Page 1


Hej! Kom med ind i Nomerbyen, og hør en god historie!


Lån Nomer-bøger på Ereolen

Eller bestil i din lokale boghandel


Skrevet og tegnet af

Jan KjĂŚr


Den lille nom, Minno, skal skovle skidt i pigo-staldene. Men for det meste står han bare og stirrer efter de stolte stormryttere, der rider ind og ud af Nomerbyen på opgave for prinsesse Zika. Minno kan kende stormrytterne på deres gyldne sporer.

Bare det var mig. Tænk at ride på eventyr for prinsessen!


“Står du nu og dagdrømmer igen?” griner staldmesteren. “Du ved godt, at du er alt for lille til at blive stormrytter. Og hvem skulle ellers skovle skidt?”

Se hellere at få fart på, hvis du skal ned og se det vilde væddeløb.

“Væddeløbet, er det i dag?” gisper Minno og skovler løs.

Det skal jeg ned og se!


Hvert år deltager alle skovens stammer i Nomernes vilde væddeløb. Det er en stor ære at vinde løbet, så rytterne kommer langvejs fra for at deltage.

De grumme gnukaer fra skovens mørkeste egne. De bemalede ryttere fra Kødæderflodens sumpede bredder.

Og de nådesløse nikoer, der rider på boksende pigoer.


“Jeg melder mig til væddeløbet!” udbryder Minno. “Så prinsesse Zika kan se, at jeg ikke er for lille til at blive stormrytter!” Minno hopper op på sin egen pigo, som hedder Zagga, og skynder sig ned til tilmeldingsbordet.

Alle peger fingre ad Minno og den lille Zagga. “Ha ha! Den pigo er vist lige kommet ud af ægget!” siger de og griner. “Tag hjem og skift ble!” Men Minno rokker sig ikke. Han vil med i løbet.


Rytterne står klar ved startlinjen. Minno og Zagga er klemt inde mellem to kæmpe pigoer. Den grumme gnuka brummer: “Husk at flytte dig, når jeg skal forbi, ellers tramper jeg dig ned.” Og den nådesløse niko hvisler som en slange:

Du bliver den første, der bliver bokset af banen!


“Hør efter ryttere! Reglerne er simple!” råber dommeren og peger på et kort.

I skal hente et flag ude ved Synkesumpen.

Synkesumpen Borebjerget

Gysergabet

Den første tilbage over målstregen med et flag er vinderen. Skumleskoven

“Er alle klar?” Rytterne nikker og skuler ondskabsfuldt til hinanden. Der er bomstille i Nomerbyen. Alle holder vejret …


Så går starten! Pigoerne dundrer af sted. Der bliver skubbet, puffet, revet og flået. Alle vil ligge forrest. Nogle ryttere vælger at ride over broen, mens andre rider gennem Gysergabet. Pigoerne bliver presset til det yderste.


“Uha,” tænker Minno, mens de tordner gennem det farlige landskab. Måske var det her ikke så god en idé.

De to venner undviger med nød og næppe de spidse klippetænder, mens de galoperer gennem Gysergabet.


Minno kan se flagene lÌngere fremme, men den grumme gnuka kommer trampende bagfra. Han vÌlter Minno og Zagga i grøften og tramper videre. Gnukaen griner ondskabsfuldt, mens han snupper et flag.


Zagga kommer hurtigt på benene, og Minno rækker ud efter det sidste flag. “Juhuuu!” råber han triumferende. “Nu skal vi bare tilbage ... i en fart!”

Så kommer nikoen i fuld fart og bokser Minno og Zagga af banen ...


Men de to pigoers seletøj bliver viklet sammen, så både nom, niko og pigoer styrter ned ad skrænten.


Minnos fald bliver stoppet af en træstub, mens nikoen bliver slynget ud i Synkesumpen.

O L P S H S

“Det var han selv ude om,” siger Minno til Zagga. “Sådan går det, når man snyder.” Minno skal lige til at stige op i sadlen, da han hører en hulken bag sig.


Nikoen tager hjelmen af. En ung pige med et bedrøvet udtryk gemmer sig bag den fæle maske. “Det må du undskylde!” siger hun og begynder at græde. “Jeg ville bare så gerne vinde!”

“Jamen, du behøver da ikke skubbe mig af banen!” siger Minno. “Nej …” svarer pigen og snøfter. “Men jeg ville vise, hvor hård jeg kunne være!” “Hvorfor dog det?” spørger Minno forundret.


“I den landsby, jeg kommer fra, må pigerne ikke ride på pigoer,” svarer hun. “Mændene griner og siger, at vi er for små til den slags store udfordringer.”

Minno bliver helt tavs. Det er nøjagtig sådan, han selv har det, når alle andre altid vil fortælle ham, hvad han kan, og hvad han ikke kan.


Minno svinger tøjlerne ud til pigen. “Hvad hedder du?” spørger han. “Jeg hedder Nola,” svarer hun og griber tøjlerne. “Lad os vise folk, hvad vi duer til,” siger Minno beslutsomt. “Kom, Nola!” Zagga trækker Nola op af sumpen.

Da Minno kigger op mod banen, ser han, at alle de andre ryttere er langt foran. “Det er for sent,” sukker Nola. “De skal bare uden om Skumleskoven, så er de i mål.”


“Hvis vi ikke kan nå at ride uden om Skumleskoven …” råber Minno. “Så rider vi igennem den!” “Det kan man ikke,” siger Nola og peger. “Se selv!”

De pigoer, der har prøvet, sidder fast mellem rødderne.

“Det er fordi, de er for store,” siger Minno og griner.

Men vi har lille Zagga!


Så hopper de begge op på Zagga, der spurter ind i Skumleskoven. Den lille pigo sprinter over, under og mellem de snørklede rødder – uden at sidde fast. “Haha!” griner Minno, mens de rider forbi de fastklemte ryttere. “Nogle gange er det bedst at være lille.”


Zagga tonser ud på banen foran den grumme gnuka, der sprutter af vrede. Tilskuerne jubler begejstret, da den lille pigo pisker over målstregen som nummer et.

Minno, Zagga og Nola bliver løbets vindere. Og der bliver straks gjort klar til en kæmpe fest


Bagefter tager Nola hjem og viser pokalen til mændene i sin landsby. Hun bliver byens første pige-rytter.

Prinsesse Zika overrækker Minno et sæt gyldne sporer. “Du starter som stormrytter i morgen,” siger hun med et smil. Minno græder en enkelt tåre af glæde og tager imod de gyldne sporer.

Det var historien om Minno, der blev stormrytter, selvom alle sagde, han var for lille til den store opgave.


Har du læst alle Nomer-bøgerne?

Bestil på www.jankjaer.dk


Nomernes 6 farver Farverne på nomernes masker afhænger af, hvilke opgaver de har i Nomerbyen. Der er 6 forskellige farver: Grøn: Mad-nomerne. De arbejder i marken, og samler rødder og frugter. De tilbereder også al den lækre mad, som nomerne får at spise. Blå: Opfinder-nomerne. De står for alt byggeri og opfinder de maskiner, nomerne skal bruge.

Violet: Helbrederne. Er man kommet galt af sted, er det godt at kende en helbreder-nom. Det er også dem, der tager sig af nomer-æggene.


Rød: Kriger-nomerne. Nomerskoven er et farefuldt sted. Der er altid brug for de stærke kriger-nomer til at beskytte byen.

Orange: Magikerne. Det er de kloge nomer, der kan magi. De hjælper også prinsesse Zika med råd og vejledning.

Gul: Rytterne. De gule nomer enten rider eller flyver. De passer på de dyr, der bringer nomerne rundt på eventyr.


Hent flere gratis farvelægningsark på jankjaer.dk - under ‘GRATIS’

Nomerne © Jan Kjær


Du kan hente gratis farvelĂŚgningsark pĂĽ jankjaer.dk under GRATIS.


Nomerne er vilde og frække – og så elsker de at lave ballade. Men de har hjertet på rette sted og står altid sammen, når det virkelig gælder. “Nomerne” er actionfyldte eventyr, der vil få enhver lille krudtugle til at grine, huje og gispe fra første til sidste side.

Den lille nom, Minno, er træt af at skovle skidt i pigo-staldene. Han drømmer om at blive en af prinsesse Zikas stolte stormryttere. “Du er for lille til at blive stormrytter,” siger de andre. Men Minno er fast besluttet på at vise dem, at de tager fejl, så han sætter sig for at gøre det umulige: at vinde nomernes vilde væddeløb.

Profile for Jan Kjær

Nomernes vilde væddeløb  

Den lille nom, Minno, er træt af at skovle skidt i pigo-staldene. Han drømmer om at blive en af prinsesse Zikas stolte stormryttere. “Du er...

Nomernes vilde væddeløb  

Den lille nom, Minno, er træt af at skovle skidt i pigo-staldene. Han drømmer om at blive en af prinsesse Zikas stolte stormryttere. “Du er...

Profile for jankjaer
Advertisement