Page 1

De snelheid van verandering ‌


Een plaatje van veranderingen in kernfuncties die de Kerkstraat sinds de jaren ‘50 heeft gekend.

In de jaren ’50 en ’60 was de Kerkstraat nog een bestemmingsweg met tweerichtingsverkeer. In die tijd was de woonfunctie op het gelijkvloers nog heel normaal, naast de horeca- en handelsfunctie.

In 2008 werd het openbaar domein op de hoek van Kerkstraat ingenomen met een terrasje. Een rustpunt in het midden van de Kerkstraat.


Is enkel Lommel in beweging ?

Door de jaren heen maakte het notariaat, de bank, de kleermaker, de slager, de bakker, ‌ plaats voor winkels, appartementen. Banken fusioneerden en breidden uit, verhuisden in de aanloopstraten van het centrum en maakten plaats voor winkels.


Met de komst van Center Parcs in Lommel vanaf 1987 werden eigendommen verhandeld. Eigenaars, gewezen handelaars en projectontwikkelaars verhuurden hun panden aan winkelketens.

De vivaldi met een grote ondergrondse particuliere parking werd gebouwd. Koopcentrum de Singel opende haar deuren. Lommel, werd het belangrijkste handelscentrum in Noord-Limburg.


Wie is niet in beweging ?

Maar niet enkel met “bakstenen� staan we in beweging. Vergeleken met 2013 kent het smartphone- en tabletgebruik bij de Belgische bevolking ook in 2014 weer een stijging. 40% van de bevolking (15+) gebruikt een smartphone en 31% gebruikt een tablet.


Mei 2015 Een artikel in het HbvL Ruim een op drie baby's heeft voor zijn eerste verjaardag al eens een smartphone of tablet gebruikt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Opvallend: ouders blijken het mediagebruik vooral zelf in de hand te werken door hun kinderen er onder meer mee in slaap te brengen. "Smartphones zijn de nieuwe fopspenen, bedoeld om kinderen de hele dag rustig te houden", zegt Vlaams pediater Johan Marchand


De snelheid van verandering is veranderd !


De snelheid van verandering is veranderd ! Ook consumeren verandert. ontstaan van Facebook in 2004 Youtube 2005 Twitter 2006 Iphone 2007 Whatsapp 2010 ... De tijdlijn laat zien dat winkelen in een periode van steeds snellere opeenvolgende veranderingen is terechtgekomen. Veranderingen die de vaste grond onder winkelgebieden hebben opgeschud, met consequenties van allerhande belanghebbende partijen zoals op de 1ste plaats de zelfstandige ondernemers, maar ook de ketenondernemingen en op de 2de plaats de vastgoedeigenaren-verhuurders. De consument van 20 jaren geleden is niet meer.


Samen in beweging : Hoe wil de consument winkelen? • Nieuwe generatie versus oude generatie • Online versus offline • ... • 21e-eeuwse maatschappij versus 20e-eeuws winkellandschap • Veranderende spelregels winkelen 2014-2025


We hebben als consument de luxe om op voorhand of op elk moment van de dag info op te zoeken, diensten of afspraken online vast te leggen bij de dokter, de bank, de tandarts‌ straks bij de horeca ? en bij de winkel?


Op elk moment van de dag kunnen we bereikbaar zijn en acties ondernemen.


De tijd dat shoppen of het koopproces zich enkel in de winkel afspeelt, is al lang voorbij. Door een stortvloed aan prikkels, shoppingmogelijkheden is het creĂŤren van een gedenkwaardige belevenis belangrijker dan ooit. We willen betrokken worden: we hebben interactie ook buiten de openingsuren van de fysieke winkel. Emoties krijgen steeds meer de bovenhand en beĂŻnvloeden bewust of onbewust het winkelgedrag. Door de intrede van de mobiele telefoon zijn we op elk uur van de dag bereikbaar of in verbinding.


Het bankwezen is er in geslaagd om ons bankverrichtingen online te laten uitvoeren, zelfs met onze tabletcomputer of mobiele smartphone in handbereik. Nu ook nog de webshop ?


Samen in beweging : Commercieel Strategisch Plan 2015- ‌ Ook een stadsbestuur dient zich af te vragen wat de consument vandaag en zeker morgen verwacht en hoe ondernemers nog kunnen worden ondersteund.

Een strategisch commercieel plan is een belangrijk hulpmiddel voor de opmaak van een gemeentelijk detailhandelsbeleid. Het geeft inzicht in de feitelijke situatie en evolutie van de detailhandel in een gemeente. Daarnaast beschrijft het ook de wenselijke toekomstige situatie, ĂŠn de acties die ondernomen kunnen worden om die situatie te bereiken. Een dergelijk plan kan de basis vormen voor de beoordeling van inplantingsvragen, het biedt een krachtige argumentatie bij deze beoordeling, en het vereenvoudigt de besluitvorming.


Commercieel strategisch plan 2015


Een voorbeeld van een vervallen winkelcentrum in de VS. Online winkelen en de heropleving van de stadscentra maken shoppingcentra in de VS steeds minder populair De consument zet zich af tegen de eenheidsworst. De stad is en blijft de ontmoetingscentrum voor de mensen. Mensen willen de gezelligheid van de binnenstad.


fun shopping vs run shopping “Ik ga graag winkelen voor mijn plezier” % (helemaal) akkoord

☞ Dus 57% koopt gericht, functioneel en rationeel bron: “Retail in Belgium,” InSites/Vlerick, 2012 (n = 654))


In de kern liggen functies die het economisch weefsel van de stad versterken. Communicerende vaten centrumfuncties versterken het centrum en maken een centrum levendig.


Het internet, het mobiel zijn, is vaak een vriend van de consument. Door het immense aanbod zijn we nu eenmaal wispelturiger en minder trouw geworden. Dat de stenen winkels gaan verdwijnen door de concurrentie op het internet is een fabel. De winkels in de straat zullen nooit verdwijnen.


De hedendaagse consument met zijn voortdurend veranderende koop- en winkelgedrag wil en heeft variatie: van tijd tot tijd wil hij in de binnenstad vertoeven en zich laten meeslepen en verleiden. Maar een volgende keer wil hij zijn luie zetel helemaal niet uit, heeft hij geen zin om aan te schuiven of zich schikken naar de openingsuren van de winkels en wil hij snel en gericht enkele aankopen doen eventueel op het internet. De oplossing is niet de weg van de weerstand, maar die van de integratie. De tijd dat online als de winkel ernaast wordt beschouwd, is voorbij. Het totale plaatje moet kloppen, ‘cross channel’. De vraag is dan ook niet ‘of’, maar vooral ‘hoe’ het internet in het verkoopbeleid te integreren.


Samen in beweging : investeren in het centrum Ondernemen is aan de ondernemers. Openbaar domein verfraaien en inrichten voor consumenten, toeristen, bewoners en winkeliers is een uitdaging. Een centrum dat gezellig is om te verblijven en goed is om te ondernemen is de uitdaging. -Ambitie afstemmen op haalbare investeringen in tijd en geld -Pandeigenaars die bewust zijn van het veranderd consumentengedrag. -Ondernemers die samenwerken en elkaar versterken Het gaat om samenwerking en samenhorigheid Het gaat om samen een gedragen visie, planning uit te werken.


Tegen september 2015 wordt het Commercieel Strategisch Plan afgerond en qua infrastructuur wordt als alles meezit begin 2016 een gedragen ontwerp voor de heraanleg van de Kerstraat en Einderpad aanbesteed. Met één gedachte voor ogen, de consument bepaalt wat, waar en wanneer hij zijn goederen aankoopt ! Wij gaan samen voor Lommel. Geert Jansen Met dank aan Erfgoed Lommel voor de foto’s van Lommel-centrum. Dit document werd opgesteld door en onder de verantwoordelijkheid van : Geert Jansen schepen Openbare Werken, Nutsvoorzieningen, Middenstand, Horeca, Markten en Kermissen @ Geert.Jansen@lommel.be

retail in beweging ... opmaak Commercieel Strategisch Plan ter ondersteuning handelaren #Lommel  

Bedoeling is om zicht te krijgen op de kansen en aandachtspunten voor het lokale handelsapparaat. Het stadsbestuur van Lommel heeft het Bure...

retail in beweging ... opmaak Commercieel Strategisch Plan ter ondersteuning handelaren #Lommel  

Bedoeling is om zicht te krijgen op de kansen en aandachtspunten voor het lokale handelsapparaat. Het stadsbestuur van Lommel heeft het Bure...

Advertisement