Page 1

James Glover Architecture

University of Oregon Design


I come from a family of athletes. From an early age, my time was split between schoolwork and sports practice. In high school, I discovered an affinity for art and architecture, but in a way it was too little too late. I attended Boston College in order to compete on the track and field team, then spent several years working on the business side of running. Eventually I discovered that my heart was no longer in it. Thoughts of being an architect slowly resurfaced, and I decided to give up my lucrative career in athletics and chase my architectural goals for the first time. The following works showcase the breadth of skills I have acquired during my education thus far at the University of Oregon. I believe that architecture and design comes down most simply to how we create and manipulate geometry. Whether it be for aesthetic, spatial, functional, or structural purposes, by iterating the complexity of geometry it is possible to alter and improve the human experience in a multitude of ways. My intention is to communicate the energy, enthusiasm, and appreciation I feel for the opportunity to make such a significant transition from athletics to the world of design. Thank you for your time and consideration.


Contents

01

Barack and Michelle Obama Presidential Library

02 03 04 05

The Norwegian Pavilion at the Venice Biennale

University of Oregon Community Music School

Building Integrated Livable Designs Sustainably

Mixed Media

Tattoo Design Other works


The Barack and Michelle Obama Presidential Library Chicago, Illinois | Spring 2017

Located in South Chicago, the Obama Presidential Library serves as an archive and community center, designed to create an economic focal point while providing resources for the surrounding neighborhood. In addition to presidential exhibition and archive functions, the campus supports the immediate area with athletic fields, a library, an auditorium, an education center, and a gathering pavilion for a weekly farmer’s market, local clubs, or general shelter from the elements. The fragmented aesthetic of the library is an interpretation of modern American democracy. It is imperfect and chaotic at times, with a plethora of ideas, backgrounds, opinions, classes, and histories clashing. Yet in the end, a unifying thread pulls it all together into a functioning system. The library is meant to focus on the Obama family ideals and goals during the presidency, rather than on the man himself.

Concept Diagram Democracy: The Wholism of the Fragmentary

East facades


01


Spatial study models

North-south section


East-west section


Exterior lobby sketch


Interior lobby perspective

Aerial site view

“Unifying Thread” Walkway


The Norwegian Pavilion at the Venice Biennale Venice, Italy | Fall 2017

The Venice Biennale is an annual arts and architecture festival that showcases design pieces from nations all over the world. Many countries have their own unique pavilion that houses rotating exhibitions. Each pavilion communicates the building style and tradition of the respective nation. This project re-imagined the Venice Biennale by focusing heavily on the material and construction aspects on the respective chosen country. The construction method for this building was inspired by the stave churches most prominent in Norway, while the form is derived from the more modern mountain cabins of the Scandinavian region. This pavilion is designed to house revolving art exhibitions at the Venice Biennale, so the exposed wood framing can be used to hang temporary partitions at the respective curator's discretion. Both the lateral bracing as well as the cantilever form are achieved through the use of steel tension cables. For this project, a large site model was built to house eight pavilions, encouraging collaboration between designs to negotiate the overall site. The result was an intricate system of separate structures helping to form the public space in the Venetian park.

Facade elevation sketches

West facade


02


Site model with student pavilion groups


DN

UP

DN

DN

DN

Construction process

Cantilever floor plan

Ground floor plan


West facing portal view


University of Oregon Community Music School Eugene,Oregon | Winter 2017

The University of Oregon currently plays host to a local community music school on Saturday mornings, for students through the ninth grade. Historically, there have been scheduling and overuse conflicts between the community program and the university music school. This project’s purpose was to expand the music school, giving the youth music program its own home, and simultaneously granting additional space to the university music school. The main program element was the large performance hall, but the new design also includes classroom spaces from individual up to large group practice rooms, and a large centrally located social gathering space.

East facade rendering


03


South Facade


Study Sketches-Spatial Journey


4 1

UP

Stage Access and Storage

Rehearsal Hall

Fire Stair

Small Group Studio Individual Studio

Main Stage

Department Legend Learning Performance Social Utility

Main Social Space Large Group Classroom

Performance Hall Small Group Classroom

Restroom

Restroom

Small Group Classroom Main Stair

6 1

DN

Entry Hall

Front Office Individual Studio Individual Studio

UP

Secondary Social Space

Small Group Classroom

Existing Music School

Ground floor plan color coded by spatial function.


East-west section

West Facade


Building Integrated Livable Designs Sustainably Eugene, OR | Fall 2017

Building Integrated Livable Designs Sustainably, or BILDS for short, is an annual program at the University of Oregon. Each year, a group of studio students designs a home intended for a low income family in Eugene. During the rest of the year, a group a students, in partnership with a local contractor, builds the home using the plans produced by the studio. In the Fall of 2017, my fellow classmates and I began constructing this home from the ground up, using the plans generated during the previous studio. I was fortunate enough to participate in framing, sheathing, laying floor joists, and securing roof rafters.


04


Mixed Media Tattoo Design Collaborator: Chris Valkov For years, a personal goal had been to design a tattoo via a collaborative process with a local artist. It was not until after I had passed through my first year of architectural school that I felt I had the skills and confidence to create a design I would be happy with for the rest of my life. Prior to starting the design, I spent the better part of a year researching the various styles and artists available to me. I wanted the tattoo to mark both my career change to architecture, as well as my physical move from the East Coast to the Pacific Northwest. Eventually, I had compiled enough imagery and information to draw up a preliminary design (shown right). I then approached Chris Valkov, a former landscape architect turned tattoo artist based in Portland, Oregon. I provided him with my drawing, along with other inspirational images I had used to make it. Chris took the drawing and added his own personal style to it, tailoring it to fit my arm. Over the next few months we would negotiate various changes until we were both satisfied.

Concept hand drawing


05


Other Works

Acrylic

Colored Pencil and Charcoal

Pastel


Ink

Acrylic


Architecture and Design- James Glover  
Architecture and Design- James Glover  
Advertisement