Page 1

A markN ST

& ing

S

Alla ha

n

TEN I LUF N E T g MÖ nätverkar n i n g g ren ra Kvinnor som EBBSIDA s m u r NYA W EN JTING N E s : M D H T A i H M NÄ och mnar i

Nr Nr31 2010 2011

sföre

RIGES BÄ E V

20060 201

Ad

Marknadsföreningen I Helsingborgsregionen


Helsingborgskontoret fortsätter att växa med fyra nya medarbetare.

Vi har nöjet att välkomna fyra nya medarbetare till vårt kontor i Helsingborg! Vi är nu 23 revisorer och konsulter som hjälper entreprenörer med de ekonomiska frågorna. Från vänster i bild: Josefin Borisson, redovisningsassistent, Martin Dellbratt, revisorsassistent, Christer Rasmusson, revisorsassistent och Anna Åberg, redovisningsassistent.

www.grantthornton.se/helsingborg

Med våra nya medarbetare kan vi ytterligare stärka vårt kunderbjudande till ägarledda företag och entreprenörer. Grant Thornton är idag en av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultbyråer och är fokuserad på att hjälpa entreprenörsföretag och entreprenörer med de ekonomiska frågorna. Välkommen att kontakta oss på Grant Thornton i Helsingborg, tel. 042-24 00 80.

Revision • Ekonomiservice • Skatt • Rådgivning


LEDARE

Och tack för mig Det är verkligen inte lätt! Vad? Att inte längre vara med och bestämma vilka teman vi ska ha på Frukostklubben, vilka hyss som ska ordnas, ha koll bakom kulisserna och få privilegiet att få kontakt med alla de fantastiska föredragshållare som vi brukar ha på Frukostklubben. Visst är det hårt arbete, många timmars slit i form av samtal, mejl och möte efter möte och sedan oron på fredagsmorgonen innan alla inbjudna har dykt upp. Men sen när frukostmötet är över och allt har klaffat kommer belöningen. Alla närvarande har ett leende på läpparna och jag är lugnet själv! Tänk att ha mött Jan-Öjvind Swahn, författare, svensk folklorist och docent i etnologi, ha kramat honom och nämnt att hans bok om svenska seder och bruk var den första bok som vägledde mig in i svenska traditioner! Få möta f.d. ärkebiskop KG Hammar och lyssna på 40 magiska minuter då han berättar om människan. Ett okänt kort var Lars-Peter Loeld, mentalist och tankeläsare. Han förbluffade hela publiken och alla gick från mötet med en för mig oförglömlig min! Det är helt makalöst att få uppleva alla dessa människor vid ett prestigelöst möte på Dunkers en tidig fredagsmorgon. Det var bara ett axplock av alla fantastiska talare vi har haft på Dunkers. Frukostklubben ger så mycket energi – som om det är början av veckan och inte slutet. Just den känslan har gjort mig beroende! Det är bara en del av vad jag har varit med om som styrelsemedlem. Den andra delen är alla fantastiska människor som jag har lärt känna. Nu har vi så många medlemmar att det är omöjligt att lära känna alla på samma sätt men mötena och engagemanget har förutom yrkeskontakter gett mig vänner för livet! Detta gör det värt all satsad oavlönad tid. Som med allting annat finns det en början och ett slut. Jag känner att det efter sju års styrelsearbete är dags att lämna platsen till någon annans förfogande. Det är klart att det finns många som kan och vill göra ett bra arbete! Jag kommer naturligtvis inte att vara sysslolös. Förutom mitt jobb kommer jag att vara aktiv i andra styrelser. Jag ska också komma till Frukostklubben som förut, men tänker mingla runt i lugn och ro, utan oro över arrangemanget! Vi ses i vimlet! Noushin Nadjafi Fd styrelseledamot

3


inneHÅLL 6

GLIMTAR UR HÖSTENS VIMMEL

8

Klippt och skuret Sköna klipp från tidiga morgnar i regionen.

10

Vi 5 Fem glada frukostvinnare bekänner färg.

12

ny kostym PÅ NÄTET Renare, enklare och mängder av interaktiva funktioner. Taramtaramtaraaaam …. Vi presenterar stolt: MiH:s nya webbsida!

14

Virtuell kärlek som växer Svenskarna flirtar, söker kärlek och letar partner över nätet som aldrig förr. De flesta är verkligt seriösa, säger Mikael Josander, vd för en av landets stora dejtingsajter, Mötesplatsen.se.

19

Tror på fysiska möten Tio nätverksgrupper i landet och fler på gång. Linda Moberg och Mia Collin, Business In Heart, ordnar möten för kvinnor från olika branscher.

22

TRÄFFAR I LUFTEN Glamourfaktorn är kanske inte lika hög som förr. Men chansen till oväntade och spännande möten har inte förändrats. Flygvärdinnan Anette Jernström berättar om ett yrkesliv ovanför molnen.

24

Det händer i hamnen Finns det ingen annanstans att gå kan du alltid gå till hamnen. Så har det alltid varit längs kusten. Interregprojektet Framtidskuster har undersökt hamnattityder i Höganäs.

26

Att gifta bort ett varumärke Två svaga kan inte bli en stark. Den läxan lärde sig många när cobranding blev hett i början av millenniet. Så välj noga om du ska föra samman olika varumärken råder varumärkesexperten Bengt Håkansson.

Annonsbokning Media Support AB, tel 042-12 43 00 media.support@telia.com

29

Gör det enkelt Joakim Jardenberg funderar över varför vissa fortfarande har så lång startsträcka till sociala medier.

Repro & tryck Printfabriken www.printfabriken.se

30

Hem till gården Först reste han. Sedan pluggade han – men inte alls det han till slut fastnade för. Nu är Måns Nordmark tillbaka på gården i Södervidinge och lär sig allt om livsmedel på Food Service Management, Campus Helsingborg.

32

Blåa nyheter MiH:s kansli har fått ett nytt ansikte och snart sitter årets fräcka pin på alla medlemmar.

34

Mentorer hos Future MiH Future rapporterar om mentorsdagar och nya föreläsningar på SHIP.

Välkommen! Här kommer 36 sidor nya in- och utblickar från Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen. Fyra gånger per år går MiHngel ut till medlemmar och företag i regionen. Synpunkter? Tips? Hör av dig! De åsikter som framförs i tidningen är skribenternas egna och inte nödvändigtvis MiH:s officiella ståndpunkt. Ansvarig utgivare Hans Nelson, ordf@mih.m.se

Helene Tigerström Marknadsföreningen

Annika Rosenkvist Möjligheter Reklam

Redaktionell projektledare Helene Tigerström tel 042-18 18 42 helene@mih.m.se Idé, grafisk form och layout Möjligheter Reklam AB tel 042-12 14 40 www.mojligheter.se

Kuvert Harry Kuvert AB. www.harrykuvert.se Distribution StroedeRalton

Huvudpartners

Adressregister PAR AB. www.par.se

VETTIGA PRISER - SMARTA RESENÄRER


Mora/Sälen

Vintertid flyger vi till Sveriges familjevänligaste skidsystem.

Stockholm/Bromma

Ingen har fler avgångar mellan Stockholm och Ängelholm än Kullaflyg.

Visby

Sveriges vackraste ö ligger bara en timme bort med flyg.

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG

Kullaflyg växer men vi behåller fötterna i den nordvästskånska myllan. Just nu har vi 5 olika destinationer på menyn. Välkommen ombord!

Mosel

Följ med på endagsresa den 4 juni tillsammans med Håkan Nilsson.

Rhodos

Förläng sommaren med en charterresa till Rhodos i höst.

kullaflyg.se


6


7


Terminen kickades igång med en live on tape inspelning med Nic Schröder som studiovärd

Musketörskänsla när två av FK Aramis fäktningstjejer intog scenen.

Glödande het balansakt med Joakim Assarsson. för att fira

tårta bjöds på tklubben s o k 2010. g ru F in n å gare p nadsföre rk a M Alla delta ts re tsetts till å att MiH u

a b b a Sn p p i kl

Max Carling höll tungan rätt i munnen när han balanserade i minglet.

När vi fick från tema i luften till tema svenska klassiker passade morgonens presentatör på att fysiskt demonstrera detta genom att kasta sig ut från balkongen i Dunkers foaje rakt ner i frukostminglet.

Tomten hälsade på och gav alla en julklapp från Härliga Hem. 8


Vi tar energin till matchen Stolt sponsor till Rรถgle och elleverantรถr till arenan.

oresundskraft.se


och vi VILL veta 1. Vad ska du göra med vinsten? 2. Går du ofta på Frukostklubben? 3. Vem skulle du vilja lyssna på om du fick välja gäst vid Frukostklubben? 4. Varför gick du med i MiH?

Annica Rüsslander Bo Johansson Infab AB vann en utrustning för ölbryggning från Helsingborgs Bryggeri.

1. Om jag får tid och hittar någon plats så sätter jag igång med bryggningen. I annat fall säljs den på Blocket. 2. Jag försöker gå varje fredag. Jag har sällan eller aldrig ångrat att jag startat fredagen med MiH. 3. Dalai Lama. Om Simon Spies hade levat så skulle han ha varit ett alternativ. 4. För att på ett informellt sätt få en chans att kunna knyta branschkontakter med näringslivet i Helsingborg. Men även för att få inblick i andra verksamheter och lyssna till intressanta föreläsare.

Saint-Gobain Ecophon AB vann en prova-påklättring från PwC.

1. Jag har faktiskt funderat på hur det skulle vara att klättra, men kommit fram till att det nog inte är något för mig – utan att ha provat. Nu får jag veta om jag hade rätt!

2. Jag försöker gå varje vecka.

3. Någon som verkligen har funderat igenom vad ”Hållbar utveckling” innebär. Jag har lyssnat på Andreas Gyllenhammar han verkade ha koll på läget, men det finns förhoppningsvis fler. 4. Det måste ha varit för att det är en givande tillställning och en bra mötesplats eftersom jag fortfarande är medlem.

Ulf Gustavsson Manpower vann en navigator från Bildeve.

Anders Sjöberg Anders Sjöberg Ekonomiutveckling vann en soffa från Härliga Hem.

1. Soffan passar utmärkt i vår nybyggda stuga i Domsten som blir klar till sommaren.

2. Jag går minst en gång i månaden.

3. Ingvar Kamprad som berättar the true story. 4. För att få möjlighet att träffa trevligt affärsfolk med gemensam inriktning, knyta kontakter och lyssna till annorlunda och intressanta föredrag.

Kajsa Olsson Helsingborg Business Region vann två biljetter till Stefan & Kim från Sundspärlan.

1. Använda den såklart. 2. Jag går nästan varje gång. 3. Hanne Kjöller – ledarskribent på DN, hon är en kontroversiell röst i den politiska debatten. 4. Det är ett bra forum för nya och gamla kontakter som passar min jobbprofil. Frukostklubbarna har ett stimulerande innehåll och är en energiskapande start på dagen.

Bli medlem du också - gå in på www.mih.m.se 10

1. Undvika att köra vilse i fortsättningen. Jag har använt den i både Köpenhamn och Stockholm och den fungerar utmärkt. 2. Jag går ungefär en eller två gånger i månaden, snittet hade varit högre om jag lärt mig anmäla mig i tid eftersom det numera är fullt ibland. 3. Jag hade gärna lyssnat på Björn Borg och hans historia. Förutom att han var en fantastisk tennisspelare som fick ta en hel del oförtjänt stryk så skulle jag vilja höra historien bakom företaget och varumärket Björn Borg. 4. Dels för att skapa ett större nätverk på ett mycket trevligt och lättsamt sätt och dels för alla berikande föreläsare som gör fredagsmorgonen till en perfekt avslutning på veckan.


NYA BMW 6-SERIE CABRIOLET. BERÖR DINA SINNEN. TILL FÖR ATT KÖRAS.

En bil som är skapad för rörelse. Kraftfulla linjer symboliserar den inre drivkraften och bildar en flytande övergång till den exklusiva interiören, vilken är konsekvent inriktad på föraren. Ur vilken synvinkel man än betraktar nya BMW 6-Serie Cabriolet, är den en perfekt symbios av elegans och dynamik. Även innan den har startats, har den en pulshöjande effekt. Välkommen och upplev den själv.

PREMIÄR 26 MARS HOS PAULSSONS BIL. D

KOMPROMISSLÖS. INTENSIV. NYA BMW 1-SERIE M COUPÉ. PREMIÄR 30 APRIL I HELSINGBORG. BMW M.

VILL NI HA ROLIGARE TILL OCH FRÅN JOBBET? Låt någon av våra säljare se över Ert bilinnehav. Kanske finns det pengar att spara jämfört med det Ni kör idag. Att köra en BMW i tjänsten behöver inte betyda att bilkostnaderna blir högre jämfört med andra bilmärken. Kontakta oss så presenterar vi hur man kan få det roligare till och från jobbet.

Paulssons Bil Helsingborg. Tel: 042-32 97 00 Garnisonsgatan 15. Öppet mån-fre 09.00-18.00. Lör 11.00-15.00. Sön 12.00-15.00 Paulssons Bil Ängelholm. Tel: 0431-41 57 30 Klippanvägen. Öppet mån-fre 09.00-18.00. Lör 11.00-15.00 Besök vår hemsida eller Facebook för senaste nytt.

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8000 mil. Bränsleförbrukning fr 7,9l/100km vid blandad körning. CO2 fr 185g/km. Miljöklass EU5.

Paulssons Bil GLÄDJE ÄR BMW.


NY WE Tydlighet och MiH byter ansikte – på webben. Nu kommer föreningens hemsida med nya interaktiva funktioner.

På din sida kan du själv ändra kontaktuppgifter, ladda upp ett foto av dig själv.

Du kan se program som du är anmäld till och själv avanmäla dig. Du kan också anmäla dig till flera programpunkter på en gång.

Tydlighet. Tydlighet. Tydlighet. Användarvänligt. Enkelt. Rent. Så var uppdraget från styrelsen och kansliet till Bombsquad som nu stöpt om MiH på nätet. Bakom omgörningen fanns först och främst ett tungt praktiskt skäl: föreningen hade inte längre någon support på den gamla. – Samtidigt har vi länge diskuterat hur vi kan få en mer interaktiv webb för våra medlemmar. Det räcker inte med att kunna boka och avboka Frukostklubben, vi ville ha några pinnhål till. Dessutom behövdes effektivare funktioner för administration och fakturering. Det här blir en jätteuppgradering fån 1.0 till 3.0. Medlemmarna kommer att upptäcka en massa roliga saker, förklarar föreningens ordförande Hans Nelson. Helene Tigerström på kansliet har hållit i de löpande kontakterna med Bombsquad och är glad över att ha fått en hemsida som är renare och känns modern. Sajten är nu fokuserad på föreningens program och på hur man blir medlem. – Föreningens kommande fyra program lyfts fram på startsidan. Allt annat material ska bara vara ett klick bort. Vi får en sida som är mer levande än förut. Puffarna i högermarginalen ändras slumpvis och medlemmarna har en massa nya möjligheter att lämna kommentarer. Som medlem kan du lägga upp en egen profil och se alla program du är anmäld till. Säkerheten ökar också, bara den som är inloggad kan fortsättningsvis anmäla och avanmäla sig, säger Helene Tigerström. Patrick Redestam på Bombsquad poängterar att sidan kan justeras efterhand. – Sajten är inte beroende av att medlemmarna lämnar kommentarer och är aktiva – men vi öppnar upp för det. Tanken är att få en levande sajt, det ska kännas att något har hänt sedan man sist var inne. Sajten har en koppling till Facebook för den som vill kommentera något – om du gillar en Frukostklubb syns det också på ditt FB-konto. Med Twitterbevakning styrs kommentarer om MiH in på sidan. Videoklipp läggs på Youtube och bilder på Flickr – som ger bra spridning. Möjligheten att enkelt hämta kontaktuppgifter (v-card), kartor och ladda ner sina MiH-bokningar direkt i kalendern kommer nog att uppskattas, tror Patrick. – Detta är en start, sedan får vi se vad som fungerar. Förhoppningsvis har vi lyckats integrera funktionerna på ett naturligt sätt, jag gillar inte funktionalitet som bara pressas in.

För varje evenemang kan du se vilka som är anmälda med länk direkt till medlemsprofilerna samt dela det till facebook och twitter. Du kan självklart läsa MiHngel direkt via hemsidan.

12


EBBSIDA I medlemsguiden kan du se medlemmarnas kontaktuppgifter och ladda ner v-card.

massa bra, roliga saker Följ flödet på twitter och tagga dina inlägg med #marknadsforeningen så visas de på vår startsida.

Se videoklipp från Frukostklubben.

Kika på foton från våra möten. Gilla Marknadsföreningen på facebook. Ladda ner vårt program direkt i din kalender. Både hela programmet och det du själv är anmäld till. Du kan också prenumerera på program via RSS. 13


"Vi arbetar för att skapa tillfällen för våra medlemmar att möta människor de inte hade mött annars."

– Som att gå på krogen

14


Mikael Josander

De flesta av oss känner säkert någon som har hittat sin partner den vägen. Nätdetjing har ökat enormt och blivit ett rumsrent alternativ till partyt, arbetsplatsen eller andra ställen där tycke brukar uppstå mellan människor. Text Eva Thelander, Make Sense

Nätdejtingen har blivit rumsren Svenskarna påstås lägga ca 200 miljoner kronor varje år på att söka kärleken på nätet. Hur många av dem som träffas via nätet som sedan lever lyckliga i alla sina dagar finns det däremot inga tillförlitliga siffror på. – Det vi vet är att mellan 30 och 35 procent av dem som lämnar vår sajt gör det för att de hittat en partner. Sedan har vi förstås ingen koll på hur varaktiga deras förhållanden blir. Det säger Mikael Josander, vd för en av landet största dejtingsajter Mötesplatsen.se, med runt 200 000 besökare i veckan. Mötesplatsens fysiska hemvist är Varberg. Och inte i vilket hus som helst. I de upprustade fabrikslokalerna dit företaget flyttade i höstas tillverkades en gång de berömda Monarkcyklarna. Och här huserade en av landets första ungdomssajter, Lunarstorm, som under sin glansperiod 2006 hade 1,6 miljoner besökare i veckan. Mötesplatsen, eller MP som dejtingsajtens användare själva säger, grundades 2001 och har hittills gått en mer lyckosam väg än ungdomscommunityn. När Mikael Josander kom hit i början av 2005 från posten som affärsutvecklingsansvarig vid, ja just det, Lunarstorm, hade företaget tre anställda och stort utvecklingsbehov. Senare samma år trädde norska mediekoncernen Schibsted in i bolaget och investeringarna satte fart.

Tekniska språng

– Allting har växt sedan dess. Organisation, teknik, marknadsföring, drift. Vi är nu ett 20-tal anställda och har support från 8 på morgonen till 24 på kvällen. Inte minst är utvecklingsavdelningen betydelsefull. Sajten måste ständigt följa nya tekniska språng och stämma av mot nya trender, senast en app för Iphone. Mötesplatsen måste också synas. Hela tiden. Av omsättningen på ca 75 mkr (2001) avsätts närmare hälften till marknadsföring, framför allt via webb och tv . Målgruppen är mycket föränderlig. Gift i dag, skild imorgon

– och ett helt nytt behov av att söka partner. Målgruppen har också blivit yngre. – Vi har en stor målgrupp på tjejer mellan 25 och 35 och killar mellan 30 och 40. Dels för att vi aktivt jobbat för att få en yngre image, dels för att det blivit populärare i lägre åldrar, berättar Mikael Josander. Lägg märke till åldersspannet: killar söker generellt i spannet fem-sex år yngre till två år äldre. Könsrollsmönster är inget som bryts på nätet. Tvärtom.

Stärkta könsroller

– Nej, vi ser nog att könsrollsmönstren förstärks. Tjejerna får ofta så många förfrågningar att de sitter passivt och sorterar svaren. De orkar inte gå igenom allt och ratar snabbt. Självklart är det här en schablonbild, men ändå … säger Mikael Josander. En annan schablon är den han ibland konfronteras med från journalister som undrar varför hans företag ska profitera på andras ensamhet och behov av kärlek. – Varför ska Falcon tjäna pengar på öl? Vi tjänar inte pengar på människors ensamhet. Vi är som en krog, ett nöjesetablissemang där du kan kika in för att se om det verkar kul. Det som sedan uppstår kan vi inte styra, vi arbetar för att skapa tillfällen för våra medlemmar att möta människor de inte hade mött annars. Visserligen står gästerna själva för underhållningen. Men en krog måste skötas. Där är support och bildkvalitet viktiga markörer. – Bilderna har mycket stor betydelse för vilket intryck du får av sajten. Vi kontrollerar alla bilder manuellt och får tyvärr in mycket som är dåligt. Vi refuserar hårt, tar bort oskarpa webbcambilder eller människor med solglasögon – du ska kunna se ögonen på folk.

Facebookhotet

Gäster som stör ordningen kan också slängas ut om någon känner sig trakasserad och ber kundtjänsten om 15


Ordlista för nätdejtare Akademiker = jag är arbetslös. Allt som gör livet spännande = jag är helt uttråkad. Barn inget hinder = mina barn hindrar mig att göra vad jag vill Bra i sängen = snarkar inte så högt Busig = lösaktig/otrogen som Tiger Woods Börja ett nytt liv = min före detta man fick livstid Egen företagare = pizzabagare Ekonomiskt oberoende = du måste betala för dig! Fördomsfri = vänsterprassel är vad jag söker efter Generös = välbärgad Gillar att resa = har förortsångest, vill bara bort härifrån... Gillar dans och uteliv = är ett desperat vrak. Gillar djur = gillar inte att umgås människor Glad tjej = 25 år, tre barn med olika pappor Gärna en romantisk middag = du slipper inte förspel om du trodde det Har tröttnat på utelivet = snart ger jag upp om att träffa någon Händig = har varit ungkarl länge... I sina bästa år = lite för gammal. Idrottsintresserad = gissa varför min fru stack! Kravlösa träffar = vänsterprassel och inget annat, tack. Kvinnlig = silikonbröst Lugn = tar Prozac sedan 80-talet. Mysiga hemmakvällar = har varken ork eller pengar att gå ut. Nationalitet utan betydelse (kvinna) = helst någon från Afrika Nationalitet utan betydelse (man) = helst någon från Thailand Renlig = inga könssjukdomar, tack. Romantisk middag med tända ljus = jag är så kåt att jag kan sprängas Snygg = i dämpad belysning ser jag helt ok ut Snäll kille = nyseparerad Som inte ännu hittat den rätta (man) = jag är nästan psykopat. Som inte ännu hittat den rätta (kvinna) = jag är en bimbo som jämt blir blåst Sprallig = galen Spännande träffar = det enda jag vill ha är sex Trogen = tråkigt plåster Tycker om att laga mat och pyssla hemma = polska söker svensk direktör. Tycker om människor = är väldigt ensam Utåtriktad = pratkvarn Vältränad = har en kraftig vänsterarm Ännu inte hittat den rätte = men en hel del som är fel... Källa: Dejtingkonsulten Marie Hagberg, natdejting.net

16

hjälp. Ligor som säljer kvinnor eller lurar pengar av naiva svenskar kräver också ständig vaksamhet. Alla som vänstrar då, hur hanterar ni det? – Det är faktiskt inte så många. De allra flesta är seriösa, menar Mikael Josander som verkar ha fått frågan förr. Hotet från kriminella ligor eller oseriösa medlemmar är dock inte lika allvarligt som det globala jättehotet. Facebook. Den gigantiska mötesplatsen. Där alla vistas, umgås – och flirtar. – Hittills bygger Facebook på kontakt med befintliga relationer medan renodlad dejtning och matchning sker på andra sajter där du har bättre support och kan vara mer anonym. Men självklart kan det bli tufft om jätten bestämmer sig för att satsa på dejting, säger Mikael Josander. Men även Facebook måste hitta en affärsmodell som ger pengar, resonerar han. I dag bygger den på medlemsavgifter, runt 200 kronor per månad. Reklamintäkter är inte aktuella för en sajt som Mötesplatsen. – Volymen är för liten för att driva kostnader för kundtjänst och utveckling. 200 000 per vecka är inte dåligt, men vi hade behövt 500 000. Dessutom kan reklamen störa upplevelsen. Betaltjänsten har också en stärkande funktion för medlemmen – om du är betalande och andra på samma sajt också är det skänker det en viss seriositet åt ditt besök, menar han.

Nischad matchning

Överlevnadsutsikterna för Mötesplatsen är tätt förknippade med utveckling. Härnäst står en ny matchningstjänst klar att lanseras. Som ger möjligheter till möten baserade på personlighet, intressen, värderingar eller andra kriterier användaren anger. – Mötesplatsen är ett dejternas Ikea – stor volym, bra verktyg och hög kvalitet. Men vi måste också kunna erbjuda något mer förfinat, det lilla rummet med handplockade personer utanför jättemyllret. I den nya matchningen talar du om vad du söker och vi föreslår ett antal, kanske tio, personer. Det ökar chansen att hitta någon du annars hade missat. Tjänsten blir mer nischad och kan locka personer som av olika skäl vill vara anonyma men ändå kunna söka ny partner, till exempel företagsledare. Planer finns också på att arrangera en annan typ av fysiska träffar än de krogkvällar, afterwork och resor


Svenskarna påstås lägga ca 200 miljoner kronor varje år på att söka kärleken på nätet.

Mötesplatsen tidigare ordnat i samarbete med lokala aktörer. – Framöver satsar vi på färre och större evenemang, till exempel en träningsvecka i Portugal till våren och singelweekend på hemmaplan i Varberg där vi bjuder in till golf och spa. Lite ”hemma hos Mötesplatsen”-känsla.

DNA-matchning

Sedan kommer den tekniska utvecklingen att driva på vilka tjänster man vill lansera. Det finns redan i dag mycket som Mötesplatsen tackar nej till, som ”vetenskaplig” DNA-matchning eller Iphoneappen där du kan se om någon du haft kontakt med via MP finns i din geografiska närhet. – Vi tror inte människor är intresserade av att bli kontaktade i Ica-kön. Du vill själv kunna styra om det ska synas var du är. Men vi kommer kanske dit, funderar Mikael Josander som ändå tror på branschens basidé framöver. – Grundmodellen kommer att överleva. Behovet av att se bilder, spana in någon som är intressant och möta nya människor finns kvar.

Marknad som växer År 2009 betalade svenskarna enligt TT sammanlagt 232,5 miljoner kronor för dating online. E-kontakt är en av de stora svenska sajterna och hade 2009 en vinst på 6,5 miljoner. Mötesplatsens vinst samma år låg på 8,5 miljoner kronor (1,1 miljoner 2005). Flera internationella dejtingsajter finns också på den svenska marknaden, bland andra Match.com, Meetic.se och MSN dejting som drivs av franska Meetic, noterat på Parisbörsen.

Mikael Josander besöker Frukostklubben den 11 mars.

Vem skulle du vilja gå på dejt med?

Henrik Sevegran, TV4 Sverige AB Jag skulle vilja dejta Marc Zuckerberg, grundaren av en av världens mest besökta sajter, Facebook. Jag skulle vilja höra hur idén uppkom och hur han tror att framtiden för sociala medier ser ut.

Lotta Samuelsson, livsnjutare Jag skulle vilja dejta Fredrik Reinfeldt och höra vilka planer han har för kommande period, mer än vad man kan läsa om i pressen. Ett ämne som hade varit intressant att tala om är ekonomi och miljö, som jag anser måste gå hand i hand nu för tiden.

Emelie Klasson, Studerar Logistic Service Management på Campus Helsingborg Jag skulle vilja träffa Årets bråkigaste kvinna 2010, Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood. Jag skulle vilja höra henne berätta om hur det är att tro på något och stå upp för det, utan att bry sig om att de andra inte är med på idén från början.

Text: Sofie Hyllén Foto: Alexandra Gustafsson

Anette Sjögren, Söderberg & Partners Jag hade velat dejta SEBs vd Annika Falkengren. Hon är en smart kvinna på en hög position och jag hade velat veta mer om hennes framgångsrecept. Att vara chef som kvinna är inte alltid lätt av många olika anledningar.

Kjell-Åke Fyrgård, EQP Business School Att få dejta Michelle Obama, USAs first lady, hade varit underbart. Att få diskutera på ett mer personligt plan om hur det är att vara i hennes position och hur hennes syn påverkar presidenten. Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna, är det ju sagt!

17


Audi Vorsprung durch Technik

Fritt tänkande från start. Nya Audi A7 Sportback. Audi Helsingborg BRÄNSLEFÖRBR. BL. KÖRNING AUDI A7 SPORTBACK5.3-8.2 L/100 KM. CO 2 UTSL. 139-190 G/KM. MILJÖKL. 2005. *AUDI LEASING 36 MÅN, 30% SÄRSKILD LEASINGAVGIFT, 50% RESTVÄRDE, RÖRLIG RÄNTA BASERAD PÅ STIBOR 90 DAGAR, LEASING EXKL. MOMS, FÖRMÅNSVÄRDE NETTO PER MÅN VID 50% MARGINALSKATT. VARJE ÅTERFÖRSÄLJARE SVARAR SJÄLVSTÄNDIGT FÖR SIN EGEN PRISSÄTTNING. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD.

18

MiHngel 1-2011 Ecophon.indd 1

Muskötgatan 1. 042-17 00 00. Öppet mån-fre 7-18. Lör-Sön 11-15. www.audihelsingborg.se

2011-02-02 09:25:14


Med andra blir du dubbelt så stark Text Sölve Dahlgren, www.dahlgren.net

Det finns ett stort behov av fysiska mötesplatser, trots Facebook och andra sociala medier, menar Linda Moberg och Mia Collin som driver Business In Heart. – Att skaka hand och se varandra i ögonen ger fortfarande en mer personlig relation, säger de båda som kommer till Frukostklubben den 25 mars. Linda Moberg och Mia Collin möttes via bekanta 2007 och bestämde sig för att träffas igen. Av olika anledningar dröjde det till den 7 februari 2008. Väl där tog det bara tre minuter innan de hade bestämt sig för att starta ett företag tillsammans. – Det var som om alla pusselbitar föll på plats. Vi hade samma värderingar och liknande idéer om vad vi ville göra. Vi hade varsitt företag men ville göra något tillsammans och därför startade vi ett helt nytt företag där vi äger hälften var, säger de båda som nu driver Business In Heart. De har stora visioner, ska vara verksamma i tio länder redan 2014. – Vi är redan på väg att öppna upp för etablering i andra länder. Samtidigt som det finns mycket kvar att göra i Sverige. Målet är 30 grupper i det svenska nätverket, då ska vi finnas på alla medelstora orter, säger Linda.

Tio grupper

I dag finns tio nätverksgrupper fördelade på Stockholm, Göteborg, Malmö och Ystad. Inom kort är det premiär i Luleå och under våren även Uppsala. Helsingborg då? – Det är ett av våra mål under det här året, att starta en grupp i Helsingborg. Det är ju ändå en av de större orterna i Sverige, säger Mia. Business In Heart arrangerar nätverksmöten varannan vecka. Kvinnor från olika branscher träffas och delar

med sig och ger varandra kontakter, kunskap och inspiration. – Nätverkande handlar om att möta människor och lära känna varandra. Om man är generös och delar med sig och hjälper andra att nå sina mål utan krav och förväntningar så kommer de i sin tur att ge tillbaks på något sätt, säger Mia och Linda. Vi kommer in på konkreta råd för nätverkande (se nedan) och det faktum att många tycker det är jobbigt att prata om sig själv och starta en konversation med någon de inte känner sedan tidigare. – Det gäller att träna på det, även om man inte är bekväm. Jag har faktiskt haft lite scenskräck men har tränat upp den förmågan, mycket med Mias hjälp, säger Linda.

Tvåsamhet hjälper

– Jag däremot hade telefonskräck samtidigt som Linda älskar telefonsamtal. Hon tvingade mig tidigt att ringa 30 kalla säljsamtal när vi precis hade startat och jag upptäckte att det inte var så farligt, säger Mia och skrattar. Just där hittar de ytterligare ett bra råd till andra småföretagare. Det är bra att vara mer än en. – Ja, vi kan verkligen rekommendera tvåsamhet i företagande. När man är två kan man peppa varandra och dessutom komplettera varandras egenskaper. Alla våra nätverksgrupper leds av två personer, det blir mer dynamik då, säger Mia. Läs mer på www.businessinheart.com

Fyra tips kring nätverkande 1. Ha en öppen attityd. I alla möten. Du vet aldrig vem du har framför dig, så var noga med att aldrig värdera personen. Det kan vara den som förändrar ditt liv eller ditt företag. 2. Ta ett löfte på allvar. Har du åtagit dig något så gör det. Lovar du att höra av dig eller återkomma så se till att följa upp så snabbt det går. 3. Nyfikenhet. Du ska lyssna, inte fokusera på vad du själv ska säga. Två bra nätverkare frågar varandra mycket och lär sig snabbt mer om varandra. 4. Hisspresentation. Bli duktig på din hisspresentation (engelska Elevator Pitch). Det gäller att göra sig jätteintressant på 15 sekunder. Tänk: Vad vill jag att folk ska veta om mig? 19


Ditt livs affär blir en bättre

affär med en bättre mäklare!

Om du funderar på att byta boende kan det vara bra att veta värdet på Din bostad. Våra mäklare hjälper Dig gärna med en kostnadsfri värdering av Din bostad och ger samtidigt goda råd om marknadsföringen av Din bostad. Välj en mäklare som ger mer. Du blir nöjdare då!

Ulf Löwander Reg. Fastighetsmäklare

Välkommen att kontakta oss, du också!

Råå 042-26 26 02

Norr 042-32 26 00

HÅLLBARHET ÄR ATT GE TILLBAKA Sparbanken Öresund verkar i västra Skåne och bara här. Som regional bank tar vi aktiv del i det lokala samhället och stöttar människor och verksamheter som finns här. Delar av våra vinster kommer därför att gå till projekt för barn och ungdomar, utbildning och forskning, kultur, idrott och näringsliv i västra Skåne. Att ge tillbaka ligger i vår grundidé och är en del av det hållbara samhället. Välkommen till Sparbanken Öresund.

!MO KNÄT

i gets ekonom a t e ör f a r e t Nilsson, Vill du disku kta Magnus a t on K ? r e , r och affä engt Svensson B r e ll e 7 5 042-490 29 55. 042-490 29

www.sparbankenoresund.se


Ready for take Ett oväntat möte kan förändra ditt liv Text Jonas Nordström www.ordkonst.se

För de allra flesta av oss är flyget ett snabbt transportmedel som tar oss dit vi ska i samband med privat- och jobbresor. För flygvärdinnan Anette Jernström är det något av en livsstil och en unik arbetsplats, som på olika sätt ger möjligheter till spännande möten mellan människor. När Anette Jernström utbildade sig till flygvärdinna på Pan Ams flygakademi i USA i mitten av 1980-talet såg hon i första hand yrket som ett glamouröst äventyr och en möjlighet att få se sig om i världen på betald arbetstid. 25 år senare har hon korsat kontinenterna oräkneliga gånger och destinationer som Peking, Tokyo, Bangkok, Dubai, Washington DC, Chicago och New York är vardagsmat i hennes arbetsschema som flygvärdinna på SAS. Glamourfaktorn är sedan länge ett minne blott, men istället har hon successivt fått en både värdefull och ödmjuk insikt om att flygvärdinnejobbet handlar om väldigt mycket mer än att bara ge god service till passagerarna under flygningarna. – Få andra arbetsplatser ger samma möjligheter till intressanta möten mellan människor på det sätt som flyget gör. Det gäller inte bara möten mellan kabinpersonal och passagerare och mellan passagerare och passagerare, utan faktiskt också mellan personal och personal, säger Anette.

Nya ansikten varje pass

Trots att Anette arbetat inom SAS i över 20 år händer det ofta att hon inte känner eller ens har träffat dem hon ska jobba med under en långflygning. 22

– Det innebär i princip att jag har nya kolleger varje dag på jobbet och det är nog unikt. Vi träffas en och en halv timme före takeoff för en briefing och då måste teambuildingen börja direkt. Det både kräver och föder en speciell sorts öppenhet som gör att vi ofta kan komma nära varandra på väldigt kort tid. På långflygningarna spenderar personal och passagerare många och långa timmar tillsammans i ett slutet, avgränsat utrymme. Det ger självklart både tid och förutsättningar för givande möten. Anette kan med säkerhet säga att många vänskaps- och kärleksrelationer har inletts genom att två passagerare slumpmässigt fått platserna vid sidan om varandra. Hur vanligt är det då med flörtiga inviter från manliga passagerare? – Ha ha, ja det var ju helt klart fler förr än nu när man blivit något äldre. Allvarligt talat så är det min uppfattning att det faktiskt inte är så vanligt överhuvudtaget. Jag tror främst att det beror på att vi i dag har en betydligt större andel manlig kabinpersonal och det gör att både yrket och miljön blir mer könsneutral.

Ett vinnande bemötande

Trots att kabinpersonalen ofta har mer än fullt upp under flygtiden, försöker Anette även ta sig tid att prata och skoja med de passagerare som bjuder in till samtal. Hon sätter en ära i att alltid ha ett professionellt och personligt bemötande, eftersom det ger henne mycket tillbaka och ny luft under vingarna i det vanliga livet. – Den enda person som avgör hur ett möte med en annan människa ska bli och utveckla sig, är du själv. Det gäller ju inte bara ombord på ett flygplan utan är en sanning som gäller generellt. Ger du ett leende får du nästan alltid ett leende tillbaka, och om så inte skulle bli fallet är det den andra människan som har problem och inte du själv.


off? Anettes tankar om möten mellan människor och alla de erfarenheter och upplevelser som hon har samlat på sig genom åren har bland annat resulterat i boken ”En flygvärdinnas betraktelser” men också i ett antal föreläsningar som hon anpassar för olika ändamål och sammanhang. Under förra året gav hon föreläsningarna ”Ett vinnande bemötande” och ”Bananskal och bemötande” vid ett 50-tal tillfällen vid sidan om jobbet som flygvärdinna. – Bemötandet är ett ständigt aktuellt ämne för alla som jobbar med människor. Att arbeta med människor är fantastiskt roligt, men tar också ibland kraft och energi. Vad är det som ger oss lusten och inspirationen, och vad gör vi när energin sviktar? Det är några av frågorna som jag försöker ge svar på i mina föreläsningar.

Välbesökt blogg

Sedan 2006 har hon även samlat sina tankar och betraktelser i en blogg på Expressen, som har ca 3 000 unika besök varje vecka. – Jag har alltid älskat att skriva och i bloggen kan jag på ett lättsamt sätt förmedla lite av de upplevelser som jag får genom mitt jobb, men ibland också lite av det som händer i det privata livet, avslutar Anette. Anette gästar Frukostklubben den 18 mars.

Här kan du läsa mer om och av Anette: www.anettejernstrom.se http://blogg.expressen.se/cabincrew 23


HAMNEN

– den naturliga Text Carina Sjöholm, Institutionen för Service Management, Campus Helsingborg

Hamnen är kanske inte det första ställe vi tänker på när någon talar om mötesplatser. Men vad händer om vi låter tankarna gå till alla möten som kan inträffa i en hamn? Hamnar har i alla tider varit betydelsefulla för handel, sjöfart, fiske och därmed som arena för möten av allehanda slag. I dag har tillgången till kust och hav större värde än någonsin och används i hög utsträckning för att marknadsföra städer. Många centrala frågor blir tydliga i diskussionerna kring hur hamnar ska användas och fungera som mötesplatser. Det finns en rad föreställningar om hur man bygger platser som skapar goda möten, så kallade kreativa rum. Tillsammans med en grupp studenter ställde vi i Interregprojektet ”Framtidskuster” frågor om hamnars betydelse till invånare i Höganäs kommun, en av Sveriges mest kustrika kommuner med sinsemellan mycket olika hamnar.

Olika möten

Höganäs stads hamn är störst och egentligen två; en industrihamn och en fritidsbåtshamn. Viken har en nöjes- och fritidshamn där det hålls en mängd evenemang, inte minst under sommartid. Hamnarna i Lerhamn och Nyhamnsläge är småbåtshamnar med stor betydelse för dem som bor där och utgör vad många bofasta benämner ”naturliga mötesplatser”. Mölle har den kanske mest kända hamnen och är en turistmagnet sedan decennier, medan Arilds hamn är liten och pittoresk med stor betydelse lokalt – för att nämna några av de 13 hamnar vi besökte. 24

I samtalen blev det uppenbart att människor använder hamnarna som just mötesplatser i många bemärkelser. Olika hamnar fyller olika funktioner. Många av oss förknippar nog hamnar med fiske och fiskebåtar och med möjligheten att köpa färsk fisk från de inkommande båtarna. I själva verket finns det numera få yrkesfiskare i hamnarna och därmed få chanser att få tag på färsk fisk. Istället finns det annan verksamhet som gör hamnarna till centrala platser dit såväl bofasta som besökare söker sig. I turismbranschen talas det ofta om att ”sätta en plats på kartan”, det vill säga marknadsföra en plats genom att se till att den blir omtalad eller sticker ut på något sätt. Så även i Höganäs kommun. Jakten på platser tänkta för att skapa och leda till så kallade goda möten har fått allt större betydelse. Därför används ofta tidstypiska positiva värden som ”kreativa rum” och ”mötesplatser” som argument när kommuner och privata aktörer ska iscensätta förändringar, till exempel ombyggnader, utökat antal båtplatser eller bostadsbyggen i hamnområden.

Se och bli sedd

Hamnen är en arena som kan användas av både den som vill bli sedd och den som vill se. En ”port mot världen” som en Höganäsbo uttryckte det. En mottagare av främmande, spännande människor och ting – men också en plats som kan leda till oväntade möten. Det händer alltid saker i en hamn. Åtminstone för den som känner till hamnen. ”Man är aldrig ensam i en hamn”, säger en av de intervjuade, ”det är där de oplanerade mötena sker”. Många av dem vi talat med är mycket stolta över stadens eller byns hamn och det är uppenbart att många promenerar i hamnen, cyklar eller kör dit med jämna mellanrum. För den som bor nära en hamn eller kanske har sin båt


Har du någon IT - antiperspirant? Om inte är du välkommen till vårt seminarium den 12/4 i Helsingborg för att få reda på mer. För mer info besök www.ixx.se

möteplatsen

Foto Ebba Sjöborg

IXX

Säker - Effektiv - Trygg För en säker och bekymmersfri IT-miljö IXX IT-partner AB - www.ixx.se 0431 - 44 51 00 / 042 - 21 45 60

där skapas det gärna rutiner för de olika möten som sker. I flera hamnar finns mötesplatser sedan länge. Ljugarbänken är inte bara en myt utan förekommer både här och där, liksom små, ibland oansenliga informella möteslokaler som dock kräver kunskap om umgängeskoderna för den som ska våga sig in. I takt med att hamnarna har fått högre status är det många kommuner som bygger om, förnyar och moderniserar. På många håll har kusthamnar gjorts om till bostadsområden och ofta finns det önskemål om att omvandla dem till handelsplatser.

Smögenbryggan

Kommersialisering av hamnar betyder olika saker. För en del betyder det en trevlig mix av restauranger och butiker, för andra vad flera kallar Smögenbrygga, det vill säga en plats för tingeltangel. Påfallande ofta försöker kommunerna locka till sig även besökare som inte kommer via båt eller har ärende i egenskap av båtägare. I vissa fall har dessa förändringar lett till motreaktioner och en längtan efter de äldre och mer oorganiserade platserna som inbjuder till mer spontana möten. Mötena i hamnarna har olika funktion eftersom kustområdena ser olika ut beroende på årstid. Under sommarhalvåret sker en mängd möten under en stor del av dygnet. Övriga säsonger skiftar karaktären och färre människor söker sig till hit. När studenterna samtalade med människor och besökte hamnarna i november förundrades de över hur mycket som händer i en hamn, trots att det vid första anblicken verkade ganska folktomt. Likaså går många till hamnen med jämna mellanrum just för att de vet att de alltid möter någon där. Utan möten finns inga kreativa rum.

Välkommen till Hyllinge! Mån-Fre 10-19

Lörd 10-17

Sönd

11-17

Telefon 042-329100

25


Kan varumärken nätverka med varandra? Människor väljer varumärken som de väljer vänner, brukar man säga. Enligt min erfarenhet är det alldeles sant. Starka, välbyggda varumärken har sina fysiska och emotionella karakteristika, precis som livs levande personer, och lojala märkesanvändare kan ha väl så starka relationer med sina favoritmärken som med vänner av kött och blod. Idén att koppla samman två eller flera varumärken i marknadsföringen är därför högst rimlig. Faktum är att den låg i topp på marknadsförarnas trendlista runt millennieskiftet då ett ändlöst antal artiklar, böcker och seminarier ägnades åt det som kallades co-branding. Det fanns till och med en och annan forskare och konsult som menade att detta koncept skulle göra slut på alla marknadskrig och istället inleda en era av samarbete över företagsgränser. Den verkliga anledningen till företagens stora intresse var dock av mer krass natur. Här såg man en möjlighet att sambygga sina varumärken, vilket innebar att man kunde saminvestera i marknadsföringen och spara stora kostnader. En rad modeller för samarbeten utvecklades, under paraplyet ”The new branding”. Det pratades vitt och brett om symmetriska och assymmertriska samarbeten, om värdvarumärken, ingrediensvarumärken, ledarvarumärken, partnervarumärken … Någonstans i denna yra tappade man markkontakten och glömde bort det mest grundläggande av allt, nämligen att ett varumärke inte kan byggas sida vid sida med andra varumärken. Att samexponera två varumärken som inte redan är starka, inarbetade, leder ingenstans. Saknar märkena innebörd så uppstår varken synergi eller magi. Två svaga blir inte en stark. Om det ena märket är starkt kan man teoretiskt tänka sig att det lånar styrka till ett svagare, men detta vore affärsmässigt orimligt eftersom den starkare parten inte skulle vinna något på ett sådant samarbete. När till exempel McDonald’s stoppar en Disneyfigur i Happy Meal-lådan, så gör man det ju för att varumärket Disney är starkt och tillför ett värde för matgästerna. I annat fall hade man lika gärna kunnat köpa in leksaker var som helst och placera sitt eget märke på. Sak samma när vi köper en Häagen-Dazs glass med Baileys Irish Cream eller en Toshiba laptop med ”Intel inside”: såväl likören som processorn har kvalificerat sig för samarbetet genom att de redan är starka, eftertraktade varumärken. Självfallet gäller också det omvända: både Baileys och Intel väljer sina partner med omsorg, eftersom de annars skulle kunna riskera det goda renommé de har. Co-branding var alltså inte den finurliga genväg till starka varumärken som många hoppades – och som namnet faktiskt utlovar (branding = bygga, arbeta in ett varumärke) . Vad det handlar om är istället co-promotion eller co-marketing: två eller flera varumärken som utnyttjar sina respektive styrkor i ett specifikt samarbete för att skapa ett nytt, extra mervärde för sina kunder. Den typen av samarbeten är vanliga och ofta mycket långsiktiga, till exempel mellan flygbolag och betalkortsföretag. Ska dessa samarbeten bli framgångsrika räcker det dock inte med att varumärkena är starka, eller att det skapar funktionella eller ekonomiska fördelar, utan här gäller oftast principen att lika barn leka bäst. Under årens lopp har jag ofta fått frågan om hur lika ”barnen” egentligen måste vara. Vore det inte spännande och vitaliserande att liera sig med ett varumärke som är annorlunda, som representerar något det egna märket inte har? Svaret ligger, som alltid, hos kunderna. Vill man ha både hängslen och livrem i ett varumärkessamarbete, så ska man naturligtvis välja ett partnervarumärke som de egna kunderna faktiskt köper. Under alla omständigheter får man aldrig inleda partnerskap med ett varumärke som de egna kunderna direkt ogillar. Från köparnas sida innebär ju ett varumärkessamarbete, precis som en varumärkesfusion, att två målgrupper publikt kopplas ihop. Skulle dessa målgrupper vara i grunden olika när det gäller livsstil och värderingar kan effekten bli förödande. Jag har själv upplevt hur lojala köpare vänt sig till företag och hotat lämna deras varumärke om inte ett oönskat samarbete avbryts. Som sagt, vi väljer varumärken som vi väljer vänner och vänner som sviker brukar vi välja bort. Bengt Håkansson Varumärkeskonsult, Brand Clinic bengt@brandclinic.se 26


© 2011 KPMG AB, Sweden.

Vi hälsar Mathias Nilsson välkommen till oss Mathias har studerat på Kristianstad Högskola där han under sin magister specialiserade sig på Kommunal redovisning. Mathias kommer att arbeta som revisor och hans specialiserade kunskaper inom det offentliga området samt erfarenhet från projektarbete stärker vårt revisionsteam. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss i Helsingborg. Du når oss på tel. 042-19 59 00 eller e-post helsingborg@kpmg.se kpmg.se/helsingborg

PIGGA ÖGON Återfuktar torra och irriterade ögon och gör dem pigga igen. edel! Helt utan konserveringsm

Finns hos välsorterade optiker! Telefon: 042-14 12 25 • www.medilens.se

27


Försprång Marknadskommunikation är detsamma som att vara proaktiv. Att du syns och hörs. På ett sätt som gör att du ligger före dina konkurrenter i kundens medvetande. Det förutsätter att du gjort en genomgång av dina styrkor, konkurrensfördelar och ditt erbjudande till marknaden. Det är vad vi på Thorn Reklambyrå hjälper dig med. Skapa försprång!

thornreklambyra.se 042 13 94 00 Hur? Vi förenklar, förtydligar och förstärker varumärken och identiteter. Vi skapar starka kreativa lösningar, underbyggda av en i alla avseenden noggrant utförd hemläxa. Vi ser till att allt är i samklang med uppdragsgivarens innersta värden och själ. Våra kunder uppskattar vår metodik och de nära kontaktvägarna mellan alla inblandade. Men det viktigaste är ändå din affär och hur vi tillsammans kan utveckla och förädla den. INGA DJUR HAR KOMMIT TILL SKADA I SAMBAND MED FOTOGRAFERINGEN.


GREBNEDRAJ

Minns du hur det var för femton år sedan? Då frågade du dig förmodligen om du skulle ha en hemsida. Om det där internettet är något att satsa på? I dag är det inte många som tvivlar. Internet har blivit en del av vardagen för åtta av tio svenskar. Nio av tio företag har en egen sajt, det hade varit tio av tio om inte vissa branscher dragit ner snittet rejält. En egen webadress är för de flesta lika självklart som ett telefonnummer och en postlåda. Nu händer samma sak med sociala medier. När mer än varannan vuxen svensk dagligen hänger på Facebook står det klart för allt fler att deras företag också ska vara där. Allt färre frågar ”om” och istället frågar man ”vad”. Men den allra vanligaste frågan är ”hur”, som i ”hur kommer jag igång?” Bra fråga, här är fem konkreta svar som kan fungera som din ledstång. Rakt på sak, bara att sätta spaden i marken ;)   1. Klydda inte. Den skånska, smarta, varianten av Keep it simple stupid. Gör inte sociala medier till en vetenskap. Börja inte med att göra stora planer och sträva efter att identifiera exakt allting som kan gå fel. Ibland får jag intrycket att man komplicerar saker bara för att slippa göra något. Fastna inte i den fällan. Ta babysteps, men se till att du kommer igång! Gör de enkla sakerna först.   2. Facebookifiera dig själv. Längre fram på din resa finns det mycket mer än Facebook som du ska ta med i din mix, men börja här. Det är här dina kunder finns och det är här du hittar en förlåtande miljö att lära av. Men innan du släpper loss ditt företag i den nya miljön, måste du själv bli en facebookare. Din bästa investering i sociala medier är tid som skapar insikt. Väl ombord kan du spana in vad andra gör bra och dåligt. Du kan lyssna på hur dina vänner reagerar på vad andra företag gör. Lär dig tonläget i plattformen, känn in miljön. Snart står det klart för dig vad just ditt företag ska göra.   3. Gör läxan. I dag är det inte svårt att ta reda på hur saker och ting fungerar. Det finns till och med en sajt som heter ”Let me google that for you” – googla efter det du vill veta mer om;) Andemeningen är att det inte längre finns någon ursäkt för att inte veta. Undrar du hur du skapar en Facebooksida för ditt företag är det bara att googla. Svaret finns där ute och det kostar inte ett öre.   4. Mobilisera dig – och då menar jag inte bara att du ska samla kraft, utan att du ska se till att du inte behöver sitta vid skrivbordet för att vara uppkopplad. Du behöver en schysst, smart, modern telefon så att du kan göra som dina kunder, hänga på internet alla lediga stunder. Det kommer också att leda till att du ser om din egen sajt är värdelös i den lilla skärmen. Du kommer att se hur det traditionella internet och den sociala webben hänger ihop, och hur de möts i handen hos den mobila användaren. När du äter din egen hundmat kommer det stå klart för dig vad du behöver fixa på studs.   5. Be honest and do good shit. Det här är egentligen ett generellt tips. Redan i dag snackas det om dig på nätet. Om det du kommunicerar och det du gör inte stämmer överens så får du stryk. Du behöver inte vara en måltavla för Wikileaks för att drabbas av exakt samma mekanism. Arga kunder har helt plötsligt fått ett mycket effektivare sätt än ARN för att ställa till det för dig. Enda hållbara lösningen är att vara bra och sann. Du kan inte sminka grisen längre.   Nu är det upp till dig. Om du tar dig an de här fem råden, anpassar dem efter ditt företag, dina kunder, din verklighet och är beredd att göra jobbet så vågar jag lova dig framgång. Du kommer att få bättre kontakt med både gamla och nya kunder, du kommer att hitta sätt att utveckla din verksamhet, du kommer att ha fantastiskt skoj under tiden – och viktigast av allt: du kommer att göra bättre affärer.   Men bara om du inte klyddar till det.

.se

Klydda inte!

Joakim Jardenberg http://jardenberg.se

29


INBLICK Food Service Management på Campus Helsingborg

Måns Nordmark läser Food Service Management på Campus Helsingborg. Det är ett program som utbildar framtidens ledare inom livsmedelsbranschen. – Livsmedel är något som alla berörs av. När jag berättar vad jag studerar möts jag av nyfikenhet - och av åsikter! De allra flesta tycker något om hur mat bör hanteras, berättar han.

Text och foto: Sara Hängsel

Med livsmedel på den akademiska agendan Måns har livsmedelsproduktion i blodet. Hans far driver Södervidinge gård, en stor grönsaksproducent som bland annat odlar purjolök, selleri och brysselkål. Men att Måns själv skulle gå livsmedelsvägen var inget han som ung själv tänkte på. Efter gymnasiet i Lund gjorde han som så många andra ungdomar; varvade intensiva jobbperioder med resor ut i världen. Om och om igen. Med i bilden fanns även studier i historia och en kort tid på en ingenjörsutbildning. – Mitt problem var att jag hade ett så stort intresse för så mycket saker att jag inte visste vilken väg jag skulle ta. I samband med att jag skulle arbeta ihop pengar till en ny resa började jag jobba med grönsaksproduktionen på min fars gård… och det blev ingen resa. Jag fortsatte att jobba på gården eftersom det var så roligt! Arbetar som produktionsledare I dag varvar 27-åringen ett heltidsjobb som en av gårdens produktionsledare med heltidsstudier där livsmedelsoch måltidsbranschen är i fokus. – Två heltidssysselsättningar kanske låter lite mycket. Det är det. Jag har inte så mycket ledig tid! Men tack vare att jag kan sköta mitt jobb på kvällar, helger eller när det nu finns tid så funkar det. På programschemat finns allt från kurser i service, ekonomi och ledarskap till livsmedelskunskap och besök på livsmedelsföretag. – Utbildningen är som klippt och skuren för mig! Problemet med att jag har så stort intresse för så många olika saker löste sig. Här får jag en bred kunskap om branschen, och får studera allt från ekonomi och företagande till hur man ska hantera livsmedel. Han berättar att utbildningen knyter samman ett livs30

medelsföretags alla delar och att han lär sig se helheter och samband. Han får också ett kundorienterat perspektiv; ett begrepp som Måns ständigt återkommer till. Det innebär helt enkelt att man ska se produktionen ur kundens perspektiv. – Producenter har ofta större fokus på sig själva än på kunden. Man tror man vet vad kunden vill ha, men det stämmer sällan med verkligheten. Därför produceras mycket livsmedel som inte blir sålt… Det krävs en ökad utbildningsnivå i branschen för att komma förbi problem som detta, säger han. Är nyfiken på USA Nästa termin är det dags för examensarbete, och Måns hoppas kunna fördjupa sig i livsmedelsbranschen på andra sidan Atlanten. – I Europa är vi kända för att ha en hög standard på vår livsmedelshantering. USA är känt för att ha kommit långt inom branschens andra del: servicetänkandet, och att få kunden att känna sig delaktig. Det hade varit enormt roligt att titta på hur de arbetar! När han om två terminer lämnar livet som student bakom sig är det med siktet inställt på att leda och utveckla livsmedelshantering i storformat. – Jag vill vara med och skapa en annan bild av industri- produktion och stordrift. Bilden är i dag väldigt negativ. Det beror mycket på att producenterna själva inte har kunskap nog om vad de gör. Man måste veta varför man till exempel tillsätter ett ”e-ämne”, inte bara att man gör det. Allt handlar om att skapa en öppenhet kring det man gör, så att konsumenter får den inblick de behöver för att vilja köpa ett livsmedel.


Jacob Hansens Hus

erbjuder varma, ljusa konferenslokaler i centrala Helsingborg. Våra lokaler är utrustade med den senaste tekniken, ergonomiska stolar och en inomhusmiljö som är svår att överträffa. Var annars hittar du kulturhistoria i samspel med modern komfort och mat utöver det vanliga. Varmt välkomna! Elisabet Palmlund ÅRETS FÖRETAGARE I HELSINGBORG

Tele 042-21 46 12 Tele 042-21 56 12 Fax 042-12 42 10 www.jacobhansenshus.se

31


Nominera till Guldkärnan 2011 på www.guldkarnan.se Pin 2011

Har du någon hemlig talang? – Jag är sjukt bra på att organisera och flyttpacka.

Som är medlem i Marknadsföreningen är det dags att klä dig i årerts pin. Den är designad av Märta Måås Fjetterström AB, vinnare av Guldkärnan 2010 i kategorin årets designer. Här beskriver Angelica Persson, vd för Märta Måås Fjetterström AB, tankarna bakom årets pin: – Vi ville hitta någonting som förenar MMF och MiH. Vi hittade ett typiskt grafiskt rölakanmönster som vi använt som grafisk symbol för vår 90-årsutställning. I den ser vi en horisont som speglar färjetrafiken över sundet och som får representera dialogen. Vi ser också Kärnans torn, en trappstegsgavel, en perfekt symbol för vår mänskliga vilja att bygga upp, smycka och göra vackert.

Minna ny hos MiH Medlem nr 1 500 Nytt medlemsrekord! MiHngel ställde några frågor till John Nielsen, Ramberg Advokater, som blev vår 1 500:e medlem. Varför gick du med i MiH?
 – För att få tillfälle att lyssna på intressanta föreläsningar och få möjlighet att knyta nya kontakter. Kommer du att bli en flitig besökare på Frukostklubben?
 – Jag ska försöka bli en flitig besökare. Vem skulle du vilja se som talare på en Frukostklubb? – Jag skulle vilja lyssna på Filip & Fredrik.

Vill du ställa ut?

Vill ditt företag synas på Frukostklubben? Boka en utställarplats på någon av våra Frukostklubbar på Dunkers Kulturhus, Lindab Arena eller Landskrona Teater. Allt vi begär är en kreativ monter och en rolig vinst till vår utlottning. Kontakta kansliet om du vill ha information eller önskar boka plats. 32

I januari började Minna Torstensson arbeta hos oss på Marknadsföreningen. Vi ställde några frågor till Minna: Vad har du för bakgrund? – Jag är uppväxt på en gård i Vara, en landsort i Västergötland. År 2005 flyttade jag till Piteå och 2007 började jag studera på campus i Piteå. 2010 lämnade jag Piteå för Helsingborg, då med en kandidatexamen i journalistik och mediekommunikation i min ficka. Vad ska du göra inom MiH? – Jag ska assistera Helene på kontoret och ha ansvar för det

praktiska på Frukostklubben. Jag har även kontakt med medlemmar och hjälper dem med olika saker. Vad hoppas du kunna tillföra MiH? – Jag vill bidra med ett nytt tänk kring informativa texter. Och så vill jag fungera som en lika hjälpande hand som den personal som redan finns på kontoret. Vad hoppas du få ut av jobbet? – Lärdom kring hur en förening i den här storleken fungerar, kontakter, utmaningar och många roliga dagar på jobbet.

du ett tema? Kunskapens dag Har Den 18–19 mars åker styrelsen iväg till hemlig plats för att under 24 12 maj timmar sätta planerna för Marknadsföreningen i samarbete med NE och Dunkers arrangerar den 12 maj en halvdag i kunskapens tecken med fokus på framtid, kompetens och ledarskap. Bland föreläsarna finns Andrew Manze, chefsdirigent, och personerna bakom tv-serien 9A. Sätt ett kryss i kalendern och håll utkik på vår hemsida efter anmälan.

Marknadsföreningens framtid. En av uppgifterna är att bestämma nya teman för Frukostklubben. Ett tema innefattar minst fyra Frukostklubbar. Har du förslag på ett tema eller en talare som du skulle vilja se på Frukostklubben? Meddela detta till kansliet på kansli@mih.m.se


Ledare? Är det antal år inom företaget som

gångsrika beteenden. Vi utgår från dina förut-

räknas när nya chefer ska tillsättas?

sättningar och dina specifika utmaningar, både

Eller är det goda prestationer som

de affärsmässiga och personliga. IHMs fokus är

belönas? Att identifiera och utveckla

att öka effekten av ditt ledarskap och utveckla

bra ledare är ingen lätt sak. Många ledare har förmågan att skapa ett trivsamt klimat men få lyckas kombinera detta med att driva förändring och leverera resultat. Samtidigt vet alla att det är just den kombinationen som är avgörande för verksamhetens utveckling och konkurrenskraft.

din förmåga att leda mot mål och resultat. På IHM får du de kunskaper, insikter och det affärsfokus som näringslivet efterfrågar. Här finns också den erfarne mentor som kan stödja dig i arbetet att nå din fulla potential. Läs mer på www.ihm.se

IHMs nya ledarprogram skiljer sig från andra. Vi tror inte på att bara kopiera tidigare fram-

MiHngel 185x130 2 feb 2011 3 mm utf.indd 1

2011-01-31 09:59:3133


MiH Future Mentor 2011 Årets uppstart av MiH Future Mentor gick av stapeln den 14 december med 150 deltagare. Vi är väldigt glada över att se att det finns ett så stort engagemang och välkomnar varmt alla nya deltagare till en ny och rolig omgång av MiH Future Mentor. Information för mentorer och adepter Uppstarten hölls på Campus där tf rektor Christer Eldh pratade om den utveckling som universitetet står inför,

dess roll i regionen och vikten av näringslivets engagemang – såsom MiH Future Mentor. Därefter var det Mie Jernbeck, VD för Mentor Intenational som tränar och utbildar mentorer världen över, som fick ordet. Mie talade bland annat om vilken roll man som mentor, respektive adept, har i ett professionellt mentorskap.

Efter att Therese Månsson, projektledare för MiH Future Mentor, talat lite kort om vårens kommande aktiviteter så var det dags för mentorerna och adepterna att få en möjlighet att mingla i Campus cafeteria. Det uppstod ett trevligt sorl när de flesta mentorerna och adepterna träffades för första gången, samtidigt som det bjöds på lite tilltugg i form av smörgåstårta, dryck och kaffe.

Premiär för Future SHIP En nyhet för 2011 är att MiH Future varje onsdag arrangerar lunchföreläsningar och event på SHIP i Helsingborg. Syftet är att skapa möten som genomsyras av spontanitet och kontinuitet.

En givande lunch Föreläsningarna ska ge åhörarna en mer givande lunch, ge samtalsämnen och inspirera till nya tankar. Det ger också en chans att känna sig som en del av en livlig och händelserik miljö på Campus och SHIP. Föreläsningarna hålls varje onsdag kl. 12.10–12.30 och varvar spännande och aktuella ämnen, forskning, entreprenörskap och underhållning.

Do good shit

Therese Månsson och Alice Hagberg framför frukosten: Det bjöds på frukost och kaffe till toner av trubadur. 34

I samband med premiären av Future SHIP den 19 januari hölls en heldag för marknadsföreningens medlemmar, företagare och studenter. Dagen började med frukost med underhållning av trubadur Johan

Hammar och under lunchen föreläste Joakim Jardenberg om Wikileaks – Be honest and do good shit.

Billigare lunch för medlemmar Medlemmar i Marknadsföreningen har i samband med Future SHIP rabatterat pris på lunch, anmälan görs på Marknadsföreningens hemsida. Under våren kommer flera intressanta talare att föreläsa, missa inte det!

Kalendarium 25 mars MiH Future Special AW En After Work med det lilla extra! MiH Future Business i vår: • Hotel Elite Marina Plaza • Salico • Koenigsegg • Kullaflyg


Inredning för viktiga möten

Mötesrum för alla Våra möteslösningar är skapade för att möjliggöra interation och kreativitet och därmed skapa ett mer produktivt arbetsklimat. Lösningarna spänner över ett brett spann funktioner: från det stående och spontana till det mer formella och representiva. Ring och boka en "date" med någon av våra säljare så hjälper vi er. Välkomna! Kinnarps Interior Helsingborg

EY_mer tid_185x130.indd 1

Tel 042-38 83 00

Email info.hbg@kinnarpsinterior.se

Kinnarps Interior erbjuder helhetslösningar för kontor, skola, vård och omsorg. Vi finns från Malmö till Kiruna. Välkommen!

kinnarpsinterior.se

2011-01-28 10:55:52


SÖKER NI NYA LOKALER I HELSINGBORG?

Östra Sandgatan 14 Här kan vi erbjuda ert företag flexibla och anpassningsbara lokaler från 240-1250 kvm. Fastigheten har nyrenoverade trapphus, parkeringsplatser på gården och gym i huset. Strategiskt smart kommunikationsläge vid påfart till E6 och med närhet till Södercity. Området ingår i förnyelseprojektet H+ som är ett område där utveckling, förändring och expansion sker.

Fotograf Bertil Hagberg, Sesamphoto

Rönnowsgatan 10 Riktigt gamla industrifastigheter blir fantastiska kontorslokaler. Henry Dunkers gamla gummifabrik i Helsingborg är inget undantag. På endast några minuters gångavstånd från Knutpunkten och stadens mest centrala delar finns sedan 10 år tillbaka ett av Helsingborgs bästa kontorslägen. Dessutom befinner man sig här mitt i det område där allt kommer att hända i framtiden, utvecklingsområdet H+. Det här är ett område där utveckling, förändring och expansion sker. Är det den kontorsmiljön du söker för ditt företag?

HYR LOKAL AV OSS. Tel. 040 - 631 13 09

www.newsec.se

Mihngel #1 2011  

Marknadsföreningens medlemstidning MiHngel ges ut 4 ggr/år. Innehåller: artiklar, debatt, mingelbilder, reportage mm som berör Helsingborgsr...