Page 1

Nimelt채 kutsuttu kasteopas


”Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä.” Psalmi 139 Kaste on lapsen ensimmäinen oma juhla. Kiireisen arjen keskellä pysähdytään hetkeksi kaikkein lähimpien sukulaisten ja ystävien kanssa iloitsemaan elämän lahjasta ja katsomaan luottavaisesti tulevaan. Kasteessa pyydetään uuteen elämään parhaita mahdollisia asioita: siunausta, turvaa ja rakkautta. Ne kantavat lasta läpi elämän.


Kastetoimitus Kaste on luterilaisen kirkon sakramentti, pyhä toimitus. Valtaosa suomalaisista kastetaan sylilapsina. Kastetoimitus tulee järjestää kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Pappi on paikalla kastamassa, mutta nimen antavat vanhemmat. Kaste on lahja lapselle. Se antaa lapsen elämään kestäviä rakennusaineita. Kasteessa Jumala kutsuu lapsen nimeltä omakseen ja lahjoittaa hänelle uskon, armonsa ja siunauksensa. Se tarkoittaa, että Jumala pitää lapsesta aina huolta ja on läsnä hänen elämässään. Kasteessa lapsesta tulee kristitty ja kotiseurakuntansa jäsen. Ottakaa yhteys kotiseurakunnan seurakuntatoimistoon tai perheelle tuttuun pappiin. Sopikaa seurakuntasihteerin kanssa kasteen aika ja paikka, kastepappi ja muita käytännön asioita. Oman kotiseurakunnan yhteystiedot löytyvät helposti internetistä osoitteesta www.turunseurakunnat.fi. Kasteen yhteydessä voidaan järjestää vanhempien vihkiminen sekä kodin siunaaminen. Kysyy lisää seurakuntatoimistosta.


Ennen juhlaa Perhe järjestää kastetilaisuuden itselleen sopivalla tavalla, vauvaperheen arkeen sopien. Tilaisuuden voi järjestää kotona, isovanhempien luona, seurakunnan tiloissa, kirkossa tai perheelle tärkeässä paikassa. Suurin osa seurakuntatiloista on maksuttomia kolmen tunnin ajan seurakuntiemme jäsenille. Pappi on yhteydessä perheeseenne ennen kastejuhlaa. Voitte yhdessä käydä läpi kastetoimituksen kulkua, sopia lapsen nimestä ja kummeista. Palauttakaa kastepapille esitäytetty lapsen rekisteröintilomake. Kastetilaisuudessa lapsi puetaan valkoiseen kastemekkoon. Sen voi ostaa, lainata tai tehdä itse. Myös monessa seurakunnassa lainataan kastemekkoja. Kastetilaisuudessa kastepöytä peitetään valkealla liinalla. Pöydälle asetetaan kastemalja. Lisäksi pöydälle laitetaan kynttilä sekä mahdollisesti kukkia ja Raamattu. Pöydälle varataan myös pieni valkoinen liina lapsen pään kuivaamista varten. Kastemaljaan laitetaan lämmintä vettä ja kynttilä sytytetään ennen toimituksen alkua.


Kummit Kummi on lapselle läheinen ihminen. Usein kummeiksi valitaan vanhempien ystäviä tai sukulaisia. Kummi seuraa lapsen mukana koko elämän ajan. Hänet on kutsuttu mukaan pitämään lapsesta huolta ja olemaan hänen aikuinen ystävänsä. Lapsen ja kummin välille voi syntyä pienestä pitäen merkittävä ja läheinen suhde, josta lapsi saa elämäänsä tukea. Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja ja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Perhe voi keskustella kummeista tarkemmin kastepapin kanssa. Kummin tehtävä on olla lapselle aikuinen ystävä ja tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa. Tehtävä perustuu luottamukseen ja vapaaehtoisuuteen eikä kummilla ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia lasta kohtaan.


Kastetilaisuus Kastetilaisuus on perheen yhteinen juhla. Siihen voi kuulua kastetoimituksen lisäksi muutama virsi ja raamatunkohtia. Pappi auttaa perhettä virsien valinnassa ja usein joku perheenjäsenistä, kummeista tai isovanhemmista voi osallistua raamatunkohtien tai rukousten lukemiseen. Joku kummeista, vanhempi tai isovanhempi pitää lasta sylissään kastetilaisuuden ajan. Ei haittaa vaikka lapsi itkee toimituksen aikana tai on rauhaton. Tilaisuus toteutetaan lapsen ehdoilla ja se voidaan hetkeksi keskeyttää ja vanhempi voi rauhoitella lasta. Kastetilaisuuden jälkeen järjestetään usein pieni kahvihetki. Tilaisuuden järjestämisestä ei tarvitse tulla perheelle taakka. Vieraat ymmärtävät perheen kuormittuneen elämäntilanteen. Tärkeintä on pysähtyä hetki yhdessä ja iloita vastasyntyneestä lapsesta.


Muistoksi juhlasta Seurakunta lahjoittaa lapselle kastetilaisuudessa kastekynttilän ja kastetodistuksen. Kummeille annetaan tilaisuudessa kummitodistukset. Kastekynttilä muistuttaa Kristuksen valosta, joka saa johdattaa elämäämme. Kynttilä kuvaa myös rukousta ja Jumalan suojeluksen pyytämistä lapselle. Kastekynttilää voi polttaa lapsen syntymäpäivinä tai kasteen muistopäivinä. Kastekynttilän polttaminen on oiva tapa antaa kristillistä kasvatusta kertomalla lapselle kastehetkestä ja hänen kummeistaan. Halutessanne lapsen nimi luetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa ja siellä rukoillaan hänen sekä vanhempien ja kummien puolesta.


Vauvan kanssa Seurakunnat järjestävät toimintaa vauvaperheille ja pikkulapsiperheille. Turussa ja Kaarinassa vauvaperheiden suosiossa ovat vauvamuskarit, vauvakahvilat ja perhekerhot. Kerhoissa vanhemmilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa, jakaa arjen asioita ja puuhata yhdessä lapsen kanssa. Kun lapsi kasvaa, hän voi osallistua seurakunnan järjestämiin kerhoihin. Löydät tietoa kaikesta lasten ja perheiden toiminnasta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä osoitteesta www.kirkonrotta.fi tai omasta kotiseurakunnastasi.

Iltarukous Iltarukous voi olla perheen yhteinen hyvä hetki joka päivä. Iltarukous luo turvaa. Sen yhteydessä voidaan käydä yhdessä läpi päivän tärkeitä asioita. Muistaen, että Jumala pitää huolta koko perheestä. Aina.


Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina. Psalmi 121

Hyödyllisiä linkkejä

>> www.turunseurakunnat.fi > häistä hautajaisiin >> www.kirkkoon.fi/kaste >> www.evl.fi/kaste >> www.finlex.fi > nimilaki >> www.kirkonrotta.fi Kuvat Jussi Vierimaa ja Katri Saarela I Ilme Jani Käsmä I 2013

Käyntiosoite Eerikinkatu 3 A Postiosoite PL 922, 20101 Turku Puh. 040 341 7111 www.turunseurakunnat.fi

Nimeltä kutsuttu  

Kasteopas. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2013.

Nimeltä kutsuttu  

Kasteopas. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2013.

Advertisement