Jaarboek 2015

Page 1


INHOUDSOPGAVE Jubilarissen 1. 03-01-2015 Nieuwjaarsbingo 2. 11-01-2015 Optreden Wosp t.b.v. Poolse kinderen 3. 15-03-2015 Ledenvergadering 4. 22-03-2015 Optreden Korendag Brunssum 5. 09-05-2015 Optreden 3 mei viering 6. 27-06-2015 Optreden Hamboskliniek 7. 04-07-2015 Afsluiting Seizoen 8. 12-07-2015 Optreden Open Podium Corneliusmarkt 9. 19-09-2015 Optreden Speeltuin Klaver 4 10. 10-10-2015 Vriendjes-/ vriendinnetjesdag 11. 17-10-2016 Open dag kindergroep 12. 14-11-2015 Optreden Listopad贸wka 13. 13-12-2015 Optreden Hamboskliniek 14. 16-12-2015 Optreden K.B.O. 15. 19-12-2015 Kerstoptreden 16. 30-12-2015 Oliebollenconcert


Jub 5 JAAR

Mieke Elzinga-Swinkels 10 JAAR

Hetty Mom 15 JAAR

Amber Meesen Rob Kattenberg 20 JAAR

Karin Appelhof-Bijl


03 jan: Nieuwjaarskienen “Eindelijk was het dan zover…” door Henk Aldewereld Brunssum, 3 januari 2015 Eindelijk was het dan zover. Waar ik me al een héél jaar op verheugd had, die tijd was nú aangebroken! Zaterdagmiddag 14.00 uur in het Poolse Huis. Ik moet zeggen het was een gezellige boel, de hapjes, de drankjes en dan het “spel” waarop ik me al een héél jaar verheugd had! “KIENEN”. Er heerste een doodse stilte in de zaal, wat voor mij erg moeilijk was. Ik kreeg steeds te horen ”sst, sst, anders horen we de nummers niet”. Na de derde nummerafroep was ik de tel al kwijt. De buren hielpen mij, dáár, dáár, moet je dat dopje op leggen! Dus zij hadden dubbel werk, mijn kaart en hun eigen kaart bij houden. Het spel duurde ongeveer tot 17.00 uur. De jeugd ging geloof ik met de meeste prijzen weg, maar ik moet zeggen het was leuk en gezellig. Maar voor mij één nadeel! ’s Avonds in bed ging het nog door mijn hoofd: “21, 7, 12, 18, 24, 36, 90”. Met vriendelijk groet Henk Aldewereld. (Ik kijk alweer uit naar het volgende Kienfeest.)


11 jan: Jeugd treedt op voor WOSP

WOSP Brunssum 11-1-2015 door Urszula Bielecka

Op zondag 11-01-2015 was het eerste optreden van onze kinderdansgroep in 2015. Dat was tijdens de Poolse actie “WOSP” in Brunssum. De kinderen hebben goed gedanst en het Poolse publiek heeft ook mee gezongen. Dat was een hele leuke zondag. Dank je wel kinderen ;) WOSP, vrij vertaald “Groot Orkest van Kerst Liefdadigheid”, werd in 1993 opgericht door Jerzy Owsiak, Lidia Niedźwiedzka - Owsiak, Bohdan Maruszewski en Piotr Burczyński. De belangrijkste doelstelling is "bescherming van de gezondheid en het redden van levens van kinderen door het leveren van medische apparatuur aan openbare ziekenhuizen" (volgens de akte van oprichting).


13 mrt: Moeder en zoon? Moeder en zoon dansen samen, kan dat?

door Johan Elzinga Hoensbroek 13-3-2015 Of het toeval is? Zomaar een repetitie van de seniorendansgroep op vrijdagavond in Adelante. In de Burcht kunnen we niet terecht omdat er door het FNV belastingpapieren voor hun leden worden ingevuld. Gelukkig heeft Ton Grendel nog goede contacten met z'n voormalige werkgever en mogen we de zaal gebruiken als oefenruimte. Rens Cornelussen, je weet wel, de partner van Amber Meesen, had toevallig een instrument bij zich waarmee hij foto's kan maken en wat schetst onze verbazing? Een moeder-kind activiteit. Wat schier onmogelijk leek werd voor de lens van Rens afgedaan als een positieve ontwikkeling met geweldige potentie voor Podlasie's toekomst. We hopen deze taferelen nog vaak te mogen meemaken!

We zijn trots op jullie!


15 mrt: Ledenvergadering Jubilarissen

't Was vandaag op de jaarvergadering dat er aandacht geschonken werd aan de mensen die al een behoorlijke tijd in ons midden verblijven. Karl Wedick, onze voorzitter, maar ook Patricia Mendel, namen de taak om hen te feliciteren graag op zich, zoals op de foto's duidelijk te zien is. Een enkeling kon helaas niet aanwezig zijn, maar voor nalevering van de bij het jubileumjaar horende geschenk wordt hen alsnog overhandigd. Mieke, Rob, Karin, Hetty en Amber van harte proficiat! Irene en Anke zijn dit jaar geen jubilaris. Zij worden hier bedankt voor hun jarenlange inzet voor de commissie "Lief en Leed".


22 mrt: Korendag concert Korendag d'r Brikke-Oave

door Johan Elzinga, Brunssum 22 maart 2015 Flink stevig geoefend, dat wel. En niet zomaar even. Er moest worden vergaderd, zaalwachten aangesteld, maar ook de zaal, het podium, de banners moesten weer overeind gezet worden. Het programma gemaakt , geoefend, beschreven en voorgedragen. Tenslotte de pepiter, de steun en het orgel, de bekabeling, de opkomst, de afgang, jaja, een voorstelling van Podlasie gaat niet over een nacht ijs. Dat de kostuums al aan waren, kwam ook niet vanzelf. Roos en haar hele gezin stonden weer tijdig paraat om het hele koor van de goede kostuums te voorzien en tenslotte vergeten we Koos niet, die als alles weer is afgelopen, de bevuilde kostuums weer een fris uiterlijk geeft voor een volgende uitdaging.

Zdzisia wist ons weer op haar weergaloze wijze te begeleiden en maakte er op die manier een feestje voor ons en het publiek van. Haar klus is nu bij ons geklaard en na zo'n 13 jaar trouwe dienst zullen we nog vaak aan haar markante verschijning terugdenken. Zdzisia, ook namens de redactie van deze Nieuwsbrief: Hartelijk bedankt voor zoveel mooie jaren die we met je beleefd hebben. Voor de toekomst wensen we je alle goeds.


22 mrt: Korendag concert


22 mrt: Korendag concert


25 mrt: Afscheid Zdzisia Nowak, dirigent Zdzisia op haar best Afscheid Zdzisia Nowak Brunssum 25 maart 2015 Op 25 maart is het de laatste repetitie waarop Zdzisia het koor dirigeerde. De aanwezigheid van onze voorzitter maakte het Zdzisia duidelijk dat er een officieel tintje aan deze afscheidsrepetitie zou worden gegeven. En inderdaad, Karl vertelde nog eens dat de samenwerking helaas om economische redenen niet kon worden voortgezet. Aan samenwerking en artisticiteit heeft het nooit gelegen. Omdat Zdzisia al had aangegeven geen prijs te stellen op een officieel dankjewel, rekte ze de repetitie om Karl geen gelegenheid te geven aan zijn speech te beginnen. Alle oude nummers werden uit de kast gehaald en moesten gerepeteerd. 't Is uiteindelijk toch gelukt om Zdzisia te bedanken voor de inzet van afgelopen 13 jaar. Met een traantje links en rechts werd Zdzisia bedankt, nadat het STO LAT uit volle en welgemeende borst voor haar had geklonken.


1 apr: Welkom muzikaal leider Rinus Hermsen Welkom Rinus Hermsen door Johan Elzinga 26 maart 2015 Het koor heet de nieuwe muzikaal leider Rinus Hermsen van harte welkom. Op de site van Rinus is informatie over zijn muzikale activiteiten te vinden en zo te zien heeft hij al menig jaartje ervaring met de noten, de balken en de instrumenten. We hopen dat hij zich snel kan inwerken bij het koor.

Biografie Rinus Hermsen is een fulltime muzikant met ruim 35 jaar ervaring. Hij leeft van en voor de muziek en weet door zijn ervaring als geen ander aan te voelen wat het publiek wil horen. MUZIEK op Maat. Desgewenst is Rinus Hermsen of duo “2 on tour“ ook te boeken met een zangeres. De duo-samenstelling met zangeres is ook geschikt voor de muzikale omlijsting van ceremonies en diner dansants. In beide samenstellingen wordt de muziek geheel op uw gelegenheid en op het aanwezige publiek aangepast. Rinus Hermsen is inzetbaar van feesttent tot verzorgingstehuis en van bedrijfsfeest tot 50 jarige bruiloft. Rinus Hermsen Live Entertainment is tevens Uw adres voor Accordeon en Keyboardlessen.


9 mei: 3e Mei viering (Maj贸wka) Feestavond ter gelegenheid van de 3e-meiviering in het Poolse Huis Brunssum 9 mei 2015 door Hein Polman, fotografie: Rilana van de Brand en Castor Tillemans (via Facebook) Optreden Podlasie op zaterdag 9 mei 2015 vanwege de 3e mei viering (Maj贸wka) in Polen De voorzitter opent om 19.00 uur de offici毛le feestavond met het excuus van de Poolse ambassade omdat niemand aanwezig kan zijn omdat er op 10 mei verkiezingen In Polen zijn waardoor de ambassade extra veel werk heeft. Als eerste treedt de kindergroep van Podlasie op met hun altijd weer mooie dansen die ook nu weer het publiek vertederen, het is ook niet niks dat kinderen van 2 -3 jaar en ouder hun dansen te zien doen in die prachtige kostuums en dan hun liedjes duidelijk horen zingen.


9 mei: 3e Mei viering (Maj贸wka) Aan de dansleiding is te zien dat er ook aan de toekomst wordt gewerkt, want Karin Is duidelijk in verwachting. Vervolgens brengt Malva, begeleid door een pianist, heel verdienstelijk een aantal liederen ten gehore en blijkt dat de groep nog steeds enthousiast zingt. Dan is het de beurt aan het koor van Podlasie er worden 3 liederen gezongen onder leiding van de nieuwe dirigent Rinus Hermsen. Door zijn muzikale ondersteuning wordt het koor geprikkeld om alles uit de kast te halen en na zo'n korte repetitie periode met Rinus klonken de liederen prachtig. Het koor hoopt dan ook Rinus lang onze dirigent zal blijven. Tot slot wordt met de hele zaal Rota gezongen onder leiding van onze nieuwe dirigent. Jammer dat er tijdens het offici毛le programma zo weinig mensen van Poolse afkomst aanwezig waren.


9 mei: 3e Mei viering (betekenis) Tekst: http://www.polenvoornederlanders.nl/?page_id=12975 Wordt gevierd om de verjaardag van het van het aannemen van de “grondwet van de 3de mei” (van het Pools-Litouwse Gemenebest, opgericht in 1791) te herdenken. Het was de eerste moderne grondwet van Europa en de tweede in de wereld, na de Amerikaanse. Het was een belangrijk resultaat van de denkers tijdens de Poolse Verlichting en ontworpen tot hervorming en gezond making van het politieke systeem, maar kwam te laat om de ineenstorting van de Poolse staat te voorkomen. Na de drie Poolse delingen (1791, 1793 en 1795) hield de staat Polen zelfs formeel op te bestaan! Mazurek 3 Maja – historisch lied ter ere van de Grondwet van 3 mei Toen Polen haar onafhankelijkheid herkreeg, (1919) werd de 3 de mei de feestdag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze feesten door de Duitsers verboden en in de Volksrepubliek Polen (in 1951) zelfs officieel afgeschaft en verboden, omdat de feesten een platform boden voor anticommunistische, voor antiregerings protesten en ook voor demonstraties. Sinds de 6de april 1990 wordt de 3de mei dag opnieuw gevierd als een officiële feestdag en is het ook wettelijk een vrije dag in Polen. Er worden dan officiële herdenkingen gehouden op het Kasteelplein bij het Koninklijk Kasteel. Het gaat dan om een militaire parade. Maar de 3de mei is vooral een heel vrolijke dag. In heel het land worden er voorjaars evenementen, concerten en familie picknicks gehouden. In de straten van de Poolse hoofdstad wordt door een groot aantal mensen de optocht gehouden met als motto: “Van de grondwet der 3de mei naar de Europese Unie”.


27 jun: Jeugd in Hamboskliniek Kerkrade

Kerkrade 27 juni 2015 door Marije Erken De kinderen van de kindergroep van Podlasie openden het programma van het zomerfeest in de Hamboskliniek. Helaas bleek het opgebouwde podium te klein om te dansen en kozen we voor de houten vloer. Het publiek zat aan twee kanten, de dansleiding loste dit op door afwisselend de ene en de andere kant als voorkant te gebruiken. Onze kindergroep bestond uit 9 kinderen, waarvan er 8 gedanst hebben. Het optreden werd door de aanwezige ouderen met enthousiasme ontvangen. Minouk en Karin, de dansleiding van de jeugd, hebben er met de groep een goede presentatie gegeven. We mogen volgend jaar terugkomen. Na ons optreden nam een paaldanseres de show van ons over, daarna stond ook de Nederlandse groep Foekepot op het programma.


27 jun: Jeugd in Hamboskliniek Kerkrade


4 jul: Seizoen barbecue de Burcht Barbecue in de Burcht Brunssum 4 juli 2015 door Dirk Elias Het was een zeer geslaagde en gezellige barbecue met een goede opkomst. Dit keer werd de barbecue gehouden in De Burcht, bij Linda en Soly. Omdat het lekker warm weer was werd er flink met water gegooid en dat hebben sommige van ons geweten. Ook leuk was, dat de familie Lee met kinderen op de barbecue aanwezig waren. Het was wederom weer een geslaagde middag. Bij deze wil ik Linda en Soly nog bedanken voor het behulpzaam zijn en de gezellige middag die we hebben gehad in De Burcht. Verder wens ik iedereen een prettige vakantie toe .


12 jul: Open Podium Corneliusmarkt Heerlerheide 12 juli 2015 door Mieke Elzinga Vandaag is het laatste optreden vóór de zomervakantie 2015. De kindergroep en de seniorendansgroep hebben gedanst op de "Open Podiumdagen" in Heerlerheide. 's Ochtends en op het moment van vertrek vielen er nog enkele druppels, maar tijdens het optreden was het droog en gelukkig niet zo heet. Het was gezellig druk op het Corneliusplein. Toen we aankwamen zong de 14-jarige Lynsday Römkens de sterren van de hemel. Het publiek genoot van de optredens van Podlasie, waarbij de kindjes toch altijd weer de show stelen, en terecht. Karin en Minouk kunnen trots zijn! Ook de dansen van de seniorengroep en de meidendans werden onder luid applaus van het publiek gewaardeerd. Zo, en nu vakantie…. Geniet ervan allemaal enne we zien elkaar weer in september.


19 sep: Jeugd in Klavertje 4 Optreden Speeltuin Klavertje vier Brunssum 19 september 2015 door Johan Elzinga De jeugdgroep van Podlasie heeft op 19 september opgetreden in de speeltuin van Brunssum Noord. Het seizoen 2015 werd afgesloten met drankjes, hapjes en activiteiten. De voorstelling van Podlasie was daar een van. Vermeldenswaardig is, dat er een aantal van de aanwezige jongens en meisjes meededen onze fraai uitgedoste jeugdleden. Ons op een na jongste lid (Eline Elzinga) deed hier zowaar haar eerste danspasjes bij Podlasie. Of daar nog meer van te verwachten valt?


10 okt: Vriendjesdag Pools Huis Jeugd nodigt uit‌. Zaterdag 10 oktober 2015 door Johan Elzinga De jongste leden mochten vandaag hun beste vriendjes en vriendinnetjes meenemen naar de repetitie. De opkomst was overweldigend en de dansleiding heeft al laten weten dat er nog best wel eens een kan worden georganiseerd. Voor enkelen waren de eerste pasjes een uitdaging om volgende week, wanneer de open dag wordt gehouden het nog eens te proberen. De grabbelton aan het einde werd ook bijzonder op prijs gesteld. Wie de jeugd heeft‌.. (klik op de foto om de rest van de reportage te zien)


17 okt: Open dag jeugd Pools Huis Open dag Op zaterdag 17 oktober is het dan de beurt aan alle andere kinderen om te komen kijken en of mee te doen op de open dag, samen met de jongste deelnemers. Kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen, schoolkameraadjes, iedereen is welkom, maar pas op: ’t is leuker dan je denkt!


14 nov: Listopadówka Pools Huis door Folkert Elzinga Het was voor mij als buitenstaander een positieve openbaring, dat er naast Hollanders ook nog andere Europeanen zijn die belangrijke data voor hun volk steeds weer blijven herdenken. Ik heb begrepen uit de woorden van de voorzitter, die deze avond officieel opende, dat dit de 97e viering van de Onafhankelijkheid van Polen was. Ook, dat dit de laatste herdenking onder leiding van de ZKTP zou worden. De avond werd geopend met een optreden van het koor Malwa welke een aantal liederen ten gehore bracht. Ik voelde, dat de koorleden meenden wat ze zongen en dat ze er plezier in hadden; tenminste, dat straalden ze uit. Ook werd er nog door één van de dames een solo gezongen, die goed werd ontvangen. Podlasie vervolgde het programma met een mooie choreografie (Wielkopolski), waarbij duidelijk werd, dat het een voorrecht is als je deze Poolse cultuur zo kunt uitbeelden.


14 nov: Listopad贸wka Pools Huis Hierna ging het koor aan de gang. Zij brachten drie liederen ten gehore, waarbij het voor mij prettig was, dat Marije Erken vooraf tekst en uitleg gaf over de inhoud van de liederen. Hierdoor kon ik toch een klein beetje de sfeer van de liederen plaatsen. De dansgroep bracht vervolgens de Kurpiowski, waarbij de dames en heren zich lekker konden uitleven en dit dan ook deden Het offici毛le gedeelte werd afgesloten door het koor en alle aanwezigen in de zaal die als vanouds meezongen met het alom bekende lied Rota. Het culturele gedeelte van de avond afgesloten en werd er overgegaan naar het niet minder belangrijke gedeelte, n.l. de viering van deze Onafhankelijkheidsdag.


4 dec: Zwarte Piet repeteert Zwarte Piet Brunssum 4 december door Johan Elzinga, foto’s Rianne Kuiken Zwarte Piet liet zich op de repetitie van de seniorengroep zien op 4 december. Ineens waren ze er. Niemand had het verwacht, maar ze konden ons vertellen dat we op de goede weg zijn om er volgend jaar een prima jaar van te maken. De danskwaliteiten van de Pieten bestonden vooral uit slappe lach en verwarrende pasjes. De lol was er niet minder om.


5 dec: Sinterklaas bij junioren Brunssum 5 december 2015 door Dirk Elias Sinterklaas 2015, Het was weer zover Sint en Piet waren weer op bezoek bij de kindergroep van Podlasie. Sint en Piet hadden dit jaar voor een verrassing gezorgd , de kinderen moesten dit keer een schoentje maken , cadeautjes in pakken en deze in de schoorsteen gooien van het grote huis. Daarmee konden de kinderen hun “Zwarte Pietendiploma� halen en natuurlijk zijn alle kinderen daarvoor ruimschoots geslaagd! Na dit gedaan te hebben werd er voor Sint en Piet gedanst en werd ieder kind bij de Sint geroepen, na natuurlijk aan de Sint te vertellen dat ze het hele jaar lief waren geweest, om een cadeautje in ontvangst te nemen. Nadat ze afscheid genomen hadden van Sint en Piet mochten de kinderen de cadeautjes uitpakken, en dat deden ze met veel plezier! Het was weer een gezellige Sinterklaasviering, Sint en Piet harstikke bedankt dat jullie weer langs zijn gekomen.


12 dec: Kerststukjesproductie Kerststukjes maken? Brunssum 12 december 2015 Voorbereidingen treffen om het Kerstconcert zo goed mogelijk voor de dag te laten komen gaat niet zomaar en al zeker niet vanzelf. Klik op de foto’s om de hele reportage te bekijken en zo een indruk op te doen van de activiteiten van deze gelijkluidende commissie. De sfeer en de resultaten mogen er zijn. Goed gedaan leden en medewerkers van de Kerststukjesfabricagecommissie! Er is goede hoop dat de leden voor volgend jaar, wanneer er Parade is en ons 40-jarige jubileum het enthousiasme en het aantal helpende handen in overeenstemming zullen zijn met de omvang van deze activiteiten.


13 dec: Jeugd en koor Hamboskliniek Kerkrade 13 december 2015 door Johan Elzinga Optreden in de Hamboskliniek is altijd een feestje. De bewoners zitten geëngageerd te luisteren en kijken naar wat we allemaal voor ze in petto hebben. Zo was er dit jaar de meneer die in tranen uitbarstte bij het horen van een lied. En dat was bepaald niet omdat we er niets van terecht brachten! Het koor bracht een 9-tal liederen en na een korte pauze ging de jeugd door met haar aandeel. Toen uiteindelijk de Nuty kaart uit de Kaszuby streek was gearriveerd, kon het hele programma gebracht worden. Dat was ook meteen de volgorde in het programma. Zoals Marjan Grendel op Facebook terecht opmerkte: “Het koor was goed, maar de kleintjes steelden de show”. Als koorlid voorwaar een groot compliment! Zelfs de dochter en kleinkinderen van onze secretaris waren gekomen. Een van de leuke dingen van de Hamboskliniek is, dat je als artiest in de watten gelegd wordt. De jeugd werd, voordat ze aan de beurt waren getrakteerd op kleine versnaperingen en de vellen papier en kleurpotloden lagen al voor ze klaar. Een drankje (voor de groteren een kop koffie) werd ook nog geserveerd. Een plezier om er op te treden en een plezier om er te zijn!


13 dec: Jeugd en koor Hamboskliniek


13 dec: Jeugd en koor Hamboskliniek


16 dec: Jeugd en koor KBO Oirsbeek

Kerstviering KBO door Mathieu Scheepers, Secretaris KBO afdeling Oirsbeek Op 16 december jl. sloot de KBO Oirsbeek haar activiteiten voor het jaar 2015 traditioneel af met de kerstviering. Naast de viering van het 25 jarig jubileum was dit een hoogtepunt van dit jaar. De zaal van CafĂŠ In de Vrie was sfeervol ingericht. De middag werd opgeluisterd door het Poolse koor Podlasie uit Brunssum. Dit koor bracht een aantal mooie Poolse kerstliederen om prachtig ten gehore. Een dansgroepje van deze vereniging, gevormd door kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar, voerden enkele Poolse dansjes op. Deze kinderen stalen niet alleen de show, maar ook de harten van de aanwezigen.


19 dec: Kerstconcert Podlasie

Brunssum, 19 december 2015 door Karl Wedick Op 19 december 2015 was het Poolse huis tot de laatste plaats bezet voor onze kerstviering. Een gezellige start met koffie en koek en daarna een sfeervol programma met optredens van de kindergroep, senioren en het koor die zorgden dat de kerstsfeer er goed in zat. De reactie uit het talrijke publiek waren lovend en wij mochten dan ook veel positieve reacties na de uitvoering in ontvangst nemen. Door een foutje in de agenda van onze muzikale leider Rinus Hermsen, hij zou de verdere avond de muziek verzorgen, maar moest na het officiĂŤle gedeelte een ander optreden gaan verzorgen. Hij had wel gezorgd voor een prima vervanger en zo kon er toch gedanst op en genoten worden van bekende slagers. Ik denk dat iedereen van een gezellige en sfeervolle avond heeft genoten en dat een dankjewel aan alle medewerkers van de avond op zijn plaats is. Bedankt voor jullie inzet om er weer een fijne Kerstviering van te maken.


19 dec: Kerstconcert Podlasie


30 dec: Oliebollenconcert Brikke-Oave

Brunssum 30 december 2015 door Johan Elzinga ’t Begon natuurlijk met de aanvraag. Of we mee wilden doen met het Oliebollenconcert. Datums worden vergeleken en het koor, de junioren en de senioren gepolst of e.e.a. mogelijk zou zijn. ’t Was het jaar van de mijnen, reden om Podlasie, als Poolse dans en zangvereniging uit te nodigen. Er zijn immers contingenten Poolse arbeiders naar Brunssum en omstreken gekomen om hier in de mijnen te werken. De datums klopten en er kon geoefend worden. Een volledige samenwerking met speciaal zangrepertoire, alsmede een gezamenlijke voorstelling met de senioren zat er niet in. Voor de rest was het een fijn en afwisselend programma om het thema “Mijnen”. Ik kan het weten, ik was er de hele generale repetitie op de 28e aanwezig bij. Tijdens de voorstelling moest Podlasie in de kleedkamer blijven, alwaar we werden opgehaald als er een prestatie verlangd werd. De jeugd was als eerste aan de beurt. Het koor en de senioren kwamen wat later. Te horen naar de commentaren van enkelen die namens ons in de zaal zaten zijn we er behoorlijk op vooruit gegaan. Reden om de ingeslagen weg te blijven vervolgen. De foto is van Minouk en genomen in de kleedkamer van de Brikke-Oave


30 dec: Oliebollenconcert Brikke-Oave


Nog nagekomen of (bijna) gedaan‌

nagekomen bericht

Kerstviering Oirsbeek 16 december 2015 Onze kerstviering was weer een mooie en sfeervolle middag. Dit was de laatste KBO activiteit van het jaar 2015, in de in kerstsfeer aangeklede zaal van cafĂŠ In de Vrie. Na de opening en een voorwoord volgde het optreden van de Poolse zanggroep Podlasie uit Brunssum in originele Poolse kerstklederdracht, zij zorgden voor een prachtige muzikale omlijsting, door het zingen van verschillende Poolse kerstliederen. Door enkele bestuursleden werd: Het geboorteverhaal van Jezus, het verhaal: De nar en de ster, en een gedicht in het Limburgs (As leeve Heer) voorgedragen. Na de pauze met kerstbrood en koffie, hield pastoor Houben zijn kersttoespraak. Een kleurige Poolse dansgroep van kinderen zorgden voor een leuke verassing door hun optreden. Als afsluiting zong het Poolse koor samen met alle aanwezigen Cicha noc: Stille Nacht, Heilige Nacht, een couplet in het Nederlands. Met een laatste gezellige koffiepauze met heerlijke roomboterbanketstaaf was de kerstviering 2015 ten einde.

Deze tekening is gemaakt door een van onze juniorleden. Zoals je kunt zien is het een kasteel met heel hoge muren. Daar kom je niet zomaar overheen. De mensen die erachter wonen voelen zich ook heel veilig. Goed gedaan!


Nog nagekomen of (bijna) gedaan‌ Aankondiging jubileumjaar


Nog nagekomen of (bijna) gedaan… Lotenverkoop “Grote clubactie” gestart Brunssum 18 september door Johan Elzinga

Op de repetitieavond van vrijdag 18 september heeft Dirk de eerste loten aan de leden overhandigd die meedoen aan de “Grote Club Actie”. Vanaf 19 september mogen deze verkocht gaan worden. De doelstelling van deze loterij is: Verkoop loten om de clubkas te spekken! De loten worden verkocht voor € 3,=per stuk. Daarvan ontvangt Podlasie € 2,40 per lot. Dus doe je best en verkoop zoveel mogelijk loten!!!

Nieuwe flyers in de maak

(dit zijn nog concepten)


Nog nagekomen of (bijna) gedaan… Mister Polska bijna op bezoek, bijna tv opname… Een geweldige uitdaging, dacht Patricia, ingaan op de uitnodiging van rapper “Mister Polska” om video opnames te maken voor een nieuw uit te brengen videoclip. Deze zou gebruikt worden om het kennelijke verlangen van mister Polska om Poolse folklore te kennen uit te beelden. Laat mister Polska op de opnamedag, donderdag 1 oktober jl. van z’n paard vallen en z’n pols en stuitje bezeerd hebben. Er zou een vervolg komen en, als we Patricia mogen geloven, zal dit op een vrijdagavond, dus een oefenavond gaan gebeuren. Nu maar hopen dat niemand mister Polska over het paard tilt….

Worldfestival Parade Brunssum

(van de website van de Parade)

Het aftellen naar Worldfestival Parade Brunssum is begonnen. Het festival vindt in 2016 plaats van donderdag 14 tot en met woensdag 20 juli. Dan komen zo’n twintig folkloregroepen uit de hele wereld hier om het publiek kennis te laten maken met dans, muziek en cultuur uit hun land. Naast de traditionele folklore zoekt de organisatie deze editie ook de synergie op met moderne vormen van dans en muziek. Dit zorgt voor een afwisselend programma met verrassende voorstellingen. Dreaming & dancing De Parade staat in 2016 in het teken van ‘dreaming & dancing’. Een breed thema dat iedereen zal aanspreken. Want wie droomt nu niet van een betere wereld, meer begrip en respect voor elkaar of gewoon van een mooie toekomst voor zichzelf? Tijdens de Parade mag het allemaal. Daarom zullen veel activiteiten en voorstellingen in meer of mindere mate invulling geven aan dit thema.

Er wordt weer wat verwacht van ons. Maak alvast wat plaats in je agenda! Vanaf 1 januari 2016 zijn we lid van de