Issuu on Google+

JAMES CLARKE-HICKS PORTFOLIO 2013


RESUME HELLO, I am currently in my second year of studies at the University of Waterloo School of Architecture. I am enthusiastic, dedicated, and engaged in my work. This portfolio is a compilation of projects I have produced over the past two years. Thank you for your consideration.

WORK EXPERIENCE Wayfinding Inc.

Summer 2013

I worked with on team of five, headed by Professor Donald McKay of the University of Waterloo, School of Architecture. Over the course of 8 weeks our team put together a proposal package for six large and small bus stop & orientation sign stations around the Ring Road of the main campus of the University of Waterloo.

Homestead Renovation and Construction

2010-2013

I worked with a small contracting team on jobs ranging from minor renovations to full additions. Job duties included demolition, installation of hardwood floors, tiling, trim, kitchen and bathroom fixture installation, window and door installation, pouring foundations, and framing.

EDUCATION Candidate for Bachelor Honours of Architectural Studies, Co-op

TECHNICAL SKILLS Rhinoceros V-Ray AutoCAD Adobe Creative Suite Photoshop, Indesign, Illustrator Hand Drafting Hand Modeling

RECOGNITIONS AND AWARDS SSEF Architectural Design Competition, First Place/Award of Excellence click HERE for more information

2013

Outstanding Design Work Award for 1A University of Waterloo

2013

Selected to participate in the Annual Exhibition of Exemplary Student Work, University of Waterloo School of Architecture

2013

Sears Drama Festival

- Award of Excellence in Set Design - District Champions

I.O.D.E. Captain Frederick Bond Chapter Scholarship for the Arts

CONTACT INFORMATION jamesclarkehicks@yahoo.ca 519 362 8819

2012-Present

2011-2012 2012 2012

VOLUNTEER WORK & EXTRACURRICULAR ACTIVITIES Guelph School of Art

2010-2012

Guelph Wellington Women in Crisis

2011, 2013

I participated in classes for life drawing, watercolor, screen printing, mono printing, sumi-e, airbrush, portrait drawing, ornithology, mixed media.

I created exit and emergency maps for the new Guelph Wellington Women in Crisis office building and volunteered in creating the new Family Court Support Program pamphlet at Women in Crisis.


SHAPESPACE

3

WAYFINDING

5

NINE SQUARE GRID

11

TOWNHOUSE

13

JUNK LOTS

17

PERSONAL WORKS

21


SHAPESPACE SSEF architectural design competition

COLLABORATION TOOLS AWARDS

3

Ella den Elzen Rhinoceros, V-Ray, Photoshop, Illustrator First Place/Award of Excellence

Gallery/Exhibition Configuration


WIRE CABLE BUSHING T-SHAPE STEEL FRAME BOLT FIN WITH FILLET WELD

FLOOR PLATE

ANCHOR ROD

WHEEL Skating Shelter Configuration

The ShapeSpace pavilion is a transformable steel structure that can be reconfigured in order to adapt to the changing needs of any urban environment and fit seamlessly with the current existing fabric of the city. The ShapeSpace pavilion’s system of interlocking steel plates allows its steel ribs to be easily assembled into a number of arrangements to create public spaces for culture, recreation and sports. ShapeSpace can be configured to become a gallery or exhibition venue, to a set of market stalls, to a series of rink-side skating shelters. The ribs can be unbolted from the steel plates and the PTFE glass fiber fabric that is stretched over its frame can be removed in order to allow the entire structure to be dismantled and moved to a new location. As well, because the pavilion is composed of the same repeated elements: a steel plate, steel ribs and tensile fabric; new pieces can be manufactured and added to ShapeSpace’s more linear configurations.

EDGE CABLE FABRIC CLAMP DOUBLE HINGE

STEEL TUBE IN CABLE POCKET

T-SHAPE STEEL FRAME

PTFE GLASS FIBRE FABRIC

4


WAYFINDING bus stops and information towers

PROJECT COORDINATOR COLLABORATION

TOOLS

Donald McKay Lindsey Nette, David Schellingerhoudt, Nicole Ratajczak

AutoCad, Rhinoceros, V-Ray, Photoshop, Illustrator, Indesign

Wayfinding Inc. is an initiative to reshape pedestrian walkways and navigational systems on the campus grounds of the University of Waterloo. Ring Road encircles the bulk of facilities on the main campus and is considered the principle face of the university. The development of new facilities inside Ring Road are cutting orientating views, confusing natural pathways, and in many cases, blocking access into the interior campus from Ring Road. Many sections of Ring Road have become impenetrable. Escalating the problem, there is no discernible matrix of paths or open spaces running through the campus. As a result, buildings do not have formal addresses and most quads and commons are unacknowledged. The first step in initiating an extensive reshaping of pedestrian walkways inside the Ring Road is to establish gateways into the interior. These gateways would have bus stops, bike racks, information stands and most importantly, a clear unobstructed view into the campus.

5


South Gate stop

South Gate stop Section

6


3

5

4 1

6 Bus stop Garden wall

8 7 9

10

7

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Information Screen Enameled Steel Case Photovoltaic Panel Steel & Fabric Canopy Concrete Drum Wood Bench Concrete Garden Wall Corten Steel Insert Bike Rings Garbage and Recycling Bins Perennial Garden

Bus stop canopy Exploded Axonomtric


A

B

C

D

E

F

Information tower

A B C D E F

Back-lit Location Signage Cut into Face Information Screen Enameled Steel Case and Face Plate Battery Storage Photovoltaic Panel Steel Mast

8


North Gate stop

9

North Gate stop Section


6 7

Student Life Center stop

Student Life Center stop Section

10


NINE SQUARE GRID An exploration of space and form

TOOLS

hand drafting, hand modeling

COLLABORATION

Zaven Titizian, Adeline Chum

Axonometric The nine square grid is an exploration of space using a limited set of design elements. From a framework of columns I developed a pavillion using basic spatial elements such as columns, curves and plains. My nine square grid consists of one horizontal plain. I imposed the nine quadrants onto the plain by pulling points of the raised plain to the ground. I then torqued my pavilion over one quadrant. The pavilion on the following page is a collaboration between myself and two fellow students, Zaven Titizian and Adeline Chum. We transformed our individual pavilions into one three story structure. This exercise focused on the integration of different forms into one seamless body of work. Sections

11

Perspective

Elevations


Third Floor Plan

Second Floor Plan

First Floor Plan

Axonometric

12


TOWNHOUSE The urban family dwelling

TOOLS

hand drafting, hand modeling, mixed media

The townhouse is a urban family home located in downtown Galt, Cambridge. This family home consists of four bedrooms; three upstairs and one in the basement. As the needs of a family shift the basement is designed to change with its inhabitants. The basement can be transformed into a separate apartment. For the time being it serves as a rec room. The sunken backyard provides the living and kitchen space with a view while giving the basement light. The images on this page were a preliminary exercise to the townhouse. They are my personal ideas of the “good life� portrayed through mixed media. These images are fragments of an aesthetic response to my ideal image of a family dwelling.

13


Basement Floor Plan

Stair/Shelfing Axo

Courtyard Axo

First Floor Plan

Second Floor Plan

14


Side elevation

Section

15

Basement and top floors


Front Elevation

Back Elevation Front elevation

16


JUNK LOTS Redeveloping Cambridge’s downtown core

COLLABORATION TOOLS

Alan Song, Crystal Yung, Cynthia Tang hand modeling, AutoCAD, Illustrator, Photoshop

Junk is a redevelopment of lots located in Cambridge, Ontario. These are deemed “junk”. Most of these lots downtown are located behind already existing commercial and residential buildings and are currently being used for parking. Our goal was to produce modular dwellings that are flexible . The design began with the elevation of the dwellings from the ground plain. This allows us to keep parking under the dwelling. The dwellings are grouped in clusters of three. Circulation runs through the base of the middle unit of the clusters. There are two types of dwellings: the middle units and the side units. The loft bedrooms on the side units provide a divide between public and private without creating walls. In the interest of saving space while providing a flexible floor plan, the bed in the middle unit can be folded into the wall to provide more living space.

17


Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

existing buildings proposed lot proposed studios

Site Plan

18


Photographs of site model

Sections

19


The south elevation is a glass facade set back two meters into the concrete shell. This setback allows the low winter sun to penetrate much farther into the dwelling than the high summer sun. The dark oak cladding on the balcony minimizes heat sink effect.

20


PERSONAL WORKS I grew up in the artist community of Guelph, Ontario. I have been exposed to the visual and performing arts all of my life. Exploring and experimenting with different mediums is one of my favourite pastimes. Depicted below is a small sellection of my favorite pieces.

CROW

Pencil Drawing

21

CROW

Screen prints


SELF PORTRAIT 2 Watercolour

SELF PORTRAIT 3 Watercolour

SELF PORTRAIT 1 Watercolour

HANDS Clay

22


THANK YOU jamesclarkehicks@yahoo.ca 519 362 8819


James Clarke-Hicks - Portfolio 2013 (Outdated)