Page 1

Test Bank for Seeing Sociology An Introduction 3rd Edition by Ferrante

Sample Chapter 12 Multiple Choice 1. 2. 3. 4.

In the broadest sense, education is a purposeful, planned effort to impart specific skills. a program of formal and systematic instruction. those experiences that train, discipline, and develop a person’s mental and physical potentials. 5. spontaneous, unplanned exposure to ideas.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 444 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

2. 3. 4. 5. 6.

Symbolic interactionists focus on the curriculum’s role in creating a collective consciousness. preparing students for a global economy. creating inequality. conveying shared meanings about subject manner and much more.


ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 446 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

3. Teaching method, tone of teacher’s voice, and frequency of teacher’s absences are considered part of the __________ curriculum. 4. formal 5. hidden 6. unintended 7. planned

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 445 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

4. The __________ curriculum includes the things students learn in addition to the subject matter. 5. formal 6. unintended 7. hidden


8. planned

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 445 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

5. The various academic subjects—mathematics, science, English, reading, physical education, and so on—make up the __________ curriculum. 6. formal 7. unintended 8. hidden 9. planned

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 445 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup


6. The comparative research of Yi Che, Akiko Hayashi, and Joseph Tobin who observed preschools in the United States and China found that when compared with Chinese preschoolers, American preschoolers are taught to 7. give constructive critiques of each other’s work. 8. learn from their peers’ critiques of their work. 9. downplay interpersonal conflicts and play cooperatively. 10. expect praise for their work.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 445 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

7. The comparative research of Yi Che, Akiko Hayashi, and Joseph Tobin who observed preschools in the United States and China found that American early-childhood teachers in the United States tend to believe that 8. their job is to protect and support children’s self-esteem. 9. it is developmentally appropriate to subject a child to peer criticism in front of other students. 10. any praise given to students should be genuine (not empty words like ―that’s wonderful‖—regardless of quality.) 11. interpersonal conflicts should be downplayed.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 446


LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

8. When researchers Yi Che, Akiko Hayashi, and Joseph Tobin showed video clips of preschoolers in China critiquing each other and resolving conflicts, Americans reacted in a variety of ways. Which one of the following is not one of the reactions mentioned? 9. Some were bothered by the Chinese practice of allowing children to critique each other. 10. Some were amazed at how well children gave and accepted critique. 11. Some wondered whether preschoolers were too young to engage in constructive critique. 12. Some wanted to adapt the Chinese approach to education.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 446 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

9. Transmitting skills and integrating diverse populations are considered some of the __________ of education. 10. functions 11. informal aspects 12. formal aspects 13. essential elements


ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 446 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive

TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

10. Most, if not all, educational systems sort students into distinct instructional groups. This practice is known as 11. the credential society. 12. schooling. 13. tracking. 14. self-fulfilling prophecy.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 448 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive

TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

11. Research suggests that tracking has __________ effects on higher-track students. 12. no noticeable


13. the most positive 14. the most negative 15. an insidious

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 449 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

12. Sociologist Jeannie Oakes studied the effects of tracking and found that 13. poor and minority students are not tracked. 14. the different tracks are treated as equally valued instructional groups. 15. low track students eventually catch up with those in the higher tracks. 16. parents of bright students were especially supportive of tracking.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 449 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup


13. Brown v. Board of Education (1954) is a famous Supreme Court case dealing with 14. segregated public schools. 15. the no pass-no play (sports) policy. 16. school prayer. 17. school choice.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 458 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.03 – factual TOPICS: Mod 12.3 NOTES: Pickup

14. Which one of the following describes the state of racial inequality since Brown v. Board of Education? 15. School-based racial segregation is a thing of the past. 16. There are almost no differences across racial groups with regard to test scores. 17. School-based segregation is still a problem. 18. Students are trapped by their racial backgrounds.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 458 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3


NOTES: New

15. As in the 1960s, today black, Hispanic, and Native American students are __________ white and Asian students to find themselves in school environments characterized by high levels of poverty and low levels of academic achievement. 16. significantly more likely than 17. significantly less likely than 18. equally likely as 19. slightly less likely

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 458 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: Pickup

16. The high school dropout rate varies by race and ethnicity. The category __________ has the lowest probability of graduating from high school on time. 17. Asian 18. white 19. Native American 20. black

ANSWER: d POINTS: 1


REFERENCES: 454 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

17. Which one of the following statements best describes the financial rewards of education? 18. As education increases, the difference between male and female median weekly earnings decreases. 19. Incomes rise as the level of education increases. 20. There is no evidence that more education increases salaries. 21. The highest paid workers in the United States have some college.

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 462 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

18. The United States is a country where students pay 19. no or very low tuition and financial assistance is less generous. 20. no or very low tuition and financial assistance is generous. 21. high tuition/fees and financial assistance is less generous. 22. high tuition/fees and financial assistance is generous.


ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 464 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

19. Of the 44 loan programs Shen and Ziderman studied, __________ has the best loan repayment ratio at 108 percent. 20. Canada 21. Nigeria 22. the Czech Republic 23. the United States

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 464 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.03 – factual TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

20. Of the 44 loan programs Shen and Ziderman studied, __________ has the worst loan repayment ratio at 10.9 percent. 21. Canada 22. Nigeria 23. the Czech Republic


24. the United States

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 464 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.03 – factual TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

21. The __________ describes a situation in which employers use educational credentials as screening devices for sorting through a large pool of applicants. 22. post-industrial economy 23. industrial era 24. graduate glut 25. credential society

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 466 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup


22. Which one of the following statements describes a key characteristic of the credential society? 23. There has been a steady decrease in educational requirements for employment over the last century. 24. Employers have come to view college graduates as book smart but not practical. 25. Most employers do not even use the high school diploma to screen applicants. 26. Employers often require a college degree for promotion and advancement.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 466 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

23. Which one of the following historical factors helps to explain the emergence of the credential society? 24. technical change accompanying industrialization 25. religious rivalries that helped to fuel creation of competing schools 26. the cultural ambivalence about the value of an education 27. high unemployment beginning in the 1960s

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 467 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive


TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

24. According to Durkheim, the sociological study of religion must be guided by the 25. assumption that no religion is false. 26. conviction that there must be one true religion. 27. assumption that the supernatural can ultimately be observed. 28. belief that some religions are better than others.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 469 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

25. When sociologists study religion, they investigate 26. whether God or some other supernatural force exists. 27. the validity of certain religious beliefs. 28. the social aspects of a religion. 29. which religion is the one true vision.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 469


LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

26. Which one of the following is not one of the three essential features of all religions as identified by Durkheim? 27. beliefs about the sacred and the profane 28. a ―great‖ book (e.g. Bible, Koran, or Torah) 29. rituals 30. a community of worshippers

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 470 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

27. Sacred things can include books, buildings, days, and places. From a sociological point of view, sacredness stems from 28. the item itself. 29. the symbolic power people confer on those items. 30. the meaning assigned to an item by God. 31. the Bible.

ANSWER: b


POINTS: 1 REFERENCES: 470 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

28. Speaking the name of God in vain, a woman refusing to cover her hair or face during worship, and a man keeping his baseball cap on during religious services are all actions that Durkheim would classify as falling under the category of 29. the profane. 30. the sacred. 31. rituals. 32. sacraments.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 470 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

29. The __________ includes everything that is regarded as extraordinary and that inspires in believers deep and absorbing sentiments of awe, respect, mystery, and reverence. 30. sacred 31. profane


32. sacramental religion 33. prophetic religion

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 470 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive

TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

30. Confession, immersion, and fasting are examples of 31. mystical acts. 32. ecclesiae. 33. rituals. 34. sacraments.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 471 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive

TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup


31. Durkheim maintained that religion must serve some vital social function because 32. there are very few atheists in the world. 33. all people turn to religion in times of deep distress. 34. some form of religion has existed as long as humans have been around.

35. people who communicate with their god find extraordinary strength.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 472 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

32. Durkheim concluded that 33. religion is a disruptive force. 34. the ―something out there‖ that people worship is society. 35. the ―something out there‖ must be God. 36. religion is the ―opiate of the people.‖

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 472 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup


33. Durkheim observed that, whenever a group of people has a strong conviction, 34. religion doesn’t matter. 35. that conviction always takes on a religious character. 36. they fight among themselves. 37. they work to make the world a better place.

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 472 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive

TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

34. __________ focus on ways in which people use religion to repress, constrain, and exploit others. 35. Functionalists 36. Conflict theorists 37. Symbolic interactionists 38. Structuralists

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 473 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied


TOPICS: Mod 12.5 NOTES: New

35. Marx maintained that religion is 36. a positive force. 37. not necessary. 38. like an opiate. 39. a liberating force.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 473 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

36. __________ described religion as ―the sigh of the oppressed creature, the sentiment of a heartless world, and the soul of a soulless condition. It is the opium of the people.‖ 37. Max Weber 38. Émile Durkheim 39. Karl Marx 40. J Milton Yinger

ANSWER: c POINTS: 1


REFERENCES: 473 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

37. The belief that __________ placed the greatest pressure on Calvinists to find some sign of salvation. 38. people have free will 39. people could change their fate if they worked hard enough 40. God foreordained all things 41. not everyone could be saved

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 474 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

38. Max Weber was interested in understanding the role of religious beliefs in the origins and development of 39. the Protestant ethic. 40. liberation theology. 41. modern capitalism. 42. socialism.


ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 474 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

39. Danielle believes that God has foreordained all things, including the salvation or damnation of individual souls. This belief is known as

40. liberation theology. 41. secularization. 42. predestination. 43. fundamentalism.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 474 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

40. In his book The Protestant Ethnic and the Spirit of Capitalism, Weber asked: 41. What are the functions of religion for human existence? 42. Why did modern capitalism emerge and flourish in Europe rather than China or India?


43. Why did Islam, Christianity, and Judaism originate in the Middle East? 44. Why were India and China dominant civilizations at the end of the sixteenth century?

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 474 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

41. Weber maintained that the Protestant ethic 42. caused capitalism to come into being. 43. led to the rise of fundamentalism. 44. was a significant ideological force in the emergence of capitalism. 45. must be present in a society if it is to achieve economic success.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 475 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup


42. Weber maintained that once capitalism became established, religion would become a/an __________ factor in maintaining the system.

43. necessary 44. increasingly insignificant 45. sufficient 46. increasingly important

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 475 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

43. In 2011, when announcing the death of Osama Bin Laden, President Barack Obama said, ―Let us remember that we can do these things not just because of wealth or power, but because of who we are: one nation, under God, indivisible, with liberty and justice for all.‖ This message plays to the concept of 44. civil religion. 45. cult. 46. secularization. 47. mystical religion.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 479 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied


TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup

44. Which one of the following is a characteristic of fundamentalist thought?

45. The truth of sacred writings is relative to time and place. 46. A belief in religious freedom. 47. All religions are equal. 48. Sacred writings provide a blueprint for how to live life.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 479 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.6 NOTES: New

45. Religious studies professor John L. Esposito prefers the term Islamic __________ to Islamic fundamentalism. 46. terrorism 47. militants 48. revitalism 49. majority

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 479


LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup

46. From a political or militant viewpoint jihad is the 47. constant struggle of Muslims to conquer their inner base instincts. 48. struggle to follow the path to God. 49. struggle to do good in society. 50. armed struggle against non-Muslims and Muslims who stand or get in the way.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 447 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

47. In thinking about the meaning of jihad it is important to distinguish between 48. long-term and short-term. 49. fundamentalist and secular jihad. 50. religious and political jihad. 51. jihad against Jews and jihad against Christians.

ANSWER: c POINTS: 1


REFERENCES: 447 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

48. Material resources such as the kinds of house in which a student lives, parents’ income, and a quiet place to study qualify as 49. informal curriculum. 50. cultural capital. 51. economic capital. 52. formal curriculum.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 456 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

49. Which one of the following qualifies as cultural capital? 50. wealth 51. money 52. summer science camp 53. land

ANSWER: c


POINTS: 1 REFERENCES: 452 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

50. __________ is a frame of mind that has internalized the objective reality of society. 51. Social reproduction 52. The habitus 53. The looking-glass self 54. The self-fulfilling prophecy

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 452 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.2 NOTES: Pickup

51. According to Pierre Bourdieu, the institution that does the most to reproduce inequality is 52. religion. 53. education. 54. medicine. 55. economy.


ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 453 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.2 NOTES: Pickup

52. Pierre Bourdieu sees __________ as the clearest expressions of academic values. 53. homework 54. recess 55. exams 56. athletics

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 454 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

53. In the United States the racial/ethnic group that has the best chance of surviving high school consists of students classified as 54. black.


55. white. 56. Asian/Pacific Islander. 57. Hispanic.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 454 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

54. Pierre Bourdieu believes that most students who drop out of school 55. make the decision to drop out. 56. are not academically gifted. 57. tend to possess low IQs. 58. are forced out.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 453 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.2 NOTES: Pickup


55. __________ argue that schools simply perpetuate the inequalities of the larger society. 56. Structural strain theorists 57. Conflict theorists 58. Symbolic interactionists 59. Functionalists

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 448 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

56. The __________ perspective offers a framework for capturing the process by which a collective consciousness is transmitted. 57. functionalist 58. conflict 59. symbolic interactionist 60. feminist

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 444 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.1


NOTES: New

57. Akiko is taking an online college course. She reads instructions about how to work through a math problem. Akiko is engaged with 58. formal curriculum. 59. hidden curriculum. 60. a virtual professor. 61. an informal organization.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 445 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

58. Jesse is taking an online college course for the first time. After a few days gaining experience he realizes he could enroll in any college he chooses as long as that college has Internet courses. This lesson is part of 59. formal curriculum. 60. hidden curriculum. 61. a virtual professor 62. an informal organization.

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 445


LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

59. The fact that the Pledge of Allegiance was written in 1892 with school children in mind speaks to the __________ function of schools.

60. Americanizing 61. personal growth 62. liberating 63. solving social problems

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 447 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

60. A school offers a pregnancy prevention program and a parenting program

because of the high teen pregnancy rate among its student body. These programs are examples of the __________ function of schools. 61. Americanizing 62. personal growth 63. liberating 64. problem solving

ANSWER: d


POINTS: 1 REFERENCES: 447 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

61. A college honors program is known for seminar-style classes that encourage intellectual curiosity. This signature quality speaks to power of __________ to shape the educational experience. 62. schooling 63. formal curriculum 64. tracking 65. ideology

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 450 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

62. A(n) __________ economy is driven by informationgathering and data-collection activities that can be put to commercial use. 63. developing 64. modern 65. industrial 66. knowledge


ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 457 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

63. Which of the following is false about a knowledge economy? 64. Property is intellectual. 65. Knowledge is something that can be produced, owned, and sold. 66. There is equal opportunity. 67. There are corporations that exist to deal with knowledge.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 456 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive KEYWORDS: Mod 12.3 NOTES: New

64. In a(n) __________ economy people need to position themselves in a network of possibilities rather than counting on one hopedfor opportunity.

65. developing 66. modern


67. industrial 68. knowledge

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 457 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

65. The fact that many well-paying jobs revolve around gathering, collecting, manipulating, and disseminating data and information speaks to which characteristic of the knowledge economy? 66. accelerated pace 67. rapid obsolescence 68. innovation 69. knowledgeintensive activities

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 457 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New


66. Which quality of a learning environment is best suited for preparing students for a knowledge economy? 67. valuing an encyclopedic understanding 68. using standardized testing for assessment 69. learning that cultivates flexibility, application and creativity 70. classmates from similar social and economic backgrounds

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 458 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

67. Every team building theory states that to build a great team, there must be 68. people who share similar background. 69. people who have high goals. 70. a diverse group of people on the team. 71. college-educated people.

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 458 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New


68. Elementaryage students from which one of the following raicalethnic categories is most likely to attend a high-poverty school? 69. white 70. black 71. Hispanic 72. Native American

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 459 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

69. Elementaryage students from which one of following racial ethnic categories is least likely to attend a high poverty school? 70. white 71. black 72. Hispanic 73. Native American

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 459 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive


TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

70. In terms of offsetting the effects of inequality the U.S. stands out among the highestincome countries for 71. spending more on undocumented students than other students. 72. spending the same amount on students of all income levels. 73. spending less on advantaged students than disadvantaged ones. 74. spending more on advantaged students than disadvantaged ones.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 459 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

71. In assessing school climate, David notices an obivous presence of surveillance including metal detectors. This characteristic captures the

__________ dimension of school climate. 72. social 73. physical 74. academic 75. physiological

ANSWER: b POINTS: 1


REFERENCES: 461 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

72. In assessing school climate Mei notices that students sit at different lunch tables with students who appear to be the same race. This characteristic captures the __________ dimension of school climate.

73. social 74. physical 75. academic 76. physiological

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 461 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

73. The greatest percentage of people in the labor force work at a job that requires 74. a college education. 75. a master’s degree 76. a high school education or less. 77. an associate’s degree.


ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 466 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.4 NOTES: New

74. Each October 9, in Korea, King Sejong is celebrated for inventing an alphabet in the 1440s known as Hangul (Hangul Day). This memorialization qualifies as 75. fundamentalism. 76. socialization. 77. this worldly asceticism. 78. civil religion.

ANSWER: d POINTS: 1 REFERENCES: 478 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.6 NOTES: New

75. For __________, religious principles cannot be dismissed out of convenience or becasue they clash with another set of principles. 76. atheists 77. fundamentalists


78. secularists 79. Calvinists

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 480 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.6 NOTES: New

76. Michael Jackson’s funeral drew a global audience of an estimated 2.5 billion. The service assumed a sacred quality. This kind of gathering qualifies as 77. civil religion. 78. fundamentalism. 79. this worldly asceticism. 80. secularization.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 482 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.6 NOTES: New


77. Which one of following statements is true about private schools in the United States? 78. About 10 percent of K12 students attend a private school. 79. Most private schools are secular (without religious affiliation). 80. Private schools with a religious affiliation are predominantly Amish. 81. Most private schools are allboy or allgirl schools.

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 483 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 – comprehensive TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

78. From a __________ perspective the most elite private schools prepare schools to take on the most elite positions in society. 79. functionalist 80. conflict 81. symbolic interactionist 82. feminist

ANSWER: a POINTS: 1 REFERENCES: 484 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.7


NOTES: New

79. From a __________ perspective parents able to send their children to private schools with $40,000+ tuition each year have the resources to ―buy‖ their children the skills and experience that will ensure success. 80. functionalist 81. conflict 82. symbolic interactionist 83. feminist

ANSWER: b POINTS: 1 REFERENCES: 484 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

80. Sociologists influenced by a __________ perspective place focus on identifying the kinds of private schools that are best structured to erase or perpetuate gender inequalities. 81. functionalist 82. conflict 83. symbolic interactionist 84. feminist

ANSWER: d POINTS: 1


REFERENCES: 486 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

81. In studying private schools, sociologists inspired by the __________ perspective focus on the experience of going to private schools and how that experience shapes the sense of self and personal biography. 82. functionalist 83. conflict 84. symbolic interactionist 85. feminist

ANSWER: c POINTS: 1 REFERENCES: 485 LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 – applied TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

True / False

82. Schooling can be a liberating or an impoverishing experience. 83. True 84. False


ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 443 TOPICS: Chapter opener NOTES: New

83. Teachers everywhere teach two curricula simultaneously – a formal and a hidden curriculum. 84. True 85. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 445 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

84. Tone of teacher’s voice and number of students absent constitute the formal curriculum. 85. True 86. False

ANSWER: False


POINTS: 1 REFERENCES: 445 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

85. For the most part, American educators encourage preschoolers to constructively critique each others’ work. 86. True 87. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 445 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

86. Conflict theorists draw attention to ways schools perpetuate inequalities. 87. True 88. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 448 TOPICS: Mod 12.1


NOTES: Pickup

87. Research shows that learners labeled as slow benefit the most from tracking.

88. True 89. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 449 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

88. Research shows that students develop positive self images when publicly identified as a ―slow‖ learner. 89. True 90. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 449 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup


89. One reason tracking persists is that parents of high-achieving students insist that it remain in place. 90. True 91. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 449 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: Pickup

90. Racial segregation is no longer a problem in the U.S. school system. 91. True 92. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 458 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: Pickup

91. Washington, D.C. has the most integrated school system in the United States. 92. True 93. False


ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 458 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: Pickup

92. Brown v. Board of Education declared racial segregation in schools constitutional. 93. True 94. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 458 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: Pickup

93. Achieving a high school diploma ensures that a high school graduate is prepared for college-level work. 94. True 95. False

ANSWER: False


POINTS: 1 REFERENCES: 464 TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

94. In the U.S. income rises as level of education increases. 95. True 96. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 462 TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

95. In a credential society, employers use educational credentials as a screening device to sort through job applications. 96. True 97. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 466 TOPICS: Mod 12.4


NOTES: Pickup

96. The elite private schools emerged in reaction to the rise of mass education. 97. True 98. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 467 TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup

97. Sociologist Randall Collins argues that technological advances have made the college degree a necessity for most jobs. 98. True 99. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 466 TOPICS: Mod 12.4 NOTES: Pickup


98. When sociologists study religion, they take on the challenge of proving ―God‖ exists. 99. True 100. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 469 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

99. Durkheim assumed that there are no religions that are false. 100. True 101. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 469 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

100.

Sacred things can include living creatures, objects, and nature.

101. 102.

True False


ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 470 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

101. Durkheim maintained that whenever a group of people has a strong conviction, it almost always takes on a religious character. 102. True 103. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 471 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

102. Marx believed that religion would be unnecessary in a classless society. 103. True 104. False

ANSWER: True POINTS: 1


REFERENCES: 474 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

103. Functionalists focus on the ways religion turns people’s attention away from injustices and inequalities. 104. True 105. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 474 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

104. Karl Marx believed that religion was the most humane feature of an inhuman world. 105. True 106. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 473 TOPICS: Mod 12.5


NOTES: Pickup

105. 106. 107.

Modern capitalism first emerged and flourished in China. True False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 474 TOPICS: Mod 12.5 NOTES: Pickup

106. Sporting events, graduation ceremonies, and political rallies possess characteristics that we associate with religion. 107. True 108. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 477 TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup


107. America’s civil religion has roots in the political doctrine known as civil rights. 108. True 109. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 478 TOPICS: Mod 12.6 NOTES: New

108. The moral certitude characteristic of civil religion has a fundamentalist quality to it. 109. True 110. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 479 TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup

109. Fundamentalism is a process by which religious influences on thought and behavior decline. 110. True 111. False


ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 479 TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup

110. In the religious sense of the word, jihad is the constant struggle of Muslims to conquer their inner basic instincts. 111. True 112. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 481 TOPICS: Mod 12.6 NOTES: Pickup

111. The habitus is a frame of mind that has internalized the objective reality of society. 112. True 113. False

ANSWER: True


POINTS: 1 REFERENCES: 452 TOPICS: Mod 12.2 NOTES: Pickup

112. In the U.S. Asian students have the highest chance of surviving the education experience of high school. 113. True 114. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 454 TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

113. For Bourdieu the graduation rate is a measure of the probability of surviving the education system. 114. True 115. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 454


TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

114. Pierre Bourdieu argues that most students drop out because they are forced out by school systems. 115. True 116. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 453 TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

115. 116. 117.

Education and religion are core institutions. True False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 443 TOPICS: Chapter opener NOTES: New


116. Generally speaking, preschool and other teachers in the U.S. often give students praise for their work regardless of quality. 117. True 118. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 446 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

117. Conflict theorists focus on ways schools contribute to order and stability. 118. True 119. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 446 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

118.

Special programs like a college honors program are forms of tracking.

119. 120.

True False


ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 448 TOPICS: Mod 12.1 NOTES: New

119. 120. 121.

Embracing diversity is a key ingredient of succesful team building. True False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 458 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

120. The United States invests equally in the education of advantaged and disadvantaged students. 121. True 122. False

ANSWER: False POINTS: 1


REFERENCES: 459 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

121. Schools with the least inviting school climates are those that structure learning in open ways. 122. True 123. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 461 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

122. On average a woman with less than a high school diploma earns more than her male counterpart with a high school diploma. 123. True 124. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 463 TOPICS: Mod 12.4


NOTES: New

123. The U.S. is the only country in the world that offers generous financial assistance to college students. 124. True 125. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 464 TOPICS: Mod 12.4 NOTES: New

124. 125. 126.

Today most religious-oriented private schools are all-boy or all-girl. True False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 484 TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New


125. Private schools in the U.S. serve the disadvantaged as well as advantaged students. 126. True 127. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 484 TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

126. From a conflict point of view, private schools exist because they contribute in some way to order and stability in society. 127. True 128. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 484 TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

127. Sociologists inspired by the feminist perspective evaluate a private school according to whether it is structured to erase or perpetuate gender inequalities. 128. True


129.

False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 486 TOPICS: Mod 12.7 NOTES: New

128. According to Pierre Bourdieu, tests are an objective measure of learning. 129. True 130. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 453 TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

129. When compared to the world’s wealthiest countries, the U.S. has the best success with disadvantaged students. 130. True 131. False


ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 455 TOPICS: Mod 12.2 NOTES: New

130. A knowledge economy is one driven by informationgathering and datacollection activities that can be put to commercial use.

131. 132.

True False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 456 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

131. 132. 133.

In a knowledge economy, property is intellectual. True False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 457


TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

132. A knowledge economy is a slow economy because people have time to read and think. 133. True 134. False

ANSWER: False POINTS: 1 REFERENCES: 457 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New

133. People who succeed in a knowledge economy have the confidence to dwell in disorder. 134. True 135. False

ANSWER: True POINTS: 1 REFERENCES: 457 TOPICS: Mod 12.3 NOTES: New


Profile for jaqis162

Seeing Sociology An Introduction 3rd Edition by Joan Ferrante test bank  

link full download: https://bit.ly/2HBMTmf Language: English ISBN-10: 1305094360 ISBN-13: 978-1305094369 ISBN-13: 9781305094369 Seeing Soci...

Seeing Sociology An Introduction 3rd Edition by Joan Ferrante test bank  

link full download: https://bit.ly/2HBMTmf Language: English ISBN-10: 1305094360 ISBN-13: 978-1305094369 ISBN-13: 9781305094369 Seeing Soci...

Profile for jaqis162
Advertisement