__MAIN_TEXT__

Page 1

VÅREN 2019

HEMMAVID

BJUVSBOSTÄDER TACKAR AV

Lennart Granström

EFTER 30 ÅR I STYRELSEN

Värna vårt vatten

– SJU HÅLLBARA SPARTIPS

Vi bygger nytt på Billesholms Gård MED INFLYTTNING TILL HÖSTEN


”Jag är otroligt stolt och tacksam” I 30 ÅR HAR LENNART GRANSTRÖM ENGAGERAT SIG I BJUVSBOSTÄDER MEN I MAJ CHECKAR HAN UT FRÅN STYRELSERUMMET FÖR ATT NJUTA AV PENSIONÄRSLIVET PÅ HELTID.

När Lennart Granström klev in hos Bjuvs socialdemokrater skiljde han sig från mängden. Klädd i sin mörka jobbkostym fick han frågande blickar, hade han verkligen kommit rätt? Men Lennart övertygade snabbt partikamraterna, uppväxten på Lussebäcken i Helsingborg var klarröd men som ensambarn fick han uppmuntran och möjlighet att läsa vidare. – Du ska inte bära kannor på Bostik, sa far, och visst gjorde jag något av en klassresa när jag blev ekonom, berättar Lennart.

Han har suttit i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden, men ett uppdrag kom att vara längre än alla andra. – Jag klev in i Bjuvsbostäders styrelse som ledamot 1989. Då jobbade jag som ekonom i bilbranschen och kunde egentligen inte så mycket om bostäder och fastigheter, men jag ville engagera mig politiskt och tyckte då som nu att att bostadsfrågan är viktig. Ordförandeklubban började han svinga 1995. När dåvarande kommunalrådet

Bertil Bengtsson (S) erbjöd honom uppdraget uttryckte Lennart tveksamhet, bolaget befann sig i en djup ekonomisk kris och han tyckte han hade för lite kunskap om branschen. – Men Bertil sa ”det gäller bara att rensa i balansräkningen”, så jag fick ganska fria händer, berättar Lennart. Och fastighetsbranschen lärde han sig. 1990-talets finanskris, subventioner som försvann och storskaliga satsningar på upprustning av miljonprogramsområden skakade om allmännyttan i hela landet.


Vår bostadsfamilj har växt Sedan årsskiftet är Bjuvsbostäder ny ägare till nio marklägenheter på Engatan 2 i Ekeby. Lägenheterna var ursprungligen knutna till det särskilda boendet Solhemmet men har i flera år hyrts ut som privatbostäder. Eftersom kommunen inte har som uppgift att själva äga och förvalta bostäder föreslog kommunstyrelsen att lägen­ heterna skulle säljas till Bjuvsbostäder. Radhusen byggdes 1976 och kommunen har nyligen renoverat både fasader och fönster, och som ny ägare fortsätter Bjuvsbostäder att sköta underhåll och service. – Vi har just tvättat taken rena från mossa, berättar Bjuvsbostäders förvaltnings­ chef Peter Bredin. Han försäkrar att ägarskiftet inte kommer att påverka boendet annat än positivt. – Välkomna till Bjuvsbostäder!

Bjuvsbyggen, som Bjuvsbostäder hette då, utgjorde inget undantag. Stora varsel hos kommunens största arbetsgivare skapade utflyttning och många lägenheter stod tomma. – Efter drygt ett år som ordförande insåg jag att vi behövde hjälp utifrån. Riksbyggen, som var vår förvaltare och delägare, lämnade bolaget och kommunen blev helägare. Jag bad kommunen om hjälp men det gick inte. Då tvingades Bjuvs kommun söka statligt stöd, berättar Lennart. Ett år och några Stockholmsresor senare blev en uppgörelse klar: 159 miljoner kronor från staten och 110 miljoner kronor från kommunen skulle rädda bolaget.

– Vi fick fem år på oss att komma på fötter, annars skulle staten ta bolaget för en krona. Det gick lite framåt för varje dag, det var tufft men vi klarade det. Lennart mötte inte alltid uppskattning, särskilt tufft var det i början av bolagets rekonstruktion. – Vi rev hus och det var inte populärt men jag visste det var rätt väg att gå. Styrelsen och alla medarbetare gjorde ett fantastiskt jobb och 2003 fick vi statens godkännande att driva bolaget i egen regi. Det var långt i från alla bolag som klarade det, så nu några år efteråt känner jag mig ganska stolt, säger Lennart. Sedan dess har Bjuvsbostäder fortsatt att utvecklas positivt. – I dag är vi ett stabilt bolag, det har bara gått framåt och vi har fullt i våra lägenheter. Med historiskt låga räntor har vi satsat på underhåll istället för att amortera och det har vi tjänat på i dag. – Vi har ju lyckats bygga lite också, på Hantverkaregatan och kvarteret Falken, och nu har vi 21 lägenheter på gång i Billesholm och planer för Ekeby. Både bolaget och Bjuv har spännande framtid, anser Lennart. Det finns lokaler i beståndet där kontrakten snart löper ut som skulle kunna omvandlas för nya ändamål och det finns ett uppdrag från kommunfullmäktige att utreda bygget av ett nytt trygghetsboende.

Men de besluten kommer hans efterträdare Stefan Svalö (S) att hantera. – Jag är en siffernisse och han är mer verbal, men jag har fullt förtroende för honom. Han sitter redan i styrelsen och det blir en naturlig övergång, säger Lennart. När Lennart hämtar kaffe i Bjuvsbostäders fikarum hejas det till höger och vänster, han är välkänd i huset och hans skojfriska person kommer att saknas. – Jag och Lennart har fungerat väldigt bra tillsammans, vi har samma humor och jag känner att jag har fått ett stort förtroende att leda bolaget. Lennart är väldigt lojal och har alltid satt bolaget främst, det har jag uppskattat väldigt mycket, säger VD Mats Nilsson. Efter tre decennier känner Lennart att han är redo att kliva av. Det är dags att bli pensionär på heltid och njuta av familj och ledighet, men hans hjärta kommer förstås att fortsätta klappa för Bjuvsbostäder och alla människor han lärt känna därigenom. – Mitt uppdrag har byggt på förtroende och jag är otroligt stolt och tacksam för att jag fått förtroendet i så många år. På bolagsstämman i maj svingar Lennart ordförandeklubban för sista gången men han lovar att titta förbi kontoret, fast i ny kostym: – Jag kommer och hälsar på i shorts innan jag åker till stranden!


En droppe eftertanke

FOTO: PER KRISTIANSEN

Under förra sommarens torka blev vi alla påminda om att det inte är en självklarhet att det alltid kommer att finnas rent vatten när vi vrider på kranen. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och vi bör handskas med det med största respekt – här är några tips på hur vi använder vårt vatten mer hållbart:

När vi pratar vatten bör vi också nämna avlopp. Matfett som spolas ut kan lätt orsaka stopp rören, men det finns knep för att undvika problem: •

Använd hushållspapper för att torka av större mängder fett på disken innan du diskar den

Skölj aldrig ner matrester – de hör hemma i matavfallspåsen

Rinner vattnet ner långsamt? Rensa vattenlåsen under handfat och köksvask

Rengör golvbrunnen i badrummet regelbundet

Gurglar det i avloppet när vattnet runnit undan? Gör en felanmälan, det kan ha blivit stopp längre ner i rören

Ta en snabb dusch istället för att tappa upp ett bad

Stäng av vattnet medan du tvålar in dina händer i handfatet, kroppen i duschen och när du borstar tänderna

Fyll alltid tvätt- och diskmaskin innan du sätter igång den

Ha en kanna vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att få vattnet kallt

Tvätta inte bilen så ofta och nyttja gärna en biltvätt med vattenåtervinning eller ångtvätt

Samla regnvatten att vattna dina växter med

TIPS!

Felanmäl läckande kranar och rinnande toaletter

Samla ditt flytande matfett i en burk eller flaska som när den är full slängs i restsoporna. Kommunernas vattenbolag NSVA bjuder på en praktisk fettratt som gör jobbet ännu enklare. Tratten har lock och skruvas på en PET-flaska. Hämta din fettratt i receptionen i Bjuvs kommunhus eller på NSVA:s huvudkontor i Helsingborg.

Rebecka Karlsson ”Ända sedan jag var fyra år har jag drömt om att vara med i Idol och i Melodifestivalen. Så nu är det Melodifestivalen kvar att uppfylla”, berättade Ekebybördiga Rebecka Karlsson i Hemmavid hösten 2017. I år gick drömmen i uppfyllelse. Rebecka stod på scen i den tredje deltävlingen i Leksand och sjöng sig till Andra chansen med låten ”Who I Am”. Där fick hon duellera mot schlagerveteranerna Arvingarna men lyckades inte ta sig vidare till final. ”Inga tårar på mig inte! Jag är så otroligt tacksam och glad att jag fått ta del av det största någonsin, Melodifestivalen!” skriver Rebecka på sitt Instagramkonto. ”Vi ses fler gånger i mello, kanske redan nästa år! (…) Nu blir det ny musik, studenten i sommar och nya musikäventyr!” Rebecka heter @rebeckaeloise på Instagram eftersom hennes mellannamn är Eloise. Gissa var det kommer ifrån? Jo, från Arvingarnas vinnarschlager ”Eloise” 1993, en av Rebeckas pappas favoritlåtar.


Förvaltningschef Peter Bredin följer nybygget på Sofiagatan i Billesholm.

Bo nytt och nära i Billesholm TILL HÖSTEN STÅR SEX NYA MARKLÄGENHETER KLARA PÅ OMRÅDET BILLESHOLMS GÅRD ETT STENKAST FRÅN ORTENS CENTRUM. DET ÄR DEN FÖRSTA AV TRE PLANERADE ETAPPER SOM NU BYGGS OCH YTTERLIGARE 15 LÄGENHETER FINNS PÅ RITNINGEN.

I januari sattes skopan i marken invid Knutsgatan i Billesholm. När vi tittar förbi är det tidigare grönområdet mesta­ dels brunt, markentreprenören har grävt ur för bottenplattan och vatten och avloppsledningar har lagts på plats. – Vi har inte byggt i Billesholm på länge så det är extra roligt att vara i gång nu, säger Bjuvsbostäders förvaltningschef Peter Bredin.

tork, tvättmaskin och torktumlare. Alla boende får förråd och egna uteplatser och lägenheterna uppfyller Boverkets standardkrav kring anpassning för att även vara tillgängliga för rullstolsburna. Adressen blir Sofiagatan och inflyttningen sker förhoppningsvis i början av november, dock är inte hyresnivån bestämd ännu. – Vi har inte skrivit några kontrakt än men vi tar emot anmälningar. Så här långt har intresset varit stort och vi lär inte få någon marklägenhet som står tom, säger Peter Bredin.

Marklägenheterna i Billesholm blir mellan 50 och 70 kvadratmeter stora och får två eller tre rum. Planlösningarna skiftar men samtliga är av det öppnare slaget med kök och vardagsrum i ett. Badrummen utrustas med dusch och lite vardagslyx i form av handduks­

ILLUSTRATION: A-KONSULT

Valet att bygga marklägenheter var självklart. – Det genomfördes en marknadsundersökning 2015 där vi frågade kommuninvånarna hur de helst ville bo – och det var i marklägenheter. Att efterfrågan är enorm märker vi på de omkring 200 marklägenheter vi har på Brogårda och Ulven, vi har ständigt kö på dem.

De två återstående etapperna med 15 lägenheter ligger ännu för behandling hos kommunen. – Vi hoppas ha detaljplanen och byggloven klara till sommaren så vi kan erbjuda inflyttning där under 2020. Är du intresserad av att flytta in i en ny marklägenhet på Billesholms Gård? Då behöver du vara registrerad i vår bostadskö och uppfylla vår uthyrningspolicy. Läs mer på vår hemsida eller besök oss i Bobutiken.


Brand i lägenhet På kvällen den 2 februari började det brinna i en lägenhet på Korngatan i Bjuv. Lägenheten var obebodd och ingen person kom till skada, däremot totalförstördes bostaden och en intilliggande lägenhet blev brandskadad. Vad som orsakat branden är ännu inte klarlagt.

Visste du att... …det finns ett 30-tal idrottsföreningar i Bjuvs kommun och att merparten av dem engagerar många barn och ungdomar? Vid terminstart och under skolloven brukar föreningslivet bjuda på prova på-aktiviteter men oftast går det utmärkt att kontakta den klubb man är nyfiken på och besöka ett ordinarie träningstillfälle. Kanske skytte, badminton eller amerikansk fotboll kan locka? Den som föredrar en fritid som exempelvis involverar djur, natur eller kultur har också mycket att välja på i Bjuvs kommun. Det finns bland annat scouter, teater och flera orkestrar att ta ton i. Ta en titt i föreningsregistret och evenemangskalendern på Bjuvs kommuns hemsida för fler förslag. Varför inte välkomna våren med dessa höjdpunkter?

14 APRIL

5 MAJ

Vårdrill med SBO Drill i Ekeby. Traditionsenligt invigs säsongen med en uppvisning ackompanjerad av Skromberga Blåsorkester. Klockan 14.00 i Ekeby skola.

Gå på gökotta i Åvarps naturreservat med Friluftsfrämjandet Söderåsen. Samling i Åvarps scoutstuga klockan 07.00.

VINNARE I VINTERKRYSSET! Maria Pettersson i Billesholm, Ann-Christin Forslund i Bjuv och Sven Lundgren i Ekeby blev de lyckligt lottade att få var sitt exemplar av deckaren Höstdåd av Billes­ holmsbördige Anders de la Motte.

Rätt svar: RTPKPMGEN Hela facit kommer finnas på hemsidan.

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv

|

Varje år inträffar omkring 20 000 bostadsbränder i Sverige och en glömd spis är den i särklass vanligaste brandorsaken. Elfel är en annan stor brandrisk – och på det området kan vi hjälpas åt för att undvika framtida eldsvådor: •

Felanmäl om du misstänker att en elkoppling i din bostad eller på din uteplats är osäker

Håll lite koll på din omgivning, kopplar grannen in något på sin uteplats – ställ en fråga!

Vill du förändra en elinstallation i din bostad, kontakta alltid Bjuvsbostäder först, anlita därefter en behörig yrkesman.

Viktigast av allt – kontrollera din brandvarnare regelbundet!

Kontaktuppgifter Har du flyttat? Bytt mobilnummer? Glöm inte att uppdatera dina kontaktuppgifter i vårt system! Du gör det enkelt via ”mina sidor”, via infomail eller via direktkontakt med vår personal i Bobutiken.

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se info@bjuvsbostader.se 042 - 458 51 50 | bjuvsbostader.se Se hemsida för öppettider under jul och nyår.

Profile for jakadd

Hemmavid 2019-1  

Hemmavid 2019-1  

Profile for jakadd
Advertisement