Page 1

De ‘Kids krant’ is een uitgave van de Vrije Basisschool Mariagaarde. Uitgave no. 13 – februari 2013 Op 8 januari gingen we met alle leerlingen en leerkrachten naar de Stadsschouwburg voor de musical Annie.

En dat dit een zeer geslaagde uitstap was zal je wel merken doorheen deze krant !!

Deze krant werd gemaakt door de leerlingen van het vijfde leerjaar. Dank voor het typen, het opzoeken,…………


Grappen en grollen

Jantje ging boodschappen doen in de winkel. Toen hij klaar was ging hij gelijk naar de kassa, terwijl er een rij mensen staat. Dus de winkelier zegt "Hé, ga eens achter aan staan" Waarop Jantje zegt "Nee, dat kan niet meneer daar staat al iemand! Jantje komt weer eens te laat op school en de juf vraagt waarom hij weer te laat is. Jantje antwoordt: "Ik droomde over voetbal juf." "Maar dat is toch geen excuus om te laat te komen Jantje?" "Jawel", zegt Jantje, "want er was een verlenging."

Daan Verhulst – 3de leerjaar

Jantje komt uit school en zegt tegen zijn mama: "Mama, ik wou dat we een rond klaslokaal hadden." "Waarom dat dan?", vraagt zijn mama. "Als we een ronde klas hadden, zou ik niet in de hoek hoeven staan." Twee mama’s zitten op te scheppen over hun kinderen. Zegt de ene mama: "Mijn kind kan z'n naam al spellen!" "Dat is niets" zegt de andere mama, "Mijn kind kan z'n naam al achterste voren spellen!" "Hoe heet hij dan?!" "Bob!!"

Luna


Nog enkele indrukken van de musical Annie.

In het derde leerjaar presenteren elke week vier leerlingen het nieuws van de week. Aan de hand van kranten, Karrewiet op Ketnet gaan ze op zoek naar wat er in

de wereld rondom hen gebeurt. Hier zie je Lize, Kelly, Marie en Ayna aan het werk


Een bezoekje aan het ziekenhuis op 16 januari ’13 We werden om 9uur verwelkomd door verpleegster Ria, die onze gids was. Op de kinderafdeling kregen we allemaal een doktersschort, en mochten we elkaar onderzoeken zoals een echte kinderarts dat doet. We mochten in een bed gaan liggen, muizenboterhammetjes proeven, en op de belknop drukken, zodat het rode lampje brandde. Daarna reden we met z’n allen in onze bedjes op wielen door de ziekenhuisgang. En of we dat spannend vonden … We bezochten ook de radiologieafdeling waar de papa van Mirthe ons opwachtte en vertelde over zijn werk. De garage met de ziekenwagen, waar we even in mochten stappen was een hele beleving! We kregen ook nog een drankje met een lekkere wafel uit de cafetaria. Een onvergetelijke en boeiend bezoek was het zeker… En wie weet komen we over 20 jaar wel een verpleegster of verpleger uit 3 KA tegen in het ziekenhuis van Malle?! Juf Mia (meer foto’s op onze website)

Ik, Witse Hofmans ,vraag jullie als jullie kroonkurken zouden hebben, willen jullie die dan naar mij brengen. Je kunt mij terug vinden op de speelplaats. Ik breng ze daarna naar het dieren opvangcentrum in Opglabbeek. Bedankt voor jullie aandacht

Lieselot – 3de Milan – 3de

Witse Hofmans 5 de leerjaar


Droedels (zoek het juiste woord bij elke tekening) – door de leerlingen van het 5de De oplossingen vind je elders in deze krant

2.____________________ 1.____________________

5.____________________

3.________________ ____

4.____________________

6.____________________

7.____________________

8.____________________

9.____________________

10.____________________

12.____________________

Dagmar Janssens – 6de lj

11._______________ _____


Het vierde leerjaar bracht een bezoek aan het heemkundig museum in Rijkevorsel

Ook onze eersteklassers hebben genoten van Annie! Kijk maar

Twee gekken zitten in de trein. Vraagt de ene : ” hoe laat is het?” De andere haalt een thermometer uit zijn zak en zegt : “het is 18 november.” Waarop de andere antwoordt: “dan moet ik hier afstappen. “ Kobe Proost – 5de lj

Wie is het rijkste varkentje? Een spaarvarkentje

Anouk Peeters – 6de lj

Leuk spelletje voor in de auto - wat heb je nodig (Anouk Peeters – 6de lj) 2 spelers of meer Een blad en een pen voor iedere speler Hoe speel je het spel ? Je moet om ter snelste  een jongens- en meisjes naamvinden  een stad/dorp van België opschrijven.


De 5 jarigen trokken ook dit jaar weer naar de Noord- en Zuidpool. Ze hebben er veel over geleerd en kennen de antwoorden op al deze vragen. Jullie ook? Kleur je de prent ook mooi?

1 Waar leven de ijsberen? 2 Wat eet een ijsbeer? 3 Wat is een andere naam voor Eskimo? 4 Wat betekent het woord iglo? 5 Waar leven de pinguïns? 6 Hoe heet een baby pinguïns? 7 ken je 2 soorten pinguïns? 8 Hoe noemt een groep pinguïns? 9 Is het op de Zuidpool warmer dan op de Noordpool? 10 Kennen jullie nog andere pooldieren? 1 Noordpool 2 zeehond 3 inuït 4 huis 5 Zuidpool 6 kuiken 7 keizerpinguïn, ezelpinguïn 8 kolonie 9 neen, kouder 10 poolvos, zeehond, sneeuwkonijn, orka Maxime Hontelé – 3de lj

Dana Martens – 3de lj


Tongbrekers uit het 5 leerjaar de

Peter pot pot een bloem in een zoenpot met potzand van de potkant. Het vieze varken valt vies in de vuile poel. Het monster morst mosterd op zijn monsterbaard.

Dit ding heeft 3 ogen, die elk een ander kleur hebben en 1 poot. Wat is het? Een verkeerslicht

Wie kan er hoger springen dan een berg??? Iedereen, want een berg kan niet springen, dus als je ook maar een millimeter springt, spring je al hoger dan een berg.

Gedichtendag …..jochee, dat vonden wij echt OK!! 1A vergeleek de pianotoetsen met tanden en 1B deed ‘zagen, zagen, wiegenwagen’ met de handen. En wat deed klas 2, zo heel alleen? De varkens verdwenen er, één voor één! ‘Ijsjeslikker, regenfluiter, orentuiter, koekenbakker’, Dana van klas 3 werd echt niet wakker. Ook de regen kon ons niet vervelen, in het 4de regende het pijpenstelen! En als jij vanavond kijkt naar de maan, zie je weerwolven, liet het 5de ons verstaan! Ook het 6de stond zeker niet voor aap, ze susten een stekelvarkentje heel zacht in slaap! En juf Brigitte was bijna niet te verstaan, ze murmelde iets over een slak en slapen gaan! Juf Christel heeft sympathie voor een vlo, ze krijgt voor haar verjaardag er één van ons cadeau. Daartussen liep nog een Wimwamreus, ja ’t is heus, met wimwam-oren en een wimwam-neus! Ja, gedichtendag, ’t was echt fijn! zo mogen er nog meerdere zijn!! Juf Kris –

1ste

lj B

Het was gedichtendag… dat brengt op mijn mond een lach en een lach, dat mag !! Emre Özyer 1ste lj


Oplossingen van de droedels 1. Binding 3. Prins 5. Regenpijp 7. Schildpad 9. In twee snijden 11. Glinstering

2. Kind 4. Voorbehoeding 6. ??????? 8. Overeenkomst 10. Veronderstelling 12. Slippen

Wetenschappers aan het werk Donderdag 25 januari ging het 3de leerjaar op bezoek in “Mini-Technopolis�. Aan de hand van dozen, gemaakt door de leerlingen van het middelbaar, kwamen ze tot heel wat nieuwe ontdekkingen op gebied van wetenschap. Door de vele proefjes ontdekten ze veel nieuwe dingen!


 Luna Baeke en Daan vonden de doos rond magnetisme fantastisch  Hanne, Kelly en Lieselot genoten het meest van de doos rond planeten  Andreas, Lander en Julie deden het liefst de waterproefjes  Fleur, Marie en Britt vonden de zwevende ballonnen het leukst  Willia-Roos genoot van de ballon-raket  Luna Noelants en Maxime vonden de zinkende duikboten tof  Lize, Dana en Stijn vonden alle dozen leuk  Jinte genoot het meest van de doos rond trillingen  Milan en Shaina leerden nieuwe dingen rond evenwicht (ook met lego !)  Lowie maakte zwevende ballonnen  Ayna maakte zingende glazen

Het was kei-tof : horen – zien – en ………………………………………….DOEN!! Lennert Castermans – 6de lj

Raadseltjes van Laura Van Gestel – 6de lj Het is rond en oranje en zegt:” ik ben een appelsien, ik ben een appelsien.” Wat is het? Een mandarijn met een dikke nek !

Wat staat er op het graf van een computerfreak? Game over !


Julie Van Ginneken en de andere leerlingen van het derde leerjaar beleefden heel veel pret aan de sneeuw

Zoek de 6 verschillen

De winkelier vraagt aan zijn hulpje: “Als ik veertig appels in mijn linkerhand heb en vijftig appels in mijn rechterhand, wat heb ik dan?” Zijn hulpje antwoordt: “Grote handen !” Het doet 999 keer ‘klik’ en 1 keer ‘klak’. Wat is dat? Een duizendpoot met een houten poot. Meneer Janssens wil een kasteel kopen. Hij vraagt de oude kasteelheer: “Ik heb gehoord dat het hier spookt. Is dat zo?” “Maar nee,” zegt de oude kasteelheer, “dan zou ik het zeker weten, want ik woon hier tenslotte al 250 jaar.”


’t Zangkoor “De Lollige Solsleutels” Het zangkoor is op dinsdag elke week. De dag ervoor hangt juf Kris van het eerste leerjaar de solsleutel. Dat is het teken dat het de dag erna zangkoor is. Voor het toneel moest je soms ook op vrijdag naar het koor. Iedereen komt binnen in de muziekklas en gaat zitten op een plaats. Iedereen neemt zijn kaftje op de bladzijde dat de juf zegt en we beginnen juf Kris achterna te zingen: lalalalala…..

Wist je dat..

we een kinderkoor hebben op school? De Lollige Solsleutels.

Gedicht kinderkoor We zingen op de trampoline Terwijl we springen. Dit is leuk: muziek Zonder maar ook met muziek !

Daarna met muziek. Dan gaan we spijtig genoeg naar buiten. Want het kinderkoortje is SUPERCOOL !! Dagmar, Lennert, Lisse, Erin en Anouk

In’t zangkoor, ooohoo, gaan we zingen, ooohoo. Gaan we zitten op een stoel, ’t word echt een beestenboel. We maken veel kabaal, dat is wel normaal. In ’ t zangkoor,ooohoo, is juf Kris de baas, en dan doen we nooit dwaas !


Ieder heeft een huis ! Hieronder enkele beschrijvingen van de huizen van leerlingen uit het 2de leerjaar. Weet jij wie er in woont?


Wat een zalig kerstgebeuren! Druk! druk! druk! toetsen! repeteren! rapporten! zaal klaar zetten! Oudercontact! Geluid afstellen! En toEn…was hEt zovEr! “damEs En hErEn, zEt u rustig nEEr En gEniEt! gEniEt van ons Kerstgebeuren! De lagere school treedt voor u op en brengt deze avond: vadertje Panov!” En het was genieten! Iedereen nam er deel aan: de leerlingen van1tot6, De leerkrachten, ja, zelfs vrienden en huisgenoten werden ingezet! De acteurs en actrices, de muzikanten, het zangkoor, de vertellers, de technici, maar vooral al onze kinderen lieten zich van hun beste kant zien! De sfeer was buitengewoon, de samenwerking was super, de reacties achteraf waren super leuk! En na een lekkere glühwein of warme chocolademelk ging iedereen voldaan en met een goed gevoel naar huis! Het was een kerstsfEEr oP z’n bEst! Dank je wel, iedereen!

Juf kris

Wijs jij het hondje de weg naar zijn bot?


talentenjacht

in het vijfde

leerjaar – zoek van iedereen het “talent”, de vetgedrukte letter is de beginletter

Achlem “gniezn”

Boyd en Warre “redime zgorervne”

Quinte, Robin en Aagje “snaden”

--------------

----------------------------

-----------------

Witse “ekkno”

Viktors talent Aan mijn klas

Gaëlle “runten” ----------------

Viktor “chitend” ----------------

Jens “ainpo” ----------------

----------Marthe “nisten” ----------------

Jelle “goel” ----------------

Arne “redineneksin” ----------------

Nele “cerodanoc” ----------------

Sara en Kobe “joud” ----------------

Olivier “slicc” ----------------

Wout “triekspenent” ----------------

Anne-Sophie “reukruttenn” ----------------

Beste klasgenootjes en juf Soms zeg ik “puf” Dan wil ik school even gedaan dan stuur ik ze naar de maan of tenminste naar de Berckhovenlaan Dan kan ik stiekem naar huis gaan in de zetel met een goeie banaan Dan zoekt de juf maar een nieuwe baan Nee nee, grapje, want na die banaan ga ik er terug tegen aan Viktor Fordel 5 leerjaar

Thema “de ruimte” bij de vijfjarige kleuters

Antwoorden op de ruimte quiz van de vijfjarigen: De maan – de hond Laika –

Ontcijfer deze vreemde boodschap

zon en zonnevlek – de aarde en de maan – Jupiter – een voetafdruk – met een raket – mars – een wens – grote beer


Uitslag laureatenwedstrijd Davidsfonds

“Waarom huilt je kleine zusje zo?” “Ze krijgt tandjes.” “Wil ze die dan niet?” De meester zegt tegen Jantje die te laat in de klas komt: “Jantje, jij had hier om half 9 moeten zijn!” “Hoezo,” zegt Jantje, “is er toen wat gebeurd?”


Het wintert in 1B En of dat het winterde! Leuk! Leuk ! Leuk! Sneeuwlaarsjes….sjaals….mutsen….handschoenen, Wanten, dikke jas met daarover nog een fluohesje. Oh ja, en de slee niet vergeten! “sloefkes” aan, broek op de verwarming, Koude neuzen en vingers warmen. En dan weer : “sloefkes” uit, broek terug even aan, Jas, muts, sjaal, handschoenen, wanten,… Probleem !!! Probleem??? Jaja, want hoe kan je nu gaan plassen met je wanten aan? En of dat het winterde! Was het maar gauw weer lente !


Musical Annie

Zwemmen in Beerse


Pannekoekenfestijn Op 11 januari 2013 organiseerde de ouderraad weer hun jaarlijkse pannenkoekendag op de school. Veel bereidwillige mama’s en papa’s staken de handen uit de mouwen om alle kinderen, van de kleinsten tot de groten, van deze lekkernij te voorzien. Dankzij hen werd het voor de leden van de ouderraad een rustige dag. Vele handen maken immers licht werk! Dit jaar konden we ook rekenen op de goedheid van “Peter en Zout” uit Westmalle. Zij sponsorden namelijk 50 liter pannenkoekendeeg! En zonder deeg, geen pannenkoeken natuurlijk. Hiernaast zie je dan ook hun dochter Inneke Mertens uit 1B fier met een stapel pannenkoeken staan! In de gangen werd her en daar gefluisterd: “Dit waren de lekkerste pannenkoeken ooit…!!!!!”

Meer foto’s op de website vanaf maandag 18 februari !!

Onze vijfjarige kleuters weten heel veel. Zelfs over de ruimte wisten ze van alles te vertellen. Bv. Hoe de planeten heten, over de grote beer, dat de zon een grote vuurbol is,… Nu zijn wij ook wel eens benieuwd of jullie daar ook iets over weten en daarom hebben wij hier een kleine quiz. Omcirkel het juist antwoord. De antwoorden vind je elders in de krant


Bob de Bouwer , zullen wij het maken? Wat een verrassing! In het 5de leerjaar zitten toch echt wel ‘handige Harry’s’. De opdracht was :”ontwerp een origineel vogelvoederhuisje, verzamel het nodige materiaal, schrijf een stappenplan uit en zorg dat je het zelf kan uitvoeren in de klas.” De leerlingen hamerden, lijmden en schroefden dat het een lieve lust was. De resultaten zijn dan ook VERBLUFFEND! Kijk maar eens op de foto’s.

Volgende Kidskrant verschijnt op 28 maart – je kan vanaf nu al in je pen kruipen !! De brievenbus wacht.

Schoolkrant februari 2013  

schoolkrant

Schoolkrant februari 2013  

schoolkrant

Advertisement