Page 1


I Danmark blev de født... Vi danskere er efterhånden vant til at støde på skrækreportager om dyremishandling af pelsdyr fra asiatiske lande. Måske derfor kan det være så svært at tro, at noget af den værste dyremishandling man kan forestille sig, foregår her i vores eget land. Når vi ser optagelser af dyr, der udsættes for overgreb på pelsfarme, så har de fleste af os en tendens til at tænke, at forholdene trods alt nok er bedre herhjemme. En tanke som industrien ikke er sen til at støtte med kampagner, der opfordrer til at købe dansk og erklæringer om, at vi har den bedste dyrevelfærd i verden. Hvad du kan læse i dette blad viser desværre, at der er langt mellem det glansbillede, som mange ønsker at tro eksisterer, og den barske virkelighed. En virkelighed som millioner af dyr lever med, dag efter dag, på 1.400 pelsfarme over hele Danmark. Dyrene har i den grad brug for deres egen Holger Danske, der kan rejse sig og vække alle af den dvale, der gør dyremishandling for luksusprodukter mulig. Det har dyrene nu fundet i de modige frivillige, der har besøgt et udsnit af danske pelsfarme for at dokumentere, hvilke forhold dyrene egentlig lever under. Den dyremishandling de fandt og dokumenterede var absolut rystende, selv for de erfarne aktive. Faktisk overholdt ikke en eneste af de 34 farme, som blev besøgt, loven og mange viste en kynisk ligegyldighed over for både dyrenes ve og vel og landets love. Gang på gang fangede vores kamera mink med blodige sår, dyr med lamme ben, dyr der havde fået lemmer bidt af, helt nøgne bure uden det legetøj og hylder som loven kræver, dyr uden adgang til halm og dyr der i frustration banker deres hoveder ind i buret uden nogensinde at få mulighed for at undslippe.

ADVARSEL

De efterfølgende sider indeholder meget barske billeder fra danske pelsfarme.

DETTE ER IKKE ET BLAD! SKIL DET AD OG RED LIV

FORBYD

MINKAVL

FORBYD

MINKAVL

MINKAVL I DANMARK 2009

I dette blad kan du læse mere om, hvordan mink har det anno 2009 i Danmark – et land hvor pelsindustrien praler af at overholde internationale regler og at have en dyrevelfærd, der ligger over standard, men hvor virkeligheden er anderledes hård. Du får også en lang række muligheder for at være med til at gøre en forskel for de mink, der har så hårdt brug for vores hjælp.

MINKAVL I DANMARK 2009

Inde i bladet finder du 8 postkort, 1 plakat og en underskriftsindsamling. Send postkortene, sæt plakaten op og hjælp med at samle underskrifter for et forbud mod minkavl.

SE DOKUMENTAREN

RIENS LØGNE PELSINDUST DYREMISHANDLING PÅ DANSKE PELSFARME ANIMA AFSLØRER

PÅ WWW.FORBYDMINKAVL.DK

Tanja Krøyer Jørgensen Formand

HANSTHOLM 2. September 2009

DANSK MINKAVL 2009 HJÆLP ANIMA TIL ET FORBUD MOD MINKAVL

FORBYD MINKAVL

BESTIL EN GRATIS KAMPAGNEPAKKE 34 minkI efteråret 2009 undersøgte Anima forhold. farme for at dokumentere dyrenes af Danmark er verdens største producent forholdene minkpels og industrien hævder, at er de bedst mulige. dyreVores undersøgelse dokumenterede loven alle mishandling og overtrædelser af dyr der steder. Dyr med kæmpe kødsår, og var psykisk forstyrrede af indespærring dyr som var rædselsslagne for mennesker. - uden Deres bure var triste, kolde og nøgne hverken halm eller aktivitetsobjekter.

Eftertryk tillades med godkendelse fra redaktionen og kildehenvisning. Kontakt: Anima Carit Etlarsvej 10, kld 1814 Frederiksberg C Mail: info@anima.dk Telefon: 35 10 70 70 Mobil.: 28 89 26 65 Giro: +01 1-690-0532

trives i Mink er vilde rovdyr, som aldrig kan forbydes, små trådbure. Derfor skal minkavl ligesom Danmark allerede har forbudt ræveavl.

Du kan hjælpe dyrene ved at indsamle en gratis underskrifter mod minkavl. Bestil i gang. kampagnepakke fra Anima og kom

SMS pels til 1204, så sender vi dig straks en kampagnepakke helt gratis.

Underskrifter indsamlet af:

I efteråret 2009 undersøgte Anima 34 minkfarme for at dokumentere dyrenes forhold. Vores undersøgelse dokumenterede dyremishandling og overtrædelser af loven alle steder. Dyr med kæmpe kødsår, dyr der var psykisk forstyrret af indespærrelse og dyr som var rædselsslagne for mennesker. Minkavl er i dag forbudt eller umuliggjort i 10 europæiske lande! Skriv under her og vær med til at stoppe dyremishandling.

NAVN

NAVN ADRESSE BY & POSTNR

E-MAIL

MOBIL

Jeg vil være medlem!

Med venlig hilsen

Dette blad er ikke beregnet til at ligge på et sofabord eller stå og se flot ud på en hylde. Det meste af bladet kan skilles ad og bruges aktivt i kampagnen for at hjælpe pelsdyrene!

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

AFSLØ DANSKE RING

AFSL

Husk at skrive tydeligt. Når du skriver din email/mobil vil du modtage en gratis kampagnemail/sms, hvor du kan være med til at redde pelsdyrs liv med et par enkle klik. Anima skal have postkortet retur senest 1/8 2010.

ØRIN DANSKE

G

AFS LØR ING

MINKAVLEREMINKAVLERE MINKAVLERE PINER, PLAGER PINER, OG PLAGER

DANSKE

OG OG PINER, PLAGERMISHANDLER MISHANDLER DYR DYR DYR MISHANDLER

ANIMA GIK UNDERCOVER ANIMA GIK UNDERCOVER I DEN DANSKE I DEN DANSKE PELSINDUSTRI ANIMA GIK UNDERCOVER PELSINDUSTRI PELSINDUSTRI

I DEN DANSKE 34 MINKFARME | 34 34 MINKFARME | 34 POLITIANMELDELSER POLITIANMELDELSER | 34 POLITIANMELDELSER

34 MINKFARME

Redaktør: Joh Vinding

Layout: Anima

Ansvarshavende redaktør: Tanja Krøyer Jørgensen

Oplag: 15.000 eksemplarer

Skribenter: Thorbjørn Schiønning Tanja Krøyer Jørgensen Joh Vinding

Anima på nettet: www.forbydminkavl.dk www.anima.dk www.pelsinfo.dk www.anima2.dk www.designagainstfur.dk


ANIMA AFSLØRER PELSINDUSTRIENS

LØGNE

To sovende mink drømmer sig langt væk fra et trist og lidelsesfuldt liv på pelsfarmen.

Kære livredder!

Heldigvis har vi netop nu en unik mulighed for at hjælpe pelsdyrene! Vi ved, at de optagelser og billeder vi har fra danske farme, er så stærke, at ingen vil kunne se dem og derefter gå ud og købe et stykke pels.

Da Anima besluttede sig for at kigge nærmere på velfærden på danske pelsfarme, vidste vi godt, at standarden ikke var høj, men intet kunne forberede os på det mareridt, der ventede os. Det var et hårdt og trøstesløst arbejde at dokumentere, hvordan dyr lever så usle liv. Samtidig vidste vi, at sandheden måtte ud, og derfor kæmpede vi os gennem elendigheden.

Sagen er altså ganske enkel - jo flere vi kan vise film og billeder til - des færre dyr skal lide og dø. Du kan give en akut kampagnedonation til:

Når man står på en minkfarm, rammer lugten én lige i mellemgulvet. Tusinder af dyr stuvet sammen i lange rækker af metalbure. Det er en lugt af noget råddent og glemt. Inde i deres bure gemmer mange mink sig i deres redekasser, mens andre piber og hvæser af utryghed og frygt. Det er tydeligt, at de fleste ved, at mennesker ikke vil dem noget godt.

1. En landsdækkende oplysningskampagne på TV En TV-kampagne når millioner af mennesker med levende billeder. Et enkelt spot koster ca. 5.000 kr. 2. Trykte annoncer mod pels i fx modeblade En trykt annonce koster ca. 15.000 kr og når typisk 200.000 læsere

Når man står på en pelsfarm og kigger et dyr i øjnene, som tydeligt udstråler enorm lidelse og frygt, glemmer man det aldrig. Øjnene minder om vores egne kæledyrs og man får følelsen af, at minken siger: “hvorfor er jeg inde i det her lille bur, gør noget, hjælp mig.”

3. Donation til materialer For blot 150 kr kan Anima producere 1000 flyers, som vores netværk af frivillige uddeler over hele landet. En donation til Anima har aldrig haft større vigtighed end nu - og vi er oppe mod pelsindustriens mægtige kræfter. Din donation vil redde dyrs liv!

Men håbet lever i og med, at vi kan fortælle dyrenes historie og vise, hvad de bliver udsat for. Vi kan bede folk kigge ind i de samme triste øjne, som vi selv har set og bede dem ransage deres samvittighed for om det virkelig er værd at udsætte dyr for mishandling og elendighed for et stykke tøj?

Med venlig hilsen Tanja Krøyer Jørgensen Formand

Overførsel fra kontonummer

8

Indbetaler

7

GIRO INDBETALING Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse

Meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt.

g rv- o til a r o er tf age onation agst i r f r a er ift. D frad de. Anim gaveafg ima er erretige b An

KVITTERING

Check og lignende accepteres under forbehold af, at Danske Bank modtager betalingen. Når De betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb De har betalt. Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse

1-690-0532

1-690-0532

ANIMA Carit Etlars Vej 10, kld. 1814 Frederiksberg C

ANIMA Carit Etlars Vej 10, kld. 1814 Frederiksberg C

Underskrift ved overførsel fra egen konto

Post Danmarks kvittering

Betalingsdato

Gebyr for indbetaling betales kontant Kroner

AKUT KAMPAGNEHJÆLP - KAMPAGNEDONATION TIL OPLYSNINGSKAMPAGNE PÅ TV - KAMPAGNEDONATION TIL TRYKT OPLYSNINGSKAMPAGNE - KAMPAGNEDONATION TIL MATERIALEPRODUKTION Kroner

Øre

.

.

,

Til maskinel aflæsning – Undgå venligst at skrive i nedenstående felt

+01<

+16900532<

Dag

Måned

eller

År

Betales nu

Sæt X 4030S 2006.07 DB 0000-0000

.

.

Øre

,


MIN MISHANDLIN

De sidste 20 år har pelsindustrien haft held til at skjule sandheden om minks forhold på danske pelsfarme - her får du historien om den mand, der satte sig for at afsløre pelsindustriens løgne....

På Copenhagen Business School udklækkes den fremtidige elite i dansk erhvervsliv. På den strømlinede og effektive institution findes også en af de modigste mænd i dansk dyreværn. Da vi møder Thorbjørn i skolens kantine for at tale om Animas undersøgelse af pelsindustrien, adskiller han sig umiddelbart ikke meget fra de andre studerende. Men bag den nystrøgne skjorte banker et stort hjerte for dyrene. Et hjerte der har fået Thorbjørn til at konfrontere en virkelighed, der i årtier har været skjult for de fleste danskere. Thorbjørn har i 2009 besøgt danske pelsfarme og dokumenteret forholdene, som mink og ræve lever og dør under. Vi møder Thorbjørn for at høre historien om, hvordan en mand afslørende den værste dyremishandling Danmark hidtil har set. Fortæl lidt om dig selv og din motivation for at deltage i projektet. Jeg er ved at uddanne mig til strategisk kommunikatør og tænker meget over, hvordan man på bedste vis kan formidle sit budskab. Allerede for flere år siden tænkte jeg, at der i Danmark

virkelig er behov for at vise danske billeder, når man taler dyrenes sag. Gang på gang har jeg oplevet at folk forholder sig skeptisk til det man siger, fordi man støtter sig til billeder fra fx. USA. På sin vis er det jo også en rimelig kritik, selvom jeg dog er af den overbevisning, at pelsindustrien verden over er så fokuseret på effektivitet og lave omkostninger, at det nødvendigvis må være dyrene der betaler prisen. Anima var flere gange blevet tippet af medarbejdere i pelsindustrien, om at der var store problemer på pelsfarmene. Da de ville skabe sikker dokumentation for dyrenes generelle forhold, var der for mig ikke meget at overveje. Eftersom Anima længe har arbejdet for at stoppe dyremishandling i pelsindustrien, og denne selv ynder at fremstille et stærkt forvrænget billede af hvor godt dyrene har det i Danmark, ja, så gav det hele jo pludselig rigtig god mening. Ingen har så vidt jeg ved fået optagelser fra en dansk minkfarm på en helt almindelig dag, uden at pelsindustrien har fået ryddet pænt op i forvejen og således sikret sig, at man kun ser det, som de gerne vil have man ser.

Hvordan gik I så i gang med projektet og hvad forventede du egentlig, at der ville komme ud af det? Vi gik i gang med at udvælge nogle tilfældige steder. Vi ville gerne have et sandfærdigt indtryk af industriens standard, så vi prøvede at vælge fra forskellige landsdele og både små og store farme. Vi vidste faktisk ikke

Thorbjørn Schiønning


NKNG &

Mission: Undersøg standarden på danske pelsfarme Resultat: Skræmmende, chokerende og under al kritik. Konklusion: Pelsindustrien skal forbydes!

MOD

rigtig, hvad vi skulle forvente. Jeg havde dog kort forinden læst Dyreetisk Råds udtalelse vedr. pelsdyr og kunne ud af den læse, at de største dyrevelfærdsproblemer på pelsfarme er bidsår og stereotyp adfærd (red. psykisk forstyrret adfærd hvor dyret fx. går frem og tilbage på samme sted eller bliver ved med at snurre rundt med hovedet, som om den kigger efter en udvej). Så det var som udgangspunkt de ting vi ville kigge efter. Derudover var vi også interesseret i at se om helt basale lovkrav til burindretning blev overholdt. Fx. skal der være halm i burene og derudover skal buret enten være udstyret med en form for legetøj eller en liggehylde. Thorbjørns stemme lyder engageret, men samtidig mærket af de ting, som han har set. Det er tydeligt, at det har krævet mod og vilje at stå ansigt til ansigt med mishandlede dyr uden at kunne hjælpe dem på anden måde end ved at fortælle deres historie. Han tænker, vejer sine ord og fortsætter: Det vi fandt var ganske chokerende og helt klart værre end jeg havde forestillet mig. Allerede efter få farmbesøg begyndte der at tegne sig et billede af at pelsindustrien systematisk blæser på reglerne. Alle de steder vi var fandt vi lovovertrædelser af forskellig karakter – også ting som vi slet ikke havde tænkt over.

FORBYDMINKAVL.DK

Fx. var der en del steder hvor der ikke var opsamling til dyrenes afføring, hvilket betyder at det løber direkte ned og forurener grundvandet. Dette er efter min mening en grov miljøovertrædelse, da vi lever i en tid hvor rent drikkevand er noget vi i den grad bør værne om, og vi må ikke tage det for givet. Vi fandt desuden at de helt basale regler om halm, hylde og legetøj ikke engang blev overholdt. Men hvordan havde dyrene det generelt? At se dyrenes lidelse var selvfølgelig det værste. Alle de steder hvor vi var inde længe nok til at se flere rækker af bure igennem, fandt vi bidskader. Efterhånden blev man supertrænet til at spotte skaderne, og der var rigtig mange af dem. Bare på en enkelt farm fandt vi et sted mellem 50 og 100 skader. Tænker man over det betyder det, at måske hundredetusinder af dyr netop nu lever med store smertefulde sår. Stereotyp adfærd var også enormt udbredt, og desuden fandt vi døde dyr i burene rigtig mange steder. Visse steder fandt vi dyr som var helt forkrøblede og ikke kunne bruge bagbenene. Disse var noget af det værste at være vidne til.

Af alle de ting I så, hvad gjorde så størst indtryk på dig? Det er meget svært at sige. Alle dyrene er unikke på hver deres måde. Hvis jeg skal fremhæve et enkelt så var der en hvid mink på en af de første farme vi besøgte som havde et kæmpe hovedsår. Det så virkelig forfærdeligt ud – men det værste var nok, da den vendte sig om og viste et endnu større sår på sin hale. Det så faktisk ud som om hele halen kunne falde af. Denne farm vendte vi tilbage til to gange mere for at se om avleren gjorde noget ved det, når dyrene lider så åbenlyst. Sidste gang havde vi Operation X og Morten Spiegelhauer med og den hvide mink så værre ud end første gang jeg havde set den. Det værste var at vi denne gang opdagede at en af de sorte mink som var i samme bur havde et endnu værre bagparti med et kæmpe blodigt sår. Uanset hvor man så hen var der elendige og sårede dyr.

SE THORBJØRNS FILM PÅ: www.forbydminkavl.dk Besøg siden og find 10 tips til at hjælpe dyrene!


PÅ WWW.FORBYDMINKAVL.DK

ANIMA AFSLØRER DYREMISHANDLING PÅ DANSKE PELSFARME

PELSINDUSTRIENS LØGNE

SE DOKUMENTAREN


FORBYD MINKAVL

FORBYDMINKAVL.DK

FORBYDMINKAVL.DK

FORBYD MINKAVL

MINKAVL

FORBYD

FORBYDMINKAVL.DK

FORBYDMINKAVL.DK

MINKAVL I DANMARK 2009 MINKAVL I DANMARK 2009

FORBYD MINKAVL

MINKAVL I DANMARK 2009 MINKAVL I DANMARK 2009


Jeg beder jer derfor arbejde for at forbyde pelsdyravl i Danmark. Med venlig hilsen

Med venlig hilsen

Lande som England og Østrig m.fl. har allerede taget skridtet og forbudt pelsdyravl, mens vores naboer i Sverige og Norge har køreplaner for at udfase industrien. Hvis Danmark skal have førsteklasses dyrevelfærd er et forbud mod pelsdyravl nødvendigt.

Mink kan ligesom ræve aldrig tilbydes forhold, der giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd som et ikke-domesticeret semi-akvatisk rovdyr. De lider af udbredt stereotyp adfærd, bidskader og stress.

Jeg beder dig derfor tage initiativ til at forbyde pelsdyravl i Danmark.

Lande som England og Østrig m.fl. har allerede taget skridtet og forbudt pelsdyravl, mens vores naboer i Sverige og Norge har køreplaner for at udfase industrien.

Mink kan ligesom ræve aldrig tilbydes forhold, der giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd som et ikke-domesticeret semi-akvatisk rovdyr. De lider af udbredt stereotyp adfærd, bidskader og stress.

Jeg vil bede jer støtte et forbud mod pelsdyravl i Danmark. Dyr som holdes i pelsindustrien lider af alvorlige velfærdsproblemer. Problemer der bl.a. medførte et forbud mod rævefarme i Danmark som I støttede.

Jeg vil bede dig arbejde for et forbud mod minkavl i Danmark. Dyr som holdes i pelsindustrien lider af alvorlige velfærdsproblemer. Problemer der bl.a. medførte det forbud mod rævefarme i Danmark, som du selv stod bag.

Med venlig hilsen

Jeg beder jer derfor arbejde for at forbyde pelsdyravl i Danmark.

Jeres søsterparti i Sverige har for længst fastslået, at deres politik er en afvikling af pelsindustrien. Labour i England forbød industrien, ligesom PvdA i Holland ønsker at gøre det.

Kære Dansk Folkeparti

Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K

Socialistisk Folkeparti Christiansborg 1240 København K

Mink kan ligesom ræve aldrig tilbydes forhold, der giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd som et ikke-domesticeret semi-akvatisk rovdyr. De lider af udbredt stereotyp adfærd, bidskader og stress.

Jeg vil bede jer støtte et forbud mod pelsdyravl i Danmark. Dyr som holdes i pelsindustrien lider af alvorlige velfærdsproblemer. Problemer der bl.a. medførte et forbud mod rævefarme i Danmark.

Kære Socialdemokrater

Kære Justitsminister Brian Mikkelsen

Med venlig hilsen

Jeg beder jer derfor arbejde for at forbyde pelsdyravl i Danmark.

Jeres søsterparti i Sverige har for længst fastslået, at deres politik er en afvikling af pelsindustrien, ligesom SV i Norge og SP i Holland har gjort det.

Mink kan ligesom ræve aldrig tilbydes forhold, der giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd som et ikke-domesticeret semi-akvatisk rovdyr. De lider af udbredt stereotyp adfærd, bidskader og stress.

Jeg vil bede jer støtte et forbud mod pelsdyravl i Danmark. Dyr som holdes i pelsindustrien lider af alvorlige velfærdsproblemer. Problemer der bl.a. medførte et forbud mod rævefarme i Danmark.

Kære SF

Dansk Folkeparti Christiansborg 1240 København K

Socialdemokraterne Danasvej 7 1910 Frederiksberg C


Kære Stine Goya

Jeg skriver for at bede jer indføre en pelsfri politik. I har måske allerede set dokumentationen af mink og ræves forhold i Danmark 2009. Dyr med åbne sår, der er så store som deres hoved, dyr med afgnavede lemmer og dyr som i frustration bliver ved med at banke deres hoved ind i buret. Dette er virkeligheden i pelsdyravl i et land, hvor standarden skulle være bedst i verden.

Kære Henrik Kirketerp,

Stine Goya Nørrebrogade 45B, 3.tv 2200 København N

Venlig hilsen

Som en socialt ansvarlig virksomhed håber jeg ikke I vil fortsætte med at støtte, at dyr skal lide på denne måde. Dyremishandling klæder hverken dig eller jeres firma. Derfor vil jeg opfordre jer til at melde klart ud, at I har brugt pels for sidste gang i jeres butikker.

Jeg skriver for at bede jer indføre en pelsfri politik. I har måske allerede set dokumentationen af mink og ræves forhold i Danmark 2009. Dyr med åbne sår, der er så store som deres hoved, dyr med afgnavede lemmer og dyr som i frustration bliver ved med at banke deres hoved ind i buret. Dette er virkeligheden i pelsdyravl i et land, hvor standarden skulle være den bedste i verden. Som en socialt ansvarlig virksomhed håber jeg ikke I vil fortsætte med at støtte, at dyr skal lide på denne måde. Dyremishandling klæder hverken modebranchen eller jeres firma. Derfor vil jeg opfordre jer til at melde klart ud, at I har brugt pels for sidste gang i jeres kollektioner. Indtil da har jeg som bevidst forbruger ikke lyst til at købe jeres tøj.

Kære Søren Vadmand,

Venlig hilsen

Kære Baum und Pferdgarten,

Som en socialt ansvarlig virksomhed håber jeg ikke I vil fortsætte med at støtte, at dyr skal lide på denne måde. Dyremishandling klæder ikke modebranchen eller jeres stormagasiner. Derfor vil jeg opfordre jer til at melde klart ud, at I har solgt pels for sidste gang. Indtil da har jeg som bevidst forbruger ikke lyst til at handle i et miljø, hvor jeg ved dyr bliver mishandlet.

Jeg skriver for at bede Magasin indføre en pelsfri politik. I har måske allerede set dokumentationen af mink og ræves forhold i Danmark 2009. Dyr med åbne sår, der er så store som deres hoved, dyr med afgnavede lemmer og dyr som i frustration bliver ved med at banke deres hoved ind i buret. Dette er virkeligheden i pelsdyravl i et land, hvor standarden skulle være bedst i verden.

Som en socialt ansvarlig virksomhed håber jeg ikke I vil fortsætte med at støtte, at dyr skal lide på denne måde. Dyremishandling klæder hverken modebranchen eller jeres firma. Derfor vil jeg opfordre jer til at melde klart ud, at I har brugt pels for sidste gang i jeres kollektioner. Indtil da har jeg som bevidst forbruger ikke lyst til at købe jeres tøj.

Venlig hilsen

Jeg skriver for at bede jer indføre en pelsfri politik. I har måske allerede set dokumentationen af mink og ræves forhold i Danmark 2009. Dyr med åbne sår, der er så store som deres hoved, dyr med afgnavede lemmer og dyr som i frustration bliver ved med at banke deres hoved ind i buret. Dette er virkeligheden i pelsdyravl i et land, hvor standarden skulle være den bedste i verden.

Baum und Pferdgarten Ryesgade 3F, 2 2200 København N

Venlig hilsen

Dansk Supermarked A/S

Bjødstrupvej 18 8270 Højbjerg

Magasin du Nord Att: Søren Vadmand Kongens Nytorv 13 1095 København K


PELSFRI MODE NU!

FORBYDMINKAVL.DK

FORBYDMINKAVL.DK

PELSFRI MODE NU!

MODE NU!

PELSFRI

FORBYDMINKAVL.DK

FORBYDMINKAVL.DK

MINKAVL I DANMARK 2009 MINKAVL I DANMARK 2009

PELSFRI MODE NU!

MINKAVL I DANMARK 2009 MINKAVL I DANMARK 2009


Vores undersøgelse dokumenterede dyremishandling og overtrædelser af loven alle steder. Dyr med kæmpe kødsår, dyr der var psykisk forstyrrede af indespærring og dyr som var rædselsslagne for mennesker. Deres bure var triste, kolde og nøgne - uden hverken halm eller aktivitetsobjekter.

I efteråret 2009 undersøgte Anima 34 minkfarme for at dokumentere dyrenes forhold. Danmark er verdens største producent af minkpels og industrien hævder, at forholdene er de bedst mulige.

SMS pels til 1204, så sender vi dig straks en kampagnepakke helt gratis.

Du kan hjælpe dyrene ved at indsamle underskrifter mod minkavl. Bestil en gratis kampagnepakke fra Anima og kom i gang.

Mink er vilde rovdyr, som aldrig kan trives i små trådbure. Derfor skal minkavl forbydes, ligesom Danmark allerede har forbudt ræveavl.

1.

NAVN

10.

9.

8.

7.

6.

5.

4.

3.

2.

AFS LDANSKE Ø RI NG

ADRESSE BY & POSTNR

AFS LDØ AN RSIN KE G M

E-MAIL

Underskrifter indsamlet af: NAVN

MOBIL

DANSKE

34 MINKFARME | 34 POLIT

MINKFARME | 34 POLITIANMELDELSER SER 34 MINKFARM IANMELDEL34 E|

PELSINDUS TRI 34 POLITIANME LDELSER

ANIMA GIK UNDERCOVER ANIMA GIK OVER ANIMA GIK UNDERC STRI UNDERCOV I DEN DANS INDU I DEN DANSKE PELSINDUSTRI ER KE I DEN DANSKE PELS

Husk at skrive tydeligt. Når du skriver din email/mobil vil du modtage en gratis kampagnemail/sms, hvor være med til at redde pelsdyrs liv du kan med et par enkle klik. Anima skal have postkortet retur senest 1/8 2010.

AF SL ØR ING IN MINKAVLERE K A V RE L LE E AV R E MINK P IN PINER, PLAGER OG E R, PLAGER PINER, PLAGER OG OG M ISHANDLE MISHANDLER DYR R DY ER DL AN R DYR SH MI

BESTIL EN GRATIS KAMPAGNEPAKKE

HJÆLP ANIMA TIL ET FORBUD MOD MINKAVL

FORBYD MINKAVL

I efteråret 2009 undersøgte Anima 34 minkfarme for at dokumentere dyrenes forhold. Vores undersøg else dokumenterede dyremishandling og overtrædelser af loven alle steder. Dyr med kæmpe kødsår, dyr der var psykisk forstyrret af indespærrelse og dyr som var rædselsslagne for mennesker. Minkavl er i dag forbudt eller umuliggjort i 10 europæisk e lande! Skriv under her og vær med til at stoppe dyremisha ndling.

DANSK MINKAVL 2009

HANSTHOLM 2. September 2009

Jeg vil være medlem!


DET SIGER LOVENS § 6, Stk. 2. Hvis et eller flere pelsdyr viser tydelige tegn på sundheds- eller adfærdsmæssige afvigelser, skal den ansvarlige for dyrene omgående tage skridt til at få fastslået årsagen og sørge for en passende afhjælpning af problemet. Hvis afhjælpningen ikke virker, skal en dyrlæge konsulteres hurtigst muligt, eller pelsdyrene skal aflives straks. Hvis aflivning sker straks eller efter anbefaling fra dyrlægen, må produktionen først genoptages, når der er truffet passende foranstaltninger med henblik på afhjælpning af problemet. DET FANDT ANIMA: Dyr med så alvolige bidskader at dyrenes liv hang i en tynd tråd. Hele kropsdele var afbidte og vi fandt dyr med åbne kødsår så store som en hånd. Stereotyp adfærd var meget udbredt og er udtryk for en konstant stresstilstand der driver dyrene til vanvid.

LOVBRUD

Anima fandt alvo trædelser på all

Da dyrevenner havde besøgt 34 tilfældigt udvalgte pelsfarme i Danmark kunne de konstatere, at ingen farme var i stand til at leve op til lovens forskrifter. Man kan spørge sig selv, hvordan billedet af en samlet branche kan være så dystert. Det fundamentale problem i pelsdyravl er, at de dyr der opdrættes er rovdyr. Deres adfærdsbehov er helt anderledes end tamdyr og de har stadig de samme instinkter som deres artsfæller i naturen. En pelsavlers økonomi er samtidig afhængig af, at en enkelt mand kan passe tusinder af dyr. Derfor må dyrene nødvendigvis sidde i bure og i burene skal der helst ikke findes noget, som gør, at der skal bruges arbejdstid på pleje af et enkelt dyr, f.eks. ved at skifte halm. Den slags kan nemlig hurtigt føre til røde tal på bundlinien. På den baggrund ved vi desværre, at en stor del af de skader dyrene udsættes for er en uundgåelig konsekvens af industriens egen logik med dyr, der er helt uegnede til at leve i de miljøer, hvor de er placeret. På den anden side forklarer dette ikke, hvorfor de pels-dyravlere vi stiftede bekendtskab med ikke gider overholde simple regler om indretning af bure, som i sidste ende kan klares for under 2 kr pr bur.

DET SIGER LOVENS § 7 Ved udformning, etablering og vedligeholdelse af indhegninger, bygninger, bure og udstyr til pelsdyr skal følgende krav overholdes: 1) Skarpe kanter og fremspring skal undgås.

Sandheden er måske, at når man først har accepteret at holde dyr under så unaturlige forhold, så er man for længst stoppet med overhovedet at tage dyrenes behov i betragtning. Når dyret ikke er andet end en forretningsmodel, så kan det måske virke unødigt besværligt at skulle tage sig af selv de mindste ting, der kunne gøre dyrenes liv lidt mindre uudholdeligt.

DET FANDT ANIMA: Itubidte bure, med sylespidse pigge der stritter direkte ind mod dyrene.

Men hvordan er vi nået frem til denne situation og hvad vil fremtiden bringe for de danske mink?

DET SIGER LOVENS § 10. Pelsdyr skal i deres opholdssteder have adgang til egnet materiale, der kan stimulere til naturlig aktivitet som leg, gnavning, udforskning og lignende som f.eks. halm eller andet beskæftigelsesmateriale.

HÅRD KRITIK AF MINKAVL SIDEN 2003 I 2003 undersøgte Dyreetisk Råd pelsindustrien. Deres rapport konkluderede i, at alle eksisterende bursystemer ikke giver dyrene mulighed for at udleve deres adfærdsbehov. Samtidig indrømmede man, at man faktisk ikke vidste, hvordan et bur skulle se ud for at tilfredsstille dyrene og denne opgave mente man industrien burde løse.

DET FANDT ANIMA: Ud af de 34 steder Anima besøgte havde størstedelen hverken halm inden i eller ovenpå buret.

KOM TIL KAMPAGNEDAG F Føtex er en del af Dansk Supermarked, som i årevis har solgt pels fra mishandlede dyr. Vi har brug for din hjælp til den store kampagnedag for et pelsfrit Føtex.


OVERALT

orlige lovoverle 34 pelsfarme Nogle i rådet ønskede allerede i 2003 at pelsdyravl burde forbydes af etiske årsager, mens andre ville forsøge at forbedre forholdene og i sidste ende lagde rådet sagen i politikernes hænder. Herefter er bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr blevet gennemført med en række nye krav til pelsfarmene. Krav der bl.a. var formuleret i samarbejde mellem pelsindustrien og dyreværnsforeninger. Anima har aldrig selv deltaget i forhandlinger med pelsindustrien, da vi mener, at produktionen er grundlæggende uetisk. Nu er der gået over 6 år og resultatet af Animas undersøgelse viser desværre, at de forsøg politikere og dyreværnsforeninger har sat i søen er forliste. Mink lider hver dag på danske pelsfarme og ingen ved, hvad der skal til for at stoppe mishandlingen. Dyreetisk Råd konkluderede dog i deres rapport, at netop pelsdyr adskiller sig grundlæggende fra alle andre dyr, som opdrættes i Danmark, fordi der er tale om rovdyr med helt andre behov end andre husdyr. Spor der skræmmer Ser man på ræves forhold endte de danske politikere med at erkende, at ingen lov ville kunne give dyrene rimelige forhold og derfor valgte man at forbyde ræveavl. Undersøgelsen viste, at der er lovovertrædelser på hver eneste pelsfarm i Danmark og lovovertrædelserne skyldes, at de forhold man holder pelsdyr under i dag i sig selv er problematiske. Politikerne kan nu vælge at starte flere undersøgelser, der vil føre til anbefalinger som først træder i kraft på pelsfarmene om flere år. Imens vil generationer af mink lide og dø under de forhold, som vi har vist og hvis forbedringerne ikke virker, så vil endnu flere mink skulle vente på vedtagelsen af et forbud, måske med en udfasningstid på 15 år som for de danske rævefarme. Hvor længe skal pelsdyrene være kastebold mellem politikere, avlere og forskere? Ingen behøver undersøgelser for at se, at millioner af dyr i dag er taberne i spillet og den eneste reale løsning er at lave en køreplan for afviklingen af pelsindustrien.

FOR ET PELSFRIT FØTEX Kampagnedagen bliver lørdag d. 31 oktober og spredt ved Føtexbutikker i hele landet - du kan læse mere og tilmelde dig fra www.anima.dk/fotex

DET SIGER LOVENS § 11. Stk. 2. De områder, som pelsdyrene kommer i kontakt med, skal renses med passende mellemrum og mindst en gang om året. Der skal endvidere om nødvendigt desinficeres. DET FANDT ANIMA: Bure der var så fyldte af afføring, at det dækkede hele bunden. Mange redekasser var også fyldte med eskrementer fra dyrene. DET SIGER LOVENS § 20. Minks, ilderes og fritters miljø skal beriges med passende stimuli til beskæftigelse. Der skal som minimum være permanent adgang til halm og enten en hylde eller et rør. DET FANDT ANIMA: Bure uden legerør eller hylde var snarere reglen end undtagelsen. 1 legerør koster 1,55 kr pr bur - men selv ikke denne minimale investering bliver foretaget.

DET SIGER LOVENS § 26. Mink, ildere og fritter skal have adgang til et frit tilgængeligt areal, der eksklusiv redekasser ikke må være mindre end 30 cm bredt og 70 cm langt (i ét plan), og som skal opfylde følgende minimumskrav: (§51 Stk 3, Hvis systemerne har et frit tilgængeligt areal på mindre end 1600 cm2 eller en højde på mindre end 35 cm, skal de dog være udskiftet senest den 31. december 2007. DET FANDT ANIMA: De danske mindstemål for minkbure giver ikke dyrene nogen chance for at udføre normal aktivitet. På trods af de ringe krav fandt vi ældgamle fandt bure helt ned til 21 cm brede ( som forsiden af dette blad!)


Hvad

formanden gør

er altid det rigtige

GROV DYREMSIHANDLING PÅ FORMANDEN FOR KOPENHAGEN FUR, ERIK UGILT HANSENS, FARM

Pelsindustrien i Danmark er organiseret som et andelsselskab. Her vælger avlerne deres egen formand, en person de har tillid til og som i forhold til offentligheden tegner industrien. Når industrien har forhandlet med politikere og dyreværnsorganisationer om dyrenes forhold eller beskyttelse af miljøet har formanden naturligvis siddet med ved bordet. Gennem mange år har Erik Ugilt Hansen haft den betroede post som formand for Danmarks pelsdyravlerforening. Men hvordan forvalter en mand, der er frontfigur for pelsindustrien den rolle. Hvordan behandler han sine dyr og viser, at han tager erhvervets miljøbelastning alvorligt? Anima besluttede sig for at kigge nærmere på situationen. Dyrevelfærd set gennem hullet i en 5-krone Et hurtigt kig på Erik Ugilt Hansens pelsfarm viste desværre, at man ikke bliver formand for pelsdyravlerforeningen ved at sætte dyrevelfærd højt. Kravene til hvordan dyrene skal behandles er i sig selv helt util-

strækkelige, men ikke engang disse simple regler var Erik Ugilt Hansen i stand til at overholde på sin pelsfarm. F.eks. kræves det at mink har beskæftigelsesmateriale i deres bur, som blot kan være en lille stump reb eller et rør. En hurtig søgning på internettet fører os frem til en pris på 1,55 kr. for det lovpligtige rør. Alligevel fremstår burene nøgne og tomme hos pelsavlernes formand. Det kan virke som en meget lille investering, men alligevel var den åbenbart for stor for pelsindustriens flagskib.

Vores indtryk af de skræmte, skadede og ulykkelige dyr var, at ikke bare menige medlemmer og brodne kar står bag de forfærdelige problemer, der plager dyrene. Det er en ligegyldighed med levende væsners ve og vel, der går fra top til bund i pelsbranchen, hvor alle udstråler en total ligegyldighed om dyrevelfærd.

Dette vidner mere end tydeligt om indstillingen. For manglende rør var blot et symptom på den lidegyldighed, der prægede alle forhold på farmen. Her var mange dyr med blodige bidskader på deres hoved og krop, dyr som tydeligvis var i smerte og ikke fik hjælp. Dyr der var bange og ønskede at gemme sig, men intet halm havde i buret.

DANMARKS STØRSTE MILJØGRIS Erik Ugilt Hansen er kendt for mere end at være formand for de danske pelsdyravlere. Han er nemlig ved flere lejligheder idømt bøder for forurening, der har været de største nogensinde i Danmark. Man kunne tro, at sådanne ville føre til reflektion, ydmyghed og total afstandtagen fra miljøsvineri.

"Vi anser ikke vores miljøpåvirkning som nogen som helst fare for den danske natur eller det danske vandmiljø ... De stoffer som bruges og udledes på minkfarme er naturens egne byggesten, og ikke kunstigt fremstillede miljøfremmede stoffer, som ellers i højere og højere grad optræder i naturen”

Erik Ugilt Hansen virker dog i dag ikke synderligt berørt af at være blandt de allerværste miljøsyndere i Danmark og udtalte fornyligt frejdigt om minkproduktionens miljøbelastning:

I 2004 konstaterede Miljøstyrelsen, at mink var en slem miljøskurk. Faktisk udgav styrelsen en rapport, der konkluderede, at gødningen fra pelsdyropdræt svarer til en halv million menneskers toiletbesøg om året.


SAML UNDERSKRIFTER FOR ET FORBUD MOD MINKAVL Hjælp Anima med at samle underskrifter ind for et forbud mod minkavl. Du kan samle de 10 første på denne kupon, som er lige til at rive ud af bladet og den kan oven i købet sendes gratis tilbage til Anima. Men stop endelig ikke her - du kan let printe underskriftsblanketter med plads til 25 underskrifter fra kampagnesiden: www.forbydminkavl.dk

FORBYD MINKAVL

E-MAIL

I efteråret 2009 undersøgte Anima 34 minkfarme for at dokumentere dyrenes forhold. Vores undersøgelse dokumenterede dyremishandling og overtrædelser af loven alle steder. Dyr med kæmpe kødsår, dyr der var psykisk forstyrret af indespærrelse og dyr som var rædselsslagne for mennesker. Minkavl er i dag forbudt eller umuliggjort i 10 europæiske lande! Skriv under her og vær med til at stoppe dyremishandling.

NAVN

1.

2.

3.

Jeg vil være medlem!

Underskrifter indsamlet af:

NAVN

ADRESSE

BY & POSTNR

MOBIL

Tak for din hjælp!

4.

Du kan også lave aftaler med butikker om at have indsamlingen liggende på disken.

5.

En travl gade.

6.

En togstation

7.

En skole

8.

Et supermarked

9.

Tag en ven med ud og brug fx 1 time på at samle underskrifter foran:

10.

De første underskrifter får du let fra dine venner, kollegaer, klassekammerater etc - men stop ikke her!

Husk at skrive tydeligt. Når du skriver din email/mobil vil du modtage en gratis kampagnemail/sms, hvor du kan være med til at redde pelsdyrs liv med et par enkle klik. Anima skal have postkortet retur senest 1/8 2010.

GÅ PÅ GADEN!


id: 42695

SE DOKUMENTAREN

PELSINDUSTRIENS LØGNE

ANIMA AFSLØRER DYREMISHANDLING PÅ DANSKE PELSFARME

PÅ WWW.FORBYDMINKAVL.DK

Dyrenes Stemme 9.4  

Kampagneblad for et forbud mod minkavl