Page 1

“JE KRIJGT BIJ ONS GEEN GEBOUW, MAAR EEN OPLOSSING” Ivo va n de r Ma rk


2

3

Sa m e n w e rk e n a a n de be ste o plos s i n g

10

4 Geen illusie, maar dagelijkse kost 5 Bouwen zonder zorgen

6 Wat is het lekker als je een betrokken bouwer hebt 10 Mooi & zo 12 Goed voorbereid naar het buitenland

14

20

De rol va n de g e m e e n te

15 Een nieuw pand bouwen, wat kost dat eigenlijk? 16 Op kop met pilotproject Wkb 18 Uw bedrijfspand altijd in topconditie 19 De kracht van Samen 20 Jammer dat de samenwerking voorbij is 24 Nog beter eindresultaat dankzij transparantie 25 Samen van ambitie naar realisatie

26

Ey e c a tc h e r la n g s de A16 28 Beter voor het milieu

30 Een future proof bedrijfspand 31 Bouwgrond nodig? 32 Zeven sterke merken 34 Je kent hier iedereen bij naam 35 We gaan voor een negen

16

28


SAMEN WERKEN AAN DE BESTE OPLOSSING Beste lezer, Als liefhebber van de wielersport leg ik graag de parallel tussen een wielerploeg en het Cluster Bedrijfshuisvesting. Onze werkwijze kun je namelijk omschrijven als betrokken, innovatief en transparant. Eigenschappen die een wielerploeg ook bezit. Maar hoe word je een winnende wielerploeg? Met een goede voorbereiding, het beste materiaal en misschien wel het meest belangrijk: samenwerking. Want een ploeg ben je niet in je eentje. Binnen het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep werken we gezamenlijk aan de beste oplossing voor onze klanten. En net als bij een wielerkoers loopt het ook bij de uitvoering van een bouwproject soms anders dan je van tevoren had gedacht. Maar met de juiste inzet, heldere afspraken en goede kaders komen we keer op keer tot een prachtig eindresultaat. Zo helpen we u blijvend op voorsprong!

Ivo va n de r Ma rk Algemeen Directeur

Cluster Bedrijfshuisvesting Janssen de Jong Groep

3


4

GEEN ILLUSIE, MAAR DAGELIJKSE KOST Stelt u zich eens voor: uw nieuwe bedrijfspand. Van verre ziet

EEN ILLUSIE?

u uw bedrijfslogo op de opvallende gevel prijken.

Nee hoor, dit is wat wij dagelijks realiseren voor onze

U parkeert uw auto voor de deur en steekt de stekker in het

opdrachtgevers. Wij ontwerpen en bouwen duurzame

laadpunt. Terwijl u naar binnen gaat, begint de batterij op

bedrijfshuisvesting. Turn-key, vanaf de eerste schets tot en

te laden met energie van uw eigen zonnepark op het dak.

met de sleutelklare oplevering en nazorg. Daarbij nemen we

Binnen is het comfortabel werken in het tot in de puntjes

opdrachtgevers het hele proces uit handen. In Nederland,

afgewerkte interieur. Duurzame materialen, optimale isolatie

maar ook wereldwijd.

en innovatieve installaties zorgen het hele jaar voor een aangenaam klimaat. Zowel op kantoor als in de bedrijfshal.


BOUWEN ZONDER ZORGEN Bouwen zonder zorgen, wie wil dat niet? Als hoofdaannemer verzorgen wij uw volledige nieuwbouw. U kunt ons het gehele bouwproces uit handen geven, van het ontwerp tot en met de installatie, afbouw en bestrating van de parkeerplaats.

LOCATIE

FINANCIERING

Bereikbaarheid, parkeergelegenheid,

Gaat u voor bestaande bouw of

kosten van bouwgrond, het

nieuwbouw? Koop, huur of een

bestemmingsplan. Bij het vinden van de

tussenoplossing? Wij helpen u bij het

juiste locatie spelen veel zaken mee.

financieel haalbaar maken van uw project.

Wij bieden graag de helpende hand bij het

Daarnaast denken wij graag mee hoe

maken van de juiste keuzes.

wij ons brede netwerk in kunnen zetten

Profiteer hierbij ook van onze uitgebreide

bij de verkoop van uw bestaande pand.

database met grondposities in heel

Zo kunt u zich richten op uw nieuwe

Nederland.

bedrijfsruimte.

ONTWERP

VERGUNNINGEN

Samen met u stellen wij een Programma

Wanneer start u de vergunnings-

van Eisen op en selecteren we de beste

procedure? Is vooroverleg met welstand

ontwerper voor uw nieuwbouw. Dit kan

zinvol? Dit zijn slechts een paar vragen

een van onze eigen ontwerpers zijn,

waar u tegenaan kunt lopen. Wij hebben

maar ook een externe architect. In het

ruime ervaring met de werkwijze van

voorlopig ontwerp integreren we direct

gemeentes en gaan graag met u mee

de constructie-opzet van uw gebouw.

om u te ondersteunen bij gesprekken

Handig, want zo weet u zeker dat uw

over uw nieuwbouw.

nieuwbouw optimaal gebouwd wordt.

5


6

“WAT IS HET LEKKER ALS JE EEN BETROKKEN BOUWER HEBT DIE GOED MEEDENKT” Onder de rook van Schiphol, op Businesspark Green Park Aalsmeer, staan twee opvallende, groene bedrijfspanden. Turn-key gebouwd door Hercuton en eigendom van John Celie, directeur van Celieplant, Bouquetnet en Bloominess. We blikken kort terug op de totstandkoming van deze uiterst duurzame gebouwen met een totaaloppervlakte John Celie en Jack van den Broek

DUURZAAM John: “Ik werk in een prachtige groene branche en ben van mening dat je al het mogelijke moet doen om het milieu niet te belasten. Bij de nieuwbouw van mijn panden heb ik dan ook bewust gekozen voor materiaal dat hergebruikt kan worden. En wat is er dan mooier dan het bouwen van een betonnen pand, in zijn pure vorm, met elementen die later nog hergebruikt kunnen worden?” DESIGN & BUILD Jack van den Broek is commercieel adviseur bouwprojecten bij Hercuton en heeft de afgelopen jaren nauw samengewerkt met John. “Ik herinner me onze eerste ontmoeting in 2012 nog goed. John is een gedreven man die vol passie over zijn vak vertelt. Hij is erg begaan met het milieu en heeft een duidelijke visie. Eentje die perfect past bij onze conceptmatige aanpak. Tel hier de voordelen van beton voor de bloemen- en plantenbranche bij op en dan begrijp je dat we al snel een klik hadden.” BETROKKEN In 2013 is gestart met de bouw van het eerste pand. Slechts acht maanden later is het turn-key opgeleverd. Het betrof een Design & Build opdracht.

van ca. 23.000 m2.


FACTS & FIGURES 64 LAADPUNTEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO’S

2000 ZONNEPANELEN OP HET DAK

5 SOORTEN AFVAL RECYCLEN

GEEN GASAANSLUITING

7


Jack: “Dit betekent dat wij John van eerste schets tot en met sleutelklare oplevering en onderhoud ontzorgen. John vult aan: “We hebben het tot en met het plantsoen samen gedaan. Maar in ons bedrijf verdienen we

8

ons geld met bloemen en plantjes en niet met vastgoed of in de bouw. Dus wat is het dan lekker als je een betrokken bouwer hebt die goed meedenkt om je zoveel mogelijk te ontlasten. In de zomer blijft het ook altijd koel en dat is juist het klimaat wat we graag willen hebben voor onze versproducten.” Dat de samenwerking goed bevallen is, blijkt ook uit het feit dat beide partijen elkaar in 2017 opnieuw de hand geschud hebben. Het tweede gebouw is medio 2018 turn-key opgeleverd. Het is iets groter dan het eerste pand, maar toont veel gelijkenissen. Ook dit pand is voorzien van de modernste technieken en met veel aandacht voor duurzaamheid.


9

TROTS Jack: “John is een zeer gewaardeerde opdrachtgever en een echte ambassadeur voor ons. We hebben in de loop der jaren een goede band met elkaar opgebouwd. Er is sprake van wederzijds respect en we versterken elkaar waar mogelijk. Door vanaf het eerste contact nauw met elkaar samen te werken staan er nu twee gebouwen waar we allemaal trots op zijn!” John beaamt: “Als je aan komt rijden is het echt markant. Twee van die grote Hercuton-panden in onze eigen bedrijfskleuren. Ja, als ik dat zie ben ik super trots.”

“We versterken elkaar waar mogelijk.”


MOOI ZO

10

AFSLAAN IN STIJL Een chique houten afwerking voor state-of-the-art Golfbaan Bernardus.

STAP VOOR STAP Strak interieur bij Berco door mozaïek tegelwerk wat doorloopt op de trap.

EYECATCHER IN BAKSTEEN

Oud metselwerk zorgt voor opvallende entree bij Elvedes Cable Systems.


11

STRIKE!

Kunst van het weglaten zorgt voor bijzonder en stoer interieur bij Bowling Harderwijk.

NATUURLIJKE AFWERKING Op natuurbegraafplaats Schoorsveld wordt het interieur verbonden met de natuur door de toepassing van hout.


12

GOED VOORBEREID NAAR HET BUITENLAND Bouwen in het buitenland klinkt misschien als een jongensdroom die uitkomt, maar met een slechte voorbereiding kan het eindigen in een nachtmerrie. Wij zorgen ervoor dat uw droom uitkomt. Met ons staalbouwconcept exporteren we Hollandse degelijkheid naar de meest exotische plekken.

U vindt onze hallen onder andere in Afrika, Oost-Europa, het Caribisch gebied en het Midden-Oosten. Onder onze opdrachtgevers bevinden zich met name grotere internationale bedrijven, maar ook lokale corporate ondernemingen weten ons te vinden. TOT IN DE PUNTJES VOORBEREID We verzorgen niet alleen de montage, maar ook de complete voorbereiding. Van engineering en productie tot en met het transport. Door de projecten al in Nederland tot in de puntjes voor te bereiden, voorkomen we vertragingen en problemen op de bouw. Het sturen van een ontbrekend of niet passend onderdeel heeft bij een project op afstand namelijk meer voeten in aarde dan wanneer er om de hoek gebouwd wordt. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Internationale projecten bouwen we samen met lokale arbeiders. Dit zorgt enerzijds voor een bron van inkomsten voor de lokale betrokkenen. Anderzijds doen ze tijdens de montage veel ervaring op die ze gedurende hun verdere loopbaan kunnen gebruiken. De samenwerking met lokale arbeiders en de lokale klant werkt alleen als je iemand hebt die het project ter plekke aanstuurt. Daarom zetten we tijdens de montageperiode altijd ervaren supervisors uit Nederland in. De supervisor is op locatie aanwezig en bewaakt de planning, kwaliteit en veiligheid.


Megastores bouwen op de Caraïben, maar wel volgens westerse maatstaven. Dat wilde Kooyman, ‘De one-stop-shop voor bouwmaterialen’ op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten.

ERIK VAN DEN HURK, EXPORTMANAGER REMCO RUIMTEBOUW: “In het Caribisch gebied realiseren we met regelmaat projecten voor Kooyman. Zo werd eerder op Aruba een Megastore van 17.500 m² neergezet en op Bonaire één van 7.400 m². Voor het project op Curaçao werkten we samen met Albo Caribbean, ook onderdeel van Janssen de Jong Groep. Wij verzorgden de engineering, de materialen en het transport voor de nieuwbouw. Albo Caribbean kreeg opdracht voor de montagewerkzaamheden en de civiele werken.”

JOB LABOYRIE, PROJECTLEIDER KOOYMAN: “Ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Op een klantgerichte manier, zakelijk en zonder overbodige poespas. Remco Ruimtebouw is in staat om je volledig te ontzorgen, van het eerste ontwerp tot turnkey oplevering. Dus niet alleen leveren, maar ook het installeren van het gebouw inclusief de randproducten zoals trappen, ramen en deuren. Het is prettig om aan te geven hoe je het wilt hebben om dan vervolgens – bij wijze van spreken – te zeggen wanneer je de sleutel komt halen. Ik heb niet het gevoel dat ik van alles moet controleren. Remco Ruimtebouw denkt met je mee. Natuurlijk zijn er weleens hick–ups in het proces. Daar ontkom je niet aan in een dergelijke samenwerking. Maar we doen zaken met open vizier in een constructieve sfeer.”

13


DE ROL VAN DE GEMEENTE Ondernemers met bouwplannen hebben met heel wat partijen

14

te maken. Ook met de gemeente. Welke rol de gemeente speelt bij de huisvesting van bedrijven legt Maaike van der Ven, Accountmanager Bedrijven bij de gemeente Zaltbommel, uit. WELKE TAAK IS ER VOLGENS JOU WEGGELEGD VOOR DE GEMEENTE ALS HET GAAT OM BEDRIJFSHUISVESTING? “Een belangrijke rol. In Zaltbommel verkopen we geen stuk grond, maar een vestigingslocatie. Dat betekent dat we meer doen dan een handtekening onder het verkoopcontract zetten. We begeleiden ondernemers vanaf het eerste gesprek. We onderhouden het contact met de omgevingsdienst en met andere partijen. Ook met bouwbedrijven als Hercuton of Remco Ruimtebouw zitten we dus regelmatig aan

Maaike van der Ven

tafel. Daarnaast spelen we bijvoorbeeld ook een rol bij

ZALTBOMMEL LOOPT VOOROP ALS HET GAAT OM

infrastructurele werkzaamheden en verkeersafwikkeling.

DUURZAME BEDRIJFSHUISVESTING. HOE ZIET DAT ER IN

We hebben een groot netwerk en daar mag je als ondernemer

DE PRAKTIJK UIT?

gebruik van maken.”

“Wat ondernemers in onze gemeente heel goed doen is samenwerken. Zo hebben ze op bedrijventerrein De Wildeman

ALS ACCOUNTMANAGER BEDRIJVEN SPREEK JE VEEL

een heel actief parkmanagement. Al vanaf de oprichting

ONDERNEMERS. KLOPPEN ZE VAAK MET DEZELFDE

besteedt het collectief veel aandacht aan veiligheid en

VRAGEN BIJ JE AAN?

uitstraling, maar toen Hitachi Vantara zich een jaar of vijf

“Ik krijg regelmatig de vraag wat er mogelijk is als de plannen

geleden op De Wildeman vestigde, kreeg ook duurzaamheid

van de onderneming niet binnen het bestemmingsplan

een extra impuls. Dat was ook het moment dat wij als

passen. Dat is natuurlijk ook wel ondernemerseigen: altijd

gemeente een grotere rol gingen spelen. We hebben veel

kijken wat er mogelijk is in plaats van wat er niet mogelijk is.”

gesprekken gevoerd en uiteindelijk is er een onderzoek geweest naar de mogelijkheden voor verduurzaming. Het resultaat mag

MENSEN HEBBEN VAAK HET BEELD DAT DE

er zijn. Er komen onder andere dit jaar 72.000 zonnepanelen

SAMENWERKING TUSSEN OVERHEID EN BEDRIJFSLEVEN

op de gebouwen bij en er is een warmtenet in de planning.

NIET ZO SOEPEL VERLOOPT EN DAT ER NIET WORDT

Inmiddels is er zelfs een energiecoöperatie opgericht waar ook

MEEGEDACHT. IS DAT BEELD TERECHT?

andere bedrijven in Zaltbommel bij kunnen aansluiten. Hiermee

“Wij hebben die ervaring absoluut niet. Als gemeente zijn

willen de bedrijven uiteindelijk zelfvoorzienend worden. De

wij er ook bij gebaat als het bouwproces soepel verloopt.

recente komst van grote bedrijven zoals DHL Parcel Benelux

Ondernemers zijn tenslotte de motor van onze economie.

die zelf hoge duurzaamheidsambities hebben, is voor alle

We proberen ondernemers daarom zoveel mogelijk te

partijen een positieve ontwikkeling.“

faciliteren. Een goed voorbeeld hiervan is het Regionaal Acquisitie Platform. Hierin pakken we vanuit de Regio

WAT RAAD JE ONDERNEMERS MET NIEUWBOUWPLANNEN

Rivierenland met vier gemeentes samen alle grotere

AAN?

vestigingsvraagstukken voor de regio op. Dat doen we om

“Zoek eerst goed uit wat je als bedrijf wilt en zoekt.

elk bedrijf op de juiste plek te krijgen. Het platform biedt

Wij begeleiden ondernemers graag, maar dat lukt pas echt

ondernemers één aanspreekpunt voor een heel groot

goed als het bedrijf of de ondernemer ook echt weet wat hij

gebied.”

voor ogen heeft.”


EEN NIEUW PAND BOUWEN, WAT KOST DAT EIGENLIJK? Door onze conceptmatige manier van bouwen en integrale aanpak zijn wij in staat risico’s te managen waardoor verrassingen op de bouwplaats voorkomen worden. Alleen sturen op de laagste aanschafprijs is niet meer van deze tijd. Daarom ontvangt u al in een vroegtijdig stadium een overzicht van zowel de realisatie- als exploitatiekosten. Zo kunt u de juiste duurzame keuzes maken. Door bewust te investeren in passende maatregelen houdt u de onderhouds- en energielasten zo laag mogelijk. En dat maakt onze gebouwen tot aantrekkelijke investeringsprojecten.

REALISATIEKOSTEN

EXPLOITATIEKOSTEN

“De ergernis over de slechte kwaliteit duurt vaak langer dan de vreugde over de lage prijs” Onderhoud installaties Onderhoud bouwkundig Schoonmaakkosten Energieverbruik Vervangingskosten

15


16

OP KOP MET PILOTPROJECT WKB Toen het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) werd ingediend bij de Tweede Kamer, waren er voor de (grote) utiliteitsbouw nog geen pilotprojecten. Hercuton besloot daarop een pilotproject volgens deze systematiek te realiseren. DORDTSE KIL III Dit werd de realisatie van een nieuw distributiecentrum van 32.000 m2 op bedrijventerrein Dordtse Kil III. Dit was met een projectsom van enkele tientallen miljoenen groot en complex genoeg om in ontwerp en realisatie een voorbeeld van de geïntegreerde aanpak van Hercuton te zijn. Het KOMO Risicomodel in combinatie met de TIS regeling werd als kwaliteitsborgingsinstrument ingezet. BETERE KWALITEITSBORGING De werkwijze bij bovengenoemd pilotproject beviel zo goed, dat het Cluster Bedrijfshuisvesting inmiddels negen projecten op deze manier heeft aangepakt. Algemeen Directeur Ivo van der Mark: “Dit biedt veel voordelen voor alle betrokkenen en leidt onder meer tot een aantoonbare betere kwaliteit. Voor de klant een betere kwaliteitswaarborging voor het geleverde werk, voor ons minder “re-work” en faalkosten en een hogere klanttevredenheid. Voor verzekeraars een betere risicoanalyse en daarmee extra verzekeringsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor een zogeheten Verborgen Gebreken Verzekering.” GEEN DOEL, MAAR EEN MIDDEL De reden om al volgens de Wkb te werken is even simpel als helder. “Wij geloven in externe kwaliteitsborging. Het vormt een integraal onderdeel van ons primaire proces. Binnen het Cluster zien wij de Wkb niet als een doel, maar juist als een middel dat goed past bij onze visie”, aldus Van der Mark.


Bij de hoogste puntviering van Dordtse Kil III sprak Stef Blok, destijds minister voor Wonen en Rijksdienst, zijn waardering uit over de vooruitstrevendheid van Hercuton. “Vooruitlopend op de aankomende wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen hebben zij dit project als pilot opgepakt. Het is het éérste gebouw in Nederland wat in Gevolgklasse 2 gerealiseerd wordt. Het feit dat zij zelf verantwoordelijkheid nemen om kwaliteitsborging naar een hoger niveau te tillen, geeft aan hoe pro-actief zij te werk gaan.”

17


18

UW BEDRIJFSPAND ALTIJD IN TOPCONDITIE PIETER VAN VUGHT, DIRECTEUR SERVICEBOUWPLUS: “Een goed onderhouden woning is fijner om in te wonen en brengt bij verkoop meer op. Dat bent u vast met ons eens. Voor bedrijfspanden geldt precies hetzelfde. Een goed onderhouden bedrijfspand ziet er representatiever uit en is prettiger om in te werken. Daarbij verlengt goed onderhoud de economische levensduur en behoudt uw pand zijn waarde. Maar wie gaat dat onderhoud uitvoeren en wanneer? Natuurlijk kunt u jaarlijks een bedrijf bellen om uw dak te onderhouden en weer een ander om bijvoorbeeld uw vluchtwegen te inspecteren. Maar is het niet prettiger om dit door één partij te laten doen? SERVICEBOUWPLUS IS ZO’N PARTIJ Voor meer dan 250 opdrachtgevers voeren we op basis van een onderhoudsabonnement jaarlijks onderhoud uit. Hiermee heeft u de zekerheid van regelmatig en vakkundig onderhoud

Pieter van Vught

door specialisten, zonder dat u er zelf aan hoeft te denken.”

DE VOORDELEN VAN EEN ONDERHOUDSABONNEMENT: Eén contactpersoon voor al uw onderhoud De werkzaamheden worden uitgevoerd door specialisten

Door tijdige signalering van schade of gebreken aan uw pand voorkomt u onvoorziene hoge kosten U hoeft zelfs niks te regelen, wij plannen de afspraak jaarlijks in


DE KRACHT VAN SAMEN 19

Een mooi voorbeeld is het nieuwe e-commerce sorteercentrum van DHL in Zaltbommel: betonnen kolommen, houten spanten, stalen dak. Een uiterst duurzaam gebouw met BREEAM Excellent certificering.

SUCCESVOL BEN JE SAMEN

UW WENSEN STAAN CENTRAAL

Dat lijkt logisch, maar toch is het niet altijd vanzelfsprekend.

In een eerste gesprek brengen wij uw behoeften in kaart

Terwijl samenwerking van essentieel belang is om zaken goed

en kijken we welke factoren een grote rol spelen in uw

op elkaar af te stemmen. Zo kom je tot het beste resultaat. En

bedrijfsvoering. Afhankelijk van uw wensen kijken we

dat is waar wij bij het Cluster Bedrijfshuisvesting sterk in zijn

samen welk concept - beton, staal, hout of hybride – of

en wat ons onderscheidt.

welke totaaloplossing voor afbouw, onderhoud, renovatie of verbouwing het beste bij u past.

1+1=3 Hoe we dat voor elkaar krijgen? Simpel: Eén gezamenlijk

FLEXIBELE OPLOSSING

bedrijfspand. Korte lijnen. Betrokken collega’s. Veel kennis

Uw behoefte is bepalend. Doordat wij met verschillende

en expertise. Transparantie. En samenwerking. Dat zijn de

concepten werken, zijn wij uitermate flexibel in het bieden van

sleutelwoorden waarmee wij u op voorsprong helpen.

de beste oplossing voor elk bedrijfshuisvestingsvraagstuk!


20

“JAMMER DAT DE SAMENWERKING VOORBIJ IS” Donghua International BV is een dochteronderneming van de Hangzhou Donghua Chain Group CO., LTD. De producent van industriële kettingen is marktleider in China en heeft vestigingen over de hele wereld. Het vlaggenschip van de onderneming staat echter in Alkmaar. Op die plek ontmoeten Frans Morskate en Johan Cusiël elkaar anderhalf jaar na de oplevering. Frans is directeur bij Donghua International BV en Johan is uitvoerder bij Hercuton. Ze begroeten elkaar als oude vrienden. En dat is niet zo verwonderlijk. Frans is geen gemiddelde opdrachtgever vertelt Johan: “Ik werkte niet vóór, maar samen met Frans. Elke ochtend kwam hij een bak koffie doen in de keet en dan praatten we samen even de voortgang door. Tijdens de bouw zijn er altijd wel beslissingen te nemen en Frans durft ze ook te nemen. Niet eerst weken overleggen en uitstellen, maar knopen doorhakken. Dat bevordert de voortgang natuurlijk enorm.” Frans vult aan: “Ik was er niet zo vroeg als Johan, hoor. Hij was al naar de sportschool geweest voordat hij op de bouw kwam en dan nog was hij er eerder dan ik.

In het verleden had ik al eens een bedrijfspand laten bouwen. Dat was nog in Twente met mijn broers, 10.000 m². Toen heb ik geleerd hoe het niet moest,” vertelt Frans lachend. “Voor het nieuwe pand van Donghua hadden we vijf offertes liggen. Hercuton was er daar één van. We wilden een betonnen pand, omdat het voor een comfortabel klimaat zorgt. Daarnaast werken we veel met reachtrucks en dan staan kolommen al snel in de weg. Daarom hebben we bewust gekozen voor een vrije overspanning van 32 meter. Voor Hercuton was dit geen probleem.”


21


22

Johan Cusiël en Frans Morskate

Die spanten van 32 meter werden later nog wel een ding, aldus Johan: “Probeer dat maar eens over een rotonde te vervoeren. We hebben alle logistieke opties bekeken, maar uiteindelijk zat er niets anders op dan met de overburen (eredivisieclub AZ) te overleggen of we een tijdelijke rijbaan konden maken. Frans heeft een korte lijn met de club, dus dat was gelukkig geen probleem.” Frans: “Ons nieuwe pand is een stuk groter dan het vorige. Door deze extra ruimte en de optimale indeling van de hal werken we nu veel efficiënter. Met hetzelfde aantal mensen realiseren we 20% meer omzet. Maar het gaat niet alleen om omzet. Wat minstens zo belangrijk is, is hoe onze mensen het werk ervaren. Het is hier veel comfortabeler. We hebben alles wit laten sauzen. Samen met de lichtkoepels zorgt dat voor een prettige, lichte ruimte. Ik zie gewoon aan onze mensen dat dat fijner werkt.”


zich nooit zorgen gemaakt: “Ik heb geen moment getwijfeld aan de goede afloop. Als een spin in het web zorgde Johan ervoor dat alles geregeld werd en uiteindelijk ook nog zonder vertraging. Er werd zelfs geregeld dat we een deel van het warehouse al eerder in konden richten. Uitvoerder zijn op zo’n project is geen geringe opgave. Je hebt met zoveel verschillende partijen te maken en iedereen is van elkaar afhankelijk. Toch lijkt het me een geweldige baan, zou ook wel wat voor mij zijn,” lacht Frans. Tegen het einde van het gesprek concludeert Johan dat het eigenlijk jammer was dat de bouw ten einde kwam. “Frans was een fijne opdrachtgever om mee samen te werken. Hij weet hoe je mensen motiveert en gaat altijd uit van het positieve. Ik denk met plezier terug aan onze gesprekken, lunches in het AZ Stadion en bitterballen bij de hoogstepunt-viering. Altijd wat te vieren. Maar Frans weet me nog steeds te vinden, hoor. Waar ik ook werk, hij komt regelmatig langs voor een bak koffie in de bouwkeet.” Het gesprek sluiten de heren dan ook niet af met dag of tot ziens, maar met een welgemeend “We zien elkaar gauw!”

“Johan was meer dan een uitvoerder. Hij gaf ook advies.” Frans was geen gemiddelde opdrachtgever, maar was Johan dan ook geen gemiddelde uitvoerder? “Hij was meer dan uitvoerder. Hij gaf ook advies. Eerlijk advies. En daar bedoel ik mee dat hij ook weleens iets voorstelde wat meer geld ging kosten. Veel mensen willen of durven dat niet, maar Johan zei waar het op stond. Dat waardeer ik. Zo sta ik ook in het leven, vandaar waarschijnlijk onze klik.” De bouw verliep niet helemaal vlekkeloos. Een strenge winter legde het werk weken stil, de aansluiting op de stadsverwarming wilde maar niet vlotten en dan waren er nog wat kleinere problemen zoals materialen die verkeerd geleverd werden. Toch heeft Frans

23


24

NOG BETER EINDRESULTAAT DANKZIJ TRANSPARANTIE TON VAN OOSTEN, EIGENAAR STEENGOED BV:

Zo werkten ze bijvoorbeeld met een open begroting.

“Ik heb de samenwerking met Hercuton als zeer prettig

Erg prettig én bijzonder. Dit zie ik namelijk niet vaak in de

ervaren. Transparantie en vertrouwen voerden gedurende

bouwwereld.

het hele traject de boventoon. Door open met elkaar te communiceren, kregen we veel beter inzicht in elkaars

Door onze transparante manier van samenwerken werden

risicoprofiel en ontstond wederzijds begrip bij het vinden van

eventuele knelpunten al in een vroegtijdig stadium

de beste oplossing.

geconstateerd. Verbeterpunten werden snel en in onderling

Hercuton onderscheidt zich absoluut op het gebied van

overleg doorgevoerd waarbij onze wensen als klant continu

transparantie. Vanaf het eerste contact hebben zij alle

centraal stonden. Hierdoor is het eindresultaat uiteindelijk

informatie open met ons gedeeld.

nog beter geworden.”


SAMEN VAN AMBITIE NAAR REALISATIE INITIATIEFASE – VASTSTELLEN VRAAGSPECIFICATIE Inventarisatie behoefte van de klant Opstellen Programma van Eisen Locatiekeuze Kavelstudie / Vlekkenplan Schetsplan Investeringsoverzicht Risicoanalyse haalbaarheid Bestemmingsplan, planning, investering

BESLISMOMENT ENGINEERINGSFASE

Voorlopig ontwerp

U itwerking constructieve opzet U itgangspunten Total Cost of Ownership U itgangspunten onderhoud U itgangspunten duurzaamheidsambitie: BREEAM-NL U itgangspunten installaties D efiniëren materiaal gebruik

Definitief ontwerp

V oorbespreken met: Bouw & Woning toezicht, Welstand, NUTS, Brandweer T oetsen van Bouwbesluit, EPN U itwerken installatieconcept U itwerken constructieve opzet

Omgevingsvergunningstukken

O mgevingsvergunning aanvraag compleet maken: Tekeningen, berekeningen, aanvraagformulieren

BESLISMOMENT - INDIENING OMGEVINGSVERGUNNING AANVRAAG REALISATIEFASE

Projectvoorbereiding

P roduceren van productietekeningen P roduceren van werktekeningen

Uitvoering project

B ouwrijp maken / inrichten bouwplaats In productie name prefab elementen U itvoering volledig bouwproces

OPLEVERING

Onderhoud

O verdracht project bij oplevering V aststelling onderhoudsniveau volgens NEN 2767 2 4-uurs dienst J aarlijkse inspectie J aarlijkse rapportage U itvoering onderhoudswerkzaamheden

25


26

KOFFIEPARTNERS: EYECATCHER LANGS DE A16 Remco Ruimtebouw realiseerde voor KoffiePartners een turn-key nieuwbouw van 1.460 m². Het pand biedt ruimte aan een kantoor, coffee experience center en magazijn.

ALUMINIUM

De strakke aluminium vliesgevel van KoffiePartners is door de ronde vorm een echte eyecatcher.

OPVALLENDE ZICHTLOCATIE Het nieuwe onderkomen van KoffiePartners is gevestigd op industrieterrein Bakestein in Zwijndrecht, pal aan de A16. Dé plek voor een bijzonder gebouw. Dagelijks passeren meer dan 150.000 automobilisten het pand waarvan het ontwerp

“Remco Ruimtebouw heeft een knap staaltje werk geleverd. Alle deadlines zijn gehaald en het hele bouwproces is prettig en goed verlopen. Mijn volgende pand laat ik weer door ze bouwen.” Bart Brouwer, Directeur-eigenaar KoffiePartners

geïnspireerd is op een koffieboon. Kenmerkend zijn de opvallende rondingen en een koffiebruine gevel met ‘latte’ accenten.

HPLDEUREN Strakke HPL-deuren en

kozijnen met een lange levensduur passen uitstekend in een duurzaam pand. Remco Ruimtebouw levert maatwerk op basis van geprefabriceerde standaardmodules. Ook het pand van KoffiePartners is gebouwd volgens dit modulaire concept. De constructie is opgetrokken uit staal, boven op een fundering van beton en heipalen. De gevel is gesloten met sandwichelementen en aluminium kozijnen.


“De samenwerking verliep perfect”, vertelt Cees Boons, Business Unit Manager bij Remco Ruimtebouw. “Opdrachtgever Bart Brouwer was zeer betrokken en nam beslissingen adequaat. Dat kwam de voortgang zeer ten goede.”

TEGELWERK

Het pand van KoffiePartners is stijlvol tot in het kleinste kamertje. Verfijnd tegelwerk zorgt voor mooie details.

STAAL

Voor het led-scherm van 40 m² (!) is de staalconstructie aangepast met een speciale ruimte voor onderhoud en service. Hierin past zelfs een hoogwerker.

ALLEEN DE BESTE MATERIALEN

MOOI STAALTJE DUURZAAMHEID Opdrachtgever Bart Brouwer is voorloper op het gebied van duurzaamheid en dat zie je overal in terug. Geen gas in het pand en zo’n 270 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening. Daarnaast is er een slimme klimaatinstallatie in het pand. Ook in het interieur speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo is er onder andere gebruik gemaakt van items van gerecycled materiaal zoals meubelstukken gemaakt van oude koffiemachines.

PLAFOND

Strakke systeemplafonds in wit en zwart v.l.n.r. Bart Brouwer, Directeur-eigenaar KoffiePartners Ron Drijver, Commercieel Adviseur Bouwprojecten Cees Boons, Business Unit Manager

zorgen voor licht en ruimte of juist een warme sfeer.

27


BETER VOOR HET MILIEU 28

Energielabels, CO2-reductie, energieneutraal, gasloos, circulair. Als je nieuw gaat bouwen vliegen de ‘duurzame’ termen je om de oren. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor BREEAM-NL certificering bij nieuwbouw. BREEAM-NL heeft als doel duurzame gebouwen te realiseren met minimale druk op het milieu. Deze gebouwen zijn onder andere voorzien van de meest effectieve installaties. Ze voldoen aan criteria die boven de wettelijke vereisten uitstijgen. En last but not least: ze vergroten het bewustzijn van eigenaren, gebruikers, ontwikkelaars en beheerders wat betreft de voordelen van duurzame gebouwen. NIELS VERHEIJEN, IN-HOUSE BREEAM-NL EXPERT: ‘Herinnert u zich nog het moment dat de subsidie op elektrische auto’s werd ingevoerd? De Tesla’s gingen ineens als warme broodjes over de toonbank. In de vastgoedwereld werkt het niet anders. Iedereen wil wel verduurzamen, maar vaak is er nog een andere stimulans nodig behalve maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Daar is wat mij betreft niets mis mee. Het gaat uiteindelijk om het doel, een duurzaam gebouw. Voor het bouwen volgens de BREEAM-NL eisen is een hogere investering benodigd dan regulier bouwen. Je kunt je dus afvragen waarom je zo’n certificaat zou overwegen als de nieuwbouw daardoor meer gaat kosten. Het is tenslotte niet verplicht. TOCH ZIJN ER EEN AANTAL HEEL GOEDE REDENEN: D e maatregelen leiden over het algemeen tot reductie van water- en energieverbruik én efficiënter gebruik van het gebouw en dat levert weer een besparing op de gebruikskosten op. D oor het certificaat blijft een gebouw in de toekomst meer waard. V eel organisaties hebben een MVO-beleid waar duurzame

Niels Verheijen

Kenmerkend aan het werken volgens de BREEAM-NL eisen is dat tijdens het bouwproces elke betrokken partij bewijslast moet aanleveren. Dat zorgt ervoor dat iedereen die eraan meewerkt betrokken is bij duurzaamheid. Zo ontstaat er steeds meer bewustwording. We hebben nu vaak nog een zetje nodig als het gaat om duurzaamheid. Maar als er voldoende bewustwording ontstaat, zal een duurzaam gebouw op den duur de nieuwe norm worden.’

huisvesting onderdeel van is. Met een BREEAM-NL certificering kun je dit ook daadwerkelijk bewijzen. E en (bewezen) duurzaam gebouw is voor projectontwikkelaars en beleggers interessant om te verhuren, zeker op lange termijn. In de vastgoedwereld is een BREEAM-NL certificaat herkenbaar. Ook in het buitenland wordt de waarde erkend. Je kunt hiermee aan huurders en potentiële kopers duidelijk maken welk niveau aan duurzame maatregelen is toegepast.

Hitachi Vantara – BREEAM-NL Very Good


FACTS & FIGURES SEGRO – BREEAM-NL Excellent

2013 1E BREEAM-NL GECERTIFICEERD PROJECT BINNEN HET CLUSTER BEDRIJFSHUISVESTING

2019 HET CERTIFICAAT VAN ONS ELFDE BREEAM-NL PROJECT UITGEREIKT (OUTSTANDING, DE HOOGSTE CATEGORIE)

2019 DE TELLER STAAT DAN IN TOTAAL OP 291.547 M² BREEAM-NL GECERTIFICEERDE METERS

Wehkamp – BREEAM-NL Excellent

29


30

“Kunnen we de ruimte nou echt niet efficiënter indelen?”

EEN FUTURE PROOF BEDRIJFSPAND Het gebeurt vaak ongemerkt. Uw bedrijf wordt groter, maar uw pand groeit niet mee. Er wordt wat geschoven met bureaus en iedereen schikt een beetje in, maar er komt een moment dat u denkt: “Kunnen we de ruimte nou echt niet efficiënter indelen?” Een relatief kleine ingreep maakt vaak al een wereld van verschil. We creëren bijvoorbeeld meer ruimte door het verplaatsen van een wand of een trap. En als u daarmee niet geholpen bent, is er vaak nog de mogelijkheid om uit te breiden. Kijk ook eens met een open blik naar de buitenkant. Bent u nog steeds blij met wat u ziet? Is de gevel nog steeds het bekende visitekaartje voor uw bedrijf? Voldoet het pand nog wel aan de eisen van deze tijd of wordt het tijd voor een restyling of renovatie? Kortom, tijd voor een kritische blik. En heeft u ook het gevoel dat uw bedrijfspand niet meer ‘past’? ServicebouwPlus zorgt ervoor dat uw bedrijfspand weer bij uw onderneming aansluit. Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. We komen vaak tot verrassende oplossingen.


BOUWGROND NODIG? 31

Grondmaps.com bestaat uit een enorme database met beschikbare grondposities in Nederland. Bezoekers kunnen op deze website snel, simpel en gratis ontdekken welke grondposities beschikbaar zijn voor de bouw van bedrijfsmatig vastgoed. WAAROM GRONDMAPS? Kim van der Togt, Commercieel Adviseur: “Uit onderzoek bij onze klanten is gebleken dat er primair twee vragen spelen bij de afweging om te verhuizen of uit te breiden. De eerste vraag is: “Wat kost het?” en de tweede vraag luidt: “Welke locatie is er beschikbaar?” Binnen het Cluster Bedrijfshuisvesting werken wij met verschillende geavanceerde bouwconcepten. Onze Kim van der Togt

“Ontdek snel, simpel en gratis welke grondposities beschikbaar zijn.”

nieuwbouwspecialisten Hercuton, Remco Ruimtebouw en Woody Building Concepts bieden klanten vroegtijdige budgetzekerheid én de beste oplossing bij huisvestingsvraagstukken. Om beter op de locatievraag in te kunnen spelen, hebben we Grondmaps.com gelanceerd. Dit is weer een vervolgstap in ons continue streven naar het nog beter van dienst zijn van onze klanten.”


32

HERCUTON

Bij Hercuton bouwen we bedrijfspanden op een conceptmatige manier in prefab beton. Vergelijk het maar met LEGO. Met onze zesduizend “LEGO-blokjes” realiseren wij vrijwel elke gewenste architectuur. Wij ontzorgen vanaf ontwerp tot en met sleutelklare oplevering en

REMCO RUIMTEBOUW Bij Remco Ruimtebouw zijn we

gespecialiseerd in conceptmatige staalbouw. We bestaan al meer dan 45 jaar en bouwen over de hele wereld. Onze klanten kiezen bij ons voor “one stop shopping”. We regelen alles voor ze, van

helpen klanten blijvend op voorsprong.

ontwerp tot en met sleutelklare oplevering.

SERVICEBOUWPLUS

PVVT

Bij ServicebouwPlus onderhouden, renoveren en verbouwen we bedrijfspanden alsof ze van onszelf zijn. Wij zorgen ervoor dat opdrachtgevers trots kunnen zijn op hun eigendom. Voor meer dan 250 klanten onderhouden we hun pand zelfs jaarlijks op basis van een onderhoudsabonnement.

Bij pvvT verrassen we onze opdrachtgevers met een bijzondere afbouw, uniek interieur of geveloplossing. Dat doen we met vakmanschap en creativiteit. We geven gevraagd en ongevraagd advies en verzorgen het hele proces vanaf engineering tot en met realisatie.


WOODY

BUILDING CONCEPTS

WOODY BUILDING CONCEPTS

Bij Woody Building Concepts werken we met een uniek houtbouwconcept.

STERKE MERKEN Het Cluster Bedrijfshuisvesting is onderdeel van Janssen de Jong Groep en bestaat uit zeven onafhankelijke merken.

We realiseren duurzame houten bedrijfspanden in loft stijl met een sfeervolle en natuurlijke uitstraling. Dat doen we turn-key waarbij we opdrachtgevers vanaf het eerste ontwerp ontzorgen.

HAFKON

OCMER

Bij Hafkon zijn we sinds 1972 actief op het

Bij Ocmer realiseren we op conceptmatige

gebied van aluminium felsdaken.

wijze hoogwaardige industriĂŤle

Dat maakt ons de meest ervaren speler in

bedrijfshuisvesting in staal, beton, hout of

deze markt in de Benelux. We realiseren

hybride vorm. We verzorgen het hele traject

en onderhouden felsdaken in binnen- en

van ontwerp en vergunningsaanvraag

buitenland, variĂŤrend van scholen en

tot en met de montage en oplevering.

brandweerkazernes tot vliegvelden en

Ocmer behoort tot de top 10 turn-key

stadions.

bouwbedrijven in Polen.

33


34

JE KENT HIER IEDEREEN BIJ NAAM TUSSEN DEZE MANNEN WORD JE VANZELF ONE OF THE GUYS. AUDREY, PROJECTVOORBEREIDER HOEWEL IK BUITEN EEN MOOIE TIJD HEB GEHAD, ZIT IK NU OP KANTOOR HELEMAAL OP MIJN PLEK. WILLIAM, UITVOERDER RESTYLING WE HEBBEN GOEDE ARBEIDSVOORWAARDEN EN ER WORDT GELUISTERD NAAR ONZE IDEEËN. PETER, KRAANMACHINIST INFORMEEL, GEZELLIG EN IEDEREEN HELPT ELKAAR JANNEKE, BEHEER ONDERHOUD IK KOM BIJ VEEL VERSCHILLENDE BEDRIJVEN. IK VIND HET NIET ALLEEN LEUK OM TE ZIEN WAT ZO’N BEDRIJF PRECIES DOET, MAAR OOK HOE ZE HET DOEN. ARNO, UITVOERDER DE SFEER IS ONGEDWONGEN. LEON, PROJECTCOÖRDINATOR EXPORT ALS JE ME VRAAGT WAT KENMERKEND IS VOOR ONS BEDRIJF DAN ZEG IK ‘DE MENSEN’. MET SAMENWERKING EN HUMOR KRIJGEN WE HIER HEEL WAT VOOR ELKAAR. RONNIE, BOUWKUNDIG TEKENAAR DE DEUR STAAT HIER BIJ IEDEREEN OPEN BIJ WIJZE VAN SPREKEN, OOK DIE VAN DE DIRECTEUR. ARNO, PROJECTLEIDER HEERLIJK, RELAXED BEDRIJF OM TE WERKEN. IK VOEL ME WELKOM. SUZANNE, BOUWKUNDIG TEKENAAR WERKEN IN HET BUITENLAND IS ECHT HEEL BIJZONDER. IK KAN HET IEDEREEN AANRADEN AD, SUPERVISOR ALS JE WILT DOORGROEIEN, WORDT DAT ZEKER GESTIMULEERD. ARNE, WERKVOORBEREIDER EEN WARM BAD. COEN, PROJECTVOORBEREIDER JE KENT HIER IEDEREEN BIJ NAAM. BRAM, PROJECTCOÖRDINATOR


WE GAAN VOOR EEN NEGEN

“Onafhankelijk onderzoek naar klantervaringen” In onze bedrijfsvoering streven wij continu naar bovengemiddelde klanttevredenheid. Maar hoe ervaren onze klanten onze werkwijze? En wat zijn mogelijke verbeterpunten? Om antwoord te krijgen op deze vragen doen wij doorlopend onderzoek naar klantervaringen. Dit gebeurt via Tevreden.nl, een onafhankelijk bureau dat soortgelijke onderzoeken uitvoert voor duizenden bedrijven in meerdere branches. De resultaten van het onderzoek zijn voor iedereen inzichtelijk op onze websites. Hoort u liever ‘in het echt’ hoe klanten onze werkwijze en het resultaat ervaren? Dan nodigen wij u graag uit om samen met ons een bezoek te brengen aan enkele door ons gerealiseerde gebouwen.

35


HERCUTON T 088 – 205 34 00 www.hercuton.nl

   

REMCO RUIMTEBOUW T 088 – 004 93 00 www.remco.nl

    WOODY BUILDING CONCEPTS T 088 - 205 34 70 www.woodybuildingconcepts.nl

  

SERVICEBOUWPLUS T 088 – 205 34 50 www.servicebouwplus.nl

   PVVT T 088 – 205 34 60 www.pvvt.nl

   HAFKON INTERNATIONAL T 088 – 004 93 13 www.hafkon.nl

 OCMER T (+48) 42 634 87 90 www.ocmer.com.pl

   Touwslager 2, 5253 RK Nieuwkuijk

HET CLUSTER BEDRIJFSHUISVESTING IS ONDERDEEL VAN JANSSEN DE JONG GROEP

Profile for Janssen de Jong Groep

Magazine Cluster Bedrijfshuisvesting Janssen de Jong Groep  

De bedrijven binnen het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep realiseren wereldwijd de mooiste projecten: "Geen gebouwen, ma...

Magazine Cluster Bedrijfshuisvesting Janssen de Jong Groep  

De bedrijven binnen het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep realiseren wereldwijd de mooiste projecten: "Geen gebouwen, ma...