Page 1

KINDERverhaaltjes in MiltonTAAL


Auteurs: Els - Een kindje dat niet kan slapen… Harriët - Mijn eerste balletuitvoering Lineke - De koetjes in de WIJ gaan slapen Thea - Een hele speciale dag Tanya - Dol-fijn om bij de Dolfijnen te zijn Janette - Een fijn feestje bij je vriendje thuis Opdracht Opleiding Total Coaching mei 2010 Groep 14 Tip om te luisteren: http://www.youtube.com/watch?v=bVb0lAw5ZyE


Een kind dat niet kan slapen………….. Alle kindjes slapen. Overal is het stil, want alle kindjes slapen en ook alle grote mensen slapen en ook alle dieren slapen, ja zelfs de bomen slapen en de huizen slapen, de treinen en de auto’s slapen en vissen en de vogels en nog veel meer. En jij, jij ligt lekker in je warme bedje en ik weet dat jij ook gaat slapen. En omdat dat zo is, kun je nu je oogjes dicht doen want je hoort mij toch wel. In huis is het helemaal stil, omdat iedereen slaapt. Buiten is het ook helemaal stil omdat alle mensen slapen en omdat ook alle dieren slapen. En ik weet dat jij naar mij luistert en dat jij ook gaat slapen en dat ik ook ga slapen en alles en iedereen overal op de hele wereld ook gaat slapen. Dat is toch zo, dat weet jij ook en dat weten we allemaal. Iedereen weet dat, alle mensen, overal, op de hele wereld. De dieren weten dat ook en de bomen en de bloemen weten dat ook. Iedereen weet dat slapen goed is voor je. En nu je naar mij luistert en je oogjes dicht zijn, zie ik dat jij dat ook weet, dat slapen goed is voor je en dat jij net als alle mensen en alle dieren en alle bomen ook gaat slapen.


Mijn eerste Balletuitvoering Ik weet dat je je afvraagt of je morgen goed genoeg bent tijdens de Ballet-uitvoering. Je hebt er alles aan gedaan en omdat dat zo is, kun je nu veel meer dan je denkt. Je hebt namelijk veel geoefend en kan nu zo veel dat je strak, heel rustig bezig kan gaan met waar je al zo heel lang mee aan het oefenen bent. Je ligt nu in bed en je luistert naar mij en ontdekt dat het makkelijk zal zijn. Je kan het!Toch... Iedereen oefent altijd heel veel en als jij geoefend hebt dan zal je straks voldoende kunnen voor de uitvoering. Je hebt veel dingen geleerd en je weet dat je het straks ook gaat halen. Het is goed om je af te vragen wat je na de uitvoering gaat doen. En als je je dan voorstelt dat je straks allemaal applaus krijgt en een grote bos bloemen dan weet je dat je leuke dingen gaat doen en dat alles dan goed zal zijn. Na het applaus ga je naar mamma en opa en oma zijn er ook en zij zullen trots op je zijn. Je komt met ze op de foto. En daar ben je blij om. En dat betekend dan ook dat de uitvoering voorbij is. De ballet uitvoering van morgen zul je herinneren als een dag waarop iedereen vol trots naar jou heeft gekeken en voor jou heeft geklapt, dat is zo! Stel je eens voor dat je voor de spiegel staat en dan zeg je tegen jezelf: Ik kan het en ik heb mijn best gedaan. Ik ga het leuk hebben en geef jezelf dan een knipoog, je verdient het, toch‌ En voel dan dat iedereen voor jou klapt, hebt zult alles goed doen. Succes! Je kan het!


De koetjes in de WIJ gaan slapen Het konijntje is op zoek naar een speeltje. Konijntje loopt in de berm langs de snelweg naar de stad. In de berm komt het konijntje van alles tegen, er liggen heel veel spullen in de berm. Na een tijd door de berm gelopen te hebben komt het konijntje in de stad. Konijntje zoekt de grootste speelgoedwinkel uit. De deur gaat niet open. Ze gaat naar een andere speelgoedwinkel, deze deur wil ook niet open. Na een tijdje gaat konijntje terug naar huis. Onderweg komt ze een ander dier tegen die vertelt dat vandaag de winkels gesloten zijn. Konijntje loopt door en komt weer in de berm langs de snelweg. In de berm van de snelweg krijg je goede ideeÍn. Van alle dingen die je vind kun je leuke dingen maken, nietwaar? Leuke dingen om morgen mee te spelen. Als je lekker geslapen hebt. Alle kindjes en dieren gaan eerst lekker slapen. De vogeltjes slapen in de boom. De kipjes zitten op hun stok en ook de konijntjes slapen. De varkentjes liggen in het stro. De kikker slaapt bij de sloot en de eendjes ook. De koetjes in de wij gaan slapen. Iedereen is moe geworden vandaag. Ik weet dat je moe bent, lief je oogjes vallen dicht. Je hoort mij praten en luistert naar mijn stem daardoor val je bijna vanzelf in slaap. Dat is goed. Ik draag je naar je bedje toe en dan is het makkelijk om je in je bedje neer te leggen. Jij kan je als een lief baby’tje in je bedje laten neerleggen, niet waar? Zo leg ik je rustig in jouw lekkere bedje neer. Als ik je in bedje leg, gaan je oogjes toe. Je bedje wordt warmer en voelt fijn aan. Voel je hoe lekker je ligt? Je hoor hoe het stiller wordt. Jij kan nu goed je oogjes dicht houden, waardoor je steeds dieper in slaap komt. Je valt steeds meer in slaap. Heel ver weg in een diepe, fijne rustige slaap. Ik ben bij je, slaap maar fijn. Je bent veilig hier in je eigen bedje en ik ben bij jou. Je voelt je fijn en rustig. Zo rustig dat je in een nog diepere slaap valt. Je slaapt heel fijn nu. Steeds verder val je in slaap, steeds verder weg, steeds verder en verder. Je bent nu in een diepe slaap zacht mijn liefje.


Een hele speciale dag

Het is vandaag een hele speciale dag. Je krijgt je allereerste zwemles vandaag en dat is heel bijzonder. Straks als we bij het zwembad aankomen en je het heerlijke blauwe water ziet, is het fijn als je daar straks ook in mag liggen. Er zijn nog een heleboel kinderen die zwemmen net zo fijn vinden als jij. Jij weet hoe fijn jouw zus het vindt als ze als een vis in het heerlijke blauwe water zwemt. En als je zo lekker rustig het zwembad in gaat, zal mama naar je kijken hoe goed je dat doet. Ik weet zeker dat je het dat leuk vindt dat mama vlakbij je is. Alle mama's zien hun kinderen het heerlijke blauwe water in gaan. En je vriendinnetje, die ook het heerlijke blauwe water gaat, want het is ook haar eerste zwemles. En ik weet dat ze je hand zal vasthouden en samen kijken jullie naar dat fijne blauwe water en allebei zijn jullie heel blij. En als je eenmaal in dat heerlijke warme water ligt, laat je je drijven als een visje. Want je weet dat visjes ook heel erg van zwemmen houden. En je zult je heel fijn voelen, eenmaal in het warme water. Alle kinderen om je heen zullen zich fijn voelen, want het is ook hun eerste zwemles. En als de badmeester komt om jullie te begroeten zal hij heel rustig uitleggen wat je straks in het water gaat doen. Want als je straks als een visje wil zwemmen zal je leren hoe hij dat doet, want visjes kunnen heel goed zwemmen en jij zal net zo goed leren zwemmen als een visje. Jij leert dat je onder water kunt zwemmen, dat is heel leuk, onder water zwemmen. Als je je ogen open houdt zie je een hele blauwe wereld Jij houdt ook erg van blauw. De blauwe wereld onder water maakt je heel rustig, zoals visjes ook heel rustig onder water zwemmen. Alle papa's en mama's zitten aan de kant van het zwembad en kijken hoe hun kindjes heel rustig door het water zwemmen. Het lijken een heleboel lieve kleine visjes die in het zwembad zwemmen. En ze vinden het erg fijn om hun hun kindje samen te zien zwemmen. Samen in het heerlijke warme water, dat zo prachtig blauw van kleur is. En allemaal kijken ze blij. Want ze vinden het zo'n bijzondere dag vandaag. Het is zo bijzonder voor jou, omdat het de eerste keer is dat je leert zwemmen. Het is zo fijn die aller, allereerste zwemles. Wat is het toch fijn!


Dol-fijn om bij Dolfijnen te zijn Het is een fijne, rustige dag en alles gaat goed vandaag. Het is heel fijn om dadelijk een dolfijn te zien en te aaien. Alle kinderen vinden dolfijnen lief. Jij weet dat dolfijnen hele lieve dieren zijn, die heel heel lief zijn voor kinderen zoals jij. Als we dadelijk naar binnen gaan, dan zie je de dolfijn en blijf je rustig. Ik weet dat je rustig kan blijven, omdat ik bij je in de buurt ben. Als iemand je hand vast houdt blijf je rustig. Als iemand je hand vast houdt kun je rustig naar de dolfijn kijken en van de dolfijn genieten. De geluiden die de dolfijn maakt, zijn fijn om te horen, ze maken hele leuke, grappige geluidjes, die zorgen dat je heel fijn gaat voelen. Ook als je naar de dolfijn kijkt voel je je fijn, dolfijnen zorgen altijd ervoor dat je je heel fijn voelt. Je wordt er blij en rustig van. Alle kindjes durven heel dicht bij de dolfijn te staan en hem ook te aaien. Jij durft hem ook te aaien straks, want de dolfijn is heel lief. Iedereen durft de dolfijn te aaien, die meneer, mamma en jij ook. Eerst aaien de mamma’s van de kindjes de dolfijnen altijd en dan aaien de kindjes de dolfijnen als de mamma er nog naast staat. Daarna durven alle kindjes de dolfijnen zelf te aaien en dan maken de mamma’s daar foto’s van kan. Als de kindjes de dolfijnen zelf aaien en mamma daar foto’s van maakt, houden de kindjes de hand van de lieve meneer van de dolfijnen vast. De lieve meneer van de dolfijnen zorgt dat er niets kan gebeuren, alleen maar fijn aaien van de dolfijn. Alle kindjes blijven gewoon altijd op de kant van het zwembad staan. De kindjes blijven heel rustig staan en vinden het heel leuk om de dolfijn te aaien. Dat is leuk! Dat voelt heel grappig om een dolfijn te aaien!! Wij gaan dadelijk die lieve dolfijn zien en hem samen aaien, daarna ga jij de dolfijn aaien en de hand van de lieve meneer van de dolfijnen vasthouden, zodat mamma foto’s kan maken. Jij blijft dan heel rustig staan en vindt het heel leuk om die lieve dolfijn te mogen aaien. Leuk he, de dolfijn aaien!


Een fijn feestje bij je vriendje thuis… Joelmi is jarig en jij mag morgen naar zijn feestje gaan. Het feestje is bij Joelmi thuis en het wordt een fijne, vrolijke en bijzondere dag. En alles, alles is goed. Het is een fijn gevoel om naar Joelmi zijn feestje te gaan. Als je een nachtje hebt geslapen, dan komt mamma je roepen. Je wordt langzaam wakker en alles, alles is goed. Je gaat eerst naar school toe. Op school is juf Janneke, dat vindt je heel fijn hé. Je kunt daar rustig spelen met je vriendjes Karin, Sarah en Tim. Als mamma je uit school ophaalt, dan gaan jij en mamma een broodje eten en een glaasje melk drinken. Daarna gaan we op de fiets naar het huis van Joelmi. Onderweg zien we ook andere papa’s en mama’s fietsen. En alles, alles is goed. Lekker buiten met de vogeltjes, de wind waait zachtjes door je haren en je bent blij dat je ook naar het feestje van Joelmi mag gaan. Als we bij Joelmi zijn huis zijn, dan zie je Karin, Sarah en Tim van school. Zij zijn ook door hun pappa of mamma gebracht, net zo als op school. Als je goed luistert dan hoor je de vrolijke muziek al. En als jij je ogen sluit dan zie je de ballonnen misschien wel, rode, blauwe, gele, roze en witte ballonnen. En alles, alles is goed. Joelmi en zijn pappa en mamma staan al op je te wachten bij de deur. Bij Joelmi thuis hebben ze ook een keuken en televisie en WC net zoals pappa en mamma thuis. Het kadootje wat we voor Joelmi hebben gekocht is een heel speciaal kadootje. Het bijzondere daaraan is dat wij het samen hebben gekocht, helemaal zelf uitgezocht voor je jarige vriendje. Het is nog een geheimpje, maar hij vindt de gele giraffe vast heel mooi, zacht en fijn. Mamma gaat dan weer naar huis en komt je later weer ophalen, net zo als bij school. Dat is een heel fijn gevoel. Jij gaat spelen met Joelmi en de andere kinderen en je gaat misschien wel taart eten en een spelletje doen. Net zoals op school bij juf Janneke. En alles, alles is goed. Als het feestje afgelopen is dan komt mama je ophalen. We stappen samen op de fiets en dan mag je mamma alles vertellen over die leuke middag bij het feestje van Joelmi. Wat ben jij een bofkont dat je naar zo’n fijn feestje mag.


Mathilde Santing, Inspiratie. Hoe komt een idee ooit tot stand, kan zo'n gedachte ontstaan. Waar komt dat helder ogenblik, dat inzicht toch vandaan. Dat komt door ons zin voor zin, gaven wij die woorden in, die fluisterden mij toe. Hoe kreeg jij ooit een idee, vroeg jij dat nooit eens af. Het was de stem van een van ons, die jouw het inzicht gaf. De stem van iemand als zij, onzichtbaar aan de zij, zo luisterde jij toe. Je noemde het inspiratie, adem van de geest. Inspiratie en wij zijn `t steeds geweest. Zo krijgt het kind een idee, zo vindt de man wat hij zoekt. Zo wordt de sterveling een held. Zo wordt vooruitgang geboekt. Dat komt door iemand van hier. De mens bereikt op die manier, het hogere niveau. We noemen het inspiratie, adem van de geest. Inspiratie, maar wij zijn het, wij zijn het steeds geweest. Noem het inspiratie, zo noemt men het meest. En dat is het ook, de ingeblazen adem, van de geest. Van de geest.


Einde

Met dank aan de auteurs Mei 2010

KinderVerhaaltjes  

Kinderverhaaltjes in MiltonTaal