Page 1

De ‘Kids krant’ is een uitgave van de Vrije Basisschool Mariagaarde. Uitgave no. 8 – februari 2012

carnaval het is bijna carnaval, daar is waar ik dansen zal

Dit vonden leerlingen van het 6de leerlingen van

in een mooi konijnenpakje

hun bezoek aan de bibliotheek

met een heel erg groot snoepzakje want carnaval dat maakt me blij, samen snoepjes rapen, zij aan zij wat een geluk dat carnaval bestaat, ik hoop dat deze pret nooit overgaat..

Kelsey

Amber

Jona

Jordy

Sam


De school van vroeger (Users.skynet.be/westmalle) (door Laura, Erin en Anouk 5

de

lj) Dit is onze school vroeger!!!

Het was op 30 Januari 1891, dat de eerste drie Zusters, op aanvraag van Baron de Turck de Kersbeek zich hier kwamen vestigen in een gebouwencomplex aan de Molenstraat.. Van dit drietal Zusters bleef het beeld van Zuster Bernarda wel het scherpst getekend in het geheugen van de bewoners van onze gemeente. Want niet minder dan 35 jaar schonk zij haar beste krachten, en die waren niet gering, aan de Westmalse rakkers en rakkerinnetjes uit die tijden. Bij de stichting bestond het gebouwencomplex uit twee klassen en een paar woningen. Die woningen werden later omgebouwd tot klassen, ook was er nog een kleuterklas, een muziekzaal en daarbij een bescheiden kloosterwoning voor de Zusters. (Dit is de grot) De stichteressen hadden niet veel tijd om zich te installeren, want reeds op 3 februari 1891 werd de school geopend. Er boden zich meer dan 100 leerlingen aan, wat in verhouding met de gemeentebevolking in die tijd, een waar succes was. Een paar maanden later, op 6 april 1891, werd de eerste kleuterklas geopend met niet minder dan 75 leerlingen. Een derde en vierde lagere klas werden noodzakelijk en in 1909 nam het gebouwencomplex een aanzienlijke uitbreiding.

Dit is hoe onze school er nu uit ziet!!

Het 4de leerjaar is een kijkje gaan nemen in ‘Het klasje van vroeger’ in Rijkevorsel. Zo hebben zij ervaren hoe het vroeger in een school was. Dit kan je verderop in deze krant lezen.


Wist je dat : o We met gans de lagere school zijn gaan schaatsen op maandag 13 februari o De ouderraad getrakteerd heeft met pannenkoeken en dat deze superlekker waren o Bereidwillige papa’s en mama’s voor ons ook wafels gaan bakken - dank je wel ouderraad en mama’s en papa’s!!

TEKENVERS

1. Ri ra rooft ik teken een hoofd 2. Bi ba bogen dat hoofd krijgt ogen 3. Flipperde, flapperde floren doen de flaporen 4. Kris, kras, kreus rode stift voor een rode neus 5. Mini, mini mond Oh, mijn stift valt op de grond 6. Joep, ik raap het op en teken een hoed op zijn kop 7. Ra…ra…ra…ruik wat… een…dikke, dikke buik 8. Moet je nu eens weten bijna was ik benen vergeten 9. Linkervoet en rechtervoet Oe ! wat staan ze goed 10. Linkerarm, rechterarm onder in zijn buik één darm 11. Oujoujoujoujown roep de clown 12. Ziezozees klaar is kees.


Erin maakte deze woordzoeker over damiaan l e c a g j m t n z x c z j

e e c a o g u u r n c q e t

g z p o k z l b a p l a d u

k m z r n m n e c z n m o b

l k n z a g z r h n l q k e

j g c u e a o c e q z g t r

s t i b t j e u l d p n e c

r r e m e l o l k e r z r u

k n q z u z v o m p s l j l

l d p m n w g s n q t e i o

d a m i a a n e o r u v p r

W x y z a b l i t d r e p o

Lepra Congo Damiaan Jeanne Operatie Tuberculose Stiftje Rachel Dokter Tremolo

De kleuters van juf Kristine en juf Gordana hebben in de klas rond spookjes gewerkt. Emre heeft thuis spoken geknutseld, spokenpoppenkast gespeeld en samen met zijn mama verzon hij een leuk spokenverhaal dat hij met iedereen wil delen. Het kleine spookje Er was eens een heel klein spookje dat erg bang was van vuur. Telkens als hij vuur zag, ging hij water halen om het te doven. Maar de draak maakte elke keer opnieuw vuur. Op een dag besloot het spookje om met de draak te gaan praten. Maar het spookje was zo klein dat de grote draak hem niet eens zag staan. Wat moest hij nu toch doen? Op een avond waren alle spoken bij elkaar voor het jaarlijkse spokenbal. Daar vroeg hij aan iedereen :”Hoe zorg ik ervoor dat de draak naar mij luistert?” De spoken begonnen hem uit te lachen. “Een draak die luistert toch naar niemand!” Het kleine spookje was verdrietig en zat in een toren van het kasteel te huilen. Plots hoorde hij “Oehoe, oehoe”. Het was de uil die in de toren woonde. Hij had zijn gesnik gehoord en vroeg wat er aan de hand was. Het spookje vertelde over zijn angst voor vuur en zijn idee om met de draak te praten en over hoe de andere spoken hem hadden uitgelachen. De uil, die zeer wijs was, had een oplossing voor zijn probleem. “Jij kan toch vliegen?” zei de uil. “Vlieg tot aan de draak zijn oor en vertel hem dat je bang bent voor zijn vuur.” De volgende dag ging het spookje op zoek naar de draak. Hij vond hem aan de rand van de rivier. Hij deed wat de uil hem had verteld en vloog tot aan de draak zijn oor. “Meneer de draak”, begon hij. De draak keek om zich heen, maar zag niemand. “Ik moet je wat vragen”, zei het spookje. De draak werd erg onrustig en voor het spookje het goed en wel besefte, liep de draak weg. De rivier over, door de vallei tot ver achter de bergen. De draak kwam nooit meer terug. En het spookje, dat moest nooit geen vuurtjes meer blussen.


Beau (uit het klasje van juf Mariëlle ) zegt : ,,bij Anouck is er een kaarsfop (= fopkaars) en die is altijd uit (blijft branden) en er hangt stro uit (= rook) ! “

Tussen de juffen: Juf Mia vroeg aan juf Mariëlle : hangen er nog appels aan de boom ? ( appels begin januari ?????????!) De speelplaats was bevroren en mevr. directrice had zout gestrooid. Toen zij even later in de kleutergang kwam zei Axl Gijbels (5KA) :”Mevr. Directrice, nu ga jij toch weer geen

bloemsuiker Mopjes uit de kleuterklas van juf Ils (5KA)

strooien hé, want ik wil niet dat de sneeuw weggaat!”

Wat zegt een haan als hij ’s avonds gaat slapen? KUKEKE-AVOND (Axl) Jantje zat in school en zei “Brrrr”. Een paar minuten later zei Jantje weer “Brrrr”. Een paar minuten later zei Jantje weer “Brrrr”. “Jantje”, zei de juf, “als je dat nog eens zegt, vlieg j in de hoek”. Een paar minuten later zei Jantje weer “Brrrr”. “Jantje,” zei de juf, “nu ga je in de hoek!” “Dat kan niet”, zei Jantje, “mijn naft is op”. (Sien) Mopje van Nina: Hoe geraakt de olifant in de koelkast? Deurtje open, olifant erin, deurtje toe. Hoe geraakt de giraf in de koelkast? Deurtje open, olifant eruit, giraf erin en deurtje toe; De leeuw geeft een verjaardagsfeestje. Wie kan er niet komen? De giraf….want hij zit nog in de koelkast!!

Er zijn twee zandkorrels in de woestijn zeg de ene tegen de andere : Ik denk dat we omsingeld zijn !!! Er komt een vis bij de dokter. Waarop de dokter zegt :”Uit de kom zeker?!” Waarom ligt een konijn zo snel in bed? Het moet maar 2 tanden poetsen! Door : Elias Matheussen van het 6 leerjaar


Waarom heeft een gorilla een grote neus ?

Omdat hij grote vingers heeft

Anouk Peeters 5delj Deze woordzoeker is van Anja (5de lj)

l d c b c t z

r s g q l n g

a n b n h n m

c o n o e l p

h j e n n e o

e e q g c p i

l t s o z r d

g s t f t a t

q k r p c q i

m l l t u g y

Rachel Lepra Jeanne Tbc Congo Stift tanganyika

De kleuters van juf Ils zijn met hun “zelfgemaakte raket” naar de ruimte gevlogen. Maar er was toch iets mis met onze raket en in plaats van op de planeten te landen zijn wij er telkens tegen gebotst. Kunnen jullie zien op welke planeet wij geweest zijn? Zet de letters op de juiste plaats. ESVUN……………………………….. RNUUAS……………………………… STNSUURAS…………………………. LTOPU………………………………… SAMR………………………………… ERRIMCUUS………………………… RADEA……………………………….. TSNUUENP…………………………..

Oeps, dit ruimtemannetje wil naar zijn ruimtetuig. Help jij even?

2 mannen staan te praten. De ene man zegt: ”ik heb gedroomd dat ik in China was.” Daarop zegt de andere: ”En wat gebeurde er?” “dat weet ik niet, ik verstond er niets van!” Lennert Bourguignon


Er zijn 3 treinen. Trein 1 zegt tegen trein 2 : “tchoek , tchoek”. Trein 2 zegt tegen trein 1 : “ Tchak ,tchak”. Daarop zegt de derde trein : “ Zeg, spreek eens normaal!” (Elias Matheussen) Deze mopjes komen van anouk peeters 5de lj

Twee wormen komen elkaar tegen . Zegt de ene worm tegen de andere : “Dag Wiske, je kijkt zo sip .Waar is je man ?” “Hij is gaan vissen” . Dokter , ik heb een bril nodig. Dat denk ik ook , U bent hier bij de bank !!

“Mijn hond is weg”. “Hang dan overal affiches”; “Dat helpt niet - Hij kan niet lezen !” Boom Jef zegt tegen boom Franske: “ ga je mee voetballen?” “Dat gaat niet, ik ben geschorst!” Weet je waarom je een muis niet kunt melken? Omdat er geen emmer onder past!

(Zoë Artner)

Wat heeft 21 ogen maar kan toch niets zien? Een dobbelsteen (Pieter-Jan – 6de lj) Waarom bevriest een ei niet zo rap? Het heeft een dooier (Sam Hawinkel)

Nina Bogaerts 6de lj

Kleuren maar


Lisse en Jelle uit het 5de leerjaar schreven een spannend verhaal. Lees maar. Op een dag kwam de juf op een idee. Het idee was: koken met de hele klas. Ze schreef in haar schrift een aantal recepten. We hebben 2 kinderen nodig, die we in de oven steken. De juf vroeg wie wil dat! Kayleigh en Jan staken hun vinger op! De juf zette de oven op 250 graden ze stak Jan en Kayleigh in de oven. De andere kinderen riepen Joepie lekker! Na 10 minuten haalden ze de 2 gegrilde kinderen uit de oven. Ze mochten er nog wat groentjes en fruit bij doen. Het fruit en de groenten dienen voor versiering en sappigheid. De juf deed er nog wat kruiden bij. En klaar! riep de juf blij. Iedereen krijgt een stuk! Dus eten maar! Even later was de school uit. De mama van Jan en Kayleigh kwam de kids halen. Maar ze vond ze niet. Dan ging ze naar de juf ze vroeg het daaraan. De juf antwoordde : we hebben ze klaargemaakt, ik heb nog een stukje, wilt u proeven? Nee, ik ga naar de politie. Even later werd de juf opgepakt en opgesloten. En ze leefden nog lang en gelukkig buiten Jan en Kayleigh.

Er liggen 2 bananen in bed. Zegt de ene tegen de andere: “Zeg, ga eens recht liggen!” Sam Hawinkel

Noord- en Zuidpool bij de 5 jarigen Brrr…………..wat was het koud in onze klas. De ijsberen en pinguïns waren op bezoek geweest en hadden veel sneeuw en ijs bij van het poolgebied. Maar het was wel gezellig, wij hebben veel geleerd en mooie werkjes gemaakt.

De ijsbeer zit te klappertanden Klap – klap – klapperderklap De ijsbeer wil naar warme stranden Klap – klap – klapperderklap Maar zijn kuil heeft hoge wanden Klap – klap – klapperderklap Dus blijft jij maar klappertanden Klap – klap – klapperderklap Een ijsbeer op een stenen trap !!


De ‘Damiaan actie’ op bezoek in onze school voor 5 en 6. Wie is pater Damiaan? Jozef de Veuster werd geboren in Tremelo en trok als jonge priester naar het eiland Molokaï. Daar hielp hij de melaatsen die daar werden achtergelaten zich weer ‘mens’ te voelen. Hij hielp hen vooruit, zelfs met gevaar voor zijn eigen leven. Nu nog altijd zijn er melaatsen die onze hulp hard nodig hebben. Met enige steun kunnen wij hen helpen genezen. De Damiaan actie zorgt hier voor. Ook mensen die lijden aan tbc worden geholpen. Niels de Stadsbader is dit jaar peter van de Damiaan actie. (door Richard en Yorick)

Hebben wij geen leuke sneeuwman gemaakt?

Lotte Michielsen

Wat is het verschil tussen een Nederlander en het universum? In het universum is er nog hoop (Lennert Bourguignon (6de lj)


Het vierde leerjaar leerde een heleboel over uitvindingen uit het verleden. Maar wat is een uitvinding? Een uitvinding is een gevonden oplossing voor een probleem. computer 1822

Stoomtrein 1804

radio 1899

Zeppelin 1900

Auto 1885

Telefoon 1876

T.V. eerste beeld 1883

asfalt 1870

koffiemolen 1700

Geld 7de eeuw voor Christus

naaimachine 1830

Fototoestel 1816 – eerste foto 1827 Horloge begin 16de eeuw De vierdeklassers gingen nu zelf op zoek naar een uitvinding. Het werd een fantastische namiddag toen de kinderen hun uitvinding kwamen voorstellen. Uitvinder

Probleem

Uitvinding

Boyd en Ethan

Sloefen die zoek zijn

de sloefenzoeker

Warre en Stef

drank zoeken in je rugzak

de drinkoveral

Robin

veters niet kunnen knopen

de vetermachine

Sara

lange haren in de knoop

de haarontknoper

Wout

een hekel aan opruimen

een opruimmachine

Arne en Viktor

bang van de tandarts

de tandenuitklopper

Jens

niet kunnen skipen op straat

skipe-oortjes met oogscherm

Sientje en Aagje

spullen die zoek raken

de snuffelmachine

Andries en Marthe

juf die bord moet schoonmaken

de bordenwasser

Kobe

kinderen die spieken

de spiekspoorder

Anne-Sophie

dieren niet begrijpen

de dierenvertaler


Nele

hekel aan boterhammen smeren

de boterhamrobot

Witse en Gaëlle

roeren en terwijl lezen of

telelepel

Iets anders

Voor meer foto’s over deze fantastische uitvindingen en andere activiteiten : www.basisschoolmariagaarde.be / fotoboek

Een woordzoeker van Lisse (5de lj) T c p a c d g b n p w j

k a l u n g a e q s e e

a d n t r p h u u w r h

b o r g s l o c r e e m

y g t u a i o e o o l e

k l e v e n p r o m d e

b n k s g k y b t d w l

c q s o j a p i d a i d

d a g t u p p z k t j o

p m b u n a a i m a d g

Congo Damiaan Wereldwijd Hoop Kalunga Meer Leven Tanganyika

Eliza – 6de lj

Thomas Mertens – 6de lj


Brandon en Ian – 5de lj – maakten voor jullie deze leuke moppentrommel Jantje staat met zijn vader naar de paarden in de manege te kijken. “Moet je die mooie schimmel daar eens zien”! zegt vader. “Ik dacht dat ze allemaal op paarden reden!” is het commentaar van Jantje.

Hans: Weet jij hoe je een konijn moet vangen? Sofie: Nee Hans: Je gaat achter een boom zitten en bootst het geluid van een wortel na!

Doortje drinkt voor het eerst karnemelk en zegt :” ik geloof dat die koe nog niet rijp was!”

“Wat zei vader toen hij de zware steen op zijn voet kreeg?” vroeg mama aan Jantje. Jantje: “Mama, als ik alles weglaat wat ik eigenlijk niet mag zeggen , heeft hij niets gezegd. “

Piraten in de klas van juf Marij Wat weten onze kleuters over piraten?  Piraten leven op een boot (Siebe)  Piraten hebben een hoed op (Nore)  Piraten dragen streepjes kledij (Julie D.)  Piraten hebben een sabel (Rube)  Piraten hebben een papegaai (Wannes)  Een piraat heeft een kist met geld (Elise H.)  Een doodskop (Han)  Piraten hebben een vlag (Viënna)  De boot drijft op de zee (Louise)  Piraten hebben een schatkist (Tijmen)


Ieder huis heeft een thuis : Dit schreven Britt,ZoĂŤ, Ayna, Lander, Dana, Daan en Marie uit het 2de lj hierover.


Woordzoeker van Jelle (5de lj) c j e a n n e h p v

a o h c w t v s k c

x n n w n g h t b c

y s t g v d n i k g

n q w j o a w f k e

s p m k t r k t n l

s v t n w p w j g d

q e v t r e m e l o

r a c h e l t s v n

Stiftjes – Congo – Rachel – Dokter – Jeanne - Tremelo Lepra – Geld - Tbc

Dokter “Gekkie Gezond” (gemaakt door Lennert, Anouk, Noa, Dagmar en Laura )

Tips 1. ga nooit buiten zonder aangepaste peren, oeps kleren 2. ga veel bewegen dan ga je elke ochtend minder wegen 3. fruit en groenten is gezond, het gaat naar binnen langs je mond 4. ga altijd slapen dan ga je elke ochtend minder gapen 5. ontspan van tijd tot tijd anders geraak je de pedalen kwijt Volg deze tips en je voelt je zoals een vis in het water

n=t

d=g -n

+d


Op 26 januari was het gedichtendag ! Wat is dat…een gedichtje? Dat is geen lied, want we zingen het niet. Stokpop Jules leerde ons hoe leuk die woordjes met een rijm kunnen zijn! Ons optreden voor de lagere school was dan ook een groot festijn! In de gangen bewonderden we gedichtjes over hartjes en koekjes, in alle hoekjes. We vonden er ook een heel gek over een zebra en een pad ! O, wat een leuke dag was dat ! Juf Mia en haar kleuters

Techniek op onze school. … De leerlingen van het 5de leerjaar spelen nog heel graag met Lego, K’nex en Locon ! Dat ze daar prachtige dingen mee in elkaar kunnen steken, hebben we gezien! Ze bouwden samen aan een heus pretpark. Ze doopten het “Pickapark”. Ze dachten niet enkel aan attracties, nee, ze voorzagen meteen een hotel, bungalows en een één sterren –supermarkt! Je ziet het, het zijn heuse ondernemers in spe!


Zie eens wat – leerlingen uit het 1ste leerjaar – reeds kunnen !!


beKijk zeker de foto’s op de website !!

Naar het heemkundig museum We vertrokken met auto’s naar het museum. Toen we er waren gingen we eerst naar de politie. Dat was de opa van Boyd. Toen kwam er een andere politieagent die gaf ons een leuke rondleiding. Het leukst was toen ze ons opsloten in de cel. Toen gingen we naar het museum, eerst gingen we naar de klas van vroeger. Er was een meester en hij gaf ons een beetje les. Toen kreeg Arne een oude jas aan en Marthe een schort en Kobe ezelsoren. Het was best wel grappig! Toen kregen we een rondleiding in het andere deel. We gingen eerst naar de eerste fiets waar er nog maar vier van op de wereld waren. Toen gingen we naar de klompenmaker en naar het dorpswinkeltje. Vroeger dachten ze dat er heksen waren, daarom hingen ze een glazen bol met spiegel voor hun deur. Wist je ook dat er vroeger maar 1 of 2 dokters waren? Het was gewoon geweldig! Oh, en voor ik het vergeet, ik wil iedereen bedanken voor die leuke uitstap! Viktor


Het 4de leerjaar ging naar het “Klasje van vroeger” Naar het heemkundig museum Woensdagochtend vertrokken we aan de school met auto’s. We gingen eerst naar het politiebureau. Een politieman gaf ons uitleg. Toen mochten we in de cel! Daarna gingen we naar het museum. We mochten eerst naar een oude klas. We mochten met een griffel schrijven op een lei. Vroeger zaten ze wel met 83 kinderen in de klas! Toen kregen we een rondleiding door de rest van het museum. We zagen de eerste fiets. We gingen ook naar een dorpswinkeltje kijken. We zagen ook de keuken en de living. Vroeger geloofden ze nog in heksen dus hingen ze een heksenbol. Dat is een spiegel in de vorm van een bol. Hierin zagen ze zichzelf en dan schrokken ze. Er hingen ook een paar foto’s van de tweede wereldoorlog. Het was superleuk!! Gaëlle Naar het heemkundig museum We waren aan de school vertrokken en we mochten bij een mama of papa in de auto zitten. Het duurde maar heel eventjes of we waren er al. Toen vertrokken we naar het politiebureau. We hebben uitleg gekregen over de wapens en over de soorten politie. We hebben in de gevangenis mogen zitten. Toen gingen we naar het museum. Eerst bezochten we een oud klasje. Daar heb ik het schortje mogen aandoen met een wit kraagje en Arne de stofjas. Ze hebben ons geleerd hoe je inkt moet maken: water, galnoten en verroeste spijkers. Als de meisjes iets stout hadden gedaan dan kregen ze de plak op hun handpalm en de jongens moesten hun poep naar achteren doen en kregen slaag op hun poep. Toen mochten we naar 1 van de eerste fietsen kijken. We zagen hoe de oude boerderijhuisjes waren. Er was een dorpswinkel, daar kon je van alles kopen: schoolgerei, kleding,… en ook kauwgom, maar dat was geen gewone kauwgom – die kauwgom werd gemaakt van tabak. Toen gingen we naar de tandarts als je pijn had aan je tand dan klopte hij op een paar tanden naast de zere tand en dan klopte hij op de zere tand en voor je auw kon zeggen was de tand al uit! We hebben ook kennis gemaakt met de scharenslijpers. Als de vrouwen/mannen hun zagen moesten ze naar buiten komen met hun schaar,.. en de scharenslijpers kregen daar geld voor. Maar ze kochten daar geen voeding mee, ze gingen in de plaats pintjes drinken. Bedankt voor deze leuke uitstap!! Marthe


wed

Wedstrijd: Ik houd je in het oog! Van wie zijn deze paar ogen? Als je ’t weet, zet je de naam op de pijltjes naast de ogen. Lever dit in onze brievenbus af voor dinsdag 28 maart 2012. Misschien win jij wel een prijs! Doe

zeker mee!

Een tip : Het zijn de ogen van 2 kleuterleidsters, de directie en 5 juffen van de lagere school.

Mijn naam is: _____________________

Schoolkrant 2012/02  

Schoolkrabtje van februari 2012

Advertisement