Page 1

KvK NIEUWS NIEUWS 5 november: Startersdag! Hoe bereid ik me zo goed mogelijk voor op de start van mijn bedrijf? Welke rechtsvorm is voor mij het beste? Welke bedrijfsnaam kies ik? Hoe kom ik straks aan klanten? Waar moet ik allemaal aan denken als het gaat om de fiscus? Iedereen die erover denkt ondernemer te worden, herkent deze vragen. De Startersdag van de Kamer van Koophandel, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 5 november in het Gelredome, is al jarenlang hét evenement dat antwoorden geeft. En als u een vraag heeft die zo bijzonder is dat wij het antwoord zelfs niet weten, dan zetten we in ieder geval op het spoor van deskundigen die u verder kunnen helpen. Vast onderdeel van de Startersdag is een informatiemarkt waar u advies en tips krijgt van adviseurs van verschillende organisaties en bedrijven. En er is een coachplein waar u één-op-één gesprekken kunt voeren met coaches over een onderwerp naar keuze, zoals financiën of marketing. De hele dag door vinden er presentaties plaats over uiteenlopende onderwerpen waaronder Start een eigen bedrijf, Een goede start met de Belastingdienst, Het Ondernemingsplan, Het financieel plan, Netwerken, Marketing en Social Media. De meeste presentaties worden meerdere keren gehouden, zodat u niets hoeft te missen. Geen idee waar u moet beginnen? Geen nood, laat u eerst rondleiden door de medewerkers van de KvK. Ze helpen u graag op weg tijdens de Startersdag. O ja, en u kunt natuurlijk volop gaan netwerken… De Startersdag vindt plaats op zaterdag 5 november in het Gelredome in Arnhem van 9.30 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Voor alle informatie en inschrijvingen: www.kvk.nl/startersdaggelredome.

* Starten als zelfstandige in de zorg Hoe kom ik aan de slag als zelfstandige in de gezondheidszorg? Mag ik een praktijk starten? Hoe krijg ik een zorgverzekeraarscontract? Hoe kom ik aan patiënten? Ingewikkelde regelgeving maakt ondernemen in de zorg soms lastig. Tijdens dit seminar, georganiseerd in samenwerking met VvAA, dienstverlener voor professionals in de gezondheidszorg, krijgt u uitleg over de positie van de zelfstandige in de zorg. Kansen en valkuilen bij het opstarten van een praktijk worden uitgebreid behandeld, evenals werken als waarnemer, tarieven en verzekeringen. (28 november, 19.30-22.00 uur, kosten € 35,-). * Acquisitie: noodzakelijk kwaad of een leuk spel? Wie moeilijke klanten begrijpt, kan ze beter bespelen en verhoogt zijn omzet. Dit seminar leert u in te spelen op het gedrag van anderen en daarmee uw onderhandelingspositie te verbeteren. Ingrediënten: timing, het juiste argument op het juiste moment, luisteren, koopsignalen oppikken. Het seminar wordt verzorgd door de bevlogen Ri-

artersd r. com/st e t it w t Zie ersdag om/start .c k o o b e o f fac

Starter Anne-Marije Buckens (50 Company): ‘Ik ben heel ambitieus, ja’ “Zullen 50-plussers zo’n jonge meid wel serieus nemen? Ben ik geloofwaardig als ik zeg dat ik oudere werknemers aan een nieuwe baan kan helpen? Dat was mijn grootste angst toen ik begon met 50 Company. En nu? Het duurt niet lang meer of ik moet personeel in dienst nemen.” Op 24 maart werd Anne-Marije Buckens 23 jaar jong. Een mooie dag om 50 Company in te schrijven in het handelsregister van de KvK. Het was een bijzondere stap in een zorgvuldig uitgestippelde route. “Ik studeerde HR Development aan de HAN en wist al heel snel dat ik iets met arbeidsmobiliteit voor 50-plussers wilde doen. Ik merkte dat de aandacht heel sterk gericht was op pas afgestudeerden. Tegelijkertijd zag ik genoeg voorbeelden van ouderen die buiten het arbeidsproces vielen, en vooral: wat dat met ze dééd. Doodzonde om al die kennis en ervaring onbenut te laten: die hebben we in de toekomst hard nodig. Zo is mijn studie helemaal in het teken gaan staan van het bedrijf dat ik nu heb.” Loopbaanadvies Ter voorbereiding volgde Anne-Marije aan de HAN ook nog de minor Ondernemerschap. Ze leerde er haar doelen te omschrijven, een ondernemingsplan op te stellen en kwam op het idee om een bedrijfsruimte te huren. “Het werd een plek in Ondernemerscentrum Lorentz in Arnhem. Want thuis mensen ontvangen leek me niks.” 50 Company mag geen uitzendbureau heten, zegt Buckens heel beslist. “Want de basis is dat ik iedereen persoonlijk wil kennen die hier aan de deur klopt. Allemaal krijgen ze een loopbaanadvies om de kansen en functies in kaart te brengen, compleet met suggesties voor bijscholing. Veel ouderen zijn werkloos geworden omdat ze een ‘uitgestorven beroep’ uitoefenden. Daarom grijpen ze de kans aan om iets heel anders te gaan doen. De mooiste momenten beleef ik als ze merken dat ze over kwaliteiten beschikken waarmee ook ze een hele andere richting op kunnen.” PR-waarde Een groot netwerk is cruciaal voor 50 Company. “Dat bouw ik uit door 50-plusbeurzen te bezoeken, seminars te volgen en met het UWV om de tafel te zitten. Ik wil zoveel moge-

KvK-SHOP Voor de komende tijd staan weer interessante seminars op het programma bij de KvK. Een kleine greep uit het aanbod.

ag? S tartersd ag

chard van Houten in een beeldende, pakkende én confronterende verteltrant. Waarbij hij uitspreekt wat velen wel denken, maar niet durven zeggen. (8 november, 19.30-22.30 uur, kosten € 100,-). Voor info en aanmeldingen: www.kvk.nl/seminarsgelderland * Jatten met Jaap Een leerzame, ludieke training voor detaillisten en winkelpersoneel over het voorkomen van winkeldiefstallen. Daarnaast worden tips gegeven over het omgaan met agressieve klanten of, nog erger, een overval. Jatten met Jaap is een interactief programma dat u laat zien hoe eenvoudig winkeldieven hun slag slaan. Daarom wordt ook stilgestaan bij preventie van winkeldiefstal. (9 november 2011 in Elst, 19.00-21.30 uur, kosten € 35,-).

Anne-Marije Buckens, hier met haar moeder op de Banenmarkt in Arnhem, is op 5 november met een eigen stand van de partij tijdens de Startersdag. Ze vertelt over de start van 50 Company en geeft tips voor een goed begin. (Foto: APA-foto)

lijk bedrijven met perspectieven opsporen. Het mooie is dat mijn pr-waarde groot is: ik krijg veel free publicity. Reden? Als jonge meid heb ik een frisse, strakke, hippe aanpak… precies wat deze doelgroep nodig heeft. Als ik een 50plusser aandraag, spreekt dat een werkgever meer aan dan wanneer hij zichzelf moet verkopen. Juist omdat ik jonger ben, krijg ik veel voor elkaar bij werkgevers!”

waarin arbeid op latere leeftijd centraal staat. Compleet met overnachtingsmogelijkheden zodat je er bijvoorbeeld meerdaagse cursussen op het gebied van generatiemanagement kunt verzorgen. Of het gaat lukken? Ik ben een enorme knokker…” (www.50company.nl)

Beeldvorming Anne-Marije Buckens steekt ook veel energie in een positievere beeldvorming van oudere werknemers. “Het zijn vaak hele interessante persoonlijkheden. Belegen? Welnee, hartstikke bij de tijd, ik hoef ze niks te vertellen over iPads of iPhones hoor. Leeftijdsdiscriminatie, puur afgaan op iemands geboortedatum: het is het stomste wat je kunt doen.”

Toch weer meer starters Ondanks de onzekere economische situatie groeit het aantal starters nog steeds. In de eerste helft van 2011 telde Nederland er al bijna 72.000. Daarmee lijkt het er sterk op dat het eindcijfer van 2010 (bijna 123.000 starters) ruim overtroffen wordt. Dat geldt ook voor Centraal Gelderland (2010: 7304 starters tegen nu al 4200 in de eerste helft van 2011). Ook de regio’s Arnhem en WestVeluwe zitten in de lift. In het eerste halfjaar van 2011 waren er in Arnhem 1204 starters tegen 2169 in heel 2010. Voor West-Veluwe zijn die cijfers respectievelijk 519 ten opzichte van 849.

Wat zijn de verdere plannen? “Ik wil met een oud VW-busje het land in trekken om arbeidsmobiliteit letterlijk een gezicht te geven met een laagdrempelig rijdend kantoor. Lijkt me gewoon leuk. Daarnaast is het mijn droom om een kennis- en conferentiecentrum te realiseren

Kamer van Koophandel in de regio Ondernemersfonds Arnhem gaat de 2e ronde in Het Arnhemse bedrijfsleven kan nog tot en met 31 oktober een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage uit het Ondernemersfonds Arnhem. Met het geld worden projecten ondersteund die het economisch klimaat in de stad stimuleren. Arnhemse ondernemerscollectieven (verenigingen, stichtingen of aantoonbare samenwerkingsverbanden) kunnen een aanvraag indienen. Het is de tweede ronde projectaanvragen van 2011. In de eerste ronde werden 6 van de 18 aanvragen gehonoreerd, waaronder een lichtplan voor de Korenmarkt, bewegwijzering op de bedrijventerreinen Overmaat en Rijkerswoerd en de zomereditie van Smaakvol Arnhem. Het Ondernemersfonds wordt gevoed door middel van een opslag op de OZB niet-woningen en is daarmee een fonds van, voor en door Arnhemse ondernemers. Alle info is te vinden op www.ondernemersfondsarnhem.nl

Arbeidsmarktbijeenkomst in Ede op 3 november Op donderdag 3 november wordt er een Arbeidsmarktbijeenkomst gehouden waarin wordt ingegaan op de perspectieven in de Valleiregio. De bijeenkomst vindt plaats bij mediaproductiebedrijf Lukkien in Ede. Tijdens de bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de resultaten van de COEN (Conjunctuurenquête Nederland) en - in samenhang daarmee - de regionale arbeidsmarktperspectieven in de komende periode. Daarnaast worden de positie en de vooruitzichten van de kenniscampussen in Ede en Wageningen besproken. Dat gebeurt vanuit de invalshoeken van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen. De bijeenkomst (een initiatief van Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Valleiregio, Edes Bedrijfs Contact, Wagenings Ondernemers Contact, Gemeente Ede, Gemeente Wageningen en KvK) begint met een ontvangst om 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. Mail voor meer informatie naar: marleen.van.boheemen@kvk.nl

KvK-Nieuws, editie Arnhem  

Anne-Marije Buckens: 'Ik ben heel ambitieus, ja'

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you