a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN

DAN101 MASTER STUDIO A / PROJECT 1

YANG XIAN JADE LOO

n9901311

UNIT COORDINATOR: DR. LINDY OSBOURNE BURTON

CLIENT: PAUL TROTTER


QUT KELVIN GROVE

NEW QUT SCHOOL OF DESIGN With the future Victoria Park developments, Kelvin Grove will become a major hub right at the doorstep of the city centre.

VICTORIA PARK

As Victoria Park becomes a public platform, the QUT Kelvin Grove campus will become part of a new cultural hub and a major destination for locals and visitors. The development of a new School of Design Precinct will play a vital role in community engagement.

BRISBANE CBD

LEGEND

CONTEXT SCALE 1:1000

SOURCE : VICTORIA PARK DRAFT VISION

EXISTING RAIL LINE FUTURE BRISBANE METRO FUTURE CROSS RIVER RAIL

PRE-DESIGN

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CONTEXT ANALYSIS


VICTORIA PARK

LOCATION

WINTER

6 WINTER

QUT SHUTTLE BUS STOP

SUMMER

7

4 SUMMER

JOHN DALTON RESIDENCES

1

LEGEND 3 5

WINTER

KUNDU PARK

CONTEXT

SCALE 1:1000 SOURCE : NEARMAPS

2

SUMMER

1. IGLU KELVIN GROVE ACCOMMODATION 2. BINARY APARTMENTS 3. THE EXCHANGE COMMUNITY CENTRE 4. QUT X BLOCK 5. QACI CAMPUS 6. QUT A BLOCK 7. QUT D BLOCK ACCESS VIEWS

PRE-DESIGN

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / SITE ANALYSIS


SWOT ANALYSIS

Strengths • Good location – right where the QUT shuttle bus stops • Great views • The Dalton residences are a piece of cultural heritage that gives significance to the place • Direct connection to Kundu Park • Plenty of access to natural light Weaknesses • Site slopes quite significantly with a 4m drop on the north-eastern end of the site • Currently listed state-heritage buildings use up most of the buildable land area • 4 storey limit with nil setbacks (6 storeys maximum with 3m setbacks) Opportunities • Development of a design precinct that becomes the heart of the Kelvin Grove campus • Establishing views towards the southern end of the site • Natural drainage and ventilation opportunities due to the nature of the site • Implementation and integration of the Dalton residences

SITE PLAN

SCALE 1:500 SOURCE : NEARMAPS

TOTAL SITE GFA : 5361m²

Threats • Susceptible to erosions if site is not dealt with properly • Excavation and fill increases building costs • Possibility of overshadowing neighboring developments • Iglu residence on north-eastern end of the site come right up to the boundary

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / SITE CONSTRAINTS


JOHN DALTON FORMER STUDENT RESIDENCES ; TAFE HALL OF RESIDENCE

SOURCE : "Student Residences, QUT Kelvin Grove Campus”, Queensland Government, 2016

PERCEPTION SKETCH

Strong, linear forms of the retaining walls cutting through the landscape as a result of the terrain.

• Classified as STATE HERITAGE • Erected in 1977 • The complex is evidence of the development of architecture in Queensland that responds to the climate The complex is listed under the Queensland Heritage Register in 2004 having satisfied criterias A, B, D, E and H.

CHARACTERISTICS OF THE JOHN DALTON STUDENT RESIDENCES • • •

Deep overhangs – suggestive of cool, verandah-like spaces Central courtyards Humanistic scale – a desire for something “practical” and “not too big”

PERCEPTION SKETCH

“Curiosity of what lies around the corner – a result of the arrangement and Existing remnants of Dalton’s residences are groups 1 and orientation of the maisonettes.” 2 as well as the community building.

NOT TO SCALE. LOCATION OF CLUSTERS 3-4 (IN YELLOW) PRIOR TO REMOVAL.

SOURCE : “Preliminary Heritage Advice” QUT Student Residences, Woods, 2018

PRE-DESIGN

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CONTEXT ANALYSIS


ADVANCED ENGINEERING BUILDING, UNIVERSITY OF QUEENSLAND HASSEL + KIRK ARCHITECTS Incorporation of passive and integrated sustainability – achieving an overall reduction in energy consumption. Carefully thought out use of five main materials that are common in Australian architecture, adding to its’ cultural significance. Clever use of technology and ‘design studio’ models to enhance the creative process.

ABEDIAN SCHOOL OF ARCHITECTURE, BOND UNIVERSITY CRAB STUDIO Large, simple volumes deriving pedagogical spaces. Materials used allow for passive cooling making the building energy and cost efficient. Large alcoves connect the spaces achieving integration of the community within the building.

MELBOURNE SCHOOL OF DESIGN NADAAA + JOHN WARDLE ARCHITECTS

Central atrium with spaces wrapping the central void. Articulation of spaces and volumes – creating a dynamic and fluid circulation. Acoustic strategies to deal with large amounts of noise reflection.

PRE-DESIGN

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CASE STUDIES


MCEWAN SCHOOL OF ARCHITECTURE LGA ARCHITECTURAL PARTNERS

NAVER CONNECT ONE INSTITUTE KENGO KUMA

Multipurpose studio/exhibition-type space + large volumes of shared pedagogical spaces to enhance social learning.

Tiered building form in response to the terrain. Overlapping circulation for increased connectivity within the building.

ROY AND DIANA VAGELOS EDUCATION CENTER DILLER SCOFIDIO + RENFRO Exposed vertical frontal circulation driving the network of spaces within the building. Fritted glass to deal with thermal control and diffusion on sunlight streaming in. Reprogrammable classrooms for adaptive use.

PRE-DESIGN

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CASE STUDIES CONT.


ENTRY

ENTRY

ENTRY ENTRY

FEASIBILITY ANALYSIS QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / SPATIAL DIAGRAM


Rendered concrete

Structural glass with high performance double glazing

Dark stained timber + rendered brick (John Dalton residences)

Dark structural steel to offset warm and cool tones

Timber

FEASIBILITY ANALYSIS

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / PROPOSED MATERIAL PALATTE


PEDAGOGICAL SPACES STUDIOS, WORKSHOP, LECTURE THEATRES

SHARED SPACES MEETING ROOMS, COMPUTER LABS, INFORMAL LEARNING

STAFF AND ADMIN OPEN PLAN OFFICES, KITCHENETTE, PRIVATE OFFICES

BACK OF HOUSE AMENITIES, LOCKERS, CAFE, STORAGE, SERVICES

SCALE 1:1000

FEASIBILITY ANALYSIS

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / BRIEFED GFA VS THE SITE


Area Name Pedagogical Spaces

Flexible studios Exhibition spaces

Total Briefed GFA (m²)

20

4800

3235

1

300

504 (included)

Total GFA Provided(m²)

Notes / Assumptions At 4m² per person. (TEFMA 2.8m² per person. 6m² per person specifically for architecture and building studies) Multipurpose exhibition space doubled with studio space. GFA shared with flexible studio spaces.

Private learning spaces

263

John Dalton maisonettes refurbished as private learning spaces. TEFMA 0.8m² per person

Informal learning spaces

185

TEFMA 2-3m² per person

Computer labs

4

700

700

50 x 3.5m² per person

Workshop

1

1500

1650

Inclusive of 3D fabrication, laser cutters, metal working space, woodworking space, material storage, sewing space, supervisors offices, spray booth, powder printing, assembly space.

Big lecture theatre

1

275

313

250 x 1.25m² per person

Small lecture theatre

1

165

165

150 x 1.1m²per person

Professional staff

5

90

90

TEFMA 18m² per person

65

650

650

TEFMA 10m² per person

Kitchenette

1

20

23

Meeting rooms

1

240

210

2

320

200

3

240

109

30 x 3.6m² per person

1

170

115

TEFMA 2.4m² per person.

Lecture Theatres Administration and Staff

No.

Academic staff (open plan)

General

Cafe

380

Amenities

Loading dock

Lockers

Service risers and Elevators

100

200

11.8

Deliveries for material and equipment.

26

Subtotal UFA

9,470

8929.8

Total GFA

10,800

11,161

Estimated project cost

20 x 5m² per person

Included

Breakout spaces Amenities and Back of House

30 x 7m² per person. TEFMA 8m² per person for meeting space, 2m² per person for meeting room

11,161 x $4000 =$44.6 mil

Inclusion of circulation spaces and green roof.

FEASIBILITY ANALYSIS QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CONSOLIDATED GFA


Group 1 retained Communal building retained

DERIVING THE AXIS SCALE 1:1000

RESPONSE AND AMENDMENTS TO HERITAGE BUILDINGS

To maximise buildable land area whilst maintaining the cultural significance of the heritage-listed buildings, Group 2 is to be removed while maintaining the design characteristics to derive the orientation and form of the new development : • Using the clusters’ axes to derive an axis for the new development • Retaining the location of the central courtyard of the original cluster Argument for removal: Group 1’s retainment serves as evidence of John Dalton’s architecture and character in the site.

RESTORATION OF GROUP 1 AND THE COMMUNAL HALL

• GROUP 1 – adaptive reuse and restoration as private learning spaces • COMMUNAL BUILDING – restored as workshops for design students

NOT TO SCALE

FEASIBILITY ANALYSIS

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / RESPONSE TO THE HERITAGE RESIDENCES


Maximising the GFA

Courtyard from original maisonettes maintained

Setbacks Axes derived from original maisonettes

Maximising floor area and creating cantilevers Dropping ground level to deal with terrain

Reducing number of storeys to humanise scale and ease transition to maisonettes

Establishing connection between both buildings SCALE 1:1000

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CREATING THE FORM


Fire egress

Fire egress

Tiered green roofs to provide views for neighbouring residents

Amenities

Amenities

Service road

HORIZONTAL CIRCULATION

Service road for vehicles

VERTICAL CIRCULATION

GREEN SPACES

SCALE 1:1000

Achieved plot ratios 19 on SP 157809 : 62% 20 on SP 157087 : 270% 21 on SP 157087 : 430%

20% transferred to plot 20

80% transferred to plot 21

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / CIRCULATION, ACCESS AND SERVICES, GREEN SPACES


+21.00M

LEGEND

ADMINISTRATION AND STAFF LECTURE THEATRES MEETING ROOMS

+17.00M

FLEXIBLE STUDIOS COMPUTER LABS WORKSHOPS

+13.00M

EXHIBITION SPACE/ FLEXIBLE STUDIOS PRIVATE STUDY SPACES

DESIGN CRITERIA FOR PROPOSAL OF THE NEW SCHOOL OF DESIGN

+9.00M

+5.00M

CONNECTIVITY

INCLUSION

GREEN SPACES AND CORRIDORS

INTEGRATION

0.00M

-4.00M

EXPLODED AXONOMETRIC SCALE 1:1000

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / PROGRAM AXONOMETRIC + DESIGN CRITERIA


HARTOPP LANE

VICTORIA PARK RD

+21.00M +17.00M +13.00M +9.00M +5.00M 0.00M -4.00M

SECTION 1 HARTOPP LANE

VICTORIA PARK RD

SCALE 1:500

+21.00M +17.00M +13.00M +9.00M +5.00M 0.00M -4.00M

SECTION 2 SCALE 1:500

LEGEND / SECTION 1 AND 2

MEETING ROOMS ADMINISTRATION AND STAFF LECTURE THEATRES FLEXIBLE STUDIOS EXHIBITION SPACE/ FLEXIBLE STUDIOS

COMPUTER LABS WORKSHOPS

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / SECTIONS


SECTION 3

SECTION 4

SCALE 1:500

LEGEND / SECTION 3 AND 4

MEETING ROOMS ADMINISTRATION AND STAFF LECTURE THEATRES FLEXIBLE STUDIOS EXHIBITION SPACE/ FLEXIBLE STUDIOS

SCALE 1:500

COMPUTER LABS WORKSHOPS

Program and arrangement of spaces allow for double volume heights within the building.

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / SECTIONS CONT.


LECTURE THEATRE

• Recommended reverberation time is 1 sec max • Front wall and ceilings to be reflective to enable projection of sound • Absorptive material on the back and side walls to help reduce the reverberation time and unwanted reflections ACOUSTIC RATED OPERABLE WALLS • Operable walls for flexible design studio spaces

INFORMAL LEARNING SPACES

• Panels with noise-absorbing qualities for private study / student-staff consultation / staff discussions

MELBOURNE SCHOOL OF DESIGN • Operable walls buffering the noise from the corridors and central atrium. • Walls with pin-board panelling allow for student/staff works to be displayed.

ACOUSTICS DESIGN AND ENGINEERING TO COMPLY WITH THE FOLLOWING STANDARDS:

1. AS/NZS 2017 ACOUSTICS – RECOMMENDED DESIGN SOUND LEVELS AND REVERBERATION TIMES FOR BUILDING INTERIORS 2. AS/NZS ISO 717.1:2004 ACOUSTICS – RATING OF SOUND INSULATION IN BUILDING ELEMENTS PART 1: AIRBORNE SOUND INSULATION 3. ABCB – SOUND TRANSMISSION AND INSULATION IN BUILDINGS

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / ACOUSTICS STRATEGIES


THERMAL MASS AND PASSIVE COOL AIR CIRCULATION ABEDIAN SCHOOL OF ARCHITECTURE

• Exposed concrete + passive cool air circulation = passive temperature control

Glass Air space Thermal mass

UNDERFLOOR AIR DISTRIBUTION (UFAD) Air flow adjustable to suit individual needs Too hot

Too cold

TRADITIONAL OVERHEAD SYSTEM

UFAD

• Flexible • Reduces energy costs – up to 20% • Adjustable – each diffuser can be equipped with personal comfort controls to allow the adjustment of the direction and amount of airflow into the space • Eliminates the need for drop down ceilings • Reduces the service distribution spaces – larger windows + increased daylighting + enhanced views • Contributes to LEED certification

UNDERFLOOR AIR DISTRIBUTION (UFAD)

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / THERMAL COMFORT STRATEGIES


ABEDIAN SCHOOL OF ARCHITECTURE

• Roof slips to allow for natural daylighting into the alcoves

PROPOSED LIGHTING STRATEGIES

Maximising natural daylight into the circulation spaces for safe paths of travel, and reduce spill of artificial light to the maximum degree possible.

Where required – design studios and spaces that require optimum ROY AND DIANA VAGELOS EDUCATION CENTER lighting for intended function – artificial lighting shall have a lumen of • Large spans of structural glass with high performance double glazing 3000 – 4000k for comfort and performance. Where possible, artificial lighting shall have adjustable colour temperature options as well as dimming feature for maximum comfort.

PROPOSAL

QUT’S NEW SCHOOL OF DESIGN / LIGHTING STRATEGIES


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

"Abedian School of Architecture / CRAB Studio" 13 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 17 Mar 2020. <https://www.archdaily.com/465030/abedian-school-of-architecture-crab-studio/> ISSN 0719-8884 Advanced Engineering Building / HASSELL + Richard Kirk Architect. (2014). Retrieved 17 March 2020, from https://www.archdaily.com/461273/advanced-engineering-building-hassell-richard-kirk-architect Aerial Maps, High Resolution Aerial Imagery | Nearmap. (2020). Retrieved 17 March 2020, from https://www.nearmap.com/au/en City Plan 2014 Interactive Mapping. (2014). Retrieved 17 March 2020, from http://cityplan2014maps.brisbane.qld.gov.au/CityPlan/ Corradi, M. Kengo Kuma designs the Naver Connect One institute in Korea | Floornature. Retrieved 17 March 2020, from https://www.floornature.com/kengo-kuma-designs-naver-connect-one-institute-korea-12190/ McEwen School of Architecture / LGA Architectural Partners. (2018). Retrieved 17 March 2020, from https://www.archdaily.com/892818/mcewen-school-of-architecture-lga-architectural-partners/ Melbourne School of Design | John Wardle Architects. Retrieved 17 March 2020, from https://www.johnwardlearchitects.com/projects/melbourne-school-of-design/ Robbert Riddel Architect. (2004). Student Residences QUT Kelvin Grove Campus Conservation Management Plan [Ebook]. Brisbane. "Roy and Diana Vagelos Education Center / Diller Scofidio + Renfro" 24 Aug 2016. ArchDaily. Accessed 17 Mar 2020. <https://www.archdaily.com/793971/roy-and-diana-vagelos-education-center-diller-scofidio-plus-renfro/> ISSN 0719-8884 Student Residences, QUT Kelvin Grove Campus | Environment, land and water | Queensland Government. (2016). Retrieved 17 March 2020, from https://apps.des.qld.gov.au/heritage-register/detail/?id=602235 TEFMA Inc. (2009). Space Planning Guidelines [Ebook] (3rd ed.). Brisbane. Woods, R. (2018). Preliminary Heritage Advice QUT Student Halls of Residence [Ebook]. Brisbane: Queensland University of Technology. Retrieved from https://blackboard.qut.edu.au/bbcswebdav/pid-8467850-dt-content-rid29902858_1/courses/DAN101_20se1/Heritage%20report%20Halls%20of%20Residence%20QUT%2011%20June%202018%281 %29.pdf

REFERENCES QUTâ&#x20AC;&#x2122;S NEW SCHOOL OF DESIGN

Profile for Jade Loo

DAN101 Master of Architecture - Project 1 Report  

DAN101 Master of Architecture - Project 1 Report  

Profile for jadelyx
Advertisement