__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMAREN 2019

HEMMAVID

Paraplyet hjälper nyanlända in i samhället Möt Stefan Svalö

– VÅR NYA ORDFÖRANDE

Grillregler & utflyktstips


paraply Tillsammans under ett

uva Johansson håller upp glasdörren och hälsar oss välkomna till Mötesplats Paraplyet. – Vi gör många olika saker under ett gemensamt paraply, så det är ett bra namn!

Hon är projektledare och finns alltid på plats när lokalerna på Solgatan 5 J i Bjuv håller öppet. Projektet som startade i januari riktar sig till nyanlända kvinnor och finansieras av Länsstyrelsen och Bjuvs kommun.

ATT VETA HUR DET GÅR TILL ATT FÅ EN FÖRSKOLE­PLATS ELLER ANVÄNDA INTERNETBANKEN ÄR INGEN SJÄLVKLARHET, VARE SIG DU VÄXT UPP I SYRISKA HOMS ELLER SKÅNSKA BJUV. PARAPLYET ÄR PROJEKTET SOM SATSAR PÅ AKTIVITETER SOM HJÄLPER

NYANLÄNDA IN I SAMHÄLLET.

– I dag är det datorkurs i samarbete med SFI. Tillsammans med dem har vi även en satsning på svenska där vi bara övar att prata, berättar Tuva. Paraplyets aktiviteter är helt frivilliga och Tuva erbjuder även individuell hjälp. – Det kan handla om att läsa ett brev, fylla i blanketter eller lotsa någon till rätt myndighetskontakt. Vi erbjuder också hjälp att hitta fritidsaktiviteter till sina barn, föreningslivet är en viktig väg in i samhället. Även om Paraplyet i första hand är till för kvinnor är även männen välkomna till vissa aktiviteter, som datorkursen. – De flesta har till exempel en smart­ phone och får mejl – men många vet

inte hur de svarar på dem. Vi vill öka allmänbildningen kring det digitala, det finns ju väldigt få jobb i dag där du inte behöver använda något digitalt hjälpmedel, säger Tuva. – Jag kommer hit en eller två dagar i veckan, säger Bafro Arab Yousif som knappar koncentrerat på datorn framför sig. – Jag har också gått en föräldrakurs här, den handlade om familj och barn och hur man gör här i Sverige. Hennes make Shakir Rashid går också på datorkursen. – Jag vill lära mig mer om datorn och på två-tre veckor har jag förstått mycket. Jag har lärt mig mejla, om BankID och att söka information. Så nu hittar jag Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på nätet – och pizzerian. Det är jättebra! säger Shakir och får alla att börja skratta. – Vi skojade och sa att han var tvungen att lära sig söka efter pizzerian, för om hans fru skulle åka någonstans, vad skulle han äta då? förklarar Tuva. Studieförbunden hjälper också till att fylla lokalerna med aktivitet, bland annat yoga på kvällstid, och tidigare har de haft Zumba med Studio Aktiv 24.


v – Näst på tur står en sykurs och vi har planer för en simskola med kultur- och fritidsförvaltningen. Vi har fria tyglar att hitta på olika saker inom projektet. Många efterfrågar mer att göra och till oss kan man komma med egna önskemål – jag är här för att hjälpa till, säger Tuva. Tankar finns också på att skapa lite mer öppna träffar där alla nyfikna Bjuvsbor kan mötas. – Våra deltagare vill gärna prata svenska och träffa svenskar och vi hoppas den sortens verksamhet kan utvecklas framöver, säger Tuva Johansson.

Hans Lundgren

är ett nytt ansikte hos Bjuvsbostäder. Som teknisk förvaltare ska han se till att alla Bjuvsbostäders bostäder och lokaler når sin fulla potential. – Jag är spindeln i nätet för vår stab av städare, tekniker och entreprenörer som har hand om all teknik, trädgård, fastighetsskötsel, inre och yttre reparationer. I botten är han personalvetare men mestadels har Hans jobbat med saker som liknar det han gör i dag. – Fast jag har tidigare alltid jobbat på utförarsidan, nu är jag ”på andra sidan planket”, på beställarsidan. Det gör att jag förstår hur entreprenörerna tänker och fungerar – vilket gör att vi på Bjuvbostäder kan beställa rätt saker på rätt sätt, berättar Hans. – Det är ett kul jobb där jag får chansen att förenkla och förbättra vårt sätt att jobba!

Alla vinner på

återvinning!

Förra året slängde nordvästskåningarna 4 kilo mindre restavfall än 2017 – men fortfarande är hälften av det som slängs som restavfall sopor som kan källsorteras! Att minska våra avfallsmängder är framför allt ett bra sätt att spara på jordens resurser men det kostar också pengar att ta hand om våra sopor. Ju mer vi kan källsortera desto billigare blir det – även för dig personligen. Om alla hyres­ gäster sorterar allt sitt avfall minskar våra kostnader för avfallshanteringen – och vi kan istället lägga pengarna på att öka trivseln i våra områden! Är du osäker på hur något ska källsorteras, sök i Sorterings­guiden på www.nsr.se

Tips! Satsa på ett gemensamt kärl för allt avfall som ska käll­sorteras, när kärlet är fullt – ta med det ut i miljöhuset och sortera allt på plats. Du sparar utrymme och när du tömmer kärlet ofta undviker du att något börjar lukta.


Åk på hemester SOMMAREN ÄR SOM GJORD FÖR UTFLYKTER: DAGARNA ÄR LÅNGA, KVÄLLARNA LJUSA OCH VÄDRET, JA DET KAN VARA LITE HUR SOM HELST. INTE ALLA KAN ELLER VILL ÅKA PÅ LÅNGVÄGA SEMESTERRESOR – MEN DET BEHÖVS JU INTE NÄR DET FINNS SÅ MYCKET ATT UPPLEVA PÅ HEMMAPLAN! HÄR LISTAR VI NÅGRA (GANSKA) LOKALA UTFLYKTSMÅL VI FASTNAT LITE EXTRA FÖR: Citadellkolonierna i Landskrona: Här kan du vandra bland blommor och blad längs slottet Citadellets vallgravar. De 123 koloni­ lotterna utgör stadens äldsta koloniområde och stugan med namnet Rothoffs koloni erbjuder ett charmigt museum. Heagården i Munka Ljungby: Ett levande museum med bland annat Ängelholms alla gamla brandbilar, en fungerande gammal bysmedja och en restaurerad 1800-talsträdgård. Öppet nästan alltid men ring först, hälsar värdfamiljen Bengtsson. Bibelns värld i Starby: Prästen och byggnads­ ingenjören Urban Lennartsson driver ett bed and breakfast på familjegården i Starby – som också har ett bibelland på bakgården. Titta in i Jesus grav eller skåda den skånska slätten från Golgata.

Alpacka & Älg Ekofarm i Hultet: Här kan hela familjen ge sig ut och vandra med var sin alpacka! Genom slingrande skogsvägar strax norr om Pers­ torp blir det en skön promenad där vägen är målet. Missa inte heller älgparken där du får närkontakt med skogens konung. Danmarks sjöfartsmuseum i Helsingör: Det under­jordiska museet är byggt i en gammal torr­ docka och är värt ett besök bara för den pris­ vinnande arkitekturen, men det innehåller också en stor och spännande utställning om sjöfarten genom tiderna och ett lekuniversum för barnen. Christians Fiskebod i Domsten: Det här är hamn­ kiosken som gör skäl för sitt namn. På menyn står egenfångad fisk utan fusk: nyrökt makrill, sill, ål, lax och stenbit. Hittas (såklart) i Domstens hamn.

Dressincykling i Klippan: Packa picknickkorgen och ta en tur med dressin genom sommarland­ skapet vid Söderåsens fot. Veteranjärnvägen Klippan Ljungbyhed hyr sommartid ut dressiner alla veckans dagar. Den som vill kan kombinera spårturen med kanotpaddling på Rönneå.

Grillsäsongens checklista GRILLAT ÄR GOTT OCH ETT AV SOMMARENS MESTA MÅSTEN. ALLA VÅRA BOSTADS­ OMRÅDEN HAR GRILLPLATSER SOM DU OCH DINA GRANNAR KAN NYTTJA, MEN FÖR ATT GRILLA SÄKERT FINNS DET NÅGRA ENKLA REGLER ATT FÖLJA: 1. Respektera när räddningstjänsten utfärdat eldningsförbud. 2. Grilla enbart på anvisade grillplatser! Att grilla på balkongen är förbjudet, liksom i uterum eller under skärmtak. 3. Använd en riktig grill, inte en engångsgrill. 4. Placera grillen stadigt på stabilt underlag minst 3 meter från byggnader och häckar. 5. Använd grillkol i grillen, inte ved. 6. Se till att röken inte stör de som vistas i närheten.

7. Lämna aldrig glöd eller eld obevakad. 8. Ha alltid vatten eller brandfilt nära till hands under grillning. 9. Grilla, ät, njut och umgås med nära och kära. 10. Lämna grillplatsen i trivsamt skick. Ta med dig, sortera och släng dina sopor – matrester som lämnas kvar drar till sig skadedjur.


” Mötet med människan är väldigt viktigt”

VID BOLAGSSTÄMMAN I MAJ LÄMNADE LENNART GRANSTRÖM ÖVER ORDFÖRANDESKAPET FÖR BJUVSBOSTÄDER TILL STEFAN SVALÖ (S). HAN ÄR EN VETERAN INOM POLITIKEN – MEN KALLAR SIG NYBÖRJARE PÅ BOSTADSFRÅGOR.

M

ed två decennier i Bjuvs kommun­­ledning och två mandatperioder i Region Skåne är det en erfaren politiker som ärvt ordförandeklubban i Bjuvsbostäder. Stefan Svalö är trygg i rollen som beslutsfattare, men frågorna som nu kommer att hamna på hans bord är nya. – Det här är ett område jag inte verkat politiskt på innan, vilket är en utmaning. Det är jättespännande men samtidigt ett väldigt stort ansvar som följer med uppdraget, säger Stefan Svalö. – Jag tycker bostäder är viktiga, det har jag tyckt ända sedan jag jobbade som byggnadssnickare i min ungdom. De är en trygghet, en plats att vistas på och umgås med familj och vänner – en väldigt central del i livet.

Bjuvsbostäder är han förstås bekant med sedan många år, som ägare. Bolaget ägs av kommunen och Stefan Svalö var kommun­ styrelsens ordförande i 16 år. – Jag har haft mina duster med styrelsen men nu får jag verkligen se bolaget från ett annat håll, från insidan, och fördjupa mig i fastighetsbeståndet. Jag kommer att få en helt annan insikt i behovet av renovering och underhåll, vilka möjligheter vi har att förbättra våra boendemiljöer och skapa trygghet. Jag får också en tätare kontakt med tjänstemännen här. Det blir en helt ny del jag inte sett innan. Stefan Svalö tycker att allmännyttan har en väldigt viktig uppgift, särskilt i mindre kom­ muner som Bjuv där det historiskt varit svårt att få privata bolag att bygga bostäder. – Bjuvsbostäders största utmaning är att till­ handahålla bostäder i rätt omfattning i rätt

OM STEFAN SVALÖ

Personligt: Infödd Bjuvsing, 60 år, sambo, barn och barnbarn Ur resumén: Snickare och facklig ombudsman, kommunalråd i Bjuv 1998-2014, regionråd i Region Skåne 2014-2018 På fritiden: Träning, jakt, fiske, familj och resor – i sommar en biltur genom Tyskland, Frankrike och England tid, den andra är att skapa bostäder som människor har råda att bo i, nyproduktion betingar i dag alltför höga priser. En tredje utmaning är att skapa bostäder som är trygga, ombonade och välkomnande, menar Stefan Svalö. – Lite som mina föräldrar alltid sa: helt och rent. Det är slitna ord men centrala, att man upplever våra bostadsområden som trevliga och trivsamma har stor betydelse för hur man uppfattar sin omgivning. Att knyta närmare kontakt med bolagets kunder ser han också som en viktig del i sitt nya uppdrag. – Jag vill bemöta våra hyresgäster på ett bra sätt för att bygga bra relationer med dem och alla näringsidkare som hyr våra lokaler. Att ha en bra dialog är grundläggande, mötet med människan är väldigt viktigt.


Redo för en match!

Vital 100-åring firar med fest Billesholms GIF fyller 100 år och ställer till med stort kalas på Billesholms IP den 21 september. Matcher, hoppborg och en utställning i klubbstugan står på schemat. På kvällen blir det fest i Billesholms Folkets Park med underhållning av Prebens Pågar. Vad är det som gjort att föreningen hängt med i ett helt sekel?

På vårt område Årstiderna i centrala Bjuv har vi tillsammans med Bjuvs kommun rustat upp två planer för fotboll respektive volleyboll. Lagom till sommar­lovets kompishäng har förvuxen växtlighet röjts bort, målen lagats och nya nät köpts in. Ta med några goda vänner, en boll och ett glatt humör så är sommarens roligaste aktivitet ordnad!

– Nyckeln är nog eldsjälarna, både på styrelse- och tränarnivå. Föreningen har ju varit aktiv på många sätt i Billesholm, vi är verkligen byns lag! säger föreningens ordförande Jonas Johansson. Mer information om firandet finns på föreningens hemsida. den på lööf, spelas spelas korsofta på poliordscamping- bilden tiker platser

gör rafael, klubb- det kun... är en skapstennismed spelare sporten sång rum lena ph

för det elände mesta

vill medlare syns på korsordsbilden

7

syns på korsordsbilden

jordegendom

tvärslå

5 höjdförhopps- kortning staffan på slätter inbjudan

underrättelsetjänst

är en tumstock buskar kan bli till bränsle

den som vill ägna sig åt kitesurfing

2 blir en sommarsport med vatten nästan stank

surrar

finns i florida

behöver såväl surfare som snickare

hinder 1

trastfågel

royal här air hölls force sommaros 1996

6

9

3

roddbåtarna 8

tappar fjädrarna så

väsen lägger skytten bränsle

o’brien författare

havsvik

underhåller

en spinnaker selade är ett sådant

adam, kulstötare

paddlar många på sommaren

argon

stjälk här hölls sommaros 1988

förberedd kan man obrutet gå på bollklubb behöver

ett spel där kungen är central

packdjuren

brasiliansk fotbollsspelare

4

© fröken rakels uggla syster 2019

TÄVLA OCH VINN!

Tre lyckliga vinnare får 2 biobiljetter var. Skicka in bokstäverna i de gula rutorna innan den 31 juli till kundtjanst@bjuvsbostader.se eller posta hela korsordet till Bjuvsbostäder, Box 108, 267 23 Bjuv för att delta i utlottningen.

Mejerigatan 1, 267 34 Bjuv

|

kundtjanst@bjuvsbostader.se

042 - 458 51 50

|

bjuvsbostader.se

Profile for jakadd

Hemmavid sommar 2019  

Hemmavid sommar 2019  

Profile for jakadd
Advertisement