Page 1

MIX & MATCH By Jaleesa Rietdijk


INLEIDING Het zijn twee kunstenaars met hele andere schilderstijlen en het leek me wel geinig om ze op de een of andere manier te kunnen samenvoegen. De bekende geometrische vormen van Picasso en opvallende schildertechniek van Van Gogh zijn de dingen waar het meest mee zal werken. Ik ben van plan een schilderij te maken met die elementen.

Ik heb ervoor gekozen om Pablo Picasso en Vincent van Gogh te combineren. Deze twee populaire kunstenaars zijn natuurlijk best voor-de-hand-liggend, maar ik vond het toch best handig, Puur omdat ik wist dat ik alle informatie kon vinden die ik maar nodig had. Ook spreek hun werk me wel aan, dus dan kan ik met plezier aan het eindproduct werken.


PABLO PICASSO BIOGRAFIE Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, oftewel Picasso was 25 oktober 1881 geboren in Málaga (Spanje). Pablo Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López. Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel. Paulo Picasso (4 februari 1921 - 5 juni 1975) was het eerste kind van Pablo Picasso en Olga Khokhlova. In de laatste periode van zijn leven was Picasso een beroemdheid geworden. Hij trok zich terug uit de publiciteit. Hij bleef productief als schilder. VOORBEELDEN

GEBRUIKTE ELEMENTEN Ik heb ervoor gekozen om gebruik te maken van de velle geometrische vormen (kubisme). De voorbeelden die ik onderaan heb weergegeven heb ik als inspiratie voor m’n eigen werk gebruikt. Bij deze is het heel duidelijk wat de stijl en techniek is geweest. Dit is heel fijn om te zien, omdat ik dan vrij snel aan de slag kan.


VINCENT VAN GOGH

BIOGRAFIE Vincent Willem van Gogh was geboren in Zundert, 30 maart 1853 (Nederland). Hij was een Nederlandsew kunstschilder. Algemeen wordt aangenomen dat Van Gogh zichzelf op 27 juli 1890, 37 jaar oud, in de borst verwondde met een revolver. Hij wilde zichzelf door het hart schieten, maar maakte een klassieke fout door te denken dat het hart zich ter hoogte van de linkertepel bevindt. Daardoor stierf hij pas op 29 juli aan inwendige bloedingen. VOORBEELDEN

GEBRUIKTE ELEMENTEN Ik heb hier de keuze gemaakt om gebruik te maken van de schildertechniek van Van Gogh. De streepjestechniek is iets wat heel uniek is en het spreekt me aan, omdat het de schilderijen toch wel een complexere uitstraling geeft.


HOE HEB JE DE ELEMENTEN GEBRUIKT EN GEMIXED? Ik heb de geometrische vormen van Picasso meegenomen in m‘n werk. Ook de portretten die met kubisme gemaakt zijn heb ik meegenomen. Voor het deel van Van Gogh heb ik de schildertechniek gebruik. Ook heb ik de meest voorkomende kleuren van Van Gogh gebruikt voor m‘n werkje.

HOE HEB JE JE EIGEN KLEUR ERIN VERWERKT? De schets van het schilderij heb ik zelf ontworpen, maar is wel geïnspireerd door Picasso. De kleurencombinaties zijn ook zelfbedacht, maar ook weer geïnspireerd door Van Gogh.


Ik vond het een leuke opdracht, omdat ik meer te weten kwam over Picassa en Van Gogh. Ik dacht dat ik al genoeg wist over beiden kunstenaars, maar dat viel toch tegen. Allebei komen ze van hele andere culturen, dit was heel interessant om te zien. Niet alleen maar door het verschil van geboorteland, maar ook de dingen die ze hebben meegemaakt, maakt hun verschillend. Ik heb veel geleerd van deze opdracht en daar ben ik blij mee.

Ook vond ik het leuk om aan m‘n eigen werkje te werken, omdat je de twee kunstenaars zo kan samenvoegen. Ik heb er veel plezier in gehad en zou het zo nog een keer doen. Op naar de volgende opdracht!


HET EINDPRODUCT

Mix & match internationaal jaleesa rietdijk  
Mix & match internationaal jaleesa rietdijk  
Advertisement