Page 1

JANICE LOBO SELECTED WORKS 2014 - 2018


TECHNICAL SKILLS

EDUCATION

AUTODESK AUTOCAD

ADOBE PHOTOSHOP

RHINO 3D + GRASSHOPPER

ADOBE ILLUSTRATOR

GOOGLE SKETCHUP

ARCHICAD

NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY [Trondheim, Norway] 2015-2017 Masters of Science in Sustainable Architecture UNIVERSITY OF MELBOURNE [Melbourne, Australia] 2011-2013 Bachelor of Environments - Major in Architecture

JANICE FRANCES LOBO ph: +4793978838 email : janice.lobo@live.com website : lobodesigns.net

EMPLOYMENT

LOBO DESIGNS April 2018 - present Architect WANDERS WAGNER ARCHITECTS [Dubai, U.A.E.] April 2014 - July 2015 Architect

PROJECTS

Dubai Design District| Emirates Hills Villa E72 | DuBiotech |American School of Creative Science, Al Barsha HAIMA EMIRATES INTERIOR [Dubai, U.A.E.] September 2009 - Feb 2010 Design Assistant

COMPETITIONS

ART PRISON Young Adult Competition 2018 BEIJING WINTER OLYMPIC PLAN SINOPSES 2017 LIGHTHOUSE PROJECT Young Adult Competition 2016 JIUDUANSHA ISLAND RESEARCH CENTER SINOPSES 2016

INTERESTS

ILLUSTRATIONS

SUSTAINABILITY

ADVENTURES

NATURE


CONTENTS THE ART PRISON YOUNG ARCHITECT COMPETITION GOR.Á + LOBO DESIGNS BEIJING WINTER OYLMPIC PLAN SINOPSES SUMMER SCHOOL TSINGHUA UNIVERSITY

5

MYSORE HOUSE MASTERS THESIS PROJECT NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

11

THE RIB CAGE ZERO EMISSION BUILDING NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JIUDUANSHA ISLAND RESEARCH CENTER SINOPSES SUMMER SCHOOL SHANGHAI JAI TONG UNIVERSITY

17

ELGESETERGATA INTEGRATED ENERGY DESIGN NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SVALBARD RENOVATION PROJECT CLIMATE AND BUILT FORM NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

21

DUBIOTECH SKYSCRAPER PROJECT WANDERS WAGNER ARCHITECTS EMIRATES HILLS E72 VILLA RESIDENTIAL INTERIORS PROJECT WANDERS WAGNER ARCHITECTS

23

DUBAI DESIGN DISTRICT COMMERICAL CONSTRUCTION PROJECT WANDERS WAGNER ARCHITECTS


MYSORE HOUSE

MASTERS THESIS PROJECT NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

The Mysore House is a net-zero energy house designed to fit into the South Indian city, Mysore. It is an exploration of traditional architectural forms and passive and active energy saving strategies. The goal was to develop a medium-cost, net zero energy family home in South Asia, as a strategy to cope with rising energy demands, while also meeting culturally-specific design cri- teria. The project aims to use common construction methods to ensure accessibility and affordability for the general public. The thesis was developed with three specific frameworks in mind: bioclimatic design, energy efficiency and the design principles of Vastu Shastra*. Tradeoffs were explored in order to create a balanced final result. Applying the principles learnt during my masters degree into a context that is so different in terms of climate and culture from the Norwegian setting was a challenge I was interested to explore. The main focus in terms of passive design was to understand how to simulate and research to choose the most ideal materials and ventilation strategies. The scale of the project allowed to exploration into detail. After the thesis, the design was submitted to a client in India and is currently under construction. Software used : Rhino 3D, Grasshopper, Google Sketchup, AutoCAD. In collaboration with : Tommy Kleiven and Oswald Veigas * Vastu Shastra, meaning “the science of architecture,� is an ancient set of architectural guidelines outlined in Sanskrit texts called Vedas, which were written around 1500-1000 B.C. The principles of this science, seek to ensure a harmonious balance between man and nature. Post-colonial Indian architects and scholars argue that Vastu enables flexibility in design, space, lighting, ventilation and usage (Patra, 2009)

6


CONTEXT

8


GROUND FLOOR PLAN

SCALE 1:500

SCALE 1:500

N

N

FIRST FLOOR PLAN

10


THE RIB CAGE

STĂ˜PERIGATA 6 AAR4546 EMISSIONS AS DESIGN DRIVERS NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

ZONING

The Rib Cage is the product of a semester of design, analysis, and discussion by architects and engineers in connection with the Nordic Built STED project. The intention of the project is to consider an existing factory in Stavanger, Norway in the context of cultural heritage, architectural aesthetics and carbon footprint as determined by life cycle assessment to decide whether to demolish, refurbish or reuse the existing buildings on site in a new program. The new building was to include an office spaces for the architectural firm Helen & Hard along with recreational spaces to create an attractive space to uplift the area. In The Rib Cage, we have decided to refurbish the existing factory as well as an adjacent warehouse, built at a later date. Early on, a low carbon footprint, especially in terms of emissions embodied in materials, was established as a main environmental goal and served as a main driver of the project. Other factors prioritized throughout design development include preserving cultural heritage value and an energy demand below 100 kWh/m2. Architecturally, the design of The Rib Cage employs harmonious use of the site landscape and a minimally invasive refurbishment of the existing factory building. All architectural decisions were made intentionally and thoughtfully for functionality and as a means to achieve the goals presented above. This strategy is showcased by the architectural concept, where ribs cutting through the entire building footprint serve as to sew together the various buildings in an elegant architectural feature as well as serve as a sustainable and lightweight structural element. Significant time was spent on engineering-oriented tasks to support design efforts and facilitate an iterative design process. Rhino and associated plugins were used for the purposes of daylighting and energy modeling, used in conjunction with detailed life cycle assessment calculations to evaluate the impact of our design on thermal and visual comfort, environmental quality and greenhouse gas emissions. The end result is a clean design that meets all stated goals: minimizes the carbon footprint, preserves and highlights the old canning factory, and satisfies energy targets. Software used : AutoCAD, Google Sketchup, Rhino 3D, Grasshopper In collaboration with : Mariya Stoyanova, Claire McConnell and Kristian Bøe

12


WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

14


LIFE CYCLE ASSESSMENT Reinforced Concrete

Lightweight Concrete Roof Tiles

Plasterboard

PV

Coverings

-1.55 *

kg CO2-eq/m2/yr including biogenic C

Cellulose Fiber Insulation

1.61 *

kg CO2-eq/m2/yr

Rubber Flooring Turf Roof

excluding biogenic C

Wood

Glass SECTION N-S

The heating, cooling and ventilation strategies are in accordance with TEK 10 standards. Achieving this required careful study and planning as it is a 100 year old building with low eiling heights. We chose to opt for a balanced ventialtion system as suggested by SINTEF and therefore explored the use of natural ventilation in certain zones of the building. We also utilized the benefits of solar heating, high performance materials and heat recovery to minimize our energy load. Proper zoning played a big role in achieving our energy reduction goals.

EMISSION BREAKDOWN

* includes replacement and an additional 30% for technical equipment

MATERIAL BREAKDOWN

The total embodied emissions (A1-A3) excluding biogenic carbon was broken down by material contribution to better understand the impact of each material. PV accounts for roughly 20% of total emissions. Cellulose fiber insulation, glass and wood also contribute significantly. An effort was made throughout the design phase to reduce the volume of materials associated with high emissions including concrete and glass, and substitute with low-emission materials such as wood. In the end, an overall emission footprint of -1.55 kg CO2 eq/m2/yr was achieved when including biogenic carbon and 1.61 kg CO2 eq/m2/yr excluding biogenic carbon. These calculations include embodied emissions associated with the replacement of materials over the 60-year analysis period and a 30% increase to estimate the contribution of technical equipment.

16


ELGESETERGATA AAR4616 INTEGRATED ENERGY DESIGN NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

This project was part of a design competition that was modified to fit the framework of the Fall 2016 AAR4616 design project. NTNU will be constructing a new building along Elgeseter Gata in Trondheim as part of a campus expansion master plan. The building is to provide new facilities for the NTNU Faculty of Health and Social Sciences, including spaces functioning in tandem with programs run at the hospital at Ă˜ya, and new facilities for Sit Idrett. It is the hope of the university that the building solution combines the two functions in such a way as to give added value to both organizations. The brief set strict goals that the university would like to meet. In the scope of the project, we prioritised achieved BREEAM Nor Excellent, ZEB O-EQ and a daylight factor of 2.2 for 60% of the general space and 80% of the main social areas. We used these goals as a focus point in every design decision. Due to time constraints we prioritized certain credits such as reducing energy use intensity by 70% in ENE1, and extracted parts of others, for example achieving uniform illuminance over task areas as a part of HEA5. In our response to the design task, we attempted to find building solutions that satisfied multiple objective. Throughout our work with this project, we found ourselves continuously in the spot of weighing tradeoffs. Early on we grasped the complexity of integrated design, and the interdependencies of various architectural and engineering aspects of building design. The factor web on the next page is a simplified visual representation of the connections we saw between design components. As our decision-making relied heavily on providing compromise between objectives, we have duly named this project Balance. The result is a holisitic project that incorporates passive and active energy saving mechanisms and provides high quality architectural spaces for the occupants. Software used : ArchiCAD, SIMIEN, Rhino 3D, Grasshopper, V-Ray In collaboration with : Bjørn Gausdal, Claire McConnell and Indra Scheerlinck

18


DAYLIGHT AUTONOMY

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

ENERGY

SOUTH ELEVATION

WEST ELEVATION

20


DUBIOTECH WANDERS WAGNER ARCHITECTS

DubioTech towers are part of the Dubai Biotechnology and Research Park in Dubai, United Arab Emirates. The project began in 2005 and in 2007 was left abandoned mid-construction due to insufficient funds until 2011. The initial design was LEED certified and was intended to be one of the worlds largest green buildings and was designed by CUH2A. In 2011, the project was revived. The redesign phase began with quantitatively study to bring down the cost. I worked as part of a team to redesign the facade in a way that the existing glass elements could be used without the need for production of more glass. This required a lot of quick creative thinking as the budget of the project was dreastically reduced and every time delay led to further cost. After the redesign phase, I worked on site as Site Architect and was required to make daily site visits to inspect the constrcution and give recommendations about building elements that were exposed to the harsh desert sun for a long period of time. Software used : AutoCAD, Google Sketchup In collaboration with : Kling Consult GmbH

Images belong to Wanders Wagner Architects

22


DUBAI DESIGN DISTRICT WANDERS WAGNER ARCHITECTS

Dubai Design District also known as D3 is a new neighbourhood constructed for designers to work in close proximity to each other to create high quality collaborative projects. I worked on this project as a Site Architect for 6 months. The experience gained working on a large scale project and handling documents from a large variety of consultants was invaluable. This project was complex due to the scale and the numerous consultants hired from different countries. The project goal was to achieve a neighbourhood that promotes creativity and has the ability to be flexible for exhibitions and installations. My role was to coordinate documents on site and make changes to the architectural drawings where needed. I was also preparing the documents to be sent to the authorities for approvals. Software used : AutoCAD, Google Sketchup In collaboration with : Kling Consult GmbH

Images belong to Dubai Design District

24


Janice lobo portfolio 2018  

Janice Lobo Design Portfolio, 2018.

Janice lobo portfolio 2018  

Janice Lobo Design Portfolio, 2018.

Advertisement