__MAIN_TEXT__

Page 1

VINTER 2018

HEMMAVID

Sockerbagaren

med smak för jul Foodhills i Bjuv har

GRÖNA MÅL FÖR VÅRA MÅLTIDER

Trygg med ljus i vintermörkret


Framtiden är grön i Bjuv

Det jordnära ligger i tiden och vi tänker allt mer på hur det vi konsumerar påverkar vår omvärld. Foodhills i Bjuv jobbar för att göra världens livsmedelsproduktion grönare, de vill hitta nya sätt att bygga en hållbar framtid även på våra tallrikar.

Foodhills satsar på att utveckla nya sätt att både spara och ta tillvara alla resurser som tillförs och skapas i ett livsmedels produktionskedja.


Utan tvekan kommer Bjuv även i fram­ tiden att förknippas med livsmedels­ produktion, fast den här gången med ett världsrykte inom cirkulär produktion och hållbar global utveckling. Företaget Food­ hills tog över Findus gamla anläggning så sent som i mars men har redan gjort sig ett namn i branschen. – Vi vill bygga ett livsmedelscentrum i Bjuv. Vi har ett 15-tal hyresgäster i dag och vi för diskussioner med flera utländska fö­ retag, så ryktet har spridit sig, säger Bengt Persson, vd på Foodhills. Foodhills satsar på att utveckla nya sätt att både spara och ta tillvara alla resurser som tillförs och skapas i ett livsmedels produktionskedja. – Det handlar om att knyta ihop flödena, från frö till maten på tallriken. Du kastar i praktiken var tredje matkasse du bär hem och ska alla leva som vi gör i Sverige behö­ ver vi fyra jordklot till. Vi behöver ställa om tankesättet för att hitta nya hållbara vägar och system, men omställningen måste ske affärsmässigt så både teknik och eko­ nomi hänger med. Bengt Persson berättar om idén att använ­ da avfall från grönsaks­produktionen till en insektsodling som i sin tur kan bli fiskfo­ der. Foodhills har planer på en storskalig fiskodling och har även möjlighet att byg­ ga växthus som värms upp med restvärme från produktionen. – Vi vill bli resurseffektiva på ett lönsamt sätt och skapa värde för producenterna, konsumenterna – och världen. Redan en vecka efter att Findus meddelat sin nedläggning inleddes diskussionerna som senare utmynnade i starten av Foodhills.

– Vi såg ju att här fanns en hel del spän­ nande saker att göra och hade både kon­ takterna och erfarenheten för att våga satsa, säger Bengt Persson. Det fanns flera parter som trodde på en framtid för anläggningen i Bjuv och när Region Skåne fick i uppdrag från reger­ ingen att hjälpa till med omställningen öppnades nya dörrar. Förhandlingarna med Findus ägare No­ mad Foods tog sin tid men i januari i år tecknades kontraktet för anläggningen. Sedan blev det bråda dagar. Redan i som­ ras producerades 1600 ton frysta ärtor här och nästa år siktar Foodhills på att fyrdubbla mängden. Sydgrönt ska starta en produktionslinje för att koka rödbetor och Lantmännen Bioagri kör strax igång en testverksamhet för miljövänlig be­ handling av grönsaksfrö. En specialist på livsmedelstransporter, Glimåkra Åkeri, har flyttat sitt huvudkontor hit, liksom företaget Air Liquide som tillverkar gaser som används vid livsmedelsförpackning. Men det finns gott om plats för fler. – Vi har nästan tre Versailles-slott, i rum räknat, säger Bengt Persson. – I dag har vi omkring 250 personer som rör sig här men inom om tre år ska vi sysselsätta lika många som när Findus stängde. Framtidstron är orubblig. Om tio år är Foodhills och Bjuv ett nav för cirkulär livs­ medelsproduktion, såväl i Sverige som i världen, siar Bengt Persson.

PIPPI PÅ FÅGELFRÖN

Våra småfåglar kan ha det tufft i vinter­kylan och det är många som lägger ut mat till dem. Men se upp, även skadedjur dras till fågelborden. Råttor och möss kan ställa till stor skada och därför ber vi dig att inte mata fåglar i närheten av din bostad. Skulle du upptäcka skadedjur i din bostad, kontakta genast Anticimex på telefon 0771-40 11 00, det är kostnadsfritt för dig som hyresgäst.

BEHÖVER DU ETT BO TILL BILEN?

Nu kan du även hyra garage och parkerings­ plats via vår hemsida, bjuvs­bostader.se. Här visas lediga platser och du kan anmäla ditt in­ tresse för dem, precis som för våra lägenheter.

HUR NÅR VI DIG?

Det är viktigt att man som hyresgäst alltid uppdaterar sina kontaktuppgifter så att vi kan nå dig när du behöver hjälp. Byter du mobil­ nummer eller epost uppdaterar du detta enkelt på Mina sidor på bjuvsbostader.se.

– Alla måste vi äta!

På tal om att äta: till alla som saknat restaurang Smaklöken levererar Bengt Persson en glad nyhet: – Vi kommer att ha en restaurang igång igen till våren, öppen för allmänheten!

Skjut försiktigt! Vi ber er, våra hyresgäster, att visa hänsyn när ni skjuter nyårsraketer. Avfyra raketerna på en avskild plats där kringboende inte påverkas. Det är inte tillåtet att avfyra raketer från altanen, balkongen eller i trapphusen. Glöm inte att städa bort raketresterna på nyårsdagen.

Gott nytt år önskar vi er!


Hallå där, Henning Ewers …ARBETSLEDARE PÅ TEKNIKSIDAN OCH ETT VÄLKÄNT ANSIKTE BLAND VÅRA HYRESGÄSTER. DU TRAPPAR NER EFTER ÅRSSKIFTET OCH BLIR PENSIONÄR PÅ HALVTID, HUR KÄNNS DET? – Jag har inte tänkt sätta skorna ännu så det känns fint att kunna fortsätta ett tag till. Jag trivs med att jobba och att träffa människor, det sociala är viktigt för mig. Jag tillhör nästan inven­tarierna här efter 14 år och har hunnit göra många olika saker. Jag började som bovärd, sedan har jag varit arbetsledare på olika platser och ansva­ rat för besiktningar av lägenheter. Det har varit både utmanande och utvecklande att få prova nya saker hela tiden.

Tänd ett ljus – MEN KOLLA FÖRST BRANDVARNAREN

Levande ljus är en oslagbar stämningshöjare och nu pågår sä­ songen då vi tänder som allra flest. Det ska vi förstås fortsätta göra men kontrollera först att din brandvarnare fungerar. Ta som vana att byta batteri i den en gång om året – varför inte i decem­ ber när du plockar fram din adventsljusstake? Naturligtvis ser du till att din ljusstake inte innehåller något mate­ rial som kan fatta eld, men tänk på att det kan finnas andra faror i närheten, som en fladdrande gardin eller ett nyfiket husdjur. Detta är också viktigt att tänka på när det gäller våra trapphus. Där får det inte ligga dörrmattor, stå skor, leksaker eller barnvagnar. Det utgör inte bara en brandfara och ett hinder för räddnings­ tjänsten om de skulle behöva rycka ut, det försvårar också för våra lokalvårdare att hålla det rent och fräscht – allt för din trivsel.

TÄNK PÅ! När vi ändå pratar juleljus – gamla julgransslingor och elljusstakar är inte alltid så elsäkra. Se alltid till att ditt elektriska pynt har hela och fräscha sladdar och stickproppar, är du tveksam är det klokt att investera i något nytt. Dessutom är nya ljusslingor mer energisnåla!

TIPS! Se till att dina nära och kära har det tryggt hemma, ge bort en brandsläckare och brandfilt i julklapp.

OCH STRAX KLIVER DU IN I ÄNNU EN NY ROLL, BERÄTTA! – Jag börjar på en ny tjänst i januari och ska jobba med våra utemiljöer. Jag ska leda arbetet med att rusta upp och förnya gårdarna, det har redan gjorts en del med grillplatser och lekredskap men det kan bli ännu bättre. DÅ KOMMER HYRESGÄSTERNA ATT SE MER AV DIG? – Javisst, de boende ska få vara delaktiga och komma med idéer själva. De kommer att få stora möjligheter att påverka för att få det ännu mer trivsamt och tryggt. Det ska bli väldigt kul!

Vi vill öka trivseln! Under hela nästa år samlar vi in synpunkter från våra hyresgäster för att göra våra boendemiljöer ännu mer trivsamma. Vi kommer som vanligt att skicka ut en enkät till varje hushåll, men du och dina grannar får brevet vid olika tidpunkter. Så här gör vi för att få en bättre bild av vilka synpunkter och önskemål som finns i våra bostadsområden, året om. Håll utkik i din brevlåda!

När julgranen ska kastas ut kommer det från vecka 1 2019

att finnas uppsamlingsplatser för det i våra största kvarter:

Kv. Brogårda, samlas granar vid trädgårdskärlen. Kv. Årstiderna, vid de tre stora parkeringarna på Vintergatan, Solgatan, och Höstgatan kommer det att finnas anvisad plats. Kv. Bjuvshem samlas granarna vid containerplatsen Kv. Västergatan/ Nygatan i Billesholm och i våra områden i Ekeby kommer det att finnas plats vid miljöstationerna Granar får inte slängas på annan plats i kvarteren eller i miljöhusen. De riktigt duktiga kör granen till tippen. Efter nyår kommer också containrar, för grovsopor, att placeras ut som vanligt vid den tiden på året. Närmre information om var och när kommer att finnas i trapphusen.


KONDITORNS TIPS FÖR

en godare jul – LUSSEKATTER OCH MANDELMUSSLOR, DE ÄR ETT MÅSTE! Bagaren och konditorn Sara Olsen listar enkelt

sina favoriter till jul. Fast det finns förstås fler godsaker som hör ihop med högtiden, som knäcken, peppar­ kakorna och de gammeldags klenäterna, friterade och doppade i socker. – Fast som bagare blir man lite kräsen, jag vill ju helst äta dem varma direkt från fritösen.

Som barn hemma i Ekeby var det mest vanliga chok­ ladbollar som rördes ihop i köket. Sara läste media på gymnasiet och hade inte en tanke på att bli konditor, men efter studenten tyckte storasyster Lina att hon skulle praktisera på bageriet där hon jobbade. Sedan blev det en tjänst ledig och Sara fick en lärlingsplats bredvid syrran. – Så det är helt och hållet hennes fel, eller förtjänst, skrattar lillasyster.

Varsågod!

PÅ BAKSIDAN DELAR SARA MED SIG AV SINA PEPPARKAKSTIPS!

Både Sara och Lina har tävlat i sitt gemensamma yrke. Saras första tävling blev SM för unga bagare 2011. Hon såg en annons i en branschtidning, sökte och blev utvald att testa sin skicklighet. – Jag fick ingen medalj men jag tyckte det var roligt och var nöjd med min insats, så jag fick nog lite blodad tand. Efter det halkade jag in i ett kocklag, Skåne Kulinar. Med laget blev det World Cup i Luxem­burg 2014 och Culinary Olympics i Tyskland 2016 – och guldmedaljer med i väskan hem. – Det är väldigt stort och häftigt att tävla. Man lägger ner mycket tid och hårt jobb, man känner sig pressad och tänker ”aldrig mer”, men när man väl står där efter sin insats, det är en väldigt speciell känsla som ger mersmak. Just nu bakar Sara sin viktigaste bulle hittills. Hennes runda mage avslöjar att hon kommer att ha fokus på en ny familjemedlem i vinter och kollegorna på Backhaus i Helsingborg får klara sig utan hennes prisbelönta hantverk ett tag framöver. Men ett litet julbak i villa­ köket i Billesholm lär det bli och Sara delar generöst med sig av sina bästa tips. Kolla in baksidan!

SARA OLSEN, 30 ÅR Konditor och bagare på Backhaus i Helsingborg. Bor i Billesholm med sambo, katt och snart en bebis Bakverket hon inte kan vara utan: ”Semlan, den kan jag äta året om!”


Saras pepparkaksdeg 200 g socker 1 1/4 dl ljus sirap 1 1/4 dl vispgrädde 40 g smör, rumstempererat 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1 tsk nejlika 3/4 tsk kardemumma 1 1/2 tsk bikarbonat 420 g vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser. Låt vila över natten i kyl. Ta fram i god tid från kylen så att degen går att knåda. Bakas ca 200 grader i 7-10 min.

TIPS TILL HUS­BYGGAREN!

Om pepparkakorna är lite för mjuka när de svalnat, kör dem i ugnen några minuter till, det fungerar utmärkt! Gör kristyren av enbart äggvita och florsocker och blanda den riktigt länge, gärna i maskin. Resultatet blir både fluffigt och fast, perfekt till istapparna!

Vill du ha en stabilare deg: byt ut mejeriprodukterna mot vatten och knåda degen extra länge. Vattnet och knådningen resulterar i fler glutentrådar Och skippa det smälta sockret när du sät­ som gör degen hård. ter ihop huset. Använd kristyren istället! kan bli till mos sådant vin har många i glasen på nyårsafton

är äts på själv- fettishäft- dagen ande

nöjeslokal

blir förefaller med sig

rotfrukt

meter är en sådan

... einar bjørndalen syns på korsordsbilden

en spritäter dryck många som kan ljusord förtära i usa göras av under potatis julen

svenska kan akademiens tillverkas ordlista inför julen

3

kan kokas på spik? busigt

är överjäst

foglig

7

avkrävd 9

tyskland

spansk artikel den anordnas i skolan

berett tyget

näpen reda ut religion 2 atmosfär

syns på korsordsbilden

har namnsdag 6/8

klockan kort

kan man ha i pepparkakor

1/1 är det den internationella ...

slö

vandrade

doja

havsgud

5

säger många på nyårsafton

blir väl stökiga elever

förman vid jordbruk

tidsperioder

ett it-företag ett spelbolag

1

handtag 4

macky, joystick politiker i senegal

praktik

åt i london

musikdramat

dan

melon 6

8

© fröken uggla 2018

TÄVLA OCH VINN!

Var med och tävla om 3 spännande böcker av Anders de la Motte, ”Höstdåd”. Skicka in bokstäverna i de gula rutorna innan den 10 januari till kundtjanst@bjuvsbostader.se eller posta hela korsordet till Bjuvsbostäder, Box 108, 267 23 Bjuv för att delta i utlottningen.

Mejerigatan 1, 267 31 Bjuv

| 042 - 458 51 50

kundtjanst@bjuvsbostader.se

|

bjuvsbostader.se

Profile for jakadd

Hemmavid 2018-4  

Hemmavid 2018-4  

Profile for jakadd
Advertisement