Page 1

Gazet Van Kom-Pas

Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Koken met Kom-Pas Pag. 2 Mmmmmmm!!!! Hebben jullie ook nog veel fruit in de tuin liggen en geen idee wat ermee te doen? Catharina zet jullie op het goede spoor met haar fantastische confituurreceptjes,… Dat wordt smullen bij het ontbijt!

Joepie Joepie Taalbeleid! Pag. 10 Zit jij ook soms te twijfelen of het nu een terug of weer naar school moet zijn? Geen zorgen. Vanaf heden zullen wij telkens een portie taaltips in dit gazetje verschaffen om alle twijfel tegen te gaan! Voorvoegsel of geen voorvoegsel, that’s not the question anymore ;) !!!

Wist-je-datjes en Leuke Links Pag. 13 Wist-je-datjes en Leuke Links, alles wat je nog niet wist of hoort te weten… De Gazet zou de gazet niet zijn zonder deze ongelooflijk interessante rubriek!

Gouden Tips van Stefan Pag. 8 ‘t Is september en dat betekent natuurlijk ‘Terug Naar School’! Maar opgepast als je de straten oversteekt met de ‘kleine’ in de hand en wees voorzichtig bij het uitstappen… Allemaal verstandige tips van onze preventieadviseur Stefan!

Quizvraag Pag. 12 Wie kent het antwoord op de vraag van deze maand? Ben jij de gelukkige winnaar van de superformiweldige prijs?

Op reis met Veliesje... Pag. 5 Veliesje gaat op reis en neemt mee… Haar fotocamera, zoveel is zeker! Man man man, van alle medewerkers van Kom -Pas heeft Veliesje nog het meest gereisd denk ik, en het is nog niet gedaan! Waar gaat ze binnenkort heen? 1


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Confituur met Catarina

Tja, wat gaat de tijd toch vlug. 'k Herinner me nog de eerste mooie winterbloemen in februari, die prachtige tulpen en paaslelies in april met Pasen en om dan nog maar te zwijgen over de prachtige bloesems die plots verschenen op struiken, planten, bomen enz. Het lijkt al weer zo ver weg maar tegelijkertijd heel dichtbij… Laat je niet misleiden door moeder natuur… Precies kleine wondertjes waren het die ons verleidden tot het aanschouwen van een spel van duizend kleuren en vormen. Die kleine bloemetjes, bloesempjes of mini-vormpjes die in mei nog een klein mysterie waren en ons nog lekker niet prijsgaven wat ze in petto hadden, zetten hun groeitocht verder onder de eerste warme zonnestralen en ontpopten zich tot ware kunstwerkjes van de natuur!!! En dan die mooie ronkende bijtjes : wat doen die in godsnaam om en rond die bloesems?? Ja zonder hen… Zonder hun liefdesspel …… Waar we ook rond ons kijken, de prille bloesementje van toen zijn nu warempel grote sappige appelen, peren, perziken, kersen, vijgen, jeneverbessen, fambozen, rabarber, enz. In allerlei kleuren, vormen en geuren… En wat je zelf niet staan hebt, vind je toch lekker vlug bij de Bio-boer? Zeker niet te vergeten: het is nu pompoentijd. Geen betere vrucht om confituur van te maken!!!

Hoe dan ook, het is niet te geloven: een walhalla van vruchten, een hoorn des overvloeds. De verleiding is te groot! Daar moeten we iets mee doen als je ‘t mij vraagt… Hoe nostalgisch: dit doet me aan mijn leuke kinderjaren denken, bij oma en opa, op de boerderij: samen appelen en peren plukken, frambozen en andere bessen en ze dan in rieten manden naar die gezellige keuken brengen. Wat een vreugde om die reuze-oogst van de boomgaard te laten pruttelen in grote ketels. Wat een aroma! Wat een rijkdom aan kleuren en geuren! Het zijn de kleine dingen in het leven die ons plezier geven. Probeer het thuis ook eens en je zal zien dat samen verse confituur in potjes gieten en ze trots als een gieter in de winter op de boterham smeren veel beter smaakt toch dan een pot "easy"confiture uit de Colruyt of de Aldi! "Jam" er dus maar op los zou 'k zeggen. Laat uw fantasie de vrije loop en combineer dat het een lust is: hier moet je geen tovenaar voor zijn! Je vindt nu trouwens gemakkelijk de Minute-geleisuiker van Tirlemont in de winkelrek2


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september2013

Recepten voor "Cathy's Délices" uit de natuur: In dit geval met de hoeveelheden fifty - fifty (gele pakjes) suiker en fruit ; voor meer fruitsmaak : 0.5 kg minutesuiker (lilapakjes) en 1.5 kg fruit

Rabarber confituur:

(super bij gebakken patatjes en een coteletje)

1 kg rabarber en 0.5 kg aardbeien

2 pakjes vanillesuiker

0.5 kg minutesuiker (meer fruit) en een grote kookpot anti-aanbaklaag

Genoeg met heet water uitgespoelde confituurglazen of glazen gerecupereerd van vroegere conserven

Spoel de vruchten en snij de rabarber in kleine stukjes; snij vervolgens de hoedjes van de aardbeien en snij ze ook in twee. Meng dan het fruit in een grote kom samen met de minute suiker en laat 3 uur rusten; giet dan alles in een grote kookpot en al roerend aan de kook brengen. Tijdens het roeren de vanillesuiker toevoegen. Als het geheel echt kookt: 3 à 4 minuten laten doorkoken. Dan van het vuur nemen, efkes wachten en de glazen vullen tot ongeveer aan de rand. Daarna direct de dop opschroeven terwijl de confituur heet is.

Zo, nog een laatste finishing touch: labeltjes maken met de ingredienten op vb "Cathy's Délices - rabarber + aardbeijam" en op een koele en droge plaats zetten (kelder of ijskast)

Rode Bessenconfituur: (super op een ijscrème met slagroom) 

0.5 kg aardbeien

0.5 kg jeneverbessen

0.5 kg frambozen

0.5 kg minutesuiker ("Meer fruit") en een grote kookpot anti-aanbaklaag

Genoeg met heet water uitgespoelde confituurglazen

Opnieuw alle fruit spoelen en enkel de aardbeien in 2 snijden, de frambozen en de jeneverbessen heel laten - zo krijg je een mooie structuur en zie je het fruit nog in de confituur zitten. Alles mengen in een grote pot en opnieuw met 0.5 kg minutesuiker "Meer fruit") mengen. Als je het zoeter wilt: hoeveelheden met gewone minutesuiker = 1.5 kg suiker + 1.5 kg fruit. Met gewone minutesuiker moet je de mengeling fruit en suiker niet laten rusten en kan je direct aan de kook…

Al roerend aan de kook brengen op het vuur en opnieuw 2 zakjes vanillesuiker - in geval van gewone minutesuiker 1 zakje vanilesuiker - toevoegen. 3 à 4 minuten laten doorkoken en dan in potten gieten. Ook hier nog een finishing touch: labeltjes zelf maken met de vermelding vb "Cathy's Délices - Rode bessenjam - aardbei + jeneverbes + framboos" Opnieuw in de kelder of ijskast bewaren.

3


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013 Pruimenconfituur: (super bij rundsstoverij of verwerkt in een jussaus van een rôti) 

OF 1,5 kg pruimen puur (geen vanillesuiker)

OF 1 kg pruimen en 0.5 kg aardbeien (1 zakje vanillesuiker)

OF 1 kg pruimen en 0.5 kg rabarber (2 zakjes vanillesuiker : opgelet met zuur van rabarber)

Volg volledig hetzelfde procédé van de 2 vorige recepten en naargelang de suiker opnieuw de hoeveelheid vanillesuiker doseren. Natuurlijk kan je dit met alle vruchten maar let steeds op de zuurheid van het fruit: proef er eerst eens van en dan kan je bepalen welke suiker en/of vanillesuiker je wil gebruiken. De beste optie is natuurlijk zo natuurlijk mogelijk maar smaken verschillen, nietwaar???? Ook hier met het maken van jam kan je je laten inspireren door bekende koks of het internet en vb. de speciale tradities uit het Zuiden in realiteit omzetten. Zo bestaat er de Franse versie van onze "grootmoeders confituur", dit is dan confituur met appelsien, confituur met tomaten erin en verse kruiden, pompoenconfituur met honing, enz… dit alles proef je vaak in de Provence ofzo, maar geef mij toch maar de goeie ouderwetse grootmoeders confituur, die aan mijn lippen en vingers plakt en waarvan ik stiekem een heel lepeltje in mijn mond durf te steken…. Zalig, net een taartje!

Enkele originele ideeën en laatste tips: Wat kan je allemaal doen met een potje zelfgemaakte confituur?

Ook leuk om eens een "lekker" cadeau te geven, een potje jam met een mooie roze strik rond en zelfgemaakt labeltje…. en dit in een geschenkmandje. Prachtig, als je ‘t mij vraagt!

Lekker op ijscrème of pannenkoeken i.p.v. al die chemische klaargemaakte sauzen uit de winkel. Heel gezellig op een koude winterdag…

Lekker bij je vleesgebraad of stoofpotten in de winter, geeft een zoete smaak en doet aan de warmte van de zomer denken, een ware streling voor de tong.

Lekker op een toast met geitenkaas : i.p.v. honing, gebruik eens een lepeltje rode bessenconfituur op je geitenkaas en dit laten grillen in de oven. Mmmm!

En natuurlijk, last but not least: konijn met pruimen (neem gewoon een lepeltje pruimenconfituur en garneer met gedroogde pruimpjes erbij)

Voor de creatievelingen onder ons: gooi de grote kernen van pruimen en perziken niet weg! Je kan ze op een leuke manier gebruiken voor een deco-slinger in de herfst. Hetzelfde geldt voor de pompoenpitjes: de vogeltjes zijn er verlekkerd op en bewaar er enkele voor volgend jaar. Je kan ze planten en hopelijk heb je dan een eigen oranje oogst.

Allee de groetjes van uw confituurmadammeke en smakelijk!!! 4


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Veliesje gaat op reis en neemt mee: In deze rubriek vinden jullie de foto’s van onze mascotte VeLiesje. De naam is geïnspireerd op onze 2 overleden coördinatoren Veerle en Annelies. Daarnaast verwijst Veliesje naar 'valies' de koffers die nieuwkomers pakken als ze naar België verhuizen. Maar Veliesje gaat zelf ook graag op reis. Ze heeft de zomer niet alleen mogen doorbrengen in Nederland bij Stefan, maar daarnaast ook nog in Bosnië, Macedonië en Turkije met Bindu en Sanela. Later deze maand gaat Veliesje nog op trip met Janne naar Polen. Als dat maar goed afloopt! Zie hier alvast enkel kiekjes van haar deugddoende vakantie! To be continued...

5


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

6


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

7


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Tips voor jongeren 

Geef zelf het goede voorbeeld en hou je aan de verkeersregels.

Zorg ervoor dat je vervoermiddel in goede staat is, zo vermijd je gevaarlijke situaties.

Draag als zachte weggebruiker beschermende en reflecterende uitrusting, zo word je gezien en minimaliseer je de gevolgen bij een ongeval.

Indien je met de auto naar school gebracht wordt, zorg er dan voor dat iedereen steeds de autogordel draagt.

Wees hoffelijk en heb aandacht voor andere weggebruikers, je zult zien dat het verkeer er zo een stuk vlotter en aangenamer op wordt. Tips voor ouders met de wagen 

Laat je kind aan de kant van de school op het trottoir in- of uitstappen. Parkeer liever op enige afstand van de schoolpoort en laat je kind over het trottoir aan dezelfde kant verder stappen. Ga niet in een dubbele rij parkeren of stilstaan.

Leer je kind altijd de veiligheidsgordel om te doen. Zorg ervoor dat vastklikken een gewoonte wordt, zodat je er ook op kan rekenen dat je kind zich spontaan vastmaakt als het met anderen meerijdt.

Doe zelf altijd je gordel om: het is moeilijk je kind te verplichten zich vast te klikken als je dit zelf niet doet.

Gebruik het kinderslot.

Misschien zijn bus, tram of trein een alternatief? Het openbaar vervoer is een veilige vervoerswijze en voor kinderen vaak een aantrekkelijk avontuur. 8


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Tips voor ouders met kinderen die te voet of met de fiets de baan op gaan. 

Leer je kind dat zien niet gelijk is aan gezien worden. Het is niet omdat je kind zelf een auto ziet, dat de bestuurder je kind ook gezien heeft.

Kies kleurrijke kledij (rood, oranje, geel) zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met

reflecterende strips ideaal.

Leer je kind dubbel zo goed op te letten in de buurt van parkings. Bestuurders die achter-

waarts hun parkeerplaats uitrijden, zien je kind vaak niet.

Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Is het vaardig genoeg om de schoolweg vei-

lig af te leggen? (Kinderen van minder dan 8 à 9 jaar zijn niet in staat om efficiënt op alle verkeerssituaties te reageren. Dat blijkt uit studies.).

Kies zorgvuldig en oefen de route die het kind alleen zal volgen. De kortste route is niet altijd de veiligste! Controleer in de

loop van het schooljaar af en toe of het nog steeds goed gaat.

Geef zelf altijd het goede voorbeeld!

Tips voor bestuurders 

De reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar: wees extra voorzichtig in de buurt van een school of een plaats waar veel

kinderen komen. Matig eveneens je snelheid.

Vertraag onmiddellijk wanneer je een kind langs de weg opmerkt.

Sla je af aan een kruispunt, vergeet dan niet dat fietsers die rechtdoor rijden voorrang hebben. Hetzelfde geldt voor voet-

gangers die de straat oversteken.

Vermijd een bus of tram aan een halte voorbij te rijden. Kinderen (en volwassenen) kunnen immers net voor de bus of

tram de straat oversteken en plots voor je auto opduiken.

Hou bij het voorbijrijden van fietsers minstens één meter afstand. Vooral wanneer het om kinderen gaat, neem je echter

best wat meer afstand, want zij durven nogal eens onverwachts uitwijken.

Maak nooit rechtsomkeer of voer nooit andere complexe manoeuvres uit nabij een school of een plaats waar veel kin-

deren komen.

9


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Joepie Joepie Taalbeleid!

van de maand terug naar school / weer naar school Zowel weer naar school als terug naar school is correct. Beide combinaties kunnen gebruikt worden als slogan bij het begin van het nieuwe schooljaar. 

Weer naar school!

Terug naar school!

Het bijwoord weer heeft de betekenis 'opnieuw'. Het drukt een herhaling uit. Weer naar school! betekent dus zoveel als 'we gaan opnieuw naar school'. Het bijwoord terug geeft aan dat er een beweging is naar de plaats van herkomst of naar het uitgangspunt. Terug naar school! betekent dus iets als 'we gaan of keren (na de zomervakantie) terug naar school'. Bron: http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?fid=676

10


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

De netwerkers zijn tijdelijk een medewerkster rijker: Denise Renson versterkt het team en werkt rond de vrijwilligerswerking. Nog heel even mag ze het leven hier op Kom-Pas hier van dichtbij meemaken en daar zijn wij heel blij om. Omdat het een nogal drukke periode is en niet iedereen heeft evenveel tijd om een babbeltje te slaan, hebben wij het babbeltje voor jou gedaan. Denise geeft wat toelichting bij zichzelf:

“Ik ben bezig met het project “Vrijwilligers voor Vrijwilligers”. Ik help mensen zoeken naar vrijwilligerswerk. Mijn hoofdopdracht bestaat uit het verzamelen van succesverhalen, waarvoor ik interviews ga afnemen. De bedoeling is ook om een beetje reclame te maken voor vrijwilligerswerk en te luisteren naar ervaringen hierrond. Intussen krijg ik ook de kans om mijn Nederlands te oefenen. Ik ben sociologe van opleiding. Toen ik studeerde, hebben we het onder meer over inburgering gehad. Het leek me zeer intrigerend en boeiend. Dus toen ik de kans kreeg om via een beurs (Bel’J, Bureau International Jeunesse) vrijwilligerswerk te doen, was een onthaalbureau voor mij de beste plaats. Ik kwam langs bij Kom Pas in juni om te zien of ik hier vrijwilligerswerk kon doen. Dan heb ik Ilse ontmoet en bespraken wij wat ik zou kunnen betekenen voor de organisatie. Ik ben zeer geïnteresseerd in thema’s als migratie, integratie en de samenleving. Rond deze thema’s zijn er vandaag meer mogelijkheden in Vlaanderen. Ik heb al enkele taalbaden in Vlaanderen gedaan en een stage van drie maanden bij InfoPunt Migratie (afdeling van de integratiedienst van stad Gent). Ze waren op zoek naar een sociologe om mee te werken aan het verslag migratie 2012 op Gentse niveau. Bij hen ben ik nu ook nog twee dagen per week bezig aan een project. Hier blijf ik tot eind september. Er zijn voor mij verschillende doelstellingen voor dit ‘Vrijwilligers voor Vrijwilligers’ project: nieuwe ideeën en verhalen verzamelen, mij meer op mijn gemak voelen in het Nederlands, ervaring opdoen rond dit thema, meer leren over Gent (ik hou enorm van Gent) en een persoonlijke uitdaging aangaan. Ik merk wel dat we vooruitgang boeken met het project. Gisteren ben ik met een vrijwilligster naar een rusthuis geweest om de plaats te bezoeken en de coördinator te ontmoeten. Ze was op zoek naar vrijwilligerswerk in de zorgsector. Het personeel van dit rusthuis was zeer enthousiast om haar te ontmoeten. Ze vond het goed. Hopelijk binnen een week, zal ze daar starten. Wat de interviews betreft heb ik er al eentje gedaan en er zijn nog twee andere gepland.”

11


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Met wie had Phil de eer om tijdens zijn vakantie in Zweden op de foto te gaan?

Stuur het juiste antwoord vliegensvlug door naar

janne.vanderyse@kompasgent.be! En win een superleuk cadeautje! 12


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Leuke links!

Wist-je Datjes? 1. Wist je dat we nog boeken zoeken voor onze boekenruilkast die binnenkort in ‘t Salon te vinden zal zijn. Het principe is dat de bezoekers van ‘t Salon op vaste tijden eigen boeken kunnen ruilen voor boeken die in onze kast staan. Breng dus gerust boeken mee in andere talen dan het Nederlands. Alles is welkom! Heb je boeken? Geef ze aan Katrien Delporte. ‘t Salon gaat trouwens op 2 oktober in première. We zijn druk bezig met alle voorbereidingen! Binnenkort meer nieuws!

4. Wist je dat Madona 36 kg is afgevallen? Wat een doorzettingsvermogen! En wat ziet er goed uit! Proficiat Madona!

6. Wist je dat Ali zonet 49 geworden is? Een dikke proficiat Ali!!! Volgend jaar rond deze tijd zullen we dus vooral de woorden ‘tram’, ‘bus’ of ‘trein’ en het getal nr. 5 moeten mijden. U bent gewaarschuwd :)

7. Nieuwe aanwinsten in de bib: Voor s’avonds op het terras! 2. Wist je dat onze ex-tolk Farsi, Sabawoon, nu ook een eigen MO-groep mag begeleiden? Maar ook Jarka is terug en begeleidt de Slowaakse groep. En tenslotte is ook onze Maria terug van weggeweest! Joepie joepie! Hoe meer zielen, hoe meer plezier!

3. Via educatie Oost-Vlaanderen team terug op post.’ Liesbeth is even op moederrust en wordt vervangen door Marijke in samenwerking met Isabelle De Vis (Wonderwijs vzw). Contacteer Kalifa of Marijke voor meer info. kalifa@viaeducatie.be; marijke@viaeducatie.be

5. Wist je dat Veliesje nog steeds mag meegenomen worden op tripjes of uitstapjes? Haar thuisbasis is ondertussen de bureau van Koen geworden maar elke reden om daar eventjes weg te kunnen is goed genoeg.

1. Culturele diversiteit in de gezondheidszorg, 2. Inequalities in health care for migrants and ethnic minorities, 3. An introduction to international migration studies, 4. Armoede en sociale uitsluiting, 5. Passages ( overgangsrituelen van hier en elders), 6. Schoon, heel en werkzaam? (een wetenschappelijke beoordeling van sociale interventies op het terrein van buurtleefbaarheid), 7. Seks en stigma over de grenzen heen, 8. Migreren voor een diploma, Armoede in België, 9. Sexy haar en hoofddoek ( seksuele en niet-seksuele betekenissen), 10. In Brussel ( een reis door de wereld), 11. Kan de stad de wereld redden? 13


Kom-Pas Gent • www.kompasgent.be • vrijdag 6 september 2013

Een pauze

op kantoor Om eens goed over na te denken... Onderstaande komt uit een onderzoek naar een project van VDAB rond “ Geïntegreerde trajectbegeleiding van mensen in armoede naar werk “. Daar zit veel stof in die ook voor ons heel relevant is. Dit is wat de cliënten vonden van wat een goede trajectbegeleider is.

Een goede trajectbegeleider is iemand ... 

die respect toont;

die sociaal is;

die open staat waardoor je je ook openstelt;

die je uitnodigt om spontaan te zijn, zonder daar misbruik van te maken;

die je kan vertrouwen;

die steun biedt op persoonlijk en professioneel vlak;

die je een gevoel van rust geeft;

die pragmatisch is;

die duidelijk aangeeft welke stappen worden gezet;

die tijd neemt om te luisteren;

die probeert ingewikkelde problemen te begrijpen;

die doorverwijst indien nodig;

waar je geen wonderen van kan verwachten, maar die je ermee doorsleurt;

die als je iets echt wilt, er samen voor wil gaan;

die de voor- en nadelen van bepaalde beslissingen kent en aangeeft;

die aangeeft hoe hij/zij iets zou aanpakken (bv. relatie, werk, houding);

die niet rond de pot draait zodat je weet waar je staat;

waar je echt op kan rekenen;

die je de juiste richting wijst. 14

Gazet van kom pas september 2013