Page 1

PORTFOLIO

Michael Jahn {UNIVERSITY OF WISCONSIN-MILWAUKEE 2010-2014}


D ES I G N

2


PORTFOLIO MICHAEL JAHN UNIVERSITY OF WISCONSIN MILWAUKEE SCHOOL OF ARCHITECTURE AND URBAN PLANNING B.S. IN ARCHITECTURAL STUDIES 2014 PERMANENT ADDRESS: 1630 N HUMBOLDT AVE, APT 2 MILWAUKEE, WI 53202 CONTACT INFO: JAHNM11@GMAIL.COM www.linkedin.com/in/jahnmichael (262) 355-6149

3


TABLE

4

OF

1

2

NORTHWEST L I B R A R Y

BRONZEVILLE CENTER FOR JAZZ


CONTENTS

3 EL ART

LISSITZKY GALLERY

4 GENERATIVE DETAILING

5


NORTHWEST ARCH685

FALL2013

Milwaukee Public Libraries are in need of a new library in the northwest area of Milwaukee. We researched the history of libraries, interviewed librarians, and wrote an individual program. By doing this research we were able to develop plans that are well-organized, support the stated needs of the users, and provides for the health, safety, and welfare of those who use it. SketchUp, Photoshop, Illustrator, AutoCAD

6


LIBRARY

7


One of the components of this program was to include a 15,000 sq. ft Urban Ecology Center which was placed on top of the library with access to the green roof of the library.

FLOOR PLANS

8

URBAN ECOLOGY

MAIN LEVEL

LOWER LEVEL


DIAGRAMS

The site is on a hill that slopes about 20’ with a lake to the north. To solve this issue I had the front half of the library be one story and the second half be two stories with one of them embedded into the earth. The result was a two story library with the illusion that it was one story.

SECTION

9


VIEW FROM ENTRANCE 10

VIEW INTO CHILDRENS


VIEW INTO ADULT AREA MULTI PURPOSE ROOM

11


BRONZEVILLE ARCH420

SPRING2013

Milwaukee’s Bronzeville area was once a thriving area for jazz from the 1930’s to the 1960’s. Since then the area has become depleted and overrun with crime. The city has put together a plan for redevelopment of Bronzeville. In that plan was a center for jazz with performances, an area to learn about music, and places to practice playing music. Some of the program requirements included a performance space, classrooms, practice rooms, storage, and a cafe. Revit, Photoshop, Illustrator, AutoCAD

12


JAZZ CENTER

13


CIRCULATION

MUSIC INSIDE AND OUT

FLOOR PLANS The floor plan has the classrooms and rehearsal areas located in the front of the building with a long lobby area that is combined with the cafe. This is done so the lobby and cafe can be open after hours or rented out for other events.

14

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR


TRANSPARENCY

STRUCTURE

The program matrix shows how each of the different programs overlap with each other. The performance hall is in the middle and overlaps all of the activities

PROGRAMMA TRIX 15


MODEL PROCESS

SECTION THROUGH HALL

16


SECTION THROUGH LOBBY

17


COURTYARD

The performance hall opens up to the courtyard when weather permits which makes for a dynamic performance space.

18

CROSS SECTION

FIRST FLOOR

The first floor has the long axial lobby cafe space that is able to be used when the rest of the building is closed for other events as needed.


SECOND FLOOR

The second floor has a large skylight that produces natural lighting for the first floor through the balcony in the middle of the floor.

SITE COLLAGE

SECTIONAL MODEL

19


EL LISSITZKY ARCH310

FALL2011

We were to design and art gallery on Downer Ave to house art work by El Lissitzky. The site is a linear one and he had to figure out a way to fit all of the program onto such a skinny site. We also had to focus on how we could get natural daylight in an infill site . Some of the program requirements included storage, offices, a classroom, and three galleries. Revit, Photoshop, Illustrator, Hand Drafting

20


GALLERY

21


SUN DIAGRAMS The east and west sun light will provide natural lighting to the second floor gallery and will bounce down to the first floor gallery through the glass walls.

The southern sun will bounce down the white walls providing natural light to the first floor. While natural light on the north will provide some light on the second floor.

FLOOR PLANS FIRST FLOOR 22

SECOND FLOOR


MASSING DIAGRAMS Public vs. private spaces, with the public being the reception and gallery spaces. The semi-private/ private areas being the offices, storage, and classroom, give you the idea that the public is the hierarchy in the middle of the building.

The insertion of the glass walls that separate the galleries while still allowing natural light from the skylights above to flood the first floor makes for a light filled gallery.

23


MODEL PROCESS

RECEPTION

24

FIRST FLOOR


SECOND FLOOR EXTERIOR

25


GENERATIVE ARCH320

SPRING012

Cluster. This was the word given to me and the project was to turn this word into a small college campus. First I had to turn the word into a drawing, then extract that drawing into a 3D physical item. After that I zoomed into a part of the model and further detailed that. The last thing that I did was further detail a section of the new model. Hand Drafting, AutoCAD

26


DETAILING

27


THE

PROCESS Starting the process with the word cluster, I immediately thought of a plan that has a cluster of buildings around a courtyard, then those buildings would be clustered around each other. 28

The next step was to turn that 2D drawing into a 3D model. The use of colors and line types of the drawing were used to determine building heights, and building types.

The third step was to zoom in on the lower left hand corner of the drawing and extract that even further into what would become the main performance space on the campus.


The final product was a detailed corner of the inside and the facade of the performance hall. The north/south facade has only the horizontal openings allowing for only ambient light through. The east/west facade has the vertical sun shadings to break up the direct sunlight resulting in beautiful ambient lighting with shadows. The walk way along the facade also has skylights to maximize the amount of natural daylight. 29


PLAN

SECTION

30


FACADE STUDY These studies of the east and west facade are showing ways to break up the direct sunlight that would enter the building during the day. The solution was to use a thick wall with vertical shading. The vertical shades were not solid but perforated so it would break up the direct light and allow the ambient light into the walkway on the inside resulting in a well light inside without the direct light.

31


THANK YOU

MJahn Portfolio  
MJahn Portfolio  
Advertisement