Page 1

J. G贸recki zbi贸r prac


spis treści: · życiorys · prace: 2010

pawilon wystaw ASP

2011 2012

dom seniora biurowiec dla co-workerów

2012

wieża kontroli lotów

· modele


życiorys wykształcenie

Jan Górecki 2008 · 12 2010 · 11 2005 · 08

doświadczenie zawodowe

X · 2012 2011 · 12

2011 2009 · 10

konkursy

warsztaty

ur. 1989

Wydział Architektury PW (inż.) Tampere School of Architeture, FIN Liceum im. Stefana Batorego miesięczna praktyka w firmie JEMS Architekci 11 miesięczna praktyka w Basmaji&Bielinska Architects (makiety, modelowanie, tworzenie wizualizacji, praca nad koncepcją, konkursami, rysunki 2D). rekonstrukcja dachu synagogi dla MHŻP (2 tyg. na budowie) prace dorywcze: obsługa magazynu, korepetycje matematyczne, prace bosmańskie w Studenckim Klubie Żeglarskim, inwentaryzacja dla “Niepełnosprawnika” (Fundacja TUS)

2012

koncepcja mpzp dla Rakowa Przemysłowego (U.Dz. W-wa Włochy) wyróżnienie honorowe (praca wspólna z Kacprem Krywultem)

2011

modernizacja wnętrz dla Koskiklinikka (Tampere, FIN) - 2. nagroda ex æquo

2011

letnia kawiarnia przy ul. Hämeenpuisto (Tampere, FIN) - wyróżnienie hon.

X 2009 IX 2009

OSSA “Emocje Poznania” (prow. Front Architects) warsztaty arch.-urb. MSN w Warszawie

znajomość oprogramowania

Rhinoceros + V-Ray AutoCad GIMP Adobe Illustrator Autodesk Revit (podstawy)

języki obce

angielski - biegły francuski - średnio-zaawansowany

zainteresowania

żeglarstwo morskie oraz sportowe twórczość Valerio Olgiatiego


Pawilon wystawowy ASP Skwer T. Kahla Wybrzeże Kościuszkowskie, Warszawa. Budynek ustanawia fragment kameralnej przestrzeni w rozległym parku nad brzegiem Wisły. Wspólny dach przekrywa zarówno ogrzewaną część wystawienniczą, jak i kawiarnię na świeżym powietrzu. Pawilon stanowi dzięki temu otwarty przystanek dostępny dla wszystkich przechodniów. Prow. Maciej Miłobędzki, Marcin Sadowski


Światłocieniowa elewacja południowa.


Płaska północna fasada.


Dom seniora, Seinäjoki, Finlandia Projekt rewitalizacji budynku rządowego proj. Alvara Aalto, w oparciu o wprowadzenie nowej funkcji. Prow. prof. Ilmari Lahdelma


budynek rządowy

Kompleks śródmiejski Alvara Alto nie pokrywa się z lokalizacją współczesnego centrum Seinäjoki. Zespół stanowi przez to cichą enklawę.


Funkcja domu seniora współgra z zastaną atmosferą. Sąsiedztwo biblioteki, teatru oraz kościoła tworzy optymalne środowisko dla osób starszych.


W powyşszej połowie budynku zachowana zostaje funkcja biurowa.


W części południowej -od strony osiedli- znajdują się pomieszczenia należące do domu seniora. Pokoje mieszkalne z dwustronnym doświetleniem wpasowane są w istniejący moduł konstrukcji słupowej.


Wystr贸j jednoprzestrzennych izb mieszkalnych. Poni偶ej pok贸j dzienny z gankiem letnim.


Wieloplanowa zieleń domyka widok z ganku letniego. Poza mieszkaniami budynek posiada także saunę, stołówkę oraz sale gimnastyczno-rehabilitacyjne i warsztatowe.


Biurowiec dla co-workerów oraz mikrofirm Służewiec Przemysłowy, Warszawa Elastyczność biur w trzech wymiarach stanowi główną koncepcję budynku. Złożony układ kameralnych wnętrz dopasowany jest do potrzeb pracowników indywidualnych, jak również małych firm. prow. M. Goncikowski, P. Grodzicki


+46.70

+45.20

500

+9 +39.40

A'

A'

500

A

A +8 +33.60

360

B

B +7 +29.20

360

C

C +6 +24.80

360

+5 +20.40

360

+4 +16.00

360

+3 +11.60

300

+2 +7.80

300

+1 +4.00

D

D 0 0.00

+0.20

technika

-1 -3.60

technika -2 -6.40


Stalowy ruszt stropów umożliwia prowadzenie biur pomiędzy kondygnacjami. Przestrzeń może być kształtowana za pomocą środków obcych typowym biurowcom.


ul. Woronicza

ul. Racjonalizacji

Uształtowanie projektu “do wewnątrz” jest odpowiedzią na chaotyczne zagospodarowanie terenów sąsiednich.


Wieża kontroli ruchu lotniczego dla lotniska w Modlinie. Projekt niewielkiej wieży kontrolującej obszar zbliżania, pas i płytę postojową. prow. dr Radosław Achramowicz


Budynek odzwierciedla logikę budowy pierwszych samolotów. Struktura nośna wyraźnie oddzielona jest od poszycia; brak jest zbędnych elementów.


Szerokie pasy stropowe (inst.) rozdzielają kondygnacje o różnych przeznaczeniach. Ściana z paneli poliwęglanowych zapewnia komfort akustyczny. Kratownica rurowa utrzymuje stropy poprzez łączniki termiczne.




      

      

       

       

      

  



         





        



























     

















     





 

       

















 











         



         

       











      

     





 



 









      











      









       









       









           







      





  

       



 

Trzon komunikacyjny stanowi jedyny żelbetowy element przestrzenny budynku.


Rzuty kondygnacji swobodnie kształtowane są wokół sztywnego rdzenia.


Poliwęglanowa elewacja wieczorem ukazuje mozaikę pomieszczeń, za dnia zaś mieni się barwami otoczenia.


Wykończenie wnętrza materiałami pół-przeziernymi skupia uwagę na wyraźnie skadrowanym widoku płyty lotniska.


Modele


80

cm


Dom-hybryda w Aajaltoun, Liban. Makiety: trwała z tektury falistej oraz studialna z pianki. Wykonane dla Basmaji&Bielinska Architects w skali 1:50.


Ogrody Qudaibiya w Manamie, Bahrajn. Makieta obrazuje rozmieszczenie nowych funkcji na obrzeżach ogrodów pałacu Qudaibiya. Kolor niebieski symbolizuje dawną obecność morza.


Rekonstrucja dachu synagogi z Gwoźdźca dla MHŻP.


Odbudowa w skali 75%, metodami tradycjnymi w drewnie świerkowym.


Konkurs na sezonową kawiarnię w Parku Hämeenpuisto w Tampere, Finlandia. (wyróżnienie honorowe) Model z drewna litego.


Jan G贸recki 795 826 748 Pl. Przymierza 6/96 03944 Warszawa jasiekgorecki@gmail.com

Jan Górecki- portfolio  

http://issuu.com/jan.g/docs/j.gorecki

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you