Page 1

Op de volgende pagina’s vind je een overzicht van de nieuwe activiteiten voor 2014. Meer info vind je in de webwinkel.

aanbod

2014

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

27


Culinair

Cadeautjes uit de keuken (1, 2 of 3 x 3 uur)

Verras je familie en vrienden met zelfgemaakte, culinaire cadeautjes! Een activiteit met de beste en lekkerste recepten. Het totaal bestaat uit drie workshops, die apart kunnen georganiseerd worden. Je kiest er één of twee, of plant ze gewoon alle drie. We verzamelden zowel simpele als indrukwekkende recepten. En geven je heel wat tips over hoe je ze leuk kunt verpakken. Alle ideetjes hebben we samengebracht in een kleurig boekje. In Cadeautjes uit de keuken: zoete lekkernijen, hartige snacks en confituren, chutneys en smaakmakers vind je alles wat je nodig hebt voor deze activiteit, en nog veel meer!

✤ Zoete lekkernijen We stelden een bijzondere verzameling van klassiekers samen, die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals macarons en bokkenpootjes. En moderne recepten aangepast aan de smaak van vandaag zoals pindakaasfudge, gemberkoekjes en speculaaspasta. Tijdens de workshop krijg je ook tips over hoe je ze leuk kunt verpakken.

✤ Hartige snacks Liever hartig? Dan kun je aan de slag voor heerlijke snacks zoals originele miniquiches. Je leert ook hoe je zelf tomaatjes oplegt of currypasta maakt. En die verwerk je dan in een superlekker gerechtje.

e t s e b e en d t e mrecept t i e t i tiv erste c a n E e en lekk

✤ Confituren, chutneys en smaakmakers Katrien Hoebers alias Madam Confituur en Els Debremaeker bezorgden ons exclusief hun favoriete recepten. Madam confituur, ‘gebeten door het confituurvirus’ zoals ze zelf zegt, haalde confituur maken van onder het stof, en samen met Els leverde ze ongewone combinaties, om duimen en vingers van af te likken. Zoek in fruit- en groentekalenders de periode van het jaar wanneer de verschillende soorten fruit en groenten rijkelijk worden aangeboden en plan deze activiteit in jullie kalender in. En er is meer! We maken onze eigenste likeuren en siropen. Zeg nu zelf, wie wil er niet zo’n cadeautje?

28

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3


Creatief Breien op maat

Mutsen breien Amigurumi’s (3 x 3 uur) haken,

Een leuk breipatroon als goed passend model op maat uitwerken geeft je beslist een ‘wauwgevoel'!

Ze zijn echt ‘in’, mutsen in alle kleuren en modellen!

Pas als je eerste breiwerken een succes zijn en je de basissteken onder de knie hebt, krijg je de smaak echt te pakken. Wij stellen een aantal nieuwe, unieke modellen voor, die ervaren breisters iets meer uitdaging bieden en beginnende breisters een doel om naartoe te werken. Een cape met tweedeffect, een top in ajour, een trui met ruitmotief, een vestje in collegestijl, een speels kindertruitje … Een aantal nieuwe technieken en heel veel tips om een passend model te breien maken je wegwijs in de wereld van het breien.

Niets gaat boven een warme muts om de koude te trotseren, maar ook met een fijne muts in luchtig gaatjespatroon kom je goed voor de dag. Een leuke alpinopet met kabelpatroon, een baret met jaquardmotief, een potske in fijn ajour, een echte kaboutermuts met leuke pompon of een hippe beanie voor jong of minder jong … bij elke outfit breien we een passende muts!

(5 x 3 uur)

van mini tot maxi

(3 x 3 uur)

Kasper de krokodil, Gerrit de gier, Herman de kalkoen, Fred en Rita het rupsenkoppel, de rondzwemmende visjes en minislakjes stelen de show! Beestachtig leuk haken voor beginnende en gevorderde haaksters met deze Japanse haaktechniek. De kleine knuffeldiertjes zijn onweerstaanbaar, van mini tot maxi, je haakt ze beslist allemaal! Leuk om te maken en nog leuker om te geven. Alle haakliefhebbers vinden hun gading, het wordt een echte beestenboel!

Vijf van deze boeken kun je aankopen met korting. Zie blz. 57.

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

29


Juwelen maken

(1 x 3 uur per techniek – aantal sessies vrij te plannen)

Stijlvolle decoratie met powertex (1 of 3 x 3 uur)

Met textielverharder kun je alle kanten uit! Verwerk poreuze stoffen tot een landschap op doek of maak een leuke lampenkap, schaal of boekensteun … een uitdaging voor elke creatieveling. In een workshop van 3 uur creëren we met bloemen in alle materialen, takjes, kant en stofresten een kunstwerkje op doek. De afwerking met gepaste patine geeft een apart accent. Wie een groter project voor ogen heeft, kan zich tijdens een cursus van 3 sessies wagen aan een creatie met houtsnippers. Met veel geduld kom je tot een prachtig resultaat, een blikvanger in je interieur!

Creaties van aluminiumdraad

(1 x 3 uur)

Gekleurde aluminiumdraad en -lint in verschillende diktes en breedtes verwerkt tot een leuke decoratie. Leer de knepen van het vak en decoreer je cadeautjes, feesttafel, interieur … met leuke aluminium accessoires. In ‘wire’ techniek plooien we aluminiumkrullen rond bestek, als eierdopje, fotolijstje, leuke kerstboomversiering, bloemensteun, theelichthouder ...

30

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3

Creatief met friendly plastic Experimenteer met de bontgekleurde plastic plaatjes van Chinese makelij. De plastic wordt week gemaakt in warm water of met de föhn en verwerkt tot mooie kralen, plaatjes, leuke creaties … Het resultaat is verrassend en weinig voorspelbaar. Dat maakt het dubbel zo leuk! Geknoopte armbanden Maak een vierkante vlecht met 8 draden en creëer je eigen armband. Een uniek exemplaar in leer of satijnkoord, afgewerkt met een magneetslotje en al dan niet versierd met een bedeltje, past bij elke outfit.

Shamballa-armbanden zijn trendy, handgeknoopte bedelarmbanden met een spirituele betekenis. Shamballa-armbanden vinden hun oorsprong in het Tibetaans boeddhisme en geven een geluksboodschap mee van liefde en vrijheid. Je vindt ze overal, maar een zelfgeknoopt exemplaar heeft dat ietsje meer! Voor jezelf of om te geven. Leuk en helemaal niet duur!


kleding Het Grote Naaiboek

(1, 3 of 5 x 3 uur)

✤ Naaiprojecten voor starters ✤ Naaiprojecten voor gevorderden ✤ Tafeltenten De Praktische School pakt uit met een prachtig naaiboek! Femmamedewerkers, ervaren lesgevers en jonge creatievelingen, die bruisen van inspiratie en exact weten wat een beginnende én een ervaren naaister zoeken, werkten een origineel naaiboek uit. Een unieke verzameling van interessante technieken, tips en weetjes, en een aantal leuke projecten. Een hippe hoes voor je tablet, feestelijke decoratie, een lekker

ouderwetse pyjama, een leuke salopette, een A-lijnrokje voor moeder en dochter, een elegante jurk of een zomerse broek … je vindt het allemaal in dit boek. Een ruim assortiment om een boeiende cursus samen te stellen. Heb je al gehoord van een tafeltent? Elk kind droomt er wel van om in de geborgenheid van een leuke tent zijn of haar fantasiewereld te beleven.

en k a m a m Bij Fem lf, we alles ze te plaats rs e e e d p o en n! e r e l k e z n o Maak een echte thematent: een burcht, een kasteel, een pannenkoekenhuisje, een kabouterhuisje, een circustent … op maat van je tuintafel, keukentafel, eettafel … Leuk om zelf creatief te zijn én straks je kinderen of kleinkinderen te zien glunderen in hun eigen verborgen stekje. We helpen je op weg om dit project aan te pakken en je eigen ideeën uit te werken.

Je kunt nu al VOORINTEKENEN om het naaiboek als een van de eersten te ontvangen. Bovendien geniet je nu van een mooie KORTING! (Zie blz. 60)

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

31


cultuur

Heb je deze al gelezen? De Groote Oorlog (1 x 2 uur met lesgever)

Volgend jaar herdenken wij de ‘Groote Oorlog 1914 – 1918’. Redenen genoeg om op zoek te gaan in de literatuur. Beklijvende verhalen vertellen ons over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen, dood en verderf, zin en uitzichtloosheid van het oorlogsgeweld. Voor de leesclubs selecteerden wij:

De witte veer John Boyne (Uitg. Boekerij)

September 1919. De 21-jarige oorlogsveteraan Tristan Sadler stapt in Norwich uit de trein met een pakketje brieven voor Marian Bancroft. Hij vocht tijdens WO I aan de zijde van Marians broer Will, die de oorlog niet overleefde. Tristan hoopt zijn hart te luchten bij Marian en haalt herinneringen op aan de bijzondere vriendschap met haar broer. De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek; hij draagt een groot geheim met zich mee dat hun beider levens voorgoed kan veranderen en zelfs verwoesten ...

Post voor mevrouw Bromley Stefan Brijs (Uitg. Atlas Contact)

Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, 17 en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te studeren niet opgeven.

32

Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt. Een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog, over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen.

Eind jaren ‘70 vindt zijn kleindochter, Elizabeth Benson, de dagboeken van haar grootvader. Zij gaat in NoordFrankrijk op zoek naar het geheim van haar grootouders. (Geen kortingbon, paperback kost 12,50 euro)

Het lied van de loopgraven Sebastian Faulks

Het kielzog van de oorlog Ellen N. La Motte

In 1910 wordt de jonge Engelsman Stephen Wraysford door zijn werkgever naar Amiens gezonden om de Franse textielindustrie te bestuderen. Hij wordt verliefd op de vrouw van zijn huisbaas. De geliefden ontvluchten Amiens en Isabelle raakt zwanger. Maar ze voelt zich schuldig en keert terug naar haar echtgenoot. In 1916 wordt Stephen als Brits militair gelegerd aan de Somme, waar hij zijn grote liefde verloor en waar zich een van de grootste slachtingen uit de menselijke geschiedenis voltrekt. De weerzinwekkende omstandigheden maken van Stephen een vervreemde, bittere man, maar hij weet te overleven.

Het verhaal van een Amerikaanse verpleegster in een veldhospitaal op een paar kilometer van het front in België. Ellen N. La Motte was in 1915 vrijwillig naar Europa gekomen om er achter de linies te werken. Ze maakte er de dagelijkse ellende van de soldaten mee, zag hoe ze zwaar verminkt het veldhospitaal binnengebracht werden, zag ze lijden en creperen. La Motte observeerde de machinerie van dood en verderf en besloot erover te schrijven. In dit boek doet ze verslag van het menselijk wrakhout om zich heen. De publicatie leidde in Amerika tot een verbod op het boek – omdat het alle hoop en elke illusie doofde.

(Uitg. Prometheus)

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3

(Uitg. De Bezige Bij)

Over het kanaal Annelies Beck (Uitg. De Geus)

Zomer 1914. Marie Claes vertrekt op vakantie naar Glasgow. Een paar maanden later woedt WO I volop en komen in Glasgow duizenden gevluchte Belgen aan. Het aanvankelijk warme onthaal slaat geleidelijk om in onbegrip en ongeduld. Terwijl haar broer vecht in de loopgraven, zoekt Marie haar eigen plek in een vreemde stad. Ze verliest haar hart aan een Belgische vluchteling en raakt bevriend met een militante Schotse die ageert tegen de hoge huurprijzen. Marie ontdekt dat er ook in de Belgische gemeenschap mensen zijn die de ellende van hun landgenoten uitbuiten. Als ze dit aan de kaak wil stellen, dreigt ze het slachtoffer te worden van een machtsstrijd op het hoogste niveau.

Dood van een soldaat Johanna Spaey (Uitg. Manteau)

Augustus 1919. In een Vlaams dorpje wordt een oorlogsveteraan met ingeslagen schedel gevonden. Dorpsarts Sara Sondervorst bijt zich vast in de moordzaak. En een reeks afrekeningen zet de dorpsgemeenschap op zijn kop. Dit thema past in het samenwerkingsproject met andere deelorganisaties van het ACW.

De kortingbonnen voor deze boeken vind je op www.femma.be bij de Extra Ledenvoordelen.


lifestyle

Stijladvies voor 45+

Hoe komt je persoonlijke uitstraling beter tot haar recht? een ‘andere’ stijlworkshop voor vrouwen van 45+. een feelgoodworkshop, boordevol tips, concreet, onmiddellijk toepasbaar en uiterst budgetvriendelijk. En het resultaat is er meteen. Als je de tips toepast, komt je persoonlijke uitstraling beter tot haar recht. Waarom deze ‘andere’ stijlworkshop? Het ideale figuur in onze cultuur is een zandloperfiguur, met ideale maten boven en onder. De bedoeling van een traditionele stijlanalyse is nagaan in hoeverre jij afwijkt van dit ideaalmodel en hoe je via optische illusie dat ideaalbeeld zo dicht mogelijk kunt benaderen. Je wordt opgemeten op plekken waar je dat misschien liever niet hebt, en het kan behoorlijk frustrerend zijn. niets van dit alles bij deze workshop: dit is een feelgoodworkshop waar geen lintmeter aan te pas komt. Wat krijg je dan wel? de gouden basisregels van de stijlanalyse, helder en duidelijk uitgelegd en geïllustreerd met veel foto’s vóór en na. Maar dat niet alleen. Hoe komt het dat je er – zelfs na een degelijke kleuranalyse en klassieke stijlanalyse – toch niet jong en jeugdig uitziet? wat maakt nu precies het verschil? Inge D’Hoker, stijlconsulente en vrouw achter de Zahia-juwelenwinkels, ging op zoek naar het antwoord en kwam tot enkele belangrijke stijlregels die in geen enkele opleiding of boek over stijl te vinden zijn. workshop van 1 of 2 x 3 uur. Je kunt een of twee sessies organiseren: ✤ kleding, make-up, haarverzorging (snit en kleur) en accessoires.

Start to yoga (4 of 8 x 1 uur)

Yoga is nog steeds ‘in’. De van oorsprong oosterse levensfilosofie blijft populair. Zowel jong als oud volgt yogalessen, als antistressmiddel, om zich te ontspannen, om soepel te blijven van lichaam en geest, maar vooral omdat yoga leuk is. Via een systeem van oefeningen proberen we lichaam en geest te beheersen en te beïnvloeden (Hatha yoga). Yoga kan je helpen om lichter in het leven te staan, doordat je lichamelijk en geestelijk in balans komt. Het brengt energie, rust, ontspanning en harmonie …

Yoga kan je helpen om lichter in het leven te staan, doordat je lichamelijk en geestelijk in balans komt.

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

33


Voedselallergieën en intoleranties infosessie met lesgever (1 x 2uur) Voedselallergie is een verkeerde reactie van het lichaam op voedsel. Steeds meer mensen krijgen te maken met een vorm van voedselallergie en voedselintolerantie. Wij denken meestal aan gluten, maar in veel gevallen komt daar overgevoeligheid aan zuivel bij, zowel lactose (melksuiker) als caseine (melkeiwit). En is het voor de hand liggende vervangprodukt soja wel zo onschuldig? We gaan dieper in op het verschil tussen allergie, pseudo-allergie en intolerantie en krijgen een inkijkje in het zeer complexe immuunsysteem. workshop ‘allergievriendelijk koken’ zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen (1 x 3 uur) Wendy Rose Scheers kookte jarenlang voor haar allergische huisgenoten en verdiepte zich zo in het allergeenvrij koken. Daarbij had ze veel aandacht voor de voedingswaarde van de vervangproducten, want eenzijdig eten kan leiden tot tekorten. Het resultaat is een boek boordevol gerechten waarvan mensen met een allergie voor gluten, lactose, soja, noten … volop kunnen genieten.

Bestel dit boek met korting Zie blz. 57.

34

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3

Kruiden, verwennerij voor het lichaam workshop met lesgever (1 x 3 uur)

Een mooie en gezonde huid vindt iedereen belangrijk. Ook de natuur kan ons daarbij een handje helpen. In deze workshop ontdek je hoe kruiden en planten dagelijks kunnen gebruikt worden om je lichaam te verzorgen. We leren hoe we tien planten en kruiden kunnen verwerken om het huis te reinigen en onszelf te verwennen. Tijdens de workshop maak je één van de vijf bereidingen: een versterkende haarlotion, herstellende vloeibare zeep, zachte balsem voor de lippen, lichaamsmelk of voetengel.

m o n e d i u r k n e Tien pilsatne treeninigen en onszelf het hu te verwennen


zingeving Uitwaaitocht ‘Inter-zijn’ Zin in een bezinnende wandeling? Onze vrijwilligers uit WestVlaanderen creëerden voor al hun Femmavriendinnen opnieuw een uitdagende mix tussen bewegen en stilstaan. De uitwaaitocht ‘Inter-zijn’ is een begeleide wandeling met bijzondere haltes. Samen met je groepsgenoten sta je her en der langs het pad stil rond het thema verbinding (met anderen, met de natuur …). Welke verbindingen wil jij nog versterken of veranderen? Welke drempels ervaar je? Dankzij uitnodigende opdrachten, vragen en (evangelische) teksten word je bewuster van zowel maatschappelijke tendensen als je eigen relaties.

Anker in kanker Bepaalde onderzoekers gaan ervan uit dat onze beleving van de realiteit wordt bepaald door datgene waar we onze aandacht op richten. We richten onze aandacht bijgevolg best op wat goed gaat. Klinkt mooi, maar is die positieve focus ook mogelijk wanneer we bijvoorbeeld met kanker worden geconfronteerd? Tijdens de activiteit ‘Anker in kanker’ wordt deze vraag onderzocht. Er worden leidraden (tips, tools, ideeën, verhalen …) aangeboden om het thema bespreekbaar te maken. ‘Anker in kanker’ gaat samen met jou op zoek naar ankers, positieve handvaten die tot steun kunnen zijn bij alles wat men meemaakt in relatie tot kanker.

korting via website ACTIECODE: COU13

FLANDERS EXPO

ontdek ook

de wereld van

NEST

HOME & INSPIRATIONS GREEN & GARDEN TRIPS & TRAVEL COOK & TASTE HANDMADE & HOMEMADE CASUAL & OUTDOOR WEAR

WWW.COUNTRYSIDE.BE

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

-2€

31 OKT » 03 NOV 2013

FOTO WWW.WOONTHEATER.BE FOTO WWW.WOONTHEATER.BE

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

COUNTRYSIDE the authentic way of living

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

DOWNLOAD 35 ONZE APP


Zin om zelf individueel of met je groep aan de slag te gaan? Dan vind je ideeën op de webwinkel onder ‘Femma maakt het’. De fiches bevatten alle informatie zodat je zonder lesgever of begeleider van start kunt gaan. Sommige creaties zul je misschien herkennen van de zelfgemaakt-pagina’s in Femma.

maakt het Moderne tas in hippe stof Met behulp van een volledig naaipakket naai je een hippe, stevige tas in een hippe stof aan de hand van een duidelijk stappenplan. Het pakket is te koop via de Femmaboetiek.

Decoratie in glas Een wegwerpbokaaltje of -fles, een restje verf, kalkpapier, een stukje kant … is alles wat je nodig hebt om je feesttafel er telkens anders te laten uitzien.

Mozaïek met eierschalen Wie had gedacht dat je met ministukjes eierschalen, wat verf en een vernislaagje een prachtige mozaïeklaag kan maken? Probeer het zelf en sta versteld van het resultaat!

Hippe traktaties Ga aan de slag met glazen potjes en dierenfiguurtjes en maak een originele verpakking.

Haak je eigen mand Knip een leuk gekleurde lap in repen en haak ze tot een handige mand.

Hoe maak je een etagère? Ga op zoek naar mooie oude borden, oude glazen op voet en kleef alles vast met een tube stevige lijm.

Kralenketting in stof Met houten kralen of knikkers en een reep stof maak je je eigen hippe ketting.

36

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3


Stoffen vogels Kies een pittig stofje en ga aan de slag met een vogelpatroontje. Een naaimachine heb je hier niet voor nodig.

Speelmat maken Een leuke speelmat, versierd met een stratenplan uit vilt.

Stoepkrijtverf Met wat maïzena, water en kleurstof kunnen je kids aan de slag.

Desserts in 30 minuten Weinig tijd maar toch zin in een lekker dessertje? Geen probleem met deze smakelijke receptjes.

Veggie voor starters Geen idee hoe je zonder vlees kunt koken? Of hoe je plantaardige producten combineert tot een heerlijk gerecht? Of gewoon op zoek naar ideetjes? Dan kun je alvast met deze receptjes aan de slag.

Alles uit de kast Met wat creativiteit geef je dagdagelijkse dingen een nieuw leven.

Summer beanie Deze summer beanie is een leuk zomermutsje, gehaakt met katoendraad.

Cravate Creative Van een oude das maak je een mooie roos, die je kunt dragen als broche of verwerkt op een necklace of armband.

Juwelen uit papier Maak eens kralen uit papier. Je kunt alle soorten papier verwerken, van ultradun tijdschriftenpapier tot behangpapier.

Juwelen haken met kralen Haak een uniek juweel met (oude) kralen en knopen allerhande.

Zelf cadeautjes maken: bruisballen, zeepketting, geurwater Experimenteer met etherische olie, kleurstof, citroenzuur en natriumbicarbonaat. Een aantrekkelijk etiket en enkele kralen of schelpjes zorgen voor de finishing touch.

Bolletje in was Geef oude kaarsen een tweede leven of maak je eigen kaars met kaarsenwas.

Rasterhaken Met behulp van een haakpen en een lange dekennaald of matrasnaald worden minstens drie geassorteerde fantasiedraden verwerkt op smyrnagaas. Zo maak je een stevige mat of onderlegger.

Fluitglas met witte verf en kant

Meer info vind je in de webwinkel.

Het ultieme avondje uit onder vriendinnen! Een unieke avant-première 'Woman Only', met gratis bubbels, mooie prijzen te winnen en een glamoureuze goodiebag vol leuke gifts. Elke maand in Utopolis voor jou en je vriendinnen. Om 19u30 start de presentatie in de zaal, hierbij worden enkele leuke prijzen verloot. Om 19u45 start in de zaal deAvant-Première. Na de film ontvang je een leuke goodie en start de receptie, waar je gezellig kan napraten.

Marina

in aanwezigheid van de cast!

9 en 10 oktober 2013 - 19u45

Mechelen | Turnhout | Lommel | Aarschot Info en tickets: www.utopolis.be/ladies


Aanbod van andere aanbieders Lieven de Brauwer Voordracht: Parfum, een passie

Netwerk Bewust Verbruiken Duurzaam winkelen

LOGO vzw en VIGeZ vzw Het Mammoboxspel

Velen kennen Lieven Debrauwer als regisseur en cineast (van o.a. Pauline & Paulette), alléén intimi weten dat hij een passie heeft voor parfum. Lieven heeft een privécollectie van om en bij de 500 parfumflacons, elke ochtend een keuze uit 130 parfums en een arsenaal aan kennis! Met héél veel passie en mogelijk nog meer liefde vertelt hij over parfum, parfumhuizen, flacons, couturehuizen, legendarische gebruikers en geurige anekdotes. Met projectie van ca. 1 000 afbeeldingen en illustraties. Er zitten in de voordracht ook verwijzingen naar de schilderkunst, opera, literatuur, film, verwijzingen naar de historische context (beurscrash in 1929, WO I …) en een belangrijk stukje historiek specifiek voor de parfumindustrie! www.lievendebrauwer.be

Het Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV vzw) is een netwerkorganisatie die duurzame consumptie bevordert door het informeren en activeren van consumenten. www.bewustverbruiken.be

✤ Spelen, discussiëren en wijzer worden over borsten en borstkankeropsporing Hoeveel procent van de vrouwen draagt de verkeerde beha? Waar en hoe kan je deelnemen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Waarom hebben mannen tepels? Al spelend kom je alles te weten over borstbewustzijn, borstkankerscreening, borstkanker en nog veel meer. Vaak laten vrouwen geen mammografie maken uit angst voor het onderzoek of voor de uitslag. Bij sommige vrouwen vormen taal en cultuur een barrière. Het mammoboxspel geeft vrouwen de kans om in een kleine groep, onder vriendinnen, over diverse borstthema’s te praten. Het is geschikt voor eender welke groep vrouwen, jong en oud. Het spel wil de dialoog over borstkanker(screening) tussen de deelnemers op gang brengen. In totaal zijn er 8 thema’s. De begeleidster kiest de thema’s op basis van de spelers. Logo vzw leent het spel uit en voorziet een begeleider.

Deelnemers: max. 25 – 30 Timing: ca. 100 minuten Reservatie en/of data: debrauwer.lieven@telenet.be of 09 329 52 66 Prijs: all-in tarief van 250 euro (vanaf 75 personen: 3 euro/persoon) Tip: het kan interessant zijn om 1 avond te boeken voor verschillende Femmagroepen samen!

✤ Duurzaam winkelen & labels Tips voor een groene en eerlijke boodschappentas Vind je het ook zo moeilijk om de juiste keuzes te maken in de winkel? Wat koop je best? Hoe raak je wegwijs in de jungle van logo’s en labels? Tijdens deze vorming wordt ingezoomd op de verschillende aspecten van duurzaam winkelen. Je leert keuzedilemma’s op de winkelvloer herkennen, berekent je voedselvoetafdruk en bespreekt hoe je die kan verlagen. Daarnaast ga je ook actief aan de slag met een boodschappenmand. We bekijken de informatie op de verpakking en hoe die kan helpen om te kiezen voor een duurzaam product. Optioneel: bezoek aan een supermarkt met de vormingsmedewerker en advies ter plekke. Achteraf worden de aangekochte producten tijdens een groepsdiscussie besproken. Duurzaam winkelen wordt na deze vorming ineens een stuk makkelijker.

Deelnemers: min. 8 - max. 20 Timing: 2 à 3 uur – 2,5 uur zonder winkelbezoek. (NBV brengt dan een reeks van verpakkingen mee voor het groepsgesprek) Nodig: zaaltje, beamer, scherm, eventueel winkel (supermarkt) in de buurt (+ toestemming) Prijs: 120 euro + verplaatsingsonkosten Reservaties: Ann D’heedene, telefoon 050 82 57 26 of mail: ann.dheedene@c-v-n.be

38

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3

Deelnemers: best kleine groepjes, zo kan iedereen aan bod komen. Min. 5 – max. 15. Timing: sessie duurt ca 2 uur Reserveren: als Femmagroep contacteer je het Logo uit jouw regio: www.vlaamselogos.be. Het Logo maakt de praktische afspraken met de organisaties (datum en plaats) en de betaling. Je krijgt als groep ook de uitnodigingskaartjes voor de deelnemers. Prijs per sessie: 100 euro + verplaatsingsonkosten.


2014 Soulmadeworks Maak je eigen tijdslijn/groeimeter

Amitabha sportaanbod Amitabha is een jonge onderneming, die, naast samenwerking met bedrijven, ook een belangrijke maatschappelijke rol wil spelen door steden, gemeenten en andere organisaties te ondersteunen in hun sport- en beweegaanbod ter creatie van een gezonde en fitte bevolking. Zij hebben een ploeg van 1000 lesgevers die ingeschakeld kan worden voor allerlei sporten. www.amitabha.be Exclusief voor Femmagroepen bieden zij vanaf 1 januari een pilootreeks van 5 sportlessen aan in de volgende disciplines: ✤ Total In deze functionele workout worden je spierbundels uitgedaagd aan de hand van verschillende oefeningen, eventueel met gewichten. Geef je lichaam vorm met deze Total Body Workout! ✤ Zumba Een energieke combinatie tussen Latijns-Amerikaanse dans en fitness. Wanneer je hieraan deelneemt vliegen de calorieën en zweetdruppels eraf! Kortom, dé nieuwste fitnessrage. ✤ Fit4Life Zoek je ontspanning in de inspanning, welkom bij de Fit4Life workout! Hierin leer je de perfecte combinatie tussen calorieverbranding, conditie upgrade en spierversterking. Onmisbaar dus in je dagdagelijkse gezonde levensstijl!

Deelnemers: geen min./max. opgelegd door Amitabha Timing: 1 les duurt 1 uur Reservatie lesgever: via 050 33 42 85 of support@amitabha.be. Je ontvangt als groep van Amitabha maandelijks een factuur voor de bewezen sportlessen. Prijs: 60 euro incl. lesgever en verplaatsing, excl. BTW en materiaal (muziekinstallatie) en lokaal. Een eenmalige activiteit (workshop) kost 75 euro, excl BTW (kan enkel uitzonderlijk worden aangeboden). Opmerking: Amitabha volgt de Sabam-aanvraag zelf op. Femmagroepen hoeven dit niet zelf te doen.

Soulmadeworks doet allerlei projecten rond kunst-, cultuur- en erfgoededucatie, met beeldende kunst en creatief denken als uitgangspunt. Drijvende kracht achter de organisatie is duizendpoot Mia Nollet. www.soulmadeworks.com ✤ Maak je eigen tijdslijn of groeimeter Onder begeleiding van Mia ga je aan de slag om een originele tijdsband of groeimeter van het gezin of een persoon te maken die jij of de groep in de bloemetjes wil zetten. We naaien met de hand op textiel, ook zonder voorkennis. We stempelen jaartallen, strijken er foto’s op en schrijven er met een textielstift leuke commentaren bij. Succes verzekerd als cadeautje of voor je eigen interieur!

Deelnemers: max. 12 Timing: workshop van 3 uur (overdag of ’s avonds) Reserveren: rechtstreeks via Mia Nollet: info@soulmadeworks.com Prijs: 150 euro, excl. vervoersonkosten Tip: bezorg Mia op voorhand de foto’s die op de tijdslijn moeten komen, dat bespaart heel wat tijd. Als jij ze kan inscannen, print zij ze voor je uit.

Ook nog te boeken: extern aanbod 2013 ✤ Art Clay Silver – workshop werken met zilverklei ✤ De minimoestuin van Velt ✤ Fairtrade@home: koffieproeverij, wijnproeverij, chocoladeproeverij, proef de wereld ✤ Wijndegustatie Les Trésors ✤ Zahia workshops ✤ Zahia pakket retrojuwelen ✤ Elke vrouw in de juiste broek Meer info vind je in de webwinkel. OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

39


Overzicht mogelijk te plannen activiteiten creatief Breien op maat mutsen breien amigurumi’s haken: van mini tot maxi homedecoratie • Stijlvolle decoratie met powertex • Creaties uit aluminiumdraad Juwelen maken • Creatief met friendly plastic • Geknoopte armbanden • Shamballa armbanden Bloemschikken het jaar rond Boutis Leuke accessoires in bliklipjes Fimojuwelen (voor gevorderden) Granny squares haken Breien voor starters Juwelen in fimo (basis) Juwelen knopen Noorse motiefjes breien Peyote Sjaals breien in ajour Tilda’s interieurideeën Trendy breien met vier naalden Verfmagie op oude spulletjes naaien heT GrOTe naaiBOek • Naaiprojecten voor starters • Naaiprojecten voor gevorderden • Tafeltenten Allemaal rokjes à la Mme ZsaZsa Babyuitzet De mooiste kussens Eenvoudige verkleedkleren voor kinderen Geef je jeans een tweede leven! Zachte knuffels van stof Zomerslaapzak / trappelzak (voor 6 - 12 - 18 maanden)

40

| F EM M A | O K TO B E R 2 0 1 3

(5 x 3 uur) (3 x 3 uur) (3 x 3 uur) (1 of 3 x 3 uur)

(1, 2 of 3 x 3 uur)

(1, 4 of 5 x 3 uur) (5 x 3 uur) (2 of 3 x 3 uur) (2, 3 of 4 x 3 uur) (1, 2 of 3 x 3 uur) (2 of 3 x 3 uur) (2 of 3 x 3 uur) (3 x 3 uur) (3 x 3 uur) (3 x 3 uur) (4 x 3 uur) (3 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1, 2 of 3 x 3 uur)

(1, 2, 3 of 5 x 3 uur)

(3 x 3 uur) (1, 2 of 3 x 3 uur) (1 of 2 x 3 uur) (3 x 3 uur) (2 x 3 uur) (2 x 3 uur)

culinair Cadeautjes uit de keuken • Zoete lekkernijen • Hartige snacks • Confituren, chutneys en smaakmakers Bakken voor zoetebekken Creatief koken elke dag De wereldkeuken (reis rond de wereld in 250 recepten) Donderdag veggiedag Feestelijke koekjes en cupcakes Gourmetburgers High Tea Kilootje minder Koken in 30 minuten Koken uit de voorraadkast en de diepvries Koken voor starters Marokkaans koken O Bistro, eenvoudig feestelijk Op de barbecue Vegetarisch genieten Vers natuurlijk! Seizoensgebonden en duurzaam koken Vis lekker en licht Whoopie pies en moelleux Zuiders koken in 30 minuten cultuur heb je deze al gelezen? de Groote Oorlog Heb je deze al gelezen? (vorige thema’s) Kijken naar kunst Van abracadabra tot zwarte kat Een wereld vol bijgeloof Van Amaretto tot Zabaglione: historische eetweetjes dans Bollywooddansen Country-dansen Latin vibes Party vibes

(1, 2 of 3 x 3 uur)

(1, 2 of 3 x 3 uur) (2, 3 of 5 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1 x 3 uur) (3 x 3 uur) (1 x 3 uur) (1 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1 x 3 uur) (1, 2 of 3 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1 of 2 x 3 uur) (1, 2 of 3 x 3 uur) (1 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1 x 3 uur) (5 x 3 uur) (1 x 3 uur) (1 x 3 uur)

(1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur)

(1 x 2 uur) (1 of 3 x 2 uur) (1 of 3 x 2 uur) (1, 2 of 3 x 2 uur)


kids en oPVoeding Gesprekscoaches: opvoeden en werken, hoe doe jij dat? Gesprekscoaches: opvoeding en relaties Kinderen in een verwenmaatschappij Koken met kinderen Oei, ik groei! Praten met je kind lifestYle stijladvies voor 45+: hoe komt je persoonlijke uitstraling beter tot haar recht? start to yoga red je rug! voedselallergieën en intoleranties • Infosessie • Praktijksessie kruiden, verwennerij voor het lichaam De natuurlijke EHBO-kruidenworkshop Do-in: relaxatie-oefeningen Geluk kan je leren Goed gehoor(d) Hedendaagse omgangsvormen Huishoudmiddeltjes met kruiden Laat je niet vallen Stijladvies: De juiste combinatie van kleding en accessoires Wat krijgen we op ons bord? Over smaken en duurzame voeding Zal ik de dokter bellen? Zonder zorgen in de zon samenleVing koken van a tot z sPort Actieve Fitmix BBB Circle Fitness Power-wandelen Sport @ your place

(1 of 2 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 3 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur)

(1 of 2 x 3 uur) (4 of 8 x 1 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 3 uur) (1 x 3 uur) (1 x 3 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 3 uur) (1 x 2 uur) (1 x 3 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur) (1 x 2 uur)

(2, 3 of 4 x 3 uur)

(1, 2 of 3 x 1 uur) (5 x 1 uur) (3 x 1 uur) (5 x 1 uur) (1, 2, 3, 4 of 5 x 1 uur)

zingeVing anker in kanker (1 x 2 uur) uitwaaitocht ‘inter-zijn’ (1 x 2 uur) Gesprekscoaches: herinneringen om te koesteren (1 x 2 uur) Gesprekscoaches: kleine kinderen stellen grote vragen (1 x 2 uur) Mijn leven: een keuzebiografie (1 x 2 uur) Uitwaaitocht: is het altijd lente in mij? (1 x 2 uur) Uniek en creatief? NATUUR-lijk! (1 x 2 uur) Van angst naar kracht: uitwaaitocht (1 x 2 uur) aanbod zonder lesgeVer Femma maakT heT decoratie in glas mozaïek met eierschalen Hippe traktaties Moderne tas in hippe stof Haak je eigen mand Hoe maak je een etagère? Kralenketting in stof Speelmat maken Stoepkrijtverf Desserts in 30 minuten Veggie voor starters Alles uit de kast Stoffen vogels Summer beanie Cravate Creative Juwelen uit papier Juwelen haken met kralen Zelf cadeautjes maken: bruisballen, zeepketting, geurwater Bolletje in was Rasterhaken Kinderatelier: dromenvanger Kinderatelier: gelukspopjes Kinderatelier: knutselen met bloempotjes Kinderatelier: recyclage-egeltjes van fietsbanden CuLTuur Zina & Mina tales, Singles intercultureel bekeken zinGevinG Herinneringen om te koesteren Jubileumviering Plek van liefs: een rustpunt op je evenement Jij bent mijn buur(t) LENTEWIJSer

OK TOBE R 2 0 1 3 | F E M M A |

41

aanbod femma 2014