Jaarboek 2016

Page 1


INHOUDSOPGAVE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

JUBILARISSEN 3 januari: Ouwe hap Waubach 10 januari: Nieuwjaarswandeling 13 maart: Korendag In d’r Brikke-Oave 20 maart: Ledenvergadering 05 april: Koor en senioren voor gepensioneerden 08-10 april: Aanleren Podlaskie suite 04 juni: Open dag junioren 10 juni: Aanleren Podlaskie suite 17 juni: Aanleren Podlaskie Suite 10 juli: Optreden Mondriaan zorggroep 14-21 juli: Parade Brunssum 29 juli: Bruiloft Patrick en Elzbieta 23 september: Repeteren met Josine Linssen L1 25 september: Optreden voor MFC Gebrook 05 oktober: Junioren bij ‘t Heitje 05 oktober: Generale rep. JUBILEUM 07 oktober: Reünie 40 jaar Podlasie in de Burcht 08 oktober: Receptie en Gala avond 40 jaar PODLASIE 03 december: Sinterklaasfeest junioren 10 december: Optreden koor in Abdij Rolduc 11 december: Koor en junioren Kasteel Hoensbroek


Jubilarissen


3 januari: sr. voor “Ouwe Hap” Waubach Waubach 3 januari 2016 door Hetty Nijsten De Ouwe Hap (de naam zegt het al) een dansvereniging voor 55+ voor stijldansen. Wij hebben de senioren groep uitgenodigd voor een optreden in de pauze van onze Nieuwjaars matinee, als kennismaking met de Poolse volksdans. De middag werd bezocht door 145 dansliefhebbers. Wij hebben genoten van de volksdansen, die met veel passie en plezier werden uitgevoerd met zang en in prachtige folkloristische kleding. Het was een zeer geslaagd optreden, onze dank hiervoor. Misschien leuk om te vermelden, ik zelf heb in 1978 ook bij Podlasie gedanst, samen met Tia Dörenberg, Eveline Verweij van de Laak en Ineke Linden van der Hoeve. Wij hebben daar leuke herinneringen aan. Johan was mij nog bekend. Wij wensen jullie allen nog veel succes en van harte gefeliciteerd met jullie 40-jarig bestaan. Hetty Nijsten (bestuurslid Ouwe Hap)


10 januari: Nieuwjaarswandeling

Zo ergens na Nieuwjaar, begin januari dus, lopen leden van Podlasie al een paar jaar, gewoon omdat 't gezellig is, een eind en gaan na afloop bij mekaar een bak soep eten. Kijk maar op de fotootjes.


13 maart: Korendag In d’r Brikke-Oave

Na veel voorbereiding en onduidelijkheden in de koorgelederen is de korenmiddag tot een einde gebracht. De spanningen waren toch wel hoog, niet in de laatste plaats omdat de stukken nog niet echt lekker “zaten”. De onderlinge contacten waren door de grote afstand ook niet al te best en de akoestiek, sorry voor ’t nieuwe gebouw, is werkelijk om te huilen. Kortom, ’t kan niet altijd hoogtij zijn. Toch maar wel op ons conto bijschrijven!

Bron: Consumentenwijzer


20 maart: Ledenvergadering Op de ledenvergadering is het een goed gebruik om de jubilarissen te fêteren. Dat het er dit jaar niet zoveel waren als wel eens eerder doet niet ter zake! Alle leden die hun bijdrage geleverd hebben en jubileren komen hiervoor in aanmerking. Dit jaar zijn dit:

5 jaar lid: Ruud Appelhof 15 jaar lid: Imre Meijers 20 jaar lid: Minouk Elias en Koos Uitterlinde

De voorzitter nam, zoals we van hem gewend zijn, ruim de gelegenheid de jubilarissen te feliciteren.

Serieus werk, dat vergaderen….

en soms wat minder. (gelukkig maar….)


20 maart: Ledenvergadering Afscheid Uit de ledenvergadering van 20-03-2016 Mirjam Meesen heeft aangegeven door werkzaamheden elders in het land haar taak als penningmeester niet langer te kunnen voortzetten. ´t Is altijd jammer als een ingewerkte kracht, vanuit verenigingsoogpunt gezien, zo´n beslissing moet nemen. Voor alle jaren die ze dienstbaar is geweest voor Podlasie zeggen we haar natuurlijk hartelijk dank en de voorzitter heeft de plezierige taak dit met een bloemetje te benadrukken.

Fijn om te weten is, dat we voor de belangrijke bestuursfunctie Amber Meesen bereid gevonden hebben om penningmeester te worden. Zouden we onder Amber een rijke vereniging worden? We wensen haar veel wijsheid en veel plezier bij deze nieuwe uitdaging.


5 april: Koor en senioren voor gepensioneerden Optreden huize Catharina Met z’n 11-en waren we, allemaal elfjes die waren op komen draven om in de pauze van het programma van gepensioneerde belastingambtenaren te zingen. De pensionada’s waren bijeen om een themamiddag over Polen te aanhoren en bekijken. Dhr. Szalata, die we bij eerdere gelegenheden al eens zijn tegengekomen, had zich bijzonder uitgesloofd om allerlei wetenswaardigheden over Polen uit te dragen. Toen wij kwamen was het bijna pauze en het duurde niet lang of de ruimte werd ingenomen door een pan dampende bigos met kabanosy. Bij zo’n evenement horen niet alleen zien en horen, maar ook proeven en ruiken, nietwaar! Het optreden was met de kleine bezetting redelijk zwaar, ook door de matige akoestiek, maar we zongen de longen uit onze borstkassen. Het gevoel: “YES” dekt na afloop niet de lading die je zo graag aan zo’n evenement overhoudt.


8 april: Aanleren Podlaskie suite Eindelijk is het zover. De seniorendansers en danseressen en natuurlijk Rinus konden Rob de Vriend verwelkomen. ’t Werd een korte introductie want na een opwarmronde en wat polka’s uit de Krosnięski werd meteen gestart met de eerste polka’s van de Podlaskie. Met een voortvarend tempo wist Rob de aandacht vast te houden en mede daardoor konden we de eerste polka bij de rust al bijna ons eigendom noemen. Voorwaar een pittige klus want over de 2e polka deden we de rest van de avond. De oorspronkelijke bedoeling was om de eerste 3 polka’s aan te leren op deze eerste vrijdagavond, maar dat was iets te ambitieus. Rinus moest natuurlijk behoorlijk wennen aan deze dienstverlening. Met zijn virtuoze stijl wist hij in no time de noodzakelijke noten te raken. De Poolse sfeer die muzikaal in de dans gebracht moet worden krijgt later nog aandacht. Prettig is het dat er 8 paren bijeen waren om deze dans, die voor 8 paar geschreven is, ook daadwerkelijk uit te voeren. Ton Grendel was de grote pechvogel vanavond. Al tijdens de eerste polka moest hij met een behoorlijke zweepslag afhaken en kon dit weekend op z’n buik schrijven. Jammer! We wensen hem veel sterkte en vooral beterschap toe. De repetitie begon om 20.30 uur en ging door tot bijna 23.00 uur.


9 april: Aanleren Podlaskie suite

Zaterdag, de normale repetitietijd voor de jeugdgroepen (alleen nu tussen 10 en 12 uur) was het de beurt om hun aandeel aan te leren. Verschil was wel, dat er nu in de Burcht gedanst werd en bijna ieder jeugdlid assistentie kreeg van een senioren danser. Bij mijn aankomst, ’t was ongeveer half 12, lieten ze al zien wat ze ingestudeerd hadden en voorwaar, een huzarenstukje. Vooral het plezier en de nauwkeurigheid van de presentatie was een lust voor het oog. Dit beloofd een mooie samenwerking in de Podlaskiedans tussen de junioren en senioren te worden. De pauze erna was om de seniordansers die assistentie verleend hadden, even gelegenheid te geven een maaltijd te nuttigen. De koffie en thee en andere lekkernijen waren weer in goede handen bij Roos en Peter.

The kontro is a folk adaptation of the ballroom quadrille. It was a long dance comprised of many figures. The course of the dance consisted of small running steps, approaching and walking away of pairs, walking crosswise and changing partners during the dance. In kontro every dancer had to perform several steps (figures) with every other dancer, and every pair had to lead the dance for a while. This dance required an outstanding sense of spatial orientation and kinetic coordination.


9 april: Aanleren Podlaskie suite Met een voldaan gevoel en de overige seniordansers kon begonnen worden met de Kontro, het derde deel van de Podlaskie. Het oefenen van de eerste 2 was een geruststelling voor Rob. ’t Zat er nog goed in. De Kontro, zoals in het artikeltje hiernaast al zegt, is een vrij lange dans, een quadrille met veel en vaak gecompliceerde figuren. ’t Tempo ligt, net als de eerste 2 stukken, vrij hoog. Met de goede uitleg van Rob en de aandacht van de dansers en danseressen en natuurlijk de muzikale ondersteuning van Rinus konden we toch dit stuk van de dans ons eigen maken. Volgens afspraak was het koor omstreeks half 3 aan de beurt om de dansen te versterken. Een ruime delegatie van het koor zong samen met de senioren, begeleid door Rinus, de liederen die bij het hele oeuvre hoorden. Een pittige en soms wat speelse tekst kreeg af en toe een wat andere betekenis. Je wilt niet weten waar overal chili van gemaakt werd! Het lukte om de hele Kontro onder de knie te krijgen en zo omstreeks 5 uur was deze repetitie ten einde.


9 april: Aanleren Podlaskie suite

Er moest nog gedoucht worden voor het gezamenlijke eten bij het Wok restaurant van de Lange muur in Treebeek. Onder gezellige gesprekken en lekker eten werd hier dit deel van deze repetitiedag afgesloten en dunnetjes overgedaan‌.


10 april: Aanleren Podlaskie suite Laatste dag van dit enerverende weekend. Hoeveel van het voorgenomen programma zouden we onder de knie krijgen? Eerst nog maar eens de Kontro geoefend. Nog steeds bleken de figuren redelijk in de benen te zitten. Er moest wel nog steeds veel gedacht worden, waardoor de basispassen van de betreffende figuren wel eens wat minder soepel verliepen. De 2 dansen die erna kwamen o.a. de Korobeczka gingen er vrij soepel in, maar na de 2 voorgaande dagen merkte je langzaam dat de vermoeidheid begon op te komen. Rob gaf ons aan het eind de kans om nog een paar vragen te stellen waar onduidelijkheden of problemen waren. Na uitleg bedankten we mekaar, wij Rob omdat hij met de kwaliteiten en middelen waarover we beschikken een aantal fijne dansen hebben geleerd en Rob ons, omdat we zoveel aandacht hadden en een fijne ploeg mensen waren om mee samen te werken. Hij wenste Patricia veel sterkte om het geleerde verder uit te werken en had ons al in de agenda staan om op vrijdagavonden de dans nog verder uit te werken, maar ook 8 oktober, wanneer we ons jubileum vieren!

De instructeur, de muzikant en de senioren die de Podlaskie samen met de junioren en het koor vorm hebben gegeven!! GOED GEDAAN!!!!


4 juni: Open dag junioren Alweer een traditie! De jeugd zet, dit keer gekostumeerd!, hun beste beentje voor. De opkomst van de jonge danseresjes was niet overweldigend, maar het enthousiasme en de inzet waren er niet minder om. Nog een paar vriendjes te gaan, zou ik zeggen.


10 & 17 juni: Aanleren Podlaskie suite


10 juli: Optreden Mondriaan zorggroep

Niet de eerste keer. Peter Frederix verwelkomde ons als een oude bekende en dat zijn we intussen ook al weer. Reeds jarenlang treedt Podlasie hier voor een zeer dankbaar publiek op en doet dit steeds met overgave. Zo ook nu. Niet alleen de jongeren, maar ook het koor en de seniorendansgroep waren er, zoals we dat van hen verwachten. Dat het buiten bloedheet was, deerde ons niet. Binnen draaide de airco op volle toeren. En dat was maar goed ook. Pfffffff, wat een hitte, daarbuiten. Nu nog goede afspraak maken om op de juiste parkeerplaats te landen en de middag zou helemaal volmaakt zijn‌.


14-22 juli: Parade der Nationaliteiten

Voor de 8e keer heeft Podlasie meegewerkt aan de activiteiten rondom de Folkloristische Parade in Brunssum. In een aantal voorbereidende besprekingen die begonnen in oktober 2015 werd de bijdrage van Podlasie vormgegeven. De inzet van vrijwilligers in het paviljoen vormde geen groot probleem. Het was wel prettig te horen dat het Paradebestuur vertrouwen had in Podlasie als het ging om die klus weer te klaren. De stand op de cultuurmarkt op zaterdag werd o.a. door Anke, Irene en Patricia bemenst. Er is goed verkocht, met name Anke is een kei in het aan de vrouw brengen van de pennen die ter gelegenheid van ons jubileum gemaakt zijn.


14-22 juli: Parade der Nationaliteiten

Voorbereidingen

Naast de werkzaamheden in het Paviljoen werden eventuele andere activiteiten besproken, zoals de cultuurmarkt en de deelname aan de optocht op zondag. Om aan activiteiten tijdens de Parade deel te nemen moest Podlasie zich aansluiten bij het Cioff, dit werd gerealiseerd en het bestuur van de Parade gaf Podlasie groen licht voor de optocht op Zondag. Er was een open koets geregeld zodat ook de oudere leden mee konden in de optocht.

Natuurlijk is Podlasie tijdens de Parade volop in actie geweest om het Paviljoen in goede conditie te houden. Hoewel het bij elkaar krijgen van de benodigde vrijwilligers een behoorlijke klus was, Marije heeft zelfs nog leerlingen gemobiliseerd om het rooster sluitend te krijgen


29 juli: Bruiloft Patrick en Elzbieta Eindelijk was het dan zover voor Patrick en Elzbieta. 29 juli: Trouwdag. Het koppel zei vandaag “JA� tegen elkaar en het was onze senioren gegund om hun feest luister bij te zetten. Minouk, Amber, Karin en Yvonne, Ruud, Ton, Ton en Johan hadden de eer om het feest kleurrijk te ondersteunen. Dirk had de muziek behoorlijk onder controle terwijl Mieke er een fotoreportage uit wist te slepen. Als regelaar was Marije er bij om te zien of alles volgens afspraak verliep. Aan de reacties te merken werd het behoorlijk gewaardeerd. Onze bijdrage, behalve de Polonez en Wielkopolski: 2 poppen in Poolse klederdracht, een CD, 2 pennen en onze nieuwe folders. Een mooi koppel is het! Leuk om voor op te treden.


Oud en jong papier En intussen wordt er oud papier opgehaald. Kilo’s materiaal worden langs Brunssumse wegen van de weg geplukt en in de daarvoor bestemde vrachtwagen van RD4 gedeponeerd. Tja, en zolang deze actie door kan blijven gaan, blijven de contributies betaalbaar. D’r zouden wat jongere mensen bij mogen komen denk ik. Dat is wel eigen waarneming, maar het 60+ gehalte begint al aardige vormen aan te nemen. Ik niet, Ik bedien de camera en maak af en toe een kiekje. Leuk om te doen en er een verhaaltje onder te zetten. Jongens en meisjes, ga zo door. Oh ja, er staan nu niet alle mensen op de foto. Ook zij worden natuurlijk heel hartelijk bedankt voor vaak al jarenlange werkzaamheden die de clubkas zo goed doet.


23 september: Repeteren met Josine Linssen L1 Mevrouw Josine Linssen was op 25 september op onze repetitie. Ze vroeg ons hoe lang we al bij Podlasie waren en wat we er zo leuk aan vonden. Aan het einde heeft ze natuurlijk meegedanst. Ze deed voor het eerst mee en deed het best goed!


25 september: Optreden voor MFC Gebrook

Zondag 25 september trad de seniorengroep van Podlasie op bij het MFC gebouw in Hoensbroek, voor buurtvereniging Lotbroek. Het feest vond buiten plaats en het was stralend weer. Hein en Koos waren speciaal gekomen om naar ons te kijken. Altijd leuk, wat bekend publiek. Na zangeres Andrea SchÜn, die haar gehele fanclub had meegenomen, waren wij aan de beurt. Nadat we even hadden geposeerd voor wat foto’s, begonnen we met de Wielkopolski. We merkten al snel dat het niet makkelijk was om te dansen op de stenen. In combinatie met het warme weer, zorgde dit voor nogal wat zweetdruppels bij de dansers. Na de Wielkopolski mochten we even wat drinken, waarna we de Kurpiowski dansten. Helaas voor Yvonne was Peter aan het eind even de weg kwijt, waardoor ze alleen achterbleef. Gelukkig zag Peter uiteindelijk zijn fout in, en konden ze nog samen afgaan ;-) Al met al weer een geslaagd optreden van Podlasie.


5 oktober: Junioren bij ‘t Heitje

Het is de week van de opvoeding en organisatie Alcander heeft een Oktoberfest georganiseerd waar andere culturen naar voren komt. Ook waren er organisaties aanwezig, zoals Mondriaan en Xonar, om ouders informatie te geven. Ik schrijf dit stukje niet om Alcander op te hemelen, maar omdat onze kinderen van Podlasie mochten optreden tijdens dit feest. Naast een optreden mochten ze ook nog een korte workshop geven waar kinderen die langs de kant stonden gezellig mee konden doen. Bij het optreden kwamen veel mensen naar buiten om naar de kinderen te kijken en wat vond iedereen het toch leuk! De kinderen hadden de harten van collega’s en ouders gestolen met de mooie dansjes en leuke kostuums. Daarnaast was er ook een workshop. Hier deden niet alleen de kinderen goed mee, maar ook Olaf van de film Frozen deed gezellig mee en wat was dat toch een verrassing! Al met al kunnen we praten over een geslaagde middag waar we hopelijk nieuwe leden aan overhouden.


5 oktober: Generale repetitie JUBILEUM

Deze woensdagavond werden de puntjes op de i gezet. De jeugdgroep, het geluid, de speech van de ceremoniemeester en de voorzitter, de seniorengroep, het koor….. Allemaal moesten ze eraan geloven. De volgorde leek niet altijd logisch, en dat is natuurlijk niet gek als nog niet alles gedaan kan worden. De jeugd zou als eerste komen om zo wat eerder naar huis te kunnen, de repetitie van het koor werd als laatste geplaatst om de muziek de kans te geven alles in orde te krijgen, de sprekers deden hun uiterste best er een mooie presentatie van te maken en ja, soms duurt het wachten wat langer dan gehoopt en verwacht en komen andere verplichtingen in het gedrang. Uiteindelijk is er toch een generale repetitie gepresteerd, eentje volgens het boekje: “Er ging van alles fout, de deelnemers wisten niet waar ze aan toe waren en iedereen was bloednerveus.” Nou ja, een beetje overdreven gelukkig…..


7 oktober: ReĂźnie in de Burcht Jongstleden op 7 oktober was de reĂźnie van Podlasie ter gelegen van ons 40 jarig jubileum. Het was een erg gezellige avond met leden en oud-leden en er werd een menig woordje met elkaar gewisseld na zo'n lange tijd elkaar niet gezien te hebben. Door de logboeken van jaren geleden konden we onze zeer leuke herinneringen even opfrissen van mooie optredens en reisjes. Ook met de beamer werd menige foto aan ons getoond. De avond werd muzikaal opgeluisterd door Rinus Hermsen, wat ook heel leuk was. De reĂźnie werd gehouden in De Burcht. Ook aan de inwendige mens werd gedacht en we werden getrakteerd op overheerlijke hapjes, lekker lekker. Hierbij moeten we zeer zeker niet de commissie acties activiteiten vergeten die deze avond tot in de puntjes goed voorbereid had, waarbij een compliment zeer zeker op zijn plaats is GEWELDIG dankjewel!!! Ook een compliment voor het hele bestuur die met hun lange voorbereiding deze jubileum hebben doen slagen. Al met al een zeer geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is over ..........wie weet met ons 45 jarig jubileum


8 oktober: Receptie voorbereiding


8 oktober: Receptie


8 oktober: Receptie


08 Okt. Receptie


8 oktober: Receptie en Gala avond Woord van de voorzitter Dhr. Karl Wedick Oktober 2016 en dan met name woensdag 5, vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober zijn dagen die bij veel van onze leden nog vers in het geheugen liggen. Heftig wat er allemaal moest gebeuren, onzekerheden met betrekking tot afspraken met tal van instanties. De jubileumcommissieleden die al maanden met de voorbereiding bezig waren. Daarnaast was er ook nog de geheime missie van onze secretaris en voorzitter. Hier waren de werkzaamheden al op een eerder tijdstip gestart en moesten in beslotenheid en in het geheim gevoerd worden. En dan is het zo ver, 8 oktober alle lof voor Mw. Kwiatek, van het Bestuurssecretariaat van de Gemeente Brunssum en Burgemeester Winants en Wethouder Janssen van Cultuur die alle medewerking verleend hebben om van ons jubileum een werkelijk geweldig feest te maken. Jammer dat de eerdere toezeggingen vanuit de Ambassade niet door konden gaan, maar dit zou op een later tijdstip alsnog gaan gebeuren. Wel is Dhr. P. Kobza als afgevaardigde van de Ambassade ons feest komen bezoeken omdat Dhr. Borkowskie terug geroepen was voor overleg naar Polen. >>


08 Okt. Receptie en Gala avond >> Deze was samen met zijn vrouw en kinderen iets te laat maar de reden hiervoor dat er door de drukte geen parkeerplaatsen meer waren en hij verder weg zijn auto moest parkeren. Maar dan start de avond, het podium ziet er geweldig uit, de versiering in de foyer ziet er fleurig uit en de zenuwen gieren bij diverse mensen door het lijf. Wat zijn wij trots als we de jubilarissen in de bloemen mogen zetten en na de toespraak van Burgemeester Winants, Wethouder Hugo Janssen samen met Mw. Kwiatek ook nog bloemen en aan 6 jubilarissen de Erepenning van de Gemeente Brunssum en de Culturele Plaquette uitreikt aan Anke Jasker en Johan Elzinga. De toespraak die we van meerdere mensen te horen kregen geven mij in ieder geval het vertrouwen dat wij een bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid en het plezier voor de bewoners van Brunssum en omgeving. Opgelucht, trots en tevreden mogen wij terug kijken op een geweldig feest, van reĂźnie, receptie, de voorstelling en het optreden van de Band die speelde tot in de kleine uurtjes. Dan is het afkicken, zondag en maandag nog wat opruimen en dan is het weer overgaan naar de werkelijkheid van alledag. Hiermee is het maar weer eens duidelijk geworden, als ieder zijn verantwoordelijkheid neemt, wij grote zaken kunnen realiseren. Dit is nu wel weer duidelijk geworden. Ik wil iedereen, zonder uitzondering, nogmaals van harte bedanken voor zijn of haar de inzet. Jullie waren geweldig!


8 oktober: Receptie en Gala avond TOESPRAAK WETHOUDER HUGO JANSSEN BIJ GELEGENHEID VAN DE UITREIKING VAN 8 GEMEENTELIJKE ONDERSCHEIDINGEN AAN LEDEN VAN DANSEN ZANGVERENIGING PODLASIE, OP ZATERDAG 8 OKTOBER 2016, OM 20.55 UUR, IN DE BRIKKE OAVE. Dames en heren, Jongens en meisjes, Bestuur, leden en vrienden van Podlasie, Mag ik u allen van harte feliciteren met het 40-jarig jubileum van Zang- en Dansvereniging Podlasie. 40 jaar, dames en heren. Waar blijft de tijd? Sommigen van u waren vanaf het allereerste uur bij de vereniging betrokken en zij zullen vanavond ongetwijfeld datzelfde gevoel hebben: waar blijft de tijd?? Podlasie, dames en heren, begon in 1976 als een bescheiden dansgroep. In 40 jaar tijd groeide de vereniging uit tot één van Brunssums meest vermaarde gezelschappen. In de plaats van die ene, kleine dansgroep van vroeger zijn er nu dansgroepen peuters, junioren en senioren, een koor en een orkest. Anno 2016 is Podlasie een springlevende vereniging met een uitstekende naam in binnen- en buitenland. Anno 2016 koestert Brunssum Podlasie als één van de parels in onze rijke schatkist van culturele verenigingen. Dames en heren, Een vereniging is mensenwerk. Dat geldt zeker voor Podlasie. Veel leden zijn intens betrokken bij Podlasie en dat al jarenlang. Onder de leden zijn mensen die al 15 jaar zijn verbonden aan Podlasie. Of 20 jaar. 30 jaar. 35 en zelfs 40 jaar. Het zegt iets over de bindingskracht binnen de vereniging. Wat heel bijzonder is, is dat deze mensen niet alleen zingen of dansen of musiceren. Ze maken zich op tal van terreinen verdienstelijk. Ze zijn bestuurslid, maar ook lid van diverse werkgroepen. Ze zamelen oud papier in. Ze begeleiden groepen. Ze zorgen voor de techniek. Noem maar op. Dat versterkt de indruk dat Podlasie voor velen niet zomaar een lidmaatschap is. Het is een onderdeel van hun wereld, van hun leven. Zij verrijken Podlasie, en Podlasie verrijkt.>>


8 oktober: Receptie en Gala avond


8 oktober: Receptie en Gala avond >> Vanavond, dames en heren, vieren we niet alleen het jubileum van Podlasie, maar ook het jubileum van een aantal leden. Om precies te zijn, hebben we vanavond 14 jubilarissen. Dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Ik wil daarom de eerste zes jubilarissen feliciteren. Zij zijn allen 40 jaar lid. •Monica de Jong Krinninger •Daniëlle v.d. Laarschot Jasker •Anneke Linssen Smeets •Arris Matlega •Luud Matlega •Ilonka Mendel Dan is er een tweede groep jubilarissen. Jubilarissen die zich allemaal op een onderscheidende manier verdienstelijk hebben gemaakt voor Podlasie. Mensen die dankzij hun inzet, betrokkenheid, enthousiasme en liefde voor de Poolse muziek en cultuur een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het huidige Podlasie en het huidige niveau waarop zang en dans wordt gebracht. Deze mensen, dames en heren, verdienen op een avond als deze een bijzondere onderscheiding. Ik heb dan ook de eervolle en prettige taak om vanavond zes Erepenningen van de gemeente Brunssum uit te reiken. Dat doe ik aan de volgende personen: •Dirk Elias: Dirk Elias is 25 jaar lid van Podlasie. Hij is onder meer bestuurslid en werkgroeplid en ondersteunt de activiteiten van de vereniging op uiteenlopende wijzen. Hij is geluidstechnicus, lid van de technische commissie en zamelt oud papier in voor de vereniging. Dirk wordt geroemd als “een drijvende kracht” achter de vereniging. •Marije Erken: Marije Erken is 30 jaar lid van Podlasie. Eigenlijk is dat 32 jaar, want vóór ze officieel lid werd, deed ze al werk voor Podlasie. Zij heeft zich in de afgelopen 30 jaar ingezet als bestuurslid. Zo was ze van 1987 tot 1998 secretaris. Verder is ze verantwoordelijk voor het drukwerk en de begeleiding van de werkgroep muziek. Podlasie is trots op leden als Marije Erkens. •Patricia Mendel: Patricia Mendel is 30 jaar lid van Podlasie. Ze begon als artistiek leidster van de junioren en senioren dansgroepen. Sinds 2002 is ze bestuurslid, geeft ze leiding aan de muziekcommissie, zorgt voor de peutergroep en stuurt de instructrices aan. Via het CIOFF werkt Patricia aan de nationale en internationale bekendheid van Podlasie. Ze is een harde werker, geroemd om haar betrokkenheid. >>


08 Okt. Receptie en Gala avond


8 oktober: Receptie en Gala avond Yvonne Olynietsak: Yvonne Olynietsak was 40 jaar geleden mede-oprichter van Podlasie. Al die tijd is ze lid gebleven. In de eerste twee jaar vervulde ze een bestuursfunctie. Zij is lid van de dansgroep en ook al 40 jaar verantwoordelijk voor de muzikale bewerking van de dansen. Verder ondersteunt Yvonne als muzikant de kindergroep en senioren dansgroep. Ze is een geweldige kracht voor Podlasie. Hein Polman: Hein Polman is 35 jaar lid van Podlasie. Hij is nog steeds actief als koorlid en als lid van de dansgroep. Hein is secretaris en penningmeester geweest, is betrokken bij de technische ondersteuning en zamelt al bijna 20 jaar lang oud papier in voor de vereniging. Hein is een lid waarop de vereniging kan bouwen. Karl Wedick: Karl, de huidige voorzitter, is 35 jaar lid. In die tijd vervulde hij tal van functies. Hij was diverse keren bestuurslid algemene taken en ook bestuurslid van de technische commissie. Karl zamelt oud papier in en was betrokken bij de organisatie van optredens in het buitenland. Alles bij elkaar is hij bijna 30 jaar lang voorzitter geweest van Podlasie, een prestatie die zijn grote betrokkenheid illustreert. >>


08 Okt. Receptie en Gala avond


8 oktober: Receptie en Gala avond >>Dames en heren, Ik ben bijna aan het eind van mijn presentatie gekomen. Bijna, want op mijn lijst staan nog twee jubilarissen. Twee mensen die met reden tot het laatst zijn bewaard. Twee mensen die zelfs binnen een betrokken vereniging als Podlasie opvallen vanwege hun jarenlange inzet en bijzondere verdiensten. Twee mensen die in de afgelopen 40 jaar onvermoeibaar hebben bijgedragen aan een Podlasie dat een onuitwisbare plek in de Brunssumse gemeenschap heeft verworven. Deze twee mensen wil ik vanavond onderscheiden met de Culturele Plaquette van de gemeente Brunssum. Een onderscheiding die we per jaar gemiddeld maar een of twee keer uitreiken. Een onderscheiding voor bijzondere mensen die bijzondere prestaties leveren. De Culturele Plaquettes van vanavond zijn voor Johan Elzinga: Johan Elzinga was mede-oprichter van Podlasie in 1976. Hij is daarmee al 40 jaar lid. Bij de start was hij twee jaar lang voorzitter. Ook daarna bleef hij actief als bestuurslid. Zo was hij een tijdlang secretaris. Sinds 2008 is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor de PR. Hij wordt geroemd als een “drijvende kracht” achter het promoten van Podlasie. Daarnaast is hij al jaren lid van werkgroepen als muziek en techniek. Ook zingt en danst hij nog steeds en is betrokken bij uiteenlopende activiteiten binnen de vereniging, zoals het beheer van de website en het archief. Hij is voor menigeen het gezicht en de ziel van de vereniging. En daarom huldigen we hem vanavond. Anke Jasker-Geertsema: Anke Jasker was, net als Johan, mede-oprichter van Podlasie in 1976. Ook zij is dus al 40 jaar lid. Zij vervulde in die tijd uiteenlopende activiteiten als bestuurslid, van 1978 tot 1996, waaronder tweede penningmeester. Ook zat ze in, onder meer, de kostuumcommissie en ziekencommissie. Ze hielp mee om Podlasie actief te promoten en financieel te ondersteunen – dat laatste door het maken van eigen jam. Ze stelde kosteloos haar privé-bus beschikbaar voor de vereniging. Verder is ze nog steeds actief zingend lid. Haar staat van dienst voor Podlasie is indrukwekkend en inspirerend. En daarom huldigen we haar vanavond.


3 december: Sinterklaasfeest junioren Het is welhaast een goede gewoonte van Sinterklaas om een bezoekje af te leggen bij de juniorengroep van onze vereniging. Dit jaar wist hij ons ook te vinden, al was dat nu niet zo vanzelfsprekend! Voordat Sinterklaas ons gevonden had, was Zwarte Piet er al en vroeg ons of we wisten waar Sinterklaas was. Deze vraag had natuurlijk niet gesteld hoeven worden. Je kon zo zien dat Sinterklaas er nog niet was. Domme Piet, hè? Hij wist ook niet hoe onze groep heet. Zo noemde hij ons “pos latje” en “pol satje”. Gekke Piet! Voordat Zwarte Piet achter de ruit stond hadden de kinderen al een hoop leuke spelletjes gedaan, zoals zaklopen, koekhappen en sjoelen. De ouders en de kinderen deden zich tegoed aan allerlei lekkernijen die al op de tafels klaarstonden toen we aankwamen. We hebben onze longen uit het lijf gezongen en daar was Sinterklaas dan. Kompleet met staf en mijter. ’t Paard had hij niet bij zich. Dat moeten we volgend jaar toch eens vragen waar hij die laat. Van alle kinderen was Sinterklaas goed op de hoogte, maar hij was bijzonder onder de indruk van Femke. Toen het Femke haar beurt was om naar Sinterklaas toe te gaan, vluchtte ze onder de tafel. Ze was nog een beetje bang. We hopen dat ze volgend jaar wel naar Sinterklaas durft. Met de rest van de kinderen lukte het Sinterklaas wel om een goed gesprek te hebben. Natuurlijk ontbrak aan het einde het afscheidsdansje niet en dit werd door Sinterklaas en ook Zwarte Piet erg gewaardeerd. De cadeautjes die de kinderen gekregen hadden mochten worden uitgepakt en onder luid gezang werd Sinterklaas en Zwarte Piet uitgezwaaid. Hebben jullie thuis nog wat in jullie schoentjes gevonden? Laat het mij weten…. Dan zijn er geen stoute kinderen bij Podlasie!


10 december: Optreden koor in Abdij Rolduc Het Podlasiekoor trad op 10 december op in de Abdijkerk van Rolduc bij de kerstmarkt. In verschillende blaadjes is reclame gemaakt om deze voorstelling te komen bekijken, want onze nieuwe dirigent, Pierre Geris, vertolkte zijn eerste concert met ons koor. Achteraf kregen we leuke recensies van passanten die ons hadden beluisterd. Met name dat het met zo weinig mensen lukte om een zo leuk concert te geven. Pierre is zeker geen onbekende in het korencircuit. Na het concert kwam ik een aantal mensen tegen die nog onder Pierre gezongen hebben bij Oranje in Schinveld. Al met al, een mooie gelegenheid voor het koor en Pierre om op de bĂźhne te staan.


11 december: Koor en jr. Kasteel Hoensbroek Toen we er arriveerden moesten we nog een behoorlijke tijd wachten. De Rotarymombers deelden in grote getale borden met patat en varkenslapjes uit aan de minder gefortuneerden. De een na de ander kwam binnen van Podlasie. Jeugdleden, koorleden, begeleiders en dirigent Pierre met vriendin. We waren inmiddels bijna een half uur binnen toen de jongeren zich konden opstellen. Wat een verdriet! De muziekinstallatie van het Kasteel functioneerde niet zoals men van hem gewend was. Gelukkig zijn onze jongens van de techniek altijd dichtbij en kon met eigen middelen de benodigde dansmuziek worden opgestart en de dansen van de jongeren beginnen. Grote hilariteit toen de richting van de dansertjes een andere opging als het hen was aangeleerd. Een van de leuke aspecten van de jongerengroep, een waar we veelal leuke reacties op krijgen. Het koor pakte stevig uit met een flink repertoire aan traditionele en kerstliedjes. De hoeveelheid ging het absorptievermogen van de toehoorders te boven, zodat er besloten werd de voorstelling ietwat in te korten. Met een redelijk goed gevoel slaagde Podlasie er weer in om een leuk programma neer te zetten.

De sfeer was er prima!


17 december: “Wokrepetitie” senioren De seniorendansgroep kon niet repeteren op 17 december. Daarom besloten men te gaan wokken bij Chinees “De Lange Muur” in Treebeek.