__MAIN_TEXT__

Page 1

HEMMAVID VINTERN 2015/16

Med doft och smak av jul Vi har pratat med Blomsterboden och Bjuvs Konditori & Café om trender, specialiteter och julens måsten. Sid 4

Tryggt & Trivsamt Under året har vi startat igång flera projekt som ökat tryggheten och trivseln i våra bostadsområden. sid 3

Enkla tips för att spara energi Jan Hjalmarsson berättar om varför det är så viktigt att spara energi, och ger tips på hur man går tillväga. sid 3

Under Jul och Nyår har vi öppet enligt följande: 21 december 10 - 17.30 22 december 10 -15 23 december (innan julafton) STÄNGT JULAFTON 24 december STÄNGT JULDAGEN 25 december STÄNGT 28 december 10 – 17.30 29 december 10 – 15 30 december 10 – 15 NYÅRSAFTON 31 december STÄNGT NYÅRSDAGEN 1 januari STÄNGT 4/1 januari 10 – 17.30 Trettondagsafton 5 januari 10-12 Trettondedag jul 6 januari STÄNGT


Nu tänds ljusen…

…i de flesta fönster och det doftar glögg och pepparkakor i trappuppgångarna. Jul och nyår ger tid för reflektion. På Bjuvsbostäder kan vi konstatera att det har varit ett bra år då vi på flera olika sätt har skapat goda cirklar. Mycket av det vi planerat har blivit verklighet och vi har tagit ett stort steg mot ökad trygghet och trivsel i våra områden. Allt vi gör, i stort som smått, handlar på ett eller annat sätt om just detta. Vi följer vår plan när det gäller renoveringar och har också fräschat upp entréer och skapat trevligare utemiljöer. Nu önskar vi på Bjuvsbostäder alla våra hyresgäster en riktigt god jul och ett gott nytt år och ser fram emot ett härligt 2016. Oavsett hur ni firar högtiden, njut av ledighet och tid tillsammans med dem som står er nära. Och tänk på att det är vänlighetens tid…hälsa på varandra i trappuppgången! Det ger också trygghet och trivsel!

Förbättringarna fortsätter

Bjuvsbostäder upprustar löpande fastigheterna utifrån en tioårig underhållsplan. Stambyten har gjorts i ett flertal fastigheter, i Ekeby har kök och badrum renoverats och i Billesholm har tak och fönster bytts ut. Vissa tvättstugor har också rustats upp med bland annat energisnål utrustning. Underhållet fortsätter enligt schema både invändigt och utvändigt.

Vi är nya på kontoret! Marianne

När du behöver besiktiga lägenheten vid flytt eller renovering är det Marianne Thuné du träffar. Sedan december förra året är det hon som ansvarar för besiktning, bedömning av skador, underhåll och budgetering. Roligt och utmanande, säger hon själv om sitt jobb.

Rialda

Kontaktar du kundtjänst så kan det mycket väl vara Rialda Coralic som du får prata med. Rialda tar emot kunder, svarar i telefon, skriver avtal och sköter diverse administrativa uppgifter. Den dagliga kontakten med alla människor tycker hon är roligast.

Jan

Jan Hjalmarsson började arbeta deltid på Bjuvsbostäder som energitekniker i januari. Hans arbetsuppgifter är att spara energi och minska olika förbrukningar. Han tycker att arbetet är väldigt stimulerande då det finns mycket att göra inom energiområdet.


VD Mats Nilsson

Här bor du tryggt & trivsamt Under året som gått har vi förverkligat idéer som går i linje med visionen om ”det goda boendet”, och skapat ännu större trygghet och trivsel i våra områden. – Det har minst sagt varit ett spännande år för Bjuvsbostäder. Vi satsar mycket på att öka tryggheten för de boende, vilket i sin tur skapar trivsel, säger VD Mats Nilsson. Ny ledbelysning i trappuppgångar och källare har gjort det tryggare för hyresgästerna att röra sig i gemensamma utrymmen.

”....grillplatser, sittgrupper och utegym med hinderbana...” – Belysningen är sensorstyrd och sätts på automatiskt. Är ljuset tänt så vet man att någon annan är där. Dessutom är det alltid en svag belysning i entrén så att de boende aldrig behöver gå in i en mörk trappuppgång, berättar Dag Henborg, teknisk chef.

Portarna i flera fastigheter har bytts ut, väggarna har målats om och hissarna håller på att renoveras med invändiga dörrar och nödtelefon. Dessutom har buskage beskurits utanför entréerna, vilket ger en luftigare, öppnare och säkrare känsla. Just utemiljöerna har förändrats mycket sedan utegruppen tillkom. – Det ser mycket trevligare ut nu, vilket betyder mycket för de boende men också för dem som kommer hit och tittar på lägenheter, menar Ninni Nilsson, kundchef, och berättar att responsen har varit väldigt positiv. En annan stor förändring är alla nya samlingspunkter utomhus; grillplatser, sittgrupper och utegym med hinderbana. – Ambitionen har varit att skapa naturliga mötesplatser, som lägger en grund för goda relationer mellan de boende, säger Mats Nilsson.

Sluta slösa energi

Alla är överens om att vi människor måste minska vår miljöpåverkan. Som hyresgäst har du makt att förändra genom att se över din energianvändning i form av el, vatten och värme.

Odling i pallkrage

Inget går upp mot egenodlade grönsaker och kryddor. I somras kunde boende i Bjuv skörda diverse godsaker från områdets pallkragar. – Att odla tillsammans ger inte bara goda grönsaker utan stärker också gemenskapen på området, säger Ninni Nilsson, kundchef.

I maj var hon på studiebesök i Halmstad, en kommun där det odlas i både pallkragar och på friland i olika bostadsområden. När boende i Bjuv visade intresse för odling placerades pallkragar på Årstiden och Falken och barnen bjöds in till ett särskilt odlingsprojekt anpassat för små. – Om det finns intresse så kan projektet spridas till Ekeby och Billesholm nästa år, säger Ninni Nilsson och berättar att Bjuvsbostäder står för pallkragar och redskap, men att det är de boende själva som driver odlingen.

Nyligen gjordes en jämförelse mellan vissa av Bjuvsbostäders fastigheter och SABO:s, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags, skånska genomsnitt gällande vattenförbrukning och uppvärmning. Vissa fastigheter låg ungefär som snittet, andra låg betydligt högre. Nu har Bjuvsbostäder gått ut med information och en vädjan till berörda om att hjälpa till att sänka nivåerna. Som det är idag får alla hyresgäster gemensamt bidra till de ökade kostnaderna. – Alla vinner på att minska energianvändningen. Med små förändringar i vår vardag kan vi göra stor skillnad för både miljö och ekonomi, menar energitekniker Jan Hjalmarsson. Detta kan du göra idag för att minska din energianvändning:

• Fyll alltid disk- och tvättmaskin så att de inte körs halvfulla. • Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja porslinet under rinnande vatten.

• Duscha snabbt och effektivt. Droppar kranen eller toaletten så säg till Bjuvsbostäder.

• Låt inte elektriska apparater stå i stand by läge. Stäng av allt med en grenkontakt med strömbrytare när det inte används.


os

H

r

ste

m Blo

:

en

d rbo

tt a b a.

ralfri vadrra erb.

5 n % 10på ennervaamed31a/12 201

.

en

nd

a jud

m i mb t o ko ltigt t t i G ej a

Låt julen blomma Blomsterboden har funnits i över femtio år. Sedan en tid tillbaka drivs den av Ingela och Anne som tidigare arbetat tillsammans i en annan blomsterbutik. Vi frågade dem lite om julens blommor. Vilka är julens mest populära blommor? Hyacinter och amaryllis, det köper nästan alla. Senaste åren har de vita blommorna sålt bättre än de röda. Att plocka in julrosen från trädgården vintertid är en trend som dykt upp på sistone. Klarar den sig kan man plantera ut den igen på våren. Hur sköter man julens blommor bäst? När det gäller lökväxter så ska man vara noga med att inte vattna för mycket. Julstjärnor är överlag ganska svåra att sköta trots att vi odlat fram härdiga sorter. Det beror helt enkelt på att detta är en sommarblomma med ursprung i varmare länder. Tänk på att den inte tål temperaturer under 12 grader, inte heller under transporten från affären. Packa in den i ordentligt papper då. Den ska också ha det dragfritt och vattnas med ljummet vatten. Vilka blommor tål inte julgranen eller tvärtom? Julgranen är speciell. Detta är en stor växt som stått ute i många år och som är van vid hög luftfuktighet – utomhus har vi ca 80-90 procent. Sedan tar vi in den från kylan till 22 grader och en luftfuktighet på 20-30 procent. Det som händer är att den drar åt sig all fukt den kan. Det lämnar inte kvar mycket till övriga växter. Egentligen skulle man behöva stå med en blomsterspruta och duscha granen. En hel del blommor reagerar också negativt på gasen etylen som granen avger.

Kakor av äkta bakglädje Familjeföretaget Bjuvs Konditori & Café har bjudit på bakverk och godsaker i över 50 år. För ägare och bagare Roger Andersson är det bråda dagar. Vilka godsaker går extra mycket så här i jultider? Alla klassiska bakverk som pepparkakor, lussekatter, mandelmusslor och klenäter. Förr åt man ju bara lussekatter till Lucia men nu säljs de från november till jul. Har ni någon egen specialitet? Vi har en egen specialitet som funnits med sedan föräldrarnas tid och det är en pepparkaka med en marsipantomte ovanpå som dekoreras med glasyr. Många äldre kommer in och berättar att de åt den som ung. Formen för marsipantomten är vår egen och har 60 år på nacken. Våra fikonbollar är också populära. Vi maler ju fikonmassan själv så de blir väldigt goda. Pepparkakor är ett måste. Vad är knepet bakom goda pepparkakor? Knepet bakom alla goda bakverk är äkthet och karaktär. Gör man det från grunden och inte använder halvfabrikat så blir det gott. Vårt recept för pepparkakor är 60 år gammalt och det märks på smaken.

Adress: Solgatan 5I, 267 31 Bjuv Telefon: 042-851 50 bjuvsbostader.se

Profile for jakadd

Hemmavid vinter 2015  

Hemmavid vinter 2015  

Profile for jakadd
Advertisement