__MAIN_TEXT__

Page 1

JACQUELINE VENDRELL SPATIAL DESIGNER · NATURE LOVER


Nature lover

1.14

2

Magnitude

P RO D U CT

EPH

D R AW I N G S

+59°

10-13.

34-39. PRD

20-27.

PTS

NQ2

A RC H I T E CT U R E

INTERIOR DESIGN

14


Spatial designer

3

40-45. BBQ

CTW

P H OTO G RA P H Y

28-31. BCG +86°

34-39.

RIC

4-9. JANO 30-33.

BPS Area 514°

4-19. BSG

46-49.

10 Projects

T DESIGN


JANO An approach to the concept of time Everything has its cycle, Time goes by in form transformation. It is a natural cycle. Everything has its cycle, and in it, time passes in the form of transformation. Everything has its cycle where time in form of transformation. Everything has its cycle in which time passes transforming. Everything has its cycle and its time. We call it transformation .


how it feels There have been some thoughts about what should be the future of societies. There are many problems surrounding us. Overpopulation, pollution, the menace of psychological sickness due to work overload. We are in front of a problem of a disconnection with the essence of humanity: harmony and peace with the natural metabolism. Design and architecture can heal that disconnection. Great architects and designers have been thinking about those problems. They came up with a variety of solutions adaptable to human lifestyle, providing new interpretations. Nature has always suffered the time effects although not always in the same manner. Sometimes time helps nature to progress. For instance, the existence of water and fertile earth on the same place give rise to a good harvest and at the same time, good harvest attracts animal livings. And in other occasions, time passes and the natural elements, even the awesome mountains, get eroded by these same elements: water and wind. In this project, I want to question these premises and I have set myselve up to create an architectural space by the sea that not only resists erosion and the passage of time but also during this time can get even more enriched. The architectural result is a compilation of 13 alive pillars between 35 and 70 meters high. A concrete structure invaded by lichens, that supports an utopic neighborhood. These colorful creatures will progressively invade the skin of the structure, making the pillars a living construction. They can survive in extreme conditions, work as a waterproofing biological layer, help to reduce carbon CO2 buildup in the atmosphere, provide insulation and absorb solar heat. This project explores time consequences through open spaces that are slowly invaded by life as days overcome.


08019 Barcelona, Spain

Time has its consequence. Nature is the result of the path of time. This project materializes the naturality of time and its consequences: deterioration and evolution on a different scales.

41° 24’23.735" N

Moll de la Vela

6

2°1 3’2 0’42. 3.652" 376" EE

A RC H I T E CT U R E

El tiempo tiene sus consecuencias. La naturaleza es el resultado del paso del tiempo. Este proyecto materializa la naturalidad del tiempo y sus consecuencias: el deterioro y la evolución a diferentes escalas.


7

JANO SPECULATIVE DESIGN Selected Project for the Biennal of Venice 2018 Type: Academic Project Year: 2018 Material: Concrete · Lichens Area: 52535 m2


A BALANCE BETWEEN DELICATE AND HARD The concrete of the structure is, basically, a standard carbonated concrete. Its porosity and roughness texture gives to these biological organisms a better chance to anchor themselves to the surface. The biological layer acts as an internal microstructure, aiding retention and expelling moisture. It also has the capacity to capture and store rainwater, so this layer facilitates the development of organisms.


CROSS SECTION · SECCIÓN LONGITUDINAL


Av. de Francesc Cambó, 16

08003 Barcelona, Spain

EPHEMERAL STANDS PUBLIC SPACE INSTALLATION

41° 23’10.34" N

Type: Academic Project Year: 2013 Architect: Enric Miralles Area: 280,6m 2

2°1 0’42. 376" E

A RC H I T E CT U R E


11

The project arises from the relationship between the market cover, its environment and its traffic flow, giving rise to the creation of an space of stands whose cover seeks the lightness in its structure creating a game of shadows, shapes, spaces, colors and textures.

El proyecto surge de la relación entre la cubierta del mercado, su entorno y sus flujos de circulación, dando lugar a la creación de un espacio cuya cubierta busca la ligereza de su estructura creando un Se entiendo también como un juego de contrastes entre materiales, formas, espacios y texturas.


12


1. Longitudinal placement of stands following the direction of the main flow 2. Stands spaces fragmentation by coexisting with the flow 3. Adaptation of clusters to secondary flows

1. Colocaci贸n longitudinal de las paradas siguiendo la direcci贸n del flujo principal 2. Fragmentaci贸n del espacio al coexistir con el flujo 3. Adaptaci贸n de las agrupaciones a los flujos secundarios

13


08001 Barcelona, Spain

Ciutat de Granada, 192

14

The creation of a technology-body lab as a result of the symbiosis between technology and human body. It is about to move our senses and emotions to a unique space. A space destinated to people with a poetic sensibility, that can capture the beauty of simple things.

2°1 1’2 0.607" E

41° 24’18.965" N

La creación de un espacio experimental como resultado de la simbiosis entre la tecnología y el cuerpo humano. Un espacio destinado a personas con una sensibilidad poética, capaces de capturar la belleza en las cosas simples.

INTERIOR DESIGN


15

S I M B I O S I G A L L E RY POETRY OF THE SPACE Area: 135m 2 Material: Concrete · Portland · M80 · Cast Process: By setting


16

THE PROJECT RAISES THE QUESTION OF THE COMPLEXITY OF THE APPARENT SIMPLICITY The local floor is an harmonic tour of the space, divided into 6 areas as a part of a simple and minimalist configuration generated by suspended walls. We move from area to area as it from room to room, observing the characteristic of the walls, its textures, colors and shapes.

CROSS SECTION AA’ · PERFORED WALL · SECCIÓN AA’ · MURO PERFORADO

0

1

3

5

CROSS SECTION A’A · SUSPENDED WALLS · SECCIÓN AA’ · MUROS SUSPENDIDOS


17 C

B

A

A’

C’

B’ GROUNDFLOOR PLAN · PLANTA BAJA


THE CHOICE OF THE MATERIALS POINTS IN A DIRECTION OF QUIET AND BALANCE.

The space is made of a cast concrete stone mass, glass and steel which endows the interior of the local with texture and spatial composition. From the interior, the space looks a game of shadows and textures. It reflects the changing light throught the plasterboard holes and creates different atmospheres according to the angle of vision. The floors are polished, the walls and ceilings are made of different proportions of concrete.

El espacio está compuesto de hormigón, vidrio y acero dotando el interior del local de una armónica composición espacial. Desde el interior, el espacio parece un juego de sombras y texturas. Refleja la luz cambiante a través de las perforaciones del cartón yeso creando así diferentes atmósferas.Los suelos están pulidos, las paredes y los techos están hechos de diferentes proporciones de hormigón.


01

01

02

03

WALL CONSTRUCTION

Reinforced concrete 150mm Thermal insulation 100mm Air chamber 10mm Reinforced concrete 170mm

04

02 SUSPENDED WALL

05 02 06

07

Crossed and 300mm suspended concrete wall by stainless steel cable 10mm 03 FALSE CEILING False plasterboard ceiling 13mm

08

CROSS SECTION BB’ · SECCIÓN BB’

04 PLASTERBOARD WALL

08

Reinforced concrete 150mm Air chamber 5mm Plasterboard pannel CROSS SECTION CC’ · SECCIÓN CC’

05 GLAZING Inside sheet formed by glass extra light 15.6mm and exterior sheet formed by glass extra light 9.6mm Separating tape and neutral silicone sealing Carpentry formed by matt stainless steel sheet 06 PIVOT DOOR 360 1500mm of passage 07 PIVOT DOOR 180º 900mm of passage 08 FLOOR CONSTRUCTION Soft concrete floor 33mm Gravel cover 80 mm Separating layer with waterproof PE sheet laterally overlapped Thermal insulation 30mm Concrete slab 400mm


08035 Barcelona, Spain

Republic Pavilion

20

El proyecto es una extensión del pabellón, un mirador de tres volúmenes geométricos. Se trata de una arquitectura para el silencio y la meditación desde donde se observan diversas obras de artistas contemporáneos. Estas mismas obras pueden ser observadas desde el interior de los cubos como una prolongación del recorrido. Los volúmenes superpuestos son una bisagra entre el pabellón y el paisaje.

41° 25’50.554" N

The project is an extension of the Republic pavilion, a viewpoint of three geometric volumes. It is an architecture for silence and meditation from where different pieces of art of contemporary artists can be observed. These same works can be observed from the inside of the cubes as an extension of the tour. The superimposed volumes are a hinge between the pavilion and the landscape.

2°9 ’4.602 " E

A RC H I T E CT U R E

VIEWPOINTS ARCHITECTURE FOR THE LOOK Area: 213m 2 Year: 2014 Material: Canson paper Boat wood · Cardboard


GROUND FLOOR PLAN · PLANTA BAJA

SECOND FLOOR PLAN · PLANTA SEGUNDA

22

A’

A’


23

FIRST FLOOR PLAN · PLANTA PRIMERA

BASEMENT PLAN · PLANTA SÓTANO

16

6

0 1


A RC H I T E CT U R E FOR THE LOOK


6 1 0

25

LONGITUDINAL SECTION · SECCIÓN LONGITUDINAL


28

INTERIOR DESIGN


08001 Barcelona, Spain

29 Ciutat de Granada, 192

PARAMETRIC ARCHITECTURE Area: 328m 2 Material: DM wood Canson paper Process: Laser · CNC milled · Origami

41°23’33.255" N

BARCELONA CONTEMPORARY GALLERY

2 °9 ’44.3 91" E


GROUNDFLOOR

RAMPS

FIRST FLOOR

BETWEEN EXPRESSION A N D G E O M E T RY

Trying to give my viewpoint to design in architecture, I am wondering what the problems that contemporary architecture should tackle are. I am learning to view what we design as a living system, with the ability to react to an also living environment and adapt to it.

think about designs that feel, observe, listen, react, propose, learn and interact.


3

5

GROUNDFLOOR

31

0 1

El proyecto ubicado en la Rambla de Cataluña 78, se basa en el rediseño de la tienda Conti cuyo recorrido arquitectónico formado por secciones rectas continuas da lugar a una compleja arquitectura paramétrica.

FIRST FLOOR

The project located at 78th Rambla de Cataluña is based on the redesign of the Conti store by creating an architectonic path formed by continuous sections that give rise to a complex parametric architecture.


JACQUELINEVENDRELL@HOTMAIL.COM +34 681 173 056

Profile for Jacqueline Vendrell

Portfolio  

A selection of 5 projects

Portfolio  

A selection of 5 projects

Advertisement