Page 1

Jaargang 5 april/mei/juni 2018

Kwartaalblad Clivia

Waarom een cliĂŤntenraad? Dagkalender Viattence


Viattence -advertentie-

Inhoud

Deel uw ervaring met de zorg en help zo anderen met kiezen.

Van de redactie 03 Uit de oude doos 04 Dialect 06 Doriens column 07 De tijd van toen 08 Uit de praktijk van... 10 De Cliëntenraad 11

Het verpleeghuis is misschien wat oud, maar straalt bij binnenkomst wel warmte en een welkom gevoel uit. De medewerkers zijn vriendelijk en er zijn leuke activiteiten. Voor ieder wat wils.

Epe Nieuws Activiteiten

De arts legde alles prima uit, t sp speelde elde iin op voor mij mijn twijfels over de behandeling. ndeling. En vo het belangrijkste, hij was open pen een eerli eerlijk!

Heerde Nieuws Activiteiten

Ga naar ZorgkaartNederland.nl

16 19

Vaassen

De grootste ervaringssite in de zorg.

2212-00 BS 105x148 Advertentie.indd 1

12 15

Nieuws Activiteiten

20 23

Wezep

22-07-16 14:42

De voorkantfoto is gemaakt door Annette van Huffelen. Zij werkt bij het laboratorium van Isala.

Nieuws Activiteiten

24 27

Stichting Vrienden van Viattence Binnen Viattence zijn drie Vrienden van … stichtingen actief. Dit zijn: • Stichting Vrienden van De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof (Epe) • Stichting Vrienden van De Speulbrink (Vaassen) • Stichting Vrienden van Viattence (Heerde-Wezep) Alle stichtingen financieren kosten voor welzijnsbevorderende activiteiten voor cliënten van een of meerdere locaties van Viattence. Het gaat hierbij om uitgaven die niet uit het reguliere budget van Viattence bekostigd kunnen worden. De Vriendenstichtingen willen door middel van giften, schenkingen en legaten aan voldoende financiële middelen komen om deze speciale verzoeken te kunnen honoreren en bekostigen.

2

St. Vrienden van De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof: Mw. M.F.W. aan de Stegge 0578-629891, maria.aandestegge@gmail.com rek.nr. NL86 RABO 0135 9470 14

St. Vrienden van De Speulbrink: Dhr. C.M. Verbruggen 0578-572396, c.verbrug@hetnet.nl rek.nr. NL47 ABNA 0631 5488 66

St. Vrienden van Viattence: Dhr. J. Tuinman 0578-694944, stvvviattence@gmail.com rek.nr. NL86 INGB 0692 1144 24


Van de redactie

Kwartaalblad Clivia Het is geen grap! Clivia verschijnt vanaf nu een keer per kwartaal. Verder is de redactie met drukkerij Bredewold en marketing in gesprek over hoe onze Clivia er in de komende tijd uit gaat zien. De papieren versie blijft, dat is een feit. Maar we willen graag dat de Clivia nog meer gaat leven op de verschillende locaties van Viattence. De redactie is blij met iedereen die iets aanlevert voor het blad: een foto met bijbehorende tekst zegt soms meer dan duizend woorden. Eerlijk gezegd gaat er trouwens veel tijd in zitten als er iets verkeerd is aangeleverd, als er foto’s niet geplaatst kunnen worden, als de tekst onvolledig is of als deze drastisch ingekort moet worden. ‘Waar blijven de adverteerders?’ vragen wij onszelf ook weleens af. Er zijn zoveel toeleveranciers, bedrijven en winkels waar we zaken mee doen. Er worden rond de tweeduizend Clivia’s verspreid in de regio. Verder staat Clivia ook op de website van Viattence (niet alleen het allernieuwste exemplaar, maar ook voorgaande nummers). Neem contact op met iemand van de redactie of marketing. We komen vast en zeker tot elkaar. We gaan het mooie weer tegemoet (tenminste, laten we het hopen). De terrassen en balkons worden weer

aangekleed voor een aangenaam verblijf. Zorg altijd voor voldoende bescherming als het gaat om zonnestralen. Zeker rond de tijd dat de zon op zijn hoogst staat. We hopen dat er de komende maanden weer veel uitjes worden georganiseerd. Als u als bewoner ergens graag naar toe wilt, geef het dan aan. We hebben een eigen rolstoelbus, vriendelijke vrijwilligers die de bus besturen. Het is altijd even zoeken naar voldoende begeleiding, maar waar een wil is, is een weg! Vertel daarna aan Clivia waar de rit naartoe is gegaan en hoe iedereen het heeft ervaren. Maak een paar leuke foto’s en laat die zien! Voor het drukproces zelf is het belangrijk dat de foto van goede kwaliteit is. Het is wel belangrijk dat de personen die duidelijk in beeld zijn geen bezwaar hebben tegen het feit dat de foto in Clivia geplaatst wordt. Vraag toestemming op het moment dat u de foto maakt en/of neem even contact op met iemand die hierover zeggenschap heeft. Iedereen een prettig voorjaar en wat u ook doet, het ga u goed! Sieger Nijdam

3


Uit de oude doos

The Cats The Cats was een popgroep uit Volendam, die met enkele onderbrekingen bestond van 1964 tot 1985. Van 1968 tot 1975 was het een van de meest succesvolle bands van Nederland. De bezetting bestond uit Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder, Theo Klouwer en (van 1972 tot 1975) Piet Keizer. Vanaf de oprichting fungeerde Jan Buijs als manager.

rol had vanaf 1968 voor de A-kanten van de singles.

De groep ontwikkelde een oorspronkelijk muziekgeluid dat de naam ‘palingsound’ kreeg. De bandleden waren er eerst niet gelukkig mee en beschouwden het als een spotnaam. Door de successen veranderde hun mening. Palingsound kenmerkt zich door de dramatiek in de stem van Piet Veerman, de achtergrondzang van de andere leden, de composities van Arnold Mühren en het studiowerk van Klaas Leyen en Wim Jongbloed. De stijl vond navolging bij veel andere Volendamse artiesten, zoals Maddog, Left Side, Next One en vanaf 1977 BZN. Cees Veerman was aanvankelijk de leadzanger van The Cats, terwijl Piet Veerman deze

4

De eerste nummers waren covers of werden buiten de groep geschreven. Daarna kwam steeds meer werk van eigen hand, waaronder de grote hits Lea, Why, Marian, Magical Mystery Morning, Where Have I Been Wrong, Let’s Dance, en There Has Been a Time. De meest verkochte single is One-Way Wind. The Cats verkochten meer dan dertien miljoen geluidsdragers. 36 singles kwamen in de top 40 terecht, waarvan vijf op nummer 1 en negentien in de top 10. In de alltime-lijst top 2000 zijn in de loop van de tijd dertien nummers opgenomen.


Uit de oude doos

Zanger, gitarist Zanger, gitarist Basgitarist Gitarist Drummer Gitarist (1972-1975)

Cees Veerman (1943-2014) Piet Veerman (1943) Arnold Mühren (1944) Jaap Schilder (1943) Theo Klouwer (1947-2001) Piet Keizer (1952)

Mühren was niet het enige bandlid dat hits produceerde. Piet Veerman schreef de nummer 1-hit Where Have I Been Wrong (1970). Ook scheef hij de nummer 2-hit Let’s Dance (1972). Samen met Jaap Schilder schreef hij Let’s Go Together (1973), dat op nummer 7 belandde. Van Cees Veerman werd de single The End of The Show (1980) een hit op nummer 5. Sinds Times Were When (1968) volgde een periode van zeven jaar waarin vrijwel elke single de top 10 bereikte.

De grootste hit die de band wereldwijd had, is One-Way Wind (1971). Het was niet alleen de meest verkochte single, maar het nummer werd ook nog ongeveer 150 maal gecoverd. Mühren vermoedt dat hij de inspiratie opdeed tijdens hun tournee op de Antillen, omdat de bomen daar door de passaatwind allemaal naar dezelfde kant wijzen. Het betekende de doorbraak in Duitsland, waar meer dan een miljoen exemplaren ervan werden verkocht. In 1973 werd de band voor zijn eigen composities bekroond met een Gouden Harp.

In het tweede jaar van hun succes ontvingen The Cats de hoogste onderscheiding in de Nederlandse popmuziek: een Edison Populair (1969). De band ontving de prijs uit handen van Mies Bouwman tijdens het Grand Gala du Disque. Diezelfde avond gaven ze hun eerste liveoptreden op de televisie. De band trad op in binnen- en buitenland, waaronder Indonesië, Suriname en op de Antillen. Twee albums werden in de Verenigde Staten geproduceerd door Al Capps. In 1974 was er een optredenstop van ongeveer een jaar. In deze periode brachten drie bandleden soloalbums uit. Na een hervatting van de optredens viel de band in 1979 geheel uit elkaar. Vervolgens was er van 1982 tot 1985 een comeback. In 1994 was er nog een vergeefse poging hiertoe door drie bandleden zonder Piet Veerman.

5


Dialect

Riestebriej Het was zo’n dag det alles verkeerd gunk, ie weet wel hoe det giet. ’t Was met het eetn: de eerpels waarn niet goed gaar, de andievie te nat, de speklaappies niet mooi bruun en de pudding was an-’ebrand. Die kookn ie toe nog zelf. Mien man zeeg onder ’t eetn: ‘De pudding is dunk mien an-’ebrand.’ Niks zeggn, dach ik, hoe stilder a’j liggn hoe minder piene. Um het nog arger te maakn zeeg hij: ‘Mien moe kookn vrogger altied riestebriej. Kun ie det niet?’ Ik zeege niks, maar ik besleute öm de volgende dag riestebriej te kookn. ’s Maargns gong ik naor mien schoonolders koffie drinkn (wie woondn in hetzelfde huus) en nao het eerste köppien koffie zeeg ik: ‘Ik geleuve de’k vandaage maar ies riestebriej kooke.’ ‘O’, zeeg mien schoonmoe, ‘a’j lekkere ries wilt kookn, dan mu’j der gien water bie doen maar melk en… niet vergeetn een klein bettien zolt.’ Nao de middag had ik eers de eerpels escheld en in de panne edaon. As gruunte nam ik maar een weckflesse boon’n; det was gauw klaor. De speklappn van gistern had ik nog een bettien an-’ebraodn, zodet ze mooi bruun waarn en daornao kon ik an de ries begin’n. Een paar weekn geleent wol ik ok al ries kookn, dus ik had nog een pak in de kaste staon. Hoeveule ries zol der in muttn? Zol ik het an mien schoonmoe vraogn? Nee, det deu’k niet. Zie zol wel denkn: foj, wat een domme vrouwe is det toch! Die kan nog gien ries kookn! Ik deu het hele pak ries in de panne, dan konne wie misschien wel twee daagn riestebriej eetn. Maar ien zo’n paakkien, det was nog haoste niks: iets onder in de panne. De bodem was net bedek; ik kon der beter nog effn een paakien biej haaln. Net veur oons hadde wie toe nog een buurtwinkel en ik haaln der gauw een pak ries bie. Ik deu de helfte bie de panne in. Noe zolt wel genog weezn. De melk deu’k der biej en een klein bettien zolt en ik zettn de panne op ’t gas. Ziezo, det kon gaar wordn. De veurige aovend had ik zo’n mooi boek; daor mos ik nog een paar bladzij in leezn en det kon noe mooi. Toen het boek uut was, dach ik weer an mien ries. Ik deu de keukendeure lös en ik kon wel jankn! De ries leup zo langs het anrechtdeurtien naor beneedn en der stond al een klein plassien melk op de keuken-

6

vloere. Ik wusse niet wa’k eers of les mosse doen. Gauw ’t gas uut, dach ik, maar de ries kookn zo deur. Wat mos ik toch doen? De eerpels gooien ik in de geutstien en met een grote lepel scheppn ik wat van de ries in de eerpelpanne en ik deu der de laste melk biej. Noe ha’k twee pan’n met ries. Noe heul ik ’t spul goed in de gaatn. Toe de ries weer kookn, mos ik der nog twee pan’n bie pakkn en had ik vier pan’n vol ries. Meer pan’n had ik niet. Wat mos ik der toch mee? Maar toe scheut mien wat te bin’n. In de schuure stond een zinkn emmer. Die haaln ik op en ik scheppn der de ries in, uut drie pan’n. De emmer zettn ik onder de taofel in de schuure. Maargn zol ik wel ies bedenkn wat ik daormee doen zol. Iene panne met ries leut ik op ’t gas staon. Die was wel wat te dikke, maar de melk was op, dus deu ik ter maar een klein bettien water bie. De pan’n maakn ik schoone veur de eerpels en de beunties. De ries pruuvn ik ies en ik vunne det het wel aorig goed smaakn. Natuurlijk waar ik arg beniejd wat mien man dervan vund. Hij zeeg: ‘Het smaakt wel iets anders as mien moe ziende, maar het is toch wel lekker. Doet mien nog maaar een scheppien.’ Ik dache: ie mossn ies weetn, keerltien, maar ik zeege niks. Wat of ter met de emmer ries gebeurd is, vraog ie misschien. Nou, det za’k oe vertelln. Wel drie weekn lank heb ik elke maargn een schaaltien vol naor oonze kippn ebrach. Ik reurn der een bettien voer deurhenne en zie vundn het merakel lekker; het was zo op. Nao die drie weekn leek het wel det de dooier ok witter was, maar det kan ik mie nok wel verbeeld hebbn. Det was de eerste keer det ik ries ekookt hebbe en soms dan denk ik daor nog wel ies an. Later meetn ik de ries of met een köppien. De groetn van Diene Floksien


Doriens column

Vruchten aan de boom Iedereen is wel ergens goed in. Dat vond ik in elk geval de afgelopen maanden bij Wendhorst, bij de sloop van het oude gebouw. Toen graafmachines met een optimale nauwkeurigheid al het puin opraapten. Geen steen was er meer over van het oude gebouw. Met een grote machine heel precies kunnen werken: je moet het maar kunnen! Maar ik verwonder me ook over andere mensen om me heen. De een kan goed organiseren, een ander heeft een ijzersterk geduld, weer een ander is zo trouw. Iedereen is wel ergens goed in. Niet alleen in kunnen, maar ook in wie je bent. We zien het van elkaar, we ervaren dit, maar spreken ons hier niet zo vaak over uit. Toch is dit ook iets wat iedereen kan – niet alleen op ‘Complimentendag’, maar ook in het dagelijks leven. Tijdens een gesprekspel, in De Nieuwe Antoniehof of in De Klaarbeek, of gewoon bij de koffie in Wendhorst. Een antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Zou u uw buurman of buurvrouw ook een compliment kunnen geven?’ Dan werd er voorzichtig naar elkaar gekeken, en kwam er steeds weer een verrassend antwoord: ‘Ik vind dat u lieve ogen hebt.’ ‘Ik vind u heel zorgzaam, omdat u me hielp met de koffie, nu ik dat zelf niet meer goed kan, en u dat zag.’ ‘Ik vind u een goede man.’ Zonder aarzeling werd er gezegd wat men zag, wat men ervaarde. En dit gaf ontroering bij de ander. Ondanks dat ziekte, leeftijd of een beperking je kun-

nen veranderen, toch oog hebben voor wie je bent. Mooi is het om dit ook terug te lezen en te vinden in woorden van Jezus, in de Bijbel. Jezus die midden in het dagelijks leven woorden sprak die je ontroeren. Omdat ook Hij liet zien, en zag, wie een mens van binnen is. Zo vertelde Hij eens op een lentedag over een wijngaard en een wijnstok. De druivenstruiken waren nog groen, maar met aandacht zouden ze gaan bloeien en uiteindelijk vrucht dragen. Vruchten die passen bij de wijnstok, maar ook zo heel verschillend kunnen zijn: groen of blauw, zoet of nog wat zurig, groot of klein. Vruchten met een eigen smaak, met een eigen doel. Soms voor het maken van lekkere wijn, soms om te laten zien hoe mooi de natuur is. Vruchten die verbonden zijn aan de wijnstok die hen heeft gevoed – met licht en warmte, water en aandacht. Zo sprak Jezus, zo sprak Hij over zichzelf, en zo ontstaan de vruchten. Heel verschillend, maar ook verrassend hoe lekker en goed. Iedereen is wel ergens goed in. Luister maar, kijk maar en proef maar. Dorien Koetsier geestelijk verzorger Viattence

7


Terug naar toen

De toverlantaarn Lang geleden had je geen film of video, geen televisie en ook geen bioscoop zoals nu. Toen keken de mensen samen naar een toverlantaarnvoorstelling. Met een toverlantaarn kun je kleine doorzichtige (op glas geschilderde) plaatjes of dia’s groot op een wand projecteren. Die eerste projectoren werden ‘toverlantaarns’ genoemd, omdat de toeschouwers aanvankelijk niet begrepen waar die kleurige beelden op de wand of op het scherm vandaan kwamen en dus schreven zij ze toe aan magische krachten. Vanwege dit feit werd de toverlantaarn ook wel de Laterna Magica genoemd: een lichtbron (lantaarn) die plaatjes tovert!

Huygens Christiaan Huygens is de uitvinder van de toverlantaarn. Dit gebeurde rond 1659. Deze Nederlandse wetenschapper (geboren en gestorven in Den Haag, 14 april 1629 - 8 juli 1695) was een vooraanstaand wis-, natuur- en sterrenkundige. Ook schreef hij vroege sciencefiction en was hij uitvinder van wetenschappelijke instrumenten. Hij experimenteerde vanaf 1653 met lenzen, microscopen en telescopen en is een van de belangrijkste figuren in de zeventiende-eeuwse wetenschap. In 1659 bediende Huygens zich waarschijnlijk al van de toverlantaarn (hij noemde het zelf een schriklantaarn) om jonge mensen en leden van de familie te amuseren.

Bij een toverlantaarn schijnt licht door een glasplaatje met een tekening. Achter het glasplaatje wordt het licht door een lens gebundeld en op de wand gestraald waardoor de tekening daar vergroot zichtbaar wordt. Dit noemen we projecteren. Een toverlantaarn bestaat uit verschillende onderdelen. De oudste toverlantaarn bestaat uit een lichtbron, een lantaarnplaat en een projectielens. Een lens is gemaakt uit hol of bol geslepen glas waardoor licht een andere richting krijgt. Het licht wordt gebundeld. De latere toverlantaarns bevatten meer onderdelen. Voor de lantaarnplaat zit de projectielens (objectief). Achter de glasplaatjes zijn ook weer lenzen die het licht verdelen (condensor). Daarachter bevindt zich de lichtbron. Soms is er achter de lamp een holle spiegel om het licht te versterken. De lichtbron was aanvankelijk een kaarsvlam of een olielampje, later een gasvlam en nog later een gloeilamp. Doordat de projectielens in de toverlantaarn het beeld spiegelt moeten alle toverlantaarnplaatjes ondersteboven en in spiegelbeeld in de toverlantaarn gedaan worden, zodat de projectie in de juiste stand te zien is.

8

In 1662 wil hij niets meer weten van de toverlantaarn en doet zijn best te ontsnappen aan de noodzaak er een te maken voor zijn vader die hem zou willen tonen aan het hof van Parijs. ‘Het past hem niet’, schrijft Christiaan aan zijn broer, ‘zo’n poppenkast op te voeren in het Louvre. Overigens ben ik bereid voor hem een verrekijker, een microscoop en alles wat hij wenst te fabriceren, uitgezonderd de lantaarn, waarvan de uitvinding gerekend moet worden tot de verloren gegane kunsten.’ Hij vond de toverlantaarn niet passen bij zijn status als serieus wetenschapper. Hij


Terug naar toen

kon toen niet vermoeden dat de lantaarn zo’n grote ontwikkeling zou doormaken, van film, televisie tot beamer, die nog steeds op hetzelfde principe werken.

Lantaarnplaatjes Toen de fotografie nog niet was uitgevonden, werden in de toverlantaarn glasplaatjes gebruikt waarop met de hand een tekening was geschilderd. Deze glasplaatjes werden in een houten frame (een slede) in de toverlantaarn gestopt. Door het licht en de lenzen in de lantaarn wordt het kleine plaatje verlicht en uitvergroot op de wand. Later werd een soort overdrukplaatje op het glas aangebracht dat lithografisch gedrukt was. Vaak werden op een strook vier of vijf ronde plaatjes afgebeeld. En weer later werd dit overgenomen door de fotografie. De afbeelding werd direct op het glas afgedrukt en daarna vaak met de hand ingekleurd met waterverf of inkt. De eerste toverlantaarns hadden zwakke lichtbronnen: een kaars of een olielampje. Men slaagde erin de plaatjes beter te laten uitkomen door rond de geschilderde figuren het overblijvende deel van het glasplaatje te beschilderen met zwarte verf, wat het licht tegenhield. De plaatjes werden aanvankelijk gemaakt door de toverlantaarnspeler (ook lantaarnist genoemd). Maar ook de instrumentmakers en opticiens, die de toverlantaarns maakten en verkochten, schilderden meestal zelf de bijbehorende plaatjes. Later werd het een vak apart, kunstschilders werden speciaal opgeleid voor het schilderen van platen bij

bedrijven die hun orders kregen van de toverlantaarnfabrikanten. Het was een uiterst precies werkje, want de kleinste foutjes werden immers tijdens de projectie uitvergroot en waren dus duidelijk te zien. Hoewel er zich onder deze handgeschilderde platen echte kunstwerkjes bevinden, kwam het maar zeer zelden voor dat een schilder zijn werk signeerde.

De lantaarnvoorstelling Na de uitvinding van de toverlantaarn door Christiaan Huygens kwam deze onder de aandacht van Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning (1634-1715). De vader van Christiaan Huygens werkte aan het Franse hof. De lantaarn werd daar gebruikt om de koning en zijn familie te vermaken en om huiskamervoorstellingen te geven voor de elite. Tot de tweede helft van de 18e eeuw werd de toverlantaarn vooral gebruikt door de wetenschappers. Later in de 19e eeuw kon het gewone volk ook toverlantaarnvoorstellingen zien op de jaarlijkse kermis. Deze speciale gebeurtenissen werden gedaan door Luikerwalen: rondtrekkende toverlantaarnspelers en vertellers afkomstig uit het Belgische Luik. Men ontdekte dat het een makkelijke manier was om informatie over te brengen. In de 18e eeuw was er namelijk nog veel analfabetisme onder het gewone volk. De toverlantaarn werd daarom gebruikt voor allerlei lessen. Uiteindelijk konden ook de gewone mensen een toverlantaarn kopen om een huiskamervoorstelling te geven in de eigen familiekring.

9


Viattence

Dag van de Logopedie dinsdag 6 maart 2018 jl. Met ondersteunende communicatie heeft iedereen wat te zeggen Stel je eens voor. Je bent 58 jaar, getrouwd en net opa geworden. Naast je werk tennis je graag en fanatiek. Van het ene moment op het andere staat je leven op zijn kop door een herseninfarct. Je bent niet meer in staat je gedachten onder woorden te brengen of je gevoelens te uiten, je hebt afasie. Niet of nauwelijks kunnen spreken, betekent niet dat je niets te zeggen hebt. Dit jaar staat de ‘Dag van de Logopedie’ op 6 maart 2018 in het teken van Ondersteunde Communicatie. Want ook mensen die zich niet meer kan uitdrukken via spraak, hebben behoefte aan communicatie. Door andere communicatiemiddelen en -vormen te gebruiken kunnen zij zich toch uiten. De logopedist helpt bij het kiezen van passende communicatiemiddelen en bij het gebruiken ervan. Veel mensen denken bij logopedie aan kinderen die moeite hebben met spreken of aan mensen die stotteren. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er nóg een grote groep is die veel baat heeft bij begeleiding door een logopedist. Het gaat dan om volwassenen

met spraak- en taalproblemen als gevolg van een herseninfarct, dementie of een spierziekte, zoals de ziekte van Parkinson.

Handvatten Een logopedist brengt in dit geval de hulpvraag en stoornis in kaart en oefent zowel op het gebied van de stoornis als op de functionele communicatie. Ook worden naasten betrokken door hun zoveel mogelijk handvatten te geven om de communicatie te ondersteunen. Daarbij kan een ondersteunend communicatiemiddel helpen, zoals pictogrammen een Taalzakboek, een spraakcomputer of een tablet met een speciale app. De logopedisten van Viattence zijn gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen en ouderen met problemen op het gebied van communicatie, taal, spraak, kauwen & slikken. Zij werken in de omgeving van Heerde, Wezep, Epe en Vaassen en komen bij u thuis. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.viattence. nl of bel 0578-668449.

Dagkalender LICHTPUNTJES Viattence Al enkele jaren wordt er elk jaar een dagkalender gemaakt door verschillende medewerkers, vrijwilligers en soms ook door bewoners zelf, vanuit de verschillende locaties van Viattence. Er worden door hen gedichten of mooie teksten van liedjes verzameld, verhaaltjes geschreven over eigen ervaringen of meditatieve stukjes bedacht. Voor elke dag iets om voor te kunnen lezen aan de bewoners of om zelf te kunnen lezen. Een dagkalender met inhoud, gericht op de (oudere) mens, waarbij ook een gespreksvraag wordt gesteld. Gebleken is dat deze dagkalender vaak gebruikt wordt aan tafel en daar aanleiding geeft tot verrassende gesprekken, of door iemand alleen gelezen wordt. Maar ook samen met familie is deze kalender waardevol. Op het moment dat u dit leest zijn we al vergevorderd met de dagkalender. Het thema van deze dagkalender is: LICHTPUNTJES. Dat heeft te maken met de dag

10

waarop deze dagkalender van start gaat, namelijk met Pinksteren: ‘Lichtpuntjes die we kunnen zoeken, maar ook lichtpuntjes die we kunnen zijn’. We kunnen de dagkalender tot veertig dagen na Pinksteren gebruiken. De laatste dag is 30 juni. De dagkalender zal zowel in een papieren versie als in digitale vorm gemaakt worden. De woongroepen en thuiszorgcliënten zullen de papieren versie ontvangen; de vrijwilligers en eerste contactpersonen ontvangen een digitale versie. Wilt u ook graag een papieren versie, dan kunt u, vóór 20 april, een mail sturen of bellen naar Eipie van de Bosch (e.vandenbosch@viattence.nl , tel. 06-3963 3735) of naar Lidian Veldkamp (l.veldkamp@viattence.nl, tel. 06-3963 5930). De kosten van het boekje bedragen € 2,-- per stuk. Wilt u als vrijwilliger een papieren versie, geef dan ook even aan op welke locatie/woongroep u werkzaam bent.


Viattence

De Cliëntenraad Waarom een cliëntenraad? De mening van cliënten en hun familieleden is van grote waarde voor Viattence. Om de zorg voor cliënten te optimaliseren en als organisatie beter te worden, vinden wij het belangrijk te weten wat er bij onze cliënten leeft. De leden van de cliëntenraad praten vanuit de ervaring (door de ‘bril’) van cliënten, hebben daarom een adviserende rol en zijn een belangrijke bron van informatie. De cliëntenraad, lokaal en centraal, heeft als doel de belangen te behartigen van de cliënten van Viattence, zoals vastgelegd in Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstelling. Er zijn vier lokale raden, te weten: CR Heerde: vertegenwoordigt de bewoners van Wendhorst en Korte Slag; CR Epe: vertegenwoordigt de bewoners van De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof; CR Vaassen: vertegenwoordigt de bewoners van De Speulbrink; CR Wezep: vertegenwoordigt de bewoners van Weidebeek, Turfhorst en Veldheem. Alle lokale cliëntenraden vertegenwoordigen ook de cliënten van de Thuiszorg binnen hun dorp en de bezoekers van de dagopvang.

Wat doet een cliëntenraad? De cliëntenraad behandelt zaken waarmee iedereen

te maken kan krijgen, zoals de kwaliteit van zorgverlening, veranderingen in de organisatie, veiligheid, nieuwbouw, gezondheid, hygiëne, geestelijke verzorging of de maaltijden. Het zijn allemaal onderwerpen waarbij de cliëntenraad betrokken is. Daarnaast is de cliëntenraad: • Tolk: spreekbuis van de cliënten; • Waakhond: bewaakt de rechten van de cliënten en behartigt hun gemeenschappelijke belangen; • Adviseur: adviseert gevraagd en ongevraagd de Raad van Bestuur met als doel de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening te verbeteren. De lokale raden houden zich bezig met de zaken die op locatie gebeuren, terwijl de centrale raad zich bezighoudt met locatie-overstijgende zaken.

Contact Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de ambtelijk secretaris, door een e-mail te sturen naar e.vandenbosch@viattence.nl of door te bellen met 06 - 3963 3735. Ook kunt u contact opnemen met de voorzitters van de verschillende raden. De contactgegevens van de voorzitters, verdere informatie over de cliëntenraden en openstaande vacatures kunt u vinden op de website van Viattence: www.viattence.nl/clientenraad

Aanleverdata voor de Clivia Clivia juli 2018 Clivia oktober 2018 Clivia januari 2019

: : :

18 mei 2018 17 augustus 2018 16 november 2018

Mailadressen Kopij Epe Kopij Vaassen Kopij Heerde Kopij Wezep

: : : :

y.buis@viattence.nl a.vanmoorst@viattence.nl s.nijdam@viattence.nl e.bastiaan@viattence.nl

11


Epe

Nieuws Uit Epe

Dorpskern Epe Inmiddels zijn we alweer een paar maanden op weg in 2018. Wat is het leuk om nieuwe gemotiveerde vrijwilligers binnen te zien komen – met name wanneer zij het klaarspelen om vrijwilligerswerk te combineren met een baan. Deze mensen willen iets betekenen voor een ander, een luisterend oor bieden. Aan de andere kant is het jammer afscheid te moeten nemen van vrijwilligers om verschillende redenen. Soms komt dit doordat je als organisatie niet aan persoonlijke wensen kunt voldoen of soms staat de eigen gezondheid hun in de weg. De jaargesprekken 2018 met vrijwilligers worden goed gepland zodat we aan het eind van het jaar weer op de hoogte zijn van hun wensen en ideeën. De samenwerking met vrijwilligers blijft heel belangrijk. Wat zij

voor onze bewoners kunnen betekenen is onbetaalbaar. Dorpskern Epe: De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof vinden het fijn om nieuwe vrijwilligers welkom te heten. Op de website van Viattence staan vacatures voor vrijwilligers. Misschien kent u iemand die vrijwilligerswerk wil gaan doen. Kijk dan op onze site en/of neem even contact op met mij. Yvonne Feddema coördinator welbevinden Epe 06 - 3859 4327

Honden bij De Nieuwe Antoniehof Hierbij wat foto’s van het bezoek dat Monique Crediet aan De Nieuwe Antoniehof gebracht heeft. Ze had een aantal puppy’s meegenomen. Wat een fijne morgen was dat!

12


Epe

Knieperties bakken

Afgelopen januari kwamen Janny en Roos op Het Praathuis knieperties bakken. We hebben genoten!

Stamppottenbuffet De Nieuwe Antoniehof Op 2 maart jl. hebben we op De Nieuwe Antoniehof een stamppottenbuffet gehad; dit werd verzorgd door De Vossenberg. Van het buffet konden bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers genieten. Het was een gezellige avond waar we elkaar in een ontspannen, gemoedelijke sfeer konden ontmoeten onder het genot van een heerlijke winterse hap.

Zit-Fit! in Het Praathuis Elke maandagmorgen komt er een instructeur van stichting Koppel Zit-Fit! doen met de cliĂŤnten in Het Praathuis. We werken onder andere aan balans en behendigheid. Verder maken we de spieren los en, het belangrijkste, we hebben veel plezier met elkaar!

13


De Serre Zomaar een zondagmorgen in februari: heerlijk aan het genieten van koffie en taart én de stralen van het voorjaarszonnetje in de serre. Wat zijn we blij met deze serre in De Nieuwe Antoniehof!

Koken en bakken in Het Praathuis Elke vrijdagmorgen staat er koken en/of bakken op het menu. Met elkaar maken we kleine gerechtjes of eenmaal per twee weken een heel menu. Het menu wordt van tevoren opgesteld, samen met de cliënten. Zo kan iedereen zijn of haar lievelingsgerecht opgeven. Ouderwets gezellig samen de aardappels schillen, gehaktballetjes voor de soep draaien of meehelpen in de keuken bij het roeren en snuiven in de pannen. En daarna, als beloning, gezellig met elkaar genieten van alles wat we hebben gemaakt.

14

High Tea op De Nieuwe Antoniehof Eind januari 2018 werd er een high tea georganiseerd voor onze bewoners. Wat hebben zij ervan genoten; deze activiteit komt vast vaker op het programma!

Muziekmiddag in Het Praathuis Elke donderdagmiddag is het muziekmiddag in Het Praathuis. Vaak is het een gezellige boel: samen zingen, samen luisteren en soms samen dansen. Hieronder geven we u een blik op een van deze middagen, dit keer gingen we samen zingen en muziek maken. We waren in een voorjaarsstemming en zongen onder andere het lied ‘Wat een geluk’ van Rudi Carrell. Wat een geluk dat ik ’n stukje van de wereld ben Dat ik de wijsjes van de sijsjes en de merels ken En dat ik mee mag doen met al wat leeft En mee mag ademen met al wat adem heeft Ik ben zo blij dat er in mei altijd narcissen zijn En dat er vruchten, vlinders, veulens, vogels, vissen zijn En al die blijdschap komt enkel door jou Omdat ik vreselijk ongeneeslijk van je hou


Epe

Vaste activiteiten De Klaarbeek in april, mei en juni 2018 Dag

Tijd

Activiteit

Maandag

09.30 uur 14.00 uur 18.00 uur, elke 2e maandag van de maand

Gymclub Voor elk wat wils: hobby / praatje / spel Samen driegangendiner eten in Het Praathuis (kosten 7,00 euro) Crea-ochtend Koffiedrinken in de huiskamer op de 2e etage Seizoensmiddag (soms met thema van het seizoen)

Dinsdag

09.30 uur 10.00 uur 14.00 uur, elke 1e, 3e en 4e dinsdag van de maand 14.00 uur (verschillende data, zie activiteitenoverzicht) Woensdag 09.30 uur 12.00 uur 14.00 uur Donderdag 09.30 uur 14.00 uur, elke 1e en 3e donderdag van de maand 14.00 uur, elke 2e donderdag van de maand 15.00 uur, elke 2e donderdag van de maand 14.30 uur, elke 4e donderdag van de maand Vrijdag

09.15 uur, 1 of 2 keer op vrijdagmorgen 09.30 uur, 2 of 3 keer op vrijdagmorgen 14.00 uur, elke 1e vrijdag van de maand 14.00 uur, elke 2e vrijdag van de maand 14.00 uur, elke 3e vrijdag van de maand 14.00 uur, elke 4e of 5e vrijdag van de maand

Variabel

Wat tot nu toe bekend is. 5-4-2018, 19.30 uur 6-4-2018, 14.00 uur 13-4-2018, 14.00 uur 27-4-2018, 14.30 uur 31-5-2018, 19.30 uur 1-6-2018, 10.00 - 12.00 uur 13-6-2018, vertrek 11.00 uur

Zin in gesprek of zin in zingen met Dorien Koetsier Tekenen en schilderen Open eettafel Qualicateraar Spelmiddag Koersbal Muziekmiddag Biodanza, dansen vanuit je eigen beleving Viskar staat klaar Muziekmiddag verzorgd door Cultuurplein Noord-Veluwe Eenvoudig koken en bakken Menukoken Bloemschikken Soos Bingo Open inloop

Eenmalige activiteiten worden aangekondigd via een flyer Optreden De zingende broeder Optreden De Darpse Deerns tijdens open inloop Optreden duo Dijon tijdens de soos Oranjebingo Optreden Settimbre Marion Mode met modeshow Uitje met de bus

15


Nieuws

Heerde

Uit Heerde

Enkele speerpunten 2018 Dit keer begin ik eens bij mezelf. Ik wil iedereen even laten weten hoe het er met mij voorstaat na mijn ongelukkige val waarbij ik een heupfractuur heb opgelopen. Inmiddels ben ik weer volledig aan het werk en krijg nog fysiotherapie. Heel veel mensen hebben hun medeleven tijdens de afgelopen periode getoond; dat alleen al doet een mens goed. Na mijn operatie heb ik gelukkig meteen een aantal werkzaamheden voor mijn werk vanuit mijn huiskamer kunnen voortzetten. Ik ging naar buiten met de scootmobiel van mijn buurman. Zoiets doet je pas beseffen hoe belangrijk hulpmiddelen zijn, maar ook dat je hulp moet aanvaarden. Afhankelijk zijn van een ander, het kan soms niet anders. Samen met dagbehandeling Wissel en de fysiotherapie zijn we een workshop ‘rolstoelduwen’ aan het opzetten voor vrijwilligers; we sluiten aan bij een vraag vanuit de praktijk. We beginnen bij vrijwilligers van dagbehandeling Wissel, zo mogelijk aangevuld met andere vrijwilligers. Het krijgt een vervolg, als blijkt dat het positief wordt ervaren. Op dit moment heeft bouwbedrijf BAM het voorterrein van Wendhorst betreden, waar drie nieuwe gebouwen zullen verrijzen. Het streven is zoveel mogelijk bewoners mee te nemen tijdens het bouwproces, zodat zij stap voor stap gaan zien hoe hun toekomstige woning en kamer eruit komt te zien. Een aantal ideeën zal verder worden uitgewerkt.

Dit voorjaar maak ik weer een start met de jaargesprekken met vrijwilligers; dit zal individueel of binnen een kleine groep plaatsvinden. Een uitnodiging hiertoe is uit of volgt binnenkort. Mijn grote wens voor 2018 is de vorming van een vrijwilligersklankbordgroep Heerde, waarvoor ik al eerder een oproep heb gedaan. In zo’n groep kunt u als vrijwilliger meepraten/meedenken over zaken die belangrijk zijn. Ik probeer zo goed mogelijk aan te sluiten op wat nodig is, maar ik heb wel een andere bril op en ben erg benieuwd naar uw eigen beleving en suggesties. Meld u aan als vrijwilliger en draai eens een jaar mee in de klankbordgroep. Tegenwoordig delen Lidian Veldkamp (dagbestedingscoach) en ik een kantoor (bij de algemene ingang), de deur is van een groot raam voorzien. Laat dit een uitnodiging zijn voor iedereen om ons aan te spreken. Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor iedereen die zich heeft moeten aanpassen in de afgelopen tijd. Ik hoop dat iedereen zijn vaste plek weer gevonden heeft en dat we tot aan de grote verhuizing zo door mogen gaan. Hartelijk bedankt! Sieger Nijdam coördinator welbevinden Heerde

Het sneeuwt! Als er sneeuw valt, proberen we op Flessenberg de bewoners hier ook van te laten genieten. Omdat ze vaak niet naar buiten, naar de sneeuw, kunnen, halen wij de sneeuw naar binnen! Een bak sneeuw geeft zulke mooie reacties: de een voelt voorzichtig met één vinger, terwijl de ander gretig met de handen door de bak gaat.

16


Heerde

Presentatie Santons Dinsdagmorgen 30 januari jl. was er een culturele activiteit in Wendhorst. De heer Eigeman uit Heerde kwam een presentatie geven over zijn Santonsverzameling en had hiervoor een deel van zijn verzameling meegenomen. Santons zijn kleine figuurtjes van klei uit de Provence. Hij wist hier veel over te vertellen en nam ons mee in zijn passie. Elk beeldje heeft zijn eigen verhaal. Zijn vrouw, die op locatie Korteslag woont, was er ook bij aanwezig.

Proosten op 1 januari Omdat de meeste bewoners niet op konden blijven tijdens de jaarwisseling, hebben we op Nieuwjaarsmorgen het oude jaar afgesloten en vervolgens met champagne geproost op het nieuwe jaar!

Valentijnsdag in Wendhorst Op verschillende woongroepen werden de bewoners verwend met Valentijnsdag. Op Dagbesteding Wissel werden prachtige bloemstukjes gemaakt met cliĂŤnten en vrijwilligers.

17


Heerde

Welkom thuis Ook wanneer een bewoonster terugkomt van een ziekenhuisopname, zorgen we voor een warm welkom. Bewoonster en familie waren tot tranen geroerd. Toen mevrouw haar bed zo zag, straalde ze en zei: ‘Ja, gelukkig! Ik ben thuis!’

Optreden Martin Brand Op woensdagmiddag 14 februari jl. trad Martin Brand op in Wendhorst. Het werd een groot feest! Hij zong allerlei bekende oude liedjes: iedereen kon dus meezingen en meedansen. De dame op de foto nam haar kans waar om met Martin te dansen tijdens het liedje ‘Leun op mij’. Ontroerend!

Leerlingen De Noordgouw in Wendhorst Vrijdagmiddag 9 februari jl. waren jongeren van scholengemeenschap De Noordgouw uit Heerde op bezoek bij Wendhorst. Ze kwamen leuke activiteiten doen met de bewoners van de woongroepen ’t Eekt en Cannenburgh. Het was prachtig om te zien hoe zowel oud als jong hiervan genoot. Er werd gesjoeld, bingo gespeeld, gewandeld en er werden pannenkoeken gebakken. Het was een mooie ervaring voor de jongeren om zo kennis te maken met het dagelijks leven op enkele woongroepen.

18


Heerde Activiteitenschema Wendhorst De Brink April Bingo

Mei Bingo

Juni Bloemschikken

Woensdag 4 april 14.00 - 15.15 uur

Woensdag 2 mei 14.00 - 15.15 uur

Maandag 4, 11, 18 en 25 juni 10.00 - 11.30 uur

Zingen met Job Smit

Zingen met Job Smit

Mini High Tea

4 en 18 april 10.30 - 11.30 uur

2, 16 en 30 mei 10.30 - 11.30 uur

Maandag 4, 11, 18 en 25 juni 14.15 - 15.15 uur

Bloemschikken

Bloemschikken

Bingo

Maandag 9, 16, 23 en 30 april 10.00 - 11.30 uur

Maandag 7, 14 en 28 mei 10.00 - 11.30 uur

Woensdag 6 juni 14.00 - 15.15 uur

Mini High Tea

Mini High Tea

Maandag 9, 16, 23 en 30 april 14.15 - 15.15 uur

Maandag 7, 14 en 28 mei 14.15 - 15.15 uur

Zin in zingen met Dorien Koetsier

Biodanza

Dieren op De Brink

Woensdag 11 april 14.00 - 15.00 uur

Woensdag 9 mei 10.00 - 12.00 uur

Zin in zingen met Dorien Koetsier

Zin in zingen met Dorien Koetsier

Zingen met Job Smit

Vrijdag 13 april 10.30 - 11.30 uur

Vrijdag 11 en 25 mei 10.30 - 11.30 uur

Woensdag 13 en 27 juni 10.30 - 11.30 uur

Optreden Sentimental Journey

Zingen met mevrouw Jansen

Woensdag 18 april 14.30 - 15.30 uur

Donderdag 17 mei 14.15 - 15.00 uur

Herdenkingsbijeenkomst Wendhorst

Zingen met mevrouw Jansen

Zin in gesprek met Dorien Koetsier

Zin in gesprek met Dorien Koetsier

Vrijdagmiddag 18 mei voor Dagbehandeling Wissel

Vrijdagmiddag 15 juni voor Dagbehandeling Wissel

Viering rondom Pinksteren

Zingen met mevrouw Jansen

Zondagmorgen 20 mei 10.30 uur

Donderdag 21 juni 14.15 - 15.00 uur

Biodanza

Accordeonist Jan van Leeuwen

Woensdag 23 mei 14.00 - 15.00 uur

Donderdag 28 juni 14.00 - 15.00 uur

Donderdag 19 april 14.15 - 15.00 uur

8 en 22 juni 10.30 - 11.30 uur

Biodanza Woensdag 13 juni 14.00 - 15.00 uur

Donderdagavond 14 juni

Accordeonist Jan van Leeuwen Donderdag 26 april 14.00 - 15.00 uur

Huisdiensten Elke zondagmorgen is er een huisdienst van 10.45 tot 11.45 uur.

Accordeonist Jan van Leeuwen Donderdag 31 mei 14.00 - 15.00 uur

19


Nieuws

Vaassen

Uit Vaassen

Herman Gorter, de dichter, begon zijn gedicht Mei met:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid Dat geldt ook voor de Clivia: het eerste kwartaalblad van de Clivia is een feit. Deze uitgave gaat over de maanden april, mei en juni. In die maanden verandert er veel in de natuur: van krokus en tulp naar uitbundig bloeiende bloemen. Niets is mooier dan in het voorjaar te wandelen of te fietsen door de tuin bij de Cannenburgh. Of gewoon door de nieuwbouw met zijn tuintjes en bloemen. Ook is het voorjaar de tijd om alles weer met een frisse blik te bekijken: Doe ik de dingen nog die ik leuk vind? Wil ik er iets anders bij gaan doen? Of juist iets minderen? Tijdens de groepsjaargesprekken is dat een belangrijk item om met elkaar te bespreken. Want het belangrijkst is dat je die dingen doet die je leuk vindt. Dat ervaren de bewoners dan ook. We zijn alweer begonnen met het uitnodigen voor de groepsjaargesprekken. In de maanden april, mei en juni zijn er weer een aantal bijzondere dagen, zoals Koningsdag op 27

april, de herdenkingen op 4 en 5 mei, Hemelvaartsdag, Moederdag, Vaderdag en Pinksteren. Genoeg momenten om bij stil te staan. Heb je ideeĂŤn hoe we dit kunnen doen, laat ze horen. Dat stellen we erg op prijs! Op 13 juni gaat er iets bijzonders gebeuren. In Epe wordt dit jaar voor de 25e keer de Paardenvierdaagse georganiseerd. Hiervoor wilden ze een bijzonder iets toevoegen aan het programma. Ze gaan op bezoek bij de Cannenburgh en dat betekent voor De Speulbrink dat ze vanaf de kerk voorlangs de Speulbrink komen defileren! (Verderop in de Clivia ziet u hier meer over.) Laten we er met elkaar voor de bewoners een mooi voorjaar van maken! Lida van Moorst coĂśrdinator welbevinden Vaassen

Gouden Dagen In De Speulbrink schenken we vanaf 3 januari 2018 Gouden Koffie op de woensdagochtend. Wat betekent dat precies? Samen met de organisatie Gouden Dagen willen we niet alleen koffie schenken voor de bewoners van De Speulbrink, maar voor alle ouderen uit Vaassen. Naast het leggen van contacten en koffiedrinken is er ook de mogelijkheid een wens in de wensboom te hangen. Op de laatste woensdag van de maand worden er door een medewerker van de zorg en een vrijwilliger

20

twee wensen uit de wensboom gehaald. En die gaan we vervullen. Het kan een individuele wens zijn, maar ook iets voor een groepje. Gouden Dagen, de overkoepelende organisatie van Gouden Koffie, helpt ons met het financieren, als dat nodig is. Soms komt er iemand op de achtergrond muziek maken of iets vertellen. Net waar de groep die de koffieochtenden bezoekt behoefte aan heeft. Regelmatig plaatsen we een stukje in de plaatselijke krant of delen flyers rond, zodat meer mensen op de hoogte zijn van deze ochtenden.


Vaassen

Cliëntenraad van De Speulbrink In november 2017 heeft de Cliëntenraad Vaassen haar jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Tijdens deze vergadering gaven twee leden, namelijk Wilma van Huffelen en Henk Schumacher, te kennen dat ze wilden stoppen met hun werk binnen de Cliëntenraad. Daarop is de raad op zoek gegaan naar nieuwe leden door het ophangen van een flyer. Maar liefst zes personen hebben zich daarna aangemeld. De Cliëntenraad heeft inmiddels deze personen uitgenodigd een vergadering bij te wonen en kennis te maken. In navolging van de statuten van de cliëntenraden geeft voorzitster Aartje Scholten het voorzitterschap per 1 februari over aan Henry de Weerd. Wel blijft ze als tweede voorzitster actief binnen

NLdoet-dag Als u dit leest, hebben we de NLdoet-dag van vrijdag 9 maart jl. al achter de rug. We hebben in de Wintertuin een gezellige verwenmiddag georganiseerd met een high tea, muziek, hand/ voet- en nekmassages, een spel, een wandeling of een fietstocht op de duofiets… Dankzij de hulp van veel vrijwilligers hebben wij er een mooie, gezellige middag van kunnen maken voor zowel bewoners als omwonenden. In een volgende Clivia vindt u ongetwijfeld foto’s!

de raad. In de volgende Clivia leest u meer over de taakverdeling binnen de Cliëntenraad. Hebt u een vraag of een opmerking voor de Cliëntenraad, neem dan gerust contact met ons op. De Cliëntenraad is er voor u.

Muziek op de hoorn Peter Steinmann, kamermusicus, komt regelmatig spelen op de hoorn. Hij bezoekt de bewoners van de groepen, vertelt en vraagt over muziek. Hij speelt klassieke muziek, richt zich daarbij speciaal op ouderen en neemt hen daarin mee. Ook speelt hij liedjes waarbij volop meegezongen kan worden. Het zijn gezellige uurtjes die door bewoners worden gewaardeerd!

21


Vaassen

Jong en oud Handwerkactiviteiten Ook in het nieuwe jaar zullen de dames van het handwerken weer heel regelmatig in de huiskamer bezig zijn met het maken van truien, kussens en nog veel meer andere dingen. Op dit moment staan de activiteiten even stil in verband met het norovirus. Als u deze Clivia leest, is die periode hopelijk al weer vergeten.

Sinds kort komen iedere 14 dagen gastouders met kinderen op de groepen. Ze blijven ongeveer een uurtje. De leeftijd van de kinderen varieert van 0 tot 4 jaar. Zij spelen op de groep, eten hier hun fruithapje of krijgen drinken. Het is steeds erg gezellig wanneer zij komen. De bewoners zitten er gezellig bij en reageren er leuk op; er is een mooi wederzijds contact!

Nieuwjaarsreceptie 8 januari Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst werden er veel goede wensen over en weer doorgegeven. Onder het genot van een oliebol en appelflap. En natuurlijk was er ook nog een lekker glaasje om te proosten met elkaar

22

Optreden Nostalgie Woensdag 24 januari kwam het koor Nostalgie voor de bewoners en omwonenden zingen. Deze fantastische avond werd aangeboden door familieleden van een overleden bewoner. Wat heeft iedereen genoten van de zang, het meezingen en meedeinen. Het was een heel geslaagde avond.


Vaassen De lente en zomer komen er weer aan... We hopen op mooi weer. Dan kunt u met uw familie gebruikmaken van de duofiets van De Speulbrink. U kunt de duofiets reserveren in de rode agenda (te vinden in de Wintertuin). Gebruik van de duofiets is gratis voor bewoners van De Speulbrink en de aanleunwoningen. Wilt u uitleg over de duofiets? Vraag dan naar Lida van Moorst of Gerda Noeverman.

Vaste activiteiten De Speulbrink 2018 DAG

TIJD

ACTIVITEIT

Maandag

10.15 uur

Speulbrinkkoor Borrelmiddag

Dinsdag

15.00 uur, elke tweede maandag van de maand 10.15 uur

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

11.00 uur

Zit-Fit (bewoners van appartementen, Flank, aanleunwoningen en extern ) Zit-Fit (bewoners van de groepen)

14.30 uur

Rummikub

18.30 uur, elke derde dinsdag van de maand 10.00 uur

Rooms-katholieke kerkdienst

14.00 uur

Handwerken

14.30 uur, de laatste woensdag van de maand 19.00 uur, elke 2e woensdag

Mannenmiddag

even weken om 10 uur

Koersbal

oneven weken om 10 uur

Kegelen

2x per maand 10.00 uur

Bibliotheekkar

14.00 uur

Sjoelen & spel

16.00 uur, 1e en 3e donderdag in de maand 10.00 uur

Herv./geref. kerkdienst

Gouden koffie

Bloemschikken

10.15 uur

Koffiedrinken cliĂŤnt, mantelzorger, medewerker en vrijwilliger Geheugentraining

13.30 uur, 2x per maand

Lekker bezig met verf

14.30 uur

1e vrijdag bingo

14.30 uur

2e vrijdag wisselend

14.30 uur

3e vrijdag spelmiddag

16.00 uur

3e vrijdag broodmaaltijd

14.30 uur

4e vrijdag maandsluiting

1x per maand

Middag

Optreden

1Ă 2x per maand

Avond

Optreden

Wisselende activiteiten Vrijdag

23


Nieuws

Wezep

Uit Wezep

‘Zorgen doen we samen..’ De bekende slogan van Viattence, die ik dagelijks tegenkom in mijn werk. Neem nu de vacature voor gastvrouwen/gastheren. Wat waren er ontzettend veel reacties! Met ingang van april 2018 gaan we op de locaties in Wezep en in Epe de pilot draaien met gastvrouwen en een gastheer. Zij worden, naast onze vrijwilligers, ingezet voor het welzijn van de bewoners. In Wezep (alle locaties) zullen de gastvrouwen en gastheer vooral ’s morgens en ’s avonds zorgen voor welzijnsactiviteiten en een stukje gezelligheid op de woongroepen. In Epe (locatie De Klaarbeek) zullen in de huiskamer op de eerste verdieping activiteiten worden opgezet voor de bewoners van de appartementen. Afgelopen maand hebben we voor het eerst kennisgemaakt met deze nieuwe collega’s en we zijn erg enthousiast. Zij zullen zich de komende weken aan u voorstellen. Deze week mocht ik ook een vrijwilliger in het zonnetje zetten: Marry van Essen. Zij is al 25 jaar vrijwilliger in Wezep! Het is toch geweldig dat er mensen zijn die zich

al 25 jaar (en sommigen zelfs al langer!) inzetten voor onze bewoners. Dit moment is dan ook gevierd op de groep; de foto’s vindt u in deze Clivia. Omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers hebben we ook dit jaar weer meegedaan met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Op de locaties Weidebeek en Turfhorst hebben we de tuinen ‘zomerklaar’ gemaakt, zodat de bewoners weer kunnen genieten van het buitenleven. Onlangs nam ik mijn zoontje van 6 mee als ‘vrijwilliger’. Hij vindt het leuk om mee te gaan naar de opa’s en oma’s. Er stond bingo op het programma, daar heeft hij meegeholpen. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Wie weet schrijft hij zich ooit in als vrijwilliger bij Viattence. Els Bastiaan coördinator welbevinden Wezep

Introductie CRDL op Turfhorst Op locatie Turfhorst heeft de dochter van een bewoner een bijeenkomst georganiseerd. Zij introduceerde de CRDL (Cradle). De CRDL vertaalt aanraking in geluid en maakt hierdoor nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.

24


Wezep

Gym op locatie Turfhorst Elke dinsdagochtend is er gym op locatie Turfhorst. Daar blijven we allemaal wakker van!

Valentijnsdag op

woongroep Boommarter

Op Valentijnsdag werden de bewoners van woongroep Boommarter verwend door het personeel en mantelzorgers met lekkere taart en een beautyochtend!

Samen naar het tuincentrum Dinsdag 20 februari 2018 zijn de bewoners van de appartementen locatie Weidebeek een dagje naar Intratuin in Apeldoorn geweest. Het voorjaar kon in huis gehaald worden! We hebben heerlijk geluncht in het restaurant en zijn daarna met een gevulde maag weer volop aan het shoppen geslagen. Ook de bewoners van Turfhorst zijn uit geweest naar een tuincentrum, zij gingen naar Tuinland. Iedereen heeft genoten van de prachtige bloemen en het heerlijke appelgebak.

25


Wezep

Lentedecoratie Tijdens een koffiemoment in februari werd er druk geknutseld door vrijwilligster Corine en de bewoners van Gele Lis. Samen met hen maakte ze een lentedecoratie.

Bloemschikken Veldheem Het bloemschikken wordt weer drukbezocht op locatie Veldheem. Elke laatste donderdag van de maand gaan we creatief aan de slag! Samen met de vrijwilligers maken we er een gezellige ochtend van!

Marry van Essen: 25 jaar vrijwilligster bij Viattence Marry van Essen was 1 maart jl. 25 jaar vrijwilligster bij Viattence. Marry werkt op locatie Turfhorst op twee groepen (Gele Lis/Klaproos) en op locatie Weidebeek. Op beide locaties leidt zij de handwerkgroep en daar werd dit heugelijke feit dan ook uitbundig gevierd!

Mogen wij u voorstellen aan Julia? En dan staat er ineens een ezel op je kamer‌ Een lief, rustig ezeltje van de Koperen Ezel uit Epe, dat zich graag laat vertroetelen. Samen met een aantal andere dieren heeft zij in januari al heel wat bewoners verrast met een bezoekje. In september staan er weer bezoekjes gepland voor de locaties in Wezep.

26


Wezep Activiteiten Coffeecorner Turfhorst Elke ochtend Koffiedrinken

Bloemschikken 2018

In De Ontmoeting in Veldheem van 10.00 tot 11.30 uur: 26 april 31 mei 28 juni Juli/augustus zomerstop 27 september 25 oktober 29 november 20 december kerstbakjes maken (onder voorbehoud)

Elke maandagochtend Sjoelen Elke dinsdag Gezamenlijke maaltijd (opgave via Francisca van Doorn) Iedere tweede zaterdag van de maand Borrelmiddag

Activiteiten ‘De Ontmoeting’ Veldheem

Vrijwilligers gezocht voor Zomermarkt Turfhorst Op zaterdag 23 juni a.s. wordt er een Zomermarkt georganiseerd op het grasveld naast Turfhorst. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 14.30 uur. Wij zoeken nog vrijwilligers die ons dan willen helpen. Opgave via locatie Turfhorst: 038 - 443 3010. Hebt u belangstelling voor het huren van een kraam op de Zomermarkt? Stuur dan een mail naar asmit64@hetnet.nl. De kosten voor het huren van een kraam zijn 25 euro. We hopen u te mogen ontmoeten!

Foto’s NL Doet locaties Turfhorst en Weidebeek

Elke dinsdagochtend 10.00 - 11.30 uur Sjoelen Elke laatste vrijdag van de maand Samen zingen o.l.v. de heer Rouw

Activiteiten ‘Samenhof ’ Weidebeek Iedere maandagavond Activiteit op cultureel gebied, georganiseerd door SWO (zang, dans, bingo, etc.) Zingen met Job Smit, 14.30 uur Woensdag 18 april Woensdag 16 mei Woensdag 27 juni Dinsdag en donderdag Open eettafel (opgave via Francisca van Doorn) Iedere vrijdagavond 19.00 uur Weeksluiting

Zin in zingen met Dorien Koetsier Turfhorst: 10.30 - 12.00 uur maandagmorgen 16 april maandagmorgen 14 mei maandagmorgen 11 juni

27


Colofon Clivia verschijnt 4x per jaar: januari-februari-maart april-mei-juni juli-augustus-september oktober-november-december Redactie Sieger Nijdam Ina Jonker Lidian Veldkamp Lida van Moorst Els Bastiaan Yvonne Feddema

Heerde Heerde Heerde Vaassen Wezep Epe

Locatie Van Rossum Brunholdplaats 17 8171 VA Vaassen

Dagbesteding Wissel Eperweg 33 8181 ET Heerde

Locatie ’t Loar Brunholdplaats 20 8171 VA Vaassen

Locatie Korteslag Korteslag 25-27 8181 GP Heerde

Locatie De Klaarbeek Kleinschalig wonen Zwartelandstraat 45 t/m 51 8162 HC Epe

Locatie Turfhorst Waterloopweg 2 8091 EA Wezep

Eindredactie Sieger Nijdam

Locatie Weidebeek Rozenbottel 1 8091 SB Wezep

Reacties/vragen Clivia@viattence.nl

Locatie Veldheem Klinkenberg 58 8091 GZ Wezep

Vormgeving en druk Bredewold. Creatie, web & print, Wezep www.bredewold.nl

Entree appartementen De Klaarbeek Roggestraat 1 8162 WW Epe Entree appartementen De Speulbrink Brunholdplaats 5 8171 VA Vaassen Dagverzorging De Flank Brunholdplaats 5 8191 VA Vaassen

De Nieuwe Antoniehof Sint Antonieweg 4-6 8161 CG Epe

Ambtelijk Secretaris CliĂŤntenraad Eipie van den Bosch Brunholdplaats 5 8171 VA Vaassen Mailadres: e.vandenbosch@viattence.nl Tel. 06-39633735

Locatie De Hegge Brunholdplaats 43 8171 VA Vaassen Locatie Fasna Brunholdplaats 46 8171 VA Vaassen

Klachtencommissie Signalis p/a Postbus 658 8000 AR Zwolle http://www.klachtencommissiedzv.nl

www.viattence.nl

Locatie Wendhorst Eperweg 33 8181 ET Heerde

in

Contact Voor al uw zorgvragen belt u met de Viattence Consulent op nummer 0578-668449.

Clivia cliëntenmagazine Viattence april- juni 2018  

Clivia cliëntenmagazine Viattence april- juni 2018

Clivia cliëntenmagazine Viattence april- juni 2018  

Clivia cliëntenmagazine Viattence april- juni 2018

Advertisement