Page 1

Kesämielellä Viispiikkisen kesälehti 2017


Kesämielellä Hiekat, sorat, CE-hyväksytyt soramurskeet hyvälaatuista salaojahiekkaa ym.

Puromäen Sora 0400 966 584

Karstulan ja Saarijärven rajalta vt. 13 varrelta

Paletti palvelee Kyyjärvellä!

Kesäherkut ÄRRÄLTÄ

Maisteri sahurina Filosofian maisteri Johannes Heikkilä jatkaa isänsä Erkki Heikkilän jalanjäljissä hirrenveistäjänä ja sahurina. Karstula Anne Mietala

Välipalat, kahvi, tuoreet pullat ja tietenkin jätskit ja limut.

Kolmekymmentävuotias Johannes Heikkilä on ikänsä, mutta myös koulutuksensa puolesta melko uniikki yksilö hirsiveistäjien harvenevassa ammattikunnassa. Hän on opiskellut historiaa Jyväskylän yliopistossa ja valmistunut filosofian maisteriksi. Opettajan tai tutkijan työ ei juuri nyt kuitenkaan vedä vertoja hirsien veistämiselle ja yrittäjyydelle. – Oma yrittäjäpolku on ollut osittain tietoinen valinta, mutta myös ajautumista – kuten elämässä yleensä, Hirsityö Heikkilän yrittäjä Johannes Heikkilä pohtii.

www.seponkulta.fi

Sepon Kulta

R-KIOSKI KARSTULA

KESKUSTIE 1, KARSTULA, AVOINNA MA–LA 7.30–21 I SU 9–21

Kiinnostus perinteiseen hirsirakenta-

miseen on aika paljon myös veren perintöä, sillä Hirsityö Heikkilä on hänen isänsä Erkki Heikkilän perustama. IsäHeikkilä on jäämässä eläkkeelle näinä päivinä, mutta on luvannut olla mukana yrityksen toiminnassa edelleen. Hirsityö Heikkilä on perustettu vuonna 1995. Perinnerakentaminen sopii hyvin historiasta kiinnostuneelle nuorelle miehelle – hirsissä kun näkyy eletty elämä jopa satojen vuosien takaa. – Minun ei tarvitse perustella itselleni, että onko tässä mieltä. Ilman muuta tämä on mielekästä tekemistä – ja aika eettistä rakentamista kaikin tavoin. Korjaamme ja teemme rakennuksia, jotka säilyvät satoja vuosia. Jos vain raha kiinnostaisi, töitä pitäisi tehdä pelifirmassa tai pankkialalla, sanoo Johannes Heikkilä.

Kaikki saman katon alta... Ma–pe 10–19, la 10–17, su 12–18 ma–la 8–21, su 10–21 ma–pe 10–18, la 10–16

Vaasantie 2, 43700 Kyyjärvi

www.palettikauppakeskus.fi

Toteuta unelmasi

Haaveissa hirsihuvila tai muu vapaa-ajan rakennus? Haaveiletko hengähdyspaikasta arjen keskellä tai kakkoskodista lomapäiville? Soita ja sovi tapaaminen: Honka-myyjä Petri Humppi petri.humppi@honka.com, 040 5937 927 Johannes Heikkilän kotipaikalla Karstulassa on sekä vanha puulämmitteinen sauna että savusauna.

WWW.HONKA.FI

2


Perinnerakentaminen lainehtii suosion aalloilla Lonnan saaren uusi hirsinen designsauna on veistetty käsin Karstulassa. YRITTÄMINEN Karstula Anne Mietala Perinteinen hirren käsinveisto on kysytty ja arvostettu taito. Alan kärkiosaajiin lukeutuu Hirsityö Heikkilä Oy Karstulasta. Hirsiveistämön viimeisin näyte sen erikoisosaamisesta on Lonnan saaren yleinen sauna, joka avattiin yleisölle 16. toukokuuta. Pikkuinen 150 metriä pitkä entinen miinanrakennussaari kuuluu Suomenlinnan hoitokuntaan ja sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä seitsemän minuutin lauttamatkan päässä mantereesta.

vuoden 2016 alussa. Sahauksen jälkeen yli kymmenmetriset hirret kuivattiin koneellisesti Honkarakenteen kuivaamossa Karstulan Humpilla. Kuivatut puut sahattiin pelkkahirreksi yrityksen omalla sahalla, minkä jälkeen alkoi taituruutta vaativa hirsikehikon veisto. Rakennusaikainen perustus oli 20 metriä pitkä ja 8,5 metriä leveä. Rakennuksen seinäpinta-alasta piilutettiin kirveellä reilut 220 neliömetriä. Kun hirsikehikko oli valmis ja hirret numeroitu, kehikko purettiin kuljetusta varten ja pystytettiin uudelleen rakennuspaikalle Lonnan saaressa.

Lonnan sauna on Hirsityö Heikkilän kautta aikojen suurin ja vaativin toimitus. Vähän alle 200-neliöisen designsaunan on suunnitellut Anssi Lassila, joka on muun muassa palkittu Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla Kuokkalan Puukuokan suunnittelijana. Lonnan saunan rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. – Ymmärsin heti tarjouspyynnöstä, että nyt on kyseessä rakennustaidetta, ei mitään bulkkia, sanoo Hirsityö Heikkilän toimitusjohtaja, yrittäjä Johannes Heikkilä.

Hirret kuljetettiin saarelle erikseen tätä toimitusta varten varatulla lautalla juhannusviikolla. – Oli siinä maalaispojalla ja maakravulla ihmettelemistä.

Koska kyseessä ei ollut mikä tahansa tavallinen hirsirakennus, Heikkilä joutui todistamaan tilaajille, että yrityksessä osataan tehdä esimerkiksi suunnitelman mukaiset hirsiliitokset ja piilutukset kirveellä. Karstulalaisfirma läpäisi auditoinin. Pian tämän jälkeen Anssi Lassila ja Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttajaväki matkasivat Karstulaan Heikkilän vieraaksi. – Kävimme suunnitelman läpi yhdessä hyvässä hengessä.

Rakennuttajat pääsivät ensimmäisenä saunaan joulukuussa 2016. Saunan parvelta on huikeat näkymät suoraan merelle. – Löylyt on hyvät: kosteat ja rauhalliset. Se on ihmeellistä, miten hiljaista siellä on, vaikka Kauppatori on vain puolentoista kilometrin päässä, pohtii Heikkilä. Lonnan saunan lisäksi Hirsityö Heikkilä sai äskettäin valmiiksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Sparvinin talon peruskorjauksen Jyväskylässä. Työ Jyväskylässä jatkuu edelleen, sillä Sparvinin talon korjauksen yhteydessä kävi ilmi, että Sparvinin talon viereinen Makasiinirakennus

Saunaprojekti alkoi puiden kaadolla

Perinnerakentamisessakaan kaikkea ei tarvitse tehdä käsin. Vaakavannesahaa käyttää Johannes Heikkilä. on pahoin vaurioitunut. Johannes Heikkilä huomasi tupajumin aiheuttamat tuhot muutama viikko sitten, kun hän oli työporukoineen vaihtamassa Makasiinirakennuksen alimpia hirsiä. Heikkilän huomio oli tärkeä, sillä tupajumi olisi pahimmassa tapauksessa saattanut levitä Toivolan vanhan pihan muihin rakennuksiin. – Käytännössä lähes kaikki hirret korvataan vanhoilla, mutta hyväkuntoisilla hirsillä. Vain muutama alkuperäinen hirsi jätetään malliksi. Yli 150 vuotta vanhan rakennuksen omistaa Jyväskylän kaupunki, mutta se tulee Keski-Suomen museon käyttöön työpaja- ja näyttelytilaksi.

Ymmärsin heti tarjouspyynnöstä, että nyt on kyseessä rakennustaidetta, ei mitään bulkkia.

Hirsityö Heikkilän ammattitaitoa voi ihastella muun muassa Koiramäen teemapuistossa Särkänniemen huvipuistossa Tampereella. Teema-alueen kelopelkkarakennukset: hevostalli, navetta ja luhtiaitta, on veistetty käsin venäläisestä pelkkahirreksi sahatusta kelosta Karstulassa.

3

Vaikka yrityksellä on juuri nyt kova meno päällä, alalla menestyminen ei ole silti helppoa. Perinnerakentaminen on pitkälti käsityötä ja siten työvoimavaltaista. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä vanhanaikaisesti. Siksi hirsiveistämön sahauskentällä kiiltelee uudenkarhea vaakavannesaha. Tyypillinen hirsirakennuksen korjaustyö on alimpien hirsikerroksien vaihtaminen. Kengityksessä talo tai osa siitä nostetaan tunkeilla, poistetaan lahonneet hirret ja sovitetaan uudet alkuperäisiä vastaavat hirret lahonneiden tilalle. – Varastossamme on puretuista hirsirakennuksista talteen otettuja vanhoja hirsiä, joista saadaan patinoitunutta vaihtomateriaalia. Voimme myös sahata tuoreesta puusta tai kelosta kulloisenkin kohteen vaatimusten mukaisia vaihtohirsiä. Kohteet ovat yleensä projektiluonteisia. – Olemme perinnerakentajarekisterissä, jota kautta satelee tarjouspyyntöjä ja kontakteja.


Kesämielellä KeskusKirppis Keskustie 6, Karstula

Av. ma–pe 9–17, la 9–14. TERVETULOA

OSTAMAAN TAI MYYMÄÄN! VIIKKOHINNAT

Hedelmäpuut ja marjapensaat

RAJALAN TAIMISTO Timo Viertamo Kiminki, Karstula

1 viikko / 23 e 2 viikkoa / 45 e 3 viikkoa / 67 e 4 viikkoa / 80 e

p. 050 5647 219 timo.viertamo @gmail.com

Ja kauppa käy.... Puh. 014 461 373,

karstulan-keskuskirppis. webnode.fi

IT-TUKIPALVELUA KARSTULASSA YKSITYISILLE JA YRITYKSILLE

Tarvitsetko apua tietokoneongelmissa tai verkkoyhteyksissä? 25 vuoden kokemuksella IT-Palvelu Halinen palveluksessasi, soita ja kysy 040 553 8855 / Kari Halinen. Katso lisää facebook.com/itpalvelu.halinen

Aurinkoisia kesäpäiviä seudullamme! t. Viispiikkisen väki

Kuljetusliike

KISSA VIEKÖÖN +358 400716 716266 266 0400

  Muutot

  KuljetuKset

  MuuttolaatiKot

PAKETTI- JA KUORMA-AUTOLLA www.kuljetuskissaviekoon.fi

NAUTI KESÄSTÄ!

Kesämielellä

Meiltä kesän pikku ”kiusoihin” luonnon hoiteet CARMOLIS perheen tuotteet

Viispiikkisen kesälehti. Jaetaan joka talouteen levikkialueella sekä käyntikohteisiin ja infopisteisiin.

KESÄTARJOUS

-15%

TERVETULOA!

TERVA- JA PIHKAVOITEET, LUONNON SHAMPOOT JA SAIPPUAT ym.

Luontaistuote

PÄIVÄNKEHRÄ Keskustie 8, KARSTULA p. 461 308 Av. ma–pe 9–17, la 9–13

Viispiikkinen on kerran viikossa Kannonkoskella, Karstulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä ja Pylkönmäellä ilmestyvä paikallislehti. Osoite: Virastotie 3, Karstula Päätoimittaja: Ilkka Salonen

Kannen kuvan ikuisti Lauri Salminen.

KAIKENKATTAVAT LVI-TYÖT JA PALVELUT mm. maa-, ilma-vesi, ilmalämpöpumput ja aurinkoenergia

Meiltä myös aurinkovoimalat

3 kWp 3-vaihejärjestelmä alkaen

4605€ sis. alv 24%HUIPPU-UUTUUS!

GREE:n patentoimalla 2-aste kompressorilla ennennäkemätöntä lämmitystehoa vielä -30C asteen steen lämpö lämpötilassa p tilassa

Myös kaikenlaiset MÖKKISÄHKÖT

U-Crown 35-A/W perusasennuksella

1890€

KAIKKI LVI-TYÖT JA NYT MYÖS SÄHKÖASENNUKSET! 

alk.

649€

Lämpöpumppujen ja kylmiöiden kaikkien merkkien huollot ja korjaukset.

p. 040 153 4181 • info@lvimore.fi • www.lvimore.fi

Myös rahoitus!

4

Älä jätä koiraa kuumaan autoon LEMMIKIT Koiran jättäminen kuumaan autoon voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja muistuttaa, että lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Parkkipaikalle autoon jätetyt koirat ovat jokakesäinen ongelma. Aurinkoon jätetyn auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi jo maltillisissa lämpötiloissa, eikä kesähelteellä auton jättäminen varjoonkaan riitä. Myös pilvisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta hengenvaaralliseksi tai vähintäänkin tukalaksi.


Kesämielellä Automyynti – Automyynti – Automyynti

HINAUSPALVELU 0400 564 185 • Myös vakuutusyhtiöiden suoraveloitus

www.autojyti.net Heikkilänmäentie 1, Karstula p. 0400 564 185

PAKETTIAUTOKULJETUKSET JAKELUT MUUTOT VARASTOINTI

p. 0400 641 523

juha.perhonen@kuljetusperhonen.fi Erämäentie 352 A, KARSTULA

KARSTULA

Kyyjärven kirkkoherra Tarja Sulkala on oppinut hyväksymään oman epätäydellisyytensä.

Turvassa Jumalan kämmenellä TYÖ Kyyjärvi Anne Mietala Kirkkohäiden määrä on vähentynyt, arvioi Kyyjärven seurakunnan kirkkoherra Tarja Sulkala. Avoliittojen yleistyminen selittää suuntausta vain osittain. – Ajattelen, että kaiken kaikkiaan ihmisten sitoutuminen on epävarmempaa ja halutaan jättää eräänlainen varauloskäynti. Syitä on toki muitakin, pohtii Tarja Sulkala. Miksi kenenkään kannattaisi mennä vihille kirkossa? – Kirkollisessa vihkimisessä pyydetään avioliitolle Jumalan siunaus. Koska tiedämme, että olemme epävarmoja ja vain ihmisiä, voimme turvautua siihen, että olemme Jumalan kämmenellä kaikesta huolimatta. Kyyjärven kirkossa vietetään toki tänäkin kesänä häitä. Sulkalan tapana on keskustella parin kanssa ennen tilaisuutta ja käydä tuleva toimitus läpi parin kanssa. – Yritän tehdä niin, ettei pari jännittäisi ihan niin paljon. Vaikka on se silti jännittävä tilanne, Sulkala naurahtaa. Kirkossa soitettava musiikki ei voi Sulkalan mielestä olla mitä tahansa musiikkia, koska musiikilla on niin iso merkitys ihmisen mielelle. – Joku musiikki ei vain kanna sitä hetkeä, kun ollaan Jumalan edessä. Siksi musiikin tulisi olla tilaisuuteen sopivaa. Tarja Sulkala aloitti Kyyjärven

seurakunnan kirkkoherrana huhtikuussa. Uusi koti löytyi Pölkin kylältä noin reilun kymmenen kilometrin päästä Kyyjärven taajamasta. Hän muutti Säynätsalosta. – Halusin sivukylälle asumaan. Ajattelin, että on kiva tulla kotiin ja levähtää, koska olen paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Pidän luonnosta, rauhasta ja hiljaisuudesta. Kotioloissa hän harrastaa muun muassa puutarhanhoitoa. – Minulla ei ole suuria paineita puutarhan suhteen. Haluan vain nähdä sen kasvun ihmeen, kun taimesta kasvaa tomaatti, kukka tai jotain muuta. Aion istuttaa pihaan marjapensaita ja omenapuun. Joko kirkkoherra voi sanoa olevansa Kyyjärveltä? – Kyllä. Minä sanon asuvani Kyyjärvellä, jos minulta sitä kysytään. Ajatus kirkkoherrana toimimisesta on verrattain uusi hänelle. Ensimmäistä kertaa se kävi hänen mielessään jatkokoulutuksessa kolme vuotta sitten, kun hän oli jo valmis pappi, mutta pätevyys kirkkoherran viran hakemiseen puuttui. Hän valmistui teologian maisteriksi kahdeksan ja puoli vuotta sitten. Sitä ennen hän teki pitkän työuran diakonina. – Soveltuvuustestissä sanottiin, että sopisin pienen seurakunnan kirkkoherraksi. Silloinkin vielä pohdin, että onko minusta kirkkoherraksi, koska siinä on niin paljon vastuuta. Mietin sitäkin, että ehdinkö enää siihen tehtävään ikäni takia.

Kahden kuukauden työkokemuksen jälkeen hän voi todeta tehneensä oikean ratkaisun. – Olen tosi innostunut siitä, että olen sellaisella paikalla, jossa voin itse suunnitella työni ja katsoa eteenpäin. On toki vastuuta, mutta myös vapautta. Sulkalalle on tärkeää, että hän saa puhua Jumalan armosta, armollisuudesta. – Me kelpaamme ihmisinä Jumalalle. Ja jos me kelpaamme Jumalalle, se riittää myös ihmisille. Meidän ei tarvitse tulla täydellisiksi. Eikä meistä sellaisia tule, vaikka kuinka yrittäisimme. Tätä viestiä haluan viedä eteenpäin. Epätäydellisyyden hyväksyminen itsessä otti kirkkoherrallekin aikansa. – Olen ollut suorituskeskeinen ihminen. Siitä vapautuminen on ollut iso prosessi. Olen oppinut, että saan tehdä virheitä eikä koko minä hajoa siihen. Kirkkoherrana hän on alati arvostelulle avoin. Hän myöntää, että tulee joskus miettineeksi, pitävätkö ihmiset hänestä vai ei, vaikka niin ei pitäisi tehdä. Sillä, mitä muut ihmiset hänestä ajattelevat, ei ole lopulta merkitystä viran hoidossa. – Tässä virassa joutuu tekemään ratkaisuja, jotka eivät ole kaikille mieleisiä – se ei ole mahdollista. Haluan ennen muuta miettiä sitä, mikä on paras vaihtoehto, mikä on oikein ja minkä koen Jumalan tahdoksi, Tarja Sulkala sanoo.

5

PILKETTÄ ELÄMÄÄN! - pihapuun kaadot, vakuutus on - puun pilkonta - polttopuut - laudelaudat ym.

SUOMENSELÄN PUUPILKE OY P. 040 5437 589

AUTOHUOLTOA 30 v. AMMATTITAIDOLLA ● BG AUTOMAATTIVAIHTEISTOHUOLTO ● MÄÄRÄAIKAISHUOLLOT - öljynvaihdot - jakohihnanvaihdot ● VIKADIAGNOSTIIKKA ● ILMASTOINTIHUOLLOT ● KATSASTUSHUOLLOT - jarrudynamometri - pakokaasuanalyysi ● 4-PYÖRÄSUUNTAUS ● RENGASMYYNTI JA -TYÖT

Peltokankaantie 91, KIVIJÄRVI 040 822 0654, 014 481 265 klo 8–16

TUULILASIT JA KORJAUKSET • vakuutusyht. korjaukset • traktoreiden lasit • asennus/asennustarvikkeet • lasit ja lasitustarvikkeet • mittaikkunat ja -ovet • sälekaihtimet • taulujen kehystykset ym.

-TERASSILASITUSjärjestelmät • Kaikki autojen lasit • Tuulilasiasennukset • Tuulilasikorjaukset Keuruuntie 366, Karstula • Kiveniskemien korjaukset Puh. 040 5626 736

TEPS-LASI KY

kuljetukset •• KULJETUKSET

jAkelukuljetukset •• JAKELUKULJETUKSET • AutossA kAPPAletAVARANostuRI • AUTOSSA KAPPALETAVARANOSTURI Pylkönmäentie 674, 674, 43500 Pylkönmäentie 43500 kARstulA KARSTULA

p. p. 0400 0400 396 396 399 399

harri.nuolikoski@gmail.com harri.nuolikoski@gmail.com


Kesämielellä

Jokelantien varteen rakentuu toisenlainen kotikirppis Matin lentomakasiini tarjoaa koko perheelle monenlaista ja mielenkiintoista tutkittavaa.

Pirjo ja Matti Piipposella on vielä paljon tehtävää, mutta selvä suunnitelma vie hommaa eteenpäin. Myytäville tavaroille on rakennettava ja järjestettävä paikat, joista niitä on helppo katsastella ja tutkia.

toiminta aloitetaan pienimuotoisesti ja kesän jälkeen katsotaan, mikä on tilanne. Kävijöistä riippuu, miten jatketaan. – Olen ollut kaukaa viisas. Hallista saa villottamalla, yläpohjan laitolla ja lattian valamisella lämpimän tilan, Matti huomauttaa. Jos kesä menee hyvin, suunnitelmissa on, että hallista tehdään siinä vaiheessa lämmin ja jatketaan toimintaa. Silloin pohditaan myös vuokrapöytä mahdollisuutta ja kotikirppiksen muuttamista liiketoiminnaksi. – Lähdetään varovasti liikkeelle ja edetään kysynnän mukaan. Olen ollut lähes koko ikäni yrittäjänä, 33 vuotta yhteen menoon. Tiedän, että aloitus on aina tietynlainen puristus.

– Tämä vanhempi hallirakennus on kesäisin lähes tyhjä, kun koneet ovat uudessa ja maatalousvehkeet ulkona. Matin lentomakasiinin tähtäimessä on nostaa koko seinän levyiset ovet ylös, kesäkuun puolessa välissä ja toivottaa kävijät tervetulleeksi. Helteisinä päivinä tältä kirpputorilta ei sisätilasta ihan heti ilma lopu. Kirppishallin piha-alue

Viime vuoden marraskuussa Piipposet pitivät kirpputoria kaksi viikkoa entisen Pitopirtin tiloissa. – Aika oli lyhyt, mutta tosi kiva kokemus. Piipposten suunnitelman ykkösvaihe on käynnissä. Se ei yskähtele kuin Perussa aikanaan pienlentokone ennen nousua. Käynnistyykö, ei käynnisty. – Kone nousi ilmaan, miksi ei tämäkin.

LENTOMAKASIINI Kannonkoski Tuula Karhila Käräjämäessä asuvat Matti ja Pirjo Piipponen ovat jonkin aikaa ynnäilleet asioita yhteen. Pariskunta muutti kuusi vuotta sitten Sipoosta, Kannonkosken vapaa-ajan asunnolle asumaan pysyvästi. Aikanaan tehty lupaus oli toteutettu. – Kun muutettiin tänne, meillä oli kaksi huushollia mukana ja täällä valmiina kolmas, täysin toimiva koti. Pariskunta katselee toisiaan ja tunnustaa, että nyt talous- ja tarvetavaraa on reippaasti yli oman tarpeen. Ne halutaan eteenpäin ja tilaa tyhjäksi. – Idea kirpputorista lähti hänestä, Pirjosta, Matti huomauttaa ja katsahtaa vaimoa. – Totta. Kotona on liikaa tavaraa. Olen koko ikäni kiertänyt kirpputoreja ja sitäkin tavaraa tulee nyt mukaan. Kun myyntiin tulevaa tavaraa on paljon, siihen tarvitaan tilat. Tällä kertaa asioitten ynnäily tuotti tulokseksi, että vanhasta lentokonehallista tehdään 100 neliön, Matin lentomakasiini.

tasoitetaan parkkipaikaksi. Valmistumassa on myös ulkoveesee ja pieni kahvio. – Kahviosta minulla on päässä ihan oma visio. Odotan kovasti, että pääsen toteuttamaan sitä, Pirjo huokaisee. Hallirakennus on muotoutumassa hyvää vauhtia oikeaksi kirpputoriksi. Seinille tulee hyllytilaa, myyntilaareja ja rekkejä keskiosalle ja tietenkin

omaa tilaa huonekaluille ja muille isommille käyttötavaroille. – Tiedän omasta kokemuksesta, että retrotyyppistä tavaraa etsitään nykyään myös maaseudulta. Ne ketkä sitä etsivät, löytävät tiensä tänne sivummallekin, Pirjo huomauttaa. Innokasta pariskuntaa kuunnellessa tulee tunne, että tälle kirppikselle pitää varata aikaa. Tavaroiden lisäksi esillä ovat pienlento-

koneet, Ikarus ja Cessna. Niihin voi tutustua ja käydä vaikka kokeilemassa, miltä tuntuu istua koneen ”puikoissa”. Ihmettelemässä voi käydä myös vieressä sijaitsevaa 330 metrin mittaista peltosaralle tehtyä kiitorataa. – Hyvällä säällä voi ilmaankin päästä, Matti huomauttaa. Matin lentomakasiinin


Matti esittelee ja kertoo mielellään harrastuksestaan. Ikarus ja Cessna työnnetään ulos hallista aukioloaikoina.

Omalta peltosaralta taivaan tuuliin

Tällä kirpputorilla on miehillekin katseltavaa ja tutkittavaa. – Muutakin löytyy kuin nämä koneet, lupaa Matti Piipponen.

7

Matti Piipponen on harrastanut lentämistä vuodesta -83 saakka. Ensimmäinen kone, kaksipaikkainen ultrakevyt Ikarus C42B pienlentokone ja uusin, nelipaikkainen Cessna ovat nyt uudessa hallissa. – Kenttä on käytössä vain kesäisin eli tilapäiskäytössä. Tästä syystä ilmailulaki ei vaatinut mitään lupia pienkonekentän perustamiseksi. Mutta, muuten lentoliikenne on tiukasti kontrolloitua. Lentosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä, jos ei lennä yleisille lentokentille ja lentää voi vapaasti alle 2000 jalan korkeudessa. Sitä korkeammalle mentäessä tarvitaan aina lupa ja kauemmaksi lähdettäessä lentosuunnitelma. – Ilmassa voi käydä heittämässä lenkin ihan kuin autolla maalla, vaikka kylälle ja takaisin. – Aina katson netistä sään, varotukset ja rajoitukset, koska tämä on nykyisin armeijan ilma-aluetta ja toimintaa on kovasti. Omat havainnot ilmasta ja kelistä ovat myös ratkaisevia. Piipponen tyytyi pitkään lentelemään vain Suomen ilmatilassa. Cessnan oston jälkeen, kavereiden kanssa ilmaan heitetty ajatus ulkomaille lähdöstä, toteutui viime kesänä. – Käynti Malagassa oli jännittävä kokemus. Ei siitä mihinkään pääse. Mutta samaa ilmaahan se rajojen ulkopuolellakin on ja säännöistä on pidettävä kiinni. Kun kone ja kolme miestä, varapolttoaineet ja matkatavarat nousivat ilmaan, saattaa vain kuvitella tunnelmaa koneessa. Lentoaika suuntaa oli 22 tuntia. Välilaskuilla oli yövyttävä ja tankattava konetta. Tänään, koneet ja Piipponen ovat läpäisseet vuositarkistukset ja nyt odotellaan enää vain kiitoradan kuivumista. Suunnitelmissa on matka Eurooppaan tai Ruotsin puolelle Uumajaan, jonne lentoaika on 1,5 tuntia. Miltä Kannonkoski ilmasta käsin näyttää? – Pienihän se on. Ylhäältä näkee, että vettä on paljon ympärillä. Mutta paljon on myös metsää. Kaunista Keski-Suomea, lentäjä ihastelee tyytyväisenä.


Kesämielellä

Maakuntamarssi kiertää sankarihautausmaat

Maakuntamarssin eräs reitti kulkee Karstulasta Kyyjärvelle. Kivijärveltä lähdetään Kallen lähteeltä ja matka jatkuu Kinnulan kautta aina Pihtiputaalle asti. Kannonkoskelta ähtev ä reitti matkaa Viitasaarelle. Saarijärveltä kierretään Pylkönmäen kautta.

MAAKUNTAMARSSI Keski-Suomi Keski-Suomen maakunnan reserviläisjärjestöt, maakuntakomppanian sitoutuneet reserviläiset ja muut vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöt järjestävät polkupyörämarssin koko maakunnan alueella samanaikaisesti lauantaina 10. kesäkuuta. – Marssiosastoon voivat liittyä kaikki ihmiset vapaan tahtonsa mukaisesti tekemällä pyöräretken osaston mukana. Vaihtoehtoisesti ihmiset voivat liittyä mukaan sankarihautausmaalla käynneillä, kertoo Keski-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Jukka Kentala. Kentalan ideoima marssi on laajuudessaan ainutlaatuinen. Marssit toteutetaan alueittain sovituilla reiteillä. Reittejä on yhteensä 14. Marssit suuntautuvat Keski-Suomen sankarihautausmaille ja päivän aikana käydään jokaisella sankarihautausmaalla. Näitä kohteita on yhteensä 38 ja lisäksi lentäjien muistomerkki Tikkakoskella.

8

Sovituilla marssireiteillä marssii alueen reserviläisistä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen henkilöistä muodostettu marssiosasto. Reittien pituudet on suunniteltu siten, että marssin kesto on keskimäärin viidestä seitsemään tuntia. Marssinopeutena käytetään laskennallisesti nopeutta 15 kilometriä tunnissa. Liikkeellelähtö alueittain tapahtuu siten, että ensimmäisillä sankarihautausmailla marssiosastot ovat aamulla kymmenen aikoihin. Marssilla käytetään omia polkupyöriä. Marssin aikainen huolto toteutetaan omatoimisesti varaten esimerkiksi reppuun mukaan eväät marssijan omiin tarpeisiin. Liikenneturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Pyöräilykypärän käyttö vaaditaan. Sankarihautausmailla viivähdetään hetki. Varsinaista juhlallista seppeleenlaskua ei järjestetä. – Sen sijaan marssiosasto asettaa yhden sinisen ruusun sanka-

rihaudan muistomerkin juureen. Marssiosastoon kuuluvat ihmiset voivat etukäteen perehtyä paikkakunnan kaatuneisiin ja kunnioittaa omia sukulaisiaan kukin omalla tavallaan. Lisäksi paikkakunnan reserviläisjärjestöt valmistautuvat esittelemään yhdestä kahteen sankarihaudassa lepäävää tavallista sotilasta. Muutoin oleminen sankarihautausmaalla toteutetaan kunnioittavasti hiljentymällä. Keski-Suomen aluetoimiston henkilöstö vierailee maakunnan jokaisella sankarihautausmaalla päivän aikana. Aluetoimisto asettaa sankarihaudan muistomerkin juureen yhden valkoisen ruusun, jossa on kiinnitettynä pieni ”viesti”, jossa teksti ”Kiitos Isänmaasta. Keski-Suomen maanpuolustajat.” – Ruusut asetetaan siten, että sininen ruusu on vasemmalla ja valkoinen ruusu sen oikealla puolella. Näin ruusuista muodostuu sinivalkoinen kokonaisuus.


Kesämielellä

Juhannuskokolle Lakojärven rantaan JUHANNUS Suomen suvessa ei taida olla mitään perinteisempää ja suomalaisempaa kuin kauniissa kesäillassa rannalla palava juhannuskokko. Tai sateessa, tai tuulessa. Tunnelmia pääsee kokemaan juhannusaattona perjantaina 23. kesäkuuta ainakin Kannonkoskella Lakojärven rannassa. Kokemuksia tarjoaa Käräjämäen kyläyhdistys.

HIEROJA

Anu Hakkarainen Kivijärventie 701 43800 Kivijärvi 0400 649 520

KIVIJÄRVEN APTEEKKI p. 014 481 042

KYYJÄRVEN SIVUAPTEEKKI p. 014 471 194

Koko kansan juhlassa kuullaan myös Naiskuoro Aikaa. Kuoroa johtaa Johanna Valkeinen (vas.). Kuva: Anne Mietala.

Kuorot viihdyttävät Karstulan vuosijuhlassa Paikallisuus on juhlassa pääosassa

FREE WAY Karstulantie 5 Karstula p. 0400 483 838

KINNULAN SIVUAPTEEKKI p. 014 485 457

Kaikki apteekit avoinna arkisin 8.30–16.

Tervetuloa!

APTEEKKI PALVELEE Karstulassa,

Karstulantie 6:ssa ma–pe 9–17, la 9–14 puhelin 014 461 055

JUHLA Karstula Pasi Antila Vuosi 2017 on Karstulan kunnan juhlavuosi, kun kunta täyttää 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on vuoden mittaan järjestetty ja loppuvuoden aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia, joissa paikallisuus on valttia. Myös koko kansan juhlassa pääosassa on paikallisuus. Juhlaa vietetään Wanhoissa Wehkeissä sunnuntaina 9. heinäkuuta. – Juhla on kehitelty versio kotiseutujuhlasta. Se korvaakin tänä vuonna kotiseutujuhlan. Tavoitteena on ollut koota juhlaan monipuolinen ohjelma, kertoo kansalaisopiston rehtori, kulttuurivastaava Hannu Patamaa. Patamaan mukaan juhlan ohjelmaa on ollut helppo rakentaa, sillä Karstulasta löytyy monen alan taitajia. Juhlassa julkistetaan Karstulan Kopes. Hannu Patamaa kertoo sivistyslautakunnan saaneen

Parturi-kampaamo

Pylkönmäellä,

Vilppulantie 11:ssä ma–pe 9–16.30 puhelin 014 422 555

AUTOKUNNOSTAMO T:mi Hannu Oinonen Kajaanintie 4 VAKUUTUSyHTiöideN KOlAriKOrjAUKSeT Karstula p. 045 3172 548, ark. klo 8–16

HANNUN TAXi 1+8 040 7080 763

Karstulan Mieslaulajat esiintyy Karstulan juhlassa. Kuva on kuoron Mä elän vieläkin -musiikkinäytelmästä, jonka esitykset jatkuvat syksyllä. palkittavasta henkilöstä runsaasti ehdotuksia. Niiden joukosta valitaan juhlavuoden Kopes. – Juhlaan kutsutaan kotiseutujuhlan tapaan aikaisemmin Kopes-tunnustuksen saaneita, Patamaa sanoo. Juhlapuhujaksi kutsun saa Hannu Patamaan mukaan johtava luottamushenkilö. Puheen pitää joko uusi kunnanvaltuuston tai

-hallituksen puheenjohtaja. Juhlassa esiintyvät myös taitavat paikalliset kuorot Naiskuoro Aika ja Karstulan Mieslaulajat. Naiskuoroa johtaa Johanna Valkeinen ja Mieslaulajia Olli Oikari. Karstulan syntyhistoriaan liittyvä kuvaelma on pyydetty Wanhojen Wehkeiden kesäteatterissa esiintyviltä Anna-Maija ja Kunto Ojansivulta.

– Koko kansan juhlaan ovat kaikki tervetulleita. Juhlakutsu on avoin kaikille. – Toivottavasti juhlaan saapuu runsaasti myös kesäasukkaita. Juhla ajoitettiinkin heinäkuulle, että myös kesää Karstulassa viettävillä on mahdollisuus osallistua juhlaan, toivottaa Hannu Patamaa juhlayleisön tervetulleeksi.

9

MYYTÄVÄNÄ RANTATONTTEJA

KESÄMÖKKEJÄ

Pohjoisessa Keski-Suomessa 20 järveä ja yli 60 kohdetta. Hinnat alkaen 15.000 €. Katso kohteemme:

www.koditjatontit.fi

Puh. 014 422 458 tai 0400 344 024


Kesämielellä

Kahvi ei vie yöunia GALLUP Kivijärvi Ilkka Salonen

SAUMATONTA VESIKOURUA Kourut  kattoturvatuotteet  peltikatot Kaihtimet  markiisit ym. Myynti - Asennus

T:MI OLLI KATAJAMÄKI Soini puh. 040 5381 448, katajamaki@netti.fi

– Ei tule paljon juotua, neljä– viisi kuppia päivässä, tuumii Leena Pekkarinen Kivijärven MatkaBaarin tiskin takana. – Aamu lähtee käyntiin ilman kahvia. Kotona en juo kahvia aamuisin, vasta töissä yhdeksän aikoihin juon ensimmäisen kupillisen. Kahvi ei vie yöuniakaan. – Voin juoda kahvia miten vaan, ei mene yöunet. Olen nukkumisen maailmanmestari, sanoo mies. – Kun käy kylässä ja juo illalla kahvia, niin seura piristää. – Nuorempana tuli juotua enemmän kahvia, noin kymmenen kupillista. Sitä kuitenkin vanhenee ja viisastuu, hän naurahtaa. Leena Pekkarinen

Aika paljon ja vähän väliä Kylmäasennus Sironen Oy LÄMPÖPUMPUT myynti & asennus & huolto

Lämmitysjärjestelmien mitoitus & saaneeraus & LVI-työt puh. 0400 500 702 kas.sironen@gmail.com www.oykas.fi

Betonin tarvetta? puh. 040 9635 635 betonia@syrjanbetoni.fi

�MOMROE.Y. OHJAUS & JOUSITUS

GALLUP Karstula Pasi Antila Lounas-Kahvila Hertan yrittäjät Suvi Vihikangas ja Niina Toppinen tunnustautuvat kahvin ystäviksi, joille kahvi maistuu pitkin päivää aika paljon ja vähän väliä. Kahvi toimii heillä hyvänä päivän käynnistäjänä ja sopivana taukojuomana työkiireiden keskellä. Suvi kertoo nauttivansa kahvia myös illalla hyvänä unilääkkeenä. Niina puolestaan iltaan kohden hellittää kahvitahtiaan. – Mustana, tiivistää Suvi Vihikangas kahvisuosikkinsa. – Maitoa mukaan, joskus sokeriakin, kuvailee Niina Toppinen.

Suvi Vihikangas ja Niina Toppinen

Pannukahvit aamun iloksi GALLUP Kivijärvi Ilkka Salonen – Kuusi–seitsemän kupillista, ynnäilee kahvinjuontiaan Raili Hakkarainen kivijärveläisen M-market Kesselin tiskin takana. – Aamulla aloitan kahvilla. Hän on pannukahvin ystävä. – Kotona keitän oikein pannukahvit. Se ei vie niin paljon enempää aikaa kuin suodatinkahvin keittäminen, että hyvin kerkiää. Iltakahvejakaan ei ole syytä hylätä. – Ei kahvi vie yöunia, en usko sellaiseen, hän naureskelee.

10

Raili Hakkarainen


Kesämielellä MUURAUS- JA LAATOITUSTYÖT UUDISRAKENTAMINEN JA SANEERAUKSET

Puh. 040 5907 799 Vesa

lattiahionnat lattiahionnat lakkaukset lakkaukset asennukset asennukset T:mi T:mi P. P. Sagulin Sagulin Läntäntie Läntäntie 1, 1, Kivijärvi Kivijärvi

p. p. 0400 0400 642 642 332 332

oheistuotteineen oheistuotteineen -- oheistuotteineen sadevesijärjestelmät -- sadevesijärjestelmät sadevesijärjestelmät - kattoturvatuotteet kattoturvatuotteet -edullisesti kattoturvatuotteet edullisesti ja ja nopeasti nopeasti edullisesti ja nopeasti

Jo vuodesta 1952

KAIVINKONEURAKOINTI MAANRAKENNUS HÄMÄLÄINEN KY

Myynti Myynti suoraan suoraan Myynti suoraan tehtaalta Myynti suoraan tehtaalta tehtaalta p. 040 8235 tehtaalta p. 040 8235 938 938 p. 0400 040 8235 938 p. 661 938 p. 040 04008235 661 379 379 p. 0400 661 p. 0400 661 379 379 www.taipaleenteras.fi

Ossi Hämäläinen

puh. 040 5254 558

www.taipaleenteras.fi www.taipaleenteras.fi www.taipaleenteras.fi

Mika Ruuth Jyväskylästä hiipi viime kesänä yleisen sarjan SM-hopealle.

Matilta Karstulasta CE-merkittyä

KALLIOMURSKETTA.

Hannunkivessä sankohiivitään jo kolmatta kertaa KESÄTAPAHTUMA Kivijärvi Hannu Ahonen

Siuntioon. Lajin virallisista mestaruuksista kilpaillaan nyt kuudetta kertaa.

Suomen Perinneurheiluliitto on myöntänyt sankohiipimisen SM-kilpailut kolmatta kertaa peräkkäin Kivijärven Kivekkäille. Tämän hauskan lajin mestaruuksista kilpaillaan lauantaina 15.7. tuttuun tapaan Hannunkiven lomakylässä. Viime vuonna yleisen sarjan paras hiipijä oli Veli-Matti Maaninka Hikiältä ja 2015 voitto meni

Kilpailussa kuljetetaan kahta täyttä vesisankoa helpohkossa maastossa erilaisia esteitä ylittäen, alittaen ja kiertäen mahdollisimman nopeasti vettä läikyttämättä. Matkalle läikytetystä vedestä saa lisäaikaa. Rata kulkee koko matkan katsojien silmien alla ja sille pyritään kehittelemään taas uusia mielenkiintoisia esteitä. Kil-

pailumatka on miehillä 500 ja naisilla sekä nuorilla 250 metriä. Nuorimpien sarjoissa käytetään pienempiä sankoja. Tapahtumapaikalla on kenttäkuulutus ja puffetti. Suunnitteilla on myös oheisohjelmaa erityisesti perheen pienimmille. Järjestelyistä vastaavat Kivijärven Kivekkäät, VilliPeura ja MLL.

Kaikki laadut. Puh. 0400 668 152, Matti valkeinen Puh. 0400 919 417, Keijo toppinen - leikkaa talteen -

Autokorjaamo Autosaari Ky lajien luvattu maa. Mitä ihmeellisimpien mestaruuskilpailujen tehtailemisessa on erityisesti kunnostautunut Suomen Perinneurheiluliitto, jonka tunnetuin laji on liitosaappaanheitto.

Sata pyöräilijää tempaisee 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Kannonkoskelta ja Kivijärveltä keskiviikkona 21. kesäkuuta. Pyöräilijät tapaavat ”rajalla” Yläpään risteyksessä iltaseitsemältä kah-

● Kolarikorjaukset ja maalaukset ● Renkaat+asennus ● Tuulilasit+asennus ● Pienkonehuollot

GRILLIKESÄN

Sankohiipimisen SMkilpailut sopivat hyvin Suomi 100-juhlavuoteen, sillä Suomi on erikoisten

vi- ja mehutarjoilun merkeissä. Paikalla saa tulla omaa reittiä kimpassa tai itsekseen. Yläpää on Sinisen tien ja Suomenselkätien eli kantatie 58:n risteyksessä. Tapahtuman järjestävät Kannonkosken Kiho, Kivijärven Kivekkäät ja liikuntatoimet.

● Huollot ja korjaukset - kaikki merkit ● Ilmastoitilaitehuollot ● OBD-testit ● Dinitrol-ruosteenesto

palvelevin lähikauppa - tervetuloa! ◊ Kalastusluvat:

- Hilmonkoski - Pudasjärven osakaskunta - Kala-Vastingin osakaskunta

Kahville Yläpään risteykseen 100 Yläpää

p. 014 451 550 ● 040 545 2657

◊ Pirkka-tuotteet ◊ K-Menu-tuotteet ◊ Plussaa ostoksistasi ◊ ONLINE-veikkaupiste ◊ Posti KANNONTORI

Hilkka ja Seppo Jukkala Puh. 014 451 311 seppo.jukkala@k-market.com

11

 On se edullisia hintoja pidellyt!


Kesämielellä

Helsinkiläistyttö vaihtoi korkokengät kumisaappaisiin Taivaankaaren paremmalla puolella asuu onnellinen pariskunta. Kirsi ja Sakari Honkonen eivät kadu hetkeäkään sitä, että muuttivat maalle. Anoppi ihastui kaupunkilaisminiäänsä ensitapaamisella. ASUMINEN Karstula Anne Mietala

että olisin muuttanut maalle. Olen ollut hieno helsinkiläistyttö, Kirsi kuvailee iloa hersyen. Kirsi on syntynyt Helsingissä, mutta juuret ovat maalla, sillä hänen äitinsä on kotoisin Kainuusta Hyrynsalmelta. Kirsillä on ollut siellä äidin kotitilan mailla kesäpaikka vuosia. Kirsin äidin päiväkirjoista käy ilmi, että Kirsi ja Sakari olivat vain 70 kilometrin päässä toisistaan huhtikuussa 1985, kun jääkäri Honkonen oli Kajaanissa armeijassa ja tuleva vaimo vanhempiensa kanssa mökillä. – Ei tietenkään tavattu, kun ei tunnettu toisiamme, mutta hauska sattuma. Pysyvästi maalle muuttaminen alkoi vähitellen tuntua sitä paremmalta, mitä enemmän kiireinen elämänmeno kaupungissa kulutti voimia. Ajatus oravanpyörästä irtaantumisesta muuttui todeksi, kun Sakari sai työpaikan Karstulan Työpajalta.

Eletään kesää 2001. Siitä oli kulunut vasta kolme viikkoa, kun helsinkiläinen Kirsi oli tutustunut tekstitelevision seuranhakupalstalla karstulalaiseen 36-vuotiaaseen poikamieheen Sakariin, kun hän oli jo matkalla tämän luokse. Eikä vain sulhasehdokkaan vaan myös hänen äitinsä luo, sillä Sakari asui edelleen lapsuuskodissaan kaksin äitinsä kanssa. Sakarin sisarukset olivat varoitelleet äitiään olemasta liian jyrkkä helsinkiläistyttöä kohtaan. – Otat sitten Kirsin nätisti vastaan etkä yhtään jurota, kuului ohjeistus.

Kirsin äiti ja ystävät puolestaan Kirsi ja Sakari Honkosen uusi koti on nimeltään Taivaankaari. Punainen talo on Sakarin syntykauhistelivat sitä, että Kirsi läh- mäkoti. Honkoset ovat asuneet uudessa kodissaan maaliskuusta lähtien. ti ensitöikseen tapaamaan anoppia. Lievään jännitykseen oli aiTässäkin oli sattumaa mukana, hetta, sillä anoppi tunnettiin hyvin van- minen maaliskuussa 2017 Sakarin lap- meillä oli paljon hyviä keskusteluja. Hän koska juuri niihin aikoihin, kun Sakari kyhanaikaisena ja suorasanaisena ihmisenä suuskodin viereen Karstulan Vastingilla. saattoi yllättäen kysyä minulta, mitä miel- syi Työpajalta töitä, paikan silloinen johta– sellaisena elokuvien Niskavuoren vanAlun alkaen Kirsin aikomus oli ottaa tä olin Lissabonin sopimuksesta. Hän ajoi ja oli jäämässä eläkkeelle. Paikka tuli hahana emäntänä. ukko kaupungista akselilta Vantaa, Hel- ajokortin 40-vuotiaana ja ajeli keltaisella kuun, ja Sakari valituksi tehtävään. Kirsi Tapaaminen sujui odotettua parem- sinki Espoo. Sakarin ytimekäs treffi-ilmoi- Ladallaan ympäri kyliä. oli tuohon aikaan vuorotteluvapaalla palKirsiä anoppi kutsui Miniämaijaksi. min. tus käänsi helsinkiläistytön pään. kanlaskijan työstään. – Irja oli hyvin huolehtivainen ja haus– Anoppi istui kiikkutuolissa, kuunte– Ajattelin, että mikä ihmeen Karstu– Näin ympyrä sulkeutui silläkin tavalli ja katseli. Kun kerroin hänelle, että ha- la. Sanoin Sakarille, että minä en sitten ka persoona. Kun Sakari muutti luokseni la, että Sakari palasi takaisin samaan työluan mennä Sakarin kanssa raivaamaan ala mitään lehmiä hoitamaan. Kun Sakari Helsinkiin, anoppi ja minä itkimme yh- paikkaan, josta hän aikoinaan lähti luokmetsää, anoppi tykkäsi ja kehui muille, sitten sanoi, ettei hän ala pitämään maa- dessä sitä, että hän jäi yksin. Pian hän kui- seni Helsinkiin. miten hyvä miniä hänellä on: tekee met- tilaa, huokaisin helpotuksesta. tenkin tottui ja oli aina iloinen, kun tulimSakari oli aikoinaan opiskellut puuteksähommia, ei tupakoi eikä paljon meikme käymään. nikoksi. Helsingissä asuessaan hän jatkaakaan, muistelee Kirsi. Kirsi vietti kuitenkin mielellään aikaa loViikonloppuloma maalla on kuitenkin koi opintoja. – Opiskelin työn ohessa puutekniikan milla Sakarin äidin Irjan luona. Kun Saka- jotain ihan muuta kuin pysyvästi sinne koKirsin ja anopin ensikohtaamisesta on ri ”karkasi” urheiluharrastuksiinsa, Kir- din perustaminen. insinööriksi ammattikorkeakoulussa Kotvierähtänyt kohta kuusitoista vuotta. Sen si vietti laatuaikaa Sakarin äidin kanssa. – Olen ollut hyvin korkokenkäihminen kassa. Sen jälkeen suoritin vielä ammatilKirsi pitää kummallisena puheita sii- ja tykännyt käydä Helsingin yössä sekä lisen erityisopettajan tutkinnon Jyväskyjälkeen on tapahtunut isoja asioita, kuten kihlat lokakuussa 2001, Sakarin muut- tä, etteivät miniä ja anoppi voi tulla toi- matkustella ulkomailla. Vanhemmiten lässä, Sakari kertaa. to Kirsin tykö Helsinkiin tammikuussa meen keskenään. minusta on tullut ihan toisenlainen. Jos 2002, häät 2004, muutto Karstulaan tam– Anopilla oli omat vahvat mielipiteen- olisimme Sakarin kanssa tavanneet pa- Pariskunnan hieno uusi koti on avaralla mikuussa 2016 ja uuden kodin valmistu- sä ja häneen oli vaikea vaikuttaa, mutta rikymppisinä, ei olisi tullut kuuloonkaan, paikalla. Isoista ikkunoista näkyy ainoas-

12


Helsinkiläistytöstä on kehkeytynyt aito karstunen murretta myöten. – Lumsae, maitoperut ja ossuuskauppa, Kirsi Honkonen tyylittelee. Puoliso Sakari Honkonen on kotoisin Karstulasta. Honkoset ovat keränneet vanhoja esineitä pihapiirissä olevaan aittaan.

taan metsää ja peltoa. Lähimmät asutut talot ovat alle kilometrin päässä, mutta nekin jäävät metsän taakse piiloon. Talo on nimetty osuvasti Taivaankaareksi. Sakarin syntymäkoti seisoo vierellä muistuttamassa eletystä elämästä ja sen asukkaista. Talon viimeinen emäntä, Seppälän Irja, kuoli 90-vuotiaana kolme vuotta sitten. – Anoppi olisi ollut mielissään siitä, että muutimme tähän asumaan. Harmi, ettei hän ennättänyt nähdä tätä, Kirsi sanoo. Kirsi pitää Seppälän vanhassa talossa kotikirpputoria, josta tuttavat ja vieraat voivat käydä ostamassa pikkurahalla itselleen mieluisia tavaroita. Sakari ja Kirsi ovat keränneet lisäksi vanhoja esineitä ja tavaroita pihapiirissä olevaan aittaan. Kotimuseo ei ole avoinna yleisölle. Kirsin mielestä Karstula on kehittynyt todella paljon. – Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, täällä ei ollut juuri mitään. Nyt täällä on Wanhat Wehkeet ja jäähalli. Käymme hallilla katsomassa Kivan jääkiekko-otteluita ja konserteissa sekä Wanhoissa Wehkeissä teatterissa ja keilaamassa. Täällä on hieno elokuvateatteri ja todella

Olen ollut hyvin korkokenkäihminen ja tykännyt käydä Helsingin yössä sekä matkustella ulkomailla. Vanhemmiten minusta on tullut ihan toisenlainen. Kirsi Honkonen

paljon yritystoimintaa. Kirsi ja Sakari kehuvat myös kunnan palveluita, joista he nostavat esille uudisasukkaan asumistuen. – Käytämme mahdollisimman paljon paikkakunnan

13

palveluita. Sakarin sydän on sykkinyt aina ja edelleen jalkapallolle. Kirsi harrastaa valokuvausta, karaokea, ulkoilua ja kirjoittamista. Tuttavapiiri on laaja, ja pariskunnan järjestämissä teemajuhlissa ei ole koskaan tylsää. Turvallinen ympäristö merkitsee Kirsille paljon, sillä ulkomaanmatkoilla hän on joutunut kokemaan myös pelkoa. Eikä vain Suomen rajojen ulkopuolella. Helsingissäkin piti pitää silmät selässä, kävellä itsevarmasti ja kiireesti sekä vältellä määrättyjä paikkoja kuten puistoja. – Olin lomalla Turkissa 1990-luvulla, kun siellä tehtiin pommi-isku. Näin lentokentällä pommituksen uhreja. Elämäni pisin puolituntinen oli kotimatkalla lentokoneessa, kun siellä huomattiin ylimääräinen matkalaukku. Silloin pelkäsin ja olin kiitollinen, että kone vihdoin nousi ilmaan ja laskeutui Suomeen. Kirsi on aikoinaan matkustanut maailman ympäri. – Fidzi-saaret ja Australia olivat mahtavia paikkoja, mutta muissa ei ehtinyt kauan olemaan. Sakarin kanssa olemme lomailleet Brasiliassa, Bulgariassa ja Kanarialla. Häämatkalla olimme Kreikassa Santorinissa.


Kesämielellä

antti Muhonen Oy

VaihtolaVa- ja pakettiautokuljetukset  Varastokonttien Vuokraukset 040 843 5414 /Heikki

Huolto ja Myynti

Varaosat

Huolto ja Myynti

• Pienkonemyynti ja huolto • Kolarikorjaukset ja maalaukset • Tuulilasin vaihdot • Varaosat ja tarvikkeet

Satugaalassa kuullaan ihan uusia satuja Satusivellin-viikon satukilpailuun tuli peräti 160 satua SATUSIVELLIN Karstula Pasi Antila

A PIENKONEKO AUS J RJA AM

LEPPÄNEN

O

A

Kesäkuun lopulla ollaan Karstulassa satujen lumoissa, kun koko perKivijärvi www.leppasenkorjaamo.com heen Satusivellin-viikko 040 502 7004 ilahduttaa monipuolisella ohjelmallaan. Satusivellin-viikolla Rakennuspalvelu järjestettävässä Satugaalassa kuullaan uusia satuja. Gaalassa kuultavat sadut on seulottu Kerro ja Jorma Lehto Jorma Lehto kuvita oma satu -kilpaiKarstula p. 0400 218 469, lusta. Kilpailun suosio ylKarstula p. 0400 218 469, www.suomenjotar.fi lätti, sillä kilpailuun lähesuomenjotar@gmail.com www.suomenjotar.fi tettiin 160 satua. – Määrä oli mukava ylsuomenjotar@gmail.com lätys. Jossain vaiheessa näytti, ettei satuja tuli• kaikki elintarvikkeet • virvokkeet ja saunaoluet si kovinkaan paljoa. Lop•• polttokaikki ja elintarvikkeet • virvokkeet ja saunaoluet voiteluaineet • veikkaus OnLine-piste puvaiheessa niitä tulikin •• kalastustarvikkeet poltto- ja voiteluaineet• postipalvelut • veikkaus OnLine-piste sitten paljon ympäri Suokalastustarvikkeet • postipalvelut •• kahvio • passien ja henkilömea, kertoo tyytyväisenä • kahvio todistusten hakupiste Karstulan kunnan kulttuurivastaava Hannu Patamaa. Satujen aiheet olivat Peltokankaantie 139, KIVIJÄRVI melkein kaikista mahdolpuh. 014 481 486 lisista asioista. Perinteiskesä–heinäkuun ajan palvelemme ten prinsessa-satujen lima–la 8–21, su 11–21. säksi sadut kertoivat myös arkipäivän ihmeellisistä M.SAARISEN AUTO JA TILI OY asioista. – Kilpailuun lähetetyisKolarikorjaukset ja maalaukset jo vuodesta 1976 tä saduista valitaan 50 sa▪ Kolarikorjaukset (kaikki vakuutusyhtiöt) tua, jotka lähetetään lu▪ Maalaukset ettavaksi raadille. Asian▪ Tuulilasit tuntevaan raatiin kuulu▪ Katsastuskunnostukset vat muun muassa lasten▪ Bosch-vikadiagnostiikka (vikavalot) kirjailijat Hannele Huovi ▪ Määräaikaishuollot ja Harri István-Mäki. ▪ Vauriotarkastukset vakuutusyhtiöille Raati valitsee näistä saduista kymmenen satua, Taistontie 3, 43500 KARSTULA joista osa kuullaan perjanKorjaamon puh. 0400 193 621 taina 30. kesäkuuta pidettävässä Satugaalassa. Silloin palkitaan myös kilpailun parhaat sadut hyvillä palkinnoilla.

IX OF UT

Avoinna Ma-Pe 8.00-16.30

KESSELI KESSELI

gin Orkesteri. Viikon perinteisiin tapahtumiin kuuluu Suojan pihalla esitettävä koko perheen satunäytelmä, jonka on tuttuun tapaan sovittanut ja ohjannut Suvi Pennanen-Oikari. Tällä kertaa tiedossa on päivän mittaan kolme näytöstä Keisarin uudet vaatteet -sadusta. Lastenkulttuuriviikon aikana on tiedossa myös satuseikkailua ja -askartelua, temppurata, Satusivellin olympialaiset urheilukentällä ja viikon päättäjäisbileet, jotka ovat samalla MLL:n 90-vuotisjuhla.

Kulttuurivastaava Hannu Patamaalla oli mukavaa puuhaa, kun hän pääsi lukemaan kilpailuun lähetettyjä satuja.

Elokuussa alkavat koulutukset

VALMIUKSIA JATKO-OPINTOIHIN

*Hoiva-avustajalinja *Käsityöilmaisun linja *Terveysliikuntalinja *Kasvatus- ja psykologisten aineiden linja *Muotoilun abc *Mikä musta tulee? - Nuoren oma polku

AMMATTITUTKINTOKOULUTUS

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen at:n valmistava koulutus Perhepäivähoitajan at:n valmistava koulutus

Lisätiedot: puh. (014) 5252 200 044 3252 213 www.keokarstula.fi kansanopisto@keokarstula.fi

Satusivellin-viikon aikana on tiedossa tapahtumia joka päivä maanantaista lauantaihin. Viikon musiikillinen huipennus on keskiviikkona 28. kesäkuuta. Silloin esiintyy Karstulan liikuntahallilla suosittu lastenmusiikkiyhtye Orffit. Hiljattain se on julkaissut uuden levynsä Pääjalkaiset. Levyllä juhlistetaan yhtyeen 20 vuotta kestänyttä taivalta. Levyllä Orffien apuna on Laitakaupun-

14

Lastenmusiikkiyhtye Orffit esiintyy Karstulassa 28. kesäkuuta. Kuva: Orffien kokoelma.


Kesämielellä

Metsähotellissa tarjotaan unohtumaton viikonloppu KESÄYÖ Salamajärvi Suomen Latu yhdessä jäsenyhdistyksiensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttaa Salamajärven kansallispuistossa, Koirasalmessa, Metsähotellin. Metsähotelli on osa Suomen Ladun Nuku yö ulkona-tapahtumaa. Metsähotelli on yli sadalle yöpyjälle rakennettu matalan kynnyksen vaihtoehto kokea yöpymiselämys luonnon helmassa eri tavoin. Hotelli toimii normaalin hotellin tavoin eli majoituspaikat pitää ennakkoon varata. Ainoa poikkeus on, että tässä hotellissa majoittuminen on maksutonta. Viikonlopun täydentää erittäin monipuolinen aikuisille, lapsille ja

perheille suunnattu ohjelma. Hotellin lisäksi paikalle voi saapua majoittumaan omilla teltoilla, siihen varatulle alueelle. Metsähotelli avaa ”ovensa” lauantaiaamuna 17. kesäkuuta ja tapahtuma päättyy sunnuntaina iltapäivällä 18. kesäkuuta. Kunnon hotellimeiningin mukaisesti majoitusvaihtoehdoissakin löytyy. Puolijoukkueteltat tarjoavat perinteisen ryhmämajoituksen tunnelmaa. FjällRäven teltta-alueella on tarjolla vaellustelttoja. Retkeilyriippumatto on tätä päivää. Riippymattoalueella voi kokeilla modernia retkeily-yksiötä. Myös omalla teltalla voit tul-

la paikalle, mutta silloinkin pitää ilmoittautua saman linkin kautta kuin valmiin ”huoneen” varaajat. Majoitteet ovat valmiiksi pystytettyjä. Itsellä tulee olla muut retkeilyvarusteet eli makuualusta, makuupussi ja tarpeellinen määrä vaatetusta. Lisäksi on oltava omat ruokailuvälineet ja muonat, mikäli laittaa itse omat muonat. Ruokaa on myös tarjolla hotellin metsäkioskissa. Metsähotellissa on paljon monipuolista ohjelmaa. Lauantaina omatoimiset ohjelmapisteet ovat käytössä iltaan asti. On frisbeegolfia, maastopyöräilyä, melontaa, suppailua, geokätköilyä, luontopolkua, Muumipolkua ja lapsille metsäinen puuhapaikkakin.

TOPSA-GRILLILTÄ a PEHMISJÄÄTELÖT a GRILLIHERKUT a VEIKKAUSPISTE a ELINTARVIKKEET a YM. a KAHVIO Tervetuloa herkuttelemaan! Heikkilänmäentie 32, Karstula |050 4494 592

Palvelemme ma-pe 8-17, la 9-14. Heikkilänmäentie 39, Karstula Puh. (014) 461 138, 0400 927 411

Hyvälaatuiset CE-merkityt

SORAT JA KALLIOMURSKEET - Kannonhaarassa VT 13 tuntumassa: kalliomurskeet - Rantakylän soranottoalueelta: rakennus-/tie- ym. sorat - Kalmarista VT 13 tuntumassa: salaojasorat

Tiedustelut: 0400 245 754 Pentti Into, auto 0400 254 766 Rauno Into, kuormaaja

ESA OKSAN TULEVIA MATKOJA

Kylpylämatka Pärnuun Tervis-kylpylään 9.–14.7.

Hinta 530 €/hlö sis. bussi- ja laivamatkat, yöpymiset 2 h huoneessa puolihoidolla sekä 3 kylpylähoitoa päivittäin tai 450 € sis. yöpymisen ja aamiaisen (ei hoitoja).

Ruskamatka Äkäslompoloon 9.–15.9. Hinta 590 €/hlö sis. majoitus hotelli Ylläshuminassa 2 h huoneessa puolihoidolla, sis. myös päivittäiset retket.

Katso lisää wwww.esaoksa.com Varaukset Esa Oksa 0400 343 882

Linja-autoliikenne Esa Oksa

SiivouS- ja kiinteiStöpalvelu Sillanpää oy

Metsäpeura viihtyy Suomenselällä. Kuva Pasi Antila.

Metsäpeuroja pannoitettu myös Suomenselällä LUONTO Suomenselkä Talven 2017 aikana neljällekymmenelle metsäpeuravaatimelle on asennettu GPS-panta Suomenselällä ja Kainuussa. Aiemmat pannoitukset mukaan lukien alueilla liikkuu nyt yhteensä kahdeksankymmentä pannoitettua vaadinta. Pantojen tuottama paikkatieto on tärkeä perusedellytys kannanarvioinnissa, vasatuoton arvioinnissa, rotupuhtaustyössä, metsäpeurojen liikkeiden ja levinneisyyden seurannassa sekä erilaisten kuolleisuustekijöiden kuten suurpe-

tojen vaikutusten selvittämisessä. Pantojen avulla saadaan tietoa myös lajin elinympäristövaatimuksista ennallistamistoimenpiteiden ja metsien käytön suunnittelua varten. Metsäpeuroja seurataan tehostetusti Metsäpeura Life -hankkeen aikana vuosina 2017–2023, jolloin toimivien pantojen määrä pyritään pitämään nyt saavutetussa tavoitteessa. Tämäntalvinen merkintä tehtiin yhteistyössä paikallisten metsästysseurojen, Suomen Riistakeskuksen ja Metsähallituksen kanssa. Merkintä suoritettiin helikop-

terin avulla. Metsäpeura metsästettiin Suomessa sukupuuttoon 1910-luvulla. Sotien jälkeen metsäpeuroja siirtyi Venäjän puolelta Kuhmoon ja tästä kannasta siirrettiin muutamia yksilöitä Suomenselälle 1970- ja -80 -lukujen taitteessa. Suomenselän metsäpeurakanta on kasvanut 1990-luvun alun vajaasta kahdesta sadasta noin 1 250– 1 300 yksilöön. Sen sijaan Kainuun kanta on 2000-luvun alusta alkaen ollut taantuva. Viimeisen arvion mukaan siellä on noin 750 eläintä.

15

Meiltä myös vaihtolavapalvelut ja nostot sekä nostokorityöt. karstula puh. 0400 660 780

OSTAMME JA NOUDAMME ROMUAUTOT Romurautaa, maatalouskoneet, arvometallit ym. Rekisteristäpoisto ja romutustodistus MAKSUTTA

0400 534 406 Tero Takuuvaraosat 040 484 9255

Metalliromunosto

PURKAAMO AUTO-OSIX OY www.auto-osix.fi


Kesämielellä

Kyyjärvellä mennään kylille ja tullaan kylään TAPAHTUMAVIIKKO Kyyjärvi Pasi Antila Heinäkuussa pidettävä Kyyjärvi-viikko on pullollaan tapahtumia ja toimintaa. Viikon teemana on ”Mennään kylille ja tullaan kylään”. – Tapahtumia on keskustassa ja kylillä. Kylään pyydetään Kyyjärvelle naapureita lähikunnista, kertoo viikon teemasta tapahtumakoordinaattori Anu Oksanen.

Anne vieraaksi Pylkön pojille MUSIIKKI Pylkön pojat Mikael Konttinen ja Tommi Soidinmäki saavat perinteiseen kesäkonserttiinsa vieraaksi Anne Mattilan. Iloista kesäiltaa vietetään keskiviikkona 19. heinäkuuta Yrittävän talon pihalla Pylkönmäellä.

Kyyjärvi-viikko alkaa perjantaina 7. heinäkuuta, jolloin pidetään Ohramäessä muistoseurat. Ohramäessä pidetään myös seuraavana päivänä varsinaiset viikon avajaiset. Silloin ohjelmassa on muun muassa Kotiportista neljän tuulen tielle -kirjan julkistamistilaisuus. Sunnuntaina on vuorossa peräkonttikirppis Oikarin kentällä, pianokonsertti Kivirannassa ja seitsemäs Betset-hölkkä. Maanantaina järjestetään bussiajelu luontokohteisiin, tiistaina voi käydä ihastelemassa puutarhapäivässä Onnelan hienoa pihapiiriä ja keskiviikkona vietetään Kallioniemen tilalla Päivä maalla.

Kyyjärvellä on jo useamman vuoden perinteet erilaisista tavoista tutustua kotiseutuun. Esimerkiksi historiakävelyt olivat erittäin suosittuja. Torstaina 13. heinäkuuta on mahdollisuus hypätä bussin kyytiin ja lähteä tutustumismatkalle yrityksiin. Saman päivän iltana urheilukentällä pidetään nappulakisat.

Perjantaina 14. heinäkuuta mitellään Kyyjärven ja Perhon välisessä pesäpallo-ottelussa. Lauantaina kokoonnutaan markkinoille ja rompetorille. Illalla pidetään hauskaa Villiviini-

rockissa. Viikon varrella pyörivät myös HET-teatterin Nyt menee tunteisiin-näytelmän esitykset sekä Ohramäessä pidettävät avoimet ovet.


Tasojen väliin taittui mallikkaasti pala puutappeineen.

Pukuhuone toimii arkistona Seija Hämäläinen keksi, kuinka säilöä 1800-luvulta peräisin olevat kangaspuut jälkipolville. KOTI Kannonkoski Tuula Karhila Hämäläisen Seijan ja Lahtisen Arton pihapiirin reunassa, pienen kumpareen luiskassa olla nököttää ryhdikkäänä punainen, pieni pihasauna. Rakennuksen valmistumisvuosi on -54. Silmiin pistävää on, että rakennus vaikuttaa kokoonsa nähden korkealta. Sitä katsellessa tulee oitis mieleen kysyä, että sauna on varmaan kovassa käytössä kesällä. – Niiiin, isä rakensi saunan ja oli pitkä mies. Saunaa käytetään vain talvisin, Seija ilmoittaa ja katsahtaa kysyjän yllättynyttä ilmettä. – Ahaa. Saunan oven avautuessa, pukuhuoneen vaaleudesta esiin nousevat ajan patinoimat tasot, hylly, naulakko ja penkki. – Isä keksi ja kehitteli kaikkea, millä helpottaa hommia. Minä mietin, kuinka hyödynnän ja tuon uudelleen asioita esiin, kuten nämä kangaspuut.

– Miettii ja pohtii. Miks ei voi olla näin, voisko tämän tehdä noin, Seija kyseenalaistaa ja pohtii, Arto tarkentaa ideanikkarin luonnetta. Seija kertoo katselleensa pitkään kangaspuista kyhättyä kasaa yläaitassa. Hänestä tuntui, että se kasa oli ollut siellä aina. Siitä asti, kun vanhemmat lähtivät Ruotsiin 1969. – Mietin, mitähän niille tekisi. Päätin raahata yhden osan ulos pihapöydälle ja huusin Artolle, että tulehan pitämään kiinni. Otin pistosahan ja siitä se lähti. Ensin valmistui taso. Sitten vanha hyllykkö sai lähteä ja tilalle tuli suorista osista koottu uusi. Taso sai pian jatko-osan, jossa oli tukinreikä ja siihenpä kehittyi myös tasolle näppärästi jalka. Ei leveää, vaan sopivasti kapeaa tasoa. Viimeisenä sai lähteä vanha vaatenaulakko. Puhdistusvaiheessa nikkaroija sai huomata, että rautaiset osat olivat käsin taottu ja naulat olivat puutappeja.

Seijan päähän piirtyneet ideat siirtyivät kesän lämmössä pukuhuoneen puolelle. Idean äidin ilme on onnellisuudesta hersyvää ja mieli keveämpi. – Nyt kangaspuut on tallessa, ne on arkistoitu. – Ihan hyvältä näyttää. Ensin piti katsella ja ihmetellä, että mistä kohtaa mikäkin osa on lähtöisin. Puihin tehdyt merkinnät nousivat hienosti esiin, Artokin ihastelee. – Yllätyin, kun puhdistin ja käsittelin osat pellavaöljyllä. Niistä tuli ihastuttavan kauniin punertavat. Pukuhuoneessa istuskellessa saunojien on mukava ihastella aikaansaannosta ja muistella niitä aikoja, kun puut olivat mummojen ja äidin kovassa käytössä. Seijan mummolasta lähtöisin olevilla kangaspuilla, Aili-äitikin on kutonut sängynpeitot, lakanat, matot ja villalankamatot. – Siihen aikaa isä on tehnyt uusia osia rikkoutuneiden tilalle, niin luulen. Kysyin äidiltä, missä kohtaa puut olivat pienes-

17

sä tuvassa. Äiti, isä, viisi lasta. Kamari ja tuvan nurkassa kangaspuut. – Näin se elämä menee, Seija huokaisten virkkaa. Seija arvostaa nyt enemmän kangaspuitaan, kuin niiden ollessa aitan pimennossa. – Vain yksi on sanonut, että miten hennoit. Aitassa odottaa vielä se toinen puoli ja ihanat pyöreät osat. Tuoko kesä ratkaisut tullessaan, mitä ja mihin ne tulevat. Sen kesä näyttää. – Se ihanin ja paras on tämä monen mummon istuma penkki. Penkkiosa on minulle rakkain, Seija paljastaa innoissaan ja lisää, että vähempi on enempi. Pukuhuoneessa on kaikki tarvittava.

Museot ovat arkistoineet omansa, Seija pohti, mitä tehdä omille, kun yhdet puut on lahjoitettu jo eteenpäin. – Jos olisi paljon varastointitilaa, nämä olisivat todennäköisesti siellä kasattuna.


Kesämielellä Ostetaan/noudetaan

METALLIROMUA päivän hintaan!

Puh. 040 5530 278

Kaikkonen, Karstula

Tekstiilitaiteilija Raisa Ilvonen

Viitakankaantie 320 44500 Viitasaari, 0400 785 934 www.hieverku.fi

Kakkoslaadun KATTOPELLIT sekä Kaskipuun ULKO-OVET edullisesti Myllyn Mieheltä! MUISTA MYÖS: • Sandwich-elementit • Pyöröhirsiliiterit • Leppäpaneeli • Erä ikkunoita karkaistulla lasilla

Myllyn Mies Oy Teollisuustie 16 Viitasaari 0400 911 981

myllynmies.fi

www.ovikauppa.com

Metsäpeuranmaan laulu kajahtaa elokuussa MUSIIKKI Kivijärvi Elokuun viimeisenä lauantaina tapahtuu Suomen kansallispuistoissa jotain ennenkuulumatonta. Kuorot kautta Suomen kokoontuvat laulamaan huikeisiin kansallismaisemiimme juhlistaen näin maamme 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Keski-Pohjanmaan/Keski-Suomen alueella tapahtumapaikkana on Salamajärven kansallispuisto Perhon ja Kivijärven rajalla. Kaikkiaan 11 keskipohjalaista kuoroa esiintyy 26.8.2017 Koirasalmen luontotuvan ympäristössä keskellä kauneinta, puhtainta suomalaista luontoa. Paikalle odotetaan arviolta 200:aa laulajaa. Hankkeen käynnistäjinä ovat Suomen laulajain ja soittajain liitto (Sulasol) ja Metsähallituksen luontopalvelut. Tarkoituksena on yhteistuumin tarjota kansalaisille samanaikaisesti sekä luonto- että kulttuurielämys 100-vuotiaan isänmaan kunniaksi: Kuorokonsertti samaan aikaan Suomen Luonnon päivänä

26.8.2017 kaikissa kansallispuistoissa supisuomalaisissa maisemissa.

tin sijasta Laulu-Jaakot halusi haastaa alueen kuorot yhteiskonserttiin., Heikkilä sanoo. Yleisöllä on vapaa pääsy Metsäpeuranmaan laulu -tapahtumaan.

Salamajärven tapahtuma on saanut nimekseen Metsäpeuranmaan laulu. Metsähallituksen luontopalvelut on vastuullinen järjestäjä, ja hankkeen alueellisesta koordinoinnista vastaa mieskuoro Laulu-Jaakot Pietarsaaresta. Kaikista osallistuvista kuoroista on koottu projektiryhmä valmistelemaan tapahtumaa. – Laulu-Jaakkojen juhliessa vielä omia 70-vuotisjuhliaan reilu vuosi sitten kuoron keskuudessa ruvettiin miettimään tulevan vuoden 2017 tapahtumia – ennen kaikkea, millaisia konsertteja tultaisiin järjestämään 100-vuotiaan Suomen kunniaksi, projektivastaava Hannu Heikkilä Laulu-Jaakoista kertoo. – Koska selvisi, että lähimpään kansallispuistoon Salamajärvelle ei mikään kuoro ollut vielä ilmoittautunut halukkaaksi konsertin järjestäjäksi, Laulu-Jaakot päätti jättää hakemuksen. Yhden kuoron konser-

Meilta saat helposti varaosat, tarvikkeet, huollot seka asennukset - paikallisesti ja takuuvarmasti!

Yhtä ja yhtäläistä ”esiintymislavaa” ei ole. Kuorot esiintyvät luonnon muovaamilla estradeilla. Huhtikuussa Koirasalmella kokoontunut projektiryhmä valitsi esiintymispaikat, joista kauimmaiset sijaitsevat noin 300 metrin etäisyydellä toisistaan. Ulkoilmafestivaalissa liikkuminen on mahdollisimman esteetöntä. Säätä ei voida etukäteen säätää, joten vaikkapa sateen sattuessa kuorot esiintyvät sateessa – ja yleisö varautuu sateeseen! Koirasalmen luontotuvalle pääsee autolla ja pysäköinti on järjestetty. Hankkeessa yhteistyössä olevat Koirasalmen luontotuvan yrittäjät Maarit Kirvesmäki ja Markku Leppänen huolehtivat tarjoiluista.

rs·--

01ta ja kysy lis, a o14 410 41 .., 0;·

L-

Oikein saadetty ilmanvaihto - raikas sisailma llmanvaihtojarjestelman mittaus ja optimointi takaavat mahdollisimman hyvan sisailman koko kotiisi. Saadon yhteydessa kannattaa vaihdattaa mybs suodattimet.

--J

Leppälänkyläntie 12, Kannonkoski Kesän aukioloajat: ma–pe 7.30–17, la 9–16, karaokeiltoina 9–0.30, su 10–16

IRTOJÄÄTELÖKIOSKI

A-oikeudet Karaoke-iltoja (säävaraus) Mukaan pizzat, salaattiannokset, hampurilaiset, kebabia, ranskalaisia....! LOunASRuOKAA ma-pe 10.30–14, joka päivä klo 10–18

 

© Bisnode 2016

MyÖS AnnOSRuOKIA.

PITOPALVELuSTA KESÄn JuHLIIn TÄyTE- JA VOILEIPÄKAKuT, SuOLAISET JA MAKEAT PIIRAKAT - TAI KOKO MEnu.

Tervetuloa maistelemaan! Puh. Ulla p. 0400 610 146, Kari p. 0400 610 174 RAKENNUSKONEVUOKRAUS, Senconaulaimet, kiinnitystarvikkeet – myynti ja huolto.

,,f�

ILMASTOINTIHUOLT�l KESKI-SUOMEN

Tervetuloa myymalaamme: Miilukatu 6, 40320 Jyvaskyla, www.ilmastointihuolto.com

18


Kesämielellä

Salamajärven kansallispuiston Koirasalmen maisemissa kajahtaa kuorolaulu elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kuva: luonnollisestim&m.

Grillauksessa voi ottaa huomioon ympäristön

K-RAUDAN VIHERPIHA

10

95

AVATTU 659 20

haitalliset ympäristövaikutukset. YmRUOKA Grillaaminen kuuluu suomalaiseen päristön kannalta selkein ensimmäinen kesään yhtä varmasti kuin mansikat ja askel on jättää nämä tuotteet ostamatta. mökkeily. Kauppojen tiskit pullistele– Jos syöt lihaa, valitse mieluiten vihvat parhaillaan grillattavien vaihtoeh- reän ’kohtuudella’-merkinnän saaneitojen paljoudesta. WWF:n suojeluasi- ta tuotteita. – Esimerkiksi naudanlihoista ympäantuntija Stella Höynälänmaan vinkeillä herkuttelet myös kesällä ympä- ristöystävällisin valinta on luonnonlairistöystävällisesti. dunliha. Kun eläimet laiduntavat perinSuurin osa ruoan ympäristövaiku- neympäristöissä, ne ylläpitävät luonnon tuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuo- monimuotoisuuden kannalta arvokkaitantoon. Suomalaisten lihankulutus on ta alueita, kuten niittyjä ja hakamaita, kasvanut yli 20 prosenttia 2000-luvulla. Höynälänmaa kertoo. – Ympäristön kannalta selkeästi merkittävin teko on vaihtaa osa grilliin ai- Ruokailun ympäristökuormaa voi keotusta lihasta kasviksiin. Grillikaudel- sällä keventää grillaamalla lihan sijaan la lihan määrää voi vähentää lisäämällä välillä kestävästi pyydettyä tai kasvatetlautaselle herkullisia lisukkeita kauden tua kalaa. Erityisen hyviä vaihtoehtoja vihanneksista tai testailemalla grillissä ovat lähivesien pikkukalat. Jos kalaonni lihan sijaan kasviksia ja uusia kasvipoh- ei suosi, WWF:n Kalaopas auttaa tekejaisia tuotteita, hän sanoo. mään vastuullisia valintoja kalatiskillä. Avuksi grillaamiseen voi ottaa – Kokeile esimerkiksi halsterissa grilWWF:n Lihaoppaan, jossa eri lihat on lattuja muikkuja tai silakoita ja paista merkitty liikennevaloista tutuin värein hampurilaisen väliin vaihteeksi haukiniiden ympäristövaikutusten mukaan. pihvejä, Höynälänmaa vinkkaa. Jos syö lihaa, kannattaa punaisen va Uudisrakentaminen lon saaneita välttää,   Uudisrakentaminen keltaisella merkit Korjausrakentaminen   Korjausrakentaminen tyjä ostaa harkiten  Piha- ja kaivutyöt   Piha- ja kaivutyöt ja vihreitä vaihto5 000 kg:n kumitelakaivinkoneella 5 000 ehtoja kuluttaa koh5 000 kg:n kg:n kumitelakaivinkoneella kumitelakaivinkoneella tuudella. Punainen ”vältä”-merkintä kertoo, millä tuotErkki 5057 099 099 lll Pylkönmäki Pylkönmäki Erkki Malinen Malinen lll puh. puh. 040 040 5057 teilla on suurimmat rakennusliikemalinen@hotmail.com rakennusliikemalinen@hotmail.com

kpl

Alppiruusut Eri värejä.

00

ERÄ

kpl

Norm: 899 €

-20

95 kpl

%

Peranna mixi 6 kpl pakkaus

Keinut

Perenna mixi 6 kpl:een kennoissa, 9 cm ruukussa. Mukana useita eri lajikkeita. 8717953093295

Vietä kesäsi keinuen! Meiltä löydät pihalle niin tukevat puiset pihakeinut kuin helposti liikuteltavat teräsrunkoiset puutarhakeinut.

5

50 sk

Juuan dolomiittikalkkisäkki 40kg

RAKENNUSLIIKE RAKENNUSLIIKE MALINEN OY

0

40

99 jm

Terassilauta 28x95 vihreä, viistetty sileä

Yllättävän helppoa

00

Männyn kuorikate, irto Henkilöauton peräkärryllinen

SAARIJÄRVI

19

SÄKKIÄ

Luonnonmukainen kompostilannoitettu puutarhamulta.Lavallisen (42 säkkiä) ostajalle kotiinkuljetus 15€ 6419390000707

Evelyn, polyrottinkisohva 2-hlö, pöytä ja kaksi tuolia

rakennusliikemalinen@hotmail.com

8

8 sk

Puutarhamulta Auringonvoima 70L

Sohvaryhmä

9

00

Myllymäentie 2, Saarijärvi puh. 014 4114 500 Palvelemme: ma - pe 8 - 17, la 9 - 13 - Tervetuloa!


Kesämielellä PELTI- JA RAKENNUSPALVELU

SAKOKAIVOJEN TYHJENNYKSET

Vainikainen Oy 0400 935 919 vainikainenoy@gmail.com rakennusalan työt kattoremontit kattoturvatuotteet sadevesijärjestelmät piipun kunnostus, myös pellitys/sadekannet rakennuspeltilistat ym.

Tuomas Rämänen Puh. 040 8241 784

Uistelucup alkoi tänä vuonna toukokuun viimeisenä lauantaina. Cupin kisavesille odotetaan jälleen kymmeniä venekuntia. Viime vuonna siihen cupissa pisteitä keräsi lähes sata venekuntaa.

HANNU TUUKKANEN puh. 0400 244 804

Seitsemän uistelukisan PKS-Cup pyörii jälleen

lvituukkanen.fi LVI-työt ja tarvikkeet

EEVA-KEITTIÖT RAKENTAA JA REMONTOI Nyt keittiö ja koti kuntoon

Nope toimi at tukse

t

- käytössä suunnitteluohjelma - näe keittiösi 3D muodossa - wc ja kodinhoitohuoneen kalusteet - liukuovikomerot / komerot - sälekaihtimet, markiisit, rullaverhot + asennus

Uudisrakentaminen ja vanhan remontointi lattiasta kattoon Erämäentie 141 D, Karstula puh. 044 7404 601 www.eevakeittiot.fi eevakeittiot@gmail.com

Kisoja riittää syyskuulle saakka PKS-CUP Seutu Pasi Antila PKS-Cup on seitsemän osakilpailua sisältävä uistelucup, jonka kisat järjestetään pohjoisen KeskiSuomen järvialueilla. Tämänkin vuoden kisoihin odotetaan mukaan kymmeniä venekuntia. Viime vuonna PKS-Cupin yhteenvetoon sai merkinnän lähes sata venekuntaa. Tänä vuonna Kannonkoskella 27. toukokuuta järjestetty Vuosjärvi-uistelu sai kunnian toimia

cupin ensimmäisenä kilpailuna. Sen järjestäjinä toimi Kannonkosken Urheilukalastajat. Cup saa jatkoa lauantaina 17. kesäkuuta, jolloin on vuorossa Karstulan Pilkin järjestämä Pääjärven Veto. Pääjärven matalat vedet tuovat tuttuun tapaan riittävästi haastetta uistelijoille. Pääjärven Vedon jälkeen on cup-ohjelmassa tuplaviikonloppu, kun 8. heinäkuuta pidetään Suovanselkä-uistelu ja seuraavana päivänä Jenna Vaaput -uistelu. Kisat

järjestetään Viitasaarella Keiteleen vesillä. Ensimmäisessä kisassa alueena on siltojen eteläpuoli ja toisessa kisassa siltojen pohjoispuoli. Viitasaaren Kalakavereiden ja Ylä-Keiteleen Koukun järjestämät kisat toimivat esikisoina, sillä vesillä pidetään 5.–6. elokuuta vetouistelun SMkilpailut. Cup-kisat jatkuvat Pihtiputaalla Koliman vesillä 19. elokuuta, jolloin pidetään cupin viides osakilpailu Koliman Taimen. Sen jälkeen vuorossa yhteiskisa PKS-uistelu Pyhä-

RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON RASKAAN KALUSTON ILMASTOINNIN HUOLTO JA KORJAUS ILMASTOINNIN HUOLTO ILMASTOINNINHUOLTO HUOLTOJA JAKORJAUS KORJAUS ILMASTOINNIN JA KORJAUS - myös vuototestaus --myös vuototestaus myös vuototestaus

TERVETULOA OSTOKSILLE ÄÄNEKOSKELLE HISSUNKISSUUN

•• LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, • LOADMASTER-nosturivaakajärjestelmä, myynti jajaasennus myynti ja asennus myynti asennus myynti ja asennus • Metsäkonehuollot • Metsäkoneja japuutavaranosturien huollot • Metsäkonejapuutavaranosturien puutavaranosturien huollot • Metsäkoneja puutavaranosturien huollot • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet • Letkut ja tiivisteet • Hydraulitarvikkeet ja tiivisteet •• Sylinterikorjaukset •• Lavettikuljetukset Sylinterikorjaukset •Letkut Lavettikuljetukset • Sylinterikorjaukset • Lavettikuljetukset • Varaosat • Sylinterikorjaukset • Lavettikuljetukset • Varaosat • Varaosat

• Koirat • Kissat • Jyrsijät • Hevoset • Ratsastajat • Kalat ym ym...

- myös vuototestaus

• Varaosat

KANNONKONE KANNONKONEOY OY KANNONKONE OY Teollisuustie 1, 43300 Kannonkoski KANNONKONE OY Teollisuustie 1, 43300 Kannonkoski Teollisuustie 1,1,43300 Kannonkoski Puh. (014) 315 Teollisuustie 43300 Kannonkoski Puh.halli: halli: (014)451 451 315 Puh. halli: (014) 451 315 Mauno Pasanen 0400 345 996 Mauno Pasanen 996 Puh. halli: (014)0400 451345 315 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo Ruuska 0400 649 898 Mauno Pasanen 0400 345 996 Raimo 898 RaimoRuuska Ruuska 0400 0400 649 649 898

Eläintarvikeliike HissunKissun Kauppakatu 11, Äänekoski p. 040-7377 417

20

Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski Puh. 014 522 441 • www.hissunkissun.fi Avoinna: ark. 9.30–17.30, la 9.30–14.00

järvi Saarijärvellä 9. syyskuuta. PKS-Cup huipentuu Kivijärvellä lauantaina 23. syyskuuta, kun Kivijärven Taimenuistelussa selviää cupin lopullinen tilanne. Cupin luonteeseen sopivasti riittää viimeiseen osakilpailuun rutkasti panosta. Menestys Kivijärvellä kauden päätöskisassa voi nostaa venekunnan vielä monta pykälää ylemmäs lopputuloksissa. Cup-menestys tietää paikkaa seuraavan vuoden vetouistelun SM-kisoihin.


Kesämielellä

Aitoa olympiatunnelmaa kesällä jo 43. kerran

- maanrakennuspalvelut - maa-aineskuljetukset - kokonaisurakointi

Puh. 0400 292 748

OLYMPIALAISET Pylkönmäki Pasi Antila Olympialaisten tunnelmasta pääsee nauttimaan tänäkin kesänä, kun Pentin Olympialaiset järjestetään Pylkönmäellä heinäkuisena lauantaipäivänä. 15. heinäkuuta olympialaisia vietetään jo 43. kerran. Olympilaisten seremoniamestari Pentti Särkioja on ollut mukana alusta lähtien. Tapahtumasta on miehellä paljon mukavia muistoja. Vuosittain lasten urheilutapahtuma on houkutellut Pylkönmäen urheilustadionille suuren joukon innokkaita urheilijoita. – Osallistujamäärä on pyörinyt 200–300 urheilijan välillä. Eiköhän tänäkin vuonna päästä yli 200 urheilijan, sanoo Särkioja. Pentin Olympialaisissa on mukava tunnelma, jota ovat urheilijoiden lisäksi luomassa heidän kotijoukkonsa ja muut kannustajat. Olympialaisiin kokoontuu myös paljon alueen kesäasukkaita. – Urheilijoita on ollut pitkänkin matkan päästä. Kauimmainen urheilija on tainnut olla Ghanasta asti. Olympialaisten järjestäminen vaatii raudanlujan järjestelykoneiston. Se koneisto on kunnossa, sillä mukana on monia Yrittävän talkoolaisia, jotka ovat olleet mu-

KANNONKOSKEN MAANRAKENNUSPALVELU OY

huollot varaosat katsastuskunnostukset diagnostiikkatestit OBD 4-pyöräsuuntaukset Mobil-öljyt ilmastointihuollot päästömittaukset bensa- ja dieselautoihin

Jukka Piispanen

Korpijärventie 4, Karstula Puh. (014) 461 493 0400 569 016

Huollamme ja korjaamme myös henkilö- ja pakettiautot Puulaaksonkuja 1, Karstula

Puh. 0400 262 305

Pylkönmäen Yrittävästä on ponnistanut moni urheilija. Kristian Morenon tyylinäyte Pentin Olympialaisissa vuodelta 2015. Kuva: Anne Mietala.

kana pitkään. Pentti Särkioja muistelee, että hänen lisäkseen alusta saak-

ka on ollut mukana Matti Syrjälä. – Lisäksi on monia, jot-

ka ovat olleet lähes alusta saakka, kiittelee Särkioja sitoutunutta talkooväkeä.

Yksityinen kotimainen pieneläinklinikka Äänekoskella. Eläinystävällistä palvelua lemmikillesi.

Leppoisaa kesää! toivottelee

Hiskinmäen väki

MUISTILISTA KESÄKODIN SISUSTUSOSTOKSILLE

SÄNKY

SOHVA

TÄKKI+TYYNY

VALAISIN

MATTO

KESÄKALUSTEET

Jyväskyläntie 35, 43100 Saarijärvi, p. 040 848 1450 Av: ma suljettu, ti–pe 10–17, la 10–13

Akselinkatu 1, 44100 ÄÄNEKOSKI www.hiskinmaki.fi

21

Keskitie 5, 44500 Viitasaari, p. 040 516 0284 Av: ma–pe 10–17, la 10–14

wilmakodinsisustus.fi • wilma@ kodinsisustus.inet.fi


Kesämielellä

Aitoa olympiatunnelmaa kesällä jo 43. kerran

- maanrakennuspalvelut - maa-aineskuljetukset - kokonaisurakointi

Puh. 0400 292 748

OLYMPIALAISET Pylkönmäki Pasi Antila Olympialaisten tunnelmasta pääsee nauttimaan tänäkin kesänä, kun Pentin Olympialaiset järjestetään Pylkönmäellä heinäkuisena lauantaipäivänä. 15. heinäkuuta olympialaisia vietetään jo 43. kerran. Olympilaisten seremoniamestari Pentti Särkioja on ollut mukana alusta lähtien. Tapahtumasta on miehellä paljon mukavia muistoja. Vuosittain lasten urheilutapahtuma on houkutellut Pylkönmäen urheilustadionille suuren joukon innokkaita urheilijoita. – Osallistujamäärä on pyörinyt 200–300 urheilijan välillä. Eiköhän tänäkin vuonna päästä yli 200 urheilijan, sanoo Särkioja. Pentin Olympialaisissa on mukava tunnelma, jota ovat urheilijoiden lisäksi luomassa heidän kotijoukkonsa ja muut kannustajat. Olympialaisiin kokoontuu myös paljon alueen kesäasukkaita. – Urheilijoita on ollut pitkänkin matkan päästä. Kauimmainen urheilija on tainnut olla Ghanasta asti. Olympialaisten järjestäminen vaatii raudanlujan järjestelykoneiston. Se koneisto on kunnossa, sillä mukana on monia Yrittävän talkoolaisia, jotka ovat olleet mu-

KANNONKOSKEN MAANRAKENNUSPALVELU OY

huollot varaosat katsastuskunnostukset diagnostiikkatestit OBD 4-pyöräsuuntaukset Mobil-öljyt ilmastointihuollot päästömittaukset bensa- ja dieselautoihin

Jukka Piispanen

Korpijärventie 4, Karstula Puh. (014) 461 493 0400 569 016

Huollamme ja korjaamme myös henkilö- ja pakettiautot Puulaaksonkuja 1, Karstula

Puh. 0400 262 305

Pylkönmäen Yrittävästä on ponnistanut moni urheilija. Kristian Morenon tyylinäyte Pentin Olympialaisissa vuodelta 2015. Kuva: Anne Mietala.

kana pitkään. Pentti Särkioja muistelee, että hänen lisäkseen alusta saak-

ka on ollut mukana Matti Syrjälä. – Lisäksi on monia, jot-

ka ovat olleet lähes alusta saakka, kiittelee Särkioja sitoutunutta talkooväkeä.

Yksityinen kotimainen pieneläinklinikka Äänekoskella. Eläinystävällistä palvelua lemmikillesi.

Leppoisaa kesää! toivottelee

Hiskinmäen väki

MUISTILISTA KESÄKODIN SISUSTUSOSTOKSILLE

SÄNKY

SOHVA

TÄKKI+TYYNY

VALAISIN

MATTO

KESÄKALUSTEET

Jyväskyläntie 35, 43100 Saarijärvi, p. 040 848 1450 Av: ma suljettu, ti–pe 10–17, la 10–13

Akselinkatu 1, 44100 ÄÄNEKOSKI www.hiskinmaki.fi

21

Keskitie 5, 44500 Viitasaari, p. 040 516 0284 Av: ma–pe 10–17, la 10–14

wilmakodinsisustus.fi • wilma@ kodinsisustus.inet.fi


Kotkat kiitäv maantien p

Marja Vilander ajaa Hondalla.

Seppo Kotka ja lapset Marja Vilander ja Matti Kotka ajelemassa porukalla.

Seppo ja Kaija Kotka sekä lapset Matti Kotka ja Marja Vilander harrastavat moottoripyöräilyä. Lapsenlapsistakin on kasvamassa motoristeja. HARRASTUS Pylkönmäki, Karstula Anne Mietala Moottoripyöräily on pylkönmäkeläisessä Kotkan perheessä yhteinen harrastus. Isä Seppo Kotka hankki oman pyöränsä kuusi vuotta ja tytär Marja Vilander neljä vuotta sitten. Marjan vuotta vanhemmalla Matti-veljellä moottoripyöriä on ollut kuusitoistavuotiaasta saakka. Perheen äiti Kaija Kotka nauttii maisemista kyytiläisenä. Sepon pyörän hankinta ajoittuu viidenkympin haarukkaan, mutta sillä ei ole mitään tekemistä viidenkympin villityksen

moottoripyörän katkua. Hänellä on vanha valokuva, jossa hän istuu äitinsä sylissä moottoripyörän kyydissä. Päänsuojana oli viehättävästi pitsimyssy. Ensimmäisen mopon hän sai rippilahjaksi. Lukioikäisenä hän ajeli kevytmoottoripyörällä.

kanssa. Harley-Davidson oli unelma, josta hän oli haaveillut kolmekymmentä vuotta. Pyörä on vuoden 2008 mallia. – Päätös oli ollut valmiina, mutta sopiva ajankohta tuli eteen vasta kuusi vuotta sitten. Yksi tuttava sanoi minulle, että jos sinä vielä siirrät pyörän ostamista, sinä et osta sitä ollenkaan. Se oli totta. Onneksi heräsin. Kotkan suvussa motoristeja on ollut iät ja ajat. – Isällä oli moottoripyörä, mutta kuusikymmentäluvulla se oli liikkumisen takia, koska autoa ei ollut. Myös vaarilla ja enolla oli moottoripyörä, kertoo Seppo Kotka. Niinpä Seppo imi jo pikkulapsena

Kolmekymmentäkaksivuotias Marja ajeli veljensä kanssa kotitalon pihassa mopolla jo ennen rippikouluikää. Kun Matti-veli vaihtoi kevytmoottoripyöränsä isompaan pyörään, hän tarjosi ”piikkipyöräänsä” siskolleen. Aika ei ollut otollinen. Niinpä moottoripyöräkortin ajaminen siirtyi viidellätoista vuodella eteenpäin. Haaveissa oma pyörä sen sijaan oli pyörinyt kaiken aikaa. Marjan pyörä on kuusisataakuutioinen Honda CBR. – Sain rohkeutta ja tiesin, että haluan ajaa kortin ja ostaa oman pyörän. Marja muistaa edelleen, miltä tuntui lähteä ensimmäistä kertaa omalla pyörällä liikenteeseen.

22

– Olin edellisenä iltana päättänyt, että menen töihin moottoripyörällä. Se oli tosi jännittävää, jopa pelottavaa. Isän kanssa kävimme samana päivänä myöhemmin ajamassa yhdessä, ja vähitellen jännitys helpotti. Koko ensimmäisen kesän ajaminen oli silti hurjan jännittävää, mutta niin hauskaa. Tähän mennessä Hondan mittariin on kertynyt noin 10 000 kilometriä. – Olen edelleen tosi kokematon motoristi. Tiedostan, että minulla on vielä paljon opittavaa moottoripyörällä ajamisesta. Liikenteessä moottoripyörä on kuin mikä tahansa ajoneuvo paitsi paljon suojattomampi. – Pyöräillessä pitää jatkuvasti arvioida, missä kunnossa tie on, minkä ajolinjan ottaa, pomppaako eteen jänis tai kauris tai onko mutkan takana vaikkapa traktori. Pyörä painaa 200 kiloa ja tehoja on sen verran, että pyörän saa lähtemään hallinnastakin, Marja pohtii. Marjalla on aina ajaessa ajovarusteet: nahkapuku, kypärä, hanskat ja mootto-


vät pitkin pintaa

Seppo ja Kaija Kotka sekä heidän tyttärensä Marja Vilander nauttivat matkanteosta moottoripyörällä. Oikealla pikkukuvassa ajaa jos kus 1960-luvulla Sepon isä, Urho Kotka. Pyörä on edelleen tallessa.

ripyöräkengät. – Ajaminen on hauskaa, mutta sen pitää silti olla järkevää ja turvallista. Koskaan ei voi tietää, mitä voi sattua. Sepolla ajaminen alkaa olla jo pelkkää nautintoa. Silti hänen, kuten kaikkien motoristien, on edettävä ”silmät selässä” ja odottamatonta ounastellessa. Kaija Kotka ajautui motoristiksi puolisonsa matkassa. – Meillä kotona ei ollut edes mopoja, mutta Sepolla oli kevytmoottoripyörä, kun aloimme seurustella, Kaija Kotka muistelee. Kaijan paikka tienpäällä on kuljettajan selän takana, vaikka Sepon Harrikka on tarkoitettu periaatteessa yksin ajettavaksi. – Ensimmäisenä kesänä pelkäsin aina, että putoan kyydistä taaksepäin, koska minulla ei ollut selkätukea. Pelkäsin varsinkin kaarteissa ja vänkäsin siksi vastaan. Seppo laittoi nojan, minkä jälkeen matkustaminen kahdestaan on sujunut paljon paremmin. Olen oppinut istumaan kyy-

dissä ja luottamaan siihen, etten putoa. Sepon ja Kaijan lapsenlapsista saattaa hyvinkin tulla motoristeja: Matin neljävuotias Atte on crossipyörää vailla. Marjan kuusivuotias tytär Enni Vilander pelkäsi aluksi äitinsä moottoripyörästä läh-

Kärpäset naamalla kuuluvat asiaan. Seppo Kotka

tevää ääntä, mutta ei enää. Äskettäin hän ilmoitti lähtevänsä äidin kyytiin heti, kun hän saa omat nahkaiset moottoripyörähousut, samanlaiset kuin äidilläkin on. Kotkat tekevät ajoreissuja yhdessä ja erikseen. Koska kaikki asuvat eri paikkakunnilla, reissut vaativat sovittelua. Seppo ja Kaija asuvat Pylkönmäellä, Marja Karstulassa ja Matti Tampereella. – Perheporukassa ajorytmiä joutuu hieman sovittamaan pyörien erilaisista ajoominaisuuksista johtuen, kun Matilla ja

Marjalla on virkeämmät katupyörät. Onneksi tietä on pitkästi ja kaikenlaisille pyörille on jonossa tilaa, Seppo sanoo. Seppo ajeleekin usein muiden harrikkakuskien kanssa. Hän kuuluu HarleyDavidson Finland Clubiin. Vuonna 1980 perustettu H-DCF-merkkikerho on avoin kaikille Harley-Davidsonin omistajille. Kerhoon kuuluu 6 400 jäsentä. Kerho järjestää kokoontumisajoja, ajokoulutusta ja hyväntekeväisyystapahtumia. Seppo ajaa kesässä keskimäärin 4 000 kilometriä. Marja ajaa paljon yksin. – Olisihan se mukavaa, jos olisi naisporukka, jonka kanssa voisi käydä ajelemassa. Tämä on kuitenkin sosiaalinen harrastus. Ajaminen on hauskaa, mutta vähintään yhtä hauskaa on uuteen tienvarsikahvilaan meneminen ja uusiin paikkoihin tutustuminen yhdessä. Juttuseuraa motoristilta sen sijaan ei puutu koskaan. – Kun pysähtyy huoltoasemalle, melkein aina joku tulee juttelemaan ja kerto-

23

maan omista moottoripyöräkokemuksistaan. Se on mukavaa ja ihan ykkösasia tässä harrastuksessa, alleviivaa Seppo Kotka. Moottoripyörällä ajamisessa Seppoa ja Marjaa viehättää luonnon läheisyys, tuoksut ja tuulen tuiverrus. – Moottoripyörällä ajaminen kesäisin on mahtavaa. Loppujen lopuksi minulla on aika vähän päiviä, jolloin pääsen ajoreissuille, mutta nautin niistä sitäkin enemmän, sanoo Marja. – Ihan hirvittää ajatus, että joutuisin myymään pyörän ja varusteet enkä pääsisikään ajelemaan, hän jatkaa. Seppo käyttää ajaessa avokypärää. Siinä se luonto vasta lähellä onkin. – Kärpäset naamalla kuuluvat asiaan, Seppo nauraa. Marja ja Seppo ovat olleet kovia polkupyöräilijöitä. – Onhan se vähän huvittavaa, että ennen lähdin aurinkoisena päivänä lenkkipoluille tai polkupyöräilemään, nyt harrastan moottoriurheilua, Marja myöntää.


Kesämielellä

Mulikan HillTon

• Juhlapalvelut • Saunaillat • Mökki- ja huonemajoitus • Kokoustilat pienille ja isoille ryhmille • Automuseo

Poikkea ennen teatteria meille ruokailemaan! Ennakkovaraukset. TÄYDEN PALVELUN JUHLATALO

JAKOLAN TILA

Mulikantie 25, Pääjärvi www.jakola.fi Puh. 040 565 3716 mirja.oikari@jakola.fi

HET-teatteri esittää Kyyjärvellä Heikki Luoma areenalla (Nurmijoen Eräkartanolla)

Kantaesityksenä hauska komedia (musiikilla höystäen)

Nyt menee tunteisiin Käsikirj. Markku Hyvönen, ohjaus Veli-Pekka Halmila

Ensi-ilta la 8.7. klo 18 (muut esitykset 9.7.–20.8.)

Ryhmät huom! Tilauksesta myös ruokailumahdollisuus! Väliaikakahvit ja hyvä buffetti. Liput 18 e , eläkeläiset 16 e lapset alle 12 v 10 e. Varaukset Suvi 0400 564 954, suvi.kantonen@gmail.com Katso lisää www.het-teatteri.net. TERVETULOA!

Saarijärven museo, Herajärventie 2

044 459 8411, www.saarijarvi.fi/museo Avoinna klo 12–18. 1.6.–31.8. ti–su. Talvikaudella to-su. Kahvio. Opastukset tilauksesta 25 €. Veistospuisto, ryytimaa, lampaat niityllä. 10.6.-7.1.2018 Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa. Suomeen liittyvä itsenäisyyskehitys henkilöiden, ilmiöiden ja tapahtumien kautta. Mukana ovat maakunnan urheilijat välineineen ja palkintoineen. Näyttelyn esittelyt keskiviikkoisin 5.-26.7. klo 14.00.

Hannunkiven vieraat nauttivat seudun palveluista HANNUNKIVI Kivijärvi Ilkka Salonen Hannunkiven Lomakylän kesään kuuluu paitsi rentoutumista rauhaisan luonnon helmassa myös useita tapahtumia piristämässä kesäpäiviä. – Tapahtumiin ja palveluiden pariin ovat tervetulleita myös muualla lomailevat kuin seudun omatkin ihmiset, kertoo toimintaa pyörittävä yrittäjä Anne Hakkarainen. Juhannuksena ohjelmassa on kaksipäiväinen tapahtuma. – Juhannusaatto tuo lavalle hienon coverbändin Gizy & Groove Companyn. Juhannuspäivänä on vuorossa terassitanssit. Tuttu laulumies Mikko Alatalo vierailee myös Hannunkiven kesässä maanantaina 24. heinäkuuta, jolloin ohjelmassa on Siirtomaasuomen laulut -konsertti. Televisiostakin tuttu näyttelijä Ilkka Heiskanen tulee maanantaina 31. heinäkuuta viihdyttämään vieraita näytelmällään Hulvattomat Huoviset. Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään jälleen Venetsialaiset. – Jo kymmenennen kerran. Tapahtuma vetää paikalle noin 500 vierasta, esittelee Anne Hakkarainen suosionsa vakiinnuttanutta tapahtumaa. Hannunkivessä on jatkuvasti kehitetty oheispalveluja. – Yksi mökki on muutettu palvelujen käyttöön. Tarjolla on hierontaa, jalkahoitoja ja kosmetologin hoitoja. Myös ruokapalvelut ovat saaneet

KESÄN KOHTEET OSANA SUOMIKUVAA Runeberg-näyttely & Säätyläiskotimuseo 22.6.—13.8. to-su klo 12–18, Kolkanrinteentie 39. J.L. Runeberg Saarijärvellä -näyttely. Sisustettu 1800luvun alun tyyliin. Kivikauden kylä 10.6.–13.8. ti–su klo 11–18. Heinäkuussa joka päivä. Lähes 40 eri kohdetta. Kohteessa lapsille oma toiminnallinen kylä. Kivikirveentie 10. Kesällä viikottain toimintaa ja opastuksia. Muinais– ja Luontopolkuopastus. Tiedot http://www.saarijarvi.fi/ kivikauden-kyla Juhola taiteilijaveljesten kotitila. Galleria Jarskassa esillä kuvanäyttely Juholan pientilan elämästä. 17.6.–13.8. la-su klo 12-16, Ryöppäläntie 59

Ilkka Heiskanen tulee huovistelemaan Hannunkiveen. kiitosta. Tupa lievittää nälkäisen lomailijan tuskaa pizzoilla ja burgereilla. – Uudet palvelut ovat saaneet hyvää palautetta, uskon niiden vetovoimaan, sanoo yrittäjä. Hannunkiven sesongit ovat venyneet niin alku- kuin loppupäästä. – Kesämme alkaa aikaisemmin ja päättyy myöhemmin kuin en-

Hiljaisuus ei tarkoita, että täällä olisi kuollutta, vaan se on luksusta. Anne Hakkarainen

nen. Samoin hiihtolomakausi on venynyt. Kesäkaudella Hannunkiven mökeissä viihtyy parisataa henkeä joka viikko. Hannunkivessä on 36 mökkiä. Vuositasolla majoitusvuorokausien määrä lähestyy kovaa vauhtia 40 000 yöpymistä. Asiakkaiden tyytyväisyys näkyy myös siten, että Hannunkiven RCIluokitus nousi hopealuokkaan. – Se on meille iso plussa. Anne Hakkarainen kertoo tervetulotilaisuuksissa mielellään alueen palveluista ja tapahtumista. – Tykkään työstäni, saan hehkuttaa täysillä kotiseutuani. Pohjoisen Keski-Suomen tapahtumat puolestaan myyvät osaltaan Hannunkiven majoitusta. – Esimerkiksi Pihtiputaan Keihäskarnevaalit, Saarijärven Rompetori ja Hirvaskankaan huutokaupat näkyvät myös meillä. – Meidän on uskottava omiin vahvuuksiimme. Esimerkiksi kansallispuiston brändi on vahvassa nosteessa. Suomalaiset eivät aina huomaa omaa eksotiikkaansa. – Talvella eteläafrikkalaiset miehet olivat innoissaan tekemässä lumiukkoja. – Samoin esimerkiksi hiljaisuus ei tarkoita, että täällä olisi kuollutta, vaan se on luksusta. Hiljaisuus on vahva valttikortti, hän muistuttaa.

Mikko Alatalo vierailee Hannunkivessä siirtomaasuomen laulujen kanssa.

24


Kesämielellä

Mörkömaa sijaitsee Kirkkovuorella Karstulan Kirkkovuorella sijaitsee alue nimeltä Mörkömaa. Mörkömaan on kehittänyt LC Karstula. Tulimme Mörkomaahan keskiviikkona 17. toukokuuta klo 9.00. Täällä on tosi mutaista ja märkää. Täällä on ongelmanratkaisujuttuja. Meidän luokkamme rakensi sinne neljä majaa. Meidän tekemissä linnunpöntöissä asutaan jo. Me aloitettiin rakentamaan majoja 2015. Luka Lampinen, Arttu Hintikka, Juuso Oinonen 4. luokka

Matkailualue Wanhat Wehkeet Vuoden karavanalue 2016. Monipuolista palvelua.

Kesäteatterissamme

musiikkinäytelmä Reino Helismaan elämästä Mörkömaa on tarkoitettu kaikenikäisille Syksyllä 2015 Tolppilan koulun 3A rakensi Mörkömajoja Mörkömaahan. Mörkömaa on tarkoitettu kaikenikäisille. Mörkömajoja on neljä. Mörkömaassa on naruja reitin mukaan. 2017 keväällä 4A-luokka teki linnunpönttöjä mörkölinnuille. Mörköjä on neljä, niiden nimet ovat Herbert, Linnea, Banjo ja Igor. Linnea on sininen haamu, Banjo on vihreä yksisilmäinen otus ja Igor ja Herbert ovat ruskeita molemmat. Moröt olivat majojen avajaisissa vuonna 2015. Nella Kotanen, Sofia Jukkala 4. luokka

Jutut ja kuvat ovat Tolppilan koulun nelosten käsialaa.Tolppilan neloset ovat muun muassa rakentaneet Mörkömaahan majoja ja tehneet linnuille pönttöjä.

Kirkkovuorella sijaitsee upea näkötorni Yksi huono asia mikä ehdottomasi pitäisi lopettaa ja se asia on luontoon päätyvät roskat. Luontoa ei saisi missään tapauksessa roskata. Näkötorni valmistui vuonna 2007. Näkötorni on nyt 10 vuotta vanha. Karstulan kirkkovuoren näkötorni on 144,4 metrin korkeudella Pääjärven pinnasta ja 232,8 metrin korkeudella merenpinnasta. Tornista näkeee Pääjärven, peltoja ja kumpuilevia havumetsiä. Näkötornilla on myös oma kirkko. Näkötornilla on lisäksi pieni laavu, jossa voi käydä paistamassa makkaraa ja viettää aikaa kavereiden, perheen ja luonnon parissa. Vuonna 2015 alettiin suunnittelemaan möröille majoja. 2015 Tolppilan koulun kolmoset aloittivat rakentamisen LC Karstulan kanssa. Nyt majat ovat valmiita ja niitä voi käydä katsomassa. Kirkkovuorella asui monia satoja mörköjä, mutta kun tuli jääkausi ja möröt lähtivät ympäri maailmaa. Paitsi Linneamörkö jäi Suomeen jääkauden jälkeen näkotornille tuli neljä omaa mörköä ja ne ovat Linnea, Banjo, Herbert ja Igor. Hilla Kauppi, Miisa Hintikka 4. luokka

25

Päivänsäde, minä ja menninkäinen Esitykset 25.6.–12.8.

Katso lisää www.wanhatwehkeet.fi

Wanhat Wehkeet Kesäteatteri Jari Lasonen * Erämäentie 368 * 43500 Karstula p. 0400 542 029, wanhatwehkeetkarstula@gmail.com


Kesämielellä

Yleisurheilucup kiertää jälleen seutua LAPSET JA NUORET Seutu Pitkin poikin seutukuntaa kiertävä lasten ja nuorten yleisurheilun ViispiikkinenCup järjestetään tänäkin suvena. Kesän aloittaa Saarijärven osakilpailu 7. kesäkuuta. Kivijärvellä kisataan juhannusviikolla keskiviikkona 21. kesäkuuta. Sitten pyyhkäistään Pylkölle, missä urheillaan 6. hei-

näkuuta. Karstulan osakilpailun vuoro on 20. heinäkuuta. Loppukesästä ovat vuorossa Kannonkosken ja Kyyjärven osakilpailut. Reipasta liikunnan riemua on luvassa myös Pentin Olympialaisissa Pylkönmäellä ja Poppi-Olympialaisissa, jotka molemmat järjestetään 15. heinäkuuta. Liikunnan riemua Kyyjärvellä.

perusturvaliikelaitos

SAARIKAN TOIMINTA KESÄN AIKANA PÄIVYSTYSVASTAANOTTO Päivystysvastaanotto on kiireellistä hoitoa tarvitsevia varten. Saarijärvellä, terveysasema, Sairaalantie 2 Ensiapu ja päivystävän lääkärin vastaanotto ma-pe klo 8.00–18.00 Lauantai, sunnuntai sekä aatto- ja juhlapyhinä 8.00–15.00 Ajanvaraus suositeltavaa ennen vastaanotolle tuloa. Puhelinnumero: 044 459 8500 Karstulassa, terveysasema, Hämeenpurontie 9 Ensiapu ja päivystävän lääkärin vastaanotto ma–pe klo 8.00–16.00 Ajanvaraus suositeltavaa ennen vastaanotolle tuloa. Puhelinnumero: 040 157 8919 Muina aikoina päivystys järjestetään Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä (Keskussairaalantie 19) puh. 0100 84884. Kesäaikana Saarijärven ja Karstulan terveysasemilla keskitytään kiireellisiin ja päivystyksellisiin asioihin. Paremman lääkäreiden sijaistilanteen takia voidaan hoitaa jonkin verran myös kiireettömiä kontrolleja ja todistusasioita. LÄÄKÄRIN JA HOITAJAN VASTAANOTTO Lääkärin ja hoitajan vastaanotot järjestetään aluejaon mukaisesti kuntien terveysasemilla. Reseptien uusinnassa tulee huomioida sulut. Kaikki reseptit tulisi uusia ennen sulkuja. Resepteistä voit jättää uusintapyynnön myös OmaKanta-sivujen kautta. Ajanvaraus hoidetaan aluejaon mukaisesti seuraavasti: KANNONKOSKI, terveysasema, Järvitie 7 A Ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle ma–ke klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8904 Laboratorionäytteiden otto ma–ke klo 7.00–9.00 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa KARSTULA, terveysasema, Hämeenpurontie 9 Karstula alue itä Ajanvaraus ma–pe klo 8.00–14. 00, puh. 040 157 8921 Karstulan aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30, puh. 040 157 8924 klo 8.00–14.00 alueen toimistosta, puh. 040 157 8921 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Karstula alue länsi Ajanvaraus ma–pe klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8922 Karstulan aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30, puh. 040 157 8923 klo 8.00–14.00 alueen toimistosta, puh. 040 157 8922 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Röntgen Saarijärven terveyskeskuksen kuvantaminen on avoinna koko kesän. Karstulassa on sulkupäiviä jolloin hoitajaa ei ole. Tarkempia aukioloaikoja kannattaa seurata Saarikan verkkosivuilta tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon. Ajanvaraus tutkimuksiin omalta terveysasemalta. Laboratorio Karstulan laboratorio on auki normaalisti ma–to klo 7.30–15.00 ja pe klo 7.30–13.30. Voit myös varata ajan näytteenottoon www.saarikka.fi-sivujen kautta.

KIVIJÄRVI, terveysasema, Keskustie 21 Ajanvaraus lääkärille ma–ke klo 8.00–14.00, puh. 040 157 8943 ja 044 459 8930 Laboratorionäytteiden otto ma–ke klo 7.00–8.30 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa KYYJÄRVI, terveysasema, Honkalehdontie 9 Ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle ma–to klo 8.00–14.00 ja pe 8.00–12.00, puh. 040 157 8947 Laboratorionäytteiden otto ti–to klo 7.30–9.30 Sulku: Vastaanotto on suljettu 26.6.–23.7.2017 Ko. aikana ei lääkärin ja hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa PYLKÖNMÄKI, terveysasema, Keskustie 7 A Lääkärin vastaanotot aikaisempien hoitosuhteiden mukaisesti joko Karstulan tai Saarijärven terveysasemilla Hoitajan vastanotto puh. 044 459 8990 Laboratorionäytteiden otto ke ja pe klo 8.00–10.00 Sulku: 10.7.–6.8.2017 Ko. aikana ei hoitajan vastaanottoa eikä laboratorionäytteiden ottoa SAARIJÄRVI, terveysasema, Sairaalantie 2 toimisto A (Kiminkinen, Sopanen, Linna-Pikkarainen asiakkaat) ajanvaraus ma–pe klo 8–14, puh. 040 157 8964 toimisto B (Möttönen, Kasanen, Palmu asiakkaat) ajanvaraus ma–pe klo 8–14, puh. 040 157 8966 Aluehoitajan vastaanotto Saarijärvi alue 1 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044 459 8501 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Saarijärvi alue 2 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044-459 8510 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Saarijärvi alue 3 Aluehoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella: Puhelinaika arkisin klo 8.00–9.30 puh. 044 459 8520 Aluehoitajalle voi lähettää web- viestejä ja varata ajan sähköisesti www.saarikka.fi kautta Röntgen Saarijärven terveyskeskuksen kuvantaminen on avoinna koko kesän. Karstulassa on sulkupäiviä jolloin hoitajaa ei ole. Tarkempia aukioloaikoja kannattaa seurata Saarikan verkkosivuilta tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon. Ajanvaraus tutkimuksiin omalta terveysasemalta. Laboratorio Saarijärven laboratorio on auki normaalisti. Voit myös varata ajan näytteenottoon www.saarikka.fi-sivujen kautta. Fysioterapia ja apuvälinepalvelu 27.6.–8.8.2017 Apuvälinelainaus Saarijärvellä (ent. Helmiinan tiloissa) ma, ke, pe klo 8–10. Apuvälinelainaus Karstulassa ti ja to klo 8–9 ja 11.30–12.30. Fysioterapia suuntautuu pääasiassa vuodeosastoille. Suun terveydenhuolto Suun terveydenhuolto järjestetään kuntien terveysasemien yhteydessä olevissa hammashoitoloissa.

Suun terveydenhuollon särkypäivystys Särkyvastaanoton ajanvaraus ma-pe klo 8–10 puh. 040 157 8983 Virka- ajan ulkopuolinen särkypäivystys Arki- iltaisin klo 16- jälkeen, viikonloppuisin ja arkipyhinä: Soita aina ensin päivystyksen puhelinneuvontaan 0100 84 884, josta ohjataan tarvittaessa hoitopaikkaan: Kyllön hammashoitola (Keskussairaalantie 20, Jyväskylä tai klo. 21.00 jälkeen ERVA Kuopion Yliopistollinen Sairaala) Ajanvaraus muissa kuin särkytapauksissa Karstula klo 10–16 puh. 040 157 8907 Saarijärvi klo 8–16 puh. 040 157 8984 Hoitolaan voi olla yhteydessä myös tekstiviestillä numeroon 040 157 8945. Muistathan laittaa viestiin nimesi ja henkilötunnuksesi. Aikojen tarkistaminen, peruminen ja siirtäminen netissä: www.hitportal.fi/hitportal/saarikka Sulkuaikana 26.6.– 23.7.2017 Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven asukkaat voivat ottaa yhteyttä joko Karstulan tai Saarijärven hammashoitolaan oman valintansa mukaan. Kesän aikana särkyvastaanotto toimii normaalisti. Lomien vuoksi oireettomat tarkastukset ja kokonaishoidot siirtyvät syksyyn. Vastaava hammaslääkäri Tarja Saastamoinen, puh. 044 459 8916 Palveluvastaava Ilona Jokinen, puh. 044 459 8920 Työterveyshuolto Saarikan työterveyshuoltoyksikkö on kesän aikana suljettu. Karstulan työterveyshuolto 17.7.–30.7.2017 Saarijärven työterveyshuolto 3.7.–16.7.2017 Kyyjärven työterveyshuolto 3.7.–30.7.2017 Kesän aikana työterveyslääkärin vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti vuosilomien vuoksi. Kiireelliset sairaanhoitoasiat sulkujen aikana hoidetaan alueen- ja/tai päivystyksen vastaanotoilla. Ei-kiireellisissä työterveyshuollon asioissa pyydämme asiakkaita ottamaan yhteyttä omaan työterveyshoitajaan sulkujen jälkeen. Saarikan mielenterveyskeskus Saarikan mielenterveyskeskus on auki normaalisti koko kesän ajan. ULKOKUNTALAISILLE TIEDOKSI Kiireellinen sairaanhoito: Kiireellinen sairaanhoito annetaan kaikille asuinkunnasta ja kansallisuudesta riippumatta. Kiireetön sairaanhoito: Kiireetön sairaanhoito annetaan paikkakuntalaisten lisäksi ulkokuntalaisille, jotka asuvat tai oleskelevat säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti kotikuntansa ulkopuolella työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun läheisen asumisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Kiireettömän sairaanhoidon saamisen edellytys on se, että ulkokuntalainen henkilö esittää hoitosuunnitelman/maksusitoumuksen jonka mukaista hoitoa hän on hakemassa. Hoitosuunnitelma on minimissään diagnoosit, lääkkeet ja kontrollitutkimusten/-käyntien välit. Kiireettömän hoidon tarve tulee ilmoittaa ko. terveysasemalle kolme viikkoa aikaisemmin. Ulkopaikkakuntalaiset ottakaa huomioon ilmoituksessa mainitut terveysasemien sulut. Ulkopaikkakuntalaiset ottakaa huomioon ilmoituksessa mainitut terveysasemien sulut.


Kesämielellä

Täyttä elämää Piispalan kesässä Katse myös maapallon toisella puolella. PIISPALA Kannonkoski Ilkka Salonen – Tasaista pyöritystä. Talo pyörii kahdeksan kuukautta kovalla käyttöasteella. Huhti–lokakuu on tosi tiukkaa aikaa, kun kapasiteetti on äärirajoilla, monet viikot ovat loppuunmyytyjä, kertoo Kannonkoskella toimivan nuorisokeskus Piispalan johtaja Kari Hietaharju talon elämästä. Kansainvälisyys näkyy Piispalassakin. Kiinalaiset ovat käyneet tutustumassa Piispalaan ja ensimmäiset kyselyt ovat jo tulleet. – Kyseessä on neljästä seitsemään päivään Piispalassa viettäviä isompia ryhmiä. Kiinalaiset ryhmät tulisivat isoista kaupungeista. – Näemme kiinalaisryhmien osalta merkittäviä kasvunmahdollisuuksia. Ensimmäiset ryhmät tulevat varmasti jo ensi talvena, mielenkiintoisia erilaisia ryhmiä, kuvaa Hietaharju tilannetta. – Kyseessä olisi tuhansia majoitusvuorokausia. Se tarkoittaisi 5–10 prosentin kasvua nykyisillä puitteilla, liikevaihdolla mitattuna satoja tuhansia euroja. Tarjouspyyntöjä on tullut myös Iranista ja Uzbekistanista. – Matkailu on kasvava toimiala, hän huomauttaa. – Luonto, turvallisuus ja hiljaisuus ovat vetovoimatekijöitä. Piispalan toinen toimipiste on Muotkavaaran leirikeskus Lapissa. – Tarjouspyyntöjä tulee myös sinne. Muotkavaaran sesonki on talvijaksossa.

Piispalassa ovat tervetulleita. – Tehotiistait ovat suosittuja, allasosastolla käy paljon paikallisia ihmisiä. Meillä käytetään liikuntaseteleitä. Paikalliset yritykset käyttävät palveluitamme, hän luettelee. Piispalassa ei olla seisovilla jaloilla, vaan liike jatkuu. – Tulevaisuudessa kiinnitetään huomiota palvelujen parantamiseen. Sisältöä parannetaan. Ympäristöä huomioidaan, globaalit haasteet näkyvät, luettelee Hietaharju tulevaisuuden ajatuksista. Piispala on Suomen suurin leirikoulujen järjestäjä. Nuorisotyötä tehdään monin tavoin, vaikka yhteistyökumppani valtio heittää omia ”kannusteitaan”. Piispala saa tänä vuonna valtiolta 500 000 euroa nuorisotyöhön. Valtionosuus pieneni 150 000 eurolla 650 000 eurosta. Valtionosuus on enää 15 prosenttia tulovirrasta. – Harkinnanvarainen valtionosuus pieneni, koska ministeriössä tulkitaan, että pystyisimme tekemään omalla rahalla. Ministeriön näkökulmasta meillä on mennyt liian hyvin. Ajatus on pöyristyttävä. Jos tekisimme asiat huonosti, meidät palkittaisiin. – 150 000 eurolla palkkaisimme viisi uutta ihmistä. Se olisi aitoa kehittämistä. Summan kerääminen toiminnalla vaatisi kolmin-nelinkertaista liikevaihtoa ja se olisi epärealistista.

Piispalan johtaja Kari Hietaharju kertoo kesän näyttävän vilkkaalta. – Nuorisokäytön osuus on yli 90 prosenttia. OKM kehuu meitä lippulaivaksi. Tämäkö on palkinto? Jokin toinen saa samat eurot, vaikka vuorokausia on vain kolmannes. Meillä on edullisimpia hintoja jo nyt, hämmästelee Hietaharju logiikkaa. Tämä ei ole kannustavaa. Kaksi–kolme vuotta on ollut melkoista puristusta. Piispala on toiminut aktiivisesti erilaisissa yhteistyökuvioissa, kuten Hyvinvoiva nuori, etsivä nuorisotyö ja työpaja. – Olemme pystyneet tukemaan tätä seudulla tehtävää työtä yli 50 000 eurolla. Investointitukikin on jo toisena vuote-

Aurinkoaitta on palvellut jo reilun viiden vuoden ajan Piispalassa

Reilu kolmannes liikevaihdosta tulee leirikoulutoiminnasta, vajaa kolmannes liikuntaan liittyvästä toiminnasta ja kansainvälisistä kuvioista. Piispalan kesässä näkyvät yhä useammin myös riparit. Rippikouluja pyörii jopa neljä–viisi kerrallaan. Keski-Suomesta esimerkiksi Muurame leirittää Piispalassa. Ensimmäiset rippikoululaiset tulivat Nurmijärveltä, Vantaalta ja Pohjanmaalta. Tuetut perhelomat ovat lisääntyneet. Tuhansia majoitusvuorokausia. Lomalaisia näkyy varsinkin kesällä, mutta usein myös pitkin vuotta. – Perhelomat on meille erittäin iso tukijalka. Ne merkitsevät lähes kolmannesta kesän majoitusvuorokausista Käytännössä meillä ei ole omaa perhelomatoimintaa. – Omatoimilomailijat ovat meille tervetulleita.

Tuula Karhilan Aurinkoaitta tarjoaa hierontaa ja jalkahoitoja. Hän toimii tarvittaessa myös Piispalassa ohjaajana. Oman aikansa ottaa myös paikallislehtien toimitustyön avustaminen. – Aina on jotain tekemistä, vielä ei ole työ loppunut. Asiakkaat ovat oman kylän väkeä ja Piispalan vieraita. – Myös lähipitäjistä käydään paljon. Samoin mökkiläiset on merkittävä asiakasryhmä. – Usein on niin, että joku muualla asuva tilaa täällä asuvalle sukulaiselleen lahjakortin. Kesäperjantait hän aikoo pitää vapaata. – Silloin on Piispalassa vaihtopäivä ja mökkiläisille perjantai on jo viikonloppua, toteaa innolla kesää odottava Tuula Karhila.

Myös oman seudun ihmisten vierailut

Tuula Karhila pitää Piispalan vaihtelevista päivistä.

PALVELUT Kannonkoski Ilkka Salonen

27

na peräkkäin nolla euroa. – Kun ministeriö ei myönnä, emme nuorisokeskuksena voi hakea mistään muualta investointitukea. Yhteiskunta ei arvosta. Piispalan investoinnit vaihtelevat vuosittain, mutta noin 600 000 euron tasossa pyöritään, vaikka työlistalla ei ole mitään isompaa. Sinisen tien toisella puolella on Öijänniemi. Kunta ja Piispala pohtivat parhaillaan alueen tulevaisuutta. – Asiaa selvitetään kaikessa rauhassa, hän toteaa.


Kesämielellä Kivijärvi puh. 0400 396 434 www.lomahoikka.fi

Käsityökahvila Kirsikka Keskustie 10, 43500 Karstula puh. 040 8184 042

Lounas, kahvilatuotteet, käsityöt, tilaustyöt, ompelupalvelu.

Mitä kaksinkertaiset hirsiseinät pitävät sisällään?

HILMONKOSKEN LAVA Hilmonkoskentie 224, Kannonkoski

KESÄ 20 1 7 LA 24.6. Huikon Veljekset TO 6.7. Wähäkosket TO 13.7. Kalle Jussila & Ari Nylundin ork. LA 15.7. Kesälomatanssit Kannonkosken Pelimannit - vapaa pääsy TO 20.7. Ippe. Mansikka TO 27.7. J. Eskelinen & Onnenkulkurit TO 3.8. Jussi Roponen

Klo 20–01 • Liput 15 €

TERVETULOA VIIHTYMÄÄN!

Karstulassa tutustutaan tuplaseiniin ja paljon muuhun KOTISeutu Karstula Karstulassa kierretään pitäjää kunnan 150-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Karstula-kävelyt jär-

jestetään 8.7. ja 23.7. Silloin tutustutaan keskustan kohteisiin, jotka pitävät seiniensä sisällä paljon paikallista historiaa. Kotiseuturetkellä 20.7. reissataan kumipyörillä.

Linja-auton matkassa tehdään retki Karstulan läntisiin kyliin. Juhlavuosi näk y y myös kotiseutumuseon kesässä. Museo on avoinna kesällä 28.6.–12.8. kes-

kiviikosta sunnuntaihin joka iltapäivä. Opastukset järjestetään sunnuntaisin. Avajaiset pidetään 28.6. Silloin vierailla on ilmainen sisäänpääsy.

Hannunkiven Kesä 2017

Hannunkiven Kesä 2017

LAAJENNETULLA TERASSILLA PALJON OHJELMAA: Laajennetulla terassilla paljon ohjelmaa:

Juhannus Gizy &Groove Juhannus2017: 2017 :pe pe 23.6. 23.6 Gizy &Groove la 24.6 päivätanssit ja kesäyön karaokeja la 24.6. päivätanssit pe 7.7- la 8.7 KulmakuntaROCK kesäyön karaoke 24.7 Mikko konsertti pe ma 7.7.–la 8.7. Alatalon KulmakuntaROCK pe 28.7la 29.7 KukkomarkkinaHAPPENING ma 24.7. Mikko Alatalon konsertti ma 31.7 Heiskasen Hulvattomat Huoviset pe 28.7.–la 29.7. KukkomarkkinaHAPPENING pe 25.8- la 26.8 VENETSIALAISET 2017 maja31.7. Heiskasen Hulvattomat Huoviset paljon muuta... Olemme avoinna 1.6VENETSIALAISET alk : Ke-To 15-20 (02) , 2017 pe 25.8.–la 26.8. ja paljon muuta...

Pe-La 15-20(02-03 ) ja Su 15- 19

Olemme avoinna TERVETULOA ! 1.6. alk: Ke–To 15–20 (02), Pe–La 15–20(02–03 ) ja Su 15–19. TERVETULOA!

Monilla karstusilla on muistoja Tippamäestä. Nuoremmat ovat olleet päivähoidossa, vanhemmat joskus lapsena eristettynä epidemioiden riehuessa.

28


Kesämielellä

Mökkilomalla kalaisan järven rannalla Tuliniemen lomamökeissä nautitaan kesästä MÖKIT Kannonkoski Pasi Antila Tuliniemen lomamökeillä on pitkät perinteet kesänviettopaikkana. Kannonkoskella Ala-Viivajärven maisemissa sijaitsevat lomamökit ovat vuosien varrella olleet kesäisin monen lomanviettäjän tukikohtana. Tänäkin kesänä aikoo suuntaa kulkunsa kohti Tuliniemeä. Tuliniemen lomamökkeihin kuuluu kaikkiaan viisi mökkiä. – Kaksi ensimmäistä mökkiä valmistuivat 30 vuotta sitten, vuonna 1987. Kolmas mökki otettiin käyttöön seuraavana vuonna, neljäs mökki vuonna 1990 ja viides mökki vuonna 1991, kertoo mökkiyrittäjänä toimiva Mirja Kotilainen. Suurimmat mökit ovat kuuden hengen mökkejä. Yksi mökki sopii neljälle henkilölle. –  Kaksi mökkiä ovat kooltaan 75 neliötä. Kahdessa 70 neliön mökissä on lisäksi 20 neliön parvi. Pienin mökki on 60 neliötä. – Kaikissa mökeissä on sauna. Keittiöissä on hyvä astiasto, jääkaappi, mikro, kahvinkeitin. Mökkivarustukseen kuuluu myös esimerkiksi televisio, sanoo Mirja Kotilainen. Tuliniemen lomamökit

Tuliniemen lomamökkien ykkösmökissä on tilaa kuudelle henkilölle, kertoo yrittäjä Mirja Kotilainen.

perustivat aikoinaan Anja ja Unto Kotilainen. Vuonna 2001 tehdyllä tilakaupalla tilan toimintaa jatkoivat Mirja ja Jarmo Kotilainen. Mökkiyritys on pitkälle Mirjan vastuulla. Jarmo tunnetaan JK-Värin ja Karstulan Autovaraosan yrittäjänä. Tähänkin kesäkauteen on Tuliniemessä valmis-

tauduttu mökkien ja pihojen siivouksella. Varsinainen mökkikausi alkaa siellä yleensä kesäkuun puolivälissä ja jatkuu elokuulle saakka. Mökkejä vuokrataan Tuliniemessä syyskuun loppuun saakka. – Kelit ratkaisevat aika paljon sitä, miten mökeille tullaan. Jotkut varaavat mökin hyvissä ajoin, toiset ottavat yhteyttä lyhyel-

Mökin isolta terassilta aukeaa hieno järvimaisema. Kuva: Tuliniemen lomamökit.

lä varoitusajalla. – Mökkejä vuokrataan yleensä viikon ajaksi. Joskus halutaan mökki lyhyemmäksi ajaksi. Kaksi mökeistä on vuokrattavissa Lomarenkaan kautta, kertoo Mirja Kotilainen. Tuliniemen mökeissä vierailee paljon vakioasukkaita, jotka saattavat varata käynnillään mökin jo seuraavaksi kesäksi.

– Vakioasiakkaita on Pohjanmaan suunnasta ja Etelä-Suomesta. Jotkut ovat olleet täällä useana kesänä, osa jopa entisen yrittäjän ajoilta saakka. Tuliniemen lomamökit sijaisevat hyvällä paikalla. Sieltä on hyvä lähteä kiertämään aluetta ja osallistua moniin kesätapahtumiin. Myös Piispalan mo-

nipuolisesti palvelut ovat lähellä. – Joskus halutaan viettää mökkiviikko pääosin rauhassa mökillä. Useat haluavat kesätapahtumiin, joita on paljon lähialueella. Kalaisa Ala-Viivajärvi on yksi Tuliniemen valteista. – Järvestä saa haukia, kuhia ja ahvenia, kertoo Mirja Kotilainen.

Mirja Kotilainen kertoo, että osa haluaa viettää viikkonsa pääosin mökillä, osa lähtee kiertämään alueen kesätapahtumia.

29


Kesämielellä

Uittokalliorockin tähtenä loistaa Muska

Meiltä pitopalvelua ja kaikki herkut kesän juhliin!

MUSIIKKI Karstula Toista kertaa järjestettävä Uittokalliorock luottaa sekä suomalaisiin että paikallisiin tähtiartisteihin ja yhtyeisiin. Karstulassa Kimingin Nuorisoseurantalolla järjestettävässä letkeässä musiikkitapahtumassa esiintyvät muun muassa Muska ja Kari Peitsamo sekä legendaarinen Hurrers, joka sananmukaisesti tekee paluun juurilleen. Olli Möttönen Kimingin Nuorisoseurasta tietää kertoa, että Hurrers on aikoinaan perustettu Kimingin Nuorisoseuran talolla rapiat 35 vuotta sitten. Muista esiintyjistä mainittakoon Tulilintu, Juicles Band, Eagle Ass Boys ja Rustic Ravens. Uittokalliolla soi rock lauantaina 29. heinäkuuta. Tapahtuma alkaa iltapäivällä ja jatkuu iltamyöhään. Esiintymislavoja on sekä ulkona että sisällä. Kahvin ja limsan lisäksi tarjolla on muutakin juomaa. – Meillä on A-oikeudet, vahvistaa Olli Möttönen.

Keskitie 3 44500 Viitasaari Puh. 014 888 896

KANAVATEATTERISSA 7.-30.7.2017

TAIVAAN TULET

KARI VÄÄNÄNEN - TIMO PARVELA - KIRSI SULONEN

WWW.KANAVATEATTERI.FI | 0400 744 197

Yhdessä tekemistä Puuha- ja eläinpuisto Veijari Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 621 663 www.veijari.fi

Kalastajakylä Avoinna: 3.6.–8.8.2017 klo 11–18 Puh. 0400 472 395

Nokkakivi Pulling

SM-kisat 8.7.2017 klo 11 alkaen

KOLKANLAHTI, SAARIJÄRVI

Tervetuloa viihtymään Tractor Pullingin SM -kisoihin 8. heinäkuuta Lievestuoreen ajoharjoitteluradalle. Kisat käynnistyvät klo 11 osoitteessa Ajoneuvontie 39, Lievestuore. www.kstractorpulling.fi Tractor Pulling Keski-Suomi

30


Kesämielellä

✿ Lounas ✿ A´la carte ✿ A-oikeudet ✿ Karaoke- ja live-illat ✿ Pitopalvelu ✿ Terassi ✿ Kokoustilat

Robin tähdittää kesää KESÄTAPAHTUMA Kesän yksi ehdottomista kohokohdista on Karstula Areenassa järjestettävä Robinin konsertti lauantaina 17. kesäkuuta.

Robin saapuu Karstula Areenaan.

Robin on tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista teinipoppareista. Hänen suosionsa kasvu on ollut räjähtävää. Hän onkin kaikkien aikojen nuorin yli 100 000 albumia myynyt artisti. Kaikki muistavat Robinin ensimmäisen hitin vuodelta 2012, Frontside Ollien, joka keräsi muutamassa päivässä yli miljoona kuuntelu- ja katselukertaa. Robinin suurin faniryhmä on lapset, mutta hänen musiikkinsa herättää kiinnostusta myös aikuisyleisössä. Tänä vuonna Robin nähdään myös suositussa Vain elämää -tv-sarjassa. Robin tunnetaan hittiensä lisäksi myös lasten hyväntekeväisyyden lähettiläänä ja positiivisena luon-

teena. Tänä vuonna Robin on ollut myös koulukiusaamisen vastaisen kampanjan keulakuvana yhdessä presidentti Sauli Niinistön ja Diandran kanssa. Konsertin järjestää Saarijärven Kirmot ja Karstulan juhlavuositoimikunta yhteistyökumppanina.

Tervetuloa viihtymään!

varaukset 014 461 216

Tervetuloa!

VILLIVIININ KESÄ

KARAOKE- JA DJ-ILLAT JATKUVAT KOKO KESÄN VIIKONLOPPUISIN!

Villiviinirock 15.7.

Esiintyjät varmistuvat myöhemmin. Jatkot 03.00. PS Pizzoja kuten ennenkin.

Tervetuloa!

Puh. 041 5482 404

Heliumpallot, juhla- ja leivontatarvikkeet juhliisi

HÄNNILÄNSALMI CAMPING • Viitasaari

CONFETTI JYVÄSKYLÄ Palokan kauppakeskus Saarijärventie 52 40270 Palokka

ma - pe 10 - 18 la 10 - 16 jyvaskyla@confetti.. 050 344 0375 confetti_jyvaskyla

Leppoisaa loman­ viettoa kauniissa järvimaisemissa Keitelejärven rannalla. Eri kokoisia mökkejä 2–6 hlö, hyvä caravanalue sekä runsaasti telttapaikkoja. Lapsille monipuolinen leikkipaikka ja runsaasti erilaisia pelejä. Keiteleen aalloille pääset vuokrattavalla veneellä, kajakilla tai kanootilla.

JUHANNUKSENA LEPPOISAA YHDESSÄOLOA Pe 23.6. ja la 24.6. karaoke/levytanssit! AATTONA KOKKO

Majoitusvaraukset: puh. 041 437 5952 info@hannilansalmi.fi

www.hannilansalmi.fi

31


Kesämielellä

Kodikas majapaikka Kivijärven keskustassa! Hyvinvarustetut huoneistot 1–5 hengelle.

Huoneistohotelli Kivijärven Linnanmäki booking.com tai lomaseutu.fi Tiedustelut 0400 599 090 Saarelainen

HUMPILTA HUUTO KUULUU Jussi Halttunen

Uusi kirja ilmestyy kesäkuun alussa 2017. Kovakantinen kirja sisältää 30 parasta juttua Humpin kylältä sekä taiteilija Matti Louhen laatiman mustavalkoisen piirroskuvituksen. Saatavana Karstulan KIPA:sta tai suoraan kirjoittajalta (sotasavotta@gmail.com). Hinta 30 €.

Käsityötalolla tapahtuu kesällä! Kesäkauden avajaisissa

pe 2.6. klo 10 - 14 Elävän mallin piirustusta &

PORKKANA TAIDE KAHVILA

Piirustusmalleina Uusjokelan päiväkeskuksen vanhukset ja mukana piirtämässä taitelijavieraita. Tervetuloa piirtämään ja herkuttelemaan! Järjestäjänä Voimaa taiteesta -hanke.

Kesäkahvila avoinna 3.6.-12.8. ma-pe 10-17, la 11-15 Karstulan Käsityötalo Keskustie 11 B puh.0444596598

Oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen muhkeasta bassosta voi nauttia Karstulan kunnan juhlakonsertissa keskiviikkona 26. heinäkuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva.

Jaakko Ryhänen esiintyy juhlakonsertissa Puu Soi-konsertit soivat heinäkuussa MUSIIKKI Karstula Pasi Antila Heinäkuun lopulle ajoittuvat Puu Soi-konsertit tarjoavat Karstulassa hienoja konserttielämyksiä. – Konserttiohjelma on laadukas. Ohjelmasta voi olla ylpeä, kuvailee Karstulan kansalaisopiston rehtori, kulttuurivastaava Hannu Patamaa. Kunnan lisäksi konserttien järjestäjinä toimivat Karstulan Evenkelinen Opisto ja Karstulan Musiikinystävät ry.

art & autonomy 4.–9.7.2017 Viitasaari Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Talea-yhtye esittää festivaalin avajaiskonsertissa 4.7. Steven Takasugin maailmalla paljon huomiota saaneen teoksen Sideshow. Mukana myös ensimmäistä kertaa festivaalilla Quatuor Bozzini, pianisti Noriko Kawai sekä sopraano Juliet Fraser. Kantaesitykset kuullaan Jouni Hirvelältä ja Sebastian Hilliltä. Säveltäjävieraana James Dillon.

Katso koko ohjelma:

musiikinaika.org 32

Konserttisarjan aloittaa Karstulan kirkossa sunnuntaina 23. heinäkuuta pidettävä avauskonsertti. Konsertissa esiintyvät laulajat Margareta Haverinen, Päivi Kantola ja Vesa Kytöoja sekä pianistit Ilona Lamberg, Jussi Pemu ja Taru Ritavesi. Konserttiviikko jatkuu heti maanantaina, jolloin kunnantalo Himmelissä soivat kantele ja kitara. Kielet kertovat-konsertin esiintyjinä ovat Maria Ojanperä (kantele) ja Olli Hirvanen (kitara). Seurakuntatalo on tiistaina 25. heinäkuuta Kesäillan valoa-konsertin pitopaikkana. Konsertissa esiintyvät Katariina Liimatainen (piano) ja Susanna Bunda (huilu). Karstulan kunnan juhlakonsertti on vuorossa kirkossa keskiviikkona 26. heinäkuuta. Silloin on tarjolla huippuluokan laulutaidetta, kun konsertin pääesiintyjänä on oopperalaulaja Jaakko Ryhänen. Muhkeasta bassostaan tunnetuksi tullut Ryhänen on luonut pitkän, kansainvälisen uran. Uransa varrella hän on vieraillut maa-

Unelmia kuunvalossa -konsertissa esiintyy torstaina 27. heinäkuuta oboeta soittava Sirpa Berg. Kuva: Jiri Halttunen.

ilmalla monissa oopperataloissa. Jaakko Ryhänen on palkittu monilla merkittävillä palkinnoilla. Ryhänen on levyttänyt 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Juhlakonsertissa Jaakko Ryhäsen lisäksi esiintyvät sopraano TiinaMaija Koskela ja tenori Jere Jere Martikainen. Laulajia säestää Tuuli Takka-

la. Unelmia kuunvalossa -konsertti pidetään seurakuntatalossa 27. heinäkuuta. Silloin voi nauttia Sirpa Bergin (oboe) ja Jenni Kupari-Soidinmäen (piano) yhteiskonsertista. Puu Soi -konserttiviikko päättyy kaksiosaiseen musiikkileirin ja Puu Soin oppilaskonserttiin. Konsertit pidetään kansalaisopiston salissa.


Kesämielellä

Kesämenoon! 35,00

Miehille

45,00

35,00 Ilmatyynypohjat musta, hopea tai beige Lapsille, useita värejä

Ja paljon muuta mukavaa...

12,50 Tervetuloa!

Kenkä Ra-Si Karstula p. (014) 461 373

t SAARIJÄRVELTÄ MYÖS U/ OSAMAKSS! RAHOITU

Agents & Vesa Haaja esiintyvät Carstunekruisingissa. Kuva: Mr. Breathless.

Agents huipentaa Carstunekruisingin

NYT kaikkiin PÄÄLTÄAJETTAVIIN leikkureihin (myös traktorit) kuvan peräkärry samaan hintaan! (voi käyttää myös kottikärrynä) MYYNTI HUOLTO VARAOSAT VARUSTEET (Halpa-Hallia vastapäätä)

0500 245 062

Stunt Freaks Team tarjoilee huikeita temppuja KRUISINKI Karstula Pasi Antila Carstunekruisinki on Karstulan kesän yksi odotetuista tapahtumista. Tänä vuonna kruisinkia vietetään hyvän musiikin, mukavan tunnelman ja tyylikkäiden menopelien merkeissä lauantaina 12. elokuuta. Tuttuun tapaan tapahtuma on kahden puuhamiehen Jyrki Hokkasen ja Petri Mannisen harteilla. Tapahtumapäivän runko on hyväksi havaittu. Päivä alkaa autojen ja muiden kulkuvälineiden kokoontumisella pesäpal-

lokentällä. Siellä kaikilla on mahdollisuus käydä ihastelemassa näitä menopelejä. Sen jälkeen lähtevä kruisinki tekee Karstulassa pitkän lenkin, jonka varrelle yleisö toivotetaan tervetulleeksi. Viime vuonna kruisinkiin osallistui jopa 160 harrasteajoneuvoa. Kruisinkiletka suuntaa lopuksi kulkunsa Karstulan jokkisradalle, jossa vietetään päivällä koko perheen tapahtumaa. – Tapahtumassa esiintyy suosittu Stunt Freaks Team. Hiljattain varmistui, että siellä nähdään myös youtube-videoistaan tunnettu Tigerman,

kertoo Petri Manninen. Päivätapahtumassa on ohjelmassa lisäksi kuminpoltto-, tasanopeus- ja desibelikisat. Lapsille on luvassa ainakin onnenpyörä ja tasanopeuskisa polkuautoilla. Lasten kisan pääpalkintona on oikeutetusti hieno polkuauto. Hyvää musiikkia on tarjolla Carstunekruisingin iltatapahtumassa, joka pidetään viime vuoden tapaan Karstula Areenassa. Sillä varmistetaan, ettei mahdollinen suomalainen sateinen kesäsää pääsee iltaa häiritsemään. Kruisinki-illan pää-

tähtenä on Agents, solistinaan Vesa Haaja. Agentsin esiintyminen Carstunekruisingissa on saanut jo ennakkoon paljon kiitosta. Hokkanen ja Manninen kertovat, että hyvää palautetta on tullut hyvin. Illan muusta musiikista vastaa Agents yhdessä Mr. Breathlessin kanssa sekä paikallinen bilebändi Coverguys. Iltatapahtuma on anniskelun vuoksi K18. – Areena sisustetaan iltaa varten tapahtuman luonteen mukaiseksi. Tavoitteena on sisustaa se viihtyisäksi ja kotoisaksi, sanovat Hokkanen ja Manninen.

Päivystys/varaosat:

045 132 2928

Avoinna ma–pe 8–17, la 10–14.

Kuuma kesä?! Satoi tai paistoi – paljon kesäisiä löytöjä ja vieläpä edullisesti – meiltä! Seuraamalla meitä Facebookissa saat tietoa kuumista kesätarjouksista sekä ajankohtaisista tapahtumista! Tule meille, Taka-Wetkalle! Tervetuloa!

SPR-Kirppis Karstula > Avoinna ma–pe 9–17 la 9–15 > Taka-Wetkantie 1 > Puh. 040 180 4693

Monipuolinen kesälomakohde - lähellä.

Koe kivikausi Kivikauden kylässä, tutustu luontokohteisiimme: Pyhä-Häkin kansallispuisto, Julmat Lammit ja Kulhanvuori. Koeta onneasi kalarikkaissa järvissä. Näe kaunis, vesistön ympäröimä kaupunkimme pyörän selässä. Voit myös kokeilla frisbeegolfia tai tennistä lainaamalla välineet panttia vastaan. Meiltä löytyy hauskaa tekemistä kaikille!

Saarijärven kesässä tapahtuu!

StuntFreaksTeam tunnetaan hurjista tempuistaan. Kuva: Ilkka Isoluoma / StuntFreaksTeamin kokoelma.

Kesäkuussa 21.6. Juhannuskisat ja 30.6. Kesämarkkinat, heinäkuussa 5.7. Lomalaisten tanssit, 18.-23.7. Rompetori, 15.-21.7. Kirmot, ohjelmassa musiikkia ja stand upia. Katso kaikki tapahtumat ja lisätiedot osoitteesta www.visitsaarijarvi.fi

Meillä viihdyt varmasti, tervetuloa! 33


Anna-Maija ja Kunto Ojansivu ovat samalla aaltopituudella. He ovat Reino Helismaan tuotannon suuria ystäviä.

Rillumareita ja päivänsädettä WW-teatterin päätähtenä on Reino Helismaa TEATTERI Karstula Pasi Antila Suomalaisen viihteen mestari Reino Helismaa oli aikoinaan melkoinen monitaituri. Hän sävelsi, sanoitti, näytteli elokuvissa, käsikirjoitti näytelmiä ja elokuvia sekä oli myös esiintyvä taiteilija. Helismaan vaikutus suomalaiseen viihteeseen oli niin merkittävä, että jos sen ottaisi pois, jäisi aikamoinen aukko täytettäväksi. Tuotteliaan tekijän meriitteihin kuuluu esimerkiksi 5 500 sanoitusta. Helismaan elämä oli hänen tuotantonsa tavoin värikäs ja vaiherikas. – Hänen elämänsä ei ollut aina rillumareita, sanoo näyttelijäpariskunta Anna-Maija ja Kunto Ojansivu. Ojansivut ovat Repe Helismaan tuotannon suuria ystäviä. He ovatkin juuri oikeita oppaita johdattamaan Helismaan elämään ja sen vaiheisiin. Wanhojen Wehkeiden kesäteatterissa esitetään

kesän aikana musiikkinäytelmä Päivänsäde, minä ja menninkäinen. Se vie katsojat 1950-luvulle. Siihen aikaan Helismaan yhteistyökumppaneina olivat muun muassa Toivo Kärki, Tapio Rautavaara ja Esa Pakarinen. WW-teatterin ohjelmistossa oleva näytelmän on kirjoittanut Yrjö Juhani Renvall. – Näytelmän kantaesitys oli vuonna 1983. Siihen aikaan näytelmä oli hyvin suosittu ja sitä esitettiin paljon. Sen jälkeen oli pitkä tauko. Nyt on aika ottaa se uudestaan esille Suomen juhlavuonna, sanoo WW-teatterin esityksen ohjaajana toimiva Anna-Maija Ojansivu. Hänet nähdään myös näytelmän rooleissa. Kunto Ojansivu ottaa haasteen vastaan muuttumalla viihteen monitoimimieheksi. Hän nostaa omiksi Helismaa-suosikeikseen tutut laulut Päivänsäde ja menninkäinen, Kulkuri ja joutsen

WW-teatteri on Ojansivujen kesätyöpaikka jo kolmannen kesän.

sekä Meksikon pikajuna, josta kuullaan näytelmässä harvoin kuultu täyspitkä versio. – Helismaahan ei ollut aikoinaan kovinkaan arvostettu. Hänen arvostuksensa on noussut vasta myöhemmin. – Helismaan teksteissä on myös yhteiskuntakriit-

34

tisyyyttä. Sen vuoksi häntä voisi verrata vaikka Juice Leskiseen, sanoo Kunto Ojansivu. Wanhat Wehkeet on jo kolmannen kesän peräkkäin Ojansivujen kesätyöpaikka. – Tämä on hyvä paikka tehdä kesäteatteria. Tääl-

lä ovat puitteet kunnossa, he kehuvat. Kaksi vuotta sitten Ojansivut esittivät Matti ja Liisa -näytelmää ja viime kesänä oli vuorossa Olavi - elämän virta. – Olavi Virta -näytelmä oli viime kesänä yksi suosituimmista kesäteatterinäytelmistä Keski-Suo-

messa. Tänä kesänä Päivänsäde, minä ja menninkäinen -näytelmä saa ensi-iltansa toisena juhannuspäivänä 25. kesäkuuta. Esitykset jatkuvat aina elokuulle saakka. Ojansivut ovat valmistelleet näytelmää yhdessä näyttelijäjoukon ja 4-henkisen orkesterin kanssa. Näyttämöllä nähdään paikallisia näyttelijöitä. Orkesteria johtaa Niilo Oikari. Esityksen tekniikasta huolehtii Pekka Siiskonen. –  Luvassa on paljon musiikkia ja tanssia. Koreografiasta vastaa jyväskyläläinen Laura Suonperä. Anna-Maija ja Kunto Ojansivu ovat pitkän linjan teatterintekijöitä, niin näyttelijöinä, ohjaajina kuin kirjoittajinakin. Kun WW-teatteri sulkee ovensa, he siirtyvät Ränssin Kievariin, jossa suosittu musiikki-ilottelu Jes Sir, antaa soittaa saa jatkoa esityksessä Hei Sir, saako soittaa?


Kesämielellä

Tapio Lempivaara nauraa ilot ja itkee surut ”Rakastan iskelmää ja isoja juustoisia kertosäkeitä” MUSIIKKI Pasi Antila Suomalainen iskelmätaivas tuikkii monia tähtiä. Tälle taivaalle tähyää myös uusi suomalaisartisti Tapio Lempivaara. – En voisi kuvitellakaan tekeväni mitään muuta kuin lauluja. Kerran kun on päässyt sisälle siihen lapsenomaisen inspiraation maailmaan, haluaa siihen huumaavaan tunteeseen aina palata yhä uudestaan ja uudestaan. Sen tunteen saattelemana kehitän jatkuvasti omaa kuplaani, jota luon niin itselleni kuin yleisölleni. – Kappaleissani kaikki on minulle mahdollista. Silloin rakastuminenkin on niin helppoa ja turvallista. Voisinkin väittää lauluissani nauravani ilot ja itkeväni surut, joita olen itseltäni jopa vuosia padonnut. – Ennen kaikkea teen laulujani kuitenkin toisille ihmisille ja toivon antavani heille jotain johon samaistua, kuvailee Lempivaaran Tapio. Musiikissaan Tapsa sanoo yhdistelevänsä Finnhits -iskelmää nykypäivän moderniin soundiin. – Rakastan iskelmää ja isoja juustoisia kertosäkeitä. Haluan elää ja hengittää lauluja. Antaa niille kaiken. Lempivaaralla on monia musiikillisia vaikuttajia. – Päivästä riippuen pystyn niistä kenet tahansa nimeämään kaikista tärkeimmäksi. Huomaan palaavani yhä uudelleen ja uudelleen kuuntelemaan Leevi and the Leavingsiä, Katy Perryä tai Queenia. – Aina jos jokin kuulostaa todella isolta ja eeppiseltä, se saa aikaa sisälläni jonkinlaisen reaktion. Pyrin sekoittamaan musiikkiani myös jonkinlaiseen teatraalisuuteen. – Vaikka ensisijainen tarkoitukseni ei ole musiikillani keksiä polkupyörää uudestaan, toivon kuitenkin pystyväni tekemään sellaista soundia,

josta kuulija pystyy ensi sekunneista tunnistavan sen olevan Tapio Lempivaaraa, hän sanoo. Tapio Lempivaara julkaisi debyytti-ep:nsä ”Ujo poika hukassa” viime vuoden lopulla kahden aikaisemmin julkaistun singlensä jatkoksi. Uutta musiikkia on luvassa, sillä alkukesän suunnitelmiin Lempivaaralla kuuluu ”Tasaraha”singlen julkaiseminen. Tasaraha on täynnä kesäistä meininkiä ja hyvä ehdokas tämän kesän hitiksi. Kappaleesta on tehty myös video, jota kuvattiin Karstulassa K-market Mansikasta. Antaa Tapsan kertoa videokuvauksesta: –  Kuvasimme jo viime kesänä Heinz-Harald Frentzen -singleen ralliaiheisen musiikkivideon Karstulan ja sen lähialueen ”sorateillä”. –  Managerini ja promoottorini Aku Oikari on kotoisin Karstulasta ja hänen kauttaan Karstulassa on ollut todella helppoa kuvata videoita, koska kaikki kuvauksissa tarvittava tuotantotiimi, rekvisiitta ja avustajat ovat järjestyneet aina todella helposti. Myös luottovideokuvaaja Samuli Sironen on kotoisin Karstulasta, joten sinne on ollut helppo kokoontua. – Tasaraha-singlessä lauletaan kassaneitiin ihastumisesta ja minun neurooseista liittyen kaupassa käyntiin. Aku sitten ehdotti, että totta kai kappaleeseen pitää tehdä musiikkivideo kaupassa ja ehdotti Karstulan K-marketia. Kauppias Tero ymmärsi hienosti jutun juonen ja saimmekin tehtyä todella mahtavan videon, kertoo Lempivaara. Tapio Lempivaara on heikkona kauppojen kassaneiteihin. – Tavalla tai toisella aina uutta kappaletta kirjoittaessani peilaan sitä omaan elämääni. Tasaraha kertoo kaupassa käymisen vaikeudesta, kun joka kerta huomaan ihastuvani eri kassaneitiin. Kaupassa käyminen on muutenkin

Tapio Lempivaara on kesäihminen ja rakkauden lähettiläs. Hän sanoo tutkivansa lauluillaan rakkauden monisävytteistä maailmaa omien kokemuksiensa ja toiveajattelunsa kautta. Kuva: Nora Niemispelto.

minulle aina suuren työn ja tuskan takana. Ajoitan yleensä kaupassa käyntini niin, että se on juuri sulkeutumassa. Silloin siellä on yleensä ihanan rauhallista. – Tasaraha syntyi, kun eräänä päivänä kaupassa ollessani tajusin, että olin jälleen kerran ihastunut kassaneitiin. Astuin kauppaan sisään, näin kassalla olevan kauniin neidin ja minun oli tarkkaan mietittävä ostokseni, jotta antai-

sin hänelle mahdollisimman sofistikoituneen kuvan itsestäni. – Tällä kertaa en kehdannut ostaa sipsejä ja limonadia, vaan täytin korini erilaisilla vierailla hedelmillä kuten avokadolla, tomaatilla ja kurkulla. Siitä päivästä lähtien aina kun näin hänet kassalla, toistin saman kaavan ja toivoin saavani häneltä kassalle tullessani edes yhden pienen hymyn, muistelee Lempivaara kaihoisasti.

35

– Olen kotoisin vähän sieltä täältä. Olen vähän kuin Nuuskamuikkunen telttansa kanssa. Ehkei minulla missään juuria, mutta selässä sitäkin suuremmat siivet. –Tänä keväänä olen asunut vuoroin Jyväskylässä ja Helsingissä. Tapasin viime vuoden lopussa tuottaja-muusikot Tapio Heinilän ja Olli Someron, joiden kanssa olen pitkin kevättä ollut Helsingissä studiossa äänittämässä tule-

vaa levyäni. – Olen joka päivä kiitollinen ja ylpeä siitä, että minulla on pieni yhteisö, joka uskoo minuun ja jaksaa tehdä hartiavoimin työtä menestyksen eteen. – Musiikki otti minusta otteen jo pienenä poikana. Olen aina nahoissani tiennyt tämän olevan se juttu, joka tekee onnelliseksi. Vaikka unelmani ovat korkealla, niin tiedän jonain päivänä saavuttavani juuri sen mihin tähtään. Tapio Lempivaara sanoo olevansa kesäihminen. – Kesä on samalla ihanaa ja kamalaa aikaa. Samalla kun ihmiset ja luonto heräävät onnellisina auringon valon lisääntyessä, huomaan itse vuoden ajasta toiseen liikkuvani samoissa likaisissa vaatteissani. – Rakastan kuitenkin kesää yli kaiken. Rakastan sen tuoksuja ja ennen kaikkea sateisia päiviä. Aion tänä kesänä kävellä paljon metsissä, silitellä lampaita ja pelata Twister-peliä. Ja tietysti kirjoittaa ison läjän lauluja tuottajieni kanssa. Olen kuullut, että kesä on ennen kaikkea rakkauden aikaa. – Minusta Eskimot ovat erityisen hyviä jäätelöitä. Ne eivät ihan älyttömästi maksa. Jos on vierellä hyvä ystävä ja suussa makoisa Eskimo, ei varmasti kesäpäivää voisi paremmin viettää, hän kertoo. Tulevaisuuteen Lempivaara suhtautuu luottavaisesti. Haaveita miehellä on kuitenkin mielessä. – Vaikka elämäni suurin tavoite on tehdä Tapio Lempivaarasta mahdollisimman iso, on minulla kuitenkin eräs toinenkin unelma. – Toivon löytäväni jostain luonnon helmasta pienen suloisen torpan, jonka pihalle voisin ottaa muutaman kanan, kukon, lampaan ja yhden aasin. – Ja tietenkin yhden suuren irlanninsusikoiran pitämään minusta huolen. Rakastan luontoa ja eläimiä, hän kertoo.


Kesämielellä

Kevennä kaasujalkaa tietyömaalla

LIIKENNE Teiden päällystyskausi on alkanut. Tietyömaita riittää, sillä väylien korjausvelkaohjelma tuo tiekorjauksiin tänä ja ensi vuonna yhteensä 500 miljoonan euron lisärahoituksen. – Pikimiehet ja -naiset tekevät työtä kaikkien tiellä liikkuvien hyväksi. Kannustamme antamaan heille sen työrauhan ja arvostuksen, joka heille kuuluu, johtaja Heikki Jämsä INFRAsta sanoo. Kun yksi hidastaa vauhtia työmaan koh-

dalla, muu liikenne seuraa perässä. Ammattilainen ajaa usein pitkää matkaa, eikä muutamalla voitetulla minuutilla ole silloin olennaista merkitystä. – Huonokuntoiset väylät ovat esimerkiksi tavarakuljetuksille vaarallisia. On kuljetusammattilaisten oman edun mukaista ja vastuullista toimintaa, että suomme tiestön kunnostajille turvallisen työympäristön – hiljennetään siis tietyömaan kohdalla, SKAL:n puheenjohtaja Teppo Mikkola kehottaa.

Wille-päivät 29.–30.7.

WILLE

OLOHUONE & 1890 Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä OLOHUONE & KEITTIÖ KEITTIÖ 1890 Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 • Willenolohuone Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •Viiskulmassa Willenolohuone rakennuksessa Äänekosken

Lounasbuffet

Ma–pe klo 11–14.30 Hinta: 8,50 / 9,80 Yli 10 hlön ryhmille varaus etukäteen

Kesäterassi

Lauantaina 29.7.

Sunnuntaina 30.7.

Willen Pihakirppis klo 9–14 (säävaraus), Lounasbuffet klo 11–14, tanssit, klo 14–16 Hannu Wacklin ja Kyläpelimannit Taidekirppis klo 10–12, Kaija Juurikkala maalaa sielun muotokuvia klo 12–15, kesäistä musiikkia kahvin lomassa Puhallinyhtye Brutal Brass klo 15–16.30

Willen päivätanssit 5.7. klo 14–16

• Harmonikkakerto Kurtut

Taidemyyntinäyttely

Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

Willenolohuone

Kesäkaupunki TAPAHTUMAT

Keiteleen Rannalla!

Su 4.6. klo 10 Hietaman kirkon 20-vuotisjuhla Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit. Kirkko on kesällä auki arkisin klo 10-14. Saarijärventie 441, Hietama. Su 4.6. klo 12 Suomenhevonen 110-vuotta -juhlaravit Konginkankaan raviradata, Häkkiläntie 1760, Liimattala. La 10.6. Avoimet kylät -päivä Mämmellä ja Konginkankaalla Valtakunnallinen Suomi100-päivä To 15.6. klo 19 kamarimusiikkikonsertti Ranskalainen ilta Kazuyo Ueno-Mattila, piano, ja Albert Balázs, klarinetti, Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Liput 10 €. La 17.6. klo 11–15 kaikkien koirien hyväntekeväisyysMatch-Show Neste Lintulahden pihassa, Ouluntie 2680, Räihä La-su 17.–18.6. juniorijalkapallon Lattiapinnoite-turnaus www.huimajuniorijalkapallo.fi Pe 23.6. klo 21 Lavatanssit SF-tyyliin Sumiaisten leirintäalueella, Sumiaisraitti 2 La 24.6. Äänekosken Juhannus Blues Kartanokievari, Saarijärventie 343, Hietama, www. kartanokievari.fi Pe–Su 30.6.–2.7. Konginkankaan kesäpäivät La 1.7. klo 10–15 Konginkankaan kesäpäivien ohjelmalliset markkinat. Tarkempi ohjelma www.konginkangas.fi La 1.7. Keitele Regatta Regatta starttaa 40. kerran! www.alakeiteleenpursiseura.fi Su 2.7. klo 18 stand up -illassa Ismo Leikola: Hyvät naiset ja herrat Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi Pe 7.7. klo 19 Jukka Puotilan kesäkiertue Kievarin kesäteatterissa Kievarin kesäteatteri www.kievarinteatteri.fi Su 9.7. klo 14 Jean S jäähyväiskonsertissaan Matilan Ankkurissa Pe 14.7. Route 69 Meeting Jenkkiautoja ja elävää musiikkia Suolahden keskustassa 14.–15.7. Suolahden kesäpäivät La 15.7. Sumiaisten kyläpäivä, jossa pieni on kaunista, mutta jossa sittenkin on paljon tarjontaa koko perheelle! La 15.7. klo 15 La Kala -oopperan Casino! Sumiaisraitti 10, 44280 Sumiainen La 15.7. klo 18 Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE, Danny & The Oldies, Vesa Haaja & Agents, The Aftons, The Moments, Vaiettu Salaisuus www.rautalankafestivaalit.com 15.–16.7. Köyhyydenkylän Wanhan ajan päiwät Rautianmäentie 570, Sumiainen

Ma 24.–Pe 28.7. Laulun mestarikurssi Suolahtisalissa Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 040 685 6477. Ti 25.7. klo 19 Klassinen Suomi100 -konsertti Äänekosken kaupungintalo, Hallintokatu 4. Pe 28.7. Neste Ralli Äänekoskella EK 8 Äänekoski-Valtra klo 15 ja EK 11 klo 18.09 Bussikuljetus lähtöpaikalle Äänekosken keskustasta. Oheisohjelmaa. www.nesterallyfinland.fi La 29.7. Koskikeskusjazz eli Cabin Echoes ja Antti Lähdesmäki Trio Ravintola Kosken Helmessä, Kauppakatu 11, Äänekoski. Liput 25 € sisältävät ruokailun. La 29.7. Huiman kesäkoris kokoaa jälleen yhteen vanhat Huiman pelaajat! Pelit pelataan kaupungin eri saleilla. Lisätietoa www.huima.org La 29.7. klo 12 yleisurheilun Urho Junior Games Äänekosken liikuntapuistossa Ke 9.8. Äänekoski Games - yleisurheilukisat Äänekosken liikuntapuisto Pe 11.8. klo 18–21.30 koko perheen Elorieha Keskus- ja rantapuistossa La 26.8. Maailman suurin kyläjuhla ja Syödään yhdessä -Suomi100-tapahtuma Koiviston kylätalolla klo 12 alkaen La 26.8. Venetsialaiset Matilan ankkuri, Matilanvirrantie 1356, Sumiainen

Kuormaa peräkärry oikein ja kaasuttele korkeintaan kahdeksaakymppiä KESÄKYYTIÄ Alkanut kesä ja mökkikausi saa monet kuljettamaan tavaraa peräkärryssä. Liikenneturva muistuttaa, että peräkärryn kuormauksessa täytyy olla huolellinen. Lisäksi on huomioitava, että peräkärryn kanssa suurin sallittu nopeus on aina 80 km/h. Talven jälkeen on ensimmäiseksi tarkastettava peräkärryn kunto ennen liikenteeseen lähtöä. Toimivatko kaikki valot? Entä ovatko renkaat ehjät ja niiden ilmanpaineet kohdillaan? Peräkärry on kuormattava niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja kuorma jaetaan tasaisesti kärryn pohjan koko alalle. Lopuksi kuorma sidotaan kiinni kunnollisilla liinoilla. Lasti on kiinnitettävä huolella myös kuomullisessa kärryssä. – Oikean kuormaustavan lisäksi on pidettävä mielessä myös lastin määrä. Yhteispaino ei saa kasvaa liian suureksi. Erityisesti jarruttomien kevytperävaunujen kohdalla painorajat tulevat äkkiä vastaan. Lain mukaan jarruttoman perävaunun suurin sallittu kokonaismassa on 750 kiloa, mutta vetoautokohtainen sallittu massa on tarkistettava rekisteriotteesta. Se voi olla vähemmän., muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara. Väärin kuormattu kärry tekee yhdistelmästä vaarallisen ajettavan. Jo pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kärryn heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan. Kuormauksen yhteydessä onkin muistettava tarkistaa aisapaino. – Peräkärryn takapainoisuuden voi testata helposti irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylöspäin ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, on takana liikaa painoa ja kuorma on

lastattava uudelleen, Elovaara vinkkaa. Kärryn kuormauksessa on muistettava myös ylipitkän kuorman merkkaus esimerkiksi lautoja tai muuta pitkää tavaraa kuljetettaessa. Lasti ei saa ylittää kärryn etureunaa metriä pidemmältä matkalta. – Käytännössä auton puskurin läheisyys kuitenkin usein sanelee ylityksen tätä lyhyemmäksi. Takana kuorma saa ylittää perävaunun vain kahdella metrillä. Jo metrin takalaidan ylityksen jälkeen on kuorma muistettava merkitä punaisella lipulla. Leveyssuunnassa kuorma ei saa tulla sivulaitojen yli, selvittää Elovaara. Peräkärryn kanssa ajettaessa on aina muistettava oikea nopeus. Auton ja peräkärryn muodostaman yhdistelmän suurin sallittu nopeus myös moottoritiellä on 80 km/h. Siksi voikin harkita, pystyisikö matkan taittamaan mukavammin muita kuin moottoriteitä pitkin. Nopeuden kasvaessa yhdistelmän hallittavuus vaikeutuu huomattavasti. – Peräkärryä vetävän on myös tärkeää havainnoida ja ennakoida muuta liikennettä. Kuorman kanssa äkkinäiset liikkeet tai jarrutukset ovat aina vaaratilanteita. Hyvissä ajoin havainnoimalla saa itselleen pelivaraa toimia, huomauttaa Elovaara. Viisi vinkkiä peräkärryn kanssa kulkeville: • Kevennä kaasujalkaa – peräkärryn kanssa maksiminopeus on 80 km/h. • Kuormaa kärry tasaisesti ja muista tarkistaa aisapaino sekä kokonaismassa. • Kiinnitä huolellisesti kuormaliinoilla kuomunkin alle tuleva tavara. • Merkitse ylipitkä kuljetus punaisella lipulla. • Tarkista kärryn valot ja renkaat ennen liikenteeseen lähtöä.

NÄYTTELYT Kesänäyttely: 6.6.–3.9. Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa Arsenin taidetta Äänekosken taidemuseo, Kuhnamontie 1, 44100 Äänekoski Mika Pekkasen maalauksia 30.6.2017 saakka Willen yläkerrassa. Vapaa pääsy. Marjatta Pankkosen maalauksia Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali 5.–29.6.2017, ma–pe klo 10–19 Johanna Arho-Forsblom: Kahvipussitaide tekee onnelliseksi Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassali 4.–28.7.2017, ma–pe klo 10–19

TEATTERI 13.–30.6. komedia Yötön yö www.kievarinteatteri.fi 23.6.–5.8 Musiikkikomedia Elämä janottaa www.kievarinteatteri.fi 30.6.–16.7. musiikkikomedia Juhannustauti Kömin Teatteri www.facebook.com/kominteatteri

Peräkärryn kuorma sidotaan lopuksi kunnolla kiinni. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

36


Kesämielellä

Bolshoi-teatterin solisti Kivijärvi Soi -mestarikurssille KESÄTAPAHTUMA Kivijärvi Hannu Ahonen Moskovalainen 28-vuotias Alexander Murashov on yksi oopperalaulajien kansainvälisen Kivijärvi Soi -mestarikurssin tähtioppilaista ensi kesänä. Hän on toiminut vuoden alusta lähtien Venäjän Bolshoiteatterin solistina. Murashov on myös Krasnojarskin oopperajuhlien solisti ja työskennellyt vuosina 2014–2016 Saksassa Oldenburgin oopperatalossa. Jenny Anveltin mestarikurssia hänelle suositteli Krasnojarskin oopperan päätuottaja virolainen Neeme Kuningas, joka aikoo lähettää neljän tuhannen kilometrin päästä ItäSiperiasta oppia saamaan myös nuoren mezzosopraanonsa. Länsi-Siperian Tjumenista on tulossa viime kesältä tuttu Marina Sokolova, joka musiikin korkeakouluopintojen puuttumisesta huolimatta aikoo opiskelemaan laulua ulkomaille. Samasta kaupungista saapuu myös 20-vuotias akateemista laulua kuusi vuotta opiskellut Kareliia Byackova sekä teattereille ja rock-yhtyeille freelancerina säveltävä pietarilaissyntyinen Vera Borisova. – En ole koskaan käynyt Suomessa ja mielestäni Kivijärven kurssi voisi olla hyvä tilaisuus tutustua maahan, Borisova kertoo. – Työskentelen parhaillaan myös yhden sopraanon kanssa, joten minun on hyödyllistä kuunnella oopperalaulajia ja keskustella heidän kanssaan, vaikka en varsinaisesti

Viime kesän kurssille osallistui laulajia Koreasta, Kiinasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Professori Jenny Anvelt kuvassa takarivissä neljäs vasemmalta ja pianisti Marco Turri Italiasta edessä vasemmalla. kurssille osallistukaan. Milanosta Anveltin mukana tulee seitsemän opiskelijaa. Heistä osa on hänen omia oppilaitaan G. Verdi-konservatoriosta ja osa muissa yhteyksissä Italiassa tapaamiaan lahjakkaita laulajia. Mukana on tälläkin kerralla myös korealaisia ja kiinalaisia oppilaita. Yksi heistä saapuu tiettävästi suoraan Koreasta. Mestarikurssien konsertit ovat seurakuntatalossa perjantaina 21.7. ja torstaina 27.7. Konserttien ja oppituntien säestäjänä

on kahden välivuoden jälkeen Viron musiikki-ja teatteriakatemian rehtoriksi juuri nimitetty professori Ivari Ilja. Kivijärven kulttuuritoiminnan kärkituotteeksi kehittynyt Kivijärvi Soi -musiikkitapahtuma sai alkunsa 1989 konservatorion tukemasta Kannonkosken-Kivijärven lastenleiristä. Konservatorion jäätyä pois järjestelyistä, tapahtumasta jäi jäljelle lopulta vain korkeatasoinen oopperalaulajien mestarikurssi konserttisarjoineen. Kansainvälisyyttä oli

tosin aikaisemmilakin leireillä. Sitä edustivat muun muassa tsekkiläinen viulisti Jiri Tomasek ja venäläinen pianisti Nikita Jushanin ulkolaisine oppilaineen. Oopperalaulajana uransa aloittanut Jenny Anvelt tuli Kivijärvelle ensimmäisen kerran Ivari Iljan houkuttelemana 1998. Hän opetti jo silloin G. Verdikonservatoriossa. Ensialkuun Kivijärveen ihastunut professori käytti nimeä Genny Scarafoni. Anvelt pitää mestarikursseja eri puolilla maa-

ilmaa ja hän on ollut monien kansainvälisten laulukilpailujen tuomaristoissa. Tästä syystä hänet tunnetaan laajalti ja oppilaita on vuosien varrella hakeutunut monista eri maista. Oopperanmusiikin lisäksi ensi kesän ohjelmistoon kuuluu kaksi muuta konserttia. 1991 yhteisen matkansa aloittaneet Kaija Kärkinen ja Ile kallio esiintyvät Tainionmäen koululla keskiviikkona 19.7. Luvassa on puhuttelevia tekstejä ja sointuja sekä tuttuja lauluja, kuten Hul-

lu yö, Sade, Täysikuu, Jan ja Maailma meille jää. Komeaa kuultavaa ja näyttävää nähtävää tarjoaa Kauhava Big Band Satamatorilla sunnuntaina 23.7. Kokoonpanossa on viisi saksofonia, neljä pasuunaa, neljä trumpettia, piano, kitara, basso, rummut sekä laulusolistit. Tapahtuman järjestää Kivijärven kotiseutuyhdistys. Sihteeri Pirkko Oinonen kertoo, että johtokunnan päätöksellä konserttisarjaa on vähennetty aikaisemmasta lähinnä kustannussyistä.

Putaan Riihirockin festarijuna pysähtyy myös Kannonkoskella MUSIIKKI Keitelemuseo ja Pihtiputaan Elämäjärvellä järjestettävän Riihirockin järjestäjät tarjoavat tämän vuoden festarille saapuville ainutlaatuisen tilaisuuden matkata keskelle Suomea rockfestivaaleille aidolla lättähattujunalla. Juna ajaa reitillä Jyväskylä–Pihtipudas–Jyväskylä lähtien lauantaina 22. heinäkuuta Jyväskylästä kello

10.15. Juna pysähtyy ja ottaa matkustajia väliasemilta, jotka ovat Vihtavuori, Laukaa, Suolahti, Äänekoski, Saarijärvi, Kannonkoski ja Keitelepohja. Päätepysäkki on Pihtiputaalla, josta on linja-autokuljetukset festarialueelle. Paluu tapahtuu sunnuntaiyön pikkutunneilla festarin päätyttyä noin 1.00. Jyväskylä–Pihtipudas rataosuus on

””

Lättähattua ja rokkifiilistä

ympäri vuoden pääosin rahtiliikenteen käytössä, mutta erikoistapauksissa se on myös henkilöliikenteelle sallittu. Järjestäjät tarjoavat mieliinpainuvan ja nostalgisen kesäkokemuksen festarijunalla aidos-

37

sa maalaisrockhengessä ja samalla upeista ja erilaisista keskisuomalaisista kesämaisemista nauttien. Festarijunan kokonaispakettiin kuuluu juna- ja linja-autokuljetukset, pääsyliput ja ruokakattaus isännän juhlapöydästä. Ja höystettynä musiikkiesityksillä kesäiseen hirsi- ja maalaisidylliin rakennetussa Riihirock-miljöössä.


Kesämielellä

Veli-Pekka Halmila (vas.) ohjaamassa Markku Kuhmosta ja Jukka Paanasta. Näytelmässä Markku Kuhmonen näyttelee suvun nestoria Lauria ja Jukka Paananen hänen Paavo-poikaansa. Kuva: Suvi Kantonen.

HET-teatteri menee kesällä tunteisiin Uusi komedia kertoo omaperäisestä perheestä ja isän perinnöstä

Matti Isopoussu on Laurin toinen poika Vili ja Tarja Kultavuori näyttelee hänen Pipsa-vaimoaan. Kuva: Suvi Kantonen.

Nyt menee tunteisiin -näytelmässä selvitellään omaperäisen perheen asioita. Näytelmän keskiössä on perheen isä, josta hänen poikansa huolehtivat. Kahdella veljeksellä vaimoineen pyörii mielessä isän perintö. Bulgarian jugurttia syövä isä on kuitenkin sitkeässä kunnossa. Lisämaustetta ihmissuhdekiemuroille antavat kolmas veljes, jota aikamiespoikana kiinnostaa eniten sammakoiden kerääminen sekä naapurissa asuva muistihäiriöinen mummo. Soppa onkin valmis nautittavaksi, kun isä katoaa yhtenä päivänä.

HET-teatteriin näytelmän on ohjannut teatterin luottomies Veli-Pekka Halmila. Näyttelijäjoukossa on monia tuttuja, HETteatterin aikaisemmista esityksistä tuttuja näyttelijöitä. Halmila ohjaa sa-

HET-teatterissa kesää on odoteltu. Uutta näytelmää on harjoiteltu innolla. Jo ennakkoon se on herättänyt paljon kiinnostusta. – Esityksiin on tehty monia ryhmävarauksia tutuilta porukoilta, jotka ovat

TEATTERI Kyyjärvi Pasi Antila HET-teatteri tarjoilee kesäteatterin ystäville kesällä uuden komedian, kun Heikki Luoma Areenalla saa kantaesityksensä Nyt menee tunteisiin. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 8. heinäkuuta. Näytelmää esitetään teatterin kotipesässä Kyyjärven Nurmijoella pitkälle elokuulle saakka. Näytelmän on kirjoittanut teatterin moniosaaja Markku Hyvönen. Hän on ohjannut vuosien varrella viitisenkymmentä näytelmää sekä ollut kirjoittamassa ja sovittamassa lukuisia menestysnäytelmiä. Mies on tuttu myös tv-sarjoista, kuten Heikki Luoman kirjoittamassa Pirunpelto-sarjassa. Heikki Luomasta on hänelle muodostunut esikuva.

maa näyttelijäryhmää jo kuudetta vuotta. HET-teatteri on tullut tutuksi Heikki Luoman näytelmien esittäjänä. Uuden kirjoittajan näytelmä on vaikuttanut myös sen harjoittelemiseen.

38

– Näytelmän teksti on nopeatempoista ja tyyli farssia. Se on vaatinut näyttelijöiltä paljon, kun farssimaiset tilanteet vaihtelevat nopeasti. Näytelmän teksti täytyy opetella hyvin, sanoo Suvi Kantonen.

käyneet meidän teatterissamme usein aikaisemminkin, sanoo Suvi Kantonen. Nyt menee tunteisiin -näytelmän roolit: Lauri, suvun Nestori (Markku Kuhmonen), Paavo, Laurin poika (Jukka Paananen), Siiri, Paavon vaimo (Suvi Kantonen), Jussi, Paavon ja Siirin poika (Paavo Matintupa), Vili, Laurin toinen poika (Matti Isopoussu), Pipsa, Vilin vaimo (Tarja Kultavuori), Camilla, Vilin ja Pipsan tytär (Helmi Kytölä), Niko, Vilin ja Pipsan poika (Onni Kantonen), Kasper, mies jostain kaukaa (Hannu Muhonen), Mia, hänen vaimonsa (Tuula Leppänen), Helena, naapurin tyttö (Terhi Juoperi), Ursula, Helenan huonomuistinen äiti (Eliisa Heiskanen) ja Tenho, poikamies nimismies (Esko Leppiniemi).


Viispiikkisen kesäristikko

Ristikon ratkaisu s. 41.

Haluatko sammakon, sisiliskon, ravun vai..?

Lignell

Lönnrot

HILLINTÄÄ

määrityksiä

Vai niin! vuoluhöylä

Ijäs

autofirma näenPeru näistä

Jorma Kemppainen 2017

?

OIVA

usein vaikeaa

-TV ”

kuljettaa -PUNA

juomaastia

”1/3”

keinotella

2018

01.05.

tanssi

nikama

20 c

LIMSAA lasi

Jeanin koti

A Karu Kaila

TTÄÄ VESI

valmennettava

Viitanen

Hattara

suuri kuu

” ”

lahjoa

sitoa vaativia

”1/50”

?

myyntejä

-1.

-KUVA

Mats

a

särkyä

killumista

terrorisoi

rikos

Turun seura

kiho

sekasorto vohkii

x2

päissä

niin kuin

pässi

näky

REHTI

hetkiä

väestöjä

voi rantaa

avuksi

hätäillä

Hollanti

ääniala

T

serkku

verkoilla

kolkkia seemil. jumala

KI

K UR

MMBolt

+

jokikin

hyvittää

Serie A:ssa

RunoKarjalan keskus

NYTKIN

pälvi-

kunta

Aino Hovi

1.

uloste

elin-

Ounasselän tunturi

on torso

kasveja mittayksikkö

uuva riikku

epä-

sukua Frank Holt

Irina

§§§

LAITTAA LIKOON

US”

x2 järjestää

juhlallisia

torimaisia UNELLEKIN

vaikutuksia

Niemi 39

amazonindelfiini


Kesämielellä

I

N

A

A

R

T

A

S

K

A

L A

P

I

U

T

E

K

E

L

T

H

O S

A

T

M A A

M E

S I

A

V

O I

L

A

I

M E

N T

A

A

I

T

K

U

S

I

R

N A

A

T

T

V

T I

I

I

N A

U

T

A

H

R

I

L

A

K

O I

J

L

I

A

L

K

A

T

A

A

J

A A

L

U

A

O N N E

T

I

I

T H

E

A

R

V

I

T

R

I

S

P

N A T

A

L

L

O U

K

O T

B

A

S

O

U

S

A

I

P

A

N A

T

I

L

A

T

U

L

I

T

A

S

A

N

A

O L

K

A

N A

P

A

T

A

T

T

P

I

I

M Ä

A

N I

T

T

A

J

O O G

A

T

A

R

E

E

R

A

M I

L

A

A

S V

S

K

U

I

T

A

I

R

N A

T

I

J

A

O S

A

L

N N E

T

I

K

N

L

N A K

S

O P

U

I

S

T

A

E L

A

U

K

I

L

K

I

N T

T

A

K

T

I

O T

I

N T

I

A

A

N I

U

O T A

Lahjan arvo yli 100€.

Voit tehdä tilauksen kupongilla, puhelimitse p. 014 417 7300 tai sähköpostilla: tilaukset@viispiikkinen.fi

40

6 kk / 50 € (K AMP6_17)

Tuotepaketti sisältää: uistinsetin, repun ja retkialustan.

kansainvälisiä kilpailuja, kuten vuoden 2016 EM-kisat Oulussa. Friba, frisbeegolfin liiketoimintapotentiaali Keski-Suomessa–hankkeessa hyödynnetään Jyväskylän yliopistossa vuonna 2015 tehtyä frisbeegolfin harrastajaprofiileja käsittelevää tutkimusta. Tutkimus osoitti, että frisbeegolfin aktiiviharrastajat Suomessa ovat pääosin nuoria aikuisia miehiä, joita motivoi erityisesti lajin sosiaalisuus ja toisaalta kilpailullisuus. Mobiililaitteet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media mahdollistavat uudenlaisia palveluita myös frisbeegolfareille. – Järjestämme tulevana kesänä demopäivän, jossa selvitämme eri teknologioiden tuomaa lisäarvoa frisbeegolfharrastajille, Laitinen jatkaa. Hankkeessa on jo toteutettu kuntakysely Keski-Suomen kunnille, johon 23:sta vastasi kaksikymmentä kuntaa (87%). Kyselystä kävi ilmi, että toiminta kentillä on aktiivista, puolessa kuntien hallinnoimista kentistä järjestettiin yli seitsemän tapahtumaa kaudessa ja yli puolella oli enemmän kuin 1000 kävijää kaudessa. 63 prosenttia kentistä on sellaisia, joiden läheisyydessä sijaitsee palveluita, kuten kahvio tai majoitusyritys, silti 40 prosentissa kohteista ei tehdä yhteystyötä kentän ja palveluntarjoajan välillä.

1 erässä (94,50 €) 2 erässä (á 48,25 €)* 3 erässä (á 32,50 €)* 4 erässä (á 24,63 €)*

Tilaa lehti ja osallistut kesäisen tuotepaketin arvontaan.

Tilauksen maksan:

Kesän tarinat kertoo paikallinen sanomalehtesi.

3 kk / 25 € (K AMP3_17)

POSTIMAKSU

A

A

M A

A

U

P

A

U

T

A

A

I

H

A

K

A

S

A

U

T

K

K

L

I

O R

E

I A

I

S

T

E

T

S

T

A

S

O S

T

D

U

A

U

O H

J

A

T

K

U

K

L

A

T

A

A

A

T

T U

I

R

A

A

E

U

S

K

N S

A

S

A N

R

R

O S

T

R I

I T

A

O

H

O U

P A

R A

K

T

A

A T

U

A

S

J A

T

I

S

A V

V

I

I

R A

A

N

H

T O R

O N

I

K

A

T

S

S

T

L A

S

O N E

T

T

O T

V

P

T

I

Määräaikaisena

K

L

I

O S

I

T

R

T

J A

T

E

T I

I

A

P

E

N S

P

A

R

E

E

I

L

K

T

S

K

I

A

A

E

I

T

O T U

O

FRISBEEGOLF Suomesta on lyhyessä ajassa kasvanut frisbeegolfin suurvalta. Suomen 576 frisbeegolfkentästä 47 sijaitsee Keski-Suomessa. Pitkiä ja haastavia A-luokituksen omaavia kilpatason kenttiä on Kuhmoisissa, Keuruulla, Petäjävedellä, Muuramessa, Jyväskylässä, Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella, Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kinnulassa. Harrastajamäärä on tällä hetkellä jo yli 100 000, kun kolme vuotta sitten määrä oli 35 000. Maan suurin frisbeegolfseura on Jyväskylän Liitokiekkoilijat (JyLi) yli 400 jäsenellään. Frisbeegolf tarjoaa valtavan potentiaalin, tällä hetkellä lajin markkinat Suomessa ovat 15 miljoonaa euroa. Suomessa on useita frisbeegolfin kiekkovalmistajia ja muutamia kenttiä suunnittelevia ja rakentavia yrityksiä, jotka toimivat jo kansainvälisesti. Frisbeegolfkenttien rakentaminen ei vaadi mittavia investointeja eikä suuria maa-alueita. Suurin osa kentistä on kunnallisia ja ilmaisia pelata. – Seuraava trendi on lisätä kenttien laatua sekä saatavilla olevia palveluita, ja näin suuntautua pallogolfista tuttuun maksa ja pelaa–toimintatapaan, Fribahankkeen projektipäällikkö Janne Laitinen kertoo. – Kilpailutoiminta on jo kehittynyt hurjasti. Suomessa järjestetään myös

T

R

S

S

S

N

V

P

O N I

I

T

E

O A

P

A

A A

U

S

N U

K A

V

K

V

E

O A

S

A

T

T

K

N I

K

S

A

I

A

I

R

N N O K

A

E

L

T

R

A T

I O T

I

A

T

A A

U

P

E

N A

Kestotilauksena 12 kk 94,50 € +2 kk lehdet kaupan päälle (KESTO+2KK)

A

P

P

A S

P I

Kyllä kiitos, tilaan Viispiikkinen-lehden!

V

K

I T

Tarjous koskee vain uusia kotimaan tilauksia ja on voimassa 31.7.2017 saakka. Keskisuomalainen Oyj voi käyttää yhteystietoja markkinoinnissa. Kaikki kestotilaajat ja 31.7. mennessä tilauksensa tehneet osallistuvat kesäisen tuotepaketin arvontaan. Arvontapäivä on 7.8.2017. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

O R

U

Postinumero ja -toimipaikka

K

E

S

Lähiosoite

A

40003 VASTAUSLÄHETYS

A

Tunnus 5007635

I H

Lehden maksaja (jos eri kuin saaja)

R A

R

U

Sähköposti

K A

Puh.

E L

Postinumero ja -toimipaikka

S U

Lähiosoite

T E

Lehden saaja

I K

MAKSETTU

R

Frisbeegolfin liiketoiminnan mahdollisuuksia selvitetään

B

Hinnat sisältävät myös näköislehden ja sähköisen arkiston käyttöoikeuden

T

*Erälisä 1 € / erä.

Kesäristikon ratkaisu


Vaikuttaa siltä kuin järven pohjassa olisi tulppa, joka aukeaa ja menee kiinni. Mutta mikä sen tulpan aukaisee? Maahinen, vai mikä lie?

Heinäjärven rantakivikko on paljaana pitkältä matkaa. Tähän aikaan vuodesta kivet ovat yleensä veden peitossa.

Heinäjärvi tyhjenee mystisesti Ilmiön syytä ei tiedetä. Vesi vain katoaa jonnekin. LUONTO Kannonkoski Anne Mietala Mikä vie vedet Heinäjärvestä? Vastausta siihen ei tiedä kukaan. Kannonkosken Lakomäessä sijaitsevassa Heinäjärvessä vedenpinta on laskenut koko kevään, vaikka tähän aikaan vuodesta järvet yleensä täyttyvät vedestä. Vedenpinta on laskenut puolitoista metriä. Mielenkiintoista ilmiössä on se, että järvestä ei lähde puroa, ojaa eikä varsinkaan jokea. Sekin on outoa, että ilmiö ei ole jokavuotinen. Järvi tyhjenee noin kerran kymmenessä vuodessa. Heinäjärven tapauksen hyvin tunteva kannonkoskelainen Raimo Korkea-aho arvelee, että tämä vuosi on tyhjenemisvuosi. – Vedenpinnan lasku jatkuu. Voi olla, että tänä keväänä järvi tyhjenee lähes totaalisesti, Raimo Korkea-aho arvioi viikko sitten. Korkea-aho on ihan yhtä ymmällään kuin kaikki muutkin veden katoamisesta. – Vaikuttaa siltä kuin järven pohjassa olisi tulppa, joka aukeaa ja menee kiinni. Mutta mikä sen tulpan aukaisee? Maahinen, vai mikä lie, Korkea-aho pohtii puolileikillään.

Heinäjärvestä lähtee puro, joka kulkee maan alla piilossa noin 300 metriä.

Raimo Korkea-ahon mukaan Heinäjärvi saattaa tänä keväänä tyhjentyä kokonaan.

Veden vähyyden voi nähdä rantakivistä ja järveä ympäröivästä maastosta. Järvi näyttää paikoin suolta, jossa on siellä täällä vesilämpäreitä. Rantakivet ovat paljaana pitkältä matkalta. Laiturin alla on tyhjää toista metriä. – Nyt ei ainakaan kannata hypätä laiturilta veteen, Korkea-aho naurahtaa. Heinäjärveen tulee vettä lähteestä ja metsäojasta. Vaikka sitä ei tiedetä, mikä järven tyhjenemisen aiheut-

taa, se tiedetään, minne vedet menevät. – Järvestä lähtee jostakin kohtaa piilopuro, joka kulkee noin 300 metriä maan alla ja nousee sitten pintaan. Ja toden totta reilun kolmensadan metrin päästä järvestä vanhan metsikön keskellä rinteessä vettä valuu uomaa pitkin kuohuten kuin isossakin koskessa. Heinäjärven pinta-ala on noin kymmenen hehtaaria.

Ympärillä on laaja, 20 000–30 000 hehtaarin, lähes asumaton erämaa. Heinäjärven rannalla on entinen Lakomäen metsäkämppä, jonka omistaa metsäyhtiö UPM-Kymmene. Järvi ei ole maan kuuluisimpia kalajärviä, mutta haukea ja ahventa voi hyvinkin tarttua pyydykseen. Rannat ovat lähes kauttaaltaan soisia. Järven syvyys vaihtelee kolmesta metristä viiteen metriin.

41


Kesämielellä

Käynti Pyhä-Häkin kansallispuistossa lisää hyvinvointia LUONTO Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä vierailee käyntiinsä tyytyväistä väkeä, joka lähtee luontoretkeltään kotiin keventynein mielin. Vuonna 2016 puistoon tehtiin ennätykselliset 17300 käyntiä. Suurin osa kävijöistä saapui Saarijärven Pyhä-Häkkiin sen lähikunnista, erityisesti Jyväskylästä. Kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset kokonaisvaikutukset olivat 231 000 euroa. Tiedot käyvät ilmi Pyhä-Häkin juuri julkaistusta kävijätutkimuksesta, johon vastasi viime vuonna 348 puiston kävijää. Pyhä-Häkin kansallispuistossa vierailee käyntiinsä tyytyväistä väkeä: kiitosta keräsivät erityisesti pysäköintipaikat, huolletut tulipaikat ja polkuviitoitukset. Luonto tarjosi kaivattua vastapainoa arjen kiireisiin. Pyhä-Häkin kansallispuiston kävijöistä 86–93 prosenttia koki sosiaalisen, fyysisen ja psyykkisen hyvinvointinsa lisään-

tyneen vierailun aikana. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksilla on kansantaloudellisesti merkittävä arvo. Pyhä-Häkin kansallispuistossa vierailleet arvioivat saamansa terveys- ja hyvinvointivaikutukset noin 50 euron arvoiseksi käyntiä kohti. 50 euroa on vastausten mediaani eli keskimmäinen arvo, keskiarvo oli 168euroa. Pyhä-Häkki on paikallisesti tärkeä päiväretkikohde ja tyypillinen vierailu kesti 3,6 tuntia. Puistoon tehtiin vuonna 2016 ennätykselliset 17 300 käyntiä. Kävijät saapuivat puistoon laajalti lähikunnista – erityisesti Pyhä-Häkki on jyväskyläläisten suosiossa. Ulkomaalaisten matkailijoiden osuus jäi viiteen prosenttiin, kun vuonna 2007 ulkomaalaisten osuus oli vielä 15 prosenttia. Ulkomaalaiset ja kauempaa kotimaasta tulevat matkailijat kuluttavat kansal-

lispuistovierailullaan yleensä paikallisia enemmän rahaa. Pyhä-Häkissä kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset kokonaisvaikutukset jäivät 231 000 euroon ja kolmeen henkilötyövuoteen. Puistonjohtaja Tuula Peltonen kertoo, että Pyhä-Häkin markkinoinnin eteen tehdään töitä: puiston suosituin reitti Kotajär-

▼▼KANSALLISPUISTOT ■■Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuulla ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet sekä Lapin erämaa-alueet.

ven kierros on mukana Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hankkeessa. Keski-Suomen ely-keskuksen maaseuturahaston rahoittamassa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämässä hankkeessa parannetaan reittien näkyvyyttä ja käytettävyyttä sekä edistetään luontomatkailuyrittäjien toimintaedellytyksiä. Tärkeimpiä syitä saapua Pyhä-Häkin kansallispuistoon olivat luonnon kokeminen, maisemat, rentoutuminen sekä poissaolo melusta ja saasteista. Suosituimmat harrastukset olivat kävely, luonnon tarkkailu, eväsretkeily ja retkeily, joista retkeily nostettiin tärkeimmäksi. Vastaajista suurin osa oli liikkunut puistossa kävellen. Yhdistämällä vastaajien ilmoittamat käynnillään kulkemat matkat ja alueen käyntimäärätieto, voidaan arvioida, että yhteensä Pyhä-Häkin kansallispuistossa liikuttiin noin 126 700 kilometriä vuoden 2016 aikana.

Hei aikuinen, Haluatko uuden ammatin? Toteuta nyt unelmasi liiketaloudessa, myynnissä tai markkinoinnissa. Entä, jos ryhtyisit yrittäjäksi? Lähde mukaan syksyllä: Liiketalouden perustutkinto alkaa Äänekoskella 14.8. Lähde nyt kaupan alalle. Meillä hankit ammattitaidon myös yritysten väliseen kaupankäyntiin ja toimistotyöhön Markkinointiviestinnän ammattitutkinto alkaa Jyväskylässä 8.9. ja Äänekoskella 22.9. Opit valmistelemaan markkinointiviestinnän toimeksiantoja sekä laatimaan tila- ja esillepano-suunnitelmia. Koulutus antaa valmiuksia visualistin, somistajan, messu-, näyttelysuunnittelun ja toteutuksen töihin. Taloushallinnon ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 1.9. Meillä saat laaja-alaisen osaamisen taloushallinnon moniin tehtäviin. Voit valita kirjanpitäjän, palkanlaskijan tai talousassistentin osaamisalan. Yrittäjän ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 29.9. Onko sinulla intohimoinen yritysidea ja haluaisit perustaa yrityksen? Meillä kehität jo olemassa olevaa yritystäsi tai hankit valmiuksia perustaa yrityksen. Myynnin ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 24.8. Haluatko oppia myymään tehokkaasti vähittäiskaupassa tai yritysten välisessä kaupankäynnissä. Myyjiä tarvitaan monella alalla! Lähiesimiestyön ammattitutkinto alkaa Äänekoskella 2.10. Lähiesimiehen on osattava johtaa, kehittää ja vielä hoitaa talousasioitakin. Meillä kehität esimiestaitojasi ja edistät näin työyhteisösi tulosta ja hyvinvointia. Katso koulutuskalenterista hakuajat sekä muut syksyn alkavat koulutukset: www.poke.fi/fi/aikuiset/koulutuskalenteri aikuiskoulutus@poke.fi, 040 7120 923, oppisopimus@poke.fi, 040 7120 936 imispolkuja amm Opp atti lais ek

si

Orava ja käpy. Kuva: Metsähallitus / Reijo Kuosmanen

42


Kesämielellä Taksipalvelu Juha ja Pirjo Lehtonen

KARSTULAN TAKSI

PÄIVYSTYS

 040 507 8336 Pylkönmäki

040 9616 360 Hyvönen Kari

Muhonen Sirpa

0400 375 771 040 4172 000 1+6 hlö

1+6 hlö

Hannun Taxi

040 7080 763 1+8 hlö/paari

Karstulan TAKSIASEMA (014) 462 593

2 tilataksia 1+8, invanostin, 2 pyörätuolipaikkaa

Saarijärvi  040 1799 309 tilataksi 1 + 6, pyörätuolip.  0400 643 932 tilataksi 1 + 6, pyörätuolip.  Myös paarikuljetukset.  044 0851 182 TILAUSAJOJA kahdella 16-paikkaisella PIKKUBUSSILLA

KESÄN MERKIT TEBOILISTA! Allesilppuava

RUOHONLEIKKURI

Painepesuri RE88

Viking MB 2 R

u

159,-

Esa Hautanen

279,-

Karstula

Maailman ostetuin moottorisaha

0400 643 475 Ruohotrimmeri FS38

1+6 h inva- ja paarivarustus

199,-

SORAT u SORAMURSKEET, u SEPELIT (tutkitusti radonvapaat) ym. Kaikki lajikkeet CE-merkittyjä.

OIKARIN SORA OY

Jukka 0400 795 650, Seppo 0400 547 020

Luotettavaa ja joustavaa matkantekoa taksilla.

Moottorisahat alk. 239,- (MS 170) Varastossa myös RAIVAUSSAHAT.

LOUNAS arkisin klo 10–14.

KARSTULA Autohuolto T & M Reini Oy Jyväskyläntie 45, 43500 KARSTULA Puh. (014) 461 888

1+8 tilataksit invavarustuksilla

TAKSIN TILAUSNUMERO ON

0100 86644 1,25€/puh + 1,00€/min + pvm/mph

Välitämme taksit Saarijärven, Uuraisten, Laukaan, Konneveden, Äänekosken, Hankasalmen, Toivakan, Joutsan, Viitasaaren ja Korpilahden alueella

Mielensäpahoittaja kyläilee Vuoskoskella TEATTERI Kannonkoski Mielensäpahoittaja – ilosia aikoja -teatteriesitys nähdään pariinkin otteeseen heinäkuun alussa Kannonkoskella Vuoskosken kesäteatterissa. Esitys on jatkoa suurta suosiota saavuttaneelle Mielensäpahoittaja ja poika -esitykselle. Nyt mukanan on myös niin miniää kuin emäntää. Rooleissa ovat Erkki Teittinen, Jussi Rekonen ja Satu Säävälä. Vuoskoskella on 200-paikkainen nouseva ja katettu katsomo. Sama esitys pyörii heinäkuussa myös Saarijärvellä Summassaaressa ja Wanhassa Pappilasssa.

mainonta ja viestintä

printti, internet ja muut sähköiset kanavat sekä sanomalehdet yritysilme, logot ja muu graafinen suunnittelu mainostoimisto

ad alfred

adalfred.fi • 0500 795 275 koskikeskus, kauppakatu 11, äänekoski 43

Offset- tai digipaino - tarpeen mukaan! • esitteet, flyerit ja julisteet • julkaisut, kirjekuoret, lomakkeet • messurakenteet, ja roll upit ym. • suurkuvatulosteet ... ja paljon muuta! LAATUA SUOMESTA

Keski-Suomen Painotuote Oy Teollisuuskatu 7, Äänekoski (014) 518 1400

Soita ja saat nopealla aikataululla kilpailukykyisen tarjouksen sähköpostiisi. Äänekoskella osataan!


Kesämielellä

Mökille tai kotiin!

Jalkojen Terveyshoitola Amaliina  jalkahoidot  hoitotuotteet  lahjakortit

MIKKO SORSA Karstula

0400 546 105

Erämäentie 131, Karstula

 040 1307050 Kepein jaloin kesään...

 VERHO-

JOUKO SALO JOUKO JOUKO SALO SALO 785 0400 345 0400 345 0400 345 785 785 Karstula Karstula Karstula Vuokrattavana Vuokrattavana Vuokrattavana

Vuokrattavana, KLAPIKONE , KLAPIKONE KLAPIKONE,, polttomoottorikäyttöinen. polttomoottorikäyttöinen.

Aina -vuodesohva

KANKAITA

myös divaani- ja vuodekulmasohvana

Muista ilmainen ompelupalvelumme sekä edullinen vaatteiden korjauspalvelu.

Meiltä huonekalut niin kotiin, toimistoon kuin mökillekin

Tervetuloa!

polttomoottorikäyttöinen. polttomoottorikäyttöinen.

KARSTULAN PALA-AITTA

Keskustie 10, Karstula, kirsti. aijanen@luukku.com 044 9967 758, 040 5084 489

LOKAKAIVOJEN TYHJENNYKSET Kesantojen ja piennarten murskausta myös järeällä ketjumurskalla.

KOIVuKLApEJA kotiin toimitettuna.

p. piispanen

p. 040 5945 602

ma-pe 10 - 17 la 10 - 14

Meijeritie 3, 43500 Karstula

SAKOKAIVOJEN TYHJENNYKSET

• lisänimet, saneeraukset ym. • kotimaisista graniiteista • paikalleen asennettuna kaikkialle Suomessa

• SEpELIT YM. kaikki lajikkeet • KaIVUrITYÖT

- Kivenveistotaitoa vuodesta 1931Mallistoamme nähtävissä: www.suomenkivivalmiste.fi Myynti ja esitetilaukset: Ukontie 26, Viitasaari, p. (014) 572 115

• CE-merkityt lajikkeet.

p. Ari-Pekka 0400 678 361, Arvo 0400 268 083

MANSIKKA

Palvelu pelaa

Kaikki hyvä on lähellä.

ark la su

Tarkista tarkemmat aukiolot www.k-market.fi sivuilta Palvelutiskiltämme runsas valikoima tuoreita herkkuja!

Salaattibaaristamme kokoat salaatin vaikka lounaaksi!

040 520 3462

HAUTAKIVET

Heikki Honkonen p. 0400 216 989

Sora ja KaLLIoMUrSKEET

a & a HonKanEn

Tervetuloa!

Tervetuloa edullisille ja herkullisille kesäostoksille! T. Kauppias Tero

Kivennäisvedet ja vichy 1,5 l, yks. 1,19/pl (0,53/l)

2

00 2 PL (0,40/l) sis. pantit 0,80

8-21 8-21 10-18

2 PL

Mehujäät

83 g, yks. 0,55/kpl (6,63/kg)

Meillä myös Postin monipuoliset palvelut!

1

00

Asiakkaille käytössä ilmainen kahvipiste!

2

KPL

2 KPL (6,02/kg)

Tuuttimonipakkaukset 6 x 69-70 g, yks. 2,09/pkt (4,98-5,05/kg)

4

00 2 PKT (4,764,83/kg)

2

PKT

OSTA & NOSTA

K-Market MANSIKKA | Virastotie 5, Karstula 040 672 0888 | tero.pekkanen@k-market.com

De b

44

it

meidät löydät myös

facebookista www.facebook.com

Kesämielellä  

Viispiikkisen kesälehti 2017

Kesämielellä  

Viispiikkisen kesälehti 2017

Advertisement