Page 1

5 generasjoner i handel - 4 generasjoner i sport

Sport’n på Årnes Vi markerer 80 år med handel og 60 år innen sport og fritid på Årnes Vi markerer med å se oss tilbake - og fremover ut fra vårt ståsted i jubileumsåret Følg historien om handel, sport, fritid og samfunnsliv på Fosen de siste hundre årene.

Ting du bare må ha til skituren!!!

PAKKEPRIS

99,-

Kun 100 pakker Universalklister - Termos - Sitteunderlag - kvikklunch

Sport’n MX-Sport Åfjord Årnes • 7170 Åfjord •72 53 11 88 www.mx-sport.no facebook.com/mx åfjord


7 9

8 1

1900 2 239 881 innbyggere i Norge. 72 % av disse bodde på landsbygda. Åfjord og Stoksund hadde 3 541 innbyggere.

3 1

1905 Norge og Sverige skiller lag. Kong Haakon VII blir Norges konge

Sport’n 60 år

Ove og Gjertrud

Sport’n på Årnes i Åfjord er 60 år. Fra «Sentrum» har vi fulgt utviklingen og tilpasset oss det folk spør etter. 1897 ble Ove handelsbestyrer på Ørland Handelssamlag 1933 tok Magne over Årnes handel på Årnes, 1953 etablerte han Årnes Sport & Radio AS.

Det hele startet i 1897, da Ove Nilsen ble den første bestyrer av Ørland Handelssamlag på Ophaug, en jobb han hadde i 47 år. Sønnen Magne ønsket også å jobbe innen handelsnæringen. Magne og Jenny

Oddbjørn og Hilda

Magne og Ellen

Magne startet i 1929, 19 år gammel, som sjåfør på den første lastebilen som Ørland Handelssamlag kjøpte. 2 år senere reiste han til Oslo, tok utdanning og fikk handelsbrev. I Åfjord var handelsmann Bjarne Berg på jakt etter en ny leder for butikken på Årnes. Gjennom bekjentskaper fikk han kontakt med Magne, som tok over Årnes Handel i 1933. 20 år senere bygde Magne ny sport- og elektrisitetsforretning der MX Sport ligger i dag, og kalte stedet «Sentrum». I dag er Årnes blitt det geografiske sentrum for hele Fosen-regionen. Magne Nilsen, født i 1910, overtok i 1933 driften av butikken på Årnes. Virksomheten har gått i arv, slik at familien Nilsen nå kan se tilbake på 116 år med handel, derav 80 år i Åfjord, og igjen 60 år innen sport og fritid,.

1907 Ny rettskriving for riksmål vedtas; blant annet erstattes bløte konsonanter av harde (ud - ut)

9 1

1913 I USA fikk Mary Phelps Jacob patent på BH-en.

1913 Gideon Sundbäc finner opp glidelåsen

Handelstedet Årnes

I flere hundre år hadde borgerne i byene monopol på handel og dermed store privilegier på bekostning av folk som bodde utenfor byene. Statsmakten ville ha det slik, for det gjorde det bl.a. enklere å kontrollere og kreve inn skatter og avgifter. Utover 1800-tallet ble dette monopolet oppmyket, og vi fikk handelssteder utover bygdene. I Åfjord var det i 1865 butikk i Øian ved Selnes, der brødrene Nils og Ole Berg drev handelsvirksomhet. I Jøssund var en handel på Drilen ved Vallersund. Her kom det også telegrafstasjon. Familien Berg etablerte seg flere steder langs kysten. Woxengs samlinger og Norweg er bygd opp rundt handelsstedet Bergfamilien bygde opp. Etter at Nils og Ole Berg hadde solgt kirken til kommunen i 1875 for et beløp tilsvarende kommunens årsbudsjett, og etter at Nils hadde solgt tømmer til nykirka fra sitt sagbruk, som lå der Felleskjøpet har butikk i dag og solgt den gamle kirka bit for bit på auksjon, var det kapital til å bygge en handel på Årnes, der hotellet ligger i dag. I 1900 var det handel flere steder i bygda, både på Tørhaug, i Øian ved Selnes, på Monstad og Årnes i tillegg til handelsmenn rundt i bygda som forhandlet skinn, manufaktur, skomakerarbeid, bøker, husdyr og vilt. Da Nils døde i 1909, måtte Bjarne komme hjem fra Tyskland for å overta driften, men Bjarne var mer opptatt av andre ting, og ønsket seg bort fra butikken. Bjarnes bror, Toralf, reiste til Amerika som gullgraver, og endte til slutt opp som hotelleier i Calgery i Canada.

Nå er 5. generasjon på vei inn i virksomheten. Jan Magne

Spill har alltid vært en del av forretningskonseptet. Denne premieobligasjonen ble laget i 1898 til inntekt for Bergen Museum, Nasjonalteaterer, Nidarosdomen og Fridtjof Nansens Fond. Tilsvarende pris i dag ville etter konsumprisindeksen vært ca 700 kroner.

Årnes nedre med gammelbutikken, Berggården og prestegården i bakgrunnen 1910. Årnes - Å i 1926, med handel, skole, kirke og helseheim.


ck

1913 Kvinner i Norge får allmen stemmerett.

1914 Skuddet i Sarajevo utløser den første verdenskrigen.

1919 8-timersdagen lovfestes i Norge

3 2

9 1

1923 Et voldsomt jordskjelv rammer i Japan. 143 000 omkommer.

1924 Hyperinflasjonen i Tyskland stanses. 1 billiard papirmark blir satt til 1 Riksmark .

1925 Norge overtar suvereniteten over Svalbard

1927 Den første internasjonale telefonsamtale skjer mellom London og New York

3 3

9 1

1929 Børskracket på Wall Street skapte stor bølger innen økonomien og trange tider

1933 Norges første lydfilm, Den store barnedåpen, har premiere i Oslo

1933 NRK stiftes og får av Stortinget monopol på radiosendinger i Norge

Namsosbåten ved kai

Brevold foto

Kommunikasjon Brevold foto

Lykken var å eie en Åfjordsbåt

Titusenvis av Åfjordsbåter Aa tuberkolosehjem bygges 1925/26

Nybyggene som skapte sentrum

I 1918 ble den nye butikken på Årnes tatt i bruk. Dette var en av de mest moderne dagligvarebutikkene i landet, blant annet med mønstret flislagt gulv i butikklokalet. Interiøret var eksklusivt. Bygget var i 2 etasjer. Utenfor kjelleren, som ble brukt til lager var det kai hvor båter kunne legge til. Ennå var det stor omsetning av av Åfjordsbåter. Det var behov for ny skole i bygda. Det ble defor bygd ny skole og klokkergård på Åset. Den nye skolebygningen, i dag populært kalt «Gammelskolen», stod ferdig i 1926. Alle åfjordinger født etter 1920 har et forhold til dette bygget. Samtidig bestemte fylkeskommunen å bygge behandlingshjem for tuberkuløse i Prestlia ovenfor prestegården. Denne sykdommen, tidligere ble kalt tæring, tok livet av en kvart million nordmenn. Behandlingshjemmet ble plasser her i Åfjord på grunn av sin geografiske sentrale plass i regionen og rikelig tilgang på frisk luft både fra vest, sør og øst. En av behandlingsmetodene var å la pasientene ligge i senger ute. Bygget stod ferdig i 1926. Sentrumsaksen fra dagens hotell til helsesenteret var bygd.

Rundt 1900 var åfjordsbåtbyggingen viktigste inntektskilde for mange bønder i Åfjord. Fra de fleste gårdene kunne du høre båtbyggerne i båtskottet hugge til og klinkhamre nye båter. Det sies at det i toppårene rundt århundreskiftet ble produsert nesten 1000 båter i året. Båtene ble solgt til fiskere langs hele kysten av Midt-Norge. Mange av disse farkostene ble brukt på Lofotfiske og ikke minst i fisket utenfor kysten vår. Enkelte år var det over 600 fiskere som reiste fra Fosen og nordover til Lofoten, de fleste fra Ørland, Bjugn og Åfjordområdet, men også folk fra Stadsbygd og Bjørnør seilte nordover i åfjordsbåter. Årnes var et viktig salgssted for disse båtene. Andre salgsvarer var årer, kornstaur, soplime og andre treartikler. Da nybutikken ble tatt i bruk i 1923, ble kjelleren lager for båtene. Hver båt ble vurdert og de beste lagt fremst. Båter som ikke var så gode, ble stuet innerst i kjelleren.

Da handelsstedet på Årnes ble etablert i 1875, fikk de snart anløp av rutebåt som gikk til Trondheim. Turen inn fjorden ble i lengste laget, og ruten ble nedlagt, men våren 1902 kom Namsosobåten igjen inn Åfjorden, og hadde anløp både på Monstad og Årnes. Det var populært å ta båten fra Monstad til Frøneskaia, en tur som kostet 25 øre. Årnes skysstasjon ble opprettet i 1884. Det var muligheter for overnatting på Berg-garden på Årnes. Dampskipsanløpet for Årnes var i «Kaia» vest for Frønes. Dette ble brukt inntil kaianlegget ble ødelagt av isgang først på 1940-tallet. Tidlig på 1900-tallet kom også planer om jernbane fra Årnes og opp Stordalen. Det ble investert i jernbaneskinner, som ennå ligger gjemt, et lokomotiv kom også til bygda, men under lossing ved Kaia mistet karene kontrollen, og lokomotivet havnet i sjøen. Jernbanedrifta ble skrinlagt. I 1925 kom den første bilen til bygda, et framskritt som gjorde mange betenkt, og det endte opp med et kommunestyrevedtak om at bilkjøring var forbudt på bygdevegene, et vedtak som faktisk ennå ikke er «opphevet».

Når øyværingene kom for å handle, var de overbevist om at de båtene som lå innerst i kjelleren var de beste, og at åfjordingene prøvde å lure dem. Øyværingene var godt fornøyd med båten de stevnet ut fjorden med. Årnes Dampskipsekspedisjon 1877 - 1944

Årnes Damskipsekspedisjon 1875 - 1943

Butikken på Årnes jula 1933 Brevold foto

Historiesiden produsert hos Bueng as

3


RYDDESALG

PÅ SKI TIL BARN OG VOKSEN

1.Juniorski kr 10.Sr. ski kr 100.Fjellski kr 200.-

Barneski kr Både Smørbar/smørefri

*

*

Både Smørbar/smørefri

*

Både Smørbar/smørefri

*

Både Smørbar/smørefri/ med skifellelås.

* NB! Prisene gjelder når du kjøper binding!!! pris fra 399,- til 899,-

35% på alt av andre ski / alpint/ snowboard. -SKISTAVERALT AV Fjellski Staver.

-SKISKOAlfa BC Skarve Alle størrelser. Sr.

Alfa NNN Nordmark Alle størrelser Sr.

Swix-Åsnes-Fischer

JUBILEUMSPRIS

399,-

så langt beholdningen rekker

JUBILEUMSPRIS

JUBILEUMSPRIS

1799,Spar kr. 700,-

så langt beholdningen rekker

1099,Spar kr. 500,-


SALG PĂ… VINTERENS

JAKKER

Vatterte barnejakker KAMPANJEPRIS

-50%

Alle andre Ytterjakker

-40%


I 1913 startet Julius og Hanna Didriksons produksjon av olje-regntøy i Grunsund, Sverige. I starten brukte man lintøy dyppet i olje for å gjøre produktene tette mot vann. På 1930 tallet ble olje byttet ut med gummi. 1947 kom en teknologi for sveising av sømmer som gjorde klærne tettere. 1981 kom det første PU matrialene som senere er blitt videre utviklet. Monte Fleece Alle størrelser. Flere farger.

JUBILEUMSPRIS

199,inkl. sydvest

FÅ MED GRATIS SYDVEST VED KJØP AV FLEECEJAKKE

-VI SATSER PÅ DIDRIKSONSDIDRIKSON er en av de leverandørene som Mx-Sport Åfjord har bestemt seg for å satse ekstra på ,- og så i fremtiden. Vi har besluttet å utvide utvalget og bedre tilbudet til våre kunder. Produkter som kan brukes i alle typer Vær.

Sport’n MX-Sport Åfjord Årnes • 7170 Åfjord •72 53 11 88 www.mx-sport.no facebook.com/mx åfjord

Prisene gjelder fra 21/2 - til 2/3 2013

mx_dm_feb  

dm februar

mx_dm_feb  

dm februar

Advertisement