__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMAREN 2016

HEMMAVID

SOMMARAKTIVITER

SEMESTRA PÅ

HEMMAPLAN

Som boende i Bjuv, Billesholm och Ekeby har du massor av utflyktsmål och aktiviteter runt husknuten.

NYTT 55+ BOENDE I EKEBY Populära Falken i Bjuv gav ringar på vattnet. Snart påbörjas ett liknande bygge i Ekeby.

SORTERA RÄTT ÄR LÄTT Lägger du plastförpackningen i rätt kärl? Naturen, miljön och ekonomin mår bäst om du lägger rätt.

DET SKA VARA GOTT ATT KOMMA HEM Det satsas mycket på trygghet och trivsel i våra bostadsområden, allt från säkrare hissar till mysiga grillplatser.


Sommar, sol och sköna dagar Äntligen kommer den tid på året vi alla längtat efter. Ljuset, värmen och allt det gröna gör gott för både kropp och själ. Vi på Bjuvsbostäder har satsat mycket på att öka trygghet och trivsel på området under året och hoppas att det ska ge er boende extra sköna dagar. Passa gärna på att odla något gott i pallkragarna, servera middagen vid våra grillplatser eller få upp pulsen på våra utegym. Som boende i Bjuv, Billesholm och Ekeby har du dessutom massor med sköna utflyktsmål nära. I detta nummer av Hemmavid ger vi dig tips på hur du kan semestra hemma!

Trygghet och trivsel är viktigast

Ny på kontoret!

JOHAN Johan Ohlsson är ny Administrativ chef med ansvar för Ekonomi, HR och IT. I rollen ingår traditionella uppgifter samt att delta i verksamhetsutveckling och investerings- och nybyggnadsprojekt. Det roliga med jobbet är att man får lära känna hela personalen. Fritiden går åt till fotboll och mitt hobbybolag inom mat/dryck.

Bjuvsbostäder satsar målmedvetet på att öka tryggheten och trivseln i sina bostadsområden. Hemmavid lät Dag Henborg, teknisk chef, och Ninni Nilsson, kundchef, berätta om vilka förändringar som är på gång.

Dag Henborg, hur gör ni för att öka tryggheten på områdena? – Mest synligt för ögat är alla buskage som beskurits under vintern och gett en luftigare, fräschare och tryggare känsla i bostadsområdena. Bjuvsbostäder har egen personal som underhåller grönytorna, vilket inte bara är effektivt utan också ökar tryggheten bland de boende. Många tycker att det känns bra att ha egen personal som rör sig i området. Sedan en tid tillbaka håller vi också på att byta ut belysningen i källarutrymmen och trapphus till sensorstyrd ledbelysning som sätts på automatiskt. I entrén är det dessutom alltid en svag belysning så att ingen behöver gå in i en mörk trappuppgång. Vi byter också ut hissarna, mot säkrare varianter med invändiga korgdörrar och nödtelefoner, samt garageportarna till mer person- och inbrottssäkra varianter. Källarförrådsväggarna i trä byts också succesivt ut mot mer brand- och inbrottssäkra gallermodeller som är genomsiktliga i gångarna.

Ninni Nilsson, vad gör det extra trivsamt att bo i Bjuvsbostäder? – Utemiljön är väldigt viktig för vår trivsel. Vi vill att de boende ska känna glädje och en känsla av hemma redan när de kommer in i sitt område. Vi har satsat på små som stora trivsamma detaljer. Mycket handlar om att locka de boende att komma ut och lära känna sina grannar. Vi har byggt hinderbanor, utegym, grillplatser, sittgrupper, tagit bort gamla buskar och planterat blommor. Förra sommaren startade vi pallkrageodling på Årstiderna, och vi hoppas att dessa ska prunka även denna sommar. Engagera gärna barnen i odlingen, de brukar tycka att det är spännande. I år startar vi upp odlingar i Billesholm. Den som är intresserad av att veta mer får gärna höra av sig! Vi bistår med pallkragar och jord och de boende odlar det de vill ha. I Billesholm har vi nyligen byggt en hinderbana och i både Bjuv och Ekeby fräschar vi upp utemiljön på olika platser med nyplanteringar, sittgrupper och mysiga pergolas. Till sommaren rengör vi dessutom sanden i alla sandlådor med en specialmaskin. Allt för att de boende ska trivas!


Söderåsens golfbana Svinga klubban på fina Söderåsens golfklubb. Denna 18-håls bana är av hög klass och kvalité och passar både elitspelare som nybörjare. Här finns också en trevlig golfkrog där du kan äta en god lunch eller middag. Har du aldrig spelat golf men vill prova på så kan du anmäla dig till klubbens ”Golf för alla” som arrangeras i sommar. Då får du låna utrustning och instrueras av en tränare.

Semestra på hemmaplan Som boende i Bjuv, Billesholm och Ekeby har du massor av fantastiska naturupplevelser och aktiviteter runt husknuten. Här ger vi några tips på vad du kan hitta på under soliga som regniga dagar.

Söderåsen är

Skånes vildmark Naturen här är fantastisk med djupa sprickdalar, höga rasbranter, strömmande vatten och lummig ädellövskog. Det finns två ingångar till Nationalparken. Den ena ligger vid Skäralid, nära Skäralidsravinen. Härifrån går bra vandringsleder av varierande längd och du kan ta dig till Kopparhatten där utsikten är magnifik. Här finns också Naturum Söderåsen, med roliga utställningar, utmaningar och massor av skoj för stor som liten som är på väg ut på åsen. Bredvid ligger en mysig restaurang när hungern eller fikasuget trycker på. Parkens andra entré ligger i Röstånga. Härifrån tar du dig enkelt till den cirkelrunda, sägenomspunna Odensjön.


DOPP I POOLEN Sköna, varma dagar passar ett dopp i poolen. I centrala Bjuv finns ett friluftsbad med en stor bassäng, en undervisningsbassäng och en liten, rund barnbassäng. Omklädningsrum, duschrum, bastu och kiosk finns på området.

Skate & frisbee Finslipa din 360 på Bjuvs skatepark bakom biblioteket i sommar. Här kan du susa fram på skateboard, inlines, kickboard och bmx-cykel. Vill du inte köra själv så titta på när andra gör det. Under sommaren håller containern öppet, där du kan köpa fika och låna skateboard. Vill ni hellre spela frisbeegolf så finns det en 9-hålsbana som alltid är öppen. Skyltat från Rapsvägen i Bjuv.

GRUV MUSEET

Visste du att det under marken sträcker sig många mil av gruvgångar från den tid då kol- och lerindustrin dominerade i området runt Bjuv, Billesholm och Ekeby. På Bjuvs Gruvmuseum kan du lära dig massor av spännande saker från denna tid. Här finns tidstypiska miljöer uppbyggda och man får en inblick i kolhuggarens hårda, och ibland livsfarliga, vardag i gångar som kunde vara 40 cm höga. Du får också veta varför Bjuv under 1930-1950 kallades för Skånska Klondyke och vad Bjuvsstegocefalen var för något.


Det är

GRILLTIDER! Sommartider är grilltider. På balkongerna är det inte tillåtet att grilla men använd gärna våra fina grillplatser. Och tänk på att lämna platsen lika städad och fin som den var när du kom så att inte skadedjuren lockas dit! Här kommer ett litet recept som är lika smarrigt som enkelt att grilla.

Grillad halloumi Portioner: 4 Ingredienser: 1 paket halloumiost 1 paket bacon Gör så här: Skär halloumiosten i stavar. Rulla in varje bit i en baconskiva. Grilla osten i ca fem minuter. Vänd den flera gånger. Klart!

Var har du dina

NYCKLAR?

När våra hyresgäster tappar bort sina nycklar måste vi göra ett cylinderbyte, vilket är kostsamt. Tänk på att ha koll på dina nyckar – du betalar själv för cylinderbytet!

NYTT 55+ BOENDE I EKEBY Det nya området Falken i Bjuv blev snabbt populärt och alla lägenheter är idag uthyrda. Snart påbörjas ett liknande byggprojekt i Ekeby. – När gensvaret för Falken blev så stort bestämde vi oss för att fråga boende i Ekeby om de hade ett intresse av liknande lägenheter, säger Mats Nilsson, vd Bjuvsbostäder. En förfrågan skickades ut och när gensvaret blev positivt togs beslut om att bygga mitt i centrala Ekeby med promenadavstånd till Storgatan. Precis som Falken är detta tänkt att bli ett så kallat 55+ boende med god tillgänglighet och bra förutsättningar att åldras i. Det kommer att bli sexton fräscha marklägenheter på 2 eller 3 rum och kök med en liten trädgård och uteplats. Bygget startar i halvårsskiftet och inflyttning sker någon gång i början på nästa år. Är du intresserad av 55+ lägenhet i Ekeby? Kontakta Rialda Coralic på tel: 042 - 45 850 79

Bjuvsbostäder har även gjort en marknadsundersökning i Billesholm för att se om det finns ett intresse av liknande bostäder där.


Sortera soporna RÄTT Det tar över 400 år för plast att brytas ner. Genom att lägga plasten i rätt sopkärl kan det istället återvinnas och bli till en ny plastförpackning. Varje enskilt hushåll har ansvar för sin egen sopsortering – som i allra högsta grad påverkar miljön, naturresurserna, människan och ekonomin. – Det slarvas alldeles för mycket. Genom att redan i lägenheten lägga plast, papper, glas och organiskt för sig så blir det lättare att lägga i rätt kärl och vi slipper de stora mängder restavfall som vi har problem med idag. Restavfall kostar otroligt mycket pengar, säger Henning Evers, ansvarig för miljögruppen. Bjuvsbostäder lägger mycket tid och energi på att rätta till felsorteringar för att slippa straffavgifter, och kundtjänst informerar alla nya hyresgäster om hur man källsorterar. Gå gärna in på bjuvsbostader.se där vi förklarar vilka sopor som tillhör de olika kärlen.

Nöjda kunder Hösten 2013 gjorde Scandinfo en NKI-undersökning (Nöjd kund index) bland våra hyresgäster. I maj görs en ny undersökning. Som boende i Bjuvsbostäder kommer du snart att få ett frågeformulär hemskickat, som du kan svara på och skicka in. Alternativt går du in på webben och svarar. På webben finns blanketten på tio olika språk. – Ju fler som svarar, desto bättre är det för alla. Genom en sådan här undersökning får vi veta vad Bjuvsbostäder gör bra och vad vi kan bli bättre på. För dig som boende innebär detta en möjlighet att påverka din boendesituation och miljö, säger Ninni Nilsson. Bjuvsbostäder skänker 10 kr till Barncancerfonden för varje inlämnad svarstalong och hoppas att så många som möjligt bidrar med sina svar.

Hur tryggt är vårt område? Under några kvällar i höstas gick ledningsgruppen för Bjuvsbostäder tillsammans med Hyresgästföreningen på en områdes- och trygghetsvandring. Syftet var att ta reda på hur området upplevs kvällstid. Är det tillräckligt upplyst, vilka buskage behöver klippas ner, är det något som behöver fräschas upp? En åtgärdsplan med förbättringsmöjligheter upprättades och har i största möjliga mån följts upp. Till hösten är det dags för en ny trygghetsvandring.

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se Sommartider från den 13/6-19/8 | Måndag 10.00-16.00 | Tisdag–Torsdag 10.00-15.00 Fredag 10.00–14.00 | Lunchstängt 12.00-12.30

Profile for jakadd

Hemmavid Sommar 2016  

Hemmavid Sommar 2016  

Profile for jakadd
Advertisement