__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

IN

John van der Sanden & Jan Vriends

HET groots HELMONDS puzzel lee

s speel en knutsel

VAKANTIE BOEK

VOOR THUIS OF OP REIS OF OP DE CAMPING OF ANDERS. OF ANDERS WA?


COLOFON Redactie en teksten: John van der Sanden en Jan Vriends Vormgeving: Vrijwerkers Druk: Gewadrupo Met medewerking van: Tahné Kleijn, Titia van Krieken, Rob Bouwman, Luc de Graaf, Gerard van Hal, Stefan Nieuwenhuis, Hans Vermeeren (eindredactie). Met bijdragen van: Lava Hijzelaar, Ingeborg Vriends, Peter van der Els, Bert Kuijpers, Geert Leenders, Loek van Poppel, William Verkoelen, Robin Verlijsdonk. Maarten van der Zanden. Met dank aan: Nicole Vereijken, Elle van Veghel, Inge Nooten, familie Van der Sanden, Hans van Gennep, Puck Geven, Sam Damen en ome Gerrit voor het testen van de bouwplaat. Het Helmonds Vakantieboek is gemaakt met financiële steun van de gemeente Helmond en Provincie Noord-Brabant.

Het Helmonds Vakantieboek ISBN/EAN: 978-90-812693-3-9 1e druk, juni 2020 Inhoud © John van der Sanden en Jan Vriends Alle rechten voorbehouden, inclusief het recht van reproductie in zijn geheel of in gedeelten, in welke vorm dan ook.

2 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


TOELICHTING VAN DE MAKERS Een kleine selectie van 26 pagina’s uit Het Helmonds Vakantieboek. In totaal is het boek 152 pagina’s dik met erin opgenomen 6 katernen met voorgeperforeerde vellen voor een kwartetspel met 64 kaarten en een memoriespel met 76 kaarten. Alle puzzels, kruiswoordraadsels, dot-to-dot tekeningen, verhalen, foto’s en knutselpagina’s zijn speciaal voor het Helmonds vakantieboek gemaakt en aan Helmond gerelateerd. John van der Sanden en Jan Vriends zijn de makers en bedenkers van dit boek. Diverse creatieven, waaronder stadskunstenaar Tahné Kleijn, componiste Titia van Krieken, schrijvers Luc de Graaf en Hans Vermeeren, muzikant Geert Leenders, Helmond Sport supporter William Verkoelen, fotograaf Gerard van Hal en tekentalenten Lava Hijzelaar en Rob Bouwman hebben een originele bijdrage geleverd. En er staat ook nog “Het Verhaal van de Stad” in, een vlotgeschreven, beknopte geschiedenis van Helmond in 7 delen die eindigt met een heuse quiz en een prachtige bouwplaat van station Helmond Centraal in 1900. Kortom: 152 pagina’s Helmondse pret voor het hele gezin. En nog leerzaam ook. Veel voorpret, John en Jan

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 3


Engels Hello! My name is Twan and I am from Helmond. Helloo maai neem iz twan end ai em from helmunt. Frans Salut! Je m’appelle Twan et je suis de Helmond. Saaluut! Zju mappel twan zje swie du elmont. Spaans Hola mi nombre es Twan y soy de Helmond. Oola mie nombre es twan ie soi de gelmont. Italiaans Ciao mi chiamo Twan e vengo da helmond. Tsjiau mie kiamoo twan ee vengoo da helmonde.
 Fries Hoi my namme is Twan en ik bin fan Helmond. Hoi mie namme ies twan en ik bien fan helmont. Portugees Olá meu nome é Twan eu sou de Helmond. Oola meu noome ee twan eu soij dee helmondsji.

HALLO DAAR! “Hallo! Ik ben … en ik kom uit Helmond!” Ja, daar sta je dan. Met je mond vol tanden. Je ontmoet in je vakantieland een local en je weet niet wat je moet zeggen. Taalgidsje Wat&Hoe ligt nog in de caravan. Geen wifi, dus geen Google Translate. Twan en Lucy hebben zich wel goed voorbereid. Zij hebben een lijstje gemaakt. In 12 talen kunnen ze een gesprek beginnen.

Grieks Γεια σου το όνομα μου είναι twan και είμαι από helmond. Geija soe to oonoma moe eina twan kai eijma apoo helmont. Zweeds Hej jag heter twan och jag är från helmond. Heij jaag hetter twam och jaag aar fraen helmont. Turks Merhaba benim adım twan ve ben helmondum. Merhabba beniem adzjim twan ve ben helmondum. Chinees 你好,我叫twan,我來自海爾蒙德. Nie hǎaw, woo tjihaaw tuán, woo laizie heller meng de. Russisch Привет, меня зовут Твен, и я из Хелмонд. Prievjet, mienja zovjut Tven, i jes Khelmont.

Esperanto Saluton mia nomo estas ĝemelo kaj mi estas de helmond. Saaloeton mija noomo estas djeemeloo kai mi estas de elmont.

4 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

De

s ch ui n g je h ed r et u ukt e re i tsp g el ree is h kt. oe Fon etis c h.


1

5

2

6

4

9

3

4

9

3

1

5

8

7

2

6

2

8

9

3

7

4

1

9

5

6

8

4

1

3

7

2

3

7

6

9

5

1

8

8

4

1

3

7

2

5

6

3

7

4

5

2

6

8

9

1

6

9

4

8

3

2

5

5

8

2

7

1

9

6

4

7

1

5

2

6

4

9

3

8

4

9

3

1

5

8

7

2

6

6

2

8

9

3

7

4

1

5

9

5

6

8

4

1

3

7

2

2

3

7

6

9

5

1

8

4

8

4

1

3

7

2

5

6

9

3

7

4

5

2

6

8

9

1

1

6

9

4

8

3

2

5

7

5

8

2

7

1

9

6

4

3

Oplossing Basisschool St. Trudo in Stiphout biedt naast het gewone programma ook ruimte aan andere talenten van de leerlingen. Een daarvan is het oplossen van Sudoku’s. Voel je weer even een leerling en ga aan de slag. De puzzel hiernaast is iets moeilijker dan die hieronder. Vul het diagram zo in, dat elk blok van 3x3 vakjes én in alle horizontale en verticale rijen de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

2 6 8 1 5 4 9 7 3

8 6 5 2 4 9 1 7 3

4

1

8

5

6

3

7

9

9

7

2

4

2

5

8

1

5

3

9

1

7

6

4

2

6

9

4

3

5

7

2

8

7

8

2

6

1

9

3

4

3

2

7

8

9

1

6

5

8

6

1

2

3

4

5

7

2

5

6

9

4

8

1

3

1

4

5

7

8

2

9

6

De heilige Sint Trudo bouwt in de 7e eeuw een kerk nabij zijn geboorteplaats. Wat volgt is een heel lang verhaal en daarna wordt hij heilig verklaard. Hier een afbeelding van de man met een schaalmodel van een kerk in zijn hand.

Trudoku

7

In Stiphout stond ooit een klooster. De bewoners waren van een orde uit St. Truiden. De naam ‘Trudo’ herinnert daar nog aan. Zo dragen de kerk en een basisschool die naam.

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 5


PUNT NAAR PUNT NAAR PUNT ...

Bijzonder, deze woningen in het centrum van Helmond. Een knap staaltje ontwerpwerk van Piet Blom. Maar jij kunt nu ook een kubuswoning tekenen!

Verbind de punten bij de nummers met een rechte lijn (ja, je mag een liniaal gebruiken). Verbind 1 met 2, 2 met 3, 3 met 4, enzovoorts. Het laatste puntje heeft nummer 103. Het nummer staat altijd links of rechts naast het puntje.

6 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


Een bondige geschiedschrijving in zeven delen

Deel 1: 900 - 1400 In den beginne? In den beginne is er niets. Geen Helmond. Dat duurt tot ongeveer 900 na Christus. Tot die tijd is er hier moeras. En nog eens moeras. O ja! En twee riviertjes: de Goorloop en de Aa. Pas op het moment dat het in deze streek wat droger wordt, kunnen een paar boeren op de oevers van de Aa gaan boeren. Nog wat ambachtslieden erbij en een herbergier en hoppakee, er is een nederzetting.

Even is er ook een Maria van Brabant. Ze verdrinkt op een dag bijna in het moeras en roept: ‘k Bin der in!’. Ze belooft plechtig een klooster te stichten als ze gered zou

Dat lukt lange tijd. Maar ergens aan het eind van de veertiende eeuw delft de hertog van Brabant toch het onderspit. De Brabantse steden willen de hertog wel helpen maar ze willen dan wel zelf meer te vertellen hebben. Helmond is een van die steden. Een van de rechten die Helmond krijgt is het recht om weekmarkten en een jaarmarkt te houden. Ook mag er in Helmond recht gesproken worden. Zo kunnen veroordeelden opgesloten worden in de kerkers van het kasteel. En verdachten? Die worden ondervraagd op de pijnbank.

Aan de andere kant van de Aa kijkt een grootgrondbezitter het kunstje af: hij zet er een versterkte hoeve neer. En om het gebied een haag. De naam van het gebied: De Haghe! Dan is er ook nog de kerk: zij sticht kloosters, onder andere in Stiphout. De Oude Toren is nog een overblijfsel van de abdij die er ooit stond. Grootgrondbezitters heb je in heel West-Europa. En via huwelijken of oorlogen proberen ze hun macht te vergroten. De versterkte hoeve wordt op den duur vervangen door een houten burcht, ergens aan het eind van de 12e eeuw, Het Oude Huys genoemd. Met een slotgracht eromheen om de hertogen van Brabant (onder anderen Hendrik en Jan) te beschermen.

dochters uithuwelijken dan wordt er gewoon land met elkaar geruild. Zo verkrijgt Jan van Berlaer in het begin van de 14e eeuw de heerlijkheid Helmond in ruil voor grond in de buurt van Lier. Hij begint aan de bouw van een nieuw kasteel. Ook worden er verdedigingswallen aangelegd. Die moeten de stad beschermen tegen bijvoorbeeld het hertogdom Gelre.

worden. En zo geschiedt: ze wordt gered en er komt een klooster. Het moerasgebied wordt Binderen genoemd. Als het niet lukt met oorlogje spelen of

In Helmond komen er ambachtsgilden die ook vertegenwoordigd zijn in het stadsbestuur. En je kunt je in laten schrijven als Helmonder: je betaalt dan belasting en kunt opgeroepen worden om de stad te verdedigen. Maar je kunt ook alleen maar in je eigen stad berecht worden. En heb je geen geld dan kun je een beroep doen op liefdadigheid.

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 7


RIJPELBERG

Twan Verhorevoort staat met z’n auto met achterin een barbecue op het Peelhof ter hoogte van nummer 119. De barbecue moet naar het wijkgebouw, dat is vlakbij, aan het Twijnsterhof 161. Welke route kan Twan het beste nemen om het snelst met zijn barbecue (A) bij het wijkgebouw (B) te zijn?

Oplossingen achterin

HOE GOED KEN JE HELMOND?

Test je kennis van de stad aan de hand van deze vragen. Antwoorden staan achterin. 1 Wat is de oppervlakte van de gemeente Helmond? A o 24,75 km2 B o 54,75 km2 C o 112,75 km2

3 Hoeveel gemeenten grenzen aan het grondgebied van Helmond?                                                                     Ao 5 Bo 6 Co 7

2 Wat is geen straat in Helmond? A o Unoweg B o Parkweg C o Bollekenshoeve

4 Hoeveel paalwoningen van Piet Blom staan er in Helmond?                                                                             Ao 3 A o PVV B o 18 B o MVV C o 21 C o MULO

8 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

5 In de tuin van voormalig burgemeester Fons Jacobs werd ooit een varkenskop gestald. De supporters van welke voetbalclub waren hiervoor verantwoordelijk?

6 Supermarktketen EDAH had zijn hoofdkantoor in Helmond. De naam EDAH is gevormd door de eerste letters van de achternamen van de vier, van oorsprong Friese oprichters. Ebben, Dames, Aukes en A o Hettema B o Hattum C o Hennes


KRUISWOORD

HORIZONTAAL

w

2. middeleeuwse landschapschilder (5,6) 4. cabaretier (4,8) 6. voorzitter Tweede kamer (5-5,3,5) 7. radio-DJ Q-music (5,8) 9. sportbestuurder (4,10) 10. componist (8,9) 12. componist (8,9) 14. badmintonster (5,3,3,6) c 16. politicus uit Mierlo-Hout (5,3,6) 19. oprichter AAE (7,9) 21. TVOH-finalist (4,9) 23. rector universiteit Maastricht (6,9) 24. mede-oprichter D66 (4,9) 25. hockeyinternational (3,2,5)

i

m z s v

v

p

v v c

h

o

m r

z

p h v s

y

u

VERTICAAL 1. kletser, 3-voudig winnaar narrenkap (5,8) 3. accordeonist van wereldfaam (4,7) 5. oprichter kringloopwinkel (5,3,2,8) 8. hoofdredacteur Prive (5,10) 11. kick-bokser 13. hockeyinternational (5,9) 15. kletser, 4-voudig winnaar narrenkap (6,3,2,5) 17. zakenvrouw 2018 (5,7) 18. kinderboekenschrijfster (2,8) 20.TV-pater (7,8) 22. topvrouw shell (6,3,4)

o

Bekende namen HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 9


NICO VAN KOOLSBERGEN

enterpreneur in Helmond Ik kwam twintig jaar lang ...

... in dezelfde friettent.

Kocht ik altijd een frietje met en een frikandel speciaal.

... zegt die man die daar werkt:

Ik zeg: ”da’s goed”.

10 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

Op ’n gegeven moment ...

“Ge moet ’n keer iets anders proberen!”

En nou ga ik altijd naar een andere friettent.


Rekensom

WEET JIJ DE WEG IN HOUT UIT DE BAKELSE BOSSEN HELMOND? Volg onderstaande navigatie in gedachte, Waar kom je uit?

Je staat achter de Hema en je ziet de Traverse liggen. Daar loop je onderdoor richting het kasteel. Voor het kasteel naar rechts, over het kanaal en dan meteen naar links, de eerste weg rechts, de eerste weg links, de tweede weg rechts, dan weer de tweede weg rechts, aan het einde naar links en dan weer de eerste weg rechts. In welke straat ben je dan?

Het is al een paar weken herfst. Het wordt tijd om hout in te slaan voor de winter. Twan en zijn buurman hebben een houtkachel. Dat is goed voor het milieu … De buurman zaagt ieder jaar stiekem een paar bomen om in de Bakelse bossen en met zijn aanhanger brengt hij de blokken dan naar huis. Dit jaar mag Twan mee. Hij heeft er speciaal een aanhangertje voor gekocht. Via Marktplaats: 210 euro, een koopje!

Op een zaterdagmorgen gaan ze vroeg op pad. Na een paar uurtjes zwoegen hebben ze zo’n 12 kuub hout bij elkaar. Met een marktwaarde van 480 euro. Tijd voor een welverdiende lunch. “Nou, dat is mooi 240 euro verdiend”, zegt buurman, terwijl hij een hap van zijn bruine boterham met oude kaas neemt. Twan knikt en vraagt zich af hoe hij het hout thuis krijgt. “Kijk, ieder van ons krijgt de helft. Ik heb een dubbelassige aanhanger. Ik ga dus twee keer op en neer en dan heb ik de buit binnen”. Twans aanhanger is de helft kleiner. Plus het is de eerste keer dat hij met de aanhanger rijdt. Vraag 1: hoe vaak moet Twan op en neer tussen de Bakelse bossen en zijn huis? Als buurman aan de keukentafel al zijn biertje aan het drinken is, moet Twan nog een keer op en neer. Dan komt er voor hem ook een einde aan een lange dag hard werken. Maar het zit Twan niet mee. De politie zet hem aan de kant van de weg. Hij heeft de lading niet goed afgeschermd. Dat wordt een bon. Twan baalt. De boete is niet misselijk: in plaats van 240 euro uitgespaard, kost hem deze dag nu al 460 euro. Vraag 2: wat is de hoogte van de bekeuring? Als een agente de lading controleert, vraagt ze Twan hoe hij eraan komt. Twan stamelt en bekent. Dat levert hem nog een keer een flinke boete op: het dubbele van die bekeuring voor de slechte belading van de aanhanger. Vraag 3: hoe hoog is die boete? Thuisgekomen vertelt hij aan Lucy wat hem is overkomen. Aan de keukentafel rekenen Lucy en Twan uit wat de schade is. Een tweedehands aanhangertje, een boete voor de lading en één voor illegale houtkap. Twan probeert de moed erin te houden: “Volgend jaar probeer ik het gewoon opnieuw.” Lucy heeft een beetje medelijden met Twan: “Over een paar jaar heb je het dan toch mooi terugverdiend.”

Oplossing achterin. Hier heb je een worst voor de moeite.

Vraag 4: maar ... over hoeveel jaar precies?

Oplossing achterin HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 11


KLEURPLAAT VLISCOSTIJL

12 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

Weer een Vlisco-kleurplaat. Mooi woord: “Vlisco-kleurplaat”. Zeg dat maar eens snel tien keer achter elkaar, haha!


KRUISEN OP HET KASTEEL Twee mannen op de fiets komen elkaar tegen voor het kasteel van Helmond. - Heb je hier wel eens langer stilgestaan? - Ja. - En ook goed gekeken? - Hmm, ja …? - Heb je dan ook de twee kruisen gezien? - waar? - Op die rechtertoren? - Verrek ja. Uitgevoerd in een lichtere steenkleur. - Ja die. - Betekent dat nog iets? - Wat denk je zelf? - Ik heb geen idee. - Daarmee liet de heer van het kasteel zien dat hij het recht had om de doodstraf uit te spreken - O, dat wist ik niet. - Nu wel.

Bekende en beroemde Helmonders

Militaire Willemsorde voor een eigenwijze Helmonder Jan Agten vindt zijn werk als kousenmaker maar saai en wordt in 1841 soldaat bij de Nederlandse krijgsmacht. Daar krijgt hij het al snel aan de stok met een protestantse dienstmakker, slaat hem in elkaar en gooit hem in de gracht. Voor deze daad moet Jan twee jaar achter de tralies. Na zijn celstraf lijft het koloniale leger hem in maar ook daar misdraagt Jan zich. Hij deserteert en sluit zich aan bij het vreemdelingenlegioen en vertrekt naar Algiers. Vijf jaar later, in 1850, is hij weer in Nederland. Hij is drie jaar lang burger maar besluit toch weer op avontuur te gaan, dit keer als Nederlandse soldaat naar Indië (tegenwoordig Indonesië). Hier verricht hij kennelijk een heldendaad bij de inname van een fort op Borneo. Hier krijgt hij de Militaire Willemsorde voor! Vanaf

1864 woont hij weer in Helmond. Held Jan verdient daarna, iets minder avontuurlijk, de kost als herbergier en straatveger.

Rekensom Twan Verhorevoort heeft aan het eind van zijn banksaldo altijd een klein stukje maand over en daarom eindigt hij honderd euro in het rood. Nadat hij zijn uitkering van € 1200,- gestort krijgt worden eerst Twan’s vaste lasten afgeschreven. De huur van zijn woning is € 400,- gas, water en licht € 150,-. Dan doet hij nog voor € 275,- boodschappen en koopt voor € 100,- nieuwe gymschoenen. De sportclub kost € 25,-. Hoeveel geld houdt Twan nu over?

Oplossing achterin

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 13


(ADVERTENTIE)

“Dit is eindelijk het boek dat alle andere boeken overbodig maakt.”

Hans van Gennep (boekhandel De Ganzeveer) Foto: Gerard van Hal 14 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


KWARTET (1e kwart)

Scheuren maar!

Hits van Dikke Leo

Dat mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de vakantie: Een ouderwets gezellig kwartetspel. Over Helmond natuurlijk! De andere delen zitten verderop in dit boek. Netjes uitscheuren, schudden en verdelen. Maximaal 4 spelers. Verdeel de kaarten onder de spelers. Speler 1 vraagt een kaart (bijvoorbeeld: “Mag ik van jou van de serie “Tunnels in Helmond” de kaart “Nelson Mandela?”) aan één van de andere spelers. Heeft de speler deze kaart dan krijgt speler 1 die. Speler 1 mag opnieuw een kaart vragen aan één van de andere spelers. Heeft deze speler de gevraagde kaart niet, is de beurt aan speler 2. Heeft een speler 4 kaarten met hetzelfde onderwerp (een kwartet) dan legt die deze open voor zich op tafel. Wie de meeste kwartetten heeft, heeft gewonnen. De overige spelers worden bedankt voor het meedoen.

Hits van Dikke Leo

De schoorsteenveger Puntje erin, puntje eruit Er is geen bier op Hawaï De pruimenpolka

Helmondse stadspoorten

Veepoort Hoogeindse poort Meipoort Binderpoort

Hits van Dikke Leo

De schoorsteenveger Puntje erin, puntje eruit Er is geen bier op Hawaï De pruimenpolka

Helmondse stadspoorten

Veepoort Meipoort

Hoogeindse poort Binderpoort

De schoorsteenveger Puntje erin, puntje eruit Er is geen bier op Hawaï De pruimenpolka

Hits van Dikke Leo

De schoorsteenveger Puntje erin, puntje eruit Er is geen bier op Hawaï De pruimenpolka

Helmondse stadspoorten

Veepoort Hoogeindse poort Meipoort Binderpoort


str a at

B

Nachtegaallaan

Aarle Rixt elseweg

Heeklaa n

m eest er Kr o

Bu rge

te v e

nsstr a a t

laan

out

Burg eme este Aarle Rixt elseweg r van H

Ma

r kt

Wate

Jan S

Churchillaan

an War

Jan Ettenstraat Warande Jan Stevensstraat an

dela

str a a t

Azal

al Juli an

Vossen b

Ste e

eemd

Jan van Brabantlaan erlosew g Jan Lievensstraat e Mi ijk

eg aw op

ald

ve n s

st

Pres. Rooseveltl aan

lstr.

na Ka

S te

Ver lie fd

Jan

Nachtegaallaan

aan

n

Jan

rl Potte

B

Paulus

Syutblvd

Hoo f dstraat

jk Hortsedi

onsstr.

m eest er Kr o

ui s

S

zens

idend e Zu

an

ijk chd van Brabantlaan edreef Bos tens e s o k o dijk Braa else JanSchLievensstraat Bak

ijk

laan ant Brab

bbe

Dre

jk Hortsedi

W. Pr in

st We

bb en la Jana

dtl a ran

id Zu

b Rem

sed

Jan Stevensstraat Jan van Brabantlaan Jan Lievensstraat H

jk

Binderpoort

We th .E

an

Ste

ko pe

Scheep blvd van s

ldi

Bu rge

sth

e

at stra tten nE a J

at

Suytkade Dierdonk

a na

t

a erl U iv

Ka

tra a

zens tra

Engelseweg

9

L

Do r aat ps nsstr s ieve

gersstraat Sle

Straten met Jan erin

N27

Jan

O lk

Rem bb en laa

l Bake

t os

ta ti

D e Voo rt

Stiphout Jan Ettenstraat Jan Stevensstraat Mierlo Hout Hoogeindse poort t straa Elsen Past.

No o r d

de Oosten

eg lelw aral P e ts Heogu w

n

st

Veepoort Meipoort

k ra a

ste elh erveeld Nieuw nla an

llaan

Jan Ettenstraat Binnenstad

lk ko pe

Her enla an Ne er w al n laa us

n r l aa Potte at Paulus sstra ui sth Ga

aan

gersstraat Sle

Oo lk ko n e p a Ste nala

an

Mierlosewe g

nven Bossel

Mole

f

met Jan erin

Ka

llaan

Heistraa t

W. Pr in

or

Helmondse Straten n Ve stadspoorten Eeuwsels West

ens Liev

Brandevoort

Ste

Kasteel Traverse

erlosew g e Mi

g we pa o r Eu

Ver lie fd La an tje

n ole wal t se D re e rm

dela

Warande

No o r d e

Wilfred Bouma Pres. RooseveltWilly v.d. Kuijlen laan Willy v.d. Kerkhof Ste enw Bram van Vlerken eg

We th .E

an

oort M ed e v

nd

an War

jk Hortsedi

reef ensed

tr.

bels

b Dre

laan ant Brab

a erl U iv

or

at stra tten nE Ja

n va

de Oosten

Jan

Straten met Jan erin

B ra n d e v o

tra a

t

ut

Jan van Brabantlaan Nieuwveld Jan Lievensstraat

an ala Juli an

W

an sla nu e V

edreef tens oo h Sc Jan Stevensstraat

HelmondseBosselaan profvoetballers die nooit bij Helmond Sport hebben gevoetbald

st

tra a

at stra tten nE a J

je

Ho r

Do rp ss

Stiphout Eeuwsels Jan Ettenstraat

Wilfred Bouma Willy v.d. Kuijlen Willy v.d. VKerkhof erl ief dL aa Bram van Vlerken nt

Helmondse profvoetballers die nooit bij Helmond Sport hebben gevoetbald

Wilfred Bouma Willy v.d. Kuijlen Willy v.d. Kerkhof Bram van Vlerken

Ga

Mo

Wilfred Bouma Willy v.d. Kuijlen Willy v.d. Kerkhof Bram van Vlerken

Do rp ss

Straten met Jan erin

Helmondse profvoetballers die nooit bij Helmond Sport hebben eg gevoetbald n kw lenve ra a

t

Helmondse profvoetballers die nooit bij Helmond Sport hebben gevoetbald

Kasteel T


TATTOO TWAN

Twan Verhorevoort heeft 175 euro bij elkaar gespaard en wil een tatoeage laten zetten bij één van de vele shops die Helmond rijk is. Hij wil eigenlijk een koi karper maar die is te duur. Zal hij dan een hartje kiezen, een dobbelsteen, een vogel of een schedel? Of toch een bloem? Of zijn naam fonetisch (Tuán) in het Chinees? En waar zal hij de tattoo laten zetten? Twan kan niet kiezen dus dat mag jij voor hem doen. Knip en plak of pak een pen of stift en ontwerp zelf iets.

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 19


Carat kunst plattegrond Carat is vooral bekend van de jaarlijkse Carat-concerten in de Warande. Het is een fijne club enthousiaste ondernemers met hart voor de stad en hart voor cultuur. Carat heeft de stad een groot aantal kunstwerken geschonken waaronder meest recentelijk de prachtige “Murals� op de bieb, aan de Parkweg en rondom de Traverse. Rechts staan afbeeldingen met de naam van kunstwerken die door de stad verspreid staan. Weet jij wel kunstwerk bij welke letter hoort?

No Warande Carat Paviljoen

Stiphout

Stadspodiu

B

D

Speelhuis West Ende

Kasteel

C F

West

G

Suytka Brandevoort E A

Mierlo-Hout 20 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


Speel- en ontmoetingsplek

Muziekplantsoen

Duogonaal

De Mens

I

Schaar

De Verbinding

oord K

Dierdonk

Shair

Boom van Respect

um

Binnenstad H

J

Oost Annawijk

Overbrugging

Rijpelberg

M Weverslabyrint

ade

Bumke

Brouwhuis L

Illustraties: Ingeborg Vriends

Fierljepper

Jan Baloys HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 21


22 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 23


buitenbingo Bijna overal waar je gaat en staat zie je mensen in beweging. In Helmond maak je grote kans dat Jibb+ daar achter zit. Deze enthousiaste club leert ons gezond te eten en gezond te bewegen. Voor dit vakantieboek hebben we deze leuke Jibb+ Buiten Bingo gemaakt, leuk om met twee of meer personen te spelen: als je het genoemde onderwerp ziet, mag je het aanvinken, wie het eerst alles heeft, roept “buitenbingo� en krijgt een heerlijke Jibb+ smoothie, recept op pagina 145. joggende vrouw

mountainbiker

wandelend paar oude mensen

vogel

vrouw met hond

man met sportkleding aan

iemand met kinderwagen

fietsend stel skeeleraar

iemand met een dikke kont op een brommer

24 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK


HOE GOED KEN JE HELMOND?

Test je kennis van de stad aan de hand van deze vragen. Antwoorden staan achterin. 7 De Sint-Lambertuskerk heeft een befaamd orgel dat in 1772 in Luik gebouwd is. Weet U de naam van dit orgel? A o Robustelly B o Église C o Liègeon

teel onderdak aan een restaurant. Uit welk jaar stamt dit pand eigenlijk? A o 1454 B o 1510 C o 1594

9 Welke beroemde 8 Het prachtige Huis met de Amerikaanse (countryLuts is het oudste huis van zangeres) trad tijdens Helmond. Het biedt momen- het Helmond 800

IN

UIT

Festival in 1977 op in Helmond?                                                                    A o Emmylou Harris B o Tammy Wynette C o Nanci Griffith 10 Het park De Warande was oorspronkelijk ook daadwerkelijk een warande. Maar wat is een warande eigenlijk?                                                  

A o Een bezoekerspark B o Een begraafplaats C o Een besloten jachtterrein 11 Wie van de volgende BN’ers was nooit aanwezig op een kletsavond van de Keijebijters? A o Hans Wiegel B o Joseph Luns C o Johan Cruijff

Bekende en beroemde Helmonders

SKIETE WILLY!

Willy van der Kuijlen (Helmond, 6 december 1946) begint met voetballen bij HVV Helmond. In 1964 vertrekt hij naar PSV. En hij neemt een hele trouwe fanschare uit Helmond mee. Er worden in die tijd zelfs extra treinstellen ingezet. Ooit huren de fans een bus om de uitwedstrijd tegen Go Ahead

Eagles te bezoeken. Pas vlak voor het begin van de wedstrijd arriveert de bus. Als de opstelling wordt voorgelezen en Willy van der Kuijlen niet in de basisopstelling staat, stapt iedereen weer in de bus en rijdt deze weer terug naar Helmond (bron: Hard gras, no. 55, p.16) Willy scoort om precies te zijn 308 keer voor PSV en met een totaal van 311 goals (hij maakt er nog 3 in zijn nadagen bij MVV) is hij daarmee dé topscorer allertijden van de Eredivisie. (Hij maakt trouwens ook nog 29 doelpunten in internationale wedstrijden van PSV.) Willy wordt 3x landskampioen, wint 3x de

KNVB-beker en verovert in 1978 de UEFA-cup, PSV’s eerste internationale prijs. Willy speelt 22 interlands, maar is nooit op een eindtoernooi actief. Door toedoen van de Ajacieden Cruijff en Neeskens verlaat hij vlak voor het WK van 1974 het trainingskamp van Oranje. Van der Kuijlen staat bekend om zijn passes die ‘op de stropdas’ van een ploeggenoot gelegd worden, kan geweldig kappen en heeft een fenomenaal afstandsschot in beide benen. Door velen wordt hij gezien als een van ’s werelds beste onbekende voetballers allertijden. Een afscheidswedstrijd zat er voor hem niet in.

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 25


TOP 7

Sinds september 2019 is hij directeur van bibliotheek Helmond-de Peel en dus de opvolger van de illustere Ruud Hakvoort. Robin Verleisdonk, een gewone Helmondse jongen die voetbalde bij Helmondia ‘55, leraar wilde worden, geschiedenis studeerde en via kunst- en cultuurwetenschappen in bibliotheken verzeild raakte. Welke boeken leest hij?

Als kind las ik vooral in bed voor het slapen gaan. Als ik een boek las, verslond ik meteen de hele serie, Wipneus en Pim bijvoorbeeld. Maar de mooiste herinneringen heb ik aan Snelle Jelle, de boekenserie van Ad van Gils, over een jongen die vreselijk goed voetbalde. Ik speelde toen bij Helmondia ’55 en dacht, of liever gezegd droomde ervan dat dit later mij ook kon gebeuren.

Spoetnik van Martijn Neggers vind ik een hilarisch boek. Het boek speelt in HelmondNoord. De directheid van de Helmonders in dit boek is erg herkenbaar en ik ben benieuwd naar de verfilming van het boek (Theo Maassen heeft de rechten gekocht).

26 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

Enkele jaren geleden las ik tijdens mijn vakantie Born to run, de biografie van Bruce Springsteen. Hij schreef hem zelf, zonder ghostwriters, wat precies bij deze man past. Hij zit vol levensenergie en koestert zijn eenvoudige afkomst. Hij is mijn muzikale held, een working class hero die maatschappelijk betrokken is. Daar herken ik mijzelf wel in.


Voor mijn master kunst- en cultuurwetenschappen onderzocht ik de vele biografieën die er geschreven zijn over Vincent van Gogh. De Amerikanen Steven Naifeh & Gregory White Smith schreven misschien wel de ultieme biografie: Vincent van Gogh: The Life. De schrijvers werkten ruim 10 jaar aan dit boek. Maar ik vind het wel jammer dat ze in het slothoofdstuk plots met een nieuw inzicht komen en denken dat Van Gogh zou zijn vermoord. Voor mij was deze ‘onthulling’ een beetje goedkoop scoren met een ‘nieuwtje’.

Ondergang is een boek dat me is bijgebleven van mijn studie geschiedenis. Zonder deze studie had ik dit boek waarschijnlijk nooit gelezen, maar het boek van Jared Diamond geeft een heel mooi overzicht van de totale geschiedenis. Hij richt zich niet op tijdvakken, maar laat de verbanden zien die er zijn tussen de opeenvolgende tijdperken. De opkomst en ondergang van culturen die bijvoorbeeld te verklaren is doordat er volkeren en stammen zijn die overwinnen dankzij paarden en zwaarden, maar ook ten onder gaan door bijvoorbeeld nieuwe ziektekiemen.

J. Kessels: The Novel van P.F. Thomése vind ik ook een heerlijk boek. Tamelijk surrealistisch, niet teveel nadenken, een heerlijk tussendoortje. Een boek dat je met veel plezier leest. Het neemt je mee in een haast absurde wereld. Soms leg ik een boek ook weg, onlangs van Harari bijvoorbeeld. Ik heb het

wel geprobeerd, maar het bleef me te filosofisch en ik had er in ieder geval op dat moment geen trek meer in. Misschien dat ik er later nog eens induik.

Op dit moment op mijn nachtkastje? De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman. Dit boek geeft net als dat van Jared Diamond inzicht in hoe de mens zich op deze wereld ontwikkelt. Bregman stelt een heleboel zaken die als feiten worden aangenomen ter discussie en neemt je zo mee in een verfrissende gedachtegang die je anders leert kijken naar onze werkelijkheid. En dat is voor mij ook het ultieme doel van lezen: dat je nieuwsgierig wordt, hongerig naar meer informatie. Dat kan alleen als je met veel plezier leest. Dat mag poëzie zijn, maar er is helemaal niets mis met stripboeken. Ikzelf heb thuis nog hele stapels verslonden Suske en Wiskes. Ook heerlijk om te lezen.

HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 27


HOE GOED KEN JE HELMOND?

Test je kennis van de stad aan de hand van deze vragen. Antwoorden staan achterin. 12 Er bestaat nog een CV de Keijebijters. In welke Nederlandse plaats is die vereniging actief? A o Noordwijkerhout B o Roelofarendsveen C o Steenbergen

14 Wat is géén cabaretprogramma van de van oorsprong Helmondse cabaretier Leon van der Zanden?                                                                  A o Hoerenjong B o Vruchtvlees C o Fanta

13 Geen straat in Helmond: A o Veedrift 15 Wat is de totale B o Aalhofweide lengte van de Zuid-WilC o Paltrokmolen lemsvaart van Den

Rekensom Op een mooie zondagmorgen in de lente besluiten Twan en Lucy om samen gezellig het Rondje Helmond te fietsen. Het rondje is 45 km lang. Ze parkeren de auto met het fietsenrek bij het Jan Vissermuseum. Alleen … vlak voor het vertrek krijgen ze ruzie. Er staat een stevig windje en Twan wil eerst fietsen met wind tegen. Lucy wil het eerste stuk juist met wind mee fietsen. Ze komen er samen niet uit. Zowel Twan als Lucy doet geen water bij de wijn. Gevolg is dat Twan linksom en Lucy rechtsom het rondje gaat fietsen. Ze vertrekken beiden om 11.00 uur stipt. Twan stapt op zijn fiets en rijdt - nog een beetje boos - stevig door. Hij rijdt op zijn oude fiets met drie versnellingen 20 km per uur. Lucy heeft een elektrische fiets en zij rijdt - een beetje bokkig - 22,5 km per uur het rondje rechtsom. Halverwege de route is een pleisterplaats: eetcafé De Barrier. Vraag 1: Wie komt als eerste aan? Twan of Lucy?

28 HET HELMONDS VAKANTIEBOEK

Bosch naar Maastricht?                                                  A o 188 km B o 211 km C o 244 km 16 Welke beroemde Ajacied debuteerde ooit in het eerste van Ajax tegen Helmondia ’55? A o Dennis Bergkamp B o Johan Cruijff C o Richard Witsche

17 Welke achternaam komt het meest voor in Helmond? A o Van Lieshout B o Van Stiphout C o Verhorevoort 18 Hoeveel Spoortunnels heeft Helmond Ao 3 Bo 4 Co 5

Lucy heeft zin in een kopje koffie. Als ze ook nog een oude vriendin ontmoet op het terras drinkt ze nog een tweede kopje koffie. De tijd vliegt. Na een uurtje springt ze weer op haar fiets en rijdt met hetzelfde tempo als voor de koffiepauze naar het Jan Vissermuseum Vraag 2: Hoe laat is Lucy terug bij het vertrekpunt Jan Vissermuseum? Twan neemt na een een uurtje fietsen een kwartiertje rust op een bankje langs de weg. Als hij Lucy op het terras ziet zitten, besluit hij gewoon door te fietsen. Hij rijdt lekker door, maar net voorbij De Rijpelaal-kwekerij krijgt Twan ook nog eens een lekke band. Het kost hem maar liefst 30 minuten om de band te plakken. Vol goede moed en in hetzelfde tempo rijdt hij naar het Jan Vissermuseum. Ondertussen is zijn boosheid wel een beetje gezakt en wil hij graag tegen Lucy sorry zeggen. Vraag 3: Hoe laat kan hij dat tegen Lucy zeggen?

Oplossing achterin (Mooi hoor, deze fietsroute, echt een aanrader!)


@lava_art Lava Hijzelaar (18) doet niets liever dan tekenen. Ze won in 2018 de Jacques Vriens Cultuurprijs voor haar animatiefilm “Prins Charming”. De prijs werd uitgereikt in De Cacaofabriek waar de film ook te zien was.

Fragment uit “Prince Charming”

Lava zit nu nog op het Dr.-Knippenbergcollege, maar wil daarna gaan studeren aan de kunstacademie in Parijs, Les Gobelins, om later professioneel animator te worden.

Lava heeft speciaal voor dit boek een “character” (zo heet dat in animatiejargon) getekend. Nu mag jij het gezichtje proberen ná te tekenen. Daarvoor hebben we de ruitjes gemaakt, om je een beetje te helpen, want je zult merken dat het niet eenvoudig is. Succes! HET HELMONDS VAKANTIEBOEK 29


HET HELMONDS VAKANTIEBOEK Helmondse puzzels, knutselpagina’s, spelletjes, verhalen uit en over de stad, quizzen en kleurplaten, te veel om op te noemen. Eén ding staat als een paal boven water: met het Helmonds Vakantieboek hoef je je geen moment te vervelen. Wanneer je thuis bent of ergens ver weg, op een zonovergoten strand, hoog in de bergen of knus op de camping. Is het tropisch warm of regent het pijpestelen? Dit Helmonds Vakantieboek geeft je het ultieme vakantiegevoel. Voor vakantiegangers en thuisblijvers. Voor iedereen, uit of thuis, die Helmond niet wil of kan missen! Met veel liefde en plezier gemaakt door John van der Sanden en Jan Vriends.

John van der Sanden

Jan Vriends

Is neerlandicus. Hij schrijft boeken en regisseert o.a. De Helmondse Musical. Daarnaast zingt hij en speelt hij theater (Obscene Fabels, Voorheen Slijterij De Graaf, De Mannen van Achterom, Terwijl de kater sliep). John woont pas sinds 2002 in Helmond. Hij oefent nog altijd op zijn contrabas, John is echtgenoot en vader van vier inmiddels volwassen kinderen. Hij liep het Pieterpad en hij fietste naar Rome.

Is schrijver en tekenaar, bekend van zijn strips Tina en Roos Vink (voor tijdschrift Tina) en Janjaap (uitgeverij Syndikaat). Daarnaast is hij vormgever van boeken. Jan is getrouwd en heeft samen met zijn vrouw vijf kinderen. In zijn vrije tijd maakt Jan soms muziek. Hij gaat graag op vakantie maar is net zo lief thuis in zijn geboortestad Helmond. Jan maakt graag lange wandelingen.

“Tijdens een reis naar Italië kwam ik op het idee om een Helmonds vakantieboek te maken. Thuisgekomen polste ik dit bij enkele mensen en ik vond in Jan een geschikte partner om dit project vorm te geven.”

winkelprijs € 14,95

“In tegenstelling tot wat John hiernaast beweert komt het idee voor dit vakantieboek van mij. Ik heb John gevraagd om mee te doen omdat het zo’n enorme klus was. Hij zat ergens in Frankrijk toen ik hem belde. Pas na een paar lange gesprekken wist ik hem te overtuigen. “

facebook.com/HELMONDSVAKANTIEBOEK

www.HETHELMONDSVAKANTIEBOEK.nl

Profile for Jan Vriends

Het Helmonds Vakantieboek sneakpreview  

Een kleine selectie van 26 pagina’s uit het Helmonds Vakantieboek. In totaal wordt het boek 152 pagina’s dik met erin opgenomen 6 katernen m...

Het Helmonds Vakantieboek sneakpreview  

Een kleine selectie van 26 pagina’s uit het Helmonds Vakantieboek. In totaal wordt het boek 152 pagina’s dik met erin opgenomen 6 katernen m...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded