Page 1


Om mezelf te helpen heb ik schetsen gemaakt om het eindresultaat te visualiseren. Elke scene zal zijn eigen unieke sfeer hebben, met zijn eigen geluiden en interacties. Het moet een kleurrijke omgeving worden en zal de gebruiker stimuleren en nieuwsgierig maken naar meer.


Om mezelf een goed beeld te geven van wat ik ga maken, heb ik een kijkdoos gemaakt. Wanneer je in de kijkdoos kijkt heb je een goed beeld van wat je in de eerste scene kunt verwachten. Ik wil proberen het kijkdoos effect ook toe te passen in mijn immersive space. Door elk object apart te laten bewegen.


1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? Een Japans mystieke wereld. 2. Wat zien we? Een grote religieus poort en tempel met veel bloesem bomen. 3. Is het een wereld die ik herken? Als je wat aziatische plaatjes en films hebt gezien. Ja. 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Ja . 5. Voel ik me op mn gemak? Ja, dat komt de rustige omgeving en muziek. 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Ja, als je niet verder hebt gezien dan Europa. 7. Denk ik dat het echt is? Nee, want het is teken stijl, maar ik probeer het wel realistisch te maken door effecten en geluiden. 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Kan, als jij deze wereld nog hebt gezien. 9. Vind ik het hier leuk? Je vind het mysterieus, bent nieuwsgierig en hopelijk overdonderd. 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Zwevend first-person standpunt. 11. Wie ben ik? Een toeschouwer. 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Rust en nieuwsgierigheid. 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? De poort, bomen, zee, tempel, bergen, blaadjes, etc. 14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? In scene ĂŠĂŠn is de tempel ver weg en is de poort en het water dichtbij. In scene twee zijn de bomen en bergen verweg en de tempel dichtbij. 15. Hoe zien die objecten er uit? Getekend.


16. Welk moment van de dag is het? ‘S nachts. 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Van bovenaf, lichtbron is de maan. 18. Zie ik schaduwen? Ja, van de objecten. 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Ja. 20. Kan ik ver kijken? In scene één en twee wel. 21. Kan ik me bewegen (panorama)? Nee. 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja de omgeving die beweegt. 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja, de poort, water, vissen, temeldeuren, bomen, bloesem blaadjes, de maan en de opdrachten in scene drie. 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Doordat ze bewegen en door uit te proberen. 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Ja, bijna elk object zal apart bewegen. 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja. 27. Wat hoor ik? Japanse rustgevende mystieke muziek.


28. Wat kan ik doen? Je volgt de bloesem blaadjes. Deze leiden jou de weg naar de tempel waar je de geschiedenis van de tempel kan aanschouwen. 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja . 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Door over het scherm heen te bewegen met je muis, waardoor dingen bewegen of oplichten, dit zal je de weg wijzen. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Alleen in de eerste twee scenes. 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja de effecten zullen je verrassen. 33. Heb ik zin om rond te kijken? Ja. 34. Hoe komt dat? Door de vele aanwijzingen geluiden, effecten en interacties. 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Ja. 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Dat kan, ergens in aziĂŤ. 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja. 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Nee, iemand probeerd je een verhaal te vertellen. 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) Je bent in een mystieke wereld, waar je een tempel kunt be zoeken. In de tempel vind je de geschiedenis ervan, geillustreerd op een scroll. 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Je bent getuige geweest van een fantastische mystieke wereld. Waar je nieuwe grenzen hebt ontdekt.

7


Om de gebruiker meer te betrekken bij de omgeving zijn er per scene interacties mogelijk gemaakt. Deze interacties bevatten geluiden en animaties om het zo realistisch mogelijk te maken. Voorbeelden die je zult tegenkomen: - Tak gaat schudden en laat bladeren vallen. - Maan gaat gloeien en word groter. - Vis springt uit het water en weer in het water. - Waterlelie verliest zijn insecten. - lampion die gaat schijnen.


Om de omgeving een mystiekere sfeer te geven en op te leuken gebruik ik effecten om de gebruikers nieuwsgierigheid op te wekken. Vele effecten bevatten animaties en geluiden.

Voorbeelden die je zult tegenkomen: - Als je van de 1e scene naar de 2e scene gaat vlieg je door de poort heen, waar bloezem blaadjes voorbij komen. De 2e scene vervaagd in het scherm. - In de 3e scene volg je een scroll die verschuift als je een opdracht hebt voldaan. De vorige opdracht vervaagd en de nieuwe opdracht verschijnt.


IDEEFASE 1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? VORMGEVING 1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (waarom wel, waarom niet) 3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (waarom wel, waarom niet) 4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. 5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden ver beterd 6. Wat zou je de volgende keer anders doen? MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? 4. Wat zou je de volgende keer anders doen?


IDEEFASE 1. In dit geval keek ik anime of tutorials om inspiratie op te doen. 2. Het schoot me zo te binnen, ik wist eigenlijk al vanaf het begin wat ik precies wou. Ik ben een fan van anime en manga en het leek mij leuk om dit te gebruiken. 3. Anime en manga, omdat ik er fan van ben en de mystieke tekenstijl inspirerend vind. 4. Als ik de volgende keer niet direct een idee binnen krijg zal ik onderzoek gaan doen voor een idee. VORMGEVING 1. Als ik soms niet mijn iedeen juist kan uitwerken. Dan ga ik zo veel mogelijk uitproberen. Van fouten leer je. 2. Door te gebruiken zelf te laten navigeren met knoppen die verwijzen naar de volgende/vorige scene, ik vind dat ik het goed heb gedaan. 3. Door veel inspiratie op te doen bij anime en tutorials. En zo veel mogelijk aanpassen totdat ik de juist vormgeving heb. 4. Door de omgeving bij de gebruiker te betrekken. 5. Ik ben erg tevreden en vind dat uiteindelijk alles is gelukt. 6. Meer tijd vrij maken, om beter te kunnen plannen en eerder te kunnen beginnen. MOVIE 1. Ja dat kan, de gebruiker is helemaal vrij om zelf te zien en te ontdekken. 2. Ja, ze zijn zeer goed herkenbaar en te gebruiken. 3. Ik heb zowel rustige en onrustige muziek gebruikt bij de pas sende sfeer die de omgeving uitstraalt. Ik heb geluid effecten gebruikt bij de passende animatie om een realistische indruk over te brengen. 4. Meer tijd vrij maken, om beter te kunnen plannen.


Ik heb Japanse achtergrondmuziek gebruikt die ik ben tegengekomen op youtube. Voorbeelden die je zult tegenkomen: - rustige muziek voor bij de rustige omgeving. - onrustige muziek voor bij de onrustige omgeving.

Bij de interacties heb ik bijpassende geluid effecten gebruikt. Voorbeelden die je zult tegenkomen: - gong sound effect. - plons sound effect. - wind sound effect.


Ik haal deels afbeelding van het internet maar veel heb ik er ook zelf gemaakt in photoshop cs5. Afbeeldingen die ik van internet haal bewerk ik in photoshop en pas ik aan voor een bijpassende sfeer van de scene. Soms heb ik met voorbeelden als inspiratie zelf een eigen afbeelding gemaakt door verschillende elementen te combineren en toe te voegen.

Voorbeelden die je zult tegenkomen: - zijn door dit hele rapport te vinden.

11


Ontwerp Rapport  

Design Rapport, Immersive Space