Issuu on Google+

jacob henell portfolio


content 04 18 32 46 50 52 53

Hotel at Gรถtaplatsen A machine for reflection Inhabiting the hinderland 2Fe+O2+2H2O -> 2Fe(OH)2 Skin and bone Sami Rintalas party Plywood pavilion

2


jacob henell 19920822–4577 070–586 27 47 jacob.henell@gmail.com

education

Chalmers University of Technology 2016–2017 Aarhus School of Architecture, exchange 2016 Umeå School of Architecture 2014–2016 Socialpsykologi A, 30hp 2013

work experience Köksbaren 2016 Gotthards Krog 2014–2015 Stadium 2013–2014 Ramundbergets Fjällgård 2012–2013 Rex Brasserie 2011–2013

software Rhinoceros Vray Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Sketchup Cura

3


Hotel at Götaplatsen 2016 | 5th semester | Chalmers university of technology

The assignment was focused on understanding the building as a whole - from the smallest construction detail to its surrounding context. We were given a highly defined program and the site was located right next to Gothenburg’s Götaplatsen. The buildings surrounding the site are classicist masterpieces and as seen in the sitemap, all of Gothenburgs cultural institutions are located in the neighborhood. My aim was to create a monumental, rational and substantial building to fit the atmosphere of Götaplatsen. The atrium flirts with the theatrical feeling of the neighborhood and is the given centerpoint to connect the conference, lobby and hotel rooms. On the conference floor meetings are central and the plan is organized around the middle. I went for an honest expression, using the inclination of the site, to arrange the different functions and show their placement in the building. The functions in the building are organized so that people from the city are invited, conference guests can meet and hotel guest enjoy their privacy.

4


5


hotel lobby - entrance from Götaplatsen 1:400

HOUSING GOTHENBURG CIT Y THEATRE

A

ah ar t s gö

GÖTAPLATSEN

m

+22.5

a at sg

joh a

+28

nn e

be r

gs ga ta n

B

gen ån el s fåg

U NIV ERSIT Y FOR PERFOR MING ARTS

GOTHENBURG ART MUSEAUM

0 5 site plan 1:1000

6

15

25

50


garage floor - entrance from johannebergsgatan

conference floor - entrance from gรถsta rahms gata

floor 3-8 1:400 0 2 4 6 8 10

7

20

N


8


9


section B 1:400

GOTHENBURG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

123!

interior elevation 1:100

10

giff.

22-24 OCTOBER GÖTAPLATSEN


section A 1:400

hotel lobby and atrium

11


roof

8,2

The roof is constructed of glulam beams and insulated with glas wool to offer a more cost efficient solution than the CLT floor system used to separate the hotel floors. See construction detail A.

8,2 m

hotel floors

4,1 m

To reduce the environmental impact concrete slabs are avoided, instead a CLT system is used between the hotel floors. The span is 8,2 meters and rests on RRW 150 profiles. See construction detail B.

columns & beams Beams and columns are constructed in steel to allow large spans, a slim framework and an open plan on the conference- and lobby floor. The steel columns are bolted in the concrete foundation. Visible and freestanding columns are over-dimensioned and fire coated. Columns that are placed in the walls are RRW150-profiles with fire resistant cladding.

foundation Since the house is located on an inclined plot the first two floors are casted in concrete to resist moisture and damp. The foundation is in-situ concrete with a thickness of 250mm. The concrete shafts functions as evacuation exits and are stabilizing the construction horizontally. See construction detail C.

12

8,2 m


8,2 m

m

A free-standing columns scale 1:10

B columns inside walls scale 1:10

C

construction 1:200

13


wall

roof 2 roofing felt 22 roof decking 450 glualam beam 5 masonite board 400 glass wool 5 masonite board 0,2 vapourproofing 28 battens 13 gypsum 13 gypsum

108 brick 35 air cavity 80 insulated board (västkustskiva) 7 non-organical board 195 studs 195 rockwool 0,2 vapourproofing 45 horisontall battens 45 rockwool 13 gypsum 13 gypsum

detail A 1:20

wall

floor 10 oak 95 CLT slab 170 rockwool 220 liv 90 fläns 220 studs 70 rockwool 28 battens, cc300 13 gypsum 13 gypsum

108 brick 35 air cavity 80 insulated board (västkustskiva) 7 non-organical board 195 studs 195 rockwool 0,2 vapourproofing 45 horisontall battens 45 rockwool 13 gypsum 13 gypsum

detail B 1:20

14


wall

floor

108 brick 35 air cavity 80 insulated board (västkustskiva) 7 non-organical board 195 studs 195 rockwool 0,2 vapourproofing 45 horisontall battens 45 rockwool 13 gypsum 13 gypsum

10 oak 12 plywood 28 batten, cc300 300 in-situ concrete

basement wall 200 250

detail C 1:20

detail of facade 1:100

15

polystyrene foam in-situ concrete


facade facing northeast

facade facing southwest

facade facing northwest 1:400

16


view from Johannebergsgatan

17


A machine for reflection 2016 | 4th semester | Aarhus School of Architecture

A machine for reflection is a project located in the old Godsbanearealerne in Aarhus. The site is an old junction for freight trains and is rapidly becoming the new cultural center of the city. The assignment was to draw a reflection space, and with no given rules to follow i wanted to create a space that was adaptable, atmospheric and called to the industrial heritage of the site. One of the main ideas is that architecture could solve the uncertain future of the site with its adaptability. The centerpoint is the station, connecting the project to the site, and three different wagons which operates on the last functioning train track. Each wagon represents a way to reflect and for the machine to work the wagon must connect to the station. The project aims to find operative ways of reflection by enhancing certain atmospherical situations.

18


19


the station

20


contemplation

wander

dicussion

21


cultural center

institute for (X)

the green wedge urban siteplan 1:5000

siteplan 1:1000

mapping conclusions industrial heritage

institute for (X) and bulldozer day

There is a plan to keep the industrial heritage that is left on Godsbanen. Mobility, adaptability and function are all key parts in an industrial picture.

The cultural center Insitute for (X) were the first settlers on the site and has made it what it is today. They are very active in the transformation of the site and wishes to keep todays inspiring climate. Therefore a movable space located on the tracks could be seen as a metaphore for the current state they are in.

future possibilities for AAA A movable space could be kept and adapted to the future scenarios that are about to be implemented on Godsbanen. Perhaps as reflection- or studio space for the new Aarhus School of Architecture, that is soon to be build on the site.

uses the function fo the tracks In the future plan for the area, the train tracks are said to be an important piece. Although it does not state that they should be more than beautiful objects to look at. This suggestion makes use of the real intention of train tracks - traveling and movement.

density and privacy The density of buildings on todays site differs a lot. The proposed building could be adapted to the desired level of privacy since it could be moved along the tracks.Both today and in the future.

22


A) Aarhus School of Architecture. B) Aarhus Production College. C)ABB/Student Housing

A

B

C

new proposed physical plan

working tracks

high

low

medium

building density

23


the station centerpoint | open/closed | passive The station is the heart of the machine. Casted into the ground and therefore its only fixed component. The central piece that ties the project to Godsbanen and connects all of its components. It is designed to be as adaptable as possible - going from passive to active when the wagons are in place. Without them the station appears lonely and none functioning. Like a broken machine.

24


north east elevation

north west elevation

ground plan scale 1:200

25


ground plan

north east elevation

north west elevation

wander movement | flow | sightlines Inspired by world famous film director Ingemar Bergmans favorite way of contemplating. Hands behind the back, calmly wandering round and round. This wagon puts movement in center. Constructed by lightweight concrete with a separating wall of corten-steel the space gives a highly atmospherical experience in terms of light, sound and texture. The arched roof lets you hear other peoples footsteps, but the separating wall prohibits you from seeing the other side of the space.

26

1:200


A

D

C

B

B

A

section detail 1:20

section detail 1:20

C

D

plan detail 1:20

section detail 1:20

27


north west elevation

north east elevation

ground plan

contemplation privacy | change of perspective | light Solitary contemplation is one of the most fundamental ways of reflection. The space is designed as a giant lightwell - inviting rain and wind. Stairs are bolted to the walls and constructed by a lattice to allow as much light as possible to enter. Balconies are placed so that you can not see between them - and the higher you go the privacy naturally increases.

28

1:200


1 A

B

2

C 3

4

D

1. 2. 3. 4.

A

flat bar C-profile HEB 300 RRW 300

B

section detail 1:20

section detail 1:20

C

D

section detail 1:20

section detail 1:20

29

40x6 292x50 300x300 300x300


ground plan

north west elevation

north east elevation

1:200

discussion inviting | openness | adaptability Reflection is not always about solitude. The space is designed to make the most of the station since the benches are intended to be pulled out to create both big and small discussion spaces. Like a machine, both parts are needed for the space to work. The discussion space is drawn to create an open and inviting atmosphere. The doors can be folded to make all walls disappear, or be left closed to make the space more private.

30


A

B

D

C

B

A

section detail 1:20

section detail 1:20

C

D

section detail 1:20

section detail 1:20

31


Visualisation of the contemplation space and station located on the border of the future green wedge

The station with the old train tracks. A vital part of Godsbanens industrial heritage

32


3d-printed model

33


site openings

possible future re-population

main traffic arteries

the site is placed on the middle of the rural/suburban border 1:9000

Inhabiting the hinterland 2015 | 3rd semester | in collaboration with Anna Lindh and Alfred Jovlunden

Inhabiting the hinterland is a housing project that is dealing with the question of how to face the ongoing urbanization that is happening all over Sweden. How can we turn the emigration and attract people to the hinderlands. The site is located in Vännäs, a small municipality inhabited by 8’600 people, located on the border between the rural and sub-urban. The municipality started growing from this exact location because of its fertile land. We decided to re-invent the idea of self-sufficiency on the same site. Our ambition was to show that a modern person can be self-sufficient while maintaining the modern life and all that it has to offer.

34


1:1500

35


450 m2 m2 450

2 2250 m 2250 m2

trees 44 trees

fruitbushes bushes 1212fruit

40m2 m2 40

20trees trees 20

fruitbushes bushes 6060fruit

200m2 m2 200

Diagram showing the avarage consumption of crops, fruit, berries, vegetable and herbs for one family. To make the most use of arable land and functions tied to growing we decided to fit five families in each house.

The avenues leading to the houses are surrounded by fruit trees

36


Zone 3

Zone 2

Zone 1

Private

A zoning system was created to know what had to be grown and where it would be placed. The system is based on how often the crop, fruit or vegetable is used and how much caretaking it needs. The more often it is used or the more care it needs, the closer it is located to the apartment and kitchen. To create architecture out of the idea of self-sufficience we did extensive research on how much crops, berries, vegetable and fruit a family would need to live a good life. One of the fundamental aspects of the project was that a normal family with people working or studying full time would be able to live here. Research showed that this type of farming required an average of 27 minutes a day for each family, which of course is centered around certain days of the year. The section and plan is showing where the different zones applies, what is grown and if they are common or private.

37

Common

Common


38


39


94 m

192 m

24 m

12 m

To catch as much sun as possible, the site is placed on a grid facing south

Each house and its inhabitants needs 2250 m2 of arable land to be self-sufficient

The land is diveded in different areas depending on the required amout of sun/shade

Houses are placed in the middle to always receive sunlight and cast shadow on the less sun dependent crops

Trees are placed alongside the fields with a distance of five meters to fit their rootsystems. It creates avenues leading up to the houses from the road

All greywater leaving the houses are filtered through algea plants in the stairwell - each house is therefore functioning as a watertower supplying the fields with water

The grid of trees and houses stops winds and creates microclimates for vegetation and inhabitants

Openings between parking-spaces enables cars to enter and exit the area and access houses. Parking is located by the street

The placement of houses, acres and trees creates an infrastructure within the area. Openings are facing the walkpath “Östra Nybyrundan”, the river and the center of Vännäs

Sun study used to determine placement of housing and acres

40


Common greenhouse on top of each building. The elevator shaft is largely proportioned to fit wheelbarrows and plants. In the back you can find a common space with tools and running water.

The kitchen is the central point in every apartment. Connecting all the zones and enables its dwellers to easily move between balcony, greenhouse, root cellar, fruit fields and acres. Elevator shaft and openings are generously spaced to fit wheelbarrows, garden equipment and harvested crops.

41


ground floor 1:300

All the plans were drawn with a general thought of creating a community where growing and self sufficience plays a major role. The basement contains root cellars for every apartment - closely connected to all the zones and the dwelling. On the ground floor you can find common spaces for tools, laundry and a big kitchen that can be used for drying, cooking and preparing your harvested fruits, crops and vegetables. The flexible plan shown in the diagram can be adapted to its different inhabitants. The different apartment plans shows possible solutions for students, couples and families of different sizes. The plan of the house is built around the core which handles the water. Since growing and cooking is central, the kitchen is located in the middle of all zones for easy access.

42


basement floor

first floor

second floor

third floor

fourth floor

diagram of the plan showing water handling, circulation and room adaptability 1:300

43


west section

south section 1:300

long section from west 1:1500

44


winter elevation

summer elevation 1:300

long section from south 1:1500

45


Wall construction string for plants 1 distance for air 100 wood board 24 battens 30 airtight membrane 1 västkustskiva 50 thermal insulation 170 vapour barrier 0,2 CLT 120 fire resistant coating

Floor construction planks 14 wood particle board 22 sound insulating mat 20 wood particle board 22 battens and insulaion 95 vibration absorbing mat 25 CLT 220 separating layer(bitumen felt)

Basement wall construction macadam 500 waterproofing 20 thermal insulation 220 concrete 240

geotextile mat detail of water filtration system

Basement floor construction macadam 300 thermal insulation 400 concrete 240 drainage

technical section 1:30

46


47


2Fe+O2+2H2O -> 2Fe(OH)2 2014 | 1st semester

The project was about creating a chapel for personal reflection, inspired by one of the four elements. The theme for this chapel is earth. The name of the project is the chemical process for oxidation of iron and it is meant to describe the lifecycle of the chapel - from earth to earth. My ambition was to create a space that was not connected to any religion, but instead a space for contemplation where the user could reflect on her time on earth, from birth to death. The space will age in a dramatic way and slowly blend in to the landscape to finally disappear.

48


technical specification material steel material thickness 10mm weight 7200kg loss of mass per year 0.05mm approximate lifecycle 200 years

49


50


Aquarelles showing how the chapel ages and returns to earth

51


Skin and bone

2016 | 4th semester | in collaboration with Eileen Stornebrink Skin and bone was a four week workshop focusing on digital production techniques. The aim was to create a sculpture where bronze would act as bones and glass would be the covering skin. Me and Eileen put a lot of effort in the process and used the time to explore how futuristic production techniques could be combined with classic techniques. We worked with clay, glass, bronze, wood, wax, plastic, CNC-milling, 3d-printing and 3d-scanning. The pictures on the right page shows the different stages of the process and the techniques that were used.

52


53


Sami Rintalas party 2015 | 2nd semester | group work

Every group got assigned a certain amount of timber to design and build a dining space that was going to be used five days later. Our main idea was to create a versatile furniture that could be used for eating, socializing and playing. The furniture was appreciated by a local cafĂŠ and thereby donated to them free of charge.

54


Plywood pavilion 2015 | 2nd semester | group work

During a one week workshop we were asked to design a plywood pavilion inspired by geometrical shapes. Our solution was to create strips of plywood with holes for the bolts, to the create the geometrical patterns through weaving. The pavilion shapes differently depending on the geometrical shapes used in the weaving.

55


thanks! jacob henell


Jacob Henell Architectural Portfolio