Page 1

25.1.2012

Jäsentiedote 1 / 2012 Keskiaukeamalta löydät helposti irrotettavan maksulomakkeen vuoden 2012 jäsenmaksun suoritusta varten!

Satakunnan Autismi-, ADHD- ja Dysfasiayhdistys SAMDY ry Isolinnankatu 16, 28100 PORI

e-mail: samdy@samdy.info kotisivu www.samdy.info GSM 044 346 0898


2

SAMDY ry:n JÄSENTIEDOTE

1/2012

SAMDY ry toimii autismin kirjon, ADHD-tyyppisten, dysfaattisten sekä lukivaikeus -henkilöiden eduksi yhteistyössä asiantuntijoiden ja perheenjäsenten kanssa järjestämällä kerhoja, koulutusta, vertaistukea ja virkistystä. Yhdistys myös tiedottaa edellämainituista erityisvaikeuksista. Yhdistys on perustettu 20.8.1995. Yhteystiedot:

Satakunnan Autismi-, ADHD- ja Dysfasiayhdistys SAMDY ry. Satakunnan yhteisökeskus Isolinnankatu 16, 28100 PORI GSM 044 346 0898 Sähköpostit: samdy@samdy.info ja jasenasiat@samdy.info Kotisivut: www.samdy.info Pankkiyhteys: LSOP 570081-467641 Yhteydenotot: Toimistomme on pääsääntöisesti miehittämätön. Tavoitat meidät parhaiten lähettämällä sähköpostiviestin yllä näkyvään osoitteeseen. Voit myös ottaa yhteyttä loppupuolella oleviin yhteyshenkilöihin joko sähköpostitse tai soittamalla. Vastaamme päivisin puheluihin mahdollisuuksiemme mukaan, iltaisin olemme paremminkin tavoitettavissa. Sähköpostilla voimme sopia tarkemmin ajasta jolloin puhelinkeskustelu sujuisi häiriöttä tai ajan henkilökohtaisesta tapaamisesta.


3

HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2012 kaikille Samdyn jäsenille! Mikä on ihanampaa kuin katsella auringon kimmellystä lumihangesta. Lapset nauttivat luistelusta, hiihtämisestä ja tietysti pulkkamäestä! SAMDY ry on jo järjestänyt koulutustilaisuuden ADHD:stä, Kiitos Päivi Hakalalle ja Pia Anttilalle sekä Satakunnan Aune-työn Kaija Pohjalaiselle. Pikainen koulutuksen järjestäminen onnistui Facebookin ansiosta. Koulutukseen osallistui runsaasti kiinnostuneita kuulijoita. Kevään aikana järjestetään useita tilaisuuksia, joissa on mahdollista keskustella ja saada vertaistukea. Yhdessä enemmän foorumi kokoontuu kaksi kertaa, uusia vertaisryhmiä perustetaan alakouluikäisten lasten vanhemmille sekä kaikille vanhemmille ja aikuiselle tarkoitettu vertaistukiryhmä sekä toiminnallisempi kuvataideterapeuttinen ryhmä. Huomioikaa, että nämä ovat tarkoitettu kaikille Samdylaisille ja uusille jäsenille, ryhmät eivät ole sidottuja yhteen diagnoosiin. Liitot tarjoavat kuntouttavia sopeutumisvalmennusleirejä ja muita tuettuja lomia vuodelle 2012. Katsokaa tarkemmat hakuohjeet liittojen omilta nettisivuilta. Olemme perheeni kanssa osallistuneet muutaman kerran leireille ja voin suositella niitä kaikille. Loman puitteissa sekä vanhemmat että lapset virkistäytyvät ja saavat ”eväitä” arkeen. Ratsastuskerho jatkuu myös keväällä. Syksyllä kerhossa menestyneille jaettiin palkinnot tammikuussa 2012. Paljon onnea! Kesän leiristä ja retkistä seuraavassa tiedotteessa. Tervetuloa SAMDY:n vuosikokoukseen 14.3. klo 18.00 Yhteisökeskukseen. Tervetuloa myös koulutuksiin, kerhoihin, retkille yms:. terveisin Tuija, puheenjohtaja


4

KUTSU Satakunnan Autismi-, ADHD- ja Dysfasiayhdistys SAMDY ry:n

SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN VUOSIKOKOUKSEEN 14.3.2012 klo 18.00 Satakunnan yhteisökeskus, Isolinnankatu 16, Pori Käsitellään sääntöjen mukaiset vuosikokoukseen kuuluvat asiat. Kahvitarjoilu! Kaikki SAMDY ry:n jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita! Aika: Paikka: Asiat:

Hallitus

TAIDETERAPEUTTINEN RYHMÄ neuropsykiatristen lasten ja nuorten vanhemmille Ryhmä aloittaa keväällä, kun siihen saadaan kuusi osallistujaa. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa tiistaisin klo 18 - 20 yhteensä 10 kertaa. Paikkana on Satakunnan yhteisökeskus Porissa. Osallistumismaksu Samdyn jäsenelle 50 €/10 kertaa. Ryhmä on osa toiminnallista opinnäytetyötä, joka koskee ohjaajan henkilökohtaista ammatillista kasvua. Ota yhteyttä, niin kerron mielelläni ryhmästä, sen tarkoituksesta ja kuvataideterapeuttisesta toiminnasta enemmän.

Ilmoittautumiset ryhmän ohjaajalle:

Riikka Vallin sosionomi/taideterapiaopiskelija (AMK/aikuiskoulutus)

riikka.wallin@dnainternet.net puh. 044 5461 891


5

VERTAISTUKIRYHMÄ ALAKOULUIKÄISTEN NEPSYLASTEN VANHEMMILLE

Onko lapsellasi lähiaikoina todettu tai epäilläänkö hänellä esim. adhd:ta, add:ta, aspergerin oireyhtymää, touretten oireyhtymää, dysfasiaa tai muuta neurologisen kehityksen ongelmaa?

Onko koulunkäynnissä vaikeuksia? Käyttäytymisessä? Syömisissä, vaatetuksessa, aistien yli- tai aliherkkyyksiä? Onko arki rankkaa? Oletteko ihmeissänne ja epätietoisia asian kanssa?

Kaipaatko tukea samojen ongelmien kanssa painivista vanhemmista? Nyt siihen on mahdollisuus! SAMDY järjestää vertaistukiryhmän erityisesti niitä vanhempia ajatellen, joille asia on vielä melko uusi. Ryhmä kokoontuu Satakunnan Yhteisökeskuksen tiloissa, os. Isolinnankatu 16, Pori. Osallistujille maksuton ryhmä aloittaa maanantaina 27.2.12 ja kokoontuu kevään aikana 6 kertaa iltaisin klo 18.00. Ilmoittautuminen 20.2.12 mennessä Samdyn puh. 044 346 0898. Tervetuloa!


6

AUNE kutsuu koolle

” Yhdessä enemmän yhteisellä asialla” - foorumiin Yhteisenä tekijänä AUNE:lla ja osallistujilla on henkilö, jolla on arjessa suuria vaikeuksia ja avun tarvetta vuorovaikutuksessa, sosiaalisuudessa ja käyttäytymisessä. Näiden henkilöiden vaikeuksia kuvataan mm. diagnooseilla autismi, Asperger, Tourette, ADHD, neurologinen erityisvaikeus. Eri tavoin nämä henkilöt kuuluvat arkeemme. Taustana tälle foorumille ovat havainnot siitä, että monissa yhteyksissä: perheissä, palavereissa, eri kunnissa tuodaan esille samoja asioita. Moni kuvailee kokemiaan asioita, jotka vuodesta toiseen toistuvat samanlaisena. On vanhempia, joilla on omista kokemuksista muotoutunut ideoita ja ajatuksia siitä, mitä voisi tehdä ja miten. Tarkoitus on koota yhteen voimat, ajatukset, kokemukset ja ideat. Tätä yhteisesti koottua asiaa viedään eri tasoilla eteenpäin: AUNE työssään, yhdistys omalla tavallaan ja yksittäinen perhe voi saada vahvuutta omalle ajatukselleen.

SAMDY ry:n ja Rautu ry:n jäsenet, yhdistyksiin kuulumattomat vanhemmat ja muut lapsen lähi-ihmiset, tervetuloa la 4.2.2012 klo 12.00 – 15.30 ja la 21.4.2012 klo 12.00 – 15.30 Paikka: Satakunnan Yhteisökeskus, Isolinnankatu 16, Pori (Huom! käynti sisäpihan puolelta!) Keskustellaan osallistujille, perheille, tärkeistä asioista yhdessä tai pienryhmissä. Pääasiassa aiheet koskettavat lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia. Lasten ohjelmaa ei ole. Vetäjänä toimii Kaija Pohjalainen. Lisätietoja ja ilmoittautumiset viikkoa ennen kokoontumista kaija.pohjalainen@satshp.fi tai puh. 044 – 707 6550


7

UUSI VERTAISTUKIRYHMÄ!

Avoin AD(H)D-vertaistukiryhmä Ryhmä kokoontuu joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo 18.00 - 19.30 Satakunnan Yhteisökeskuksen tiloissa, Isolinnankatu 16, Pori. Käynti sisäpihalta!. Virallista diagnoosia ei tarvitse olla. Vetäjänä Päivi Hakala yhteistyössä Suomen ADHD-aikuiset ry:n kanssa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: p. 045 346 0060/Päivi tai paivi.tasala@gmail.com.

____________________________________________ UUSI ETU JÄSENILLE! SAMDY ry:n jäsenet voivat viedä lapsensa Soteekin LAPSIPARKKIIN ti - to klo 9 - 14. Hinta 5 €/kerta + mahdollinen ateriamaksu 2,45 e. Ajanvaraus: puh. 044 710 3660 (arkisin klo 9 – 15). Paikka: SAMK/Sosiaali- ja terveysala, Maamiehenkatu 10, 28500 PORI. Yhdistyksen jäsenet voivat tilata lastenhoitopalvelun myös kotiinsa, hinta 6,15 €/tunti (sis. alv).

Soteekki Sosiaali- ja terveysalan palvelukeskus Soteekki on Satakunnan ammattikorkeakoulun palvelukeskus, joka tarjoaa sosiaali- ja terveysalan palveluja. Palvelut tuotetaan opiskelijatyönä opettajan ohjauksessa. Palvelut voidaan toteuttaa asiakkaan luona, palvelutaloissa, työpaikoilla tai Soteekin tiloissa (Pori ja Rauma). Katso lisätietoja www.samk.fi -> Soteekki


8

YSTÄVÄNPÄIVÄTAPAHTUMA Satakunnan yhteisökeskuksessa 14.2.2012 klo 15.00 – 17.00 -

kahvitarjoilua musiikkia ym. mukavaa ohjelmaa

Järjestää: Yhteisökeskuksen toimijat/ Vapaaehtoistoiminnan keskus LIISA ________________________________________________________

PERHEIDEN TORI 2012 Porin Nuorisotalolla la 31.3.2012 Perheiden Tori on koko perheen messu- ja myyntitapahtuma, jossa on myös ohjelmaa, arpajaiset, hyväntekeväisyyskeräys ja paljon ohjelmaa lapsille. Kohderyhmänä Torilla ovat erityisesti kaikenlaiset perheet ja taustaideana ekologisuus ja kestävä kehitys. SAMDY ry on mukana tapahtumassa.

SAMDY ja Ekona in löytyvät saman pöydän äärestä! Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa! Lisätietoja Perheiden Torista: http://parastaperheille.wordpress.com/ Lisätietoja Ekona in: www.ekonain.net


9

Nyt on mukavaa asiaa ensi kesää ajatellen :o) Laittakaa kalentereihinne kesän leirin ajankohta:

Leiriviikko on viikko heinäkuun alussa eli tiistaista 3.7. perjantaihin 6.7. Tuttuun tapaan leiri alkaa puolilta päivin

lounaalla ja loppuu lounaaseen perjantaina. Paikka on ensi kesänä Silokallio testataan nyt sekin miljöö. Vetäjinä ovat taas tutut ja hyväksi havaitut Jouni ja Reija. Lisää asiasta alkukesän tiedotteessa! Kotisivuiltakin löytyy tarkennuksia heti kun niitä saamme.

Kesäretki on vielä ”mietintämyssyssä”. Retken kohde ja pituuskin ovat vielä avoimina. Voit lukea kotisivuilta asiasta, kun saamme suunnitelmat kohdilleen.


10


11


12

SAMDYN ALUEKERHOTOIMINTA KOKEMÄKI ja ympäristö Vertaistukitapaamiset Yhteyshenkilö Outi Juhela, puhelin 0400 807 171 outijuhela@luukku.com tai kokemaki@samdy.info SAMDY ry:n erityislasten SÄHLYKERHO perjantaisin klo 18.00–19.30 Kokemäen koulukeskuksen alasalissa (käynti kirjaston puoleiselta kulmalta). Kaikki ovat tervetulleita mukaan! Ainoa ehto on, että pystyy liikkumaan. Mukaan tarvitaan oma maila, sisäpelitossut sekä iloista ja reipasta mieltä! Lisätietoja kerhosta voi kysellä Hannulta 050-381 0575.

Lisätietoja netistä: http://www.samdy.info/Kokemaki.php KANKAANPÄÄ ja ympäristö Yhteyshenkilöt: Satu Holopainen, puhelin 040 575 2188 satuinen@luukku.com Minna Lehtinen, puhelin 050 330 5068 Minlehti@suomi24.fi tai kankaanpaa@samdy.info Lisätietoja netistä:: http://www.samdy.info/Kankaanpaa.php


13

RATSASTUSKERHO SAMDYN lasten ja nuorten ratsastuskerho jatkuu vanhalla kokoonpanolla kevätkaudella 2012 ratsastuskoulu Zilpassa Noormarkussa. Kerho on täynnä, joten valitettavasti uusia kerholaisia ei nyt voida ottaa. Viime syksynä Samdy ry:n ratsastuskerholaiset osallistuivat ratsastuskertojen ohessa Nuori Suomi –ohjaajakoulutuksen käyneiden tallityttöjen pitämään Heppakerhoon. Heppakerho pidettiin Ratsastuskoulu Zilpa:n tiloissa, jossa kerholaiset harjoittelivat hevosenhoitoon liittyviä perusasioita. Tavoitteena oli, että kerholaiset oppivat itsenäisesti varustamaan ja hoitamaan hevosen ennen ja jälkeen ratsastuksen hevostaitomerkin (perushoitomerkin / minimerkin) suorittamista varten. Heppakerhon tunnit pitivät sisällään niin käytännön harjoittelua, kuin teoriaakin. Kerhotuntien aikana perehdyttiin mm. seuraaviin asioihin: - kerhon säännöt ja tallin säännöt - harjaus ja harjajärjestys - kavioiden puhdistus - riimun laittaminen ja vetosolmun tekeminen - satulointi, satulan osat ja satulatyypit - suitsinta, suitsien osat ja turparemmityypit - talutus ja hevosen luontainen käyttäytyminen - suojat. Kerhotuntien lisäksi pidettiin nyyttärit sekä lopuksi suoritettiin perushoitomerkki / minimerkki, jonka suorittamisesta kaikki osallistuneet myös suoriutuivat. Tästä lieneekin kiitokset paikallaan Zilpa:n tallitytöille, jotka toimivat erinomaisina ohjaajina haasteellisessa tehtävässä kerholaisten parissa. Kiitokset myös ratsastuksenopettajille. Heppakerho jatkuu vuonna 2012 alkaen maalis-huhtikuussa. Kerhosta tarkemmin Lu-Sar:in nettisivuilta (www.lusar.net). Lisätietoja kerhosta nuorisovastaava Elina Eskeliltä (elina.eskeli@gmail.com). Myös SAMDY ry:n ratsastuksille on suunnitteilla jatkoa tänäkin vuonna yhteistyössä kerho-ohjaajien, nuorisovastaavan sekä Ratsastuskoulu Zilpan:n kanssa.


14

KUVIA HEPPAKERHOSTA Kuvat: Marko Pihlajamäki

Sanna ja Tytti pitämässä teoriatuntia.

Riku-Matias ja Jani teoriatunnilla.

Elina ja Anette tarkastelemassa, onko patja ja pinteli laitettu hyvin hevosen jalkaan.

Elina opastamassa Suvia patjan ja pintelin laittamisessa.

Tuuli kertomassa suojista Anetelle, Inkalle ja Iinekselle.

Tytti pitämässä teoriatuntia.


15

Jatta kurottamassa ratsailla ponin häntään.

Kavion puhdistusta kaviokoukulla.

Tallikissa tarkkailemassa kerholaisten Elina opastamassa häntäremmin harjoittelua. laittamisessa.

Juho, Jani ja Jatta nyyttäreillä.

Elina ja Henna pitämässä nyyttäreitä.

Iines, Suvi, Inka ja Juho Hevostaitomerkkien ja Diplomien jakotilaisuudessa.


16

LIITTOJEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT Liittojen sopeutumisvalmennuskurssit löytyvät seuraavista osoitteista:

ADHD-liitto: http://www.adhd-liitto.fi/kuntoutus.html

Aivoliitto (entinen Dysfasialiitto): http://www.aivoliitto.fi/kielellinen_erityisvaikeus_(sli)/kuntoutuspalvelut /sopeutumisvalmennus

Autismi- ja Aspergerliitto: http://www.autismiliitto.fi/liitto/palvelut/sopeutumisvalmennus/

MUU KUNTOUTUS- JA SOPEUTUMISVALMENNUS MLL Lasten- ja nuorten kuntoutussäätiö: http://www.lastenkuntoutus.net/palvelut-perheille/kuntoutus-jasopeutumisvalmennus/

TUETUT LOMAT ADHD-liitto: http://www.adhd-liitto.fi/loma.html

Aivoliitto (entinen Dysfasialiitto): http://www.aivoliitto.fi/kielellinen_erityisvaikeus_(sli)/tuetut_lomat/tuet ut_lomat_vuonna_2012

Autismi- ja Aspergerliitto: http://www.autismiliitto.fi/ajankohtaista/tuetut_lomat_2012__viela_ehdit_hakea_lomalle!.html


17

HYÖDYLLISTÄ TIETOA; SATAKUNNAN AUNE -toiminta Kaija Pohjalainen toimii Satakunnan AUNEna. Ota Kaijaan yhteyttä erilaisissa vuorovaikutuksen ja sosiaalisten toimintojen vaikeuksissa ja ongelmissa. Yhteystiedot: kaija.pohjalainen@satshp.fi ja puh. 044 - 7076550. AUNE-toiminnan piiriin kuuluvat autisminkirjon henkilöiden ja heidän perheidensä lisäksi henkilöt, joilla on vaikeuksia vuorovaikutuksen ja sosiaalisuuden toiminnoissa ja ovat ilman diagnoosia.

SATAKUNNAN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY Tuntuuko Sinusta siltä, että olet omaishoitaja, mutta et saa niitä palveluita, jotka Sinulle kuuluisivat? Omaishoitajien vertaistuki-keskusteluryhmiä järjestää: Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry,

Itsenäisyydenkatu 39 B, PORI. S-posti omaishoitajat@suomi24.fi , nettisivut: http://omaishoitajat.nettisivu.org/

EDULLISTA MAINOSTILAA SAMDY–tiedotteesta! Koko sivu 70e, ½ sivua 35e ja tämä koko ¼ sivua 17,50e. Toisto esim. seuraavassa tiedotteessa ½:en hintaan. Tiedotteita jaetaan n.300 kpl Satakunnan alueella.


18

KEVÄÄN ERITYISLIIKUNTARYHMÄT PORISSA Porin kaupungin järjestämistä erityislasten- ja nuorten liikuntakerhoista tietoa netistä www.pori.fi/vav tai Porin Vapaa-aikavirasto Anna Setälä, erityisryhmien liikunnanohjaaja puh. 02 – 621 1412 sekä 044 701 1412 tai anna.setala@pori.fi

Erityisryhmien liikuntakalenteri 2012 http://www.pori.fi/vapaa-aika/liikunnanohjaus/erityisliikunta.html

Karhuhallin Liikuntamaa sunnuntaisin. Katso sivu http://www.pori.fi/vapaa-aika/liikunnanohjaus/liikuntamaa.html

Erityislasten jalkapallo Musan Salaman ”PalloSalamat” Karhuhallissa talviaikaan ja kesällä ulkona. Tiedustelut: Janne Helander puh. 040 – 8360984 tai janne.helander@musansalama.fi. Seuran kotisivut www.musansalama.fi Erityisjudo Porin Judoseura Fudoshin ry Urheilutalolla, Kuninkaanhaanaukio 3 Tiedustelut: Antti Laurila, puh. 040 – 8270910 tai seuran kotisivut: www.fudoshin.fi


19

YHTEYSHENKILÖT JA VERTAISTUKI:

Dysfasia

ADHD

Saara Korkeamäki, Pori samdy@samdy.info

040 848 3414

Kirsi Sallinen, Säkylä

867 1302

Sari Nevala, Pori sari.nevala@porilainen.com

648 0409 ja 0400 121 444

Mari Friberg, Rauma

02 822 3227

Nuorten ja Saara Korkeamäki, Pori aikuisten ADD/ADHD Mira Rokka, Rauma 044 992 2165 mira.rokka@raumalainen.com

Autismi

Asperger

Pia Anttila piaanttila@gmail.com

040 740 2063

Tuija Koski, Nakkila puheenjohtaja@samdy.info

040 822 4707

Jari Koski, Nakkila jari.koski@nakkila.fi

050 593 1083

Satu Takala, Pori satutak@gmail.com Anne Viljanen, Ulvila viljanen.anne@gmail.com

538 9165 ja 040 581 8127


20

RA7 2

Samdy tiedote 1/2012  

Jäsentiedote