Page 1

LOOK BOOK: Recent Projects Jacob Andrew Technical Designer / Gensler, 2016M.Arch / Rice University, 2016 B.A. in Architecture / Princeton University, 2007


Stafford GRID: 192-acre Mixed-Use Community / Southwest Houston The Grid is a reinvention and reactivation of the iconic Texas Instruments campus into a vibrant, mixed use urban neighborhood and regional retail and office destination. Strategically located at the gateway of booming Fort Bend County in Houston, Texas, The Grid will preserve and repurpose, authentic mid-century modern buildings, as well as add new buildings of complementary design and materials. The Grid will become Southwest Houston’s active core, providing an engaging and synergistic pedestrian-friendly and bike accessible, connected community.

2


Reclaiming and repurposing the industrial aesthetic, the design places an emphasis on the expression of functional performance — a bootstrap engineering mindset that defines the maker ethos of Southwest Houston. By curating the architectural, structural and mechanical elements that are revealed or expressed throughout the site, the design of The Grid reactivates the built environment from another era. A restrained material palette is used to emphasize the aesthetics of performance driven design in the project. Metal, stone, brick, glass, etc. are used for distinct elements of the buildings and landscape--while incorporating the existing industrial elements on the site.

Stafford GRID 11.8.2018

3


Lumen Corridor Pedestrian Scaled City 4


Phase I - Building A1 Current Development Photograph 5


Phase I - Building A2 Buildings Turn Inward Along W. Airport Blvd. 6


Phase I - Building A2 Render of W. Airport Blvd. Side 7


3535 Sage: Mixed-Use Planning & Design / Houston, TX On this 9 acre parcel just south of the Galleria area of Houston, S&B Engineers were looking to densify their current land usage from two three-story office buildings and surface lots into a mixed-use community. After extensive collaboration with our Boston and Chicago Market Analytics teams at Gensler, we honed in on sustainable and marketable programming that the site could support--including 350 residential units, a hotel/conference center, 500ksf of office space, and a restaurant/amenity rich pedestrian green.

8


Our massing strategy looked to buffer the green space and residential subparcels from the noise of the adjacent highway and producing a loop road for drop-offs and quick garage entries/exits. The massing of the office building was designed to offer a diversity of floorplate sizes and an iconic form along the highway. In an effort to future-proof the above grade garage floors of the building. Additionally, floor to floor heights were preserved at a 14’ minimum, and the plates were kept flat for easier conversion to other uses. 210'-0"

43'-4"

TYPICAL OFFICE - 7-18 34'-0"

119'-0"

~24, 800 sf

41'-8"

varies

~690 lf

0"

62'-1

275'-4"

PARKING - 4-6 90'-4"

~43, 300 sf

125'-4"

~950 lf

0"

85'-1

168'-0"

128'-2"

"

75'-0

54'-9"

23'-7"

240'-0" 55'-0"

OFFICE/FITNESS 90'-4"

2-3 ~43, 300 sf

125'-4"

~980 lf

"

92'-2

168'-0"

121'-6"

"

75'-0 23'-7"

240'-0" 55'-0"

AMENITIES - 1

54'-9"

129'-0"

~43, 300 sf ~980 lf

90'-4" 125'-4" "

92'-2

168'-0"

121'-6"

Schematic Design for Office Building 9


BLOCK 37: Mixed-Use Building / Downtown Conroe, TX From its inception, BLOCK 37 was conceived as a building that would function the way so many of the historic buildings in downtown Conroe still do to this day along its brick-paved streets--retail/restaurant on the ground floor, professional services office space above. The delineated Main St. facades and jogging rooflines served as the inspiration for the final design and massing. This building holds the street-edge along its pedestrian side to provide a human-scale storefront for the office workers and residents, maintaining and connecting with the other blocks in the area.

10


Conceptual Massing for Mixed-Use Building

Schematic Design for Tilt-Wall & Mass Timber Construction 11


7800 Washington: Adaptive Reuse Warehouse Office The former box factory located at 7800 Washington Ave. was bought and developed as the home office space for an active developer in Houston. With 20’ clear-height spaces, the building provided us an opportunity to open the exterior walls and provide daylight deep into the space--while accentuating the factory-style muntin glazing of the exterior facades.

Schematic Design: Industrial Scheme 12


In an effort to reduce acoustic reverb within the office environment, several ceiling designs were developed that would absorb the sound without eliminating the generous ceiling heights or natural daylight. Taking two different design directions--an industrial/linear/workflow, recalling the striped station paint of the original factory; and a playfully park-like atmosphere, bringing the rear patio space into the office space-- we worked with the client to find the right approach and feel they felt their brand should reflect to clients.

Schematic Design: Garden Office 13


Walter P Moore: Renovation of Downtown Houston Office This downtown office lobby was a GDEA winning entry a decade ago. As part of a consolidation effort, Walter P Moore gave us the opportunity to redesign their space after they ended their lease on the floor above. We began the process for the redesign by looking at Walter P Moore’s desire to emphasize the broad range of engineering services they offered. We began with the simple idea of embedding the survey markers they use in their civil engineering projects into the polished concrete floors--

Schematic Design: Open Lobby & Hospitality Breakout Space 14


commemorating milestone projects from over the last century. This circular form took on various scales--from a felt wall map for punched with circular holes and pegs highlighting office locations and projects to the new hospitality focused casual meeting area furniture. Where the previous tensile monumental staircase descended from the floor above, we introduced a massive 14’ diameter Numat light above the still existing section of the staircase washing the space in soft ambient light. The reception desk was another opportunity to team up with in-house engineers to combine cross-laminated timber sections and structural glass.

Schematic Design: Lobby Entrance 15


Situated between 33 1/2 and 34th streets in the Garden Oaks neighborhood of Houston, this corner parcel was developed as part of a long-term community investment. Surrounded by industrial warehouses, we took the opportunity to explore a vernacular brick aesthetic and an additive massing that evolved through structural building technologies. These variations on industrial brick styles helped tell the story of the community through the years--with the hard corner held in reserve to be the most contemporary iteration. The design began shortly after the Tax Day floods, and with mitigation in mind, the central parking area was constructed with permeable concrete and a large detention cistern beneath it. Curbs were minimized to produce a multi-purpose, pedestrian friendly parking area, and as an effort to further emphasize the community connection, mass timber beams were used in the entire roof assembly providing double-height exposed ceilings.

16


17


UNBOXING MANHATTAN: AN ARCHITECTURE OF THINGS Jacob Andrew Advisor: Jesus Vassallo

M.Arch Thesis / Rice University, 2016 This thesis project elaborates upon the seemingly invisible urban space of online shopping. Through its necessity in delivering products to customers, online shopping has resulted in an intense physical occupation of the city streets by delivery trucks. These semi-permanent installations of delivery provide no benefit to the public realm and yet have become a very ubiquitous element of urban space. Architecture has the opportunity to provide the city with an alternative to the unending rows of delivery trucks by introducing a new form of infrastructural public space; the delivery station. As a point-based infrastructure, the delivery stations would be distributed throughout the city in order to accommodate neighborhoods and populations. While simultaneously offering a more convenient solution to the issues of delivery, these stations would become a part of the overall architectural language of the city. This thesis focused on the particular architectural compositions and affects of the delivery stations by developing a catalogue of parts that can be deployed across the city and a system of tectonics that can be delivered to the site. Through the concepts of scalelessness and territoriality, this thesis proposed the development of an architectural type capable of producing a new public space around the delivery logistics of online shopping.

18


19


Modular Components Scaled for the City

18in

18in

18in

18in

18in

9ft 9ft

Compositional Arrangements Various Configurations

20

18in

18in

18in

18in

18in

9ft


Component Catalog

Drop-Off Module

Locker Module

Public Restroom Module

Maintenance Module

21


22

Mechanical Module

Bike Station Module

Vending Module

Water Station Module


ADA Elevator Module

Subway Entrance Module

Community Platform Modules

23


24


Madison Square 23rd Street & Broadway 23rd Street Station Module Count: 15

N Q

25


Elevations

26


27


28


29


Madison Square

30


31


Prototype

32


33


M.Arch Year 2 Studio: Precedent Study of Steven Holl’s Unbuilt Berlin Library 34


M.Arch Year 2 Studio: Design for a Midblock Urban Park 35


M.Arch Year 2 Studio: Design for a Community Library in Houston 36


M.Arch Year 2 Studio: Design for a Community Library in Houston 37


M.Arch Year 2 Studio: Design for a Community Library in Houston 38


RUBBER GASKET CHAIR

FLASHING & RAINSCREEN MOUNT

1” DBL INSUL GLAZING

CHANNEL DECK POURED SLAB

2” RIGID INSUL REFLKT 1/2” OSB

OPEN-WEB TRUSS

DBL-INSUL LOW-E GLAZING

GALV STL CLIP HRDWR

PRE-CAST TEXTURED CERAMIC RAINSCREEN 2” RIGID INSUL. VAP. BAR. TYP. 7/16” OSB

12 X 8 CMU LOADBEARING

LOW VOC PAINT 5/8” GYP. BOARD

1 1/2” CHANNEL GALV STEEL

CONCRETE EXPANSION JOINT

4” SLAB WWM 12”X8”X16” CMU STEM WALL CONT.

PVC DRAINAGE PIPE IN GRAVEL CONT.

18”X12” CONT. FOOTER (3) #4 REBAR CONT. ON CHAIRS

M.Arch Year 2 Studio: Design for a Community Library in Houston 39


M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale 40


M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale 41


M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale 42


level 0

level 1

M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale

0’

100’

200’

300’

400’

43


M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale 44


M.Arch Year 2 Studio: Urban Plan for Downtown Houston / Terminal Urbanism / Exhibited at 2014 Venice Biennale 45


Swiss Pavillion: Houston: Block by Block ASCII Video / Exhibited at 2014 Venice Biennale 46


M.Arch Year 3 Studio: ‘Razor Image’ / Megablock, Kreuzberg, Berlin 47


PLAN 0 1:500

M.Arch Year 3 Studio: Plans / Megablock, Kreuzberg, Berlin 48

0

10

25

75

200


PLAN 4 1:500

0

10

25

75

200

M.Arch Year 3 Studio: Plans / Megablock, Kreuzberg, Berlin 49


SECTION A 1:500

M.Arch Year 3 Studio: Sections / Megablock, Kreuzberg, Berlin 50

SECTION B 1:500


M.Arch Year 3 Studio: Axo + Facades / Megablock, Kreuzberg, Berlin 51


M.Arch Year 3 Studio: Permeable Permutations / Megablock, Kreuzberg, Berlin 52


M.Arch Year 3 Studio: Permeable Permutations / Megablock, Kreuzberg, Berlin 53


M.Arch Year 3 Studio: Rendered View / Megablock, Kreuzberg, Berlin 54

Profile for Jacob Andrew

Jacob Andrew - Look Book  

This look-book is a compilation of recent architectural projects completed over the last 7 years, including work in advancement of an M.Arch...

Jacob Andrew - Look Book  

This look-book is a compilation of recent architectural projects completed over the last 7 years, including work in advancement of an M.Arch...

Advertisement