Page 1

JAKUB PODGÓRSKI poftfolio + cv

EN


Curriculum Vitae name Jakub Podg贸rski date of birth 01.02.1989 nationality Poland phone +48661960366 e-mail jakubpodgorski@hotmail.comalist of the competition

Education 1. Master architect degree at Wroclaw University of Technology 2012 2. Studies ina architecture at Wroclaw University of Technology 2008-2013 3. Engeneer architect degree at Wroclaw University of Technology 2012

Languages Polish - Native Language English - Very Good (read, written and spoken) Deutsch - Fair (read, written and spooken)

Computer Aplications Mac OS & Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Autodesk 3dsMax, Autodesk AutoCAD, Autodesk Revit, SketchUp , Vray

Professional Skills Strength Graph Mac OS & Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Autodesk 3dsMax, Autodesk AutoCAD, Autodesk Revit, SketchUp , Vray

Excellent

My Arms

Vray

SketchUp

Autodesk Revit

Autodesk 3ds Max

Adobe After Effects

Adobe Premiere

Adobe InDesign

Adobe Illustrator

Strength

Intermedaiate

Adobe Photoshop

Good

Autodesk AutoCAD

V.good


Personal Skills • Extremely attentive to details • Openness to do different things and to do things differently and focusing on the value of finding new ideas and acting on them due to my believing in OUT-OF-THE-BOX-THINKING • Supporting and respecting others when they come up with new ideas. • Possess a keen design sensibility focused on minimalism and consistency • Self-motivated individual with positive attitude • Comfortable working in fast-paced environment • Good time management • Ability to communicate design rationale and build consensus • Work effectively in teamwork • Ability to work well under pressure • Able to learn new tasks quickly and have willingness to take new perspectives to day-to-day work • Excellent interpersonal skills • Good communication and coordination skills • Good presentation skills

Professional Experience From 07/2012 to now Job Title Job Description

PAG (www.paglowacki.pl) Architectural Designer I take a part in every design phase including competitions, working plans, specifications and details drawings. I am responsible for contact and negotiating with investors, preparing graphic materials for the office and making vizualizations.

From 11/2011 to 03/2012 Job Title Job Description

PM Group (www.pmgroup-global.com) 3D Graphic I was responsible for creating vizualizations and animations for big enterprises.

From 02/2011 to 06/2011 Job Title Job Description

PAG (www.paglowacki.pl) intern architect I took part in several project, some of which were competitions

Other Experience 2013 2013 2012 2011 2011 2011 2010 2010 2010

3st place - Competition - Walbrzych Coal Miners’ Cultural Centre honorable mention- Competition - District court in Nysa honorable mention in SARP “project of the year” competition - Hotel in Wrocław I-st prize - Competition - Bathroom with a view of the nature honorable mention - Competition - Basalt The mine of culture Ogranizing - primary school workshops and realization Finalists of the competition - Olympic Museum in Athens II place - Competition - Kler 2011 I-st place - Competition - Outsourcing IT Office


Content School works Primary School

page 6-9

Housing in Wroclaw

10-13

Cafe-bookstore

14-15

Concert hall in Wroclaw

16-17

Hotel in Wroclaw

18-21

New Bavarian History Museum

23-25

Bathroom with a view of the nature

26-27

Basalt – The mine of culture

28-29

Professional works Polish Embassy in Berlin

30-33

Walbrzych Coal Miners’ Cultural Centre

34-37

Collider Activity Center

38-39

District court in Nysa

40-41


Primary School year 2010 place Srebrna Gora, Poland student project Finalist of the competition Location of the plot on a slope, and the context influenced to create a form which “grows out� of the hill similar to the natural terrain. Building like that does not cover views of the overlying land. The school was divided into two parts connected by a passage which was designed for functionality and ability to walk through the building and is not a barrier in that form. One part of the school, where specialist rooms, library and gymnasium are located can be cut out on afternoon and work independently.

6


idea

ag

ss

pa

sup p

ly

parking

library

nce

a ntr in e

ma

parking

ll

classes

ha

hall/ adminis tration

ort

classes

bus

e

sp

rea

rt a

spo

site plan 7


classes 0-3

hall/administration

dining room

classes 4-6 service

special classes

biotop

library

sport hall functional diagram

pom.techniczne

pom. dla per. tech.

kuchnia

1,50

gabi

net dy

r.

1,50 sala klasy 6

sala

toaleta

toaleta

sekret

ariat

toal

kla

sy

3

eta

2,00

toaleta

bio to p

0,00 sala klasy 5 pom.uzup.

sala mu zyki

pom.uzu p.

1,50

sala klasy 1

sala klas

y4

sala

toaleta pom.uzup.

spo rto wa

sala “ze

rówki”

ground floor plan 8


concrete

glass

wood

green paint

materials

passage

underground corridor

passage section

elevation 9


Housing in Wroclaw year 2011 place Wroclaw, Poland collaboration W.Mazan student project The plot is limited by two tenement houses and office building. The new housing has the same width as adjacent buildings. Space between the existing office building and the new one was used to create vertical connection between two buildings. Communication was limited to two corridors serving five floors.

10


infill building

form shaping every flat is different

glass facade

vertical connection

cross ventilation

module

maisonette

minimizing the number of corridors

sunlight schemes

site view

ground floor plan 11


first floor plan

second floor plan 12


13


Cafe-bookstore year 2010 place Wrocław, Poland student project Finalist of the competition The main element in the interior is a strip. It separates spaces of different character, becomes a place for books, creates “tables” and its course and shape bring to mind the paper coming out of the typewriter. The entire interior was made in wood, black and white tones. The only color is the color of books that are a distinctive accent, which makes this cafe-bookstore before others.

14


15


Concert hall in Wroclaw year 2012 place Wroclaw, Poland student project The concert hall shape creates a missing corner and two frontages, tightly filling the plot. This form refers to the associations related to music such as keys, a stave, sound waves and rhythms. Colors of the interior refers to the piano.

16


ground floor plan

17


Hotel in Wroclaw year 2012 place Wroclaw, Poland student project honorable mention in SARP “project of the year” competition

*

The design of the building - because of its central location – enable diminution of external noise. This project aims to reconcile the noisy environment with the need of isolation. Natural lighting from the nearby clinic becomes the reason for the offset of the building towards the street and creating an internal garden hidden behind the “curtain-wall”.

18


BOX

isolation

space between

hidden garden

vertical communication

city

buffer

Acid glass creates unique and restorative atmosphere.

hotel room

light

corridors

corridor

patio

site plan 19


20


ground floor plan

second floor plan

21


New Bavarian History Museum year 2012 place Regensburg, Germany Final Degree Project The building is strongly connected with the surrounding old part of the Regensburg by restoring urban blocks and allowing people to flow through the site. Urban structure of the building generates a representative image of the museum in the skyline of Regensburg. The facade material is a perforated concrete, which refers to the limestone rocks, typical for this region. Monolithic blocks of the museum are connected by the homogeneous facades, what make the complex harmonized. The three volumes of the building makes the site accessible without any barrier. The interaction between river, glass facade, which show the interior of the building, and exterior stairs creates a unique atmosphere of the place. In the view from the river side glass facade gives the impression of opening a part of the secret, which is hidden by a monolithic building.

early concept sketches

entrance city plaza

22

outdoor stairs near the bank

museum interior


urban infill

Bavarian iconic view

narrow passage between buildings

Bavarian museum view

passage connects two squares

limestone rock, typical for this region

perforated concrete on the facade

people flow

light infiltration through the facade

ground floor plan

23


exploded axonometric scheme

0

-1 0

0

1

visitorszone zone visitors staffzone zone staff

24

1

2


2

3

25


Bathroom with a view of the nature year 2011 collaboration M.Popławski student competition 1st place

*

HoReCa functions require natural light, so the bathroom is often in underexposed parts of the building. By designing a bathroom with no access to the light we are coming forward to meet the needs. In the central part of the room is a glass box with living plants, which is a core of the bathroom. Because of the linear character of the interior and a glazed box with plants it is possible to modify size of the bathroom by increasing the number of toilets or changing the dimensions of space with plants.

26


27


Basalt – The mine of culture year 2011 collaboration M.Popławski, B.Poteralski student competition honorable mention

*

The project seeks to make full use of advantages of a former quarry and at the same time preserve what is valuable in it. The most important aim is to revive the place and create a living public space without losing sight of education and the history associated with the stone. The solution was to create a campsite with a small cabins on the existing lake and the place for a tents on the clearing above quarry. The heart of the complex is a summer stage for a special events.

28


camping houses

stage for events

wood bridges

administration house camping site for tents entrance path

site plan

29


Polish Embassy in Berlin year 2012 place Berlin, Germany office PAG position Architectural Designer competition The polish embassy in Berlin is not only a functionally complicated project but also one with tremendous emotional package that comes with both nations history. Nowadays, good relations between Poland and Germany lay foundations for cooperation and respect. The aim of the project is to highlight that fact by using the leitmotiv that is typical of both cultures and symbolizes strength and unity between them. The decision was to use an oak - a majestic tree very common on both sides of the border, a tree that is synonymous with longevity and dignity. An oak between the lime trees of Unter den Linden – in a polish diplomacy office – is a metaphor for the durability of good relations between the nations. It’s a symbol of reconciliation.

oak on the internal square as a symbol of Poland

internal square is a perfect place for events

ground floor plan 30

banquet hall with terrace and view for the squere


tree as a connection between context and polish landscape

facade shaped as a tree

concrete prefabricated slabs with a bark imaprint

facade of embassy

31


32


front facade view 33


Walbrzych Coal Miners’ Cultural Centre year 2013 place Walbrzych, Poland office PAG position Architectural Designer competition 3st place

*

The new cultural centre is a complex solution for a Walbrzych site of grand importance: the downtown plot with a historic cinema building, dating back to the 30’s. The main functions intended are: concert hall and rehearsal space for the Sudecka Philharmonic, art gallery and a multi-storey parking garage. The architectural concept follows the urban context, using the idea of narrow cracks between the buildings, characteristic of Walbrzych and coming from its hilly topography. The decisions that had been made keep the existing cracks and niches and create new ones, all of witch lead to the inner Music Plaza. the plaza combines all of the institutions serving as theirs entry zone and an open-roof forum. The monolithic basaltic solids of the new buildings pay respect to the mining tradition of Walbrzych and contrast with bright marble paving of the plaza.

N

existing building

culture centre

multi store

y car park

existing building music squere

philharmonic hall

site plan 34

foyer


35


concert hall 36


aerial view

ground floor plan 37


Collider Activity Center year 2013 office PAG position Architectural Designer competition Walltopia concept combines architecture and recreational park area. It’s an attempt to create half-artificial landscape of unique architectural value, distinguished from nearby low quality public housing and simulating climbers’ natural environment. The aim of the project was to break the recommended functions into two longitudinal blocks (buildings A and B). It creates an illusion of a crack in a solid rock - a welcoming canyon – monumental gateway into the Walltopia world. The route begins with an open plaza in the south and continues winding north between folded facades, then ends with the recessed summer stage. This narrow pass overflows with dynamic and surprising views. Glass and corten steel that cover the walls curtain different functions, including outdoor ones – boulders, swimming pool lockers etc. Hiding these elements helps to read the Walltopia space as mysterious, adventurous and explore worthy.

38


functional scheme

aerial view

39


District court in Nysa year 2013 office PAG position Architectural Designer competition honorable mention

*

An attractive plot intended for the district court is located on the corner of Norwida and Szopena streets, both of which, alongside with the greenery of Piastowska, Gierczak, Moniuszki and Kraszewskiego Streets had been designed as a linear park, surrounding the Old Town. The western facade of Szopena Street is defined by grand free-standing public buildings from the fin de siecle and early XXth century: cardiology centre, fire station, technical school and a neo-renesans post office. Presented context urges to fill the urban gap with similar, solid architecture. Therefore proposed building takes shape of a simple monolith, establishing the rank of a courthouse. It’s facade is defined by a rythm of vertical stripes of alternate: glass and protruding concrete panels. The niches that emerge from the manipulation catch sunlight and cast shadow in a way that sculptures the building.

40


the corner emphasises the entrance

foyer is accessible from street and parking

ramp

parking

filling the urban gap with similar, solid architecture

bicycle parking

t a stree

Norwid

ion

at fire st

school

main entrance Szopena street parking

site plan 41


Thank You


JAKUB PODGĂ“RSKI +48661960366 jakubpodgorski@hotmail.com

Jakub Podgorski cv+portfolio EN  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you