Page 1

De ‘Kids krant’ is een uitgave van de Vrije Basisschool Mariagaarde. Uitgave no. 16- oktober 2013 Deze Kidskrant werd verzorgd door de leerlingen van het 3de leerjaar. Vergeet ook niet regelmatig een kijkje te nemen in het fotoalbum van onze website!! www.basisschoolmariagaarde.be

Wat een verwendag!!! Op 4 oktober, de dag van de leerkracht, werden we weer extra in de watten gelegd! Onze ouderraad had een mooi gedekte tafel klaarstaan tijdens de speeltijdpauze. Zelfs onze speeltijdbewaking werd overgenomen door de ouderraad. Al die lekkernijen met een tas koffie of thee maakte het voor iedereen weer duidelijk hoe fijn het is om leerkracht leerkracht in onze school te zijn. zijn Ook onze directie had nog een fijne verrassing voor ieder van ons. Na zoveel verwennerij zijn we weer klaar om er een gans schooljaar tegenaan te gaan!! Dank je wel, de juffen en de meesters

Kyara Van Beeck S.O.S. Noodoproep!! S.O.S Noodoproep!! Tijdens de scholencross van september ben ik, Andreas Gysen, leerling van het vierde leerjaar, mijn joggingbroek kwijtgeraakt. Het is een donkerblauwe broek met wit en rode fijne streep langs de zijkant. Heeft iemand per ongeluk een verkeerde broek meegenomen of heb je deze broek gezien, breng ze dan a.u.b. naar het secretariaat van onze school. Alvast bedankt om dit te lezen en misschien….??


Er zat een kieken op het spoor, en de trein die kon niet door, zinge halialiboemdombibbey. Met veel getoeter en lawaai, ging dat kieken toch opzij, halialiboemdombibbey; Yorbe Croymans Juf Tine vroeg de eerste schooldag aan Julie Deketelaere hoe het was. Ze zei goed. Juf Tine vroeg bij welke juf ze in de klas zat. Julie: “ik ken haar naam niet, maar ’t is de kleinste !” Juf Kris zei tegen haar leerlingen bij het zwemmen dat niemand mocht vergeten de pijpen van hun broeken goed te trekken. Waarop iemand zei: “Ja, en ook de pijpen van onze armen!” Britt Michielsen heeft deze woordzoeker gemaakt. Kan je alles vinden?

Donderopje en Verstandigje spelen verstoppertje. Verstandigje klimt in een boom. Er komt een meneer aan en die vraagt aan Donderopje: “Hoe heet jij?” Donderopje antwoordt : Donderop, meneer”. De meneer zegt : “Als je dat nog één keer zegt, bel ik de politie. Hoe heet jij?” Donderopje antwoordt: “Donderop meneer”. De meneer vraagt: “Hela, waar zit je verstand?” Donderopje antwoordt :” In de boom,meneer!” Een doordenkertje van Warre Hofmans

Olivier Van De Looverbosch


Het derde leerjaar naar de boerderij

In de boerderij was het heel leuk. We waren naar de boerderij van boer Jef gegaan. We mochten een biggetje vast houden, daarna mochten we varkensvlees proeven en chocomelk drinken. Daarna gingen we naar de boerderij van boerin Anouck en boer Eddy, zij hadden veel koeien in de wei staan. We waren naar de kalveren gegaan en daarna mochten we koeienmelk drinken. In de koelkast was het 3,5 graden.

We zijn met de klas naar de boerderij geweest met de tractor. Boer Jef kende mij. Er waren kei veel biggen. Ik vond het super cool! De biggen en de kalfjes waren heel schattig. Koeien en varkens zijn mijn lievelingsdieren. Maar spijtig gaan ze allemaal geslacht worden. We zijn ook naar boer Eddy geweest. Dat was ook leuk! Bij boer Jef zijn wij al eens met het 2de geweest. Het was een hele coole dag!

Anna

We zijn eerst vervoerd door een tractor met een kar. We werden gebracht naar boer Jef met zijn varkens. Een jong van een varken is een big, een papa varken is een beer en een mama varken is een zeug. Een zeug heeft ongeveer 15 biggen! We proefden varkensvlees met een chocomelkje. We werden toen naar een andere boer vervoerd. Boer Eddy vertelde over zijn melk en vleeskoeien. De melkkoeien geven per dag wel 30 liter melk. Een kalf zit 9 maanden in de buik van de moeder. Jelle


Kyara – 3de lj

Ayna – 3de lj

Shaina – 4de lj

Pascale en Carmen zitten gezellig te keuvelen in het café. Zegt Pascale:” Och, Carmen, weet je wat ik gisteren gedroomd heb? Ik droomde dat ik op de kermis was”. “Oh, wat grappig,” antwoordde Carmen, “ik heb gisteren gedroomd dat ik een feestje voor mijn verjaardag ging houden en dat ik iedereen had uitgenodigd, behalve jou!” “Waarom nodigde je mij niet uit?” vraagt Pascale verontwaardigd aan Carmen.. “Omdat jij op de kermis was”!! Lívian Gysen

Jantje gaat wandelen met zijn oma. Hij vindt 5 euro.” Mag ik het oprapen?” vraagt hij. “Nee,” zegt oma, “alles wat op de grond ligt is vies”. Een beetje later vindt hij 200 euro en vraagt weer “mag ik het oprapen?”. “Nee,” zegt oma, “alles wat op de grond ligt is vies”. Een beetje later struikelt oma, ze vraagt aan Jantje “wil je mij eens oprapen?” waarop Jantje antwoordt , “Neen, alles wat op de grond ligt is vies”. Kyara Van Beeck


Jantje vraagt aan de leraar :”Meneer, kun je ook straf krijgen voor iets dat je niet gedaan hebt?” “Natuurlijk niet, jongen”, zegt de leraar. “Gelukkig maar”, zegt Jantje, “want ik heb mijn huiswerk niet gemaakt!” Nano Van Rooy Er zitten twee koeien in het bad en de ene koe zegt tegen de andere koe: “Lekker hé, zo’n badje”. De andere koe zegt :”Ik krijg die vlekken er niet af!” Eline Lemmens Een Belg en een Nederlander staan op een hoge flat. Zegt de Belg: “Ik weet een supertof spelletje”. De Nederlander : “Leg eens uit”. Belg: “Gooi je horloge van de flat.” De Nederlander doet dit en zijn horloge is kapot. Dan doet de Belg dit en zijn horloge is niet kapot! De Nederlander vraagt: “Hoe doe je dit?” waarop de Belg antwoordt : ”Ik heb mijn horloge een uur achteruit gezet!” Artyom Petrosyan Er zat eens een smurf in het restaurant en deze bestelde een koff koffie. ie. Hij nam er een slok van en riep de ober . “Ober “Ober, ber, mijn koff koffie smaakt naar afwas middel !” “Oei ! Dan Dan heeft u thee gekregen - onze koff koffie smaakt immers naar wasverzachter wasverzachter!” verzachter!” WilliaWillia-R oos Hofmans Hahahahaha Hihihihi

Britt Michielsen


Het zesde leerjaar in de ban van het oude Rome ! Enkele weken geleden stond onze klas helemaal in het teken van het oude Rome. In een hoekenwerk leerden we een aquaduct bouwen, een mozaïek knutselen , een toga aantrekken, Latijnse woordjes, Romeinse cijfers en we verdiepten ons in Julius Ceasar.

Ziehier enkele weetjes over….

Romeinse slaven : Huisslaven moesten verschillende taken doen : het huishouden of zware arbeid. Als slaven genoeg geld hadden door heel hard te werken, konden ze zich vrijkopen. Ze konden ook iets heel bijzonders gedaan hebben, zodat hun meester hen liet gaan (Viktor Fordel)

Een aquaduct: Ze bouwden een aquaduct omdat ze onvoldoende water hadden in Rome zelf. De waterleiding liep zowel onder de grond als boven de grond. (Boyd Croymans)

De School: Jongens en meisjes moesten tot 12 jaar naar school. De school was onder een luifel van een winkel. Hun leerstof was lezen, schrijven en rekenen. Ze schreven op een wastafeltje. (Andries Grootjans, Marthe Verschraegen, Gaëlle van Den Langenbergh, Jelle Pfaff) Wist je dat… de rijke Romeinen in hun villa reeds vloerverwarming hadden? volgens de legende de stad Rome ontstaan is door Romelus en Remus? ook volgens de legende, de naam “Rome” afgeleid is van “Romelus”? de Romeinen geen toilet in huis hadden? ze dan maar naar openbare toiletten gingen, waar iedereen naast elkaar zat, zonder wanden ertussen? de Romeinen geen weekends kenden?


Verbind de woorden met dezelfde betekenis !

arrestare bestia dialectus explodere hospitalis pagina finalis correctus

dier goed, waar laatst(e) aanhouden ziekenhuis ontploffen spreektaal bladzijde

Naar het sprookjesbos met 1 en 2! Met een hele bus vol kinderen en juf Ria erachter met haar auto, reden we naar het sprookjesbos! We werden hartelijk ontvangen en kregen een heuse woonwagen tot onzer beschikking! En met een leuke rode muts, werden we zowaar echte kabouters! We ontmoetten Roodkapje, die ons haar spannende belevenissen vertelde. Onderweg, op onze tocht door het bos, ontmoetten we nog vreemde figuren: elfen, feeÍn, een koningin ‌en ieder had zijn eigen mooi verhaal. Maar wat nog meer was: we zagen overal kabouters, echt waar! Met groene mutsen! Echtig en techtig waar! Wie nu nog durft beweren dat kabouters niet bestaan, weet er niets van! Ga dan zelf maar eens een kijkje nemen in het kabouterbos! O ja, en geniet dan, net zoals wij deden, van de reuzeleuke speeltuin! Het was echt een dag om nooit te vergeten!


Rarara ????? Wat is het verschil tussen een koelkast en de juf? De koelkast werkt op elektriciteit en de juf op je zenuwen!

LĂ­vian Gysen

Wat is groen en glijdt van de berg? Een skiwi Lore Janssens Welk dier kan hoger springen dan

de Eifeltoren? Geen, de Eifeltoren kan niet springen!

Hoe stop je een giraf in de auto? Gui vanachter en Raf van voor! Britt Michielsen

Gerbe Verbraeken

Anna Petrosyan

Waarom gooit een dom blondje water over haar computer? Omdat ze wil surfen op het internet!! Natalie Wagemans – 5de lj


HOOG BEZOEK OP DE KLEUTERSPEELPLAATS Op 2 september werd de rode loper uitgerold voor al de schoolkinderen. Ook de kleuters van juf Ils kwamen, sommigen nog een beetje onwennig, de schoolpoort binnen. Na een eerste kennismaking en de klas verkend te hebben, was het tijd om naar huis te gaan. En of ze het leuk vonden? Vraag het hen zelf maar!

Waar of niet waar? “Veel appels eten is gezond?” Tijdens de week van de gezonde voeding gingen onze kleuters eens achterhalen wat wel en niet goed voor ons lichaam is. Zo ontdekten zij dat een goed ontbijt ’s morgens wel noodzakelijk is, dat er ’s middags enkele lekkere boterhammen op het menu mogen staan en dat er ‘s avonds een warme maaltijd met vlees of vis op ons bord ligt. Fruit eten is gezond, maar van te veel appels krijg je buikpijn en dat is ook niet goed. Weet je nog van het paard op de appelboerderij? De topper van de week was ons bezoek aan de appelboerderij. Kijk maar eens naar de foto’s op de website van de school.

De roddelpers Wist je dat: al onze kleuters een clubkaart hebben? wij een toffe klasclub hebben? er veel grapjes gemaakt worden en wij daar hard om moeten lachen? er al enkele kleuters zijn die kunnen zwemmen? onze juf een toverring heeft? en dat ze ons daar onzichtbaar mee kan maken?


Natuurramp bij de 5 jarigen Aan al de inwoners van Westmalle: Er zijn enkele vulkaanuitbarstingen geweest in de klas van juf Ils. Maar geen paniek, de kleuters hebben alles onder controle !!

Tovenaar Macrobius heeft de dieren van het bos betoverd… Op de Sporkelberg in het Duisterbos staat een groot, geheimzinnig kasteel. Daar woont tovenaar Macrobius. De dieren die in het Duisterbos wonen, kennen Macrobius wel. Een hele gewone tovenaar, waar niemand last van heeft. Ten minste…. dat was hij! Opeens is er geen dier veilig meer voor hem. Hij sluipt door het bos, hij loert achter de struiken. Als er een dier aan komt lopen, springt hij te voorschijn en zwaait met zijn toverstaf “ABRACADABRA!” Zo heeft hij alle dieren te pakken genomen. Stuk voor stuk heeft hij ze betoverd. Kijk maar hoe gek ze er nu uitzien!


Wist je dat…… Deze maand trokken onze 5 jarige kleuters naar Frankrijk om kennis te maken met de Franse taal. De mama van Mats, leerkracht Frans in onze secundaire school, leerde hen een frans liedje.

Au feu, les pompiers, au feu, les pompiers. V’là la maison qui brûle. Au feu, les pompiers. V’là la maison qui brûlée C’est pas moi qui l’ai brûlée, c’est la cantinière. C’est pas moi qui l’ai brûlée c’est le cantinier; Ook benieuwd waar ze volgende maand naartoe trekken???? Hierover lees je meer in de Kidskrant van december.

Juf Kris zei tegen haar leerlingen van het kinderkoortje : “Jullie mogen allemaal verstevigingsringetjes aan de bladen in het kaftje doen.” Waarop Hannelien vraagt: “Verzekeringsringetjes? Wat zijn dat?” Wist je datjes uit de kleuterklas van juf Mia: Lucas was naar de zee geweest, en daar was heel véél water….!! Elina heeft een “een juf-Sofie-staart”!!


Het vierde leerjaar op bezoek bij een imker Op 9 september bracht het 4de leerjaar een bezoek aan een imker in onze eigen school! In de Schaggel, het natuurgebiedje van Mariagaarde hadden ze een afspraak met een leraar die in zijn vrije tijd ook imker is. Hij gaf de kinderen een interessante uitleg over de bijen en hoe een imker de honing verkrijgt. Dolle pret wanneer ze het beschermende pak mochten aantrekken. In het bijenhuisje, waar de kasten stonden, mochten ze een kijkje nemen op zoek naar de honing tussen de duizenden werksters en darren. Het werd een leerrijk uitstapje dat ze niet vlug zullen vergeten. Wist je dat er meer dan 20 000 verschillende soorten bijen bestaan? er echter maar 7 soorten honing maken? honingbijen nectar en stuifmeel verzamelen om lekkere honing van te maken? bijen hun huis met was bouwen? de honingraten zes zijden hebben? er maar 1 koningin in het nest woont? de werksters alle werk doen? de darren geen angel hebben? bijen met elkaar praten door een dans? bijen in gevaar zijn door de vervuiling?

Kan je deze bijen-rebus oplossen??


Het derde leerjaar op bezoek in de kunstacademie in Lier Het derde leerjaar ging met Lotta op stap in de wondere wereld van muziek, beeld, woord en dans. We vonden het fijn om samen te zingen, te dansen en uit te beelden. Enkelen van ons zouden zich dolgraag willen inschrijven in de academie om samen te musiceren ! juf Ilse Dalila – 3de lj

Lore – 3de lj

Donderdag 26 september , De grote dag van de scholenveldloop van Malle! We hebben ons de voorbije dagen voorbereid om een goede prestatie te leveren. Sommige kinderen mikten op een top tien plaats in de competitie, anderen hebben hard geoefend om die verre afstanden uit te joggen. Het weer was ideaal en ik merkte dat de zenuwen bij de meesten heel hoog gespannen waren. In de voormiddag kwamen de kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar aan bod. Iedereen heeft zijn best gedaan om zo goed mogelijk te lopen en er waren kinderen bij die tot op het einde meededen voor de medailles. Uiteindelijk behaalde Viktor uit 1a een gouden medaille, Maaike uit het 2de lj een zilveren medaille en ook Kobe uit het 3de lj behaalde een mooie zilveren medaille. Dana uit het 4de lj won ook nog een sportzak met de loting. Na de middagpauze kwamen het vijfde en zesde leerjaar de eer van onze school verdedigen. Er waren weinig kandidaten voor de competitie zodat de medaillekansen niet zo hoog lagen. De joggers hebben allemaal prima de 1000 meter uitgelopen , maar bij de competitie hielden enkele valpartijen onze school van meer medailles. In ieder geval een dikke proficiat aan alle lopers!! Meester Koen


Er was eens een Belg en een Nederlander in een bootje. De boot zonk en beiden spoelden aan op een eilandje. Ze dachten dat het een onbewoond eilandje was, maar plots stonden daar kannibalen (menseneters). Als de Belg en de Nederlander 100 vruchten zochten op het eiland moesten ze niet dood. De Belg kwam al snel terug met 100 bessen. De kannibaal zei

: “Als je de100 bessen

allemaal en zonder te lachen in je achterwerk kan steken ,dan mag je blijven leven”. De Belg begon snel aan zijn taak, maar bij de 99ste bes, barstte de Belg in lachen uit. “Waarom lach je nu”, vroeg de kannibaal. De Belg zei: “Zie daar die Nederlander afkomen met 100 kokosnoten!?”

Yorbe Croymans – 3de leerjaar

2 schapen liepen in de wei. “Oei”, zei het ene schaap, “wat loop jij er raar bij.” “Och, dat is nog niks”, zei het andere schaap, “vroeger was ik lam!” Yorbe Croymans – 3de lj Jelle komt tuis van school en zegt tegen zijn moeder : “Ma, ik heb twee redenen om morgen niet naar school te gaan. Ten eerste: ik word gepest door de jongens en ten tweede ik word ook gepest door de meisjes.” “ Hohoho”, zegt zijn moeder. “Ik heb twee redenen dat jij morgen wel naar school gaat. Ten eerste: je bent 42 jaar en ten tweede: je bent de leraar!!! Jelle goetschalckx –derde leerjaar Jantje zit in de klas en vraagt aan zijn juf of hij mag gaan plassen. “Nee,” antwoordt de juf, “niet tijdens de aardrijkskundeles”. Maar Jantje moet echt zo nodig en hij doet het in zijn broek. Even later vraagt de juf: “Waar ligt de Noordzee?” Jantje antwoordt :”onder mijn stoel, juf!”

Alexis Heylen – 3de lj


We keken heel erg uit naar onze eerste uitstap, de appelboerderij. Met de kar reden we tussen de appelbomen. Het leukste was als we vooraan mochten zitten! We hebben veel gezien maar ook geproefd van al dat lekkers! Supertof en super gezond!! juf Gordana

5de leerjaar bracht een bezoek aan de bank


Dit kan ik al goed        

Romolmaken Splitskaatjes Mijn naam sgrijven Reekenen Reekennen Srijven Splitsign De daagen van de week Paard rijde Durnen hoelahoepen groepjesmaak de splaarje reeknen en sgrijven batmintomen skeeborden

Even voorstellen: ‘De lollige Solsleutels’! Hier zijn we dan, een vrolijke bende! Zingen is voor ons een feest!

Dit kan ik nog niet goed              

Luistrentuis nadengken Veeterknoopen Kooken Paadrijden Split De ei Dansen Poetsen Kopstant 1 split Niks Spagaat Weetwoorden Auwt rijden Zes duizet telen Tandenpoetsen Leew niet op tile Hondertvelt Een toets Ik wil een avi vijf Hanstant Dubolhanstant Uotorijden Betaalen Basketen Schildren Teid lezen

En met Frans erbij klinkt het nog leuker. Je zal zeker nog meer van ons horen! Maar wat, dat houden we nog even geheim! Toedeloe!!!!!


Wist je datjes uit het tweede leerjaar… … wij met vierentwintig kinderen en een juf in het tweede leerjaar zitten en dat we dat best gezellig vinden. … wij heel hard ons best doen om stil te zijn in de klas en in de rij. … wij leerden over de veiligheid in de schoolomgeving en dat we nu proberen om ons veilig te gedragen op straat. … we al verschillende jarigen hadden. … wij op muziek van ‘Trippelmannetjes’ dansten en er een tekening over maakten. … wij getallen kunnen splitsen als de beste en daar alle dagen een wedstrijdje rond doen. … wij de getallen op het honderdveld allemaal al weten staan. … Maaike de tweede plaats haalde met de scholencross. … wij al veel dikke duimen verdiend hebben. … wij af en toe een beloning verdienen met de dikke duim. … Mohamed de tweede dag van het schooljaar al een prachtige rups vond op de speelplaats en dat we dan over vlinders geleerd hebben. … wij roodkapje en de zeemeermin ontmoetten op onze uitstap in Westerlo en dat het superleuk was in de speeltuin daar. … wij in het bos naar hartenlust kampen gebouwd hebben. … je regelmatig kan horen hoe hard we werken …


!!! wedstrijd 3 de leerjaar !!! Het 3 de lj knutselde maskers naar aanleiding van het boerderijbezoek. Ze stuurden de foto door en hopen zo om voor elk kind een leuke rugzak te winnen ! Duimen maar

De redactie van deze Kidskrant aan het werk

De spin had een gebroken poot. Axel Godrie uit het kleuterklasje van juf Mariëlle zei : ,, Dan moeten we een nieuwe poot kopen in de potenwinkel!” Ondertussen is ook de wijn- en truffelverkoop ten voordele van de uitstappen van onze kinderen afgelopen. Dank je wel aan iedereen die een “steentje” heeft bijgedragen (er waren ook kinderen die een heel “grote, zware steen” meebrachten?! Tof!) We zijn daarom ook heel blij dat we voor de schoolreis van alle kinderen 5,5 euro kunnen aftrekken. En voor de ouders, laat het smaken en tot de volgende verkoop, september 2014

Schoolkrant oktober 2013  

Schoolkrant