Page 1

Wat kunt u verwachten van uw JANUS® houtkachel? Heeft u een JANUS® aangeschaft of overweegt u dat te doen? Dan is het goed om te weten dat een JANUS® houtkachel heel eenvoudig te bedienen is. Hieronder geven we u graag een aantal handige tips en aanwijzingen voor het gebruik van de kachel, zodat u een optimaal rendement kunt behalen met uw kwaliteitskachel!

Hoe werkt het verbrandingssysteem? De kachel heeft twee luchtinlaten, de zogenaamde primaire en secundaire luchtinlaat. 1) De primaire luchttoevoer zorgt voor de explosieve verbranding van de brandstof. De wervelingen die tussen de primaire en secundaire luchttoevoer ontstaan zorgen voor een optimale verbranding van de vrijgekomen gassen. De luchtregeling is zodanig afgesteld, dat de knop boven de deur open moet staan bij het aanmaken en opstoken van de kachel. Is de kachel eenmaal op temperatuur, dan kan deze luchttoevoer vrijwel geheel afgesloten worden om een optimaal rendement te behalen. Hoe meer lucht u toevoert, des te hoger de luchtstroom door de schoorsteen en dus een lager rendement. Als u hier rekening mee houdt kunt u zeer zuinig stoken! 2) De secundaire luchttoevoer gaat via de schuif aan de onderkant van de deur. De luchtstroom die hier langs komt zorgt ervoor dat de kachelruit relatief schoon blijft. De schuif dient altijd open te staan, tenzij u ’s nachts door wilt stoken (zie hieronder). U kunt de JANUS® houtkachel overigens ook prima met de deur open stoken. De deur is eenvoudig te verwijderen of helemaal naar links weg te draaien. In dat geval daalt natuurlijk wel het rendement. Wat kunt u het beste stoken? In de kachel mag alleen (ongeverfd) hout en briketten gestookt worden, beslist geen plastic e.d.! Het is bovendien belangrijk dat het hout droog is. Lichte houtsoorten zoals berk, els, wilg en populier kunnen na 1-1,5 jaar gestookt worden. Eiken en andere harde houtsoorten moeten minimaal 2 jaar drogen. Stookt u droog hout, dan is er bijna geen aanzetting van teer (zogenaamde creosootvorming) in de schoorsteen, zodat deze schoon blijft. Aan welke eisen moet uw schoorsteen voldoen? • De schoorsteen moet een goede trek hebben. • De schoorsteen is bij voorkeur tegen kou geïsoleerd, bijvoorbeeld door middel van een dubbelwandige pijp. • De schoorsteen wordt bij voorkeur 1x per jaar geveegd. De kachel kan hierbij op zijn plaats blijven. De vlamplaat kan simpel verwijderd worden en het roet valt in de kachel zonder stof te veroorzaken.Voor het herstellen/inspecteren of nieuw plaatsen van een rookkanaal kunt u ook bij ons terecht.

Hoe zet ik de kachel aan? Trek de ronde knop boven de deur naar u toe (luchttoevoer open) en zet de schuif onder het deurtje open. Maak voor het aanmaken van het vuur bij voorkeur gebruik van daarvoor bestemde aanmaakblokjes (verkrijgbaar bij iedere supermarkt). Maak 1 à 2 aanmaakblokjes aan en vul de kachel met voldoende klein hout. Stapel het hout zo dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen. Doe nu de deur dicht. Als er goed vuur in de kachel is ontstaan kunt u grotere blokken hout op het vuur leggen. Is er eenmaal voldoende vuur in de kachel, dan kunt u de kachel temperen door de bovenste knop geheel of gedeeltelijk terug te schuiven. Waar moet ik de eerste keer om denken? Stook de kachel op zoals hierboven is beschreven. Door de uitharding van de hittebestendige lak op de kachel zal deze gedurende het eerste uur uitdampen. Om te voorkomen dat het keramische koord vastplakt aan de kachel moet het deurtje tijdens het eerste uur een paar keer voorzichtig open en dicht gedaan worden. Hoe heter u de kachel stookt, hoe eerder de lak uitgehard is. Kan ik ’s nachts doorstoken? Heef u een voldoende geïsoleerde schoorsteen, dan kunt u de JANUS® houtkachel ‘s nachts door laten branden. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de bovenste knop uit te trekken. Daarna doet u de bovenste knop helemaal dicht en de schuif onder het deurtje eventueel tot maximaal de helft. De volgende ochtend schuift u de knop en de schuif weer open en vult de kachel met hout. Wij raden u af om bij een nieuw aangelegd rookkanaal tijdens de eerste twee maanden ‘s nachts door te stoken. Wat moet ik aan onderhoud doen? De ruit van de kachel kunt u schoonmaken met glasreiniger, die verkrijgbaar is bij iedere kachelspeciaalzaak. Met de asschep die u bij de kachel krijgt kan het teveel aan as verwijderd worden. Schep de as in de schep en klop hiermee een keer tegen de binnenkant van de kachel, zodat de losse asdeeltjes in de kachel achterblijven. U kunt nu zonder morsen de as verwijderen. Let wel, het verdient de aanbeveling te stoken op een laagje as, dus schep de kachel nooit helemaal leeg! Meer informatie? Voor meer informatie of vragen kunt u contact met ons opnemen: JANUS Nederland in Gorredijk, Tel 0513-460575, info@janus.nl, of kijk op www.janus.nl.

Warm en knus, met een échte JANUS® dus!

/wat_kan_ik_verwachten_van_een_JANUS  

http://www.janus.nl/cms/media/wat_kan_ik_verwachten_van_een_JANUS.pdf