Issuu on Google+

Journal 10 – Jarryd Apap 640102

Project: Oval Pavilion Redevelopment Description: New Change Rooms and Function Space Principal consultant: COX Architecture Project Manager: Emily Dixon Principal Contractor: Kane Constructions

On the left here is the existing structure of the old pavilion building that will be incorporated into the new design.

This image shows the major framework that has been constructed, most of the actual frame would have been made offsite so it would have been quite a fast construction process, probably only a few days. The Rio bars shown on the bottom right are to add tension to the concrete that will be poured there.


This is a timber tongue-and-groove wall, where the timber joins nicely to itself and has a nice dark finish. At the bottom of this image we can see an opening in the wall, it will become a gas fireplace which can be viewed from both the inside and out. This is purely aesthetic, for it

would be quite inefficient for a fireplace to be emitting heat through the glass outside for no reason.

It is difficult to see, but this building has steel beams supporting the roof, and timber columns supporting these beams. Of course it would not quite be as strong, but the timber looked nicer, so timber was chosen. At the moment the steel beams are being supported by rods, until the right bolts arrive to join them.

Clearly shown in this image, timber infill is being used to support the cladding for later on. There is also a box gutter at the edge of the roof, located in the top middle of this image.


This is the retaining wall being used to support the structure and prevent earth and water entering it. Soldier beams are being used to keep the wall propped up. There is also a system for drainage, so that all water collects in the pipe at the bottom of this wall and is transported to a lower section of the building where it is collected.

This top drawing was of a box gutter, showing the flashing and the plywood that holds it in place, it also shows a drip. The second drawing was of a ceiling to wall join, showing the use of a Z-Purlin.


This top drawing is of a window, it shows the brickwork and the fall that acts as a drainage system at the sill. The middle drawing is of concrete block work, with render, flashing and a weephole evident. The bottom drawing is of a lintel, where concrete, with rio bars run horizontal through it, is located inside a concrete brick.

The two drawings at the top here are very similar and both show a parapet. C-Section purlins are used in both as well as a threaded rod and a plasterboard ceiling. However the one on the right shows a window.

References:


I’m pretty sure it was Frank Lobosco but I might be wrong, but if not this is a reference to the man that gave us information about the pavilion site. Other students in Warwick Mihaly’s tute for their information on the different section details.


Journal 10