Page 1

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Write fractions to represent the shaded and unshaded portions of the figure. 1)

A)

5 5 , 1 4

B)

5 1 , 6 6

C)

1 4 , 5 5

1)

D)

1 5 , 6 6

2)

2)

A)

7 1 , 8 8

B)

7 1 , 4 4

C)

1 6 , 7 7

D)

3 1 , 4 4

3)

3)

A)

5 3 , 3 3

B)

5 3 , 8 8

C)

3 5 , 5 5

D)

5 3 , 4 4

4)

4)

A)

2 3 , 5 5

B)

2 1 , 3 3

C)

1

5 5 , 2 3

D)

3 1 , 2 2


5)

5)

A)

1 2 , 3 3

B)

3 3 , 1 2

C)

3 1 , 4 4

D)

1 3 , 4 4

6)

6)

A)

3 5 , 8 8

B)

5 5 , 3 2

C)

3 2 , 5 5

D)

5 3 , 8 8

7)

7)

A)

5 1 , 3 3

B)

1 1 , 5 1

C)

5 1 , 1 1

D)

5 1 , 6 6

8)

8)

A)

7 1 , 1 4

B)

7 1 , 4 4

C)

7 1 , 8 8

D)

1 4 , 7 1

9)

9)

A)

11 1 , 12 12

B)

11 1 , 6 6

C)

11 1 , 1 12

D)

1 12 , 11 1

10)

10)

A)

5 1 , 3 3

B)

3 5 , 8 8

C)

2

3 2 , 5 5

D)

5 3 , 8 8


Solve the problem. 11) Of 23 crates of apples, 3 crates are Granny Smiths. What fraction of the crates are Granny Smiths? 23 20 3 23 A) B) C) D) 3 23 23 20

11)

12) Of 23 crates of apples, 8 crates are Granny Smiths. What fraction of the crates are not Granny Smiths? 23 8 23 15 A) B) C) D) 8 23 15 23

12)

13) A high school basketball team has 10 members. If 7 of the team members are juniors, find the fraction of the team members that are juniors. 10 7 3 10 A) B) C) D) 7 10 10 3

13)

14) A high school basketball team has 12 members. If 5 of the team members are juniors and the rest are seniors, find the fraction of the team members that are seniors. 12 5 12 7 A) B) C) D) 7 12 5 12

14)

15) In a microbiology class of 47 students, 23 students are graduate students. What fraction of the students are graduate students? 23 47 47 24 A) B) C) D) 47 24 23 47

15)

16) In a microbiology class of 41 students, 16 students are graduate students. What fraction of the students are not graduate students? 41 41 16 25 A) B) C) D) 25 16 41 41

16)

17) Of 104 bicycles in a bike rack, 37 are mountain bikes. What fraction of the bicycles are mountain bikes? 104 37 104 67 A) B) C) D) 67 104 37 104

17)

18) Of 96 bicycles in a bike rack, 53 are mountain bikes. What fraction of the bicycles are not mountain bikes? 96 43 53 96 A) B) C) D) 53 96 96 43

18)

19) Of 226 trees in the park, 53 are coniferous trees. What fraction of the trees are coniferous trees? 226 226 53 173 A) B) C) D) 53 173 226 226

19)

20) Of 170 trees in the park, 31 are coniferous trees. What fraction of the trees are not coniferous trees? 139 170 170 31 A) B) C) D) 170 31 139 170

20)

3


Identify the numerator and denominator. 7 21) 2 A) Numerator 9

B) Numerator

2 7

C) Numerator 2

Denominator 7

Denominator 1

22)

21) D) Numerator 7

Denominator 7

Denominator 2

7 23

22)

A) Numerator 23

B) Numerator

7 23

Denominator 1

Denominator 7

C) Numerator 7

D) Numerator 1

Denominator 23

Denominator

23 7

List the proper fractions in the group. 9 5 7 3 23) , , , 7 12 15 17 A)

24)

25)

B)

9 13 , 7 17

C)

9 7

D)

5 7 3 , , 12 15 17

1 11 18 5 8 , , , , 4 7 18 4 3

24)

A)

11 18 5 8 , , , 7 18 4 3

B)

1 4

C)

1 5 8 , , 4 4 3

D)

1 11 18 5 8 , , , , 4 7 18 4 3

7 14 7 11 3 , , , , 12 13 2 4 4 A)

26)

9 5 7 3 , , , 7 12 15 17

23)

7 3 , 12 4

25) B)

7 11 3 , , 2 4 4

C)

7 11 3 , , 12 4 4

16 13 11 17 2 , , , , 13 12 8 17 3

D)

14 7 11 , , 13 2 4

26)

A)

11 8

B)

13 11 17 , , 12 8 17

C)

16 13 11 2 , , , 13 12 8 3

D)

2 3

4


27)

28)

3 5 7 2 16 , , , , 7 19 7 11 219

27)

A)

3 5 7 2 16 , , , , 7 19 7 11 219

B)

7 7

C)

3 5 2 16 , , , 7 19 11 219

D)

5 7 2 , , 19 7 11

9 5 7 19 3 , , , , 7 12 15 12 17

28)

A)

9 19 , 7 12

B)

9 5 7 19 3 , , , , 7 12 15 12 17

C)

5 7 3 , , 12 15 17

D)

9 5 7 , , 7 12 15

List the improper fractions in the group. 16 4 7 28 41 29) , , , , 5 61 9 28 41

30)

31)

32)

29)

A)

16 28 41 , , 5 28 41

B)

16 4 7 41 , , , 5 61 9 41

C)

16 4 7 28 41 , , , , 5 61 9 28 41

D)

4 7 , 61 9

45 5 2 32 58 , , , , 4 13 6 23 58

30)

A)

5 2 , 13 6

B)

45 5 2 58 , , , 4 13 6 58

C)

45 32 58 , , 4 23 58

D)

45 5 2 32 58 , , , , 4 13 6 23 58

47 4 2 63 43 , , , , 4 38 3 49 43

31)

A)

47 4 2 63 43 , , , , 4 38 3 49 43

B)

4 2 , 38 3

C)

47 63 43 , , 4 49 43

D)

47 4 2 43 , , , 4 38 3 43

55 2 4 60 58 , , , , 2 56 9 16 58

32)

A)

2 4 , 56 9

B)

55 2 4 60 58 , , , , 2 56 9 16 58

C)

55 2 4 58 , , , 2 56 9 58

D)

55 60 58 , , 2 16 58

5


33)

34)

48 2 4 59 25 , , , , 8 10 8 19 25

33)

A)

48 59 25 , , 8 19 25

B)

48 2 4 59 25 , , , , 8 10 8 19 25

C)

2 4 , 10 8

D)

48 2 4 25 , , , 8 10 8 25

50 6 7 20 22 , , , , 7 48 9 12 22

34)

A)

50 6 7 22 , , , 7 48 9 22

B)

50 20 22 , , 7 12 22

C)

6 7 , 48 9

D)

50 6 7 20 22 , , , , 7 48 9 12 22

Fill in the blanks to complete the sentence. 26 35) The fraction represents of the 58 A)

26 , 58 58

B)

equal parts into which a whole is divided.

26 , 26 58

C) 58, 26

D) 26, 58

Write the mixed number as an improper fraction. 7 36) 5 8 A)

37) 2

47 8

C)

40 7

D)

47 7

37) 18 5

B)

18 9

C)

23 9

D)

23 5

2 5 A)

39) 2

B)

36)

5 9 A)

38) 3

40 8

38) 17 2

B)

15 5

C)

15 2

D)

17 5

3 7 A)

40) 18

39) 17 7

B)

14 3

C)

17 3

D)

14 7

1 10 A)

35)

40) 181 10

B)

19 10

C)

6

18 10

D)

191 10


41) 18

14 15

41)

A) 32

B)

284 15

C)

84 5

D) 252

Write the improper fraction as a whole or mixed number. 11 42) 3 A) 3

43)

1 2

2 3

B) 5

1 2

C) 4

1 2

D) 5

1 7

44) 1 5

B) 6

1 2

1 5

C) 4

1 5

D) 5

1 7

B) 3

1 2

C) 3

1 7

D) 2

1 2

36 8

46) 4 7

B) 5

4 8

C) 4

4 8

D) 3

4 8

168 7

47) B)

24 2

C) 169

D) 24

296 11 A) 296

49)

D)

43)

A) 167

48)

2 7

45)

A) 4

47)

C) 2

7 2 A) 4

46)

2 3

26 5 A) 5

45)

B) 4

22 4 A) 6

44)

2 3

42)

48) 11 296

B)

11 296

C) 296

296 11

D) 26

10 11

317 2 A) 1585

49) 2 317

B) 158

1 2

C) 1585

7

317 2

D)

2 317


50)

2058 14 A) 147

50) B) 2057

C)

Find all the factors for the number. 51) 30 A) 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30 C) 5, 6, 10, 30

147 2

D) 2059

51) B) 1, 5, 6, 30 D) 1, 2, 3, 5, 6, 10, 20, 30

52) 28

52) A) 1, 2, 4, 7, 8, 14, 28 C) 2, 7, 14, 28

B) 1, 2, 7, 14, 28 D) 1, 2, 4, 7, 14, 28

A) 2, 4, 6, 12, 18, 36 C) 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36

B) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 18, 36 D) 1, 2, 4, 6, 12, 18, 36

A) 1, 3, 5, 15, 45 C) 1, 2, 3, 5, 9, 15, 30, 45

B) 1, 3, 5, 9, 15, 30, 45 D) 1, 3, 5, 9, 15, 45

A) 1, 2, 4, 7, 8, 14, 18, 28, 56 C) 1, 2, 3, 4, 7, 8, 14, 18, 28, 56

B) 2, 4, 7, 8, 14, 28 D) 1, 2, 4, 7, 8, 14, 28, 56

A) 1, 3, 7, 9, 21, 63 C) 1, 2, 3, 7, 9, 21, 36, 63

B) 3, 5, 7, 9, 11, 21, 63 D) 1, 3, 5, 7, 9, 11, 21, 63

A) 1, 2, 3, 9, 11, 22, 33, 66 C) 1, 2, 3, 6, 11, 22, 33, 66

B) 1, 3, 11, 22, 33, 66 D) 1, 2, 3, 4, 11, 16, 22, 33, 66

A) 1, 2, 3, 5, 7, 9, 15, 35, 70 C) 1, 2, 5, 7, 35, 70

B) 1, 2, 5, 7, 10, 14, 35, 70 D) 1, 3, 5, 7, 9, 15, 20, 35, 70

A) 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 24, 36, 72 C) 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 14, 18, 24, 36, 72

B) 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36, 72 D) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 18, 24, 36, 72

A) 1, 2, 3, 4, 7, 14, 21, 28, 42, 84 C) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 14, 21, 28, 42, 84

B) 1, 2, 3, 4, 6, 7, 12, 14, 21, 28, 42, 84 D) 1, 2, 3, 4, 6, 7, 12, 14, 21, 42, 84

53) 36

53)

54) 45

54)

55) 56

55)

56) 63

56)

57) 66

57)

58) 70

58)

59) 72

59)

60) 84

60)

Decide whether the number is prime or composite. 61) 44 A) Prime

61) B) Composite

8


62) 29

62) A) Prime

B) Composite

A) Prime

B) Composite

63) 36

63)

64) 19

64) A) Prime

B) Composite

A) Prime

B) Composite

65) 10

65)

Find the prime factorization of the number. Write the answer with exponents when repeated factors appear. 66) 12 66) 2 2 A) 4 ∙ 3 B) 3 C) 4 ∙ 2 D) 2 ∙ 3 67) 265 A) 5 2 ∙ 53

67) B) 5 ∙ 53

C) 5 2

D) 5 ∙ 51

A) 2 4 ∙ 11

B) 2 3 ∙ 13

C) 2 3 ∙ 11

D) 2 4 ∙ 7

A) 2 2 ∙ 3 2

B) 2 3 ∙ 3

C) 2 3 ∙ 3 2

D) 2 2 ∙ 3

B) 10 ∙ 11

C) 5 2 ∙ 2

D) 2 2 ∙ 11

B) 2 ∙ 5 ∙ 7

C) 14 ∙ 52

D) 2 ∙ 5 2 ∙ 7

68) 176

68)

69) 72

69)

70) 110 A) 2 ∙ 5 ∙ 11

70)

71) 350 A) 2 2 ∙ 5 2 ∙ 7

71)

72) 684 A) 3 4 ∙ 19

72) B) 2 2 ∙ 3 2 ∙ 19

C) 2 3 ∙ 3 2 ∙ 19

D) 2 4 ∙ 19

B) 2 3 ∙ 3 3 ∙ 13

C) 2 3 ∙ 3 2 ∙ 13

D) 2 ∙ 3 4 ∙ 13

B) 2 4 ∙ 5 2 ∙ 11

C) 2 4 ∙ 5 2 ∙ 13

D) 2 4 ∙ 5 ∙ 13

B) 2 2 ∙ 3 2 ∙ 5 ∙ 11

C) 2 2 ∙ 3 2 ∙ 7

D) 2 3 ∙ 3 2 ∙ 5 ∙ 7

73) 936 A) 2 4 ∙ 3 ∙ 13

73)

74) 5200 A) 2 3 ∙ 5 2 ∙ 13

74)

75) 1260 A) 2 2 ∙ 3 2 ∙ 5 ∙ 7

75)

Determine whether the number is divisible by 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, and/or 10. 76) 24 A) 2, 3, 4, 6, 8 B) 2, 3, 4, 8 C) 2, 3, 4

9

76) D) 2, 3, 4, 6


77) 2232 A) 2, 3, 4, 6, 8, 9

77) B) 2, 3, 4, 8

C) 2, 3, 6, 8

D) 2, 3, 4

B) 3, 5

C) None

D) 3

78) 83

78) A) 3, 7

79) 2701 A) 3

79) B) None

C) 3, 7

D) 3, 5

80) 85,963 A) 3, 7

B) None

C) 3, 5

D) 3

81) 12,118 A) 2

B) 3, 4

C) 4

D) 2, 3, 4

82) 22,962 A) 2, 3, 6

B) 2, 3, 4

C) 4, 5, 6

D) 3, 4, 6

83) 14,335 A) 10

B) 2, 5, 10

C) 5

D) 5, 10

84) 2697 A) 3, 9

B) 3

C) 2, 3, 9

D) 9

85) 33,620 A) 2, 5

B) 2, 4, 5, 10

C) 4, 5

D) 4, 5, 10

80)

81)

82)

83)

84)

85)

Write the fraction in lowest terms. 6 86) 10 A)

87)

6 5

C)

3 10

D)

5 3

87) 1 18

B)

1 6

C)

2 7

D)

2 12

40 48 A)

89)

B)

3 18 A)

88)

3 5

86)

88) 8 6

B)

5 8

C)

40 48

D)

5 6

60 135 A)

89) 60 135

B)

15 9

C)

10

4 15

D)

4 9


90)

26 49 A)

91)

C)

13 24

D)

1 49

91) 10 4

B)

3 4

C)

30 40

D)

3 10

92) 13 19

B)

4 19

C)

52 76

D)

13 4

93) 7 8

B)

10 8

C)

7 10

D)

70 80

198 288 A)

95)

24 13

70 80 A)

94)

B)

52 76 A)

93)

26 49

30 40 A)

92)

90)

94) 198 288

B)

11 16

C)

11 18

D)

18 16

576 32

95)

A) 18

B)

1 18

C)

576 32

D) 19

Write the numerator and denominator of the fraction as a product of prime factors and divide by the common factors. Then write the fraction in lowest terms. 8 96) 96) 16 A)

97)

2∙2∙2 1 = 2∙2∙2∙2 4

B)

2∙2 1 = 2∙2∙2 2

C)

2∙2∙2 1 = 2∙2∙2 4

91 156

D)

2∙2∙2 1 = 2∙2∙2∙2 2

97)

A)

2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 13 13 = 2 ∙ 7 ∙ 13 7

B)

7 ∙ 13 7 = 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 13 12

C)

2 ∙ 7 ∙ 13 7 = 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 13 13

D)

5 ∙ 13 65 = 2 ∙ 3 ∙ 13 12

11


98)

99)

40 36

98)

A)

2∙2∙2∙5 5 = 2∙2∙2∙3 3

B)

2 ∙ 2 ∙ 5 10 = 2∙3∙3 9

C)

2 ∙ 2 ∙ 5 ∙ 5 25 = 2∙2∙3∙3 9

D)

2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 5 10 = 2 ∙2∙3 ∙3 9

1512 132

99)

A)

2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 7 1512 = 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 11 132

B)

2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 7 126 = 2 ∙ 3 ∙ 11 11

C)

2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 7 126 = 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 11 11

D)

2 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 7 126 = 11 11

Write the fractions in lowest terms. Then determine whether the pair of fractions is equivalent or not equivalent. 2 30 100) and 100) 7 105 A) Equivalent

101)

B) Not equivalent

2 36 and 6 78

101)

A) Equivalent

102)

B) Not equivalent

5 19 and 7 21

102)

A) Equivalent

103)

B) Not equivalent

1 10 and 5 50

103)

A) Equivalent

104)

B) Not equivalent

49 42 and 70 60

104)

A) Equivalent

105)

B) Not equivalent

70 77 and 110 132

105)

A) Equivalent

B) Not Equivalent

Multiply. Write the answer in lowest terms. 6 1 106) ∙ 7 6 A)

7 13

B)

106)

6 13

C)

12

1 7

D)

6 42


107)

1 4 ∙ 8 5 A)

108)

D)

4 9

108) 27 8

B)

8 27

C)

3 4

D)

8 3

109) 32 15

B)

2 3

C)

15 32

D)

5 6

110)

35 36

B)

36 35

C)

4 35

D) 4

1 21

111) B)

16 21

C)

4 21

D)

1 14

8 5

112) B)

1 32

C)

1 40

D)

1 5

12 40 15 ∙ ∙ 25 66 32 A)

114)

1 10

1 4 1 ∙ ∙ 4 5 8 A)

113)

C)

4 1 1 ∙ ∙ 7 4 3 A)

112)

5 13

1 12 ∙ 3 35 A)

111)

B)

3 5 ∙ 4 8 A)

110)

4 40

1 8 ∙ 3 9 A)

109)

107)

6 11

113) B)

3 11

C)

3 44

D)

3 22

48 16 45 ∙ ∙ 64 27 24 A)

5 18

114) B)

5 6

C)

5 24

D)

5 9

Multiply. Write the answer in lowest terms and as a whole or mixed number where possible. 2 115) 42 ∙ 7 A) 18

1 49

B) 12

C) 6

13

D) 10

115)


116) 24 ∙

5 9

116)

A) 40

117) 120 ∙

1 3

117) B)

1 6

C) 2

D)

120 6

B) 80

C) 90

D) 60

4 ∙ 325 5

119) B) 81

1 4

C) 256

D) 325

2 ∙ 131 7 A)

121) 30 ∙

2 7

120) B) 262

C) 37

3 7

D)

2 917

1 5 ∙ 10 21

A) 15

122)

D) 13

118)

A) 260

120)

C) 5

2 3

A) 120

119)

5 27

1 6

A) 20

118) 90 ∙

B)

121) B)

1 14

C)

5 7

D) 1

2 5

66 4 ∙ 720 ∙ 60 8 A) 440

122) B) 396

C) 360

D) 400

Find the area of the rectangle. 123)

A=

8 foot 13

B=

1 foot 4

A)

2 square foot 13

123)

B)

8 square foot 52

C)

14

8 square foot 17

D)

9 square foot 17


124)

124)

A=

5 in. 9

B = 9 in. A)

86 2 in. 9

B)

45 2 in. 9

C)

14 2 in. 9

D) 5 in.2

125)

125)

A=

16 mi 27

B=

18 mi 22

A)

288 mi2 594

B)

34 mi2 49

C)

16 mi2 33

D)

7 mi2 10

Solve the problem. Write the answer in lowest terms and as a whole or mixed number where possible. 1 126) Find the area of a rectangular banner having a length of 15 feet and a width of foot. 12 A) 3

3 2 ft 4

B)

1 2 ft 36

C) 1 ft2

127) Find the area of a rectangular table top having a length of 4 feet and a width of A) 11 ft2

B) 7

1 2 ft 2

128) A rectangular parking lot measures A)

1 mi2 30

129) Layer Cake A is

B)

C) 3

3 2 ft 4

D) 1

1 2 ft 4

11 feet. 4 D)

C)

2 mi2 75

D)

128)

1 mi2 25

1 1 3 1 yard long and yard wide. Layer Cake B is yard long and yard wide. 2 4 8 2

Which cake has the larger area? A) Layer Cake B

127)

1 2 ft 11

3 2 mile by mile. Find the area of the parking lot. 10 15

1 mi2 5

126)

129)

B) Layer Cake A

Solve the problem. 130) A rectangular parking lot measures A)

2 mi2 91

B)

3 2 mile by mile. Find the area of the parking lot. 14 13

5 mi2 182

C)

15

5 mi2 27

D)

3 mi2 91

130)


131) Find the area of a rectangular table top having a length of 5 feet and a width of

11 feet. 4

3 2 ft 4

D) 8 ft 2

A) 4 ft2

B) 13

132) A rectangular sheet of paper measures A)

3 2 ft 5

133) A rectangular dog bed is A)

3 yd2 14

B)

C)

4 2 ft 55

2 1 foot by foot. Find its area. 5 5

2 2 ft 25

C)

3 2 ft 10

3 yd2 49

C)

inventory items are perishable? A) 369 items B) 366 items

2 yd2 49

3 2 ft 25

C) 374 items

the loan have they paid off? A) $700 B) $6400

136) During elections at the local union,

D)

3 yd2 7

3 are perishable. How many of the 10

135) Mr. and Mrs. Williams have a car loan of $9100. They have paid off

8 of the loan. How much of 13

C) 64 members

B) 14 patrons

136)

D) 15 members

7 full, how many patrons are at the 11

C) 3 patrons

135)

D) $4800

4 of the members voted. If there are 105 members, how many 7

B) 56 members

134)

D) 615 items

C) $5600

137) A restaurant has a capacity of 33 patrons. If the restaurant is restaurant? A) 21 patrons

D)

133)

134) A warehouse stores 1230 different inventory items, of which

voted? A) 60 members

132)

2 1 yard by yard. Find its area. 7 7 B)

131)

137)

D) 28 patrons

138) Rich can machine 90 units in 10 hours. How many units can he machine in 2 hours? A) 18 units B) 180 units C) 9 units D) 4 unit(s)

138)

139) Betsy can ride her bike 30 miles in 6 hours. How many miles can she ride in 4 hours? A) 20 miles B) 5 miles C) 1 mile(s) D) 120 miles

139)

140) One fifth of Mary's earned income is deducted from her paycheck for withholdings. Three fourths of the withholdings are for taxes. What fraction of Mary's earned income is deducted for taxes? 4 1 4 3 A) B) C) D) 15 5 9 20

140)

16


141) One fifth of Joan's earned income is deducted for withholdings. Three tenths of the withholdings are for federal income tax. What fraction of Joan's earned income is deducted for federal income tax? 3 4 2 2 A) B) C) D) 50 15 3 25

141)

142) One fifth of Joe's earned income is deducted for withholdings. One third of the withholdings are for social security (FICA). What fraction of Joe's earned income is deducted for social security? 1 2 1 3 A) B) C) D) 15 15 4 5

142)

143) A certain scholarship will pay for

3 of a student's total tuition. How much will a student who 5

receives this scholarship pay toward tuition, if tuition is $300? A) $240 B) $120 C) $297

D) $180

Use the circle graph to answer the question. 144) Last year, one family ate fast food 576 times. The circle graph shows the types of food eaten for the year. Find the number of times fish was eaten.

A) 192 times

B) 72 times

C) 36 times

17

143)

D) 144 times

144)


145) On a typical night at Skinny's Pizza, 240 pizzas are ordered. How many pepperoni pizzas are ordered?

A) 720 pizzas

B) 60 pizzas

C) 48 pizzas

145)

D) 80 pizzas

The following table shows the earnings for the Juarez family last year. Use this information to answer the question. Month Jan. Feb. Mar. Apr. May June

Earnings $1400 $1150 $2950 $2300 $1650 $2700

Month July Aug. Sept. Oct. Nov. Dec.

Earnings $1300 $2450 $2500 $2000 $2350 $2400

146) What was the family's total income from January thru June? A) $13,000 B) $11,000 C) $9,200 147) What was the family's total income for the year? A) $25,150 B) $22,000

148) If the family paid A) $5920

149) If

146) D) $12,150 147)

C) $23,750

D) $24,000

1 of their total income in taxes for the year, how much was paid in taxes? 5 B) $5030

C) $4200

D) $5400

7 of the family's total income was spent on clothing, how much was spent for clothing last 100

year? A) $1680

150) The family saved end of June? A) $1215

B) $2030

C) $1760.50

C) $1160

18

149)

D) $1890

1 of their total income each month. How much savings did they have at the 10 B) $920

148)

D) $1300

150)


151) The family saved

9 of their total income each month. How much savings did they have at the 100

end of the year? A) $2430

152) The family used

B) $2664

B) $1470

C) $1890

B) $3848

C) $2730

155) Other expenses account for expenses? A) $3521

B) $2700

C) $2100

C) $2940

157)

156) B)

8 13

C)

1 8

D)

13 8

1 19 A)

157) 1 19

B) No reciprocal

C) 19

D) 1

158) 9

158) A) 1

159)

155)

D) $3864

Find the reciprocal. 8 156) 13 A) 13

154)

D) $2515

7 of the family income. How much was spent last year on other 50 B) $2800

153)

D) $3269.50

1 of the family income is spent on entertainment, how much did they spend for entertainment 10

last year? A) $2960

152)

D) $2072

13 of their income on rent payments. How much did they spend on rent for the 100

year? A) $3510

154) If

D) $1890

7 of their income for food purchases. How much did they spend on food 100

purchases for the year? A) $1760.50

153) The family used

C) $2263.50

151)

B) No reciprocal

C)

1 9

D) 9

12 11 A)

159) 11 12

B)

1 12

C) 11

19

D)

1 11


Divide. Write the answer in lowest terms and as a whole or mixed number where possible. 5 2 160) ÷ 4 5 A) 3

161)

5 14

B) 2

B)

1 2

C) 2

4 5

D)

1 7

1 5

C) 1

1 5

D)

5 6

163) 5 6

B) 10

C) 1

1 5

D)

1 10

1 7 ÷ 5 8

164) 8 35

B) 4

3 8

C)

7 40

D) 5

5 7

4 6 ÷ 9 5

165) 7 8

B)

8 15

C)

10 27

D) 2

1 1 ÷ 3 6 B)

1 18

C) 2

D)

1 2

5 15 ÷ 13 52 A)

7 10

166)

A) 18

167)

1 20

162)

A) 1

166)

D)

1 3 ÷ 2 5

A)

165)

1 2

1 5 ÷ 6 6

A)

164)

C)

161)

A) 5

163)

B) 10

1 7 ÷ 2 5 A)

162)

1 8

160)

75 676

167) B) 1

1 3

C) 6

20

2 3

D)

3 4


168)

168) 5 6 1 6 A) 5

B)

1 2

C)

5 6

D)

5 36

169)

169) 5 12 5 18 A) 1

170) 4 ÷

1 2

171) 12 ÷

172) 15 ÷

2 3

D) 7

1 2

170) B)

1 10

C) 1

3 5

D) 2

171) 1 42

B) 12

C) 42

D) 3

3 7

3 5

172)

A) 5

B) 25

C)

1 25

D) 9

3 8

173)

A) 1

1 2

B)

1 12

C)

3 32

D) 10

2 3

7 ÷8 8 A)

175)

C)

2 7

A)

174)

25 216

2 5

A) 10

173) 4 ÷

B)

174) 1 7

B)

7 64

C) 7

D)

1 64

1 ÷8 2 A)

175) 1 16

B) 2

C) 16

21

D)

1 6


176)

15 รท5 7 A) 2

176) 1 3

B) 10

5 7

C)

3 7

D) 3

177)

177) 24 2 5 A) 60

B) 24

C)

1 60

D) 9

3 5

178)

178) 18 3 5 A) 10

4 5

B) 6

C)

1 30

D) 30

179)

179) 8 7 2 A)

4 7

B) 2

2 7

C) 4

D) 1

3 4

Solve the problem. 180) A land developer wants to develop 20 acres of land. Each lot in the development is to be acre. How many lots will the land developer have in the 20 acres? 5 A) 80 lots B) lot C) 5 lot(s) 16

181) A box of cereal contains about 12 cups. A serving size is

D) 3

1 of an 4

180)

1 lots 5

3 cup. About how many servings are in 4

181)

the box of cereal? A) 16 servings

B) 3

3 servings 4

182) A bag of chips weighs 24 ounces. A serving size is

C) 5

1 servings 3

D) 9 servings

3 ounce. How many servings are in the bag of 4

chips? A) 18 servings

B) 6

3 servings 4

C) 32 servings

22

D) 9

1 servings 3

182)


183) A bottle of ketchup has a net weight of 22 ounces. A serving size is

1 ounce. How many servings 2

183)

are in the bottle of ketchup? A) 11 servings

B) 24 servings

184) A child's dose of medicine is

C) 22

1 servings 2

1 of a pre-measured dose cup. If the bottle of medicine is the size of 6

8 dose cups, how many children's doses are there in the bottle? 1 A) 8 doses B) 14 doses C) 48 doses 6

185) A worker has readings that take completed in 36 minutes? A) 24 readings

D) 1

C) 14 readings

186) The floor of a rectangular room is to be tiled with

C) 31 tiles

185)

D) 54 readings

1 -foot square tiles along a 10-foot wall. How 3

many tiles will be needed along the wall? 1 1 A) 3 tiles B) 10 tiles 3 3

184)

1 dose(s) 3

2 minute each to read and record. How many readings can be 3

B) 12 readings

187) A piece of cheese weighing

D) 44 servings

186)

D) 30 tiles

4 pound is to be divided into 6 equal portions. What will be the weight 5

187)

of each portion? A) 4

4 pound(s) 5

188) A piece of cable which is

B)

2 pound 15

C)

3 pound(s) 10

D) 7

1 pounds 2

3 1 m long is to be cut into pieces m long. How many pieces will there 5 20

188)

be? A) 12 pieces

B)

1 piece 12

189) The recipe for a chocolate chip cake calls for

C) 100 pieces

D) 60 pieces

5 pound of chocolate chips. If a bakery wants to make 7

28 cakes, how many pounds of chocolate chips will they need? 3 A) 5 pounds B) 4 pounds C) 25 pounds 5

D) 20 pounds

190) An upholsterer wants to reupholster 160 chairs for a banquet hall. If each chair needs brass tacks, how many pounds of brass tacks are needed? A) 1280 pounds B) 2 pounds C) 128 pounds

23

189)

1 pound of 8

D) 20 pounds

190)


191) A mechanic uses on average

3 gallon(s) of gear lube to service each tractor differential. Find the 2

number of tractors that can be serviced with 6 gallons of gear lube. A) 9 tractors B) 2 tractors C) 18 tractors

192) A building contractor finds that

193) Joe has traveled

A) 282

D) 4 tractors

3 can of pipe joint compound is needed to plumb each new home. 5

How many homes can be plumbed with 24 cans of compound? 2 A) 24 homes B) 14 homes C) 40 homes 5

B) 94

1 miles 6

C) 565 miles

195) A scarf manufacturer requires

C) 9 hours

196) Each patient will receive of medication? A) 6500 patients

6 of 7

C) 533 scarves

C) 650 patients

195)

D) 2220 scarves

7 vial of medication. How many patients can be treated with 4550 vials 10 B) 3185 patients

194)

D) 54 hours

3 yard of fabric for each scarf produced. Find the number of 5

scarves that can be made from 888 yards of fabric. A) 355 scarves B) 1480 scarves

193)

D) 113 miles

194) Susan has been working on a job that will require 63 hours to complete. If she has completed the job, how many hours has she worked? 5 A) 7 hours B) 27 hours 7

192)

D) 30 homes

5 of his total trip. If the trip is a total of 678 miles, how many miles has he gone? 6

1 miles 2

191)

196)

D) 6370 patients

Multiply to find the exact answer. Express the answer as a whole or mixed number when possible and simplify. 3 3 197) 3 ∙ 1 197) 7 4 A) 6

198) 3

9 28

C) 7

D) 9

1 1 ∙6 5 4 A) 21

199) 6

B) 3

198) B) 24

C) 18

4 20

D) 20

2 3 ∙3 3 4 A) 16

199) B) 24

C) 18

24

D) 25


200) 1

3 ∙ 14 7

200)

A) 98

201) 5 ∙ 6

1 4

B) 32

3 4

C) 32

1 4

D) 30

9 20

202) 1 15

B) 15

C) 15

1 3

D) 14

1 3

2 3 ∙ 9 8

203)

3 6

B) 2

6 72

C)

5 6

D) 2

5 6

1 1 4 ∙ ∙ 4 7 5 A)

205) 1 ∙ 5

1 35

204) B)

1 7

C)

2 5

D)

2 7

2 3 ∙ 9 5

A) 2

206) 4

3 7

1 15

A)

204) 1

D) 15

201)

A) 15

203) 2

C) 20

9 20

A) 11

202) 5 ∙ 3

B) 14

2 15

205) B) 3

1 15

C) 3

2 15

D) 2

3 15

1 4 ∙1∙ 5 7 A) 4

7 20

206) B) 4

2 5

C) 5

2 5

D) 2

2 5

Divide to find the exact answer. Express the answer as a whole or mixed number when possible and simplify. 5 4 207) 3 ÷ 1 207) 7 9 A) 2

208) 2

4 7

B) 2

5 7

C) 2

4 6

D) 3

4 7

4 5 ÷1 5 7 A) 1

19 29

208) B) 2

19 30

C) 1

25

20 30

D) 1

19 30


209) 5

1 1 รท2 8 4 A) 2

210) 4

5 18

211) 45 รท 1

8 18

5 17

C) 2

6 18

D) 3

5 18

210) B) 2

7 18

C) 1

7 18

D) 1

211) B) 30

C) 29

D) 28

6 รท9 7 A)

7 17

1 2

A) 31

213) 3

B) 2

4 1 รท3 9 5 A) 1

212) 3

209)

3 6

212) B)

3 7

C)

2 7

D)

4 7

1 4 รท 9 9 A) 8

1 2

213) B) 5

1 2

C) 6

26

D) 7


Refer to the following recipe to first estimate the answer and then use multiplication or division to find the exact answer. Simplify. Old Grandma's Fork Cookies 1 1 cups brown sugar 2 1

1 cups white sugar 2

1

1 cups shortening 4

1 pinch salt 3 eggs 1 2 tsp soda 2 2

1 tsp cream of tartar 4

1

1 tsp vanilla 2

Cream sugars and shortening. Beat in remaining ingredients. Add flour to stiffen like regular cookie dough. Roll into balls, then flatten with a fork. Cook until brown. 214) If the recipe is tripled, how much soda will be needed? 214) A) Estimate: 9 tbsp 1 Exact: 7 tbsp 2

B) Estimate: 6 tsp 3 Exact: 6 tsp 4

C) Estimate: 9 tsp 1 Exact: 7 tsp 2

D) Estimate: 7

1 tsp 2

Exact: 9 tsp

215) Find the amount of vanilla needed if the recipe is halved. 3 1 A) Estimate: tsp B) Estimate: tsp C) Estimate: 2 tsp 4 2 Exact: 3 tsp Exact: 1 tsp 1 Exact: 1 tsp 2

216) Find the amount of white sugar needed if you take 2

1 times the recipe. 2

A) Estimate: 3 cups Exact: 3 cups

C) Estimate: 3

B) Estimate: 4 cups 3 Exact: 3 cups 4

3 cups 4

D) Estimate: 6 cups 3 Exact: 3 cups 4

Exact: 5 cups

27

215) D) Estimate: 1 tsp 3 Exact: tsp 4

216)


217) Find the amount of cream of tartar needed if you take 1

1 times the recipe. 2

A) Estimate: 4 tsp 3 Exact: 3 tsp 4

B) Estimate: 6 tsp 3 Exact: 3 tsp 8

C) Estimate: 4 tsp 3 Exact: 3 tsp 8

D) Estimate: 3

217)

3 tsp 4

Exact: 6 tsp

Solve the problem. 218) A small company sells stock for 8 A) 4

44 dollars 69

219) Tim needs to apply 3

5 dollars per share. How much will 40 shares cost? 8

B) 345 dollars

C) 40 dollars

218)

D) 45 dollars

1 gallons of herbicide per acre of soybeans. How many gallons of herbicide 2

219)

are needed for 240 acres? A) 840 gallons

B) 180

1 gallons 2

C) 68

4 gallons 7

220) On a certain map, 1 inch equals 28 miles. How many miles are in 5 A) 37 miles

B) 5

1 miles 11

221) A technician has readings that take 1

1 inches? 2

C) 154 miles

220) D) 35

1 miles 2

2 minutes each to read and record. How many readings can 3

be completed in 105 minutes? A) 175 readings B) 12 readings

222) The floor of a rectangular room is to be tiled with

C) 63 readings

C) 21

3 tiles 8

D) 22

1 per share. If someone purchased $693 worth of stock in this 4

B) 84 shares

C) 277

28

1 shares 2

222)

1 tiles 8

company, how many shares did they get? A) 693 shares

221)

D) 37 readings

1 3 foot square tiles along a 7 foot wall. How 3 8

many tiles will be needed along the wall? 11 A) 2 tiles B) 24 tiles 24

223) Stock in a company is selling for $8

D) 182 gallons

D) 2772 shares

223)


224) It requires 1

1 cups of concentrate per quart of water to make a certain juice. How many cups are 4

needed to make 7 A) 6

224)

3 quarts of juice? 4

1 cups 5

B) 155 cups

225) A car traveled 249 miles on 8 A) 30 mpg

C) 9

11 cups 16

D) 38

3 cups 4

3 gallons of gas. How many miles per gallon did it get? 10

B) 31

C) 31 mpg

D) 31

225)

1 mpg 8

Provide an appropriate response. 226) When the numerator is the same as the denominator, for example

9 , the fraction is called a(n) 9

226)

fraction. A) whole

B) uncommon

227) A proper fraction has the form A) 11

C) proper

x . What is the largest possible number that x can be? 10

B) 5

228) You are asked to change 16

C) 9

227)

D) 10

8 to an improper fraction. What should be your first step? 11

A) Multiply 8 and 16. C) Divide 8 by 11.

229) You are asked to change

D) improper

228)

B) Multiply 11 and 16. D) Add 16 and 8. 18 to a mixed number. What should be your first step? 13

A) Divide 18 by 13. C) Divide 13 by 18.

B) Multiply 18 and 13. D) Add 18 and 13.

230) A prime number has exactly A) 0

factor(s).

230)

B) 3

C) 1

D) 2

231) The only consecutive whole numbers that are both prime numbers are A) 0 and 1

229)

B) 1 and 2

C) 6 and 7

232) One way to determine if two fractions are equivalent is to use A) simplification C) common factors 233) Multiply two fractions by

and

.

231)

D) 2 and 3 .

232)

B) equivalent terms D) the method of prime factors the numerators and

A) adding; multiplying C) multiplying; multiplying

the denominators.

B) multiplying; adding D) multiplying; canceling

29

233)


234) Fill in the blank with "always greater than," "sometimes greater than," "always less than," or

234)

2 "cannot be determined," whichever response is correct. When dividing a positive fraction by , 11 the answer is

the fraction.

A) cannot be determined C) always greater than

B) always less than D) sometimes greater than

235) Finish the statement with a correct response. To divide two fractions one needs to: A) Use the reciprocal of the second fraction (divisor), add the numerators and multiply the denominators. B) Use the reciprocal of the second fraction (divisor) and multiply. C) Add the numerators and factor the denominators. D) Add the numerators and multiply the denominators.

30

235)


Answer Key Testname: UNTITLED2

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36) 37) 38) 39) 40) 41) 42) 43) 44) 45) 46) 47) 48) 49) 50)

B B D A C A A B B D C D B D A D B B C A D C D B A D C C A C C D A B D B C D A A B A B A B C D D B A 31


Answer Key Testname: UNTITLED2

51) 52) 53) 54) 55) 56) 57) 58) 59) 60) 61) 62) 63) 64) 65) 66) 67) 68) 69) 70) 71) 72) 73) 74) 75) 76) 77) 78) 79) 80) 81) 82) 83) 84) 85) 86) 87) 88) 89) 90) 91) 92) 93) 94) 95) 96) 97) 98) 99) 100)

A D C D D A C B B B B A B A B D B A C A D B C C A A A C B B A A C B B A B D D A B A A B A D B D C A 32


Answer Key Testname: UNTITLED2

101) 102) 103) 104) 105) 106) 107) 108) 109) 110) 111) 112) 113) 114) 115) 116) 117) 118) 119) 120) 121) 122) 123) 124) 125) 126) 127) 128) 129) 130) 131) 132) 133) 134) 135) 136) 137) 138) 139) 140) 141) 142) 143) 144) 145) 146) 147) 148) 149) 150)

B B A A B C C B C C A C D B B D A D A C C B A D C D A D A D B B C A C A A A A D A A B C D D A B C A 33


Answer Key Testname: UNTITLED2

151) 152) 153) 154) 155) 156) 157) 158) 159) 160) 161) 162) 163) 164) 165) 166) 167) 168) 169) 170) 171) 172) 173) 174) 175) 176) 177) 178) 179) 180) 181) 182) 183) 184) 185) 186) 187) 188) 189) 190) 191) 192) 193) 194) 195) 196) 197) 198) 199) 200)

C A D D A D C C A A A B A A C C B A A A C B D B A C A D A A A C D C D D B A D D D C C D B A A D D C 34


Answer Key Testname: UNTITLED2

201) 202) 203) 204) 205) 206) 207) 208) 209) 210) 211) 212) 213) 214) 215) 216) 217) 218) 219) 220) 221) 222) 223) 224) 225) 226) 227) 228) 229) 230) 231) 232) 233) 234) 235)

C C C B C D A D A C B B D C D D C B A C C D B C A D C B A D D D C C B

35

Profile for jaqis127

Developmental Math 3rd Edition by Lial Hornsby McGinnis Salzman Hestwood test bank  

link full download: https://bit.ly/2JjwG7H Language: English ISBN-10: 0321854462 ISBN-13: 978-0321854469 ISBN-13: 9780321854469 Development...

Developmental Math 3rd Edition by Lial Hornsby McGinnis Salzman Hestwood test bank  

link full download: https://bit.ly/2JjwG7H Language: English ISBN-10: 0321854462 ISBN-13: 978-0321854469 ISBN-13: 9780321854469 Development...

Profile for jaqis127
Advertisement