mutta kuva tulee ottaa kuluvan kesän aikana Saarijärveltä tai Kannonkoskelta. Kuvausaikaa on 31. elokuuta saakka. Yksi henkilö voi osallistua kilpailuun enintään kahdella kuvalla. Otamme vastaan sähköisessä jpg-muodossa olevat kuvat osoitteeseen: toimitus@sampolehti.fi. Merkitse viestin aiheeksi kesäkuvakilpailu. Laita viestiin kuvan ottajan nimi ja yhteystiedot. Kilpailuun voi osallistua vain kuvalla, jonka julkaisemiseen on lupa sekä kuvaajalta että kuvassa mahdollisesti olevilta henkilöiltä. Kuvan lähettäneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Kilpailun satoa julkaistaan alkusyksyllä.

Tekijät Toimitus: Marja Tarvainen, Mirja LaukkaKiikkala, Milja Mansukoski, Elina Venttola, Anneli Myllylä. Ilmoitusmyynti: Maarit Sironen, Heli IsoAhola. Ota yhteyttä – toimitus p. 014 421 460, ilmoitusmyynti p. 044 406 2073, asiakaspalvelu p. 044 4062 070. Painopaikka Lehtisepät Oy, Jyväskylä. Julkaisija Keski-Suomen Media Oy. Näillä kuvilla osallistuttiin Sampon kesäkuvakilpailuun muutama vuosi sitten.

Lomasampo on jaossa maksutta koko kesän. Hae omasi Sampon konttorista tai jakelupisteistä. Kannen kuvat: Marja Tarvainen ja Maarit Sironen.


3

Kivoin harrastus! Jalkapallobuumi on saanut liikkeelle monta tyttöä. Marja Tarvainen

Maalitykki? Sitä Helmi Kanervo, 11, ei myönnä olevansa, vaikka on maaleja FC Saarijärven harjoituksissa ampunutkin. – Tykkään hyökätä, mutta muillakin paikoilla saan pelata. Jalkapallo on kokenut Saarijärvellä uuden nousun, sillä Helmin tänä vuonna aloittaneen ryhmän harjoituksissa on käynyt reilut parikymmentä tyttöä. Innostuneiden määrä lupaa hyvää. Joukkue kokoontuu pari kertaa viikossa. – Teemme reaktiojuttuja pallolla, pelaamme ja venyttelemme. Aikalailla samantyyppiset harjoitukset aina ovat, Helmi kertoo. Kun on aika lähteä pallon perään, pukee Helmi ylleen vaatteiden lisäksi nappulakengät ja pitkät sukat, joiden sisällä on säärisuojat. Niitä on hyvä pitää, koska ne suojaavat potkuilta, joita jalkoihin saattaa harjoitusten tiimellyksessä vahingossa tulla.

Joukkueesta otetaan kesällä mittaa Kesän myötä Helmin joukkue marssii kentille ensimmäisiin virallisiin peleihin, joissa joukkueesta otetaan mittaa. Kaikkiaan sarjapelejä on edessä kahdeksan. Tytöistä muodostetaan kaksi joukkuetta. Kunhan vain pääsisi jo pian harjoittelemaan nurmikentälle! Mikä jalkapallossa kiehtoo, sitä Helmin on vaikea sanoa. Ehkä se on yhdessä tekeminen, liikkuminen, taidot, joita pallon kanssa voi hyödyntää ja pelin lukeminen. Onko sinulla ketään idolia? Christiano Ronaldo? Helmi hymähtää. Ei, ei Ronaldo – eikä oikeastaan kukaan mukaan. – Jalkapallo on ehkä kivoin harrastukseni, Helmi, joka käy myös kuvataidekoulussa ja ratsastaa, sanoo.

Helmi Kanervo pitää jalkapallosta ja harrastaa sitä FC Saarijärven riveissä.


Kesä tuo tullessaan lehmien siirtymisen aitauksiin ja rehuviljan kasvattamisen. Omilta pelloilta riittää rehua lähes koko vuodeksi.

Tuore tilallinen ei lomaile Tammikuussa aloittanut maatalousyrittäjä varmistaa, että Aura-juuston raaka-aineena käytetään hyvinvoivien lehmien maitoa. Kesä on maitotilalliselle kiireistä aikaa. Elina Venttola

K

esäinen aamuau r i n ko vasta sarastaa, kun 31-vuotias maitotilallinen Sanna Löytöjärvi aloittaa päivänsä navetassa. Työtä riittää yhdelle hengelle kylliksi, sillä päivittäin ruokittavana on 14 lehmää, 12 hiehoa ja vasikkaa sekä neljä kissaa ja koira. Löytöjärvi astui vanhempiensa navetan kumisaappaisiin tammikuussa ja on nyt Koskenkylässä sijaitsevan maitotilan uusi yrittäjä. Hän vastaa lähes yksin 14-paikkaisen parsinavetan

päivärutiineista, sillä mies käy töissä tilan ulkopuolella. Vaikka vanhemmat auttavat alkuun tilanhoidossa, sukupolvenvaihdoksen myötä vastuu on uudella tilallisella. – Tämä ei varsinaisesti ole lapsuuden haaveammattini, eikä ollut sekään, että jään tänne. Päätös on kypsynyt ajan myötä, Löytöjärvi toteaa. Maitotilaa jatkavia tilallisia muistettiin toukokuussa viimeistä kertaa jaetulla Maija Koskisen muistorahaston stipendillä. Löytöjärvi oli tuolloin toinen stipendin saajista. Koska Löytöjärvi on päättänyt jatkaa tilaa yksin, moni on päivitellyt sitä, kuinka hän us-

kaltaa. Enimmäkseen palaute on ollut stipendin tavoin kannustavaa.

Enemmän työkavereita Saarijärven Koskenkylässä syntynyt Sanna Löytöjärvi kävi lukionsa Saarijärvellä. Hän kasvoi vuonna 1946 rakennetussa kotitalossa vanhempien ja kahden sisaruksen kanssa. Lukion jälkeen Löytöjärvi ei ajatellut ottaa vanhempien tilaa itselleen, vaan päätti hakea biologiaa lukemaan yliopistoon. Pääsykokeissa ei kuitenkaan onnistanut, ja niinpä Löytöjärvi päätti pitää välivuoden.

Vuoden aikana tuore ylioppilas selasi Jyväskylän ammattikorkeakoulun oppaita ja haki sittenkin Tarvaalan kampukselle agrologin tutkintoon. Valmistuttuaan vuonna 2011 Löytöjärvi on työskennellyt muun muassa karjanhoitajana, lomittajana, Jyväskylän kaupungin ympäristötoimessa ja Ähtärin eläinpuistossa. Kaikkia töitä leimaa rakkaus eläimiin. Maitotilallisen mukaan Ähtärin eläinpuiston ja maatilan arjen erottaa toisistaan se, että eläinpuistossa villieläimiä ei pääse rapsuttamaan. Kotitilalla lehmien kanssa on läheisesti tekemisissä. Jokainen lehmä

on oma persoonansa. – Lehmät ovat työkavereitani, koska olen niiden kanssa päivittäin. Mustien, ruskeiden ja kirjavien työkavereiden määrän on tarkoitus nousta tulevaisuudessa 14:sta 20:een, sillä parhaillaan navetassa on meneillään remontti. Remontin myötä Löytöjärvi aikoo laajentaa ja uudistaa tilaa nykyaikaisemmaksi. – Minulle eläinten hyvinvointi on tärkeä asia, ja panostan siihen.

Tilalliset puhaltavat yhteen hiileen Maitotilan

pyörittäminen


5

Yli 70-vuotias talovanhus näyttää ikäistään nuoremmalta. Uusi tilallinen laittaa paikkoja kuntoon remontoimalla seuraavaksi navettaa.

Maalla kasvanut Sanna Löytöjärvi halusi taata tyttärelleen Aino Sillantaukselle lapsuuden lähellä luontoa. Tyttären syntymä lujitti päätöstä tilan ottamisesta omiin nimiin.

2-vuotiaan Aino-tyttären kanssa vaatii tasapainottelua, mutta päätös maalle muuttamisesta syntyi lähes samaan aikaan kuin tytärkin. Löytöjärvi halusi tarjota lapselleen saman kasvuympäristön kuin missä hän oli itse kasvanut. – Olen kaivannut maalla asumista. On ollut itsestään selvää, että haluan oikealle maaseudulle. Monien mielestä asuin maalla jo rivitalossa Pylkönmäellä, mutta se ei ole sama. Koskenkyläläinen Löytöjärvi kiittää kylähenkeä, joka rohkaisee yrittämään. Kovasti valitetaan, ettei pienillä tiloilla pärjää, mutta tammikuussa aloittanut Löytöjärvi uskoo tulevansa toimeen. Pärjäämistä helpottaa se, että Koskenkylän tilat omistavat yhteisesti työkoneita ja töitä tehdään ristiin muidenkin pelloilla. – Jos tältä kylältä olisivat kaikki maitotilat loppuneet, tuskinpa olisi tullut itsellekään mieleen jatkaa, Löytöjärvi huomauttaa.

Hän on ollut mukana myös Lehtola-Koskenkylän Päivä Onnenlaaksossa -tapahtuman järjestämisessä. Tapahtuma järjestetään tänä kesänä toista kertaa, ja se laajenee Muittarin ja Riekon kylille. Navetan remontin vuoksi Löytöjärvi ei kuitenkaan tänä vuonna ota vieraita tapahtumapäivänä.

On ollut itsestään selvää, että haluan oikealle maaseudulle.

Mahdollisuus vapaaseen vasta heinäkuussa

virallisiin vapaapäiviin ennen heinäkuun alkua. Koska Löytöjärvi on ollut töissä ostetun maitotilan ulkopuolella ennen sukupolvenvaihdosta, hän ei ole puoleen vuoteen oikeutettu lomittajaan. Maitotilan arki on jokapäiväistä aherrusta, eivätkä lehmät pidä vapaapäiviä. Tähän mennessä ne ovat kuitenkin säästäneeettä Löytöjärven yötöiltä. – Ne ovat poikineetkin kaikki melkein työaikaan, hän kiittää. Vaikka laitumelle päässeet lehmät luovat vaikutelman rauhallisesta lomapäivästä, tilaa jatkavan maitotilallisen arki jatkuu kiireisenä kesälläkin.

Vaikka tuore tilallinen on tehnyt maatilan töitä niin lapsena kuin aikuisenakin, sukupolvenvaihdos ja tilan työt ovat oppimisen loputon työmaa. Karjanhoito on tuttua, mutta peltojen hoidossa on vielä paljon opittavaa. Myös sukupolvenvaihdoksen ja maatilayrityksen paperityöt aiheuttavat päänvaivaa, sillä sekä elintarvikkeisiin että yrittämiseen liittyvät säädökset pitää tuntea. Moni asia pitää kirjata ylös, koska säädökset vaativat raportointia. Yllätyksenä Löytöjärvelle tuli se, että Suomen lain mukaan hän ei ollut oikeutettu

Sanna Löytöjärvi

Nuoria maatilallisia voi seurata somessa Elina Venttola

Kun alkavalta maitotilalliselta Sanna Löytöjärveltä kysyy muista nuorista maatalousyrittäjistä Saarijärvellä, emäntä mainitsee vain yhden käden sormilla laskettavan määrän nuoria tilallisia. Sukupolvenvaihdos maatiloilla on harvinainen, sillä harva nuori työllistyy maatalouteen. Vaikka nuoria tilallisia on vähemmän, he ovat aktiivisempia internetissä. Löytöjärvi seuraa suomalaisia ja ulkomaisia lypsykarjatilallisia sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla. Lähialueilla somettavia tilallisia ovat muun muassa Harjulan tila Kalmarissa, Kantolan tila Pajupurolla ja Talviaisten tila Kivijärvellä.

Tuore emäntä on itsekin harkinnut somettamista. Löytöjärvi kiinnostunut tuotannon läpinäkyvyydestä – kuluttajalla on oikeus tietää, mitä syö. – Haluaisin olla luomassa avoimuutta kuluttajiin. Monet ovat sitä mieltä, että kaikki tapahtuu seinien sisällä salassa. Sosiaalisessa mediassa tilalliset jakavat kuvia tilan elämästä ja arjen työvaiheista. Päivityksissä kerrotaan, mitä tilalla tapahtuu, mikä entisestään lisää ruuantuotannon läpinäkyvyyttä. Etelä-Suomessa joidenkin maatilojen elämää seurataan sosiaalisessa mediassa niin paljon, että sitä voi kutsua ilmiöksi. Esimerkiksi ylämaankarjaa kasvattavalla Ratia Ranchilla on pelkästään Instagramissa yli 20 000 seuraajaa.


Tattoo JKL:n Mortti teki Laitiselle kauniin lootuksenkukan. Samalla se oli kivuliain kokemus, koska jalassa luut ovat niin pinnassa. Tiina Laitinen, 34, otti ensimmäisen tatuointinsa noin 15 vuotta sitten. Se oli ruusu tribaalin eli abstraktin kuvion kanssa. Nyt se on jo peitetty, kuten yksi toinenkin, joka oli melko huonosti tehty. – Nuorempana mietin paljon tatuointien merkitystä. Nykyään tärkeintä on aihe ja hyvä tekijä, joka on löytynyt Jyväskylästä. – Oton kanssa on todella helppo tehdä yhteistyötä. Minä kerron aiheen ja hän piirtää kuvan. Viime vuosina Laitinen on ottanut 1–2 uutta tatuointia vuodessa. Yhteensä niitä on yhdeksän ja seuraava tehdään syksyllä. – En vielä tiedä millainen.

Oman elämänsä sankari

Laitisen käsivarressa on supermiehen logo ja teksti Be your own hero. Sankaruuteen viittaava teksti kuvaa sitä, että Laitinen on ollut 10 vuotta kahden lapsensa lähihuoltaja. Uusimman tatuointinsa Laitinen otti Saarijärvellä Island Lake Mayhem -tapahtumassa toukokuussa. – Tunsin järjestäjät ja varasin ajan etukäteen. Lopputulos näkyy jalkapöydässä: koristeellinen lootus. Kasvot ovat paikka, johon Laitinen ei ottaisi tatuointia. – Kaikki tatuointini on otettu paikkoihin, joissa ne saa peitettyä. Haluan kohteliaisuussyistä peittää ne, jos menen sellaiseen tilaisuuteen, että muut voisivat pahastua.

Tatskat esiin!

Dave Lordin sukunimi on ikuistettu hänen vatsaansa vanhalla englantilaisella tyylillä. – Kaverinikin halusi oman nimensä vatsaansa nähtyään tämän.

Tatuoinnit ovat osa elämäntarinaa. Teksti ja kuvat: Milja Mansukoski.

KAiKKi Kodin remontit

Nyt myös rahoitusmahdollisuus! Muista kotitalousvähennys!

Rakennuspalvelu

FINSIRA

Jokainen Jokainen voi voi olla olla Jokainen voi olla

MAALIKUNINGAS! MAALIKUNINGAS! MAALIKUNINGAS!

MYYNTI ja ASENNUS

Arto Sironen 0400 541 403 finsira@elisanet.fi, www.finsira.fi

Hiekat, sorat, CE-hyväksytyt soramurskeet hyvälaatuista salaojahiekkaa ym.

Puromäen Sora 0400 966 584

Karstulan ja Saarijärven rajalta vt. 13 varrelta

Värisilmä Värisilmä Värisilmä

POUTA POUTA talomaali talomaali POUTA talomaali

/9 l 6690 /9 l +sävytys 7,43 €/l /9 +sävytys

l

Värisilmä Värisilmä Värisilmä

PILKE PILKE kuultava kuultava PILKE puunsuoja puunsuoja kuultava puunsuoja

+sävytys

9490 11,7 l +sävytys 8,11 €/l +sävytys

KATTOREMONTIT

Saarijärvi

ULKOVERHOUKSET KATTOHUOLLOT

Markus Leppämäki 040 734 0997 Antti Leppämäki 040 734 0998 etunimi.sukunimi@rtakomo.fi

ULKOMAALAUKSET

+sävytys

Tikkurila Tikkurila Tikkurila

VINHA VINHA VINHA

Värisilmä Värisilmä Värisilmä

PEITTO PEITTO peittävä 90l PEITTO peittävä /9 puunsuoja

66/9 l +sävytys 7,43 €/l /9 +sävytys

l

puunsuoja peittävä puunsuoja

+sävytys

Meiltä parketit, laminaatit ja vinyylilankut!

Tule Tule tutustumaan Tule tutustumaan uutuuksiimme! tutustumaan uutuuksiimme! uutuuksiimme!

SISÄMAALAUKSET HORMISANEERAUKSET

arjous! WWW.RTAKOMO.FI Pyydä t

Ilolantie 20, 43100 Saarijärvi P. 014 421 775 MA–PE 8–17 • LA 9–13 www.mattojamaalikoskinen.fi

66/9/990ll +sävytys 7,43 €/l /9 +sävytys +sävytys

l


Tatuointineulassa on jotakin koukuttavaa.

Johanna Mäkelä

Parikymmentä vuotta sitten Dave Lord, 44, asui Englannissa neljän miehen kommuunissa. Tatuoinnit olivat jo silloin yleisiä hänen kaveripiirissään. – Kun tulin Suomeen vuonna 2001, näkyviä tatuointeja oli harvalla. Omia tatuointejani kommentoitiin baarissa myönteisesti, ja ne toivat vähän sellaista pahan pojan mainetta. Kaikki Lordin neljä tatuointia on suuria. Ympäri käsivartta kulkevaa kuvateosta ei ole helppo suunnitella. – Kaverini piirsi sen kolmessa osassa ja teki sitä ihoon yhteensä 10–12 tuntia.

Uniikit kuvat

Tärkeintä Lordille on, että tatuoinnit ovat ainutlaatuisia ja näyttävät hyvältä. Niitä ei löydä selaamalla tatuointiliikkeen mallikirjoja. Kuvissa on runsaasti erilaisia abstrakteja kuvioita, tyyliltään muun muassa japanilaisia, uusiseelantilaisia ja meksikolaisia. – Uusimman tatuointini tekeminen alkoi viime lokakuussa. Sitä ennen pidin monta vuotta taukoa, kun tuli muuta elämää tilalle. Lord löysi Jyväskylästä irlantilais-belgialaisen tatuoijan, joka osaa piirtää hyvin. – Hän on myös taiteilija, joka tekee grafiikkaa. Suuriin tatuointeihin on hänellä 4–6 kuukauden jono. Johanna Mäkelä, 39, oli haaveillut ihonsa tatuoimisesta jo nuorena, mutta ensimmäisen tatuointinsa hän päätyi ottamaan vasta aikuistuttuaan. – Minulla oli iso kasvun vaihe elämässäni kolmekymppisenä. Itsetunto vahvistui. Otin käteeni viisi pientä tähteä. Viime vuosina Mäkelä on ottanut useita tekstitatuointeja, jotka kuvaavat itselle asetetuista esteistä vapautumista ja omana itsenä olemista ilman, että antaa muiden mielipiteiden hetkauttaa. – Nilkassani lukee now. Se viittaa elämiseen tässä hetkessä. Mäkelällä on ollut myös masennus-uupumuskausi. Tatuointien tekstit muistuttavat, että mahdottomasta voi tulla mahdollista.

Neulan lumo Mäkelällä on kahdeksan tatuointia ympäri kehoa. Seuraava tulee olemaan kuva. – Tatuointineulassa on jotakin koukuttavaa. Vaikka tatuoiminen kirvelee ja polttaa, silti haluan sitä lisää. Mäkelä opiskelee perinteistä kiinalaista lääketiedettä ja hän haluaa ottaa lohikäärmeen kuvan ihoonsa. – Kiinalaisessa ajattelussa ihminen on kokonaisuus, on ying- ja yang -energiaa, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Johanna Mäkelän niskassa lukee I’mpossible. Enää hän ei jankuta, ettei osaa tai pysty johonkin haluamaansa asiaan.

LOMALLE TEKEMISTÄ K-RAUDASTA

179

1495

99

00

00

00 / kpl

Ruohonleikkuri Stiga Dino 47 RS

Ajoleikkuri McCulloch M115-97T

Kaluste- ja terassiöljy Tikkurila Valtti 9 L ruskea

Lähes lyömättömän tehokas pitkässä ruohossa. Teräsrunkoinen sivullepuhaltava ruohonleikkuri tehokkaalla Briggs & Strattonen 125 cc moottorilla. Soveltuu keskikokoisille puutarhoille aina 1.600 m2 asti.

Laadukkaalla B&S-moottorilla ja tehokkaalla sivulle puhaltavalla leikkuulaitteella varustettu puutarhatraktori, leikkuuleveys 97 cm. Keskikoisessa leikkurissa on 6-portainen vaihteisto sekä kätevät säätömahdollisuudet. 501362707

Liuoteohenteinen kelonharmaa puuöljy ulkokäyttöön. Suojaa puuta kosteudelta ja lialta sekä vähentää puupinnan halkeilua. 500883233

1

89 /säkki

100

00 /kpl

0

95 /jm

1

69 /jm

Puutarhamulta Cello 40 L

Talomaali Tikkuri Ultra Classic 11,7 L

Ulkoverhouspaneeli 20x120mm UTV Terassilauta Kestopuu 28x120mm

Puutarhamulta sopii kaikkialle puutarhaan: nurmikolle, kukkapenkkeihin, koristekasveille, kasvimaalle, marjapensaille jne. 501767113 Lavan ostajalle kotiinkuljetus 15€/lava

Puolihimmeä, korkealuokkainen puolihimmeä polyakrylaattimaali ulkomaalaukseen. Käyttökohteet lautaverhoillut ulkoseinät, vuorilaudat yms. Valkoinen. Sävytettävissä. Vesiohenteinen. 501759950

Hienosahattu, pohjamaalattu UTV-profiili sopii sekä pysty- että vaakaverhouksiin. Pohjamaalaus suojaa puuta ennen lopullista pintakäsittelyä. 500914015

SAARIJÄRVI Yllättävän helppoa

Myllymäentie 2, Saarijärvi puh. 014 4114 500 Palvelemme: ma - pe 8 - 17, la 9 - 13 - Tervetuloa!

AB-luokan painekyllästetty terassilauta. Kulmat pyöristetty, alapuoli viistetty. Puutavarassa pituusmitat voivat vaihdella. Varmista pituudet kaupasta. 501385610


Ota passi mukaan, kun matkaat Pylkölle Tullimies Särkioja tekee yllätystarkastuksia. Mirja Laukka-Kiikkala

Vaikka Karstulantien varrella Pylkönmäellä sijainnut hirsinen tulliasema on purettu, eivät tullitarkastukset ole loppuneet. – Luultavimmin työkeikat alkavat lisääntyä, kun linja-autoretkeläiset valtaavat kesäisen Pylykönmäen komiat maisemat, kokenut tullimies Pentti Särkioja tietää. Hän aloitti otona tullimiehen hommat 1980-luvulla, kun

pitäjään päästeli hirveästi Suomenselkämessu-vieraita.

Monta pistettä Tullitarkastus on hajautettu pitäjien rajoille, eli vähintäänkin Multian, Soinin, Karstulan ja Ähtärin suunnasta tulevien on hyvä varata mukaan matkaasiakirjoja. – Ja parempi olisi myös emäpitäjästä Saarijärveltä tulevien ottaa huomioon tämä tulli. Ja pitää hoksata, että Pylykön passi on uusittu, ettei yritetä sitten rajojen sisään vanhalla passilla, Särkioja muistuttaa. Tullimies paljastaa, että yllätystarkastuksia voi olla edessä ainakin Timpersuntissa ja Kouheron sillalla. Tarkastuk-

set tehdään monasti käsikopelolla, vaikka metallinpaljastinkin on olemassa. – Kerran metallinpaljastin paljasti, että kesäpiispamme kulki puukko mukanaan. Ilman muuta se takavarikoitiin ja annettiin takaisin vasta syksyllä kun hän lähti takaisin kotikonnuilleen. Käsikopeloinnista riittää niin paljon juttuja, että ne pitää käydä kuuntelemassa paikan päällä ulukomailla, Pylykönmäellä.

Tullitarkastaja Pentti Särkioja on täydessä tohinassa passipaikoilla tänäkin suvena.

POIKKEA HERKUTTELEMAAN

PEHMIKSEN PAIKKA! Kesäterassi, C-oikeudet

Meille pääset myös veneellä ja vesitasolla!!

Harri Lehtinen (vas.) ja Harri Uusisalo uskovat, että oma golfkenttä innostaisi myös uusia harrastajia golfin pariin.

Kysely selvittää golffaajien määrää Elina Venttola

Pari vuotta suunnitteilla ollut Ahvenlammen golfkenttä sai sysäyksen eteenpäin: Saarijärven kaupunki julkaisi verkkosivuillaan kyselyn, jossa selvitetään kiinnostuneiden pelaajien määrää. Kyselyyn voivat osallistua sekä paikalliset että kesälomalaiset. Kysely on auki 21. kesäkuuta saakka. Kentän paikaksi on kaavailtu Ahvenlammen, 13-tien ja Metsäkouluntien rajaamaa aluetta, ja sen kustannusarvio on 1,2 miljoonaa

euroa. Kentällä pyritään vähintään 200 000 euron liikevaihtoon. Kustannusten kattamiseksi kentälle tarvittaisiin 200–300 aktiivista pelaajaa. Aiemmissa selvityksissä tavoitteeseen ei ole vielä päästy. – Tässä, kuten muissakin golfkentissä, rahoitus perustuu pelaajien panokseen. Golfkenttä ei ole kuten urheilukenttä, jota rahoittaisi kaupunki, toteaa yhdistyksen hallituksen jäsen Harri Lehtinen. Kentän rakentaminen vaatii sitoutuneita kävijöitä, mutta kaupungin julkaisema kysely ei vielä sido vastaajaa.

Skootterit • myynti • huolto • varaosat

HUOLLAMME ja KORJAAMME autojen lisäksi myös MP:t ja RUOHONLEIKKURIT!

•Avainpalvelu •Nestekaasut •Kalastusluvat

Aidot alkuperäiset Kotimaiset

Peräkärry-, matkailuauto- ja kylpytynnyri vuokraus

Kysy myös muita malleja

Rengasmyynti Myös

MP- ja polkupyöränrenkaat

Huolto ja varaosat.

AUTOKORJAAMO kaikille merkeille!

Avoinna 2.6. alk. ma-pe 7.30-20, la 9-20, su 10-20

SEO Ranta-Kivi Jyväskyläntie 34 Puh. 014 3333 777


9

kahvila ja leipomomyymälä

KOULUJEN PÄÄTTÄJÄISET LA 3.6.

Jyväskyläntie Saarijärvi Tuoreen35, kahvin ja • p. 020 766 9981 ma–pe 8–17, la 9–15 haudutetun teen kera Irtojäätelöä, tarjollavirvoitusjuomia, lähileipomonkesäterassi ja tilava parkkipaikka! herkullisia leivonnaisia. S-Marketin tiloissa, Kauppakatu 2, Saarijärvi p. 040 581 2076 Leipää ma–pe 7–18, la 9–15

ja pullaa myös mukaan!

Liikennekeskus, Jyväskyläntie 35, SAARIJÄRVI p. 010 397 1205 ma-pe 8-18, la 9-16

Tervetuloa!

TIPPA.T Liput 10 €

Sumppila Clubilla jatkot 04!

Uutuus terassi Kesäteatteri! “Ilosia aikoja” ja “Mielensäpahoittaja”

LEIVON TILAUKSESTA karjalanpiirakoita ym. leivonnaisia.

Soita ja kysy lisää Arja Torppa puh. 050 3676 458.

Teatteri Rete: Erkki Teittinen, Jussi Rekonen, Satu Säävälä Esitykset: la 8.7. klo 18, su 9.7. klo 15 ja 18, ma 10.7. ja 17.7. klo 18, su 16.7. klo 15 Aikuiset 20 €, eläkeläiset 18 €, ryhmät 16 € Tuo kesävieraat syömään, ravintola auki joka päivä! Pyöräile terassille ja tilaa pihvi tai jäätelöannos!

P. 030 608 50 myynti@summassaari.fi Summassaarentie 180, 43100 Saarijärvi www.summassaari.fi

KARAO PE JA L KEA JOKA A ILTA 2 1– 02 LA 7.6. R autalank aa Hemmo Hirvone a´la n ALA 22.7. J a r i U u tela OIKEUDET LA 12.8. The r ock´n ro ll gang

KESÄTERASSI

MEILLÄ VOIT PELATA BILJARDIA, TIKKAA, WIITÄ JA LAUTAPELEJÄ MUISTA MYÖS MAISTUVAT MINIPIZZAT JA HOT DOGIT

TERVETULOA VIIHTYMÄÄN!!!

KYLPYLÄHOTELLI - SPA HOTEL Summassaarentie 180, FI-43100 Saarijärvi +358 (0)30 6085 100 • fax +358 (0)30 6085 200

KAHVi & MUNKKI

3€

• lounas ark. 10–14 • hampurilaiset, a`la carte • elintarvikkeita • kotileivonnaisia • lahjatavaraa • autotarvikkeita • C-oikeudet

7,20 et Hampurilais n! aa uk m s myö t: se uk la Puh. ti

78

040 521 09

Avoinna: ma–pe 7–21, la–su 9–21

KAHVILA RAVINTOLA

su–to 12–24, pe 12–02, la 10–02

Jyväskyläntie 705 LINNAN LIISA 43100 Saarijärvi www.linnanliisa.fi p. 040 521 09 78

Kauppakatu 4 •Saarijärvi •Puh. 040 173 9818

LUOMU- JA LÄHITUOTTEET • kotileivonnaisia • aitoa ruisleipää • kalaa • myllytuotteet • lahjatavarat • käsityöt

Tule nauttimaan

Lounashuone & pitopalvelu

PIKKUEMÄNTÄ

ÄN • SALDOKORTTEJA AARRESAAREN KUNTOSALILLE S KEAJAN • tennismailojen ja frisbeegolf-kiekkojen vuokraus

Saarijärven kaupungintalon alakerta, Sivulantie 11, puh. 050 506 7807

Kahvila avoinna arkisin klo 8.30–15 LounasBuffet klo 11–13.30 Heinäkuussa suljettu. Lämpimästi tervetuloa! Lue lisää www.pikkuemanta.fi Tykkää meistä facebookissa

www

Paavontie 1, 43100 Saarijärvi • P. 044 7532 558

Meiltä pitopalvelua ja kaikki herkut kesän juhliin! KEITTO- JA SALAATTIRAVINTOLA – KAHVILA – JÄÄTELÖT – SMOOTHIET – VOHVELIT – C-OIKEUDET

Avoinna 26.6.–27.8. MA-PE 9–18 LA 10–16 SU 11–15 Kauppakatu 1, Saarijärvi

040 5184 124 www.frisee.fi

IITAN TERASSILLE

Kotileivonnaisia kahvin kera sekä Maatalon Jäätelöä

P I T O PA L V E L U

Keskitie 3 44500 Viitasaari Puh. 014 888 896

Paavonaukio 3, Saarijärvi P. 0400 412 522 ma–pe 9–17, la 10–14

Lounas, grilli, pizzat, pitopalvelu, Lounas, grilli, grilli, pizzat, pizzat, pitopalvelu, pitopalvelu, Lounas, kokousjuhlatilat n. n.60 60henkilölle. henkilölle. kokous- ja ja juhlatilat juhlatilat n. 60 henkilölle. kokousja

Myös Posti, Posti, matkahuolto, matkahuolto, parturi, Myös parturi, hieroja, hieroja, jalkahoitaja, jalkahoitaja, kirjasto, pesulapalvelut, nettiyhteys, ALKOn noutopiste. kirjasto, pesulapalvelut, nettiyhteys, ALKOn tilauspalvelu.

Keskustie 28, 43440 Pylkönmäki Keskustie 28, 43440 Pylkönmäki puh. 040 1840 227, mljousmaki@gmail.com puh. 040 1840 227, mljousmaki@gmail.com Auki ma 11–17, ti–ke–to 11–18, pe 11–21, la 11–18, su 13–19 Auki ma 11–17, ti–ke–to 11–18, pe la su Auki ma 11–17, ti–ke–to 11–18, pe11–21, 11–21, la11–18, 11–18, su13–19 13–19 6.6.-14.8.ma–to ma-to9–18, 10-18, 10-21, 11-18, su 11–19 11-19 5.6.–27.8 pepe9–21, la la 11–18 ja su

6.6.-14.8. ma-to 10-18, pe 10-21, la 11-18, su 11-19


10

Kotirannan tragedia:

Kaupunkilaisfröökynä ja talonpoika Vuonna 1928 Kotirannan huvilan rauhan rikkoi kahden nuoren kuolema. Milja Mansukoski

Artur Koskelin, sittemmin Artturi Koskenkaiku rakennutti itselleen huvilan vuonna 1908 Verkkoniemi-nimiselle tontille Herajärven rantaan. Saarijärvi den 1907, lukee yhä vanhassa laudassa huvilan rakentamisvuodelta. Talon nimeksi annettiin Kotiranta. Sen yläkerrassa toimii nykyään majatalo B & B Onkikallio. Koskelin oli 37-vuotias asioitsija, josta tuli myöhemmin muun muassa sosiaalidemokraattien kansanedustaja. Hän myi huvilansa 1920-luvun alussa piirieläinlääkäri Karl Fredrik Sjöholmille, joka ihastui paikkaan ja halu-

si muuttaa sinne perheensä kanssa, vaikka työskenteli Viitasaarella. Karlille ja hänen vaimolleen Helmille syntyi vuosien 1916 ja 1924 välillä kuusi lasta: Kaarina, Paavo, Kirsti, Juno, Pentti ja Vesta. Perheeseen tuli myös Oku-koira.

Vuonna 1928 Karl oli jo 47-vuotias ja Helmi 35. Heidän 9-vuotias tyttärensä Kirsti oli niin sairas, ettei hän voinut käydä koulua. Mahtoiko lasta vaivata keuhkotauti? Joka tapauksessa häntä varta palkattiin kotiopettajattaria, joista yksi, nuori ylioppilasneito, saapui Turusta. Hän tutustui Saarijärvellä parikymppiseen talonpoikaan – ja he rakastuivat. Talonpoika asui suurperheessä komeassa pohjalaistyylisessä maalaistalossa. Hänellä oli ilmeisesti suosikin asema vanhempiensa silmissä. Miehen vanhemmat eivät huolineet kaupunkilaisfröökynää miniäkseen. Kansalaissodasta oli vasta 10 vuotta, ja sosiaaliset normit olivat tiukkoja. Sjöholmien suurperhe oli onnellinen, mutta samaa ei voi sanoa kotiopettajattaren ja talonpojan rakkaustarinasta. Jotakin meni pahasti pieleen, sillä vapun aattona nuori mies saapui Kotirantaan, jos ei ensimmäistä, niin viimeistä kertaa. Tyttö löydettiin henkitoreissaan, mutta hän ei selviytynyt. Poika oli ampunut rakastettunsa – ja sen jälkeen itsensä.

Näkemiin, Kotiranta Perheen lapset olivat tapahtuman aikaan 3-, 4-, 6-, 9-, 10- ja

asta mitään. Pentti oli sisaruksista se, jota eniten kiinnosti aikuisena Kotiranta ja Saarijärven muistot. Pentti ja huvila kohtasivat uudelleen vuonna 2012, kun

Oliko tapahtunut syynä poismuutolle?

Kotipettajar kaupungista

Epätoivoinen ratkaisu

Talon takapihalla kesäpäivää viettää luultavasti sukulaistäti ja Kaarina-tyttö sekä perheen Oku-koira, jonka turvin Pentti uskalsi jo pienenä käydä kylällä.

11-vuotiaita ja asuivat yläkerrassa samassa kerroksessa kotiopettajattaren kanssa. Oliko perhe kotona vapun alla? Onnistuivatko vanhemmat salaamaan tapahtuman lapsilta?

mies vieraili Saarijärvellä tasan 89 vuotta sen jälkeen, kun syntyi taloon. Vuonna 1929 muutimme Vammalaan, mutta sen jälkeen vietimme vielä koko perhe täällä 10 kaunista kesää, lukee nykyisen majatalon vieraskirjassa. Seuraavana vuonna Pentti Sysikaski kuoli.

Ikuinen mysteeri? Pentti ja siskonsa Vesta pyöräilevät talon terassilla. Seuraavana vuonna perhe muutti isän uuden työn perässä Vammalaan ja huvilasta tuli heidän kesäpaikkansa, kunnes he myivät sen 30-luvun lopulla. Miten vahvasti tapahtuma vaikutti perheeseen, ja oliko se syynä poismuuttoon? Talonpojan äidin tukka harmaantui lyhyessä ajassa järkytyksestä.

Salaisuus paljastuu

Tragediasta on käytetty sanaa kaksoisitsemurha. Oliko kuolema kuitenkaan yhteinen päätös? Talonpoika lepää kirkkomaalla sukuhaudassa. Kotiopettajattaresta ei ole tietoa. Tietääkö joku elossa oleva paikkakuntalainen enemmän? Onko aika jo kypsä vanhoista haavoista puhumiselle? Vai jääkö loppuosa tarinasta ikuiseksi mysteeriksi? Juttu on koottu useista lähteistä kyläläisten ja Pentti Sysikasken tyttären Synnöven perimätiedoista. Kuvat ovat Sysikasken perhealbumista.

Aikuisena tapahtuman aikaan nelivuotias Pentti joutui sairaalaan, jossa hän kuuli sattumalta lapsuudenkotinsa trage- Majatalossa on yöpynyt ihmisiä, jotka väittävät aistivansa enerdiasta. Siitä ei oltu kotona kergioita. Edes tytön huoneessa ei rottu. Vanhemmat sisaruksetpahoja sellaisia tunnu. kaan eivät olleet puhuneet asi-

KAIKENKATTAVAT LVI-TYÖT JA PALVELUT mm. maa-, ilma-vesi, ilmalämpöpumput ja aurinkoenergia

Meiltä myös aurinkovoimalat

3 kWp 3-vaihejärjestelmä alkaen

4605€ sis. alv 24%HUIPPU-UUTUUS!

GREE:n patentoimalla 2-aste kompressorilla ennennäkemätöntä lämmitystehoa vielä -30C asteen steen lämpö lämpötilassa p tilassa

Myös kaikenlaiset MÖKKISÄHKÖT

U-Crown 35-A/W perusasennuksella

1890€

KAIKKI LVI-TYÖT JA NYT MYÖS SÄHKÖASENNUKSET!– Tämä talo on ihana lapsuudenkoti ja kaunis aina, kirjoitti Pentti Sysikaski majatalon vieraskirjaan. Kuvassa 1920-luvun alussa talo on vielä tumma, mahdollisesti ennen lautavuorausta. Eräänä päivänä taloon saapui töihin nuori kotiopettajatar.

 

p. 040 153 4181 • info@lvimore.fi • www.lvimore.fi

alk.

649€

Lämpöpumppujen ja kylmiöiden kaikkien merkkien huollot ja korjaukset.

Myös rahoitus!

Nuori Karl Fredrik Sjöholm, joka vietti myöhemmin perheensä kanssa onnellista elämää 1920-luvun Saarijärvellä.


11

Toteuta unelmasi Tarjosiko Palvasalmi piilopaikan Saarijärven kirkon tiettävästi ensimmäiselle kirkonkellolle, joka toimii vielä tänä päivänäkin?

Kirkonkello turvaan Palvasalmeen Marja Tarvainen

Tarinoita liikkuu – kirjoihin ja kansiin painettunakin – että 1700-luvulla, kun elettiin isonvihan aikaa ja venäläiset joukot tekivät tuhojaan, kirkonkelloja piilotettiin vesistöihin. Ihmiset pelkäsivät, että vainolaiset valavat ne tykinkuuliksi. Tällainen huhu on olemassa myös Saarijärveltä. Että kello rahdattiin Palvasalmeen turvaan venäläisiltä. Olisiko näin voinut käydä? Rohkeat miehet kiipesivät yön pimeydessä tapuliin, heijasivat kellon hevoskärryille, ajelivat hiljaa Palvasalmelle ja vierittävät kellon veteen? – Kelloa on etsitty Palvasalmesta, tietää Saarijärven museon johtaja Kari Kotilainen. Kelloa ei kuitenkaan löytynyt, koska jos se upotettiin, se lienee nostettu venäläisten poistuttua Saarijärveltä. Kirkonkello saattaa olla sama, joka tänäkin päivänä palvelee Kolkanlahden kappelissa. Se on vuodelta 1688 eli täyttää ensi vuon-

na 330 vuotta. – Todennäköisesti Saarijärven kirkossa oli isonvihan aikaan vain yksi kirkonkello, Kotilainen sanoo. Sitä nuorempi kello vuodelta 1748 on museolla. Kello halkesi talvisodan aikana, eikä sitä voi enää käyttää. Pelko venäläisten tihutöistä isonvihan 1713–21 aikaan ei ollut turha: Saarijärvellä pysähtyneet kenraali Tsekinin kasakat tuhosivat ja ryöstelivät omaisuutta. Muun muassa Tarvaalan pappilan rakennuksista suurin osa hävitettiin. Kolkanlahden kellovanhus ei ole ikänsä puolesta harvinainen. – Hyvin valettu kello on periaatteessa ikuinen. Kolkanlahden kello on tehty Tukholmassa, Kari Kotilainen kertoo.

Haaveissa hirsihuvila tai muu vapaa-ajan rakennus? Haaveiletko hengähdyspaikasta arjen keskellä tai kakkoskodista lomapäiville? Soita ja sovi tapaaminen: Honka-myyjä Petri Humppi petri.humppi@honka.com, 040 5937 927

WWW.HONKA.FI

Lähde: Vanhan Saarijärven historia, Saarijärvi 1987.

Tervetuloa   asumaan ja rakentamaan   Saarijärvelle! 

Meilta saat helposti varaosat, tarvikkeet, huollot seka asennukset - paikallisesti ja takuuvarmasti!

rs·--

01ta ja kysy lis, a o14 410 41 .., 0;·

L-

Oikein saadetty ilmanvaihto - raikas sisailma llmanvaihtojarjestelman mittaus ja optimointi takaavat mahdollisimman hyvan sisailman koko kotiisi. Saadon yhteydessa kannattaa vaihdattaa mybs suodattimet.

--J

I NIEM KOTI ia ja  ntais

ara n�eja lla om Tarjo nmaan to ssa  a kuiva ismaisem maala

MPI IRALA O  K  JA KÄLÄ inen  PYYH Monipuol ähellä  ta l tarjon luita  ton� tan palve s u kesk

© Bisnode 2016

Tonteista nyt 10—25 % alennus SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Merja Kettunen p. 044 4598 406 Tarmo Heinänen p. 044 4598 314 etunimi.sukunimi@saarijarvi.

,,f�

ILMASTOINTIHUOLT�l KESKI-SUOMEN

Tervetuloa myymalaamme: Miilukatu 6, 40320 Jyvaskyla, www.ilmastointihuolto.com


12

Perunat, porkkanat ja punajuuret maistuvat Maija Silvennoinen yllyttää ihmisiä kotimaisten luxus-raaka-aineiden käyttöön. Mirja Laukka-Kiikkala

H

uippukokkina ja -ravintoloitsijana tunnettu Maija Silvennoinen, 56, yllyttää ihmisiä valmistamaan yksinkertaista ruokaa kotimaisista raaka-aineista. – Juurekset, kaalit, sienet, perunat, marjat, sienet, riista. Niitä löytyy suomalaisesta luonnosta, niissä on suomalaisen luonnon maku. Ne ovat lajissaan luxus-tuotteita. Myös viljat maistuvat, sillä suomalainen maaperä on puhdasta ja muhevaa. Silvennoinen on juuriltaan maalaistyttö, joka on saanut luoda ja kokea hienojen ravintoloiden elämää. – Olen ylpeä juuristani. Rakastan maaseutua, se on syvällä minussa. Vuosien varrella maaseudun tärkeys on vain korostunut, Tarvaalassa asuva kokki sanoo.

Raaka-aineet vierellä Silvennoisen kotia ympäröivät laajat marja- ja sienimetsät sekä viljapellot. Niiden antia hän

käyttää kekseliäästi. – Korvasienet, kantarellit ja herkkutatit kuuluivat jo lapsuuteni ruokavalioon. Korvasienet alkavat olla juuri nyt parhaimmillaan. Niistä saa hyvää ja terveellistä kotiruokaa. Silvennoisen mukaan särki on päässyt roskakalan maineestaan, ja siitä valmistetaan maukasta kalamureketta. Hauet ja ahvenet ovat niin ikään puhtaissa vesissä viihtyviä kaloja. – Järvikaloissa villikalan maku, Silvennoinen tietää. Kevätkesän yrttikokoelman hän keräsi pihapiiristään. – Horsman verso on suomalaista villiparsaa, jonka kanssa sopivat yhteen vuohenputki, poimulehti, nokkonen, koivun silmut, kuusen kerkät ja leskenlehdet. Voikukan nupuista voi tehdä kapriksen veroista etikkasäilykettä.

Kesäruoka on helppoa Maija Silvennoisen perusruokaraaka-aine on peruna. Varsinkin kesällä. – Perunasta voi valmistaa vaikka mitä. Se maistuu keitet-

tynä ja paistettuna. Sesonkiaikana peruna-ateriaan ei tarvitse lisätä kuin silli, sipulit ja voi. Helppo ja maistuva ruoka. Perunoita voi paistaa myös kesägrillissä ja nauttia sienikastikkeen ja suomalaisen savukalan kanssa. Silvennoinen ei yhdy väitteisiin, että suomalaisen ruuan perusraaka-aineet olisivat kalliita. – Kun syö suomalaista ruokaa, tukee myös suomalaista maataloutta.

Sekasyöjän monet mallit Maija Silvennoinen sanoo olevansa sekasyöjä. – Syön kotimaista, eettisesti ja ekologisesti kasvatettua possua, härkää, lammasta ja broileria ja kasviksia sekä riistaa. Arvostan laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita. Ruuan pitää olla myös hyvännäköistä, se parantaa makuelämystä. Silvennoisen mieliruokiin kuuluu myös tirripaisti uusien perunoiden ja sipulin kanssa. Silvennoinen kehottaa ihmisiä keskittymään ruuanlaittamiseen, sillä hätäilemällä ruuan voi pilata. Maija Silvennoinen saa perusruokaan raaka-aineita kotimetsistään ja -kylältään Tarvaalasta.

RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON ILMASTOINNIN HUOLTO JA KORJAUS ILMASTOINNIN HUOLTO ILMASTOINNINHUOLTO HUOLTOJA JAKORJAUS KORJAUS ILMASTOINNIN JA KORJAUS - myös vuototestaus --myös vuototestaus myös vuototestaus - myös vuototestaus

,

ASUNTOAUTO -vapaat kilometrit 100€/vrk 600€/vko

MB SPRINTER -takalaitanostin -kk-a, C-kortilla 125€ /vrk

PALJUKÄRRY -voidaan vetää henkilöautolla -puulämmitys 90€ /vrk lisävuorokaudet 60€ AVANT 520 -kauha -trukkipiikit -kahmari 160€/vrk KLAPIKONE -polttomoottori käyttöinen -vedettävä hlö.autolla 125€/vrk

MINI KAIVINKONE Volvo EC18 2012 -kallistuva luiskakauha -normaali kynsikauha 160€/vrk

KULJETUS TRAILERI Respo 2700A -ajosillat -sähkövinssi -sidontaliinat 65€/vrk

AUTOMYYNTI RAUTIAINEN OY JYVÄSKYLÄNTIE 705 43100 SAARIJÄRVI autorautiainen.fi 040-960 0091 KAHVILA-RAVINTOLA LINNAN LIISAN PIHASSA

•• LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, myynti jajaasennus myynti ja asennus myynti asennus myynti ja asennus • Metsäkonehuollot • Metsäkoneja japuutavaranosturien huollot • Metsäkonejapuutavaranosturien puutavaranosturien huollot • Metsäkoneja puutavaranosturien huollot • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet ja tiivisteet •• Sylinterikorjaukset •• Lavettikuljetukset Sylinterikorjaukset •Letkut Lavettikuljetukset • Sylinterikorjaukset • Lavettikuljetukset •• Varaosat • Sylinterikorjaukset • Lavettikuljetukset Varaosat • Varaosat

• Varaosat

KANNONKONE KANNONKONEOY OY KANNONKONE OY Teollisuustie 1, 43300 Kannonkoski KANNONKONE OY Teollisuustie 1, 43300 Kannonkoski Teollisuustie 1,1,43300 Kannonkoski Puh. (014) 315 Teollisuustie 43300 Kannonkoski Puh.halli: halli: (014)451 451 315 Puh. halli: (014) 451 315 Mauno Pasanen 0400 345 996 Mauno Pasanen 996 Puh. halli: (014)0400 451345 315 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo 898 RaimoRuuska Ruuska 0400 0400 649 649 898

23t 23t

Kaivuu-,

Kaivuu-, maanrakennusmaanrakennusja purkutyöt ja purkutyöt Puterintie 30 B, 43100 Saarijärvi Puterintie 30 B, 43100 Saarijärvi slautomaalaukset@gmail.com slautomaalaukset@gmail.com


13 • Tulisijojen ja savuhormien nuohoukset • Ilmanvaihdon puhdistukset ja säädöt • LVI-alan työt • Kattoturvatuotteiden asennukset

LVI JA NUOHOUSPALVELU

MIKA AUTIO

Saarijärvi P. 040 715 8869       Kesäherkut valmistuvat kodin suurella terassilla.

Uudisrakentaminen Uudisrakentaminen Korjausrakentaminen Korjausrakentaminen Piha- ja kaivutyöt Piha-kg:n ja kaivutyöt 5 000 kumitelakaivinkoneella 5 000 kg:n kumitelakaivinkoneella

RAKENNUSLIIKE MALINEN OY RAKENNUSLIIKE MALINEN OY Erkki Malinen puh. 040 5057 099 Pylkönmäki l

l

l puh. 040 5057 099 l Pylkönmäki Erkki Malinen rakennusliikemalinen@hotmail.com rakennusliikemalinen@hotmail.com

KAIKENLAISET HIRSIRAKENNUKSET höylä-, lamelli- ja pyöröhirrestä. Lehtipihvi kypsyy parissa minuutissa.

Katso Maijan herkulliset reseptit sivulta 27.

Vuokraa HENKILÖNOSTIN Matto ja Maali KosKinen Puh. (014) 421 775, 040 554 4244.

Syötekuja 3, 43250 KOLKANLAHTI Puh. (014) 439 700, fax (014) 439 701 syotehuvilat@syotehuvilat.fi, www.syotehuvilat.fi

TALOPIIRTOPALVELU Kari Mäntylä Kari Mäntylä • Vastaava Vastaava työnjohtaja työnjohtaja •• Uudisrakennukset Uudisrakennukset •• Vastaava työnjohtaja • Uudisrakennukset • Maatilarakennukset Maatilarakennukset •• Kustannusarviot • Kustannusarviot • Maatilarakennukset • Kustannusarviot • Vapaa-ajan Vapaa-ajan asunnot •• Termex-eristeen asunnot Termex-eristeen myynti myynti •• Vapaa-ajan asunnot • Termex-eristeen myynti Kauppakatu 10, 2. krs, Saarijärvi Kauppakatu 10, 2. krs, Saarijärvi Kauppakatu 10, 2. krs, Saarijärvi Puh. 424 424 497, 497, 0400 0400 605 932. Puh. 605 932. 932. kari.mantyla@pp.inet.fi kari.mantyla@pp.inet.fi Puh. 424 497, 0400 605 kari.mantyla@pp.inet.fi

• Pihapuiden kaadot • Maalaustyöt • Pihakivien poistot räjäyttämällä/kiilaamalla • Kaikki rakennusalan työt

Vuokrattavana AVANT 225

Kotitalousvähennyskelpoinen

myös ammattitaitoisella kuljettajalla, jolloin työ on KOTITALOUSVÄHENNYSKELPOINEN. • Monilla lisävarusteilla. • Kuljetamme koneen paikalle ja opastamme sen käytössä.

Hirsityö SVAN OY Tero Svan P. 0400 820 872

Puh. 0400 340 631

Summassaaren Hunajatarhat/ Sulo Suuntala

HL Arvo HL Arvo OyOy

Suunnitellaan ja kartoitetaan Sinun tarpeesi koneen käyttöön.

Sammutinhuollot ja Tarkastukset

Sammutinhuollot ja Timo Tarkastukset Raita Kolkanniementie 44, 43250 Kolkanlahti

Timo Raita p. 040 520 1466 040 5201466 Kolkanniementie 44, Kolkanlahti • huoltoliikearvo@gmail.com huoltoliikearvo@gmail.com

Koneurakointia laidasta laitaan KONEPALVELU HIIRONEN puh. 0400 319 404.

Kakkoslaadun KATTOPELLIT sekä Kaskipuun ULKO-OVET edullisesti Myllyn Mieheltä! MUISTA MYÖS: • Sandwich-elementit • Pyöröhirsiliiterit • Leppäpaneeli • Erä ikkunoita karkaistulla lasilla

Myllyn Mies Oy Teollisuustie 16 Viitasaari 0400 911 981

myllynmies.fi

www.ovikauppa.com


14

Maahantuojan myymälästämme Saarijärveltä kesän muodikkaimmat vaatteet ja asusteen joka menoon!

HIUSTUTKIMUKSET JA HOIDOT

• Hiustutkimus tehdään lääketieteelliseen tutkimukseen tarkoitetulla mikroskoopilla KOSMETOLOGISET HOIDOT Olen lomalla • Turvallinen,tehokas MIKRONEULAUS, kysy lisää! 14.6.–23.6. • Kestopigmentointi Taffy-menetelmällä

Mukavaa, tyylikästä, persoonallista ja edullista!

Tervetuloa!

KESÄHOITOPAKETTI; Kasvo-ja jalkahoito 100€, voimassa 1.6-31.7. Tervetuloa!

www.kauneusjahiusklinikka.fi

www.zeeprafashion.fi Kauppakatu 6, Saarijärvi Aukioloajat: MA–KE ja PE klo 10–17 TO klo 10–20, LA klo 10–14

Kauppakatu 5, 2. Krs 43100 SAARIJÄRVI Puh. 0400 533 767 jaana.anttonen@pp.inet.fi

Kauppakatu 8. Avoinna ma-pe 9-17.

Onnistuneen kesän kaveriksi Echina-tuotteet

(014) 423 426

Echinaforce Echina Nuhakuumeen kurkkusuihke tukihoitoon ja ennalta ehkäisyyn. Flunssan hoitoon.

HIERONNAT HIERONNAT ✸ kotikäynteinä HIERONNAT

Rauhoittaa ja kosteuttaa kurkkua. Tehokas apua karhealle ja kipeälle kurkulle. Torjuu bakteereita ja viruksia.

kesämökeillä) ✸(myös kotikäynteinä ✸ kotikäynteinä Urheiluhieroja

Hannu Mustamäki Urheiluhieroja Urheiluhieroja Hannu Mustamäki P. 0400 812 447 Hannu Mustamäki (PAM:n jäsenet e) P. 0400 0400 812 -10 447 P. 812 447

11,90

15,90

(ovh. 14,20)

100 ml (ovh. 19,90)

Kesäkuun synttäritarjoukset Kesäkuun synttäritarjoukset Saarijärvi Avainapteekit 7-vuotta! Kesäkuun synttäritarjoukset Avainapteekit 7-vuotta!

(PAM:n jäsenet jäsenet -10 (PAM:n -10 e) e)

Tarjoukset voimassa 13.8. saakka.

✸ ✸

®

Avainapteekit 7-vuotta! Kesäkuun synttäritarjoukset Kesäkuun synttäritarjoukset 15,50 29 7 ,Kesäkuun synttäritarjoukset 79 ,-79,- 15,50 29 ,90,90 7 ,Kesäkuun synttäritarjoukset Avainapteekit 7-vuotta! Avainapteekit 7-vuotta! Avainapteekit 7-vuotta! 15,50 79,29,90 7-vuotta! 7,-Avainapteekit

puh. 050 566 0872

Kauppakatu 6, 43100 Saarijärvi. P. 050 462 5186. Avoinna ma–pe 9–17 ja la 9–14.

(36 €) 2990 €/l

(36 €) 2990 €/l

(10,48 €) 35 €/kg

NALOX NALOX 10 ml

AQUALAN L AQUALAN 200 g L

10 ml

200 g

NALOX (36 €) 299010 €/l ml (36 €) 2990 €/l

AQUALAN L (10,48 200 g €) 35 €/kg (10,48 €) 35 €/kg

29,90 29 ,90 ,90

77,-,-,-

(36 €) 2990 €/l (36 €) 2990 €/l

(10,48 €) 35 €/kg (10,48 €) 35 €/kg

29,90

7,-

(11,40 €/l €) 178 €/l (36 €)(11,40 2990 €) €/l178

(20,60 €) 12,73 (20,60 €) 12,73 €/l €/l (10,48 €) 35 €/kg

8,90 29 8,90

14 714 ,- ,- ,-

NALOX

AQUALAN L

NALOX 10 ml NALOX 10 ml NALOX 10 ml 10 ml

AQUALAN L 200 g AQUALAN L 200 g AQUALAN L 200 g 200 g (20,60 €) 12,73 €/l SEBAMED REFILL

8,90

14,-

RANTITANTIPERSPI50 ml

TAIFACE OLIVE& BODY TAI (20,60 €)+100 12,73 €/lml 1000 mlOLIVE

RANTIT 50 ml

(11,40 €) 178 €/l

8,90 8 ,90 8,90 ,90

14,-,14 14,-,-

1000 ml +100 ml SEBAMED REFILL FACE & BODY SEBAMED REFILL TAI OLIVE (20,60 €)FACE 12,73 €/l & BODY SEBAMED REFILL 1000 ml +100 ml (25 €)TAI 596,76 €/kg OLIVE SEBAMED REFILL

(11,40 €) 178 €/l (11,40 €) 178 €/l (11,40 €) 178 €/l

(20,60 €) 12,73 €/l (20,60 €) 12,73 €/l (20,60 €) 12,73 €/l

TRIPLE DRY ANTIPERSPITRIPLE DRY RANTIT 50 ml (11,40 €) 178 €/l ANTIPERSPI-

TRIPLE (22,80 €)DRY 142,28 RANTIT 50 ml €/kg TRIPLE DRY ANTIPERSPITRIPLE DRY ANTIPERSPIRANTIT 50(22,80 ml €) 142,28 €/kg ANTIPERSPIRANTIT 50 ml RANTIT 50 ml

817 ,90 ,50

14 17,-,90

FACE BODY 1000& +100 ml SEBAMED REFILL FACE &ml BODY TAI (25OLIVE €)&596,76 FACE BODY€/kg TAI OLIVE 1000 ml +100 ml TAI OLIVE 1000 ml +100 ml 1000 mlREFILL +100 ml SEBAMED

(22,80 €) 142,28 €/kg

MULTI-TABS FAMILY 190 tabl.

MELATONIINI (25 €) 596,76 €/kg HAJOAVA (25 €) 596,76 €/kg ORION 1,9 mg 100 (25tabl. €) 596,76 €/kg SUUSSA MELATONIINI HAJOAVA ORION 1,9 mg 100 tabl. SUUSSA (25 MELATONIINI €)MELATONIINI 596,76 €/kg HAJOAVA MELATONIINI ORION 1,9 ORION 1,9mg mg MELATONIINI 100 tabl. ORION SUUSSA1,9 mg SUUSSA ORION 1,9 mg SUUSSA HAJOAVA SUUSSA HAJOAVA HAJOAVA tabl. (26,80 €)100 57,25 €/l HAJOAVA 100 tabl. 100 tabl. MELATONIINI

(22,80 €) 142,28 €/kg (22,80 €) 142,28 €/kg (22,80 €) 142,28 €/kg

MULTI-TABS FAMILY 190 tabl.

MULTI-TABS MULTI-TABS (22,80 €) 142,28 €/kg

MULTI-TABS FAMILY 190 tabl. 190 tabl. FAMILY MULTI-TABS FAMILY 190 tabl. FAMILY 190 tabl.

17,50

17,90

Koko sarja 8,25–26,05 €/kpl

22,90

-20% MULTI-TABS FAMILY 190 tabl.

100 tabl.

ORION 1,9 mg SUUSSA (26,80€) €) 57,25 (26,80 57,25€/l€/l HAJOAVA 100 tabl. AVÈNE HYDRANCE

Koko sarja 8,25–26,05 €/kpl8,25–26,05 €/kpl Koko sarja

-20-20 % %

SUNPROAURINKOKoko sarja 8,25–26,05 €/kpl Koko sarja 8,25–26,05 €/kpl TUOTTEET

OPTIMALE UV (26,80 €) 57,25 €/l (26,80TAI €) 57,25 €/l LIGHT (26,80 €) 57,25 €/l RICHAVÈNE 40 mlHYDRANCE

22,90

OPTIMALE UV AVÈNE HYDRANCE LIGHT TAI OPTIMALE RICH 40UV ml LIGHT TAI

RICH 40 OVI ml TERVEYTEEN OVI TERVEYTEEN

(20,60 €) 1033,33 €/l

(103 €) 467,46 €/kg

(20,60 €) 1033,33 €/l

(103 €) 467,46 €/kg

(20,60 €) 1033,33 €/l

GEFILUS

PRIORIN EXTRA PRIORIN EXTRA 180 tabl.

GEFILUS APTEEKKARIN APTEEKKARIN TIPAT + D TIPAT + D 2 x 7,5 ml 2 x 7,5 ml

180 tabl.

PRIORIN EXTRA (103 €) 467,46 €/kg (20,60 €) 1033,33 €/l 180 tabl. (103 €) 467,46 €/kg (20,60 €) 1033,33 €/l

15 15,50,50 ,50

79 79,-,-,(103 €) 467,46 €/kg (103 €) 467,46 €/kg

(20,60 €) 1033,33 €/l (20,60 €) 1033,33 €/l

15,50

79,-

GEFILUS APTEEKKARIN TIPAT + D 2 x 7,5 ml

(16,25 €) 860 €/l GEFILUS GEFILUS APTEEKKARIN GEFILUS PRIORIN APTEEKKARIN 180 tabl. EXTRA TIPAT +D GEFILUS PRIORIN APTEEKKARIN 180 tabl. EXTRA TIPAT 2 x 7,5 ml + D APTEEKKARIN 180 tabl. TIPAT D 2 x 7,5+ml (16,25 €) 860 €/l (14 €) 58,24–81,15 €/kg TIPAT D 2 x 7,5+ml MAGNECIT OPHTIM EYE (16,25 €) 860 €/l €) 58,24–81,15 €/kg €) 58,24–81,15 €/kg (103 (14 €) 467,46 €/kg (14 (20,60 €) 1033,33 €/l

-20 % -20% %

Koko sarja 8,25–26,05 €/kpl SUNPRO-

Koko sarja 8,25–26,05 €/kpl AURINKOSUNPROTUOTTEET

-20%

SUNPRO-AURINKOSUNPROAURINKOKoko sarja 8,25–26,05 €/kpl TUOTTEET SUNPROAURINKOTUOTTEET AURINKOTUOTTEET TUOTTEET SUNPRO-

-20%

AURINKOSUNPRO-TUOTTEET

PRIORIN EXTRA MAGNECIT NIELTÄVÄ TAI 180 tabl.

9,90

GEFILUS

OVI TERVEYTEEN

VAIN AVAINASIAKKAILLE! VAIN AVAINASIAKKAILLE! SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. VAIN AVAINASIAKKAILLE! SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. VAIN AVAINASIAKKAILLE!

OVI TERVEYTEEN

OVI TERVEYTEEN SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. VAIN AVAINASIAKKAILLE! SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. VAIN AVAINASIAKKAILLE!

SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN.

ko Huom vkäohttiittuaolomu.. vähenanlousennys!sys! lähihoitaja Anne Keskinen Puh. 040 5960 250, www.annenlahipalvelut.fi

Annen LähipALveLut Annen LähipALveLut lähihoitaja Anne Keskinen

99,90 ,90

12 12,90,90

(16,25 €) 860 €/l 100 tabl. (16,25 €) 860 €/l (16,25 €) 860 €/l MAGNECIT NIELTÄVÄ TAI MAGNECIT OPHTIM EYE PURUTABLETTIDAY (16,25 €) 860 €/l (14 €) 58,24–81,15 NIELTÄVÄ TAI €/kg & NIGHT MAGNECIT OPHTIM (37,20 €) 765,43 €/kgtabl. (29,95 €) 539,58 €/kg 100 PURUTABLETTI 15 x 0,5 ml + EYE MAGNECIT OPHTIM EYE (14 €) 58,24–81,15 €/kg (14 €) 58,24–81,15 €/kg (14 €) 58,24–81,15 €/kg

9 9,90 ,90

9,90 31,-

NIELTÄVÄ TAI 100 tabl. MAGNECIT NIELTÄVÄ TAI

PURUTABLETTI NIELTÄVÄ TAI PURUTABLETTI 100 tabl. PURUTABLETTI 100 tabl. 100 tabl. MAGNECIT

12 12,90 ,90

OPHTIM EYE DAY & NIGHT 15 x 0,5 ml + 15 x 0,5 ml OPHTIM EYE DAY & NIGHT 15 x 0,5 ml + 15 x 0,5 ml

12,90

2 APTEEKKARIN x 7,5 ml DAY & NIGHT NIELTÄVÄ TAI TIPAT + D 15 x 0,5 ml + PURUTABLETTI (16,25 €)2860 €/l ml 15 x 0,5 ml (14 €) 58,24–81,15 €/kg PURUTABLETTI x 7,5 100 tabl.

1225 ,90,90

& NIGHT 15 xDAY 0,5 ml OPHTIM EYE DAY & NIGHT x 0,5 ml + (37,20 €) 765,43 €/kg 15 DAY & NIGHT 15 0,5 ml + 15 xx 0,5 ml 15 xx 0,5 0,5 ml ml + 15 15OPHTIM x 0,5 ml EYE

(29,95 €) 539,58 €/kg

RELATAI TABS NIELTÄVÄ DAYBETHOVER & NIGHT B12 PURUTABLETTI 15€/kg x+0,5 ml + RAIKAS (37,20 €) 765,43 €/kg OMENA, FOOLIHAPPO (29,95 €) 539,58 (37,20 €) 765,43 €/kg (29,95 €) 539,58 €/kg 100 tabl. 15 x150 0,5 ml MANSIKKA TAI tabl.

RELA TABS (29,95 €) 539,58 €/kg BETHOVER B12 (29,95 €) 539,58 €/kg RAIKAS OMENA, + FOOLIHAPPO (29,95 €) 539,58 €/kg MANSIKKA TAI 150 tabl. RELA TABS BETHOVER B12 MIETO SITRUUNA RAIKAS OMENA, + FOOLIHAPPO 90 tabl. MANSIKKA TAI tabl. BETHOVER B12 RELA€)TABS B12 (37,20 765,43 €/kg RELA TABS 150 BETHOVER (29,95 €) 539,58 €/kg MIETO RELASITRUUNA TABS BETHOVER B12 RAIKAS OMENA,RAIKAS OMENA, + FOOLIHAPPO + FOOLIHAPPO RELA TABS BETHOVER B12 90RAIKAS tabl. OMENA, + FOOLIHAPPO MANSIKKA TAI MANSIKKA TAI A 150 tabl. N A 150 tabl. RAIKAS OMENA, + FOOLIHAPPO MANSIKKA TAI NT150 tabl. MIETO SITRUUNA ARVO I.150 tabl. MANSIKKA TAI MIETO MIETO ISTU SITRUUNA S 90 tabl.SITRUUNA L A L S A MIETO OS 90 tabl. 90 tabl.SITRUUNA EE!KIS AAN APTO RELA TABS VAIN T BETHOVER B12 90 tabl. AA JOP ARVO N . FOOLIHAPPO RAIKASIOMENA, JA A T T NTAA IT T VO ISTVTAIUO ARVÄOKNUSUI.ANANA!LUSSAT+150 MANSIKKA tabl. ARVO I. U O L IN IS A S L ISSOPO HEEKJ MIETO OSASITRUUNA ISSA SA!LL TE AARJ TAP INAIPT 90 tabl. VOO VAO AV PANAONATT.OVAAAAA!NNINAPTEEAKRVOTAAN VSO O JAA AT J SN ALRU U ITTI O A T V I. V N A VOO A IS S VHOOESSOINAAALLÄINILLKTAISISUPUTTTNUUEEEEAAKKRRISISVOOSSTNAAATSSVAI.I.AONAITTAJ UN AOLNUTSASAAN. V SAAAN INÄKUARV ARIS SVALINLAAPJTAEE OA .E U AVVOAIT RVLOUT I. T K SASH AA INT LN.L!IST A OUT APJUAUA SO NRAV TA ISSAS S SA P AVVOAIT A LO O K A A Ä . PTEEK J J N IN A N EITT TÄKA A UU ALUSSAAA A A N O T IN A VH I IN O VHHOEEINÄISKTUUUNARVAOVNTSITI. TAJA ARV USSA. L VAO N AL OSAL EKISS AN KUU APTE VOTA HEINÄ AVAIN

ANUN HOIVAPALVELUT p. 040 7051 481

H

Monipuolista apua: lääkehoito, omaishuom. ja o oit pesu, asiointi, saattaja ym. ma aja t i Ei matkakustannuksia, kotitalousvähennys 50% set!

(37,20 €)MIETO 765,43 €/kg SITRUUNA (37,20 €) 765,43 €/kg tabl. (37,20 €)90 765,43 €/kg

TA ,-VOI

31

!

JOPO

25 ,90! JOPO

VOITA

VOITA

! JOPO

R AJA A SA. VOITT UUN ALUS K Ä HEIN

AURINKOTUOTTEET

VAINVAIN AVAINASIAKKAILLE! AVAINASIAKKAILLE! OVI TERVEYTEEN SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA KESÄKUUN 2017 AJAN. OVI TERVEYTEEN OVI TERVEYTEEN OVI TERVEYTEEN

•Hoivapalvelut •Ulkoilu •Hoivapalvelut •Ulkoilu •Ikkunanpesut •Saattaja- ja asiointipalvelut •Ikkunanpesut •Saattaja- ja asiointipalvelut H

5960 250, www.annenlahipalvelut.fi 9,90 ,50,9012,90 Puh. 040annenlahipalvelut@gmail.com 79 ,-9,90 1512 annenlahipalvelut@gmail.com

PRIORIN EXTRA PRIORIN 180 tabl. EXTRA

17,50 31,25,90 1717 ,50 31,- 31,-25,90 25,90 ,50 17 ,50 31 25 ,90 17,50 ,50 31,-,-,25,90 ,90

17,90 17,90 ,90 17 17 ,90 17,90 ,90

TRIPLE DRY ANTIPERSPIMULTI-TABS RANTIT 50 ml FAMILY 190 (22,80 €) 142,28 €/kg tabl.

FACE & BODY MELATONIINI TAI OLIVE ORION (25 €) 1,9 596,76mg €/kg (25 €) 596,76 1000 ml +100 €/kg ml SUUSSA

(26,80 €) 57,25 €/lUV OPTIMALE AVÈNE HYDRANCE LIGHT TAI RICH HYDRANCE 40 ml UV OPTIMALE AVÈNE AVÈNE HYDRANCE (26,80OPTIMALE €) 57,25 €/lTAI UV LIGHT AVÈNE HYDRANCE OPTIMALE UV LIGHT RICH TAI 40 ml OPTIMALE UV LIGHT TAI RICH 40 ml LIGHT40 TAI RICH ml AVÈNE HYDRANCE RICH 40 ml

(11,40 €) 178 €/l

TRIPLE DRY NALOX TRIPLE DRY ANTIPERSPI10 ml

AQUALAN L SEBAMED REFILL FACE 200 g & BODY

22,90 22 ,90 22 ,90 22,90 22,90 ,90

(103 €) 467,46 €/kg

(36 €) 2990 €/l

(10,48 €) 35 €/kg

(10,48 €) 35 €/kg

sanna.tuohimetsa@suomi24.fi www.sannankotisiivous.fi Muista kotitalousvähennys!

Puh. valvomo 044 4598 275, kahvio 044 4598 278 uimahalli@saarijarvi.fi www.saarijarvi.fi/uimahalli

AARRESAAREN KESÄN AUKIOLOAJAT: UIMAHALLI • maanantaisin 5.6. ja 12.6. klo 13–20 • ti–pe 6.–16.6. klo 12–20 • la–su suljettu

KUNTOSALI • 5.–16.6. ma–pe klo 8–20

• 19.–21.6. klo 9–15 • la–su suljettu Muina aikoina sirukortilla joka päivä klo 6–23. Kauppakatu 5, 43100 Saarijärvi, Säästökeskus, (014) 525 2700 www.saarijarvenapteekki.fi ma-pe 9–18, la 9–14, su 12–14

Saldollista sirukorttia, jolla pääsee kuntosalille joka päivä on myytävänä Iitan Lähipuodissa, Paavonaukio 3. Puh. 0400-412522. Iitan lähipuodista on lisäksi lainattavissa tennismailoja ja frisbeegolfvälineitä panttia vastaan.


15

Urakoitsijoina hotellihankkeessa Oksa oksalta rakentuu koti pölyttäville erakkopistiäisille. Anneli Myllylä

Kuin Iisakin kirkkoa, sanoo Pirjo Hakala rakentavansa. – Hermothan tässä menee. Sitä ei huomaa, sillä niin kärsivällisesti hän katkoo korsia samanmittaisiksi ja asettelee ne päällekkäin rungon sisään. Hakala oli yksi hyönteishotellien nikkaroijista Josefiina Keskustalon mehiläistarhalla Lannevedellä. – Mehiläisliiton ohjelmassa on hyödyllisten pölyttäjähyönteisten suojeleminen. Ne pölyttävät, ja erakkoampiainen syö tuhohyönteisiä, Keskustalo sanoo.

Luontoa auttamaan On paljon erakkomehiläisiä ja -ampiaisia, jotka eivät rakenna yhteiskuntaa. Kuningatar munii seinänrakoihin ja onttojen korrenpätkien sisään. Se tuo valmiiksi kuoriutuvalle toukalle mettä ja siitepölyä ruoaksi. Jälkeläistä suojellakseen se voi jättää korteen tyhjän kolon, jolloin loinen ei tajua, että toukka onkin

vasta seuraavan seinän takana. Liian siistissä puutarhoissa pölyttäjähyönteisten elinympäristö on kaventunut. – Kiinnostuin hyönteishotellista heti, kun kuulin asiasta. Tulin hakemaan tietoa, miten auttaa onnettomia, kun niillä ei ole koteja. Uteliaana odotan, tuleeko ketään, Hakala kertoo.

Sateelta suojaan ja aurinkoon Mehiläistarhaaja Reijo Hiljala auttoi hotellien rakentajia katkomalla vanhoja kuormalavoja rungoiksi. Hän myös porasi kuiviin lehtipuiden oksanpätkiin reikiä. Näin ne sopivat korsien lailla pesäkoloksi. Hyönteishotellin rakentamiseen ei ole tiettyä aikaa, koska lajeja on paljon ja ne munivat eri aikaan. Rakennelma kannattaa ripustaa korkealle sateelta suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan. Erakkomehiläiset ja -ampiaiset eivät ole äkäisiä, koska niillä ei ole yhdyskuntaa puolustettavana.

ä s e K

Reijo Hiljala katkoi lautoja Eila Mattilalle ja Kerttu Karjalaiselle hotellin rungoksi.

aa! k i a a t s a r a p —

Grillisti grillihiili 30L 0,23/L

9ps5s

6

Kahvikuppi 50kpl tai asetti 15cm 100kpl

1

99 pkt

Miesten T-paita s-xxxl

Naisten T-paita s-xxxl

Krokettipeli

sis. 4 mailaa ja palloa

!

useita värejä

3

10,-

11

95

kpl

à 3,95

Aterimet:

kahvilusikka 50kpl, ruokalusikka 25kpl, haarukka 25kpl tai veitsi 25kpl

0

99 pkt

@HalpaHalli

t y n e l i a p p o Sh 7! / 4 2 a s s i l l Halpaa-upHpaamme avattu osoitteessa: Verkkok

halli.fi www.halpa


– Vaappuja pitää olla, jotta voi vaihdella väriä kelin ja vuodenajan mukaan.

Anoppilaan iltakahveille.

Juha Nikitin rentoutuu vesillä.

Mielekästä tuusaamista Joka sekunti järvellä lisää tunnilla elinaikaa. Anneli Myllylä

Isän kannustuksesta ja esimerkistä Juha Nikitin innostui kalastamaan. Kivijärvellä syntymäkotinsa lähellä virtaavalla Veijoella aika pysähtyi, kun virvelöi veljen ja naapurin pojan kanssa. – Aina nappasi jotakin,

yleensä haukia ja pieniä ahvenia. Nikitin elelee Riittansa kanssa Rahkolan kylätuvalla. Lähellä ovat molemmat Lumperoiset ja Pyhäjärvi. Kalareissu suuntautuu välillä Summasjärvelle, Vuosjärvelle tai Keiteleelle. Kalastusvuosi alkaa tammikuun lopussa mateen kudulla, seuraavaksi koittaa ahvenen ja kirjolohen pilkkiminen ja heti jäiden lähdettyä hän lähtee vetouistelemaan. – Kun kuljetan veneen trailerilla, pystyn kalastamaan

ympäri Suomea. Tekniikka kaikuluotaimineen auttaa kalan löytämisessä, mutta ei vie pyynnin viehätystä. – Kala on vapaa päättämään, ottaako vieheeseen ja minä olen vapaa päättämään, mitä otan ruokakalaksi. Valitsen muutaman ja kaikki muut vahingoittumat lasken takaisin veteen. Nikitiniä harmittaa, että lupa-asiat ovat pirun kalliita. – Kun otan luvat niille järville, minne haluan mennä, maksan siitä 220 euroa vuodessa.

P. 014 423090

Vetouistelulle pitäisi KeskiSuomessa olla yhteinen lupa.

Kilpailu on totista – Vetouistelukisoissa olen ollut vuodesta 2007. Lajin parista olen saanut paljon kavereita. Kesässä on 20–28 kilpailua ympäri Suomea. Kauden ensimmäinen kilpailu oli viime torstaina Kiuruvedellä. – Kilpailu kestää yleensä aamukymmenestä viiteen iltapäivällä, mutta on ihan mielekästä tuusaamista. Vapoja ei yksin ennätä vahtia. Kilpailen Riitan tai Jari Oksasen kans-

sa. Suhtaudun älyttömän tosissani, en lähde muuta kuin voittamaan. Taso on vaan riivatun kova.

Maailman parasta terapiaa – Velipojan uistin koukkuineen tarttui päähän ja Riitan kanssa saimme Savonia Cupin kisassa Konnevedellä niin suuren hauen, että se karkasi, kun ei mahtunut haaviin. Jäi harmittamaan palkintosijan lipeäminen. Suurimman kalan sain Jarin kanssa Pääjärvellä. Hauki painoi 10,16 kiloa. Läheltä piti -tilanteitakin on ollut. – Toista vuotta sitten olimme järvellä. Riitta huusi: Nyt hajoaa vene! Syvyyttä oli 20 met-

Kalaonni voi Saarijärvellä monilla apa Anneli Myllylä

Muittarinkoski-Riekonkoski on Saarijärven osakaskunnan ja Hännilän osakaskunnan hallinnoimista kohteista suosituin. – Tästä kohteesta saa kaikkia kaloja ja myös taimenta. Samoin myös Majakoskelta Tarvaalasta, mikä on toinen pääreitin koskikohde, kertoo osakaskunnan puheenjohtaja Jukka Nikkilä. Viidakkomainen ja erityinen koskikohde on Mahlun-Konttimäen ja Kulhanvuoren alueelle ulottuva Konttijoen- Kotajoen koskikalastusalue.

Kuhunkin kohteeseen oma lupa

Jyväskyläntie 31, Saarijärvi

Koskikohteisiin tulee hankkia kuhunkin oma lupa, eikä siellä saa pitää kiinteitä pyydyksiä. Voimassa on pilkkimis- ja ongintakielto. – Luotonen-Sammalinen Pylkönmäen alueella on kokonaiset järvet käytössä, koska olemme vuokranneet Metsähallituksen vesialueen yhdessä Kukon-Paajalan osakaskunnan kanssa. Alueelle on istutettu siikaa ja kuhaa. Sinne saa pudotettua soutuveneen veteen. Sitä voi pitää säilössä vastarannalla. Seuraavat kohteet reittiä


17

Luotettavaa ja joustavaa matkantekoa taksilla.

TAKSI Pauno Paajala

Oletko kyytiä vailla?

Tila-auto 1+6 -paikkainen Saarijärvi

040 555 2333 www.pauno.org

TAKSIN TILAUSNUMERO ON

0100 86644

SATATAXOY OY SATATAX Tapio Tarvainen Tapio Tarvainen

040 7277 102 040 7277 102

TAKSI TAKSI Saarijärvi Saarijärvi

1,25€/puh + 1,00€/min + pvm/mph

Välitämme taksit Saarijärven, Uuraisten, Laukaan, Konneveden, Äänekosken, Hankasalmen, Toivakan, Joutsan, Viitasaaren ja Korpilahden alueella riä. Hiljaa ajellessa pääsimme turvallisesti rantaan. Traileriin siirtäessä muoviveneen alapohja oli kölin vierestä vähitellen haljennut. – Lähdimme Kivijärvelle aamuhämärissä. Olin kai sitonut veneen huolimattomasti. Jari huomasi Humpilla, ettei meillä muuten ole venettä ja kysyi, että mitäs tehdään. Käännyimme ja löysimme veneen parin kilometrin päästä puuta vasten pystyssä. Suokoon Ahti antejaan tai ei, kalastaminen on maailman parasta terapiaa. – Joka sekunti järvellä lisää tunnilla elinaikaa. Kun keli on kohdallaan ja kala syö, on hupikalastaminen mahdottoman mukavaa.

i käydä ä ajilla alaspäin ovat Mahlunjärvi ja Saarijärvi. – Ne ovat kuhavoittoisia vesiä, mutta kaikkia muitakin tavallisia saaliskalalajeja on saatavilla. Iso- ja Pieni-Lumperoinen ovat myös jokamiehen ulottuvissa. Kalasto hieman monipuolistuu, koska siellä verkkoon voi uida satunnaisesti siika, Nikkilä kertoo.

Rapuja tarjolla niukasti Kun uistelija ostaa Saarijärven kalastusalueen luvan, hän voi kalastaa myös Summasjärvellä. Pajulampi on Nikkilän mukaan koskiin verrattava erityiskalastuskohde, jossa saa vain luvalla onkia kirjolohta. Rapuja on niukasti saatavilla. Saarijärven osakaskunnan alueella vain Isosta-Löytänästä ja Herajärvestä. – Summasjärvelle saa veneen vesille Summassaaren sillan pielestä. Veneiden saanti muihin järviin vaatii toistaiseksi rannanomistajan luvan. Saunajaakontiellä vuokraamme venepaikkoja tarvitseville. Sieltä saa myös soutuveneen vesille Pyhäjärveen. Iisniemessä on suurempi pudotuspaikka Pyhäjärvelle.

TAKSILIIKENNE JUKKA LEHTONEN KY Invataxi 1 + 8, henkilöauto 1 + 16 Bussi tilausajo

• Autohuollot/korjAukset, koNereMoNtIt • katsastushuollot, -kunnostukset ja käytöt katsastuks. • rengastyöt + myynti • Autonvaraosat

Tmi MANUN AUTOHUOLTO

Hyvää kesää!

puh. Jukka 0400 542 680 puh. Raili 0400 342 993

Timpersuntintie 211, Pylkönmäki, p. 0400 471 523

t SAARIJÄRVELTÄ MYÖS U/ OSAMAKSS! U IT O H A R

NYT kaikkiin PÄÄLTÄAJETTAVIIN leikkureihin (myös traktorit) kuvan peräkärry samaan hintaan! (voi käyttää myös kottikärrynä) MYYNTI HUOLTO VARAOSAT VARUSTEET

kuljetus saarijärvelle! Palvelemme ma-pe 8-17, la 9-14. Heikkilänmäentie 39, Karstula Puh. (014) 461 138, 0400 927 411

(Halpa-Hallia vastapäätä)

0500 245 062 Päivystys/varaosat:

045 132 2928

Avoinna ma–pe 8–17, la 10–14.

AIKATAULUT TÄNÄÄNKIN ON KAUPPAPÄIVÄ www. .com

MENNÄÄN BUSSILLA SAARIJÄRVELTÄ

MENNÄÄN BUSSILLA SAARIJÄRVELLE JYVÄSKYLÄSTÄ

JYVÄSKYLÄÄN

• Jyväskylässä lähes 200 vaihtoautoa • Hyvä valikoima premium-luokan autoja • Rinta-Joupin autorahoitus Matti Hytönen 050 917 8750 www.rinta-jouppi.com tai www.auto.fi

M-P 6.40 4-tietä koulup. 8.45 Uuraisten kta L 8.45 Uuraisten kta M-P 10.20 Uuraisten kta koulup. 11.00 4-tietä SS 12.30 Uuraisten kautta M-S 13.25 4-tietä PIKA koulup. 15.10 4-tietä M-L, SS 16.55 Uuraisten kta SS 18.25 4-tietä M-P 19.05 4-tietä SS 21.15 4-tietä M-P 22.35 4-tietä

M-P 6.05 4-tietä Äänekosken kta M-P 8.05 Uuraisten kta koulup. 12.05 4-tietä M-L, SS 13.15 4-tietä PIKA koulup. 14.50 Uuraisten kta SS 15.20 Uuraisten kta M-L 15.40 Uuraisten kta M-S 16.15 4-tietä PIKA koulup. 16.45 Uuraisten kta M-L, SS 19.00 4-tietä

Tarvittaessa soita 0400 644 504

JYVÄSKYLÄN LENTOASEMALTA

Tarvittaessa

JYVÄSKYLÄN LENTOASEMALLE M-P 6.40/MP 11.00 koulup. M-S 13.25/koulup.15.10/ SS 18.25 M-P 19.05/SS 21.15/M-P 22.35

KOKKOLAAN Karstula-Kyyjärvi-Perho-VeteliKaustinen-Kokkola M-P 7.20 PIKA M-P, SS 14.15 PIKA M-S 17.15 PIKA

SEINÄJOELLE M-P M-P SS

7.20 PIKA 14.15 PIKA 17.15 PIKA

koulup. 12.30/M-L, SS13.35 M-S 16.35/M-L, SS 19.20

KOKKOLASTA M-S SS M-P SS M-P

10.30 PIKA 15.30 15.55 18.30 PIKA 19.50 PIKA

SEINÄJOELTA M-L,SS 14.05 ++= koulujen kesäloman aikana +++=koulujen loma-aikana koulup.=koulupäivinä M-P=ma-pe, M-L=ma-la M-S=jokapäivä SS=su ja pyhäpäivinä, useamman sattuessa vain viimeisenä S=pyhäpäivinä

Saarijärveltä risteilyt Tallinnaan ja Tukholmaan joka viikko LISÄÄ AIKATAULUJA NETISTÄ! www.matkatoysa.fi

Puh. 044 733 6471

www.karstulanliikenne.fi


18

Polje ja sukella maalaism Tarvaalan lenkillä yhdistyvät liikunta ja Saarijärven monet kasvot. Milja Mansukoski

1. Pajupurontie Pajupurontiellä asuva Aaro Oksanen, 76, johdattaa meidät noin 12 kilometrin pituiselle pyöräreitille, jota hän polkee tämän tästä. Saarijärvellä on mahdollista asua ja vierailla näkemättä juurikaan perinteisiä peltomaisemia tai metsäteitä. Leuhunjoki siintää horisontissa aamun hiljaisuudessa. Vastaan tulee muutama maalaistalo ja vanha navetta.

3. Leuhunkosken voimalaitos

2. Tuumalantie Tuumalantiellä maisema vaihtuu metsäiseksi. Oksanen kuvailee pyörälenkkiä turvalliseksi. Arkiaamuna ei vastaantulijoita vielä näy. Kesällä reitillä näkee turisteja. Ilma tuoksuu hyvältä. – Lehmänlanta ei enää haise monessakaan talossa, Oksanen sanoo.

Koski oli ennen leveämpi, syvyyttä tuli voimalaitoksen myötä 10 metriä lisää. – Olin rakentamassa tätä vuonna 1960, mutta kesken kaiken tuli lähtö armeijaan. Korkeat betonirakenteet oli alunperin rakennettu puutavaranippujen siirtoa varten, mutta se tarkoitus jäi toteuttamatta. – Vesiteitse kuljettamista ei juna- ja rekkakuljetusten kehittyessä enää tarvittu.

4. Tuumalanmutka Käännymme reitiltä hetkeksi Tuumalanmutkalle, jonka varrella voi ihailla vanhaa hirsistä maalaistaloa. Kauempana pellolla on hevosia. Juttelemme hetken pihalla kahvittelevien naisten kanssa. Omistaja on urakoinut ja kunnostanut vanhaa taloa. Osuupa silmään myös autioitunut pihapiiri, jonka luonto on ominut takaisin itselleen.

1.

2.

3.

5.

Saammeko esitellä: Saarijä jöille ja kulttuurinnälkäisil punaisella Myllymäentie, j


19

maisemiin 5. Tapperien Juhola Pieni peruutus risteyksessä Ryöppäläntien suuntaan. Juholassa voi nähdä, miten vähästä Tapperin taiteilijaveljesten valtava luovuus on ponnistanut. Virikkeeksi ovat riittäneet luonto ja liikunta. Oksanen kertoo, että veljekset tekivät talvisin lähimetsään hyppyrimäen ja juoksuradan. – Marko Tapper kirjoitti tuolla yläkamarissa. Voimalaitoksen tulo oli vieressä asuville Tapperin veljeksille järkytys 1960-luvulla, sillä he menettivät sen myötä vapaasti virtaavat koskimaisemansa. Inspiraation lähde oli menetetty.

7. 6. Metsämaisemia Tappereilla oli tapana viedä lehmät laitumelle Hietalahteen metsäpolkua pitkin. Samaa reittiä vei hevonen kirkolle. Matkaa ei tule sitä kautta kuin muutama kilometri. Polku lähtee Juholan talon kohdalta ylös rinteeseen päin. Pyöräily alkaa jo tuntua jaloissa. Tuskin kuitenkaan Oksasella, joka polkee välillä 40 kilometrin Summasen lenkkiä.

ärven kulttuuriomena. Reitti sopii mainiosti sunnuntaipyöräilille maalaisromantikoille. Kartan vasemmassa ylälaidassa näkyy jolta käännytään Pajupurontielle ja edelleen Tuumalantielle.

7. Majakoski

8. Vanha Pajupurontie

Käymme kääntymässä Uuraistentien varrella Majakoskella, jonne vesi laskee jo tutuksi tulleen Leuhunjoen kautta Kallinjärvestä. Oksanen on melonut reittiä monesti aina Leuhunkylältä Summasenkosken niskalle asti. Oikaisemme paluumatkalla Kusiaismäen läpi. Liikunnallinen mies toimii siellä talvisaikaan hiihdoissa ratamestarina.

4.

8. 6.

Vasemmalle jää Pajulampi uimarantoineen. Vilvoittavan uinnin sijaan poljemme Myllymäentielle ja koukkaamme autojen levähdyspaikan kautta vanhalle Pajupurontielle. Saarijärven kirkko ja keskusta näkyvät hienosti toisella puolella järveä. Saavumme niemeen, jossa on poltettu juhannuskokkoa. Reitti vie takaisin päätielle ja Oksasen kotiin Pajupurontielle.


20 Hedelmäpuut ja marjapensaat

Avoinna: ma-pe 9–17 la 9–14 sunnuntaisin klo 10–13 rippipyhinä 8–13

Virastotie 2 • Saarijärvi • p. 014 421 570

Timo Viertamo Kiminki, Karstula

HAUTAKIVET

 Suunnittelupalvelu  Kaiverrukset  Hautakivien

RAJALAN TAIMISTO

oikomiset ja puhdistukset

SAARIJÄRVEN HAUTAUSPALVELU KY JA KUKKAKAUPPA KUKKATUULIA, Paavontie 24

p. 050 5647 219 timo.viertamo @gmail.com

p. 0400 644 141, saarijarven.hautauspalvelu@kotinet.com

TV-ANTENNIT KUNTOON! •Omakoti- ja mökkiantennit asennettuina, ammattitaidolla • HD-maksukanavat koko levikkialueelle. 3 kk 0€, laitteet ja asennus 0€ tilaajille. Moitteeton kuva, ei pätki!

Hyvä valikoima takuukunnostettuja

TAULUTELEVISIOITA

mökille ja kotiin! ALKAEN 80 €.

(Maksukanavat/DNA-TV näkyy vain Jyväskylän suunnasta)

•Kotiteatteri HIFI-laitteet TMI A. RINNEAHO a.rinneaho@hotmail.com p. 0400 644 042 Virastotie 2, Saarijärvi p. 0400 469 532

www.saarijarvenpesu.fi Avoinna kesäaikaan ma-to klo 8-16, pe 8-15. Ruusutie 4, Saarijärvi. Puh. (014) 421 602.

Paletti palvelee Kyyjärvellä!

www.seponkulta.fi

Sepon Kulta

MYYTÄVÄNÄ RANTATONTTEJA

www.koditjatontit.fi

Kaikki saman katon alta... Ma–pe 10–19, la 10–17, su 12–18 ma–la 8–21, su 10–21 ma–pe 10–18, la 10–16

Puh. 014 422 458 tai 0400 344 024

Sauna, terva, kuokka ja Jussi – vai sittenkin Saarijärven Paavo, Runeberg ja urheilijan sisu? Saarijärven museossa pohditaan 100-vuotisen Suomen kunniaksi sitä, mikä on resepti suomalaisuuteen ja varsinkin keskisuomalaisuuteen. Kesäkuun 10. päivänä alkavassa Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa -näyttelyssä voi kurkistaa, miten korpimaasta kehittyi palveluyhteiskunta ja teknologian ihmemaa. Museossa on esillä muun muassa Keski-Suomen maakunnan urheilusaavutuksia. Polun muita teemoja ovat kansallismaisema, kansanluonne, sivistystyö, kulttuuri ja taide, talous, metsä sekä tietysti sauna. Saarijärven museossa järjestetään heinäkuun keskiviikkoina esittelykierroksia näyttelyyn, joka jatkuu ensi vuoden tammikuuhun saakka. Paavon polun teemoja käsittelevät museon lisäksi Kivikauden kylä, Tapperien Juho-

la sekä älypuhelimella ja tableteilla toimiva Seinätön museo, josta voi seurata opasteita ja reittejä virtuaalisesti. Lisäksi Säätyläiskotimuseossa on nähtävillä 22. kesäkuuta alkava J.L. Runeberg -näyttely, jossa pääsee tutustumaan kansallisrunoilijan elämään Saarijärvellä.

Saarijärven museon näyttelyssä esitellään maakunnan urheilijoiden edesottamuksia, esimerkiksi Äänekosken pikkujättiläisen Jorma Kinnusen keihäänheittoa. Kuva on Saarijärven Juhannuskisoista vuodelta 1969. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto/ Sampo-lehti, Tauno Suomela.

Sata pyöräilijää Suomen kunniaksi Kannonkosken teillä Kannonkoskella ja Kivijärvellä juhlitaan 100-vuotiaista Suomea pyöräilemällä. – Tavoitteena on saada maantielle 50 kannonkoskelaista ja 50 kivijärveläistä polkijaa, innokas pyöräilijä Jaana Hänninen sanoo. Pyöräilijät ampaisevat matkaan kummankin kunnan torilta ja sitkuttavat Yläpään risteykseen, jossa juodaan kahvia ja mehua. Yläpäähän on yhteen suuntaan matkaa noin 15 kilometriä ja kohtaamispaikkaan voi

ajaa Kannonkoskelta Sinisen tien tai Kannonsahan kautta. Matkan voi taittaa itsekseen tai kimpassa. Kannonkosken Kihon, Kivijärven Kivekkäiden ja kuntien liikuntatoimien järjestämä pyöräilytapahtuma on keskiviikkona 21. kesäkuuta. Kannonkoskella järjestetään koko kesän ajan keskiviikkopyöräilyjä, joissa ajellaan eripituisia matkoja porukalla. Matkaan lähdetään torilta. -MLK

Nuottalassa lauletaan vanhaa tanssimusiikkia

KESÄMÖKKEJÄ

Pohjoisessa Keski-Suomessa 20 järveä ja yli 60 kohdetta. Hinnat alkaen 15.000 €. Katso kohteemme:

Keskisuomalaiset 100-vuotiasta Suomea rakentamassa

Vaasantie 2, 43700 Kyyjärvi

www.palettikauppakeskus.fi

Kannonkosken Nuottalan perinteiset yhteislaulutilaisuudet raikuvat koko kesän. Tämän vuoden heinäkuinen tilaisuus on tavallista komeampi, sillä laulut viritellään itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Paikalle toivotaan ainakin sataa laulajaa, jotka pääsevät tunnelmiin laulamalla ja soittamalla suomalaista vanhaa tanssimusiikkia. Kannonkoski-Seura ja pelimannit järjestävät satavuotis-

laulut Nuottalassa 11. heinäkuuta. -MLK

Kesän tapah s. 34- tumat 35.


21

Kirmojen telttakonsertti Monitoimihalliin Ei kesää ilman Kirmoja: kesä saapuu Saarijärvelle Kirmojen merkeissä 15.–21. heinäkuuta. Musiikkiviikko avataan tuttuun tapaan Saarijärven kirkossa. Esiintyjinä ovat Johanna ja Mikko Iivanainen sekä jousikaikukvartetti Riku Niemi ja RNO:n jouset. Edellisvuosien malliin Kirmoilla järjestetään myös Riku Niemen rytmiklinikka, jonka päätteeksi esitetään klinikan opettajien ja oppilaiden konsertit Saarijärven kaupungintalolla ja Herajärven koululla. Myös Pylkönmäellä tapah-

tuu, sillä Yrittävän piha-alueella järjestettävässä konsertissa esiintyvät Pylkön pojat Mikael Konttinen ja Tommi Soidinmäki. Konsertin vieraana on iskelmälaulaja Anne Mattila. Kirmot Areena puolestaan siirtyy teltta-alueelta sisätiloihin Saarijärven Monitoimihalliin. Areenalla nauretaan Ali Jahangirin ja Heli Sutelan stand up -komiikalle. Areenalla esiintyvät myös Petri Tavinen & Luupää, Erja Lyytinen sekä Paleface.

Historia tutuksi älypuhelinopastuksella Kesän aikana Saarijärven historiaan voi syventyä älypuhelimella luettavien QR-koodien avulla. QR-koodit on sijoitettu muistomerkkien ja muiden nähtävyyksien läheisyyteen, ja niiden skannaaminen onnistuu ilmaiseksi ladattavalla puhelinsovelluksella. Saarijärven museo on sijoittanut koodeja muun muassa julkisiin veistoksiin ja muistomerkkeihin. Koodi skanna-

MUSIIKINHARRASTAJALLE! musiikinharrastajalle! • •soittimet Soittimet • Nuotitjajatarvikkeet tarvikkeet •nuotit • •levyt Levyt • Karaokelaitteet •karaokelaitteet • •huollot Huollot • Äänentoistolaitteet •Äänentoistolaitteet • •musiikkipalvelut Ohjelma- ja musiikkipalvelut •Praktica-kamerat

taan puhelimella, minkä jälkeen museon Tarinasoitin-sovellus kertoo lisätietoja kohteen historiasta. QR-koodi on usein sijoitettu joko seinään tai kepinnokkaan veistoksen tai muistomerkin läheisyyteen. Keskustassa koodeja on noin 30, aina Myllymäentien riemukaarelta Saarijärven museon Veistospuistoon saakka.

Heliumpallot, juhla- ja leivontatarvikkeet juhliisi

Kauppakatu 0445700 5700 227. Kauppakatu6, 6, Saarijärvi, Saarijärvi, p.p.044 227. Avoinna: 10–17,lala10-14. 10–14. Avoinna:ma–pe ma-pe 10-17,

Lovebird

Design Vesa Nilsson Riipus ja rannekoru 75€ Korvakorut 69€

PALVELEMME MA–PE 9–17

CONFETTI JYVÄSKYLÄ Palokan kauppakeskus Saarijärventie 52 40270 Palokka

ma - pe 10 - 18 la 10 - 16 jyvaskyla@confetti.. 050 344 0375 confetti_jyvaskyla


! a a m l e n n u t n Kesäkahviloissa o

22

Kyläläiset tarjoavat pullaa ja kahvia suven vieraille. Mirja Laukka-Kiikkala

Pajupuron kesäkahvila avaa ovensa heinä-elokuuksi. Kahvio on Pajupuron koululla torstai-iltaisin kuudesta kahdeksaan. Pikkurahalla saa monenmoisia leivonnaisia ja jäätelöä. Kesäkahvio on loistava tilaisuus tavata muita pajupurolaisia, kesämökkiläisiä ja naapurikylienkin asukkaita. Kahvion järjestäjää Pajupuron kylä- ja nuorisoseura ry. Pylkönmäen torin kesäkahvila on auki tiistaisin aamukymmenestä iltapäiväkahteen. Kahvilaa pitää MLL:n paikallisyhdistys. Konttimäen kyläyhdistys avaa kesäkioskin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Yhdistys on palkannut kioskiin kaksi nuorta, toisen Osuuspankin tuella ja toisen kaupungin tuella. Kesätyöläisinä häärivät Amanda Suomäki ja Juuso Jokela, jotka pitävät Konttimäen koululla kesäkioskia ja osallistuvat koulun suursiivoukseen ja piha-alueiden siistimiseen. Nuoret voi tilata myös ikku-

nanpesijöiksi. Kioski on auki kesä-heinäkuussa 2–3 kertaa viikossa. Kioskissa myydään limsaa, kahvia, jäätelöä ja makeisia sekä kotona leivottuja leivonnaisia. Myynnissä on myös kyläkirja, Konttimäki-paitoja ja -pipoja sekä Konttiposti. Lanneveden kesäkioski on Sampolan pihassa. Myynnissä on kahvia, pullaa, jäätelöä, makeisia ja limpparia. Aukioloajoista päätetään myöhemmin. Kalmarin kesäkioski Nahjuksen talolla on auki heinäkuussa keskiviikko- ja torstai-iltaisin pari tuntia. Työhön palkataan kesätyöntekijät. Tarjolla on kahvia ja kotikylän naisten leipomaa pullaa ja muuta hyvää. Tapulikahvila Saarijärven kirkon yhteydessä on auki sunnuntaisin kesäkuun alkupuolelta elokuun lopulle jumalanpalveluksen jälkeen kaksi tuntia. Kahvila on auki myös juhannuspäivänä jumalanpalveluksen ja elokuussa kouluun

Amanda Suomäki ja Juuso Jokela ovat Konttimäen kesäkahvilan työntekijöitä. Kuva: Marjatta Suomäki. lähtevien siunauksen jälkeen. Tapulikahvion kahvit keittävät vapaaehtoiset, kahvileipä on usein kotona leivottua. Maksu on vapaaehtoinen. Myynnissä on missiopajalais-

ten valmistamia käsitöitä sekä tuotteita lähetyskentiltä. Tapulikahvion tuotto käytetään oman seurakunnan nimikkolähettien työn tukemiseen. Tapulikahvilatoiminta on

seurakunnan järjestämää. Juttu on tehty kyläyhdistysten antamien tietojen perusteella. Aukioloajat ja tarjoilutkin voivat muuttua kesän kuluessa.

HUMPILTA HUUTO KUULUU

Hei aikuinen, Haluatko uuden ammatin? Toteuta nyt unelmasi liiketaloudessa, myynnissä tai markkinoinnissa. Entä, jos ryhtyisit yrittäjäksi? Lähde mukaan syksyllä:

Jussi Halttunen

Uusi kirja ilmestyy kesäkuun alussa 2017. Kovakantinen kirja sisältää 30 parasta juttua Humpin kylältä sekä taiteilija Matti Louhen laatiman mustavalkoisen piirroskuvituksen.

Liiketalouden perustutkinto alkaa Äänekoskella 14.8. Lähde nyt kaupan alalle. Meillä hankit ammattitaidon myös yritysten väliseen kaupankäyntiin ja toimistotyöhön

Saatavana Karstulan KIPA:sta tai suoraan kirjoittajalta (sotasavotta@gmail.com). Hinta 30 €.

Markkinointiviestinnän ammattitutkinto alkaa Jyväskylässä 8.9. ja Äänekoskella 22.9. Opit valmistelemaan markkinointiviestinnän toimeksiantoja sekä laatimaan tila- ja esillepano-suunnitelmia. Koulutus antaa valmiuksia visualistin, somistajan, messu-, näyttelysuunnittelun ja toteutuksen töihin.

Elokuussa alkavat koulutukset

Taloushallinnon ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 1.9. Meillä saat laaja-alaisen osaamisen taloushallinnon moniin tehtäviin. Voit valita kirjanpitäjän, palkanlaskijan tai talousassistentin osaamisalan. Yrittäjän ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 29.9. Onko sinulla intohimoinen yritysidea ja haluaisit perustaa yrityksen? Meillä kehität jo olemassa olevaa yritystäsi tai hankit valmiuksia perustaa yrityksen. Myynnin ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 24.8. Haluatko oppia myymään tehokkaasti vähittäiskaupassa tai yritysten välisessä kaupankäynnissä. Myyjiä tarvitaan monella alalla! Lähiesimiestyön ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 2.10. Lähiesimiehen on osattava johtaa, kehittää ja vielä hoitaa talousasioitakin. Meillä kehität esimiestaitojasi ja edistät näin työyhteisösi tulosta ja hyvinvointia. Katso koulutuskalenterista hakuajat sekä muut syksyn alkavat koulutukset: www.poke.fi/fi/aikuiset/koulutuskalenteri aikuiskoulutus@poke.fi, 040 7120 923, oppisopimus@poke.fi, 040 7120 936 imispolkuja amm Opp atti lais ek

si

VALMIUKSIA JATKO-OPINTOIHIN

*Hoiva-avustajalinja *Käsityöilmaisun linja *Terveysliikuntalinja *Kasvatus- ja psykologisten aineiden linja *Muotoilun abc *Mikä musta tulee? - Nuoren oma polku

AMMATTITUTKINTOKOULUTUS

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen at:n valmistava koulutus Perhepäivähoitajan at:n valmistava koulutus

Lisätiedot: puh. (014) 5252 200 044 3252 213 www.keokarstula.fi kansanopisto@keokarstula.fi


Voit tehdä tilauksen kupongilla, puhelimitse p. 014 421 242 tai sähköpostilla: tilaukset@sampolehti.fi

Sähköposti

Hinnat sisältävät myös näköislehden ja sähköisen arkiston käyttöoikeuden

6 kk / 50 € (KAMP6_17)

3 kk / 25 € (KAMP3_17)

Määräaikaisena

Tarjous koskee vain uusia kotimaan tilauksia ja on voimassa 31.7.2017 saakka. Keskisuomalainen Oyj voi käyttää yhteystietoja markkinoinnissa. Kaikki kestotilaajat ja 31.7. mennessä tilauksensa tehneet osallistuvat kesäisen tuotepaketin arvontaan. Arvontapäivä on 7.8.2017. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Postinumero ja -toimipaikka

Lähiosoite

Lehden maksaja (jos eri kuin saaja)

Puh.

Postinumero ja -toimipaikka

1 erässä (94,50 €) 2 erässä (á 48,25 €)* 3 erässä (á 32,50 €)* 4 erässä (á 24,63 €)*

Kestotilauksena 12 kk 94,50 € +2 kk lehdet kaupan päälle (KESTO+2KK)

Lähiosoite

Lahjan arvo yli 100€.

Lehden saaja

Tuotepaketti sisältää: uistinsetin, repun ja retkialustan.

*Erälisä 1 € / erä.

Tilaa lehti ja osallistut kesäisen tuotepaketin arvontaan.

Tilauksen maksan: MAKSETTU

POSTIMAKSU

40003 VASTAUSLÄHETYS

Tunnus 5007635

Kesän tarinat kertoo paikallinen sanomalehtesi.

Kyllä kiitos, tilaan Sampo-lehden!

23


Heti ei uskoisi, että tämä rakennus on huussi.

Salvottu hirsi on saanut patinoitua rauhassa.

Jäät ohjaavat Jyväskylässä asuvien Jalkasten mökkikautta Linnassa. Hannu Jalkanen työskenteli tutkijana Jyväskylän yliopistossa ja Tuula Jalkanen puheterapeuttina keskussairaalassa.

Maksaruoho on kotoisin Louhisaaresta, marsalkka Mannerheimin lapsuudenkodista.

Monen tarinan mökki Hannu ja Tuula Jalkanen tulevat Linnaan, kun jäät lähtevät – ja lähtevät kun jäät tulevat. Marja Tarvainen

M

aksaruoho Louhisaaresta Askaisista, humala Väärnin pappilasta Lapinlahdelta ja ruusu Aleksanterinkadulta Porvoosta. Niihin ovat silmänsä luoneet eräät Gustaf Mannerheim, Juhani Aho ja Johan Ludvig Runeberg. Ajatus viehättää Hannu Jalkasta. Siksi hän taittoi kasvit vaivihkaa mukaansa vieraillessaan nykyisin museoina toimivissa kodeissa. – Tykkään, että mökkini pihalla olevilla kasveilla on kulttuuriperintö. Että ne eivät ole

vain kaupasta ostettuja. Runeberginruusu näyttää hennolta, mutta puskee vihreää. Sen kukka on vaalean kellertävä, ei kovin iso, koska lajiketta ei ole jalostettu. – Jos ruusu kasvaa hyvin, voisin tarjota sitä Saarijärven museolle, Jalkanen sanoo. Muitakin kasveja, kuten tammentaimia, hän antaa eteenpäin. Tammet ovat peräisin Jyväskylän kaupunginkirjaston tontilla kasvavan puun terhoista. Korkealla kurotteleva sireeni on Poika-ahosta, jossa Jalkasen isä oli nuorena miehenä puimassa viljaa. Kasvin hän sai kotiin viemisiksi töiden

päätteeksi. Toinen sireeni on sekin Häkkilästä, Kauppilan talosta, joka oli Porin-Matin syntymäkoti. Porin-Matti eli Matti Kauppinen syntyi Saarijärvellä vuonna 1843 ja oli perustamassa Satakunnan museota.

Hirret paikallisesta metsästä Jalkasen ja hänen vaimonsa Tuulan mökkiä Linnassa, Pyhäjärven rannalla, luulisi ensisilmäyksellä vanhaksi tai salvottuja hirsiä muualta tuoduiksi. Ulkonäkö on kuitenkin ajan patinaa. Puuta ei ole käsitelty mitenkään. – Halusin salvotun mökin, koska maaseudun talot ovat sellaisia olleet. Puun käytön kannalta salvaminen on myös parempi ratkaisu kuin pyöröhirsi, Hannu Jalkanen sanoo. Mökki valmistui 1980-luvun

alussa Jalkasen suunnitelmien mukaan Aatto Perälän rakentamana. Omaa rooliaan rakentamisessa Jalkanen kuvaa kairamieheksi. Tontin pariskunta oli ostanut jo 1970-luvulla. He halusivat mökkinsä paikallisesta puusta, mutta isännätpä eivät olleet myöntyväisiä puukaupoille. – Lähdin sitten isäni ja Perälän Erkin kanssa Maksalan isäntää tapaamaan ja puita kyselemään. Miehet huomasivat olevansa sotakavereita, ja hirsikaupat syntyivät, Hannu Jalkanen kertoo.

Vanhat tarinat miellyttävät Pyhäjärvi on Häkkilässä syntyneelle ja Saarijärvellä koulunsa käyneelle Hannu Jalkaselle tuttu. – Vesi ja maisemat ovat hienoja ja järvellä on aina mukava

käydä. Aiemmin järven vesi oli kirkkaampi. Kalalla saattaa humahtaa helposti koko päivä. Kalakaverin kanssa puhellaan saaliista, tuli sitä tai ei. Joskus kalamiehet rantautuvat Tervasaareen kahville. Linnan kylän elämästä liikkuu monenmoisia mielenkiitoisia tarinoita, joita Hannu Jalkanen kuuntelee mielellään. Mökkirantaa vastapäätä on Linnansaari, jossa oli 1600- ja 1700-luvuilla vakituisesti asuttu talo. Sen sijainti oli nälkävuosien aikaan pelastus. Kun muualla halla vei sadon, ei se yltänyt saareen, jossa oli ympäröivän veden vuoksi lämpimämpää kuin toisaalla. – Linna on rikas, vanha kylä. Olemme tutustuneet kyläläisiin ja sillä tavoin soluttautuneet elämään täällä, Hannu ja Tuula Jalkanen sanovat.


25

Kuka hoitaa mökkiteitä? Se korjaa joka rikkoo. Mirja Laukka-Kiikkala

Kesämökille vievän tien kunnossapito kuuluu tien käyttäjille. Yleensä mökkiteitä hoitaa tiehoitokunta, jos sellainen on perustettu. Hoitokunta päättää mitä teille tehdään eli määrittää tien hoitotason. Mökki-

tien kunnostamistoimenpiteistä päätetään vuosikokouksissa tien osakkaiden kanssa Mökkitien yksikkömaksut määräytyvät sen mukaan, onko tienkäyttäjä vakituinen asukas vai mökkiläinen. Ympäri vuoden tien varrella asuvalla on yleensä korkeampi yksikkömaksu kuin mökkiläisellä. Teiden kunnostuskustannuksiin osallistuvat myös ne, jotka kulkevat mökkitietä pitkin omistamilleen pelloille tai

metsiin. Kelirikkoaikoina tienhoitoyhdistys voi asettaa tielle painorajoituksia. Silloin tiellä eivät voi ajella tukkirekat tai maatalouskoneet. Se joka rikkoo tien, myös korjaa sen. Jos tie saa avustusta, tie on yleisessä käytössä. Sen sijaan yksityistieltä mökille vievälle tielle voi laittaa puomin. Jos ei ole perustettu tiehoitokuntaa, mökkiläiset päättävät keskenään miten, tietä hoidetaan.

Mökkitie kannattaa pitää hyvässä kunnossa yhdessä osakkaiden kanssa. Kuva: Keskisuomalaisen arkisto.

perusturvaliikelaitos

SAARIKAN TOIMINTA KESÄN AIKANA PÄIVYSTYSVASTAANOTTO Päivystysvastaanotto on kiireellistä hoitoa tarvitsevia varten. Saarijärvellä, terveysasema, Sairaalantie 2 Ensiapu ja päivystävän lääkärin vastaanotto ma-pe klo 8.00–18.00 Lauantai, sunnuntai sekä aatto- ja juhlapyhinä 8.00–15.00 Ajanvaraus suositeltavaa ennen vastaanotolle tuloa. Puhelinnumero: 044 459 8500 Karstulassa, terveysasema, Hämeenpurontie 9 Ensiapu ja päivystävän lääkärin vastaanotto ma–pe klo 8.00–16.00 Ajanvaraus suositeltavaa ennen vastaanotolle tuloa. Puhelinnumero: 040 157 8919 Muina aikoina päivystys järjestetään Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä (Keskussairaalantie 19) puh. 0100 84884. Kesäaikana Saarijärven ja Karstulan terveysasemilla keskitytään kiireellisiin ja päivystyksellisiin asioihin. Paremman lääkäreiden sijaistilanteen takia voidaan hoitaa jonkin verran myös kiireettömiä kontrolleja ja todistusasioita. LÄÄKÄRIN JA HOITAJAN VASTAANOTTO Lääkärin ja hoitajan vastaanotot järjestetään aluejaon mukaisesti kuntien terveysasemilla. Reseptien uusinnassa tulee huomioida sulut. Kaikki reseptit tulisi uusia ennen sulkuja. Resepteistä voit jättää uusintapyynnön myös OmaKanta-sivujen kautta. Ajanvaraus hoidetaan aluejaon mukaisesti seuraavasti: KANNONKOSKI, terveysasema, Järvitie 7 A Ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle ma–ke klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8904 Laboratorionäytteiden otto ma–ke klo 7.00–9.00 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa KARSTULA, terveysasema, Hämeenpurontie 9 Karstula alue itä Ajanvaraus ma–pe klo 8.00–14. 00, puh. 040 157 8921 Karstulan aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30, puh. 040 157 8924 klo 8.00–14.00 alueen toimistosta, puh. 040 157 8921 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Karstula alue länsi Ajanvaraus ma–pe klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8922 Karstulan aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30, puh. 040 157 8923 klo 8.00–14.00 alueen toimistosta, puh. 040 157 8922 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Röntgen Saarijärven terveyskeskuksen kuvantaminen on avoinna koko kesän. Karstulassa on sulkupäiviä jolloin hoitajaa ei ole. Tarkempia aukioloaikoja kannattaa seurata Saarikan verkkosivuilta tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon. Ajanvaraus tutkimuksiin omalta terveysasemalta. Laboratorio Karstulan laboratorio on auki normaalisti ma–to klo 7.30–15.00 ja pe klo 7.30–13.30. Voit myös varata ajan näytteenottoon www.saarikka.fi-sivujen kautta.

KIVIJÄRVI, terveysasema, Keskustie 21 Ajanvaraus lääkärille ma–ke klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8943 ja 044 459 8930 Laboratorionäytteiden otto ma–ke klo 7.00–8.30 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa KYYJÄRVI, terveysasema, Honkalehdontie 9 Ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle ma–to klo 8.00–14.00 ja pe 8.00–12.00, puh. 040 157 8947 Laboratorionäytteiden otto ti–to klo 7.30–9.30 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa PYLKÖNMÄKI, terveysasema, Keskustie 7 A Lääkärin vastaanotot aikaisempien hoitosuhteiden mukaisesti joko Karstulan tai Saarijärven terveysasemilla Hoitajan vastanotto puh. 044 459 8990 Laboratorionäytteiden otto ke ja pe klo 8.00–10.00 Sulku: 10.7.–6.8.2017 Ko. aikana ei hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa SAARIJÄRVI, terveysasema, Sairaalantie 2 toimisto A (Kiminkinen, Sopanen, Linna-Pikkarainen asiakkaat) ajanvaraus ma–pe klo 8–14, puh. 040 157 8964 toimisto B (Möttönen, Kasanen, Palmu asiakkaat) ajanvaraus ma–pe klo 8–14, puh. 040 157 8966 Aluehoitajan vastaanotto Saarijärvi alue 1 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044 459 8501 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Saarijärvi alue 2 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044-459 8510 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Saarijärvi alue 3 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044 459 8520 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Röntgen Saarijärven terveyskeskuksen kuvantaminen on avoinna koko kesän. Karstulassa on sulkupäiviä jolloin hoitajaa ei ole. Tarkempia aukioloaikoja kannattaa seurata Saarikan verkkosivuilta tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon. Ajanvaraus tutkimuksiin omalta terveysasemalta. Laboratorio Saarijärven laboratorio on auki normaalisti. Voit myös varata ajan näytteenottoon www.saarikka.fi-sivujen kautta. Fysioterapia ja apuvälinepalvelu 27.6.–8.8.2017 Apuvälinelainaus Saarijärvellä (ent. Helmiinan tiloissa) ma, ke, pe klo 8–10. Apuvälinelainaus Karstulassa ti ja to klo 8–9 ja 11.30–12.30. Fysioterapia suuntautuu pääasiassa vuodeosastoille. Suun terveydenhuolto Suun terveydenhuolto järjestetään kuntien terveysasemien yhteydessä olevissa hammashoitoloissa.

Suun terveydenhuollon särkypäivystys Särkyvastaanoton ajanvaraus ma-pe klo 8–10 puh. 040 157 8983 Virka- ajan ulkopuolinen särkypäivystys Arki- iltaisin klo 16- jälkeen, viikonloppuisin ja arkipyhinä: Soita aina ensin päivystyksen puhelinneuvontaan 0100 84 884, josta ohjataan tarvittaessa hoitopaikkaan: Kyllön hammashoitola (Keskussairaalantie 20, Jyväskylä tai klo. 21.00 jälkeen ERVA Kuopion Yliopistollinen Sairaala) Ajanvaraus muissa kuin särkytapauksissa Karstula klo 10–16 puh. 040 157 8907 Saarijärvi klo 8–16 puh. 040 157 8984 Hoitolaan voi olla yhteydessä myös tekstiviestillä numeroon 040 157 8945. Muistathan laittaa viestiin nimesi ja henkilötunnuksesi. Aikojen tarkistaminen, peruminen ja siirtäminen netissä: www.hitportal.fi/hitportal/saarikka Sulkuaikana 26.6.– 23.7.2017 Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven asukkaat voivat ottaa yhteyttä joko Karstulan tai Saarijärven hammashoitolaan oman valintansa mukaan. Kesän aikana särkyvastaanotto toimii normaalisti. Lomien vuoksi oireettomat tarkastukset ja kokonaishoidot siirtyvät syksyyn. Vastaava hammaslääkäri Tarja Saastamoinen, puh. 044 459 8916 Palveluvastaava Ilona Jokinen, puh. 044 459 8920 Työterveyshuolto Saarikan työterveyshuoltoyksikkö on kesän aikana suljettu. Karstulan työterveyshuolto 17.7.–30.7.2017 Saarijärven työterveyshuolto 3.7.–16.7.2017 Kyyjärven työterveyshuolto 3.7.–30.7.2017 Kesän aikana työterveyslääkärin vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti vuosilomien vuoksi. Kiireelliset sairaanhoitoasiat sulkujen aikana hoidetaan alueen- ja/tai päivystyksen vastaanotoilla. Ei-kiireellisissä työterveyshuollon asioissa pyydämme asiakkaita ottamaan yhteyttä omaan työterveyshoitajaan sulkujen jälkeen. Saarikan mielenterveyskeskus Saarikan mielenterveyskeskus on auki normaalisti koko kesän ajan. ULKOKUNTALAISILLE TIEDOKSI Kiireellinen sairaanhoito: Kiireellinen sairaanhoito annetaan kaikille asuinkunnasta ja kansallisuudesta riippumatta. Kiireetön sairaanhoito: Kiireetön sairaanhoito annetaan paikkakuntalaisten lisäksi ulkokuntalaisille, jotka asuvat tai oleskelevat säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti kotikuntansa ulkopuolella työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun läheisen asumisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Kiireettömän sairaanhoidon saamisen edellytys on se, että ulkokuntalainen henkilö esittää hoitosuunnitelman/maksusitoumuksen jonka mukaista hoitoa hän on hakemassa. Hoitosuunnitelma on minimissään diagnoosit, lääkkeet ja kontrollitutkimusten/-käyntien välit. Kiireettömän hoidon tarve tulee ilmoittaa ko. terveysasemalle kolme viikkoa aikaisemmin. Ulkopaikkakuntalaiset ottakaa huomioon ilmoituksessa mainitut terveysasemien sulut. Ulkopaikkakuntalaiset ottakaa huomioon ilmoituksessa mainitut terveysasemien sulut.


26

Lumpero viettää Jäniksen vuotta Paasilinnan yli 40 vuotta vanha tarina yllättää ajankohtaisuudellaan vielä 2010-luvullakin. Elina Venttola

Menneen toukokuun koleus yllätti teatteri Lumperon kesäteatterin näyttelijät. Yleensä teatterin harjoitukset siirtyivät ulkonäyttämölle varhain ke-

väällä, mutta toukokuun alussa näyttämössä oli vielä puoli metriä lunta ja näyttelijät siirtyivät ulos viikkoa myöhemmin – silloinkin pilkkihaalarit päällä. Kesäksi ohjaaja Pasi Saari-

nen toivoo hyviä kelejä, sillä tänä kesänä ohjelmistossa on Arto Paasilinnan kirjoittama tarina Jäniksen vuosi. Teatteri Lumpero esittää Kristian Smedsin, Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen nykyaikaan siirtämän sovituksen, jossa käsitellään Paasilinnan tekstiä 2010-luvun näkökulmasta. Kesäteatteriin etsittiin Suomen juhlavuoden kunniaksi jotakin kotimaista. Vuonna 1975 kirjoitettu Jäniksen vuosi

kolahti kovaa, sillä supisuomalainen tarina on hätkähdyttävän ajankohtainen vielä nykyäaikanakin. Esitys saa ensi-iltansa 30. kesäkuuta. Ohjaaja Saarisen mukaan katsoja voi odottaa hauskaa esitystä, jossa on sanomaa enemmän kuin tarpeeksi. Vaikka näytelmässä sukelletaan syviin vesiin miettimällä ihmisen osaa yhteiskunnassa, luvassa on myös yllätyksiä ja naurua. Jäniksen vuosi läh-

tee katsojansa kanssa patikoimaan luontoon ja pakoilemaan vastuuta. – Jos haluaa viettää oman jäniksen vuoden, eikä voi irrottautua, voi lähteä Lumperoon pariksi tunniksi, Saarinen tiivistää. Kesäteatterin näyttämöllä nähdään kahdeksan näyttelijää, joista noin puolet on näyttämön konkareita ja puolet uudempia kasvoja.

MAHLUN MAAMOOTTORIMUSEO ja ÄHTÄVÄNLAHDEN KOTIMUSEO avoinna 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–16. Muulloin sop. mukaan. Rantaperäntie 85 A, Mahlu. Tied. 0400 642 857

Monipuolinen kesälomakohde - lähellä.

Koe kivikausi Kivikauden kylässä, tutustu luontokohteisiimme: Pyhä-Häkin kansallispuisto, Julmat Lammit ja Kulhanvuori. Koeta onneasi kalarikkaissa järvissä. Näe kaunis, vesistön ympäröimä kaupunkimme pyörän selässä. Voit myös kokeilla frisbeegolfia tai tennistä lainaamalla välineet panttia vastaan. Meiltä löytyy hauskaa tekemistä kaikille!

Saarijärven kesässä tapahtuu!

Kesäkuussa 21.6. Juhannuskisat ja 30.6. Kesämarkkinat, heinäkuussa 5.7. Lomalaisten tanssit, 18.-23.7. Rompetori, 15.-21.7. Kirmot, ohjelmassa musiikkia ja stand upia. Katso kaikki tapahtumat ja lisätiedot osoitteesta www.visitsaarijarvi.fi

Melomaan pääsee ilman omaakin kalustoa

VUOKRAA KANOOTTI Valittavana: • kajakkeja • inkkareita • yksikköjä • kaksikkoja • SUP-lautoja. Vesille pääsee suoraan Asemankannakselta. Varaukset puh. 045 630 8529. Kirkkovenesoutua tiistaisin klo 19 Matorannasta. Lisätietoja www.saarijarvenlatu.fi Saarijärven Latu ry

Meillä viihdyt varmasti, tervetuloa!

LAUANTAINA 8.7. klo 9–15

Nokkakivi Pulling

SM-kisat 8.7.2017 klo 11 alkaen

KESKUSTASSA JA TAAJAMA-ALUEILLA, OMISSA PIHOISSA. Lisätiedot ja varaukset puh. 046 5823 738, kesakehra@kehra.net, www.kehra.net Järjestää Kehräkumppanit ry

Tervetuloa!

Toivotamme kaikille kuntalaisille, vapaa-ajan-asukkaille ja matkailijoille oikein antoisaa kesää kohteissamme ja erityisesti iloista yhdessäoloa Kukonhiekan kesätansseissa.

Tervetuloa viihtymään Tractor Pullingin SM -kisoihin 8. heinäkuuta Lievestuoreen ajoharjoitteluradalle. Kisat käynnistyvät klo 11 osoitteessa Ajoneuvontie 39, Lievestuore. www.kstractorpulling.fi Tractor Pulling Keski-Suomi

Samalla kiitämme kaikkia tapahtumien järjestäjiä aktiivisesta panoksesta palvelujemme elävöittämisessä.

A VAPA ! Y PÄÄS Perinteiset

LOMALAISTEN KESÄTANSSIT

Kukonhiekassa ke 5.7.2017 klo 20–02 Tanssia tahdittavat:

• ÄSSÄT • JARMOS-yhtye Karaoke • Ikäraja 18 v

Anniskeluoikeuksien vuoksi alle 18-vuotiaat eivät pääse alueelle vanhempienkaan seurassa.

Lämpimästi tervetuloa! Tule, koe ja nauti! Saarijärven kaupunki

Saarijärven Pullistus


27

Kokkaa Maija Silvennoisen kesäresepteillä!

ILO NÄKYY JA KUULUU SAARIJÄRVEN KESÄSSÄ! Monipuolisen tapahtumatarjonnan löydät helposti osoitteesta: www.facebook.fi/sunsaarijarvi sekä www.kehra.net/sunsaarijarvi

Lue juttu sivulta 12. Lehtipihvi jauhelihasta Jauhelihasta saa helposti mureita ja maukkaita lehtipihvejä. Ne voi tarjota maustevoin kera tai täytettyinä. Jauhelihasta tehdyt lehtipihvit sopivat hyvin grillattavaksi. Muotoille pihvit valmiiksi jo hyvissä ajoin leivinpaperin päälle. 400 g jauhelihaa suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 rkl öljyä Täyte: 1 rkl öljyä 1 punainen paprika suikaleina 2 valkosipulin kynttä viipaleina punasipulia lohkoina suolaa vastajauhettua mustapippuria 2 dl kuohukermaa 1 rkl raastettua piparjuurta paistamiseen öljyä Valmista ensin täyte. Kuullota öljyssä suikaloitu paprika, valkosipuli ja punasipuli. Mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää kerma ja keitä kunnes hieman sakenee. Lisää piparjuuri juuri ennen tarjoilua joukkoon. Jaa jauheliha neljään osaan. Purista jauheliha palloksi käsissäsi. Pane pallo leivinpaperin päälle ja litistä se siihen mahdollisimman ohueksi niin ettei lihaan jää reikäkohtia. Käytä apuna haarukkaa, sillä on helppo levittää jauhelihaa. Säilytä pihvit leivinpaperin päällä kypsentämiseen asti. Kasaa ne päällekkäin ja peitä kelmulla jos säilytät niitä useamman tunnin. Sivele pinnalle öljyä ja nosta pihvi ylösalaisin grillin päälle. Vedä paperi pois. Grillaa kuumalla lämmöllä kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane täytettä pihvin väliin juuri ennen tarjoilua tai tarjoa maustevoin kera. Paistos uusista perunoista 2 rkl voita 1 sipuli hienonnettuna 1–2 valkosipulin kynttä hienonnettuna 1 pieni fenkoli suikaleina suolaa jauhettua maustepippuria 2 dl kuohukermaa 2 rkl anjovislientä noin 1 kg uusia perunoita keitettynä ja viipaloituna 500 g lohta viipaleina 6 anjovisfilettä 1 dl hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Lisäkkeeksi retiisisalaattia: 2 dl viipaloituja retiisejä, 1 tl sokeria, ripaus suolaa, 2 rkl punaviinietikkaa. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua yksi tunti. Kuullota sipulit ja fenkoli voissa. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Sekoita joukkoon kuohukerma anna kiehua kunnes hieman sakenee. Lisää joukkoon anjo-

visliemi ja perunat, anna kiehahtaa. Mausta lohiviipaleet suolalla, maustepippurilla, tillillä ja ruohosipulilla. Lado kaikki ainekset raitoina uuninkestävään, laakeaan voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskeaa. Tarjoile retiisisalaatin kera. Juhannusillan herkku 2 (noin 180 g) matjessillifileetä kuutioina 1 dl tummaa leipää pieninä kuutioina 3 rkl hienonnettua sipulia 3 rkl hienonnettua ruohosipulia 3 rkl hienonnettua tilliä vastajauhettua mustapippuria 1 dl smetanaa 1 l pieniä uusia perunoita keitettynä Sekoita keskenään sillikuutiot, leipäraaste, sipuli, ruohosipuli, tilli, mustapippuri ja smetana. Anna vetäytyä muutama tunti. Hölskykurkut 300 g (4 keskikokoista) avomaankurkkua ½ tl suolaa 2 tl sokeria 2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna Valmista hölskykurkut. Viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylän avulla. Laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin tai pakasterasiaan. Hölskytä kurkkuja kannellisessa astiassa kunnes ainekset ovat kunnolla sekoittuneet. Anna maustua yksi tunti. Keitä perunat, kokoa annokset lautasille ja nauti kylmän valkoviinin kera. Kesäinen lämmin perunasalaatti 20 kpl (600 g) kypsiä uusia perunoita viipaleina 1 nippu retiisejä viipaleina puolikas kurkku viipaleina suolaa vastajauhettua mustapippuria 50 g pekonia suikaleina 2 varhaissipulia varsineen suikaleina 4 kpl mausteista nakkia viipaloituna (bratwursti tai salami) 3 rkl valkoviinietikkaa 2 rkl öljyä ½ dl lihalientä. Sekoita kulhossa perunat, retiisit ja kurkut. Mausta suolalla sekä pippurilla. Laita pekonisuikaleet kylmälle pannulle anna pannun kuumeta rauhassa. Sekoita pekonisuikaleita välillä ja anna ruskistua. Lisää sipulit ja nakit. Kypsennä hetki ja sekoita joukkoon valkoviinietikka, öljy ja lihaliemi. Kaada seos salaatin päälle ja anna maustua hetki.

Wille-päivät 29.–30.7.

WILLE

OLOHUONE & 1890 Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä OLOHUONE & KEITTIÖ KEITTIÖ 1890 Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 • Willenolohuone Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •Viiskulmassa Willenolohuone rakennuksessa Äänekosken

Lounasbuffet

Ma–pe klo 11–14.30 Hinta: 8,50 / 9,80 Yli 10 hlön ryhmille varaus etukäteen

Kesäterassi

Lauantaina 29.7.

Sunnuntaina 30.7.

Willen Pihakirppis klo 9–14 (säävaraus), Lounasbuffet klo 11–14, tanssit, klo 14–16 Hannu Wacklin ja Kyläpelimannit Taidekirppis klo 10–12, Kaija Juurikkala maalaa sielun muotokuvia klo 12–15, kesäistä musiikkia kahvin lomassa Puhallinyhtye Brutal Brass klo 15–16.30

Willen päivätanssit 5.7. klo 14–16

• Harmonikkakerto Kurtut

Taidemyyntinäyttely

Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

Willenolohuone


Oikein soutamalla pääsee pitkälle Jari Kuhnon mielestä puuvene on paras.

– Se on niin kevyt, ettei hyväkään soutaja saa sitä kulkemaan suoraan. Puuveneen kanssa ei ole sellaisia ongelmia. Kun lähdet soutamaan, ota tähtäin rannalta ja souda sitä kohti.

Kokassa vai keskellä?

Mirja Laukka-Kiikkala

Tyynellä järvellä lipuva vene on viimeisen päälle suomalainen näky. Parhaimman ja virtaviivaisimman näyn tuo puuvene, mutta hyviä ovat myös lasikuituiset kiitäjät. Pyhäjärven vesillä ikänsä ajellut monitoimiurheilija Jari Kuhno, 48, suosii puuvenettä. – Sen saa kulkemaan suoraan, kunhan osaa soutaa, hän tiivistää. Kuhno osaa soutaa ja huovata oikeaoppisesti. – Pienillä nikseillä veneen saa kulkemaan helposti. Puuveneen airot kyntävät vettä tehokkaasti, kun ei upota niitä liian syvälle. Soudettaessa airot menevät käsissä ristiin. Kuhnolla on ollut monta savolaismallista puuvenettä, mutta hän omistaa myös lasikuituisen soutuveneen.

Kuhnon opastaa, että yksin soudeltaessa soutajan kannattaa istua keskipenkillä. – Jos menet kokkaan tai perään, vene nousee väärin ja haittaa kulkua. Jos veneessä on matkustajia, soutaja istuu kokan puolella. – Oikein soudettaessa airo viiltää veden pinnassa. Vedon on oltava suora, ei kuokkiva. Sivutuulessa airoja käytetään tuulen sanelemin ehdoin. Venettä soudetaan selkä suorana, jolloin menoa avittavat hyvät selkälihakset. Huopaamalla soudettaessa vene kulkee perä edellä ja vatsalihaksien avulla.

Kaikista ei tule soutajia Jari Kuhnon mielestä kaikista ihmisistä ei tulee hyviä souta-

Airojen oikea asento siivittää menoa.

jia. – Sisäsoutu ja järvellä soutaminen ovat täysin eri asioita. Järvellä eivät päde samat lait kuin sisällä, sillä luonnonolosuhteet voivat vaihtua nopeasti. Jari Kuhno on yksinsoutaja, joiden joukko pienenee Saarijärvellä. – Soutajat ukkoontuvat eikä

nuoria kiinnosta yksin soutaminen. Kuhno kilpailee harvakseltaan, mutta tänä kesänä hänet nähdään ainakin Kyyjärven Kallioranta-soudussa ja Sulkavan soudussa. Kisavälineenä on tuliterä, Parikkalassa käsin valmistettu 35 kiloa painava, kuusimetrinen puuvene.

Jari Kuhno soutaa tänä kesänä tuliterällä puuveneellä.

Urheilu - kulttuuri - juhannusjuhla Urheilu - kulttuuri – juhannusjuhla

31. KIIMASEN 35.KIIMASEN SAVULENKKI SAVULENKKI juhannusaattona 21.6.2013 Juhannusaattona pe 23.6.2017 Hernesalmen myllyllä, Hernesalmen myllyllä, Saarijärven Lannevedellä Saarijärven Lannevedellä

10.00

9.30

ILMOITTAUTUMINEN ALKAA (lapset maalialueella, patikka

ILMOITTAUTUMINEN peltoparkin kulmassa,ALKAA kilpasarjat ja norttisarja myllyn alin kerros. - Lapset maalialueella, (Huom. lasten ilmoittautuminen päättyy 10.30) - Kilpasarjat ja norttisarja myllyn alimmassa kerroksessa 10.00 HEMMO HIRVOSEN YHTYE SOITTAA 10.30 LASTEN JUOKSUT (Huom. uusi alkamisaika) - Patikka peltoparkin kulmassa. Huom. tässä sarjassa ei ajanottoa! JUHANNUSRAUHATTOMUUSJULISTUS, kaupunginjohtaja Timo Rusanen 11.00 11.45 LASTEN JUOKSUT, Timo Leppänen esiintyy 11.50 KIIMASEN HÖLKKÄJUMPPA, Hemmo ja 11.45 JUHANNUSRAUHATTOMUUSJULISTUSyleisö SAVULENKIN LÄHTÖ, Heikki “Hekuli” Vesterinen 11.50 12.00 KIIMASEN HÖLKKÄHUMPPA: Timo Leppänen ja yleisö 12.10 HEMMO HIRVOSEN YHTYE SOITTAA 12.00 13.00 SAVULENKIN LÄHTÖ: Komisario Pertti Koivunen TENHO OLAVI ESIINTYY 12.10 n.13.30 TIMOPALKINTOJEN LEPPÄNENJAKO JA PAULI HETEKIVI, SOLISTINA ANNELI HÄNNINEN 13.00 Sarjat, TAIKURI-RIKU matkat, maksut: n.13.20 PALKINTOJEN Tytöt ja pojat JAKO 0-4, 5-6, 7-8, 9-10 ja 11-12 v. 300 m / 2€

Patikkasarja 3,5 km tai 10 km / 5 € Sarjat, matkat ja maksut: Norttisarja N+M 3,5 km / 15 € Tytöt ja pojat 6,8,10 ja 12v. 300m / 2 € Patikkasarja 3,5 tai 10 km / 5 € Kilpasarjat N, M, N50 ja M50 10km / 15€ Norttisarja N+M 3,5km / 15 € Maksut käteisellä paikan päällä. Kilpasarjat N, M, N50 ja M50 10km / 15 € Palkinnot: Palkinnot: Lapset 3 parasta / sarja Lapset 3 parasta / sarja Patikkaja norttisarja arvontapalkinnot Patikka- ja norttisarja arvontapalkinnot Kilpasarjat 6 parasta / sarja Kilpasarjat 6 parasta / sarja Kaikille Savulenkkimitali Kaikille Lanneveden kyläsepän takoma juhlamitali. Savulenkillä myydään juhlapaitaa hintaan 15 €

Savun saunamaailmassa mm. kotasauna(uusi), Savun saunamaailmassa mm. kotasauna,Kuningatar savusauna, savusauna, mobiilisauna, Kiimasen mobiilisauna, Kiimasen (kelluvaKuningatar sauna). (kelluva sauna) Tiedustelut: Pentti Kujala 040-1524324, pentti.kujala@pp5.inet.fi Järjestäjät: Kiimasen Savu ja Lanneveden Sampo Nuorisoseura Tiedustelut: Pentti Kujala 040 152 4324, pentti.kujala@pp5.inet.fi

Järj. Kiimasen Savu ry ja Lanneveden Sampo Nuorisoseura ry

TERVETULOA!

TERVETULOA!

81. Saarijärven

JUHANNUSKISAT ke 21.6. klo 18

Nuorten Juhannuskisat su 25.6. klo 12 Saarijärven urheilukentällä • Tervetuloa!

Hannunkiven Kesä 2017

Hannunkiven Kesä 2017

LAAJENNETULLA TERASSILLA PALJON OHJELMAA: Laajennetulla terassilla paljon ohjelmaa:

Juhannus Gizy &Groove Juhannus2017: 2017 :pe pe 23.6. 23.6 Gizy &Groove la 24.6 päivätanssit ja kesäyön karaokeja la 24.6. päivätanssit pe 7.7- la 8.7 KulmakuntaROCK kesäyön karaoke 24.7 Mikko konsertti pe ma 7.7.–la 8.7. Alatalon KulmakuntaROCK pe 28.7la 29.7 KukkomarkkinaHAPPENING ma 24.7. Mikko Alatalon konsertti ma 31.7 Heiskasen Hulvattomat Huoviset pe 28.7.–la 29.7. KukkomarkkinaHAPPENING pe 25.8- la 26.8 VENETSIALAISET 2017 maja31.7. Heiskasen Hulvattomat Huoviset paljon muuta... Olemme avoinna 1.6VENETSIALAISET alk : Ke-To 15-20 (02) , 2017 pe 25.8.–la 26.8. ja paljon muuta...

Pe-La 15-20(02-03 ) ja Su 15- 19

Olemme avoinna TERVETULOA ! 1.6. alk: Ke–To 15–20 (02), Pe–La 15–20(02–03 ) ja Su 15–19. TERVETULOA!


29

Löytöjä

harrastajille, keräilijöille, etsijille, janoisille, nälkäisille...

AHVENLAMMEN LEIRINTÄALUEELLA

TI–SU 18.–23.7.2017

Lisätietoja www.rompetori.info, p. 0400 218 398

art & autonomy 4.–9.7.2017 Viitasaari Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Talea-yhtye esittää festivaalin avajaiskonsertissa 4.7. Steven Takasugin maailmalla paljon huomiota saaneen teoksen Sideshow. Mukana myös ensimmäistä kertaa festivaalilla Quatuor Bozzini, pianisti Noriko Kawai sekä sopraano Juliet Fraser. Kantaesitykset kuullaan Jouni Hirvelältä ja Sebastian Hilliltä. Säveltäjävieraana James Dillon.

Katso koko ohjelma:

TIISTAIMÖLKYT Mahlun NS-talolla tiistaisin klo 19 TERVETULOA! TULOSSA: 5.8. Sikamölkky Katso lisää: www. sikamolkky.fi Lisätietoja p. 040 758 8258

T E AT

TERI LUMPERO

JÄNIKSEN VUOSI Ohjaus Pasi Saarinen

Paasilinna, Leskinen, Keski-Vähälä, Smeds

Ensi-ilta pe 30.6. klo 19 Muut esitysajat su 2.7. klo 14 ke 5.7. klo 19 pe 7.7. klo 19 la 8.7. klo 16 su 9.7. klo 14

ke 12.7. ke 19.7. pe 21.7. su 30.7. ke 2.8. pe 4.8.

klo 19 klo 19 klo 19 klo 14 klo 19 klo 19

la 5.8. klo 16 su 6.8. klo 14 ke 9.8. klo 19 la 12.8. klo 21 yönäytös la 26.8. klo 16 Suomi 100-näytös

Tiedustelut 040 7780 765 www.teatterilumpero.fi Osoite Lumperontie 12, 43100 Saarijärvi

musiikinaika.org


Kirjaston väki vinkkaa

Uppoudu hyvään kirjaan!

Aikuisille Boyne, John: Tarkoin vartioitu talo. Historiallinen romaani Nikolai II:n perheestä. Hawkins, Paula: Tummiin vesiin. Lisää jännitystä Nainen junassa -kirjan tekijältä. Ingelman-Sundberg, Catharina: Kakkua, kiitos! Keinutuolikopla järjestää säpinää. Numminen, M.A.: Baarien mies. Veijarimainen matkakertomus läpi Suomen. Ojalehto, Martti: Mulliauton mutkikkaat matkat. Hilpeä kuvaus 1960-luvun maaseudulta. Porvali, Mikko: Sinisen kuoleman kuva. Viipuri kuohuu kieltolakiaikana. Remes, Ilkka: Jäätyvä helvetti. Kansainvälisen politiikan jännitystä. Taskinen, Pauli: Katiskalla hukutettu. Konsteja riittää savolaisdekkarissa. Toivola, Armi: Riihi. Jännitystä syrjäkylässä 1950-luvulla. Turunen, Heikki: Kuokka ja kannel. Itsenäisyyden alkuvuodet Raja-Karjalassa.

Hakkola & Ahokoivu: Sanni & Joonas: Hugo serkku. Perheen lomamatka lasten sarjakuvassa. Riddell, Chris: Ottilia ja keltainen kissa. Helppolukuinen lastendekkari, jossa uskomattomat kuvat. Tolonen, Tuutikki: Mörkövahti sekä Mörköreitti. Lasten lukukirjojen ykkönen myös äänikirjana. Palacio J.: Ihme. Hauska ja koskettava kaikenikäisille. Kallioniemi, Tuula: Villi viikko. Lyhyt ja hauska nuorelle joka ei lue! Kilkku, Elina: Onks tää normaalii? ja muita tarinoita. Huippuhauskoja tarinoita nuorille. Hietala, Nelli: Miia Martikaisen kärsimysviikko. Hauska kirja teinille piinaavasta mökkilomasta. Alongi K.K. : Kevätuhrit sekä Ansassa. Huippuahdistava ja koukuttava nuorten aikuisten sarja.

Tuire Liukkonen osallistui italiaisen opettajan pitämälle kurssille, jon massa.

Lapsille ja nuorille Heilala, Katariina: Kesäretki Nuuskamuikkusen kanssa. Suomen kesä on täynnä seikkailua! Laajarinne & Warsta: Multakutri ja suon salaisuus. Kuvakirjauutuus haastaa niin lapset kuin aikuiset.

Saarijärven 160-vuotiaan kirjaston väki kokosi listan kesälukemisista Sampon toimituksen pyynnöstä.

TERVETULOA OSTOKSILLE ÄÄNEKOSKELLE HISSUNKISSUUN • Koirat • Kissat • Jyrsijät • Hevoset • Ratsastajat • Kalat ym ym...

Joogaopiston perustaminen oli joogapioneerien unelma. Milja Mansukoski

Eläintarvikeliike HissunKissun Kauppakatu 11, Äänekoski p. 040-7377 417

Suomalaista joogaa Saarijär

Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski Puh. 014 522 441 • www.hissunkissun.fi Avoinna: ark. 9.30–17.30, la 9.30–14.00

Saarijärven salainen helmi on Suomen Joogaopisto, joka on toiminut Ranta-Hännilässä Saarijärven rannassa 1970-luvun alusta asti. Tai ei se salainen ole. Paikalliset eivät vain juuri tunne paikkaa. Opiston kurssit ovat vähintään kaksipäiväisiä ja ne sisältävät majoituksen. Ainesta on siis lähimatkailukohteeksi.

Ei lueta mantroja

Yksityinen kotimainen pieneläinklinikka Äänekoskella. Eläinystävällistä palvelua lemmikillesi.

Leppoisaa kesää! toivottelee

Hiskinmäen väki

Akselinkatu 1, 44100 ÄÄNEKOSKI www.hiskinmaki.fi

Jooga lipui Aasiasta länsimaihin jo 1950-luvulla, ja joogakulttuurissa on ollut useita aaltoja eri sukupolvien innostuessa lajista vuorollaan. Joogaopiston perustajissa oli lääkäreitä, teologeja ja kasvatusalan ammattilaisia. He olivat havainneet joogan hyödyt, mutta halusivat muokata siitä suomalaisille sopivan version. – Itämainen ihmiskuva eroaa länsimaisesta, jossa on fyysinen ja henkinen taso, mutta ei kolmatta eli energiatasoa, selittää Sinikka Tala, joka on seinäjokelainen lääkäri, jooganopettajien kouluttaja ja opiston pitkäaikainen kävijä. Suomalaisessa joogassa ei lueta mantroja, mutta hengityksellä on suuri merkitys, eikä liikkeitä tehdä sattumanvaraisesti, vaan tiettyjen periaatteiden mukaisesti.

– Oleellista joogassa on oman itsensä kuuntelu, ei vääntyminen hankaliin asentoihin. Muodon sijaan tärkeää on kokemus. Oman tietoisuuden kanssa riittää kyllä työskenneltävää, Tala vakuuttaa vuosikymmenten kokemuksella.

Uusien opettajien koulutusta Joogaliiton omistama Joogaopisto perustettiin Saarijärvelle sen keskeisen sijainnin ansiosta. – Täällä on käynyt väkeä Utsjoelta Helsinkiin, kertoo viimeiset kolme vuotta talossa työskennellyt Anu Lakonen. Joogaopistolla on alusta asti koulutettu joogaopettajia. Suurin osa heistä on jakanut osaamistaan suomalaisille kansalaisopistojen kursseilla. Osa Joogaopiston kurssilaista tuleekin Saarijärvelle heidän innoittamina. – Kansalaisopistot ovat olleet suuressa roolissa joogan yleistymisessä, Tala sanoo. Edullinen hinta mahdollistaa sen, että joogaan tutustuminen ei jää lompakon paksuudesta kiinni.

Talkoohenki elää opistolla Perinteinen talkoohenki on vähentynyt maaseudulla. Ehkä se onkin muuttanut Joogaopistoon, sillä kurssit vedetään vapaaehtoisvoimin. Opistolla on viisi kokoaikaista työntekijää ja lisäksi muutama osa-aikainen kesäkaudella. – Järjestämme lisäksi neljät talkoot vuosittain. Tulijoita on enemmän kuin tarvetta, Lakonen kertoo. Ja miksipä ei olisi, sillä tal-


31

METALLINKERÄYSPISTE Mahlun ns:n talon pihassa.

Tavaran vastaanotto 30.8. asti sopimuksen mukaan. Keräyspiste aidatulla alueella, missä metalli lajitellaan. Ulkopuolelle ei saa jättää romua! Otamme myös akut. Keräyspisteen tuotto Mahlun Nuorisoseura ry:lle. Tiedustelut Tapani Kankaanpää, puh. 0400 365 056.

Kesäkaupunki TAPAHTUMAT

nka teemana oli Jooga ja sen tehtävä tämän päivän länsimaisessa maail-

rvellä koolaiset saavat työn lisäksi joogata, syödä ja saunoa hyvin järvimaisemissa.

Naisia ja äijiä – Yli 90 prosenttia kurssilaisista on naisia, Lakonen kertoo. Kaikki miespuoliset joogaajat eivät halua pyllistellä naisten kanssa samassa ryhmässä. Äijäjoogakursseja järjestetään erikseen miehille. – Ne ovat aina täyteen ammuttuja. Seuraavan kurssin nuorin mies on 16-vuotias ja vanhin 70-vuotias. Keskimääräinen Joogaopiston kävijä on 40–60-vuotias nainen.

”Täällä ei ole trendijoogaa” Siinä missä suuriin kaupunkeihin on syntynyt yksityisiä joogasaleja, joissa tarjotaan vuosi vuodelta eksoottisempia joogan sovelluksia, Joogaopistossa pysytään itse asiassa, joogassa. Suomalainen jooga on saanut alusta asti kansainvälisiä vaikutteita muun muassa ranskalaiselta Gérard Blitziltä. Moni hänen oppilaansa on opettanut opistossa vuosien varrella. Euroopan Joogaunionin jäsenenä Joogaopisto huolehtii, että kursseilla on aina saman suuntauksen koulutuksen saanut opettaja mukana. Muita opistoja, joissa opetetaan ainoastaan joogaa, ei Talan mukaan ole ainakaan muualla Euroopassa.

Eroon kivusta ja stressistä Kolmisenkymmentä kertaa Joogaopistossa käynyt helsinkiläinen Pekka Tuomi kertoo,

että monet joogaavat hoitaakseen vaivojaan. – Joogan harrastajat ovat saaneet apua selkävaivoihinsa. Tala lisää, että stressinlievitys on toinen yleinen syy hakeutua joogan pariin. – Työelämän paineet rasittavat ihmisiä ja jooga voi tuoda tasapainoa arkeen, itse jokainen aamu joogaharjoituksen tekevä lääkäri kertoo.

Keiteleen Rannalla!

Su 4.6. klo 10 Hietaman kirkon 20-vuotisjuhla Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit. Kirkko on kesällä auki arkisin klo 10-14. Saarijärventie 441, Hietama. Su 4.6. klo 12 Suomenhevonen 110-vuotta -juhlaravit Konginkankaan raviradata, Häkkiläntie 1760, Liimattala. La 10.6. Avoimet kylät -päivä Mämmellä ja Konginkankaalla Valtakunnallinen Suomi100-päivä To 15.6. klo 19 kamarimusiikkikonsertti Ranskalainen ilta Kazuyo Ueno-Mattila, piano, ja Albert Balázs, klarinetti, Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Liput 10 €. La 17.6. klo 11–15 kaikkien koirien hyväntekeväisyysMatch-Show Neste Lintulahden pihassa, Ouluntie 2680, Räihä La-su 17.–18.6. juniorijalkapallon Lattiapinnoite-turnaus www.huimajuniorijalkapallo.fi Pe 23.6. klo 21 Lavatanssit SF-tyyliin Sumiaisten leirintäalueella, Sumiaisraitti 2 La 24.6. Äänekosken Juhannus Blues Kartanokievari, Saarijärventie 343, Hietama, www. kartanokievari.fi Pe–Su 30.6.–2.7. Konginkankaan kesäpäivät La 1.7. klo 10–15 Konginkankaan kesäpäivien ohjelmalliset markkinat. Tarkempi ohjelma www.konginkangas.fi La 1.7. Keitele Regatta Regatta starttaa 40. kerran! www.alakeiteleenpursiseura.fi Su 2.7. klo 18 stand up -illassa Ismo Leikola: Hyvät naiset ja herrat Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi Pe 7.7. klo 19 Jukka Puotilan kesäkiertue Kievarin kesäteatterissa Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi Su 9.7. klo 14 Jean S jäähyväiskonsertissaan Matilan Ankkurissa Pe 14.7. Route 69 Meeting Jenkkiautoja ja elävää musiikkia Suolahden keskustassa 14.–15.7. Suolahden kesäpäivät La 15.7. Sumiaisten kyläpäivä, jossa pieni on kaunista, mutta jossa sittenkin on paljon tarjontaa koko perheelle! La 15.7. klo 15 La Kala -oopperan Casino! Sumiaisraitti 10, 44280 Sumiainen La 15.7. klo 18 Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE, Danny & The Oldies, Vesa Haaja & Agents, The Aftons, The Moments, Vaiettu Salaisuus www.rautalankafestivaalit.com 15.–16.7. Köyhyydenkylän Wanhan ajan päiwät Rautianmäentie 570, Sumiainen

mainonta ja viestintä

printti, internet ja muut sähköiset kanavat sekä sanomalehdet yritysilme, logot ja muu graafinen suunnittelu mainostoimisto

ad alfred

adalfred.fi • 0500 795 275 koskikeskus, kauppakatu 11, äänekoski

Ma 24.–Pe 28.7. Laulun mestarikurssi Suolahtisalissa Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 040 685 6477. Ti 25.7. klo 19 Klassinen Suomi100 -konsertti Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Pe 28.7. Neste Ralli Äänekoskella EK 8 Äänekoski-Valtra klo 15 ja EK 11 klo 18.09 Bussikuljetus lähtöpaikalle Äänekosken keskustasta. Oheisohjelmaa. www.nesterallyfinland.fi La 29.7. Koskikeskusjazz eli Cabin Echoes ja Antti Lähdesmäki Trio Ravintola Kosken Helmessä, Kauppakatu 11, Äänekoski. Liput 25 € sisältävät ruokailun. La 29.7. Huiman kesäkoris kokoaa jälleen yhteen vanhat Huiman pelaajat! Pelit pelataan kaupungin eri saleilla. Lisätietoa www.huima.org La 29.7. klo 12 yleisurheilun Urho Junior Games Äänekosken liikuntapuistossa Ke 9.8. Äänekoski Games - yleisurheilukisat Äänekosken liikuntapuisto Pe 11.8. klo 18–21.30 koko perheen Elorieha Keskus- ja rantapuistossa La 26.8. Maailman suurin kyläjuhla ja Syödään yhdessä -Suomi100-tapahtuma Koiviston kylätalolla klo 12 alkaen La 26.8. Venetsialaiset Matilan ankkuri, Matilanvirrantie 1356, Sumiainen

NÄYTTELYT Kesänäyttely: 6.6.–3.9. Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa Arsenin taidetta Äänekosken taidemuseo, Kuhnamontie 1, 44100 Äänekoski Mika Pekkasen maalauksia 30.6.2017 saakka Willen yläkerrassa. Vapaa pääsy. Marjatta Pankkosen maalauksia Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali 5.–29.6.2017, ma–pe klo 10–19 Johanna Arho-Forsblom: Kahvipussitaide tekee onnelliseksi Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali 4.–28.7.2017, ma–pe klo 10–19

TEATTERI 13.–30.6. komedia Yötön yö www.kievarinteatteri.fi 23.6.–5.8 Musiikkikomedia Elämä janottaa www.kievarinteatteri.fi 30.6.–16.7. musiikkikomedia Juhannustauti Kömin Teatteri www.facebook.com/kominteatteri

Offset- tai digipaino - tarpeen mukaan! • esitteet, flyerit ja julisteet • julkaisut, kirjekuoret, lomakkeet • messurakenteet, ja roll upit ym. • suurkuvatulosteet ... ja paljon muuta! LAATUA SUOMESTA

Keski-Suomen Painotuote Oy Teollisuuskatu 7, Äänekoski (014) 518 1400

Soita ja saat nopealla aikataululla kilpailukykyisen tarjouksen sähköpostiisi. Äänekoskella osataan!


32

Kalmarin kesän 2017 tapahtumat Nahjuksella SU 9.7. Kalmarin kesäpäivät klo 11 5.–13.7. käsityönäyttely LA 12.8. Kopiottomien traktoreiden kokoontuminen klo 12 Kesäkahvila palvelee heinäkuussa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17.30–19.30 Lisätietoja www.kalmarinkyla.net

Yhdessä tekemistä Puuha- ja eläinpuisto Veijari Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 621 663 www.veijari.fi

Kalastajakylä Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 472 395 KOLKANLAHTI, SAARIJÄRVI

HÄNNILÄNSALMI CAMPING • Viitasaari

Leppoisaa loman­ viettoa kauniissa järvimaisemissa Keitelejärven rannalla. Eri kokoisia mökkejä 2–6 hlö, hyvä caravanalue sekä runsaasti telttapaikkoja. Lapsille monipuolinen leikkipaikka ja runsaasti erilaisia pelejä. Keiteleen aalloille pääset vuokrattavalla veneellä, kajakilla tai kanootilla.

JUHANNUKSENA LEPPOISAA YHDESSÄOLOA Pe 23.6. ja la 24.6. karaoke/levytanssit! AATTONA KOKKO

Majoitusvaraukset: puh. 041 437 5952 info@hannilansalmi.fi

www.hannilansalmi.fi

HILMONKOSKEN LAVA Hilmonkoskentie 224, Kannonkoski

KESÄ 20 1 7 LA 24.6. Huikon Veljekset TO 6.7. Wähäkosket TO 13.7. Kalle Jussila & Ari Nylundin ork. LA 15.7. Kesälomatanssit Kannonkosken Pelimannit - vapaa pääsy TO 20.7. Ippe. Mansikka TO 27.7. J. Eskelinen & Onnenkulkurit TO 3.8. Jussi Roponen

Klo 20–01 • Liput 15 €

TERVETULOA VIIHTYMÄÄN!

SAARIJÄRVEN SEURAKUNTA kulkee rinnallasi.

Saarijärven kirkko avoinna 19.6–4.8.2017 ma–pe klo 11–16. Jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10 kirkossa. Tapulikahvio kesäsunnuntaisin klo 11–13.

www.saarijarvenseurakunta.fi Tervetuloa kirkkoon ja seurakuntaan!

VINTTIGALLERIASSA Kukkivat virtaavat veet Maisa Kivi 10.6.–8.7.2017 Väriä Vinttiin Siena 11.7.–26.8.2017

TAITO SHOPISSA POP UP SHOP Neenuska ja Palsanpuron paja

KESÄN AVAJAISET LA 10.6. klo 12–15 Saarijärven Käsityökeskus/ Taito Shop Paavontie 4, Saarijärvi p. 050 4131013

avoinna 1.6.–26.8.2017 ti–pe 10–17, la 10–15

Saarijärven museo, Herajärventie 2

044 459 8411, www.saarijarvi.fi/museo Avoinna klo 12–18. 1.6.–31.8. ti–su. Talvikaudella to-su. Kahvio. Opastukset tilauksesta 25 €. Veistospuisto, ryytimaa, lampaat niityllä. 10.6.-7.1.2018 Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa. Suomeen liittyvä itsenäisyyskehitys henkilöiden, ilmiöiden ja tapahtumien kautta. Mukana ovat maakunnan urheilijat välineineen ja palkintoineen. Näyttelyn esittelyt keskiviikkoisin 5.-26.7. klo 14.00. KESÄN KOHTEET OSANA SUOMIKUVAA Runeberg-näyttely & Säätyläiskotimuseo 22.6.—13.8. to-su klo 12–18, Kolkanrinteentie 39. J.L. Runeberg Saarijärvellä -näyttely. Sisustettu 1800luvun alun tyyliin. Kivikauden kylä 10.6.–13.8. ti–su klo 11–18. Heinäkuussa joka päivä. Lähes 40 eri kohdetta. Kohteessa lapsille oma toiminnallinen kylä. Kivikirveentie 10. Kesällä viikottain toimintaa ja opastuksia. Muinais– ja Luontopolkuopastus. Tiedot http://www.saarijarvi.fi/ kivikauden-kyla Juhola taiteilijaveljesten kotitila. Galleria Jarskassa esillä kuvanäyttely Juholan pientilan elämästä. 17.6.–13.8. la-su klo 12-16, Ryöppäläntie 59

Arja ja Kalevi Pihlasaho nauttivat ki

Suvun lo Vuosjärv Arja ja Kalevi Pihlasahon kesät kuluvat sekä Kannonkoskella että Kuopiossa. Mirja Laukka-Kiikkala

Kun kannonkoskelaiset Arja ja Kalevi Pihlasaho jäivät eläkkeelle, he eivät jääneetkään niille sijoilleen, vaan lähtivät uusiin elämän seikkailuihin. Pihlasahot räväyttivät epätavallisen eläkeläispäätöksen ja muuttivat Kuopioon. – Kyllä siinä riitti ihmettelemistä. Tavallisestihan kaupungeista palataan vanhuudenpäiville kotiseudulle, me teimme päinvastoin, Kalevi Pihlasaho sanoo. Parikymppisistä alkaen yhdessä eläneet Arja, 67, Kämäristä ja Kalevi, 70, Vuoskoskelta ovat matkailleet ympäri maailmaa, joten Kuopioon lähtö ei hirvittänyt. – Minä ehdotin heti Kuopiota, mutta Kalevi ilmoitti, ettei myö sinne takakätteen lähetä, Arja Pihlasaho hymyilee.


33

HET-teatteri esittää Kyyjärvellä Heikki Luoma areenalla (Nurmijoen Eräkartanolla)

Kantaesityksenä hauska komedia (musiikilla höystäen)

ireettömistä eläkepäivistään. – On ihanaa, kun ei tarvitse elää aikataulujen mukaan.

omaparatiisi löytyy ven Hanhisaaresta Karavaanireissu Rauhanlahteen muutti mietteet. – Piipahdimme torilta kiinteistövälitystoimistoon ja siellä meille esiteltiin Saaristokaupungissa sijaitseva kaksio. Se oli siinä, meistä tuli kuopiolaisia.

Ajatus kypsyi työelämässä Pihlasahot miettivät maisemien vaihtoa jo työvuosinaan. Kalevi Pihlasaho oli Kannonkosken kunnanrakennusmestarina parikymmentä vuotta ja Arja Pihlasaholla oli oma pitopalveluyritys. Ajatusta kypsyteltiin yhdessä perheen kanssa. Tero Pihlasaho halusi jäädä kotitaloon ja Jari Pihlasahon perheelle löytyi talo naapurista. Tytär Mira asuu Nurmijärvellä. – Niin ne asiat järjestyivät ja nyt me asumme Kallaveden rannalla ja poikien lähivesi on Vuosjärvi. Kyläläiset hämmästelivät Pihlasahojen muuttopäätöstä. – Arvelivat, että kyllä työ sieltä takaisin tulette. Voi olla että tullaankin, mutta vannomatta paras. Ei yhtään tiedä vaikka asuisimme vielä Huitsin Nevadassa. Mutta loppusijoituspaikkamme on varmasti Kannonkoskella, Kalevi Pihlasaho pudottelee.

Hanhisaaressa kesäpäivät Pihlasahoilla on kesämökki Hanhisaaressa, joten lasten kotien lisäksi tukikohta on myös mökillä. Rakennusmestariksi kouluttautunut Kalevi Pihlasaho rakensi itse mökin niemenkärkeen. – Aina on ves silimissä, sillä joka ikkunasta siintää Vuosjärvi. Aitan kanssa mökillä on 13 petipaikkaa, joten lapset perheineen mahtuvat samoille juhannustulille. – Serkukset ovat jo suunnitelleet ensi kesän leiriviikon ohjelmaa, kuten ruoka- ja työlistoja. On ihanaa, kun lapset pitävät yhdessä lystiä, Arja Pihlasaho sanoo. Saaren viehätys on järvi ja sen tuoma rauha. Saaren ja mantereen väli on neljä kilometriä.

Torikahvit maistuvat Kuopioon muutto viisi vuotta sitten oli onnistunut päätös. – Kuopiolaiset ovat rentoja ja avoimia ihmisiä, meillekin on tullut monta ystävää. Käymme elokuvissa, teatterissa, konserteissa ja kahvittelemme Kuopion torilla. Talon asukkaat tutustuvat

Aina on ves silimissä, koska joka ikkunasta siintää Vuosjärvi.

Nyt menee tunteisiin Käsikirj. Markku Hyvönen, ohjaus Veli-Pekka Halmila

Ensi-ilta la 8.7. klo 18 (muut esitykset 9.7.–20.8.)

Ryhmät huom! Tilauksesta myös ruokailumahdollisuus! Väliaikakahvit ja hyvä buffetti. Liput 18 e , eläkeläiset 16 e lapset alle 12 v 10 e. Varaukset Suvi 0400 564 954, suvi.kantonen@gmail.com Katso lisää www.het-teatteri.net. TERVETULOA!

Kalevi Pihlasaho

talkoissa, joita taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kalevi Pihlasaho järjestää ammattimaisella otteella. Kalakukot ovat tuttuja, sillä Arja Pihlasaho teki niitä kotikeittiössään. – Maukkaita muikkuaterioita nautimme leppoisen perunamuusin kanssa Sampo-nimisessä ravintolassa. Kuopion kesä on täynnä tapahtumia, joten koko kesä ei kulu mökillä. – Tästä on nätti piipahtaa vaikka viinijuhlille tai tansseihin. Pihlasahojen viimeisin villitys on jääkiekko. – Fanitamme Kalevan Palloa eli KalPaa täysillä.

KANAVATEATTERISSA 7.-30.7.2017

TAIVAAN TULET

KARI VÄÄNÄNEN - TIMO PARVELA - KIRSI SULONEN

WWW.KANAVATEATTERI.FI | 0400 744 197

Tekstiilitaiteilija Raisa Ilvonen

Viitakankaantie 320 44500 Viitasaari, 0400 785 934 www.hieverku.fi


34

Kesän tapahtumakalenteri

Saarijärvellä & Pylkönmäellä Kesäkuussa 8.6. Kultti & klasikko -elokuvasarjassa Paluu tulevaisuuteen. Saarijärvi-sali kello 18. 10.6. Käsityökeskuksen kesänavajaiset kello 12– 15. 10.6. Kivikauden kylän avajaiset kello 12. Teemana löydöt ja metallinetsinten käyttäminen arkeologiassa. Etsintädemonstraatio. Yleisö voi tuoda tunnistettavaksi löytöjään. Paikalla arkeologit Miikka Kumpulainen ja Eero Muurimäki. Kivikirveentie 10. 10.6. Maakuntamarssi pyöräillen Saarijärveltä Pylkönmäelle. Lähtö kello 10 sankarihautausmaalla käynnin jälkeen. 10.6. Päistärkosken myllykirkko ja Konttiakan tai -ukon valitseminen kello 13. Tilaisuus on osa Keski-Suomen kylien järjestämää Avoimet kylät -projektia. Konttikorventie 285. 11.6. Koko perheen kotiseuturetki Pyhä-Häkin kansallispuistoon oppaan johdolla. Lähtö kimppakyydein torilta kello 14.30. 16.6. Suomalaisen musiikin kesäkonsertti, Suomi 100, Saarijärvi 150 kello 19 Saarijärven kirkossa. 21.6. Juhannuskisat urheilukentällä. 23.6. Juhannustempaus Pylkönmäen keskustassa kello 9. 23.6. Kiimasen Savulenkki kello 9.30–14 Lannevedellä Hernesalmen Myllyllä. 23.6. Kekkilän juhannuskokko satamassa kello 19. 24.6. Saarijärven Paavon julkistaminen kello 9.30 kirkkopihalla. 25.6. Nuorten juhannuskisat urheilukentällä kello 12. 30.6. Kesämarkkinat Saarijärven keskustassa kello 10–18. 30.6. Teatteri Lumperon Jäniksen vuosi -näytelmän ensi-ilta kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 30.6. Cooper-testi Saarijärven urheilukentällä kello 19.

Heinäkuussa 1.–2.7. 50. Sisä-Suomen Rastipäivät Kulhassa. 2.7. Mahlu Open – mölkyn avoin Mahlun mestaruuskilpailu nuorisoseurantalon mölkkyareenalla kello 12. 2.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa 14. Ohjaus Pasi Saarinen. 4.7. Halaavat kädet -pihapaja lapsille ja nuorille kello 12–15, Kauppakatu 8. 5.7. Pelastuslaitoksen turvallisuuspäivä kello 12– 15 S-marketin pysäköintialueella. 5.7. Lomalaisten kesätanssit Kukonhiekassa kello 20–02. 5.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 6.7. Taiteilija Jouko Hackzellin Leijonatorin avoimet ovet. Musiikkia Tero Tavaila. Ennakkoilmoittautumista toivotaan, p. 0400 820 423. 7.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 8.7. Pihakirppis kello 9-15. Maksulliset myyntipaikat Saarijärven keskustassa Kauppakadun

varrella ja Paavontiellä. Paikkavaraukset p. 046 5823 738. 8.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 16. Ohjaus Pasi Saarinen. 8.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Kylpylähotelli Summassaari kello 18. 9.7. Kalmarin kesäpäivät Nahjuksella kello 11. 9.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 14. Ohjaus Pasi Saarinen. 9.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Kylpylähotelli Summassaari kello 15 ja 18. 10.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Kylpylähotelli Summassaari kello 18. 11.7. Torikeittopäivä Pylkönmäellä. 12.7. Heralan Pikkukeskiviikko kello 18. Heralan taiteilijakoti, Heralantie 3. 12.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 14.7. Kivikaudelta keskiaikaan kello 10–17 Paavonaukiolla. Toimintatuokioita ja yhdessä tekemistä. 15.7. Päivä Onnenlaaksossa – Avoin kylä -tapahtuma Lehtolassa, Koskenkylällä, Muittarissa ja Riekossa kello 10–19. Kylillä on avoinna yli kolmekymmentä erilaista tutustumiskohdetta, omakotitaloista maatiloihin, konekentästä kosteikkoon ja kappelista koppeliin. 15.7. Pentin Olympialaiset Pylkönmäen urheilukentällä. 15.7. Karhupetäjä-tapahtuma Häkkilä-Hirvaanmäen kylätalolla kello 13–15 Rauharannantie 30. 15.–16.7. Tikkajuoksun SM-kilpailut Saarijärven urheilukentällä, lauantaina kello 14 ja sunnuntaina kello 11. 16.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Kylpylähotelli Summassaari kello 18. 16.7. Kirmojen avajaiskonsertti Saarijärven kirkossa kello 19. Johanna Iivanainen, Mikko Iivanainen, Riku Niemi ja RNO:n jouset. 17.–19.7. Grafiikan työpajat, Paavontie 4. 17.7. Kirmojen opettajakonsertti kaupungintalon Saarijärvi-salissa kello 19. 17.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Kylpylähotelli Summassaari kello 18. 18.7. Kirmojen oppilaskonsertti Herajärven koululla kello 19. 18.–23.7. Suomen pisin Rompetori Ahvenlammen leirintäalueella. 19.7. Vuokravaimo-näytelmä Mahlun nuorisoseurantalolla kello 16. Ohjaus Veli-Pekka Halmila. 19.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 19.7. Kirmojen Pylkön pojat -konsertti Pylkönmäen Yrittävällä kello 19. Mikael Konttinen, Tommi Soidinmäki ja Anne Mattila. 20.7. Syödään yhdessä ja nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle -tapahtuma kello 12-15 torilla. Maija Silvennoisen puuropuffa, myynnissä lähiruokaa. 21.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 21.7. Kirmot Monitoimihallilla kello 19. Stand up Ali Jahangiri ja Heli Sutela, Petri Tavinen & Luupää, Erja Lyytinen, Paleface. 22.7. Kekkilän kalapäivät satamassa kello 12. 23.7. Herättäjäjuhlien jälkiseurat kello 18 Heralan taiteilijakodissa. 24.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Wanha Pappila kello 18. 25.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Wanha Pappila kello 18. 27.7. Kultti & klassikko -elokuvasarjassa Syntyneet tappajiksi. Saarijärvi-sali kello 18.

29.7. Piha soi -konsertti Pokella Sinisen talon takapihalla. 30.7. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 14. Ohjaus Pasi Saarinen. 31.7. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Wanha Pappila kello 18.

Elokuussa 1.8. Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmä. Teatteri ReTe. Wanha Pappila kello 18. 2.8. Toivi Järvisen puutarhajuhlat -pihatapahtuma kello 17, Herajärventie 2. 2.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 4.8. Mill Music Hernesalmen myllyllä. 4.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 5.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 16. Ohjaus Pasi Saarinen. 6.8. Kansanmusiikkimessu Saarijärven kirkossa kello 10. 6.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 14. Ohjaus Pasi Saarinen. 5.8. Sikamölkky Mahlun nuorisoseurantalon mölkkyareenalla kello 10–24. Viimeinen ilmoittautumispäivä 16.7. p. 040 416 8879. Illalla esiintyy Turo’s Hevi Gee. 6.8. Kansanmusiikkimessu Saarijärven kirkossa kello 10. Samalla vietetään kansallispukujen tuuletuspäivää. 9.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 19. Ohjaus Pasi Saarinen. 10.8. Kultti & klassikko -elokuvasarjassa Vertigo – punainen kyynel. Saarijärvi-sali kello 18. 11.8. Kesäbingo Lanneveden Sampolassa kello 18.30. 12.8. Kopittomien traktorien kokoontumisajot Kalmarin Nahjuksella kello 10–13. 12.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa yönäytöksenä kello 21. Ohjaus Pasi Saarinen. 13.8. Koko kylän kesäjuhla Lanneveden Sampolassa kello 12–15. 19.8. Rajalla-Ensemple Saarijärvi-salissa. 26.8. Konttihölkkä Konttimäellä kello 12. 26.8. Suomen luontopäivän retki Kulhanvuorelle oppaan johdolla kello 12. Lähtö kimppakyydein Tapulin parkkipaikalta kello 11.30. 26.8. Suomen luonnon päivä soi Pyhä-Häkin kansallispuistossa – Suomi 100 -konsertti kello 14. Esiintyvät naiskuoro Vaput, Mieskuoro Sirkat ja kamarikuoro Sonore. 20.8. Lumperon hölkkä kello 11. 20.8. Aittakirkko Lanneveden Sampolan aitalla kello 19. 26.8. Jäniksen vuosi Teatteri Lumperossa kello 16. Suomi 100 -näytös. Ohjaus Pasi Saarinen.

Kannonkoskella Kesäkuussa 5.6. Voimaa vanhuuteen -hankkeen näyttelyn avajaiset kirjastolla kello 11. 7.6. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 9.6. Yhteislauluilta Kannonjärven kylätalo Toi-


35

Ota talteen ! melassa kello 18–20. 10.6. Marttojen toritapahtuma kello 10–14. 10.6. Maakuntamarssi. 14.6. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 17.6. Kartingia Teeriharjulla kello 14. 20.6. Kesän ensimmäinen yhteislauluilta Nuottalassa kello 18. 21.6. Sata pyöräilijää 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Kannonkoskelta ja Kivijärveltä, tapaaminen rajalla Yläpään risteyksessä kello 19. 21.6. Kotipihan pihasoitto kello 14–16. 23.6. Letunpaistoa keskustassa kello 9 alkaen. 23.6. Juhannuskokko Lakojärven rannassa kodalla kello 20. 27.6. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. 28.6. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19.

Heinäkuussa 1.7. Kannonkoski-päivä torilla kello 10–14. Ohjelmaa ja torimyyntiä. 1.7. Mielensäpahoittaja, iloisia aikoja -näytelmä. Teatteri ReTe. Vuoskosken kesäteatteri kello 18. 1.7. Telaketjun konsertti keskustassa kello 22. 2.7. Marttojen rantakalakeitto ja Antin Soitto Nuottalassa kello 13. 2.7. Avoimet puutarhat -tapahtuma kierrätyspuutarha Villa Kotilassa, Leppälänkyläntie 4b kello 12. 2.7. Mielensäpahoittaja, iloisia aikoja -näytelmä. Teatteri ReTe. Vuoskosken kesäteatteri kello 15 ja kello 18. 2.7. Savusaunaa ja loitsuja -tapahtuma Lakomäen metsäkartanolla. 4.7. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. 5.7. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 8.7. VIII Pekan Pyrähdys kello 11.00. Lähdöt urheilukentältä kello 11. Matkat 5 kilometriä, 10 kilometriä, puolimaraton, maraton ja 50 kilometriä. 9.7. Koko perheen leikkipäivä leikkikentällä kello 15–17. 11.7. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. Tavoitteena vähintään 100 laulajaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. 12.7. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 15.7. Heinäseipäänheiton MM-kilpailut ja lasten Poppi-olympialaiset urheilukentällä kello 12 alkaen. 15.7. Suomi 100 -vuotta tanssit Hilmonkosken lavalla kello 20. 15.7. Kartingia Teeriharjulla kello 14. 18.7. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. 19.7. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 21.7. Kesäjuhla Kotisalossa Kytökorven Kävijät ry:n majalla kello 18. Arpajaisten tuotto kyläkirjan hyväksi. 22.7. Lomabingo Kannonjärven kylätalo Toimelassa kello 14–16. 25.7. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. 26.7. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19.

Elokuussa 1.8. Nuottalan yhteislauluilta kello 18. 2.8. Yhteislähtö pyöräilemään torilta kello 19. 12.8. Kotiseutupäivä kirjastolla kello 10–14. Mahdollisuus tutustua kirjaston kotiseutukokoelmaan sekä kotiseutuarkistoon. 18.8. Karaoke Kannonjärven kylätalo Toimelassa kello 20–01.

26.8. Yleinen uistelukilpailu Uittosalmikisa Vuosjärvellä kello 10–17. 26.8. Sata yötä sataan -päivän juhlintaa 4. tähden iltana koululla kello 18. 26.8. Venetsialaiset Lakojärven rannassa kodalla kello 20. 29.8. Maanpuolustusilta koululla kello 18–20.

Näyttelyt 10.6.–8.7. Kukkivat virtaavat veet. Maisa Kiven näyttely Saarijärven Käsityökeskuksessa. 10.6.–7.1.2018 Paavon polku – takamaasta keskisuomalaiset Suomea rakentamassa -näyttely Saarijärven museossa johdattaa kävijän Runebergin ajoista Suomen nykypäivään pohjoisen Keski-Suomen henkilöiden ja tapahtumien kautta. Museo on avoinna 1.6.–31.8. ti–su kello 12– 18, muulloin to–su kello 12–18. Herajärventie 2. 11.7.–25.8. Väriä vinttiin. Saarijärven taiteilijaseura Sienan näyttely Saarijärven Käsityökeskuksessa. 8.8.–1.9. He ovat yhä keskuudessamme. Janne Heinosen näyttely Saarijärven kaupungintalolla. Avoinna ma–to 9–15.30, pe 9–15.

Ylös, ulos &liikkumaan Bocciaa Kalmarin Nahjuksella maanantaisin kello 18.30–20.30. Tiistaimölkky Mahlun nuorisoseurantalon mölkkyareenalla kello 19. Kuntokymppi tiistaisin Mannilan kuntoradalla kello 19. Matkat 0,4–10 kilometriä. Keskiviikkokisat 5–15-vuotiaille Saarijärven urheilukentällä 9.8. saakka. Saarijärven Pullistuksen kuntorastit kaiken ikäisille torstaisin kello 17–18.30 vaihtuvissa paikoissa. Lisätietoja seuran kotisivuilta ja Sampolehden seuratoimintapalstalta. Frisbeegolfin viikkokisat Kusiaismäessä lauantaisin kello 15. Frisbeegolfradat Kusiaismäessä, Ahvenlammella, Kalmarissa, Pylkönmäellä ja Summassaaressa. Kaupunkiluontorastit heinäkuun ajan Saarijärven keskustassa. Ohjeet Iitan kahviosta Paavonaukiolta. 3.7., 5.7., 7.7. Maisan jooga kello 10–11.30 Kauppakatu 8.

Nähtävää & koettavaa Puuhapuisto Veijari. Avoinna 3.6.–8.8. joka päivä kello 11–18, myös juhannuksena. Kolkanlahdentie 118. Kalastajakylä. Avoinna 3.6.–8.8. joka päivä kello 11–18, myös juhannuksena. Kolkanlahdentie 118. Kivikauden kylä. Avoinna 11.6.–14.8. kello 11–18 ti–su, heinäkuussa joka päivä. Kivikirveentie 10. Säätyläiskotimuseo ja Runeberg-näyttely. Avoinna 18.6.–16.8.2015 to–su kello 12–18. Kolkanrinteentie 39. Juhola, Tapperin taiteilijaveljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Avoinna 17.6.–13.8. la–su kello 12–16. Maapallopatsas. Matti Rutasen elämäntyö hänen kotipihassaan Mahlulla on Saarijärven suosituimpia nähtävyyksiä. Myllymäentie 1229. Jakolan tila. Yksi maamme suurimmista yksityisistä museokokoelmista. Karajoentie 294 A, Pääjärvi. Hernesalmen mylly. Kain Tapperin veistämä näyttelijä Tarmo Mannin patsas. Napulanpolku 4. Saarijärven kirkko. Vuonna 1849 valmistuneen kirkon rakentamista johti Jaakko Kuorikoski. Aleksandra Såltinin tekemä alttaritaulu. Pylkönmäen kirkko. Jaakko Kuorikosken suunnittelema kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1864. Kirkkoon 1920-luvulla tehdyt uudistukset suunnitteli Alvar Aalto. Keskustie 40. Kannonkosken kirkko. Pauli Blomstedtin suunnittelema funkkistyyliä edustava kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1938. Kirkko on Museoviraston suojelukohde. Kirkkotie 13. Pyhä-Häkin kansallispuisto. Ikimetsiä ja suoalueita. Katettu taukopaikka, keittopaikka ja laavu. Viitasaarentie 2119. Kulha. Luonnonsuojelualue, jossa Kulhanvuori kohoaa 260 metrin korkeuteen. Konttimäentie 1100. Julmat Lammit. Luonnonsuojelualue Runebergin maisemissa. Nuotiopaikka, näköalatasanne ja uimaranta. Kokkolantie 886. Piispala. Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Kannonkoskella. Maisemapolku Öijänhiekkaan. Poukamassa laavu ja tulipaikka. Kurssitie 40. Kukonhiekka. Tanssia viikonloppuisin syksyyn saakka. Esimerkiksi 24.6. Anne Mattila & Dejavu ja Suvi Teräsniska, 8.7. Reeta & Lumo, Katri Helena ja 12.8. Läpivalaisu ja Arja Koriseva & Fortuna. Kukonhiekantie 35. Hilmonkosken lava Kannonkoskella. Juhannustansseissa 24.6. Huikon veljekset. Tanssit myös esimerkiksi 6.7., 20.7., ja 3.8.

Yhdisty st kesäka en hvilat s.22.

Tiedot tapahtumista perustuvat järjestäjien ilmoituksiin. Seuraa ilmoittelua Sampo-lehdestä.


2017

LOMASAMPO

36

MUISTILISTA KESÄKODIN SISUSTUSOSTOKSILLE

SÄNKY

SOHVA

TÄKKI+TYYNY

VALAISIN

MATTO

KESÄKALUSTEET

Kaikki hyvä on lähellä.

Saarijärvi Palvelemme Ma-Pe 7–21, la 7–21, su 10-18

Tervetuloa palvelevaan kesäkauppaan!

Jyväskyläntie 35, 43100 Saarijärvi, p. 040 848 1450 Av: ma suljettu, ti–pe 10–17, la 10–13

Keskitie 5, 44500 Viitasaari, p. 040 516 0284 Av: ma–pe 10–17, la 10–14

wilmakodinsisustus.fi • wilma@ kodinsisustus.inet.fi

VAIN PARASTA LEMMIKILLESI!

Heikki ja Arja

Meiltä laadukkaat tarvikkeet aktiiviseen kesään!

SAARIJÄRVI

Paavontie 28 Saarijärvi, puh. 040 197 8001 Kotiinkuljetus 040 197 8002

Olemme myös Facebookissa www.facebook.com/ kmarketsaarijarvi

Kauppakatu 2 , Saarijärvi puh. 040 743 8784 www.aesabra.com Avoinna ma–pe 10–18, la 11–14

lemmikkitarvikkeet • ruuat • kalat ja akvaariot • kynsienleikkaus • trimmaus

KESTÄVÄ JA TALOUDELLINEN UPO RF5612 jääkaappi-pakastin ● Energialuokka A++ ● LED-näyttö ● Ovihälytin ● Ionisoija jääkaapissa ● Minimal Frost-pakastin

649€

UPO R6612 jääkaappi ● Energialuokka A++ ● LED-näyttö ● Dynamicooling ● Kosteudensäädin vihanneslaatikossa

699€

UPO FN6612 kaappipakastin ● Energialuokka A++ ● LED-näyttö ● Pakastusteho 18 kg/vrk ● NoFrost automaattisulatus

749€

Laadun lisäksi näillä tuotteilla

5 VUODEN TAKUU!

KESÄRENKAAT REILUIN Kunniavuorentie 5 , Saarijärvi, puh. 0400 649 292 ENNAKKOHINNOIN! KAIKKIIN AUTOMERKKEIHIN: KESÄRENKAAT – Huollot, korjaukset ja varaosat Hanki 4 henkilöauton kesärengasta 14” = 40€ EDULLISESTI! 21.3. mennessä, saat ennakkoalennusta! VW Alkuperäisvaraosat 15” = 50€ Tuo vanhat kesärenkaasi meille, asennamme – 3D-nelipyöräsuuntaus Kysy tarjous! 16” = 60€ uudet vanteille ja säilytämme niitä, kunnes – Diagnostiikkatestit, jakopääremontit ym. vaihto on ajankohtainen. Tarjous voimassa 17” = 70€ vain kuluttaja-asiakkaille, ei voi yhdistää – Renkaat, vanteet, rengastyöt muihin tarjouksiin. 18” tai suurempi – Tuulilasin vaihdot ti in D-nelipyöräo st a =380€ Ilm Teollisuustie 20, puh. 03 4482 149 –PARKANO Ilmastointihuollot us 69€ €

huolto 69

Yli 30 vuotta luotettavaa kodinkonekauppaa

AKUN RADIO OY Nahkurintie 4, 43100 Saarijärvi, p. 014 422 116

HYVISSÄ KÄSISSÄ euromaster.fi

suunta

Lomasampo  

Saarijärven kesälehti 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you