Page 1

de warme kant van de crisis


crowd driven communities


de crisis zorgt ervoor dat mensen creatiever worden en gaan nadenken waar we staan in de maatschappij


In de afgelopen jaren is er een massale onverschilligheid ontstaan waar vroeger juist sprake was van saamhorigheid en ethiek De wens om daar naar terug te keren leeft bij steeds meer mensen en er wordt nu echt op wereldwijde schaal invulling gegeven aan dat gevoel en door de aanwezigheid van het internet gaat die ontwikkeling heel snel


We spreken van de opkomst van de

Sharing economy


direct een voorbeeld:

Airbnb

.com


mag het wat goedkoper? maximaal $ 40,- per nacht


Of toch iets meer maar wel bijzonder?


of ergens anders heen?

india?


of ergens anders heen?

rotterdam?


of ergens anders heen?

singapore?


werkt het ook?


kralingen!!!


AirBnB verzorgt de aanvraag voor de reservering direct aan de verhuurder en handelt de betaling af. Ook is er een inboedel en schade verzekering voor de verhuurder met een dekking van $ 700.000,Daarnaast werkt het systeem met beoordelingen van zowel de verhuurder als de huurder en is er sprake van een sterke sociale controle.


De huizen zijn ook vaak uniek en zijn qua prijs veel aantrekkelijker dan een hotel en bovendien leer je zo snel mensen kennen in andere delen van de wereld of Nederland.


is dit een bedreiging voor de gevestigde orde?

Hotel ketens


Ik moet ergens slapen


Hilton: we bouwen hotels op basis van analyse. we bouwen op bepaalde plaatsen, met kamers van een bepaalde grootte en een bepaald bedieningsconcept en een bepaalde prijs. Voor Hilton is het bijzonder lastig om te voldoen aan een individuele behoefte.


Airbnb: voldoet aan ieders wens, in iedere buurt, ieder bedieningsniveau en ieder budget en speelt dus geheel in op persoonlijke behoeften.


In 2012 was het geboekte aantal overnachtingen via Airbnb groter dan de gehele Hilton groep bij elkaar.


Het delen is juist niet wat bedrijven doen en willen en de afgelopen jaren heeft men er alles aan gedaan om mensen het gevoel te geven dat alleen bij hen het beste product of dienst is te vinden.


ook probeert ieder bedrijf of merk menselijkheid uit te stralen terwijl daar geen sprake van is. Voorbeeld is Quaker, Bertolli en Kentucky fried chicken.


de geschiedenis van bertolli

die u tot nu toe geloofde


“Bertolli ontstond in 1865 in Toscane. In het kleine stadje Lucca maakten Francesco en Caterina Bertolli de eerste fles Bertolli olijfolie. In de jaren daarop groeide Bertolli uit tot een internationaal merk. Het is nu wereldwijd het grootste merk in olijfolie. Hoe hard Bertolli ook is gegroeid, een aantal dingen zijn hetzelfde gebleven. Al 140 jaar worden onze producten met evenveel trots gemaakt. En nog steeds is de Italiaanse levensstijl ons voorbeeld�.


Maar....dit is storytelling. De olijfolie van Bertolli komt uit Spanje en Noordf afrika en de italiaanse fabriek heeft een bord met daarop...KNORR. En....de vrouwen uit de reklame zijn spaans en.... Bertolli, tot 2008 van Unilever was overigens de vervanger voor het merk BRIO


Doordat steeds meer mensen ontdekken dat dit een verhaal is wat gebaseerd is op een leugen verliezen steeds meer mensen het vertrouwen in een merk en gaan op zoek naar het echte en het meer kleinschalige. Met name in de horeca sector (thuis maaltijden en afhaaldiensten) is het delen van eten tussen mensen een grote bedreiging en die bedreiging begint nu ook echt zichtbaar te worden.


thuisafgehaald.nl


Thuisafgehaald.nl is een social platform waar bij koks en afhalers elkaar heel eenvoduig kunnen vinden en waar je een gezonde avond maaltijd kunt halen vanaf â‚Ź 2,- tot â‚Ź 5,Het is gericht op de buurt waar je woont en heeft daardoor ook een sterk social karakter, Buren leren elkaar weer kennen.


Mooie verhalen en ervaringen: Thuisafgehaald zorgt ervoor dat mensen elkaar in hun buurt beter leren kennen. Soms komen er dan prachtige dingen tot stand.


Het delen is een wereldwijde ontwikkeling die nog maar net (opnieuw) is begonnen en grote gevolgen gaat hebben op de bestaande systemen, bedrijven maar ook de overheden en politiek.


auto huren?


parkeren?


opleidingen? gratis!


unieke producten door vakmannen en vrouwen


honden oppas nodig.....


Zijn niet veel zaken die nu worden toegeschreven aan de crisis misschien het gevolg van iets heel anders?


Dat klopt en de oorzaak is de sterke opkomst, overal in de wereld, van de Sharing Economy. Hierdoor voelen veel bestaande organisaties en bedrijven een terugval in de vraag.


Deze ontwikkeling kun je ook uitdrukken in

P2P person to person


Ervaringen die je met een bedrijf hebt zijn vaak bedacht, ontworpen, bediscussierd, gemeten en op een robotachtige manier gepersonaliseerd. het lukt bedrijven gewoon niet om persoonlijk te worden. Bij p2p netwerken ervaar je al heel snel dat geen bedrijf op kan tegen een echt persoon die echt zijn best doet.


Internet maakt hyperefficiÍnt delen en geld verdienen mogelijk...‌ en netwerken zijn veel krachtiger in het oplossen van problemen dan klassieke organisaties


maar!!


zowel de markt als de overheid gelooft dat grote instituties met grootse plannen het antwoord zijn op al onze problemen.


dus Wat betekent dit voor gevestigde organisaties?


Plannen die zijn bedacht vanuit een centrum van macht passen niet meer in de digitale en genetwerkte wereld van de 21eeuw. Grote bedrijven en organisaties hebben nog steeds de krachten die er toe doen zoals Schaalbaarheid, resources, kennis, uithoudings vermogen, merken enz. Maar zij zullen in toenemende mate zich meer moeten gaan gedragen als kleine startups en opnieuw hun markten en relevantie moeten vinden...en of dat uiteindelijk gaat lukken?


maar.... er zal maar beperkte ruimte zijn voor het aantal platformen zoals b.v. Marktplaats of Airbnb. Maar ook dit kan werken want If you can beat them, join them!! Steeds meer mensen prefereren “toegang hebben boven bezit” “As a service” business modellen zijn mogelijk het antwoord.


20e eeuw: Delen en geld verdienen waren uiterste begrippen. Het ene kamp geloofde in grote overheden, het andere in grote bedrijven. Grote hiĂŤrarchische instituties zullen het in de evolutie van ondernemingen afleggen tegen organisaties die de kracht hebben van netwerken kunnen kapitaliseren. Behoor je nog tot de eerste categorie dan zou het aan de andere kant van de crisis wel eens koud kunnen worden.


eet smakelijk!!!

Warme kant crisis  
Warme kant crisis  

lezing over de warme kant van de crisis, de deel economie