Page 1

MAGASINET

JAGUAR

MAGASINET FOR DANSKE & NORDISKE JÆGERE OG FRILUFTSFOLK

Spansk elegance

NR 8

siden 1915

JAGUARMAGASINET.DK

AUGUST 2017

w w w . gir s a n . c o m

THE BIG FIVE PÅ DANSK

SPISER DU BLY?

INERTI VERSUS GAS

PAS PÅ DIG SELV


De fem danske… Rundt om i verden har man iblandt jægere grupperet mange vildtarter for at skabe en ekstra udfordring for de jægere, som gerne vil prøve alt inden for en bestemt kategori. En ”European Slam” er et godt eksempel – man har mødt denne jagtlige udfordring, når alle de vigtigste europæiske storvildtarter er jaget og nedlagt. Der er rigtigt mange af disse udfordringer med enten geografisk eller artsmæssig relevans og amerikanske jægere synes i særdeleshed at elske dem højt. Mest berømt er nok storvildtjægernes ”Big-5”. Elefant, sort næsehorn, bøffel, løve og leopard. Egentlig er arterne langt fra de største jagtbare arter, og faktisk rummer begrebet heller ikke alle de farligste. F.eks. falder girafferne uden for gruppen på trods af deres størrelse, mens flodhestene er ude på trods af både størrelse og ekstrem farlighed. Gruppen er nok snarere et udtryk for, hvilke arter man anså, at man skulle prøve kræfter med for at kunne betragte sig selv som en fuldfjeret storvildtjæger. Tilsvarende kunne man fundere over, hvilke fem arter der er vigtigst at have jaget i et dansk jægerliv. Der vil formentlig komme mange forskellige input på det, alt efter folks jagtmæssige baggrund, erfaring og geografiske placering. Hvis vi udelukkende gik efter kropsstørrelse og kun inkluderede dyr, som findes på fri vildtbane blev listen vel til noget i retning af: Kronhjort, dåhjort, sikahjort, vildsvin og råbuk…. Lidt i erkendelse af, at ulven nok aldrig bliver alment jagtbar. Rent jagtmæssigt bliver det lidt ensidigt, hvis vi kun går efter kropsstørrelse og i øvrigt er to af arterne ikke engang naturligt hjemmehørende i Danmark. Der er nok betydeligt mere folkelig opbakning bag en gruppering, som favner bredden i dansk jagt og byder på mange vidt forskellige jagtmæssige udfordringer. Et bud kunne være skovsneppe, grågås, ræv, råbuk og kron-

LAYOUT & PRODUKTION

ANNONCØR PRISLISTE

RA Reklame, Roskilde

www.jaguargruppen.com/kontakt

ARTIKLER OG FOTOS ER VELKOMNE www.jaguarmagasinet.dk

UDGIVER Jaguarmagasinet udgives af Jaguargruppen. Se adresser på bagsiden.

Side

2

PRISER & TILBUD Der kan forekomme lokale afvigelser på sortiment og priser. Vi tager forbehold for trykfejl. Gælder så længe lager haves.

Vi tager ikke ansvar for fremsendt materiale. Alt materialet lagres digitalt hos Jaguargruppen. Vi forbeholder os alle rettigheder til at anvende og distribuere det tilsendte materiale. info@jaguarmagasinet.dk


hjort. Med disse fem typisk danske arter har man været ude i mange afkroge af den danske jagt, og der skal i den grad arbejdes på at opnå ”fuldt hus” inden for landets grænser. Der er med andre ord tale om en reel men ikke uopnåelig udfordring, som for mange vil tage adskillige år at fuldføre. Det er med sikkerhed også en fantastisk jagtoplevelse at gøre forsøget! På den anden side må vi jo blot erkende, at mulighederne i vort lille land er så omfattende, at vi langt fra kommer hele vejen rundt, uanset hvilke fem arter vi vælger. F.eks. er den traditionelle jagt på søterritoriet lidt tyndt repræsenteret i disse fem. Og så kunne du jo passende tænke over, hvilke fem jagtbare danske arter, du synes der skal indgå i ”De fem danske”

God fornøjelse og velkommen i butikken!

Side

3


SAUER  404

Side

4

BEDRE SIKKERHED

MERE KONTROL

STØRRE FLEKSIBILITET

SAUER 404 har et nyt patenteret sikkerhedssystem med en nyudviklet sikringsmekanisme.

SAUER universal værktøj giver skytten en unik mulighed for at vælge een af de fire forhåndsindstillede aftræksvægte: 550 g, 750 g, 1.000 g eller 1.250 g.

Det integrerede SAUER universal værktøj gør SAUER 404 meget fleksibel og brugervenlig. Værktøjet bruges til montering og afmontering af for- og bagskæfte, udskiftning af løb og til justering af aftrækket.


SAUER 101 Jaguar Jubilee ENKELTE MODELLER FÅS MED KORT PIPE 510 MM. OG M/U GEVIND TIL LYDDÆMPER.

SAUER 101 Jaguar Jubilee fås med lækkert træskæfte eller syntetisk soft-touch skæfte, special-knop for hurtigere repetering og Jaguar Jubilee gravering. Fås i flg. kalibre 6,5x55, .270WIN, .308WIN, .30.06, 8x57IS & 9,3x62.

SPAR 6.000,-

12.995,-

FRA

SAUER 100 Sauer 100 Classic XT monteret med Sig Sauer Whiskey 5 2.4-12x56 SFP Hellfire Triplex Sigtekikkert med lys og kliktårn samt RCC S100 lyddæmper i kal. .30 Normalpris 20.585,- Tillæg for træskæfte og magnumkalibre.

SAUER 101 XT Sauer 101 Classic XT monteret med Meopta 2.5-15x56 RD Meostar R2 4C. Normalpris 24.080,- Tillæg for træskæfte og magnumkalibre.

SAUER 404 Classic Deluxe valnøddeskæfte Grade 5 tilbyder den sande afficionado en riffel af teknisk og kunstnerisk perfektion. Fås i gængse kalibre.

SPAR 4.085,-

16.500,-

SPAR 4.085,-

19.995,-

FRA

29.995,-

Med monteret kikkert 3-9x40 kr. 7.295,-

REMINGTON 783 WALNUT Kaliber 308W og 30-06. med aftagelig magasin til 4 skud. Den samme populære riffel, men nu også med lækkert skæfte i valnøddetræ. Forventes leveret primo september 2017.

MED SKINNE TIL KIKKERT

6.595,-

Side

5


APOLLON & ARTEMIS PREMIERE

SAUER APOLLON Kaliber 12/76. 7 mm ventileret skinne. Løbslængde 71 eller 76 cm. Singletrigger og ejektor. Apollon gravering. Udskiftelige chokes. Leveres med kuffert.

FRA

15.995,-

FRA

15.995,-

SAUER ARTEMIS Kaliber 12/76. 7 mm ventileret skinne. Løbslængde 71 eller 76 cm. Singletrigger og ejektor. Artemis gravering. Udskiftelige chokes. Leveres med kuffert. Side

6


GRØN AMMU ER DU SKIFTET TIL BLYFRI?

PRÆCISION, EKSPANSION OG “EXECUTION”

BLYFRI

Barnes ammunition fås i gængse kalibre og kuglevægt.

Barnes VOR-TX Ammunitioner præcisionsladet med den mest effektive jagtkugle, som er fremstillet til dato. Kobberkuglen giver dig den ultimative præcision og penetrering for en fabriksladet patron. 100% blyfri.

Jægere tænker også på påvirkning af miljøet. Der er efterhånden kommet så gode blyfri alternativer, at der ikke længere er nogen grund til at skyde med blyholdig ammunition. Kig forbi Jaguar Gruppen og se udvalget.

Designet til at begejstre, udfordre og uddanne alle skytter og jægere. Sortimentet er tilpasset skytten, våbentypen og vildtarten.

HUNTING STEEL JAGTPATRON Kal. 12/70, haglvægt 30g.-32g. Hagl str. 1,2,3,4,5 Kal. 16/70, haglvægt 24g. Hagl str. 3,5 Kal. 20/70, haglvægt 21g. Hagl str. 3,4,5

Commaster V-Com Hunter V50

TA' 3 PK. BETAL FOR 2 Max 3 pakker pr. kunde

Sandfield Big Bag Lækker Luxury Duffelback til din jagt eller fritid.

995,-

DK-SE-NO frekvenser (SE 155MHz) Radio med Bluetooth™. V50 er en videreudvikling af en professionel radio. Konstruktionen er robust, rækkevidden er lang, og den er let at betjene. Radioen har klar lyd og tydeligt display. Inkl. antenne, batteri, bælteclips, lader, Bluetooth. Vejl. udsalgspris 2.699,-

SPAR 1.500,-

1.199,-

Side

7


Et stykke klassisk italiensk kunst Brescia, Italien

I Cæsar Guerinis topmoderne fabrik kombineres de legendariske italienske våbensmedes håndværk med den absolut nyeste teknik for at fremstille de udsøgt smukke våben med en enestående ydeevne. Hver geværkolbe fra Cæsar Guerini er et klassisk italiensk kunstværk.

CÆSAR FIGURA

13.995,-

FRA

FRA

Cæsar Guerinis kvalitet og teknologi i den mindre prangende udførelse. Figura leveres i kaliber 12/76 med 71 cm. løb og udskiftelige chokes. Vægten er 3,05 kg og geværet fås desuden i en light version på kun 2,7 kg.

33.000,-

CÆSAR INVICTUS Fremtidens stabilt sporting våben til flere generationer. Mulighed for at udskifte de vitale sliddele. Invictus fås i Sporting, Impact Sporting med høj floating rib, Ascent Sporting samt i Trap version.

CÆSAR E

Bestsell LLIPSE EVO eren fra Cæ Leveres i kal. 12 sar Guerini. eller 20 .

FRA

KUN HOS JAGUARGRUPPEN Side

8

29.99 5,-

We have been working hard to give you less...


Cæsar Guerini Figura 12/76 SEL. chokes Inkl. foderal, våbenolie, skæfteolie, rensesæt, klikpatroner plast.

SPAR 3.000,-

13.995,-

Miroku MK 70 12/76 Gr. 1 chokes Inkl. foderal, våbenolie, skæfteolie, rensesæt, klikpatroner plast.

13.995,-

Marlin XT22 salonriffel Basismodellen. Kal. 22 LR salonriffel. Udtageligt 7skuds magasin, justerbart sikkerhedsaftræk, åbne sigtemidler. Fås også i kal. 22 WM.

FRA

2.995,-

Marlin XT17V Kaliber 17HMR er populær. Justerbart sikkerhedsaftræk. 7 skuds magasin. Forberedt for kikkertmontering.

Marlin 1895 GBL Hårdtslående lever action i kaliber 45-70. Perfekt til drivjagt eller anstandsjagt på vildsvin. 6 skud i magasinet og solidt laminatskæfte.

FRA

3.995,-

FRA

9.995,-

Side

9


GIV EN GAVE,

som aldrig skal byttes

I alle Jaguarbutikkerne findes både bløde og hårde pakker til alle, der kan lide at komme en tur ud i naturen. Gavekortet kan købes og indløses i alle danske Jaguarbutikker. Du bestemmer selv beløbet.

Side

10


SAUER  100

PREMIUM BECOMES STANDARD

ALSIDIGHED //

KOMFORTABEL //

PRÆCISION //

Justerbart aftræk fra 1-2 kg.

Aftageligt 5-skuds magasin.

Garanteret præcision på 100 yds. : 3 skud sub-MOA.

PRIS FRA 8.495,-

Side

11


På gåsejagt i mosen Morten Bisp kunne ikke gemme sig for en flok gæs. Lad det ikke ske for dig! Vi har mange bud på godt camouflagetøj Vi havde set dem aftenen før. Grågæssene. De kom for at slå sig ned på den største af mosens småsøer i det sidste lys mere end en time efter solnedgang. Men vi havde siddet helt galt i forhold til indflyvningsruten og var flere hundrede meter fra en skudchance. I aften skulle det gerne gå anderledes. Hvis vi altså var så heldige, at gæssene stadig var i området. Det var oktober måned og efterårstrækket sydpå var i fuld gang. Normalt havde vi faktisk slet ingen gæs på reviret, men i går havde de altså aflagt vort lille moseområde et sjældent besøg. Vi var to håbefulde unge og studerende jægere uden penge på lommen, som havde fået lov til at komme på dette revir imod at hjælpe lidt til med en masse praktiske gøremål omkring stiger, foderpladser og jagthytten. Vi knoklede på og var lykkelige

Side

12

over muligheden for at kunne komme lidt rundt med haglbøssen på egen hånd. Krager, skader og duer udgjorde hovedparten af optegnelserne i vores omhyggeligt førte jagtjournaler. I ny og næ blev det til en enkelt and og sågar en ræv, men grågæs var storvildt for os. Poul havde fundet en gammel gummibåd frem i familiens garage. En af de her små modeller, som netop kunne fragte to voksne rundt i et havnebassin. Egentlig havde fartøjet mest karakter af et stykke badelegetøj, men missionen var på den anden side til at overskue. Planen var at ro over på en lille kratbevokset holm, som lå små hundrede meter ude i søen, der vel var to-tre hektar stor. Håbet var at gæssene ville passere så tæt forbi under indflyvningen til nattesædet, at vi fik en enkelt reel skudchance


GRAB VEIL HANDSKE

349,VEIL CAP

249,-

VEIL PRO JACKET Funktionel vandtæt/åndbar jakke med mange lommer i Desolve veil camo. Perfekt til aktiv jagt. Str 46-60

2.299,VEIL PRO PANTS

Vandtætte/åndbare bukser i ny slank model. Desolve veil camo. Str 46-60

1.699,-

eller to. Vi havde i bund og grund ikke andet end håb. Ingen havde nedlagt gæs på dette revir i de mere end 25 år, som de nuværende jagtlejere havde haft jagten her. Solen var på vej ned, da vi pakkede udstyret ud ved søbredden. Gummibåd, en pagaj, vores haglbøsser og en kasse patroner til deling. Vi var udmærket klare over, at chancen var lille - men den var der.

padde-pumpe eller var den simpelthen bare for lille? Vi fandt ud af, at der var to luftkamre i gummibåden og skiftedes til at betjene fodpumpen for at fylde det ene kammer og puste af vore lungers fulde kraft for at fylde det andet. Det gjorde næppe den store forskel, eftersom pumpen stadig var vores kropslige anstrengelser massivt overlegen, men det var naturligvis godt for moralen og holdånden.

Poul gik ivrigt i gang med fodpumpen. Vi var lidt senere ude end vi havde planlagt, men vi havde stadig en lille time i forhold til gæssenes forventede ankomst. Langsomt begyndte den knaldrøde lille gummibåd at tage form, men det tog betydeligt længere tid end vi havde forestillet os, og vi begyndte at blive en lille smule stressede. Var der noget galt med den lille skild-

En god halv time senere fandt vi vaklende på plads i det mikroskopiske fartøj. Jeg sad i stævnen med ryggen imod sejlretningen. Poul tog agterenden og dermed rollen som både kaptajn, styrmand og rugbrødsmotor. Min opgave var i bund og grund at blive siddende i båden og forhindre de to haglbøsser i at ende i det formodentligt bundløse sorte mosevand.

Side

13


Tusmørket havde sænket sig. Der var fuldstændigt vindstille og den syrligt jordslåede lugt af rådnende blade, som altid tager over, når man hvirvler op i mosens livløse pløre, fyldte vore næsebor. Det havde været en klar og forholdsvis varm efterårsdag, og i den stjerneklare nat dalede temperaturen hastigt nok til at skabe de ideelle betingelser for en tæt tåge, som rejste sig fra det lune vand. Der var virkelig gang i mosekonens bryggers denne aften. Disen lyste nærmest blåt omkring os og nedsatte sigtbarheden til siderne til under 20 meter. Over os kunne vi tydeligt se himlen. Den eneste lyd som hørtes, var vandet, som rislede omkring pagajen. Vi nærmede os det tidspunkt, hvor gæssene havde indfundet sig aftenen inden, men vi var stadig kun lige netop kommet ud på åbent vand. Ikke overraskende viste gæssene at være mere punktlige end os. I det stille vejr kunne vi høre deres gakken på Side

14

lang afstand, og det var tydeligt, at de kom hastigt nærmere. Jeg rakte Poul hans Remington 1100 halvautomat og begyndte febrilsk at fiske patroner op af jakkelommen. Jeg rakte ham en håndfuld, men en enkelt røg ved siden af og satte med et ”plump” kursen imod evigheden sammen med de andre moseofre i det bundløse dynd under os. Jeg fik knækket min gamle over and under af ubestemmelig men med sikkerhed ganske tarvelige italiensk herkomst og nåede kun lige at få fumlet et par patroner i kamrene og smækket bøssen i, da de sorte silhuetter kom strygende direkte mod båden med den sidste aftenrøde på himlen som baggrund. Mit hjerte slog et ekstra slag ved synet. De store fugle var på vej ned og svævede på stive vinger i spredt orden mod vandspejlet. De kom ind fra min højre side, og da vi var ude af stand til at røre os i den lille gummibåd, var Poul den


To klare lysglimt, to hule drøn og to store plask...

” HYPER STEEL Jaguar HyperSteel = HyperSpeed. 12/70. Kal 12/70 32g. Udgangshastighed 480m/sek. 465m/sek ved 2,5m. Ladet med Alliant double base krudt, hvilket giver større speed end de andre uden at øge rekylen, trykker 850 bar. Fåes også i kal. 20.

GIRSAN MC 312 CAMOUFLAGE Halvaut. syntetisk camo X-Tra 12/76-66cm. God halv-automat hvor man får meget gevær for pengene. Leveres med 5 chokes og kuffert.

5.995,-

første til at få chancen i et rent spidsskud. Jeg kunne blot håbe på en chance til den anden side.

mit skudfelt, hvor den omkring to sekunder senere led samme kranke skæbne som sin wingman. Plask. Plask.

Blot et par sekunder senere tordnede Pouls bøsse. To klare lysglimt, to hule drøn og to store plask da de livløse gæs ramte den blanke vandoverflade brød som lyn fra en klar himmel idyllen på skovsøen. Et kraftigt vandsprøjt ramte mig på siden af hovedet, da den sidste af de to gæs styrtede to meter fra båden. Jeg stirrede til den anden side imens vort fartøj så småt begyndte at dreje som følge af den livlige aktivitet. Gæssene var desorienterede og i fuld gang med en panisk undvigemanøvre. De baskede febrilsk med vingerne for at genvinde højde og sætte en ny kurs. Jeg anede to sorte silhuetter lidt for sig selv og kastede fra min halvt liggende og stærkt uortodokse skydestilling et skud afsted imod den mest oplagte, som øjeblikkeligt faldt tungt mod vandet, hvorefter den anden var så uheldig af manøvrere ind i

Gæssene forsvandt i natten. Stilheden indfandt sig i løben af sekunder. Jeg kunne ikke se Poul i mørket som andet end en sort masse. ”Hold da helt kæft!” udbrød han med positiv overraskelse i stemmen. Jeg tænkte det samme. Det tog os mere end en halv time at få bjerget de fire gæs i skæret fra displayet på en mobiltelefon. I processen blev vi naturligvis både våde og kolde. Men det trak ikke noget fra oplevelsen. Fire gæs nedlagte af to gode kammerater fra en alt for lille knaldrød gummibåd var en af mine hidtil mest intense jagtoplevelser. Et jagteventyr i hverdagen. Et minde for livet. P.S. Det var fire gamle gæs, så de endte som sprængte gåsebryster med flødepeberrod. En sand gudespise. Side

15


Quality products from Lapland Sweden

Side

16

www.stalon.nu


W110

BEDST I TEST Svenske Jaktjournalen

W145

WM110

OG KLIK ERE M LÆS

WM145

Victor L

Victor

RM (Rimfire)

Side

17


®

ROMEO5

CLOSED RED-DOT SIGHT SIG er stolte af at præsentere et letvægts rødpunktsigte, der er ligeså hårdfør, som det er lille. ROMEO5 har MOTAC (Motion Activated Illumination), hvilket giver ekstrem lang batterilevetid. MOTAC slukker selv for batteriet, når det ikke er i brug og tænder ved mindste vibration eller bevægelse. ROMEO5s solide aluminimum design vil give dig høj performance og mange års glæde.

2

ELECTRO-OPTICS

MIN

3.995,SIG SAUER ROMEO5 Micro rødpunktssigte 1x20mm. I solid letvægtsaluminium - Super kvalitet!

IDLE MOTION BEFORE RETICLE TURNS OFF

ELECTRO-OPTICS

ELECTRO-OPTICS

SPAR 3.000,-

8.999,-

WHISKEY5 2,4-12X56 Med 30mm rør, Hellfire Triplex, SFP. Bygget til at fungere i de hårdeste og mest krævende omgivelser. 5x superzoom riffelkikkerter, med HDX linser for ekstrem klarhed og lystransmission og Hellfire belyst sigtemiddel. ELECTRO-OPTICS Livstids garanti (elektronik 5 år). 11.999,-

ELECTRO-OPTICS WHISKEY3 3-9X50 Med 1” rør, Hellfire Triplex, SFP. Bygget til ELECTRO-OPTICS at fungere i de hårdeste og mest krævende omgivelser. 3x superzoom riffelkikkerter, med HDX linser for ekstrem klarhed og lystransmission og Hellfire belyst sigtemiddel. Livstids garanti (elektronik 5 år).

4.995,Side

18


ELECTRO-OPTICS

®

ECHO1™

ELECTRO-OPTICS

DIGITAL THERMAL SIGTEKIKKERT ECHO1 er det mest innovative ”direct view” thermal sigte I verden, LavetELECTRO-OPTICS med den nyeste generation af thermal sensorer, dette kompakte, ultralette, sigte er det optimale dag/nat sigte når du jager vildsvin og rovdyr i udlandet. Kom ind og få det demonstreret i Jaguarbutikken.

ELECTRO-OPTICS

ELECTRO-OPTICS

ELECTRO-OPTICS

SIG SAUER ECHO1

The display view with LCD color for day/night time direct view targeting.

17.999,-

WHITE HOT

BLACK HOT Six display modes, including White Hot and Black Hot

Top mount peep sight for rapid target acquisition.

Side

19


Guiden for danske

& nord iske jægere

og friluftsfolk

2016

NIgTh VIsIoN VERTICAL

NR 1

Jaguargruppens e-magasin er fyldt med gode tilbud fra Jaguar butikkerne, spændende reportager og alt det nye fra jagtverdenen. Få det leveret direkte i din indbakke helt gratis.

optik

guiden

VELKOMMEN INDENFOR

by Optic Scie nce Unik kvalitet til pris

en

JAGUARMAG ASiNEt.dk

august 2016

Optikjunglen

HÅnDkikkeRt

SigtekikkeRt

AFStAnDSMÅ leR

Tilmeld dig Jaguar e-magasinet på www.jaguarmagasinet.dk og

VIND

Side

20


SAUER 101 GODKENDT AF PROFESSIONELLE JÆGERE VI KENDER

Elgjagt er skrap kost for alle hundeførere – op til 20 km hvor man følger hunden uden hensyntagen til jægeren eller udstyret. Til dette formål skal jeg bruge en ukompliceret riffel som jeg stoler 100% på og som garanterer top-præcision uanset hvilken situation jeg oplever.

Patrik Sandquist, her vist med elghunden Laika Sire Igor, anbefaler Sauer 101 Classic XT kal. .308 WIN med justerbar kindpude.

Side

21


Pas på dig selv! Jagtulykker er reelt ekstremt sjældne på vore breddegrader, og vi bliver heller ikke længere døve før tid på grund af jagt og skydning. I Skandinavien er vi nemlig rigtigt gode til at tænke sikkerheden ind i alt, hvad vi foretager os. Det startede på arbejdspladserne, men det varede ikke længe, før sikkerhedskulturen bredte sig til vore fritidssysler.

Det startede med de orange hattebånd på fællesjagterne for 2030 år siden. Mange jægere af den gamle skole var decideret forargede over ”de amerikanske tendenser” og argumenterede indædt for, at de skrigende farver var unødvendige, hvis blot jægerne fulgte basale sikkerhedsregler. Heldigvis forstummede

Side

22

protesterne, og i dag er sikkerhedsfarverne en selvfølgelighed som i større og større udstrækning udgør en permanent del af vort jagttøj. Selv om ulykkerne i forvejen var få, er der næppe nogen, som er i tvivl om, at signalfarverne gør ulykkestilfældene endnu sjældnere.


SKYD IKKE ANSVARET FRA DIG

SWEDTEAM FIRE NECK GAITER One size.

199,-

En jæger har et stort ansvar. For sig selv, for andre jægere, for dyrene og for omgivelserne. Derfor gælder det om at have styr på sikkerheden. Det kan du få hos Jaguar Gruppen. Vi har alt, hvad du skal bruge for at holde et højt sikkerhedsniveau.

SWEDTEAM FIRE CAP One size.

249,-

DOGKEEPER VEST Vildtet er fuldstændig ligeglade med de skrigende farver, så der er altså ikke nogen jagtmæssige ulemper i at bruge dem. Tænk derfor altid orange ind i din jagtbeklædning og tænk på, at du skal synliggøres fra alle vinkler for at opnå fuld effekt. En orange kasket eller vest fungerer fint. Et orange halstørklæde hængt højt

Super vest i Ghostcamo Blaze med masser af lommer og refleksdetaljer. JG Bestseller. Str S-6XL.

899,-

Side

23


2.999,3M™ PELTOR™ SPORTTAC WS Dæmper støj samtidig med at du kan tale trådløst i mobiltelefon, høre musik eller lign. Radio udgang, ekstra orange skaller og mikrofon for tale medfølger.

op i en gren på din post kan også være en god ide. Fællesjagten bliver tryggere – og dermed langt hyggeligere – hvis vi kan se hinanden tydeligt. I vore tøjafdelinger finder du masser af orange sikkerhedsbeklædning og tilbehør. Det er ikke dyrt at være synlig på jagten – det betaler sig.

HØRELSEN De fleste af de jægere, som har været aktive på jagt og skydebaner i mere end 25-30 år, går formentlig rundt med permanente skader på deres hørelse. Efterhånden som de bliver ældre, vil mange af disse få alvorlige problemer. Heldigvis har kulturen også på dette punkt ændret sig markant iblandt jægerne. Nu er det almindelig udbredt at bære høreværn på jagt, og på skydebanen får men slet ikke lov til at være uden. Det generelle indtryk er, at desto nyere jægerne er, desto bedre er de til at passe på deres hørelse. Egentlig er der slet ingen undskyldning for høreskader på jagt. Udvalget i udstyr som effektivt kan forhindre disse skader har aldrig været større, funktionaliteten har aldrig være bedre, og så kvaliteten er helt i top. Der er to måder at sikre sin hørelse på. Man kan dæmpe støjen ved ørerne (høreværn), eller man kan dæmpe støjen ved kilden (lyddæmpere). Sidstnævnte er mest relevant for rifler. Høreværnene har på få år gennemgået en teknisk revolution, som ikke mindst er båret frem af stadigt skrappere regler omkring arbejdsmiljø og af høreskadede menneskers behov for kva-

Side

24

litetshøreapparater. I dag er der ikke mange jægere og skytter, som ikke ejer en eller anden form for elektronisk høreværn, som kort sagt fungerer ved at forhindre at skadelig impulsstøj – i form af skud – når frem til trommehinderne, mens uskadelig lyd passerer uhindret eller måske ligefrem forstærkes. Den simple løsning, som egentlig slet ikke er så simpel, som den måske ser ud, er elektroniske kophøreværn. De er gennemgående særdeles effektive, men man kan godt føle sig lidt ”indespærret” i dem under lang tids brug. De er lidt følsømme overfor vindstøj og de skramler nemt imod skæftet under skydning. I varmt vejr er kophøreværn ganske ubehagelige – i koldt vejr som på en langstrakt vinterdrivjagt – fungerer de fint som ørevarmere. Vil man have en større fornemmelse af frihed, mindre vindstøj og mindre varmeproblemer bør man se lidt på de såkaldte ”inear” løsninger, der, som navnet antyder, er små apparater der – præcis som høreapparater – sidder i selve øregangen. Disse fås i versioner, som er 100% tilpassede den enkelte bruger med en afstøbning af selve øregangen. Der findes også mere universelle udgaver, hvor apparatet holdes på plads af en blød øreprop. Denne løsning er billigere, men ikke nødvendigvis dårligere og bestemt værd at se nærmere på.

LYDDÆMPERE I de senere år er lyddæmpere blevet lovlige på jagt i Danmark, og de danske jægere har taget dem til sig i stor stil. Lyddæm-


3M PELTOR PRO TAC HUNTER 3M SPORTTAC JAGT Elektronisk niveauafhængig høreværn udviklet specielt til jægere. SNR 26db.

999,-

Peltor Pro Tac hunter er et nyt høreværn til jagt og skydning. Mikrofoner på ydersiden opfanger den omgivende lyd med stor nøjagtighed og forstærker svage lyde næste 3 gange.

799,-

perne dæmper typisk ikke mundingsbraget helt nok til, at det er fuldstændig uskadeligt for hørelsen at skyde uden høreværn. Ikke desto mindre tager de så stor en del af den skadelige støj, at det kan forsvares at skyde enkelte skud på jagt uden høreværn, hvilket giver jægeren en kolossal ekstra frihed og fornemmelse af 100% ufiltreret tilstedeværelse i naturen. Mange oplever, at de skyder bedre med lyddæmper på riflen end uden. Det skyldes uden tvivl, at det er lettere at afgive et koncentreret, kontrolleret og afslappet skud, når underbevidstheden ikke skal forholde sig til, at det er forbundet med ubehag i form af støj og rekyl (som også dæmpes markant) at trykke på aftrækkeren. Der er med andre ord ikke meget skidt at sige om lyddæmpere, udover at nogen synes, at de ikke pynter på våbnet. Høreskader er dog med garanti betydeligt mere ubehagelige end kosmetiske detaljer på de værktøjer, vi anvender på jagten. Tal med vore bøssemagere om mulighederne – de er eksperter på området!

SYNET Der har ikke været så stor fokus på øjenskader blandt jægere, som der har været på høreskader. Det skyldes naturligvis, at skader på synet er langt sjældnere i forbindelse med jagt.

3M MAXIM BALLISTIC Sikkerhedsbriller designet specifikt til brug sammen med hjelm eller høreværn.

499,-

Ikke desto mindre sker der typisk et par alvorlige øjenskader om året, hvor jægere bliver ramt af hagl fra andre jægere på fællesjagter. Et overset problem i denne sammenhæng er mange mindre – men særdeles ubehagelige – skader, som opstår, når vi færdes i tæt vegetation og ofte i mørke. Svirpende grene og skarpe siv er ikke øjnenes bedste venner. Sikkerhedsbriller er derfor altid en rigtig god ide på fællesjagter, og ikke mindst når man går igennem som klapper eller driver. Skydebriller kan desuden gøre haglskydningen bedre ved at øge kontrasten for skytten med den rigtige farvetone i glassene. Det er ikke for sjov, at stort set alle konkurrenceskytter bruger farvede sikkerhedsbriller! Man skal være særdeles opmærksom på, at man får købt et par briller, som rent faktisk yder en reel beskyttelse imod vildfarne hagl. Det giver ikke ret meget mening at investere i et par briller, som ikke redder synet i den værst tænkelige situation. Vi har altid et stort udvalg af skyde- og sikkerhedsbriller i butikkerne og kan rådgive om de rigtige valg.

Pas på dig selv - også på jagten!

STALON W110 LYDDÆMPER Passer godt til kalibre fra 308 og opefter. Kort forlængelse kombineret med rigtig god lyddæmpning. Længde: 240mm. Forlænger våbnet: 110mm. Vægt: 380g.

2.899,-

BEDST I TEST Svenske Jaktjournalen

Side

25


Nu i Europa Dyrs syn adskiller sig på mange områder fra menneskers. Dog har udvalget af camouflage været domineret af, hvordan mennesker ser camouflage - indtil nu. 2017 har Swedteam rettighederne eksklusivt til den revolutionerende Desolve Camouflage i Europa. Velkommen til fremtidens camouflage.

GRAB VEIL HANDSKE

349,VEIL CAP

249,-

Side

26

VEIL NECKGAITER

199,-


WOLVERINE VEST Produceret i 55% bomuld 45% polyester ”vintage look”. Mange gode detaljer. Fåes i herre og damemodel Str S-3XL

1.099,-

VEIL PRO JACKET Funktionel vandtæt/åndbar jakke med mange lommer i Desolve veil camo. Perfekt til aktiv jagt. Str 46-60

2.299,VEIL PRO PANTS

Vandtætte/åndbare bukser i ny slank model. Desolve veil camo. Str 46-60

1.699,-

VEIL ½ ZIP

TERRA LIGTH VEIL VEST

Funktionel shirt i let og hurttigtørrende polyester jersey. Str S-3XL

Let, varm og vendbar vest i Desolve veil camo. Str S-3XL

449,-

1.299,-

WOLVERINE BUKSER Produceret i 55% bomuld 45% polyester ”vintage look” perfekte til jagt og fritid. Fåes i herre og damemodel Str. 46-58

999,-

Side

27


Produkter til aktiv og krævende jagt

VIST LODEN CLASSIS JACKET

VIST LODEN PANT

80% uld 20% polyester. Varm, lydløs, tidløs jakke til allround hunting. Str. 46-60

80% uld 20% polyester. Varm, lydløs, cordura forstærkede bukser til allround hunting. Str. 46-60

3.799,-

1.999,-

SNURREBOCKEN En tidløs klassiker, hjælper til at du kan dreje let og lydløst i alle retninger.

799,-

Side

28


STØVLER MED HØJ KOMFORT!

Eksklusiv jagtstøvle

- med høj komfort, lækre skinddeltaljer og god pasform.

Perfekt allrounder

- med formstøbt EVA indlægssål og hurtigtørrende polyester foer.

Passer også fint til regnfulde dage i byen. Rype kr. 999,-

Hedda kr. 599,-

www.vikingfootwear.com Side

29


SKANDINAVISK STORVILDTJAGT HÄRKILA MOOSE HUNTER

Let. Vandtæt. Stille. Elgjagt kræver planlægning og dedikation. Forbered dig på at rejse over store afstande, på at krydse åer, floder og på at tilbringe timevis i frysende kold regn for at nå dit mål. Härkilas Moose Hunter er ideel til at stå imod den slags forhold. Serien indeholder bl.a. jakke, bukser, vest, fleece, cap, hue og handsker. Det er stille og let med vandtæt GORE-TEX®-membran og camoufleret med Mossy Oak Break-Up® Country™. Sættet vil lade dig præstere dit bedste i de øjeblikke, du aldrig glemmer. Se hele Moose Hunterserien på harkila.com

Side

30

Forhandles i alle førende jagtbutikker. For oplysning om nærmeste forhandler se www.harkila.com eller ring 43 410 410.


Moose Hunter T-shirt Str. S-3XL · Kr. 599,-

Moose Hunter fleecejakke Str. S-3XL · Kr. 1.699,-

Moose Hunter vendbar dunvest Str. S-3XL · Kr. 1.999,-

Dog Keeper Light GTX® 10” Str. 5-15 · Kr. 2.499,-

harkila.com

Side

31


INERTI versus gas w w w.gir s a n. c o m

Fakta om inerti versus gastryk MC 312 halvautomatisk haglgevær opererer med kinetisk rekylenergi (inerti), og denne rekylenergi fuldender hele skudsekvensen. MC 312 behøver ikke gastryk eller bevægelse i løbet. Derfor påvirker tab af tryk ikke systemet. Dette giver mere effektive skud på lang afstand sammenlignet med andre haglgeværer. MC 312 haglgeværet skal være godt støttet af brugeren. Skulderstøtte er vigtig for et fejlfrit skud. Hvis haglgeværet ikke støttes godt på skulderen af brugeren, kan der opstå problemer (for eksempel med aftrækkermekanismen, patroner osv.…)

Girsan halvautomatisk haglgevær anvender et nyt inertisystem, der udnytter den kinetiske energi fra rekylen. Designløsningen er helt ny og er baseret på et modulært koncept. Alle hoveddele er bygget op af forskellige moduler, der samles i en enkelt sekvens af bevægelser, helt uden brug af værktøj. Et haglgevær, der opstår af en enkel samling af moduler - skæfte, løb, magasin og lås. Den kinetiske energi er nødvendig for at udføre automatisk genladning. Samling og udskiftning er meget enkelt uden behov for værktøj eller udstyr. Magasiner kan være af forskellig længde og kan indeholde forskelligt antal patroner, afhængigt af den påtænkte anvendelse og lovbestemmelser. Herved undgås brugen af magasinudvidelser.

GIRSAN MC312 KUN HOS

Jaguar Gruppen Side

32

Halvaut. syntetisk 12/76-76cm CH. God halvautomat hvor man får meget gevær for pengene. Leveres med 5 chokes og kuffert.

4.995,-


NYHED fra tyrkiske Girsan

Kinetisk System Dette system virker med bagudrettet tryk, der opstår, efter patronhylsteret er kastet ud. Fordelene er: Nemt at rengøre.

Fungerer i alle omgivelser og påvirkes ikke af temperaturændringer.

Højere effektivitet.

Bedre skudbillede.

Højere effektiv rækkevidde.

Nemmere vedligeholdelse.

Færre enkeltdele og nem demontering.

GIRSAN MC312 CAMO Halvaut. syntetisk camo X-Tra 12/76-66cm 5 Ch. God halv-automat hvor man får meget gevær for pengene. Leveres med 5 chokes og kuffert.

5.995,-

Forskelle mellem inertisystem og gassystem Antal enkeltdele: Inertisystemet har langt færre dele. Funktionsfejl: Langt færre fejl ved inertisystem sammenlignet med gassystem. Inertisystemet bliver mindre beskidt, da det ikke fungerer ved brug af krudt. Vigtigt: Girsan Inerti Haglgevær, MC 312, vil fungere uden fejl med lettere patroner med blødere rekyl.

Side

33


Tillykke med dit jagttegn… Og velkommen til jagtens verden – en verden fuld af oplevelser, spænding, dramatik, fællesskab og ikke mindst vidunderlige naturoplevelser. Jagten bygger på stolte traditioner, og den har sit helt eget sprog og er fuld af fagudtryk – det gælder både for våben, vildtet og når jagten afvikles. Der er mange nye ting at lære som ny jæger, og det glæder vi os til at hjælpe dig med her i Jaguar Gruppen.

En landsdækkende kæde

Mit første våben

Jaguar Gruppen har eksisteret i mere end 25 år. Vi har i tidens løb bevæbnet og ekviperet de danske jægere over hele landet. Jaguar Gruppens medlemmer er garvede branchefolk og jægere, og vi har derfor gennem årtier haft våben, gear og grej i hænderne fra alverdens producenter. Vores dygtige indkøbere har år efter år besøgt de største jagtmesser i verden og håndplukket de bedste produkter til vores butikker. Vi kan derfor præsentere vores jagtkunder for de nyeste og bedste mærkevarer indenfor jagt til konkurrencedygtige priser.

Med dit nyerhvervede jagttegn i hånden kan du nu købe dit første våben. Udvalget er stort, og det er vigtigt, at du finder lige netop det våben, som passer bedst til dig. Alt dette kan vi hjælpe dig med, fordi vi i hver eneste af vores butikker har fagpersonale og våbensmede. De er specialister i at tilpasse våben og kan hjælpe dig med at finde netop det våben, som giver dig udgangspunktet for den bedste skydning. På vores skydebane har du mulighed for at teste og prøveskyde din riffel.

Vores første jagtoplevelse

Side

Bettina fra Hubertushuset: Jeg fik først

Lars fra Michaels Jagt: Da jeg fyldte

Jakob fra Kr. O. Skov: En fredag efter

jagttegn som 28 årig, dog havde jeg været med min far Erik som klapper helt fra barnsben af. Debuten var en firmajagt for Hubertushuset på Ledreborg. Som ny jæger blev jeg fulgt tæt af skytten. På plads ved andehullet fik skytten fortalt, hvor ænderne ville komme fra. Skytten pegede og sagde ”der kommer en”. Jeg svingede haglbøssen og trykkede på aftrækkeren og bum så faldt den ned lige bag os. Det første skud og den første gråand var nedlagt.

16 år og jagttegnet var i hus, var jeg så heldig, at komme med på et afbud til en stor godsjagt. Jeg havde på min fars opfordring trænet meget på lerduer, og da dagen var omme, havde jeg skudt 10 fasaner. En rigtig flot debut.

arbejde blev jeg, da jeg var 16 år, sat af i terrænet nær et skydetårn. Efter kun 3 kvarter dukkede de første hjorte op. Jeg valgte en spidshjort, lagde riflen til kinden og trykkede af. Jeg klemte endnu et skud af og så lå hjorten der. Jeg tog ud alle de efterfølgende weekender i sæsonen, men jeg så ikke så meget som et eneste krondyr.

34


Jørn fra Brasholt: På min første bukkejagt

Kenneth fra Østjysk Våbenhandel: Jeg

Brian fra Gamefair: Min jagtlyst spirede

bliver jeg anvist en plads i en lysning. Tiden går, og pludselig dukker 5 små stykker råvildt frem af skovkanten og placeres sig midt i lysningen. Jeg synes de er for små, men efter lidt overvejelse tænker jeg at det ville være ærgerligt, hvis der ikke kom andre for. Det blev til et perfekt skud og så lå den i lysningen i det våde græs. Nu er den blevet til en opsats hjemme på væggen, som et minde om den første riffeljagt.

er født ind i en jagtfamilie og har altid været fascineret af vildtet. Den første jagtoplevelse foregik i Stenderup ved Hedensted sammen med min far og hunden. Pludselig letter en sneppe og jeg rammer den i andet skud. Min far var i virkeligheden den der var mest stolt, og sneppen landede dermed også på middagsbordet.

tidligt, og jeg havde øvet mig flittigt med luftgeværet, inden jagttegnet blev taget, straks da jeg fyldte 16 år. I en jægerfamilie er det jo altid faderen, der sørger for, at sønnen forsætter i det samme spor. Således var jeg på sin første bukkejagt med min far i Spragelse ikke langt fra Gisselfeldt. En mindre buk kom ud af skovtykningen, og inden far nåede at komme med gode råd klippede jeg til, og ned gik bukken. Det kan godt være, at det ikke var den største buk, men til gengæld var jubelbrølet fra min far det højeste, jeg nogensinde havde hørt.

Og nu skal du på jagt Nu er det tid til at gå på jagt. Din første jagt er og bliver noget helt specielt. Det er en af de dage du altid vil huske. Vinden, vejret og ikke mindst det første stykke vildt der kommer for - og så lige det enhver jæger altid kan huske: BRÆK Det første vildt du nedlægger…. det glæder vi os til at KNÆK OG SYN høre om næste gang, du kommer. OG PÅ GEN

-

GAVE til nyjægeren: Kom ind i din lokale Jaguar butik og vis os dit nye jagttegn, så får du 2 æsker haglpatroner gratis.

Værdi ca. 110 kroner Vis dit nye jagttegn til riffeljagt, så får du gratis instruktion og afprøvning på vores skydebane.

Tilmeld dig Jaguar e-magasinet på www.jaguarmagasinet.dk og

VIND

Medbring denne side, når du henvender dig i een af vores butikker. Gælder for alle nye jægere, som i denne sæson har bestået jagttegnsprøven. Kampagnen udløber 30. september 2017

Side

35


Jakke / Kr. 1.599,Bukser / Kr. 1.099,-

seeland.com Forhandles i alle førende jagtbutikker. For oplysning om nÌrmeste forhandler se seeland.com eller ring 43 410 410.


HAWKER

365 ONE SUIT FOR ALL SEASONS

Et allround jagtsæt til aktiv jagt skal beskytte mod vejret og lade din krop ånde. Hawker er et teknisk skalsæt, der er udviklet i superfleksibelt, slidstærkt materiale. Sættet har strækbar, vind- og vandtæt SEETEX®-membran, og indersidens vaflede tekstur giver luftcirkulation og maksimal åndbarhed. Findes i to farvevarianter. Hawker. Dækker alle sæsoner.


Since 1915

KUN HOS

Jaguar Gruppen

Side

38


“Fra start til slut...” Et kunstværk kommer ikke blot ud af ingenting. Det begynder som en idé i skaberens tanker, og skaberen laver herefter denne idé om til et konkret produkt ved hjælp af sin dygtighed og kunnen. For at det endelige produkt skal blive optimalt, skal processen fortsætte uforstyrret fra idé til færdigt værk. Denne filosofi har spillet en central rolle i tilblivelsen af AYA haglgeværer siden 1915.

Side

39


Model 2

Historien Selv om centrum for Spaniens bøssemagere altid har været Baskerlandet, har et andet lille centrum for bøssemagere eksisteret i mange år i Catalonien nær Barcelona. En af de mest berømte bøssemagere fra Barcelona var tyskeren Eduardo Schilling. Rygter om Schillings færdigheder spredtes til Baskerlandet, og to unge baskiske bøssemagere, Miguel Aguirre og Nicolas Aranzabal, forlod deres hjem i den baskiske provins Guipúzcoa for at arbejde med Schilling og fuldende deres færdigheder. I 1915 vendte de hjem og åbnede sammen forretningen Aguirre y Aranzabal - AYA.

Første halvdel af det 20. århundrede var en periode med uro i Spanien For Miguel Aguirre og Nicolas Aranzabal var det dog begyndelsen på deres forretnings-imperium til at blive den største og mest kendte spanske producent af fine våben - geværer og rifler. Da krigen sluttede i 1938, besluttede de at gå fra at lave enkeltdele for andre firmaer til selv at begynde at lave komplette våben med navnet AYA indgraveret i løbet.

Side

40

Dette marked åbnede store muligheder for alle spanske bøssemagere. Desværre var Spanien stadig underlagt knaphed på vitale handelsvarer og rationering af vigtige materialer så som stål. Der var stor konkurrence blandt spanske bøssemagere om eksport til USA, og de fleste eksporterede våben var lavt prissat og af lav kvalitet. Sådan var situationen i midten af 1950’erne, hvor en begivenhed fandt sted, der ville ændre forløbet af AYAs historie: To engelske brødre var på ferie i Spanien og besøgte nogle bøssemagere i Barcelona. Det, de så, gav dem en idé, og den idé forandrede handel med fine våben for både AYA og for Baskerlandet. Dengang var den engelske våbenhandel i en sørgelig tilstand. De virksomheder, der havde overlevet krigen, havde endnu større vanskeligheder med at overleve freden, som var fyldt med fagforeninger og Labour-politikere, og mange af de familier, der gennem flere generationer havde været velhavende og været branchens største kunder, var forsvundet.


Hos den spanske bøssemager så brødrene King en mulighed, og da de kom hjem, besøgte de det spanske handelskammer i London. Kort tid efter, bevæbnet med en liste over bøssemagere i Baskerlandet, vendte Andrew og Peter King tilbage til Spanien og begyndte at foretage besøg. De besøgte en række bøssemagere, og hos alle - på nær én - fandt de en ”take-it-or-leave-it”attitude: Det er det her, vi laver. Hvor mange vil du have? Den eneste undtagelse var AYA. AYA havde ikke blot den største fabrik i Eibar, men direktøren, Agustín Aranzabal, var venlig, imødekommende og åben for ethvert forslag, brødrene King måtte have, om hvordan virksomheden kunne knække markedet i Det Forenede Kongerige. Det engelske marked var dengang (og er stadig) det mest vanskelige i verden. Ethvert våben solgt i Det Forenede Kongerige, uanset pris, sammenlignes med våben fra Purdey og Holland & Holland. Ingen spansk virksomhed havde nogensinde fået fodfæste. Her var dog muligheden. Brødrene King vendte tilbage til Spanien med to våben til AYA, som AYA kunne bruge som model. Sidelåsen var en Holland & Holland. Bokslåsen var en Westley Richards med standard Anson & Deeley mekanisme. Disse to våben blev grundlaget for fire berømte modeller - Nº 1, Nº 2, Nº 4 og Nº 4 de Luxe, og disse blev kernen i AYAs sortiment. I 1950’erne gjorde AYA sine første bestræbelser på at eksportere våben til USA. Selv om mange tusinde AYA våben fandt vej til Nordamerika, importeret af virksomheder som Sears Roebuck og markedsført under forskellige varemærker, havde de kun ringe varig effekt. En undtagelse var Matador, et massivt bokslås-våben lavet i både kaliber 12 og 10, som blev solgt i USA i mange år. Det efterlod mange amerikanere med det indtryk, at AYA kun producerede allround-våben solgt til billig penge.

en generel nedgang i efterspørgslen på dobbeltløbede haglvåben. Priserne steg på grund af inflationen, og færre mennesker begyndte i en branche, der af mange blev anset som værende død. Der var stigende konkurrence fra billigere, maskinelt fremstillede halvautomatiske våben. Den baskiske bøssemagerindustri var solidt forankret på side-byside dobbeltløbede våben med enkelte over-and-under våben og enkeltskudsvåben. De fleste virksomheder bestod af en håndfuld håndværkere, som holdt til i en lille butik. AYA var en undtagelse med sin store fabrik, 500 ansatte og en årlig produktion på op mod 20.000 våben.

Andrew og Peter King vendte tilbage til Spanien og begyndte at foretage besøg. De besøgte en række bøssemagere, og i et enkelt tilfælde fandt de en ”take-itor-leave-it”-attitude: Det er det her vi laver. Hvor mange vil du have? Den eneste undtagelse var AYA.

Herefter holdt problemerne sit indtog på markedet, men AYA gjorde, hvad der skulle til. Imanol Aranzabal var efterkommer af grundlæggeren og tidligere direktør for AYA.

Uheldigvis for AYA og alle andre producenter af fine våben verden over ændrede smagen sig, og i 1960’erne og 1970’erne skete der

Side

41


Model No53

Han genkøbte det resterende lager af AYA reservedele, og oprettede en forretning på 2. sal i en bygning på Bidebarrieta i Eibar. Med Imanol som chef for virksomheden og et dusin dygtige håndværkere, der arbejdede i butikken, genudsendte det nye AYA det seneste katalog fra det gamle AYA, og i 1989 var selskabet i gang igen med at lave fine dobbeltløbede våben. AYA førte derefter konceptet et skridt videre for resten af markedet, og Nº 1 de Luxe blev lavet og færdigbygget i Spanien. Siden 1988 har virksomheden løbende udvidet sit netværk af forhandlere og kunder i hele verden. Hver forhandler havde sine egne ideer om, hvilke våben forhandleren ville sælge til sine klienter, og Aya begyndte optimistisk at lave variationer over sine standardmodeller, så der var noget for enhver smag.

Side

42

Dette partnerskab med importørerne, som begyndte med ASI i 1950'erne og fortsatte med alle importørerne i det nye årtusinde, er blevet en hjørnesten i AYAs måde at drive forretning på, og en ny generation af jægere af fuglevildt og de, der holder af fine våben, er modtagerne. Eftersom virksomheden ekspanderede og blev til det nye AYA, voksede den hurtigt fra sin butik på hjørnet af Bidebarrieta og Urtzaile. I 2001 flyttede AYA til den anden ende af byen og overtog en hel fabrik i nummer 25 på Otaola Hiribidea, den vigtigste færdselsåre til Eibar fra Bilbao. Den nye fabrik har det traditionelle lange arbejdsbord, men den har også så meget mere. AYA bevæger sig roligt tilbage til sin tid-


Model Premium

ligere rolle som førende inden for Eibars industri med fine våben. AYA installerer nye maskiner og anvender avanceret teknologi, der gør det muligt at lave mange af sine egne enkeltdele, og også levere råvarer til mindre bøssemagere i Eibar. På denne måde fortsætter AYA ikke kun en lang tradition med at lave fine haglvåben men arbejder også på at sikre, at Eibars industri for fine våben vil blomstre langt ud i fremtiden. AYA har travlt i året for sit 100-års jubilæum, og er parat til at møde udfordringerne i det 21. århundrede.

Jaguargruppen er eneforhandler af AYA i Danmark – forhør dig hos din lokale Jaguarforhandler for at se nærmere på disse dejlige våben.

KUN HOS

Jaguar Gruppen

Side

43


TERMISK SCANNER

Giver dig helt nye muligheder

SEEK COMPACT PRO Termisk scanner

Det eneste langtrækkende termiske kamera, som er designet til brug med smartphone. Fås til Iphone og android.

4.499,TIL MONTERING PÅ IPHONE

SEEK REVEAL XR 30 FASTFRAME

SEEK REVEAL PRO 30 FASTFRAME

3.995,-

5.499,-

Termisk scanner

Kompakt, gummiarmeret og holdbar, genopladeligt Litium batteri. Stor farveskærm, 20 graders scanning. 300 Lumen LED lygte. Aktiv fra -25 C - 330 C. Fotos lagres på SD kort.

Termisk scanner

Høj opløsninng på 320 x 240 pixel. Justerbar emissivitet og fuldt radiometrisk. Bredt synsfelt på 32 grader. 5 timers kontinuerlig termografi på en enkelt opladning. LED lommelygte med 300 lumen. Måler temperaturer fra -40° til 330°C.

SEEK XR COMPACT Termisk scanner (til iPhone)

2.795,Side

44

thermal.com


TOPKVALITET FRA MINOX MINOX HÅNDKIKKERT I HD Højkvalitets håndkikkerter fra tyske Minox, nu med HD for optimal synskvalitet. ”Den nye Minox BL HD serie af håndkikkerter, er et produkt der viser tysk kvalitet og ingeniør kunst når det er bedst. Specielle HD glas kombineret med de bedste optiske coatings i et letvægts og dynamisk ”open-bridge” design. Forbedret optiks design for bedre farvegengivelse og højere lystransmission. Minox BL HD – alt hvad du forventer fra en premium ”Made in Germany” producent. Fås i følgende modeller: BL 10x52 HD BL 8x52 HD BL 10x44 HD BL 8x44 HD BL 8x33 HD

5.995,5.495,5.495,4.995,4.495,-

DENNE MODEL ER UDVIKLET I TÆT SAMARBEJDE MELLEM MINOX OG JAGUARGRUPPEN OG FÅS KUN HOS JAGUARGRUPPENS BUTIKKER. KOM OG PRØV KVALITETEN! 8X42

SPAR 1.500,-

MINOX BJ 8X42 OG 10X42 Kvaliltetskikkerter til superpris med multicoatede linser og nitrogenfyldt, så den ikke dugger. Vandtæt ned til 3 m. Vægt 780 gram. Før op til 2.999,-

1.499,10X42

SPAR 1.300,-

1.699,Side

45


Og bukken - DEN KOMMER LIGE IMOD OS Peter har endnu aldrig været på jagt, men han har interessen og har også for nylig taget jagttegn, men jagt har aldrig været en del af familiens liv.

En god rygsæk holder styr på på dine patro ner og alt det andet grej på din jagt

TZ 1200 RYGSÆK REMINGTON CORE-LOKT Amerikansk kvalitetspatron til rimelig pris. Fås i de fleste kalibre. Spørg om prisen i din Jaguar butik.

Side

46

En letvægtsrygsæk til alt det nødvendige udstyr. 8 lommer/rum gør det enkelt at organisere dit grej. En perfekt rygsæk til en dagtur eller jagt fra hochsitz.

1.299,-

MEN DET SKAL DER BLIVE LAVET OM PÅ, så jeg inviterede Peter med på jagt på Börstorps revir uden for Mariestad. Vi mødes på gårdspladsen, dagen inden det for alvor gælder. Vi beslutter os hurtigt for at tage en orienteringsrunde, da vi ikke er helt kendte med reviret, da vi har fået meldinger om, at der er godt med råvildt og tips om, hvor de eventuelt kan opholde sig. For spændingens skyld tager vi et bukkekald og en riffel med. Man ved jo aldrig, hvad der kan ske.

- Gør jeg det rigtigt? spørger han. Jeg siger, at det lyder helt rigtigt, og at han skal holde en lille pause, inden han prøver igen.

På vej ud over markerne, som strækker sig ned mod Vänern, passerer vi forbi gårdens gode andehul, inden vi omsider kommer til løvskoven. Overalt er der spor efter vildt og gårdens dyr. Vi går igennem skoven ned mod Vänern til et område, som ser interessant ud. Myggene er ekstremt aggressive i dag. Hver gang vi stopper op for at spejde efter råvildt i kikkerten, bliver vi angrebet dem. Det er alt andet end behageligt, så vi går hurtigt videre. Peter trykker et par gange på bukkekaldet.

Tidligt næste morgen ved vi, at den teori ikke var rigtig, men helt forkert. Vi er oppe og spiser morgenmad ved firetiden. Peter dækker op med et imponerende morgenbord, mens jeg slentrer ned til det kaffeduftende køkken. - Jeg har næsten ikke kunnet sove, jeg er bare så spændt siger Peter. Da natten ligeså stille bliver til dag, går vi ud igen. I dag vil vi prøve et nyt område - en eng hvor der vokser kløver,

Der kommer ikke noget svar inde fra skoven. Der sker absolut ingenting. Er brunsten mon allerede overstået, eller er det måske på grund af det elendige sommeren vejr, som har vendt op og ned på alting i naturen?


Preben og novicen Peter på jagt i Sverige

og hvor man tidligere på ugen har observeret en rigtig fin buk. Vi bevæger os langsomt ud over den dugvåde eng. Støvlerne og det nederste af buksebenene bliver hurtigt våde, men det lægger vi overhovedet ikke mærke til – spændingen er alt for stor. Efter et par minutter står vi stille og spejder ud over terrænet med kikkerterne. Der! Et par hundrede meter fra os, står der faktisk en buk. På afstand ser den fin ud, men vi er godt klar over, at vi aldrig vil kunne komme tæt nok på den i det åbne landskab, så vi lad buk være buk. Vi fortsætter gennem kløveren mod en anden del af engen. Nede mod en lille å er der et par interessante, træbevoksede holme. Vi tjekker den svage, næsten umærkelige vind og kan konstatere, at vi har den lige ind i ansigtet. Let foroverbøjede sniger vi os frem. Så retter vi os igen op og bruger kikkerterne. Mellem en af holmene og åen står der en buk. - Kan du se den, spørger jeg Peter.

Han nikker forsigtigt uden en lyd. - Hvis vi skal komme tæt nok på den, bliver vi nødt til at gå en omvej, forklarer jeg ham. Vi lister tilbage og begynder at snige os ind på den fra en markvej, hvor vi er rimelig godt skjulte. Vi stopper næsten for hvert skidt vi tager for at holde øje med bukken. Pludselig aner den uråd og løber hurtigt ind bag lille gruppe af træer og buske ved åen og forsvinder i det grønne. Den får vi nok ikke nogen ny chance til den, men det lader til, at der er godt med råvildt, så vi fortsætter til et nyt område. LIGE I NÆRHEDEN AF ENÅSA KIRKE ligger der endnu et af gårdens engarealer. Vi går ud til det og sniger os frem via en af holmene. Vi stopper op og går og stopper op forsætter, alt i mens vi hele tiden scanner området med kikkerterne. Vi kommer op over den lille bakke og kan nu se ud over engen. To hundrede meter ude får vi øje på morgenens tredje buk.

Side

47


SUPERFORMANCE GMX Leveres I de populære kalibre fra kal. 223R til 300WM. Blyfri og miljøgodkendt patron. Leveres som projektil eller som færdigladet ammunition. Er designet for Jægeren der værdsætter en blyfri men stadig super effektiv kugle.

BLYFRI

Det er helt klart den største af de tre. Den står ret selvsikker midt ude på engen og esser. Vi lægger hurtigt en plan for, hvordan vi kan komme ind på skudhold af den. På alle fire maver vi os frem i en grøft langs engen. MYGGENE, SOM VAR EN PLAGE dagen før, er ikke mindre blodtørstige i dag, men vi ænser dem ikke. ”Lad riflen, og gør dig klar” siger jeg til Peter, som ligger tæt op ad mig. Heldigvis ved Peter, der har aftjent sin værnepligt, hvordan man skal håndtere et våben. Riflen skudklar, og Peter lægger sig til rette og venter. Vi ligger længe og kigger på bukken, mens vi venter på en skudchance. Pludselig og helt uden forvarsel sætter bukken i løb. Den kommer direkte hen i mod os, og passerer os på en afstand af fyrre meter og løber videre ud mod landevejen. Jeg råber og vil med et pift forsøge, at få den til at stoppe op. Men snustobakken forpurrer mit pift. Jeg får spyttet det ud og forsøger igen. Nu lykkes det for mig, og bukken stopper op lidt væk. Den kigger i vores retning, men kan ikke se os, da vi ligger skjulte i kløveren. - Skyd, skyd, hvisker jeg til Peter og forsøger samtidig med min fløjten at fastholde bukkens opmærksomhed. Peter fumler med riflen, og jeg kan se, at han ikke har fået bundstykket ordentlig på plads. Jeg møver mig frem og hjælper ham. Bukken står der stadigvæk, men nu aner den uråd og trækker et lille stykke væk. Jeg fløjter igen, og den brunstige buk standser på ny brat op. - Skyd, skyd, hvisker jeg igen. Skuddet er perfekt - lige på bladet, og bukken vælter i knaldet. Dyngvåde af duggen rejser vi os op og vifter sværmen af myg væk fra os.

Side

48

- Til lykke med en flot buk og det flotte skud, siger jeg og stikker næven frem til en synlig glad og velfornøjet nyjæger. - Tak, siger Peter med en let rysten i stemmen. Hvilken følelse, og sikke en oplevelse. Da vi kommer hen til bukken, kan vi se, at det næsten er en medaljebuk.


SAUER 100 SPAR 4.085,-

16.500,- Hvad gør vi nu, spørger Peter. - Det var første kapitel. Nu skal den brækkes og bæres ud til vejen – det er også en del af jægerens opgave, siger jeg. Det har Peter ikke noget at indvende imod, og han slæber bukken ud til vejen. Ved vejkanten skal han lære, hvordan man brækker et dyr, og også det klarer han uden problemer.

Sauer 100 Classic XT monteret med Sig Sauer Whiskey 5 2.4-12x56 SFP Hellfire Triplex Sigtekikkert med lys og kliktårn samt RCC S100 lyddæmper i kal. .30 Normalpris 24.490,Tillæg for træskæfte og magnumkalibre.

Senere funderer jeg over, hvad vi oplevede denne morgen. Peter fik en fantastisk oplevelse. Men spørgsmålet er, om ikke min var endnu større? Jeg føler mig ligeså lykkelig, som da jeg selv skød mit første stykke vildt, og jeg er sikker på, at jeg vil huske denne morgen for tid og evighed.

Side

49


OUTBACK JACKET kort jakke perfekt til både jagt og fritid, vandtæt og åndbar ALPHATECH membran Str S-6XL.

1.199,-

NYHED

OUTBACK RAZOR ½ZIP KNIT

I JAGUARBUTIKKERNE

Maskinvaskbar bomuld/acryl Str S-6XL

699,-

OUTBACK PANTS Membran kvalitet mange lommer og mulighed for justering ved foden. Str S-6XL.

799,-

Sandfield fås altid i store størrelser Kom ind og se det store udvalg i beklædning og fodtøj CREEK BOOTS Kernelæder støvler med vandafvisende membran og solid sål, produceret i Europa. Str 36-47. Før 799,-

SPAR 300,NU

Side

50

499,-

Fås også som sko til samme pris.


BLYFRI GRØNAMMO

BLYFRI

BARNES AMMUNITION

ÆSKE MED 20 STK.

Barnes 9,3x62 TSX FB Barnes .338 Win Mag TTSX BT Barnes .308 Win TTSX BT Barnes .3006 TTSX BT Barnes .3006 TTSX BT Barnes .300 Win Mag TTSX BT Barnes .300 Win Mag TTSX BT Barnes 7mm Rem Mag TSX BT Barnes 7mm Rem Mag TTSX BT Barnes .45-70 Govt TSX FN Barnes .270 Win TTSX BT

286g 210g 168g 168g 180g 180g 165g 160g 140g 300g 130g

850,750,550,550,550,650,650,650,650,650,550,-

TSX = TRIPLE SHOCK TTSX = TIPPED TRIPLE SHOCK MRX = SILVEX® CORE FB = FLAT BASE FN = FLAT NOSE BT = BOAT TAIL Forbehold for udsolgte lagervarer.

PRÆCISION, EKSPANSION OG “EXECUTION” Barnes VOR-TX Ammunition er præcisionsladet med den mest effektive jagtkugle, som er fremstillet til dato. Kobberkuglen giver dig den ultimative præcision og penetrering for en fabriksladet patron. 100% blyfri.

ER DU SKIFTET TIL BLYFRI?

Jægere tænker også på påvirkning af miljøet. Der er efterhånden kommet så gode blyfri alternativer, at der ikke længere er nogen grund til at skyde med blyholdig ammunition. Kig forbi Jaguar Gruppen og se udvalget.

Hornady® ammunition Proudly made in the USA! 1) Legendarisk Hornady® InterLock® bullets 2) Optimeret design specielt for hjortevildt 3) U  dvalgt krudtblanding som leverer ensartet præcision og penetrering. SUPERFORMANCE GMX Leveres I de populære kalibre fra kal. 223R til 300WM. Blyfri og miljøgodkendt patron. Leveres som projektil eller som færdigladet ammunition. Er designet for Jægeren der værdsætter en blyfri men stadig super effektiv kugle.

BLYFRI

Side

51


PARCOURS® ISO MARKEDETS FØRSTE STØVLE, DER MODVIRKER TRÆTHED I FØDDER OG RYG OG EFFEKTIVT BESKYTTER IMOD KULDE Aigle har produceret gummistøvler af højeste kvalitet siden 1853. Den dag i dag laves støvlerne stadig 100% i hånden på fabrikken i Frankrig. Parcours® modellen er konstrueret med en specialdesignet trelags gummisål, der afbøder stød og effektivt modvirker træthed i fødder og ryg. Parcours® serien omfatter 11 forskellige modeller – til enhver benform og størrelse, til alle typer af terræn og alle vejrforhold. PARCOURS® ISO modellen er fuldt foret med 4,5 mm Neopren, der effektivt isolerer imod kulde og sikrer en behagelig temperatur omkring fødderne. Aigle® gummistøvler distribueres i Danmark og Sverige af Morehouse A/S. Læs mere på www.morehouse.nu.

Side

52


REMINGTON 783 Har dobbeltradet aftageligt magasin til 4 skud - er hurtig og nem at lade. Crossfire aftrækkersystem, med justerbart tryk ned til 1,1 kg. Løbslængde 56cm. Vægt 3,1kg. Bundstykke med selvjusterende bundstykkehoved. Supercell gummibagkappe. Leveres i kaliber 308W og 30-06. Absolut bedste riffelvalg i prisklassen.

5.795,-

DANMARKS MEST SOLGTE RIFFEL

At prisen er lav, skal du ikke lade dig skræmme af – når der står Remington på våbnet, så du’r det!

Remington har udviklet flere patroner end nogen anden producent af ammunition i verden, og hos os finder du det største udvalg.

REMINGTON CORE-LOKT ULTRA BONDED I bondede projektiler er blykernen loddet til kappen. Det betyder større restvægt og dermed bedre dybdevirkning. Desuden afsættes der betydeligt mindre bly i vildtkødet – et moderne, effektivt og miljørigtigt valg. Med en typisk restvægt på 95% og ekspansion til dobbelt diameter er der tale om en dødbringende effektiv konstruktion. Føres i kalibrene: .223 R, .243 W, .270 W, .308 W, .30-06, 7 MM RM, .300 WM og .338 WM. Pr. æske 449,- Magnum fra 699,-

REMINGTON UMC TRÆNINGSAMMUNITION Det kan ikke understreges nok: Træning er den eneste farbare vej til bedre riffelskydning! Derfor er det vigtigt at have adgang til pålidelig træningsammunition til små priser. Og det er præcis hvad UMC træningsammunition er!

REMINGTON CORE-LOKT Amerikansk kvalitetspatron til rimelig pris. Fås i de fleste kalibre. Spørg om prisen i din Jaguar butik.

Side

53


CONSCIOUS HUNTING Vi er bevidste om ydeevne, alsidighed og pasform. For Fjällräven er det lige vigtigt at udvikle bæredygtigt udstyr og inspirere flere mennesker til at komme i kontakt med naturen på en respektfuld måde.

Eco-Shell

PFC-fri imprægnering Fjällrävens hardshell. Vandtæt, åndbar og bæredygtig.

lappland eco-shell jacket er designet til den slags dage, hvor de fleste mennesker genovervejer, før de forlader hytten. Iført denne jakke vil du nyde at være på jagt, selv når det bare bliver ved med at

sile ned. Den ventilerer godt på de lange jagtture, og de mange lommer gør, at ammunition og andre ting er lige ved hånden. Funktionaliteten og de gennemtænkte detaljer lader dig fokusere på jagtoplevelsen.

w w w. f j a l l r av e n . d k / j a g t

Så du kan nyde naturen både i dag og i morgen. Forever Nature.


Vakuumpakker Forlænger holdbarheden på din mad STATUS er vakumpakning til husholdningen og giver længere holdbarhed på dine madvarer.

4 RULLER

VAKUMPAKKER SV2000

149,-

KUN

1.995,-

De vigtigste fordele ved vakumpakning er at vitaminer, mineraler, næringsstoffer og smag bevares. Madens holdbarhed forlænges, da mug og bakterier forhindres i at formere sig. Derudover kan vakumpakning forhindre lugt i køleskab og fryser.

Til hver maskine medfølger: 3 små poser 200 x 280mm, 3 store poser 280 x 360mm, 1 rulle plast 200 x 3000mm – 1 rulle 280 x 3000mm, 1 adapter og kniv til at skære i plast.

MARINERINGSBOX 2 LTR. MED PUMPE

KUN

199,-

Side

55


M a gnus i. Pe r fe k tion i en ny dime ns ion.

Modeller: LEICA MAGNUS 1– 6.3 x 24 i LEICA MAGNUS 1.5 –10 x 42 i LEICA MAGNUS 1.8 –12 x 50 i LEICA MAGNUS 2.4 –16 x 56 i

Krystalklar, kontrastfuld gengivelse selv under de vanskeligste lysforhold kombineret med ekstremt bredt synsfelt og en teknik, der altid fungerer optimalt under praktisk brug – det er baggrunden for den enorme succes, som Leica Magnus sigtekikkerter har oplevet. Men selv det bedste produkt kan forædles. I et nært samarbejde med erfarne brugere af Leica Magnus sigtekikkerterne har vi gjort et fremragende produkt endnu bedre – begrebet perfektion har fået en ny dimension. For eksempel er det blevet nemmere at nulstille skalaen i kliktårnet uden brug af værktøj. Diameteren på rødpunktet er gjort mindre, så det står knivskarpt uden at genere målsynet selv på stor forstørrelse og store skudafstande. Strømforbruget til belysning af rødpunktet er reduceret, så batteritiden væsentlig forlænges. Samtidig er udskiftning af batteri nu enklere end nogensinde. Forbedringer, der hjælper dig til at fokusere på det væsentlige; din skydning – og derigennem bedre jagtoplevelser. Besøg Leica forhandleren og se selv forskellen – eller læs mere på

Leica kikkerter distribueres i Danmark og Sverige af Morehouse A/S. Nærmeste forhandler oplyses på 8742 1000. Læs mere på www.morehouse.nu.

Side

56

www.leica-sportoptics.com


LEICA GEOVID 8 x 42 HD-B

Jagt succes med Geovid HD-B – den lynhurtige afstandsmåler fra Leica.

Med det revolutionerende ABC® ballistiske system, giver Leica Geovid HD-B afstandsmåleren dig alle de informationer, du har brug for at sikre perfekt skudplacering – på alle afstande. Alt hvad der kræves er ét tryk på aktiveringsknappen i blot 0,3 sekund. Ved hjælp af det integrerede microSD hukommelseskortet kan du gemme dine egne ballistiske data på afstandsmåleren. Ud over den lineære afstand til målet kan du også aflæse følgende informationer direkte i kikkerten: nødvendig højdekorrektion, ekvivalent vandret afstand (i stærkt kuperet terræn) og nødvendig justering af sigtekikkertens trådkors (antal klik). De viste værdier tager automatisk højde for temperatur, biometrisk tryk og skudvinkel Perger-Porro prisme system sikrer maksimal lysgennemgang og kontrast Åbent greb med ergonomisk formede kikkertrør sikrer perfekt greb under alle forhold Fås i følgende modeller: Geovid 8 x 42 HD-B, Geovid 10 x 42 HD-B Besøg Leica forhandleren og få en demonstration af denne fantastiske jagtkikkert – eller læs mere på www.leica-hunting.com

ABC® ballistisk system. Viser den anbefalede korrektion af sigtepunkt i det format, du foretrækker.

Højdekorrektion i cm

Korrigeret ekvivalent vandret afstand

Korrektion af sigtekikkert i antal klik

Leica kikkerter distribueres i Danmark og Sverige af Morehouse A/S I Nærmeste forhandler oplyses på 8742 1000 I Læs mere på www.morehouse.nu

Side

57


JAGUARMAGASINET.DK Du finder os også i Sverige

Brasholt Jagt og Fiskeri Jørn Brasholt

Kr. O. Skov - Jagt og Fritid Kurt Bøge Andersen Jacob Skov Anette Skov

Gamefair - Jagtudstyr Brian Jørgensen

Østjysk Våbenhandel Jens Pedersen

Kenneth Pedersen

Michael’s Jagt og Fiskeri

Hubertushuset Bettina Hansen

Lars Olsson

Side

Birgitte Nielsen

HJØRRING

BORDING

HEDENSTED

SVENDBORG

NÆRUM

RINGSTED

Brasholt Jagt & Fiskeri Tlf. 96 23 29 00 www.brasholt.com

Kr. O. Skov Tlf. 86 86 11 77 www.koskov.dk

Østjysk Våbenhandel A/S Tlf. 75 89 00 00 www.huntinglife.net

Michaels Jagt og Fiskeri Tlf. 62 21 11 53 www.michaelsjagt.dk

Gamefair Tlf. 45 80 90 16 www.gamefair.dk

Hubertushuset Tlf. 57 61 13 60 www.hubertushuset.com

58

Profile for Jaguar Magasinet

Jaguar Magasinet, August 2017  

Magasinet for Danske og Nordiske jægere og friluftsfolk.

Jaguar Magasinet, August 2017  

Magasinet for Danske og Nordiske jægere og friluftsfolk.