Page 1

M A R I A M J A C O B


MARIAM JACOB

Date of Birth: 3rd August 1997 g00063403@aus.edu mariamejacob@gmail.com (+971)562207479 / (+965) 99739747 P.O.Box 21862, Safat 13079, Kuwait

ABOUT ME I consider myself to be a social person who is a great team player as well as a leader. I love to travel and explore new cultures and assimilate that into my work. I strongly believe that the secret to be a successful architect is not only a good design, but effective representation as well as communication of the idea itself.

EDUCATION

STUDY ABROAD

(2015-Present) B.Arch at American University of Sharjah (2009-2015) High School at New English School, Kuwait (2002-2009) Lower School at Carmel School, Kuwait

Study Abroad at Enric Miralles

(Barcelona 2018)

WORK EXPERIENCE AGI Architects Kuwait & Madrid - 2018

DIGITAL SKILLS

ANALOGUE SKILLS

Rhinoceros 3D I Chaos Group V-Ray I Autocad I Revit I Photoshop I Illustrator I Indesign I Grasshopper I Lumion I Premier Pro I

Freehand drawing I Painting I Physical Modelling I Metal Welding I Woodwork I Metal Embossing I Pottery

OTHER ACHIEVEMENTS

SCHOLARLY ACHIEVEMENTS

MGOCSM ( Charitable organization) General Secretary Duke of Edinburgh Bronze Award ( Kuwait ) Duke of Edinburgh Silver Award ( Cyprus ) ABRSM Music Exams for Clarinet Level 4 ABRSM Music Exams for Piano Level 3 Musical and Drama Productions in Upper School Set Design for Upper School Production Carnatic Vocal Training

Merit’s List Scholarship (2015-Present) Dean’s List Scholarship (2015-Present) Chancellor’s List Scholarship (2016-Present) Dar Jehan Art Award (2015) Tareq Rajab Drama Award (2014)


01: SACRED SPACE

2018I 3RD YEAR STUDIO I INSTRUCTOR: MARIA OLIVER

T HE THE

PROJECT IS LOCATED IN

S HARJAH C ORNICHE

A L K HAN , NEAR UAE. T HE

AREA IN

CLIENT ASKED FOR AN URBAN PIECE WHICH COULD ALSO BE USED AS A SACRED SPACE FOR

COMMUNITY .

THE

INCLUDED

GENDER

ABLUTIONS .

WELL AS

T HE

SPECIFICATIONS

SEGREGATED

IT

SPACES

AS

ALSO REQUIRED A

SEPRATE RESIDENTIAL SPACE FOR THE SPIRITUAL LEADERS

WHO VISITED .

T HE

MAIN

LIKE

FORMATION THAT WARPED AROUND THE

LAGOON .

OF A

DESIGN

DRIVER

H ENCE

WAS

THE

STRIP

THE PROJECT COMPRISES

STRIP THAT UNDULATES TO CREATE THE

SPACES ACCORDING TO THEIR FUNCTIONALITY .

T HE

SPACES HAVE SEPERATE ENTRY SEQUENCES

WHICH IS SITUATED ALONG URBAN CORRIDORS ALLOWING

CONSTANT

MOBILITY

PEDESTRIANS IN THE COMMUNITY .

T HE

MATERIALITY

ALSO

HELPS

CREATE

FOR

A

CONTRAST BETWEEN EXTERIOR AND INTERIOR SPACES .

T HE

WHITE

GFRC

PANELS

ON

THE OUTSIDE HELPS UNITE IT WITH THE URBAN

CONDITION ,

WHILST

THE

WARM

WOODEN

PANELLING LEADS TO A COMFORTING SPIRITUAL SPACE

T HE

.

STRUCTURE ALSO PLAYS AN INTEGRAL PART

TO THE DESIGN .

T HE

SPACES ARE SPANNED BY

METAL TRUSSES , WHILE THE ENTRY SEQUENCES ARE EMPHASIZED BY

CONCRETE MASSES .


GFRC PANELS

LAMINATED SICA

LATERAL WOOD BRACING

LONG. WOOD BRACING

INTERIOR WOODEN PANELLING

METAL STEEL TRUSS

GFRC SCREENS

TBEAM FLOORS

CONCRETE INTERIOR WALLS

STRUCTURAL ANALYSIS

SINGLE ACRYLIC STRIPS ARE BENT RESULTING IN VARIED SPATIAL CONDITIONS


SKIN VARIES IN HEIGHT TO CREATE VARIED SPATIAL CONDITIONS

BLURRING OF EDGE CONDITIONS- SKIN BECOMES ROOF/ WALL

SKIN BECOMES A WATER FEATURE FOR MEN’S ABLUTION


MORPHOLOGY

LAGOON

PEDESTRIAN ZONE

2000

RUBBISH DEPOSITED

GREEN BELT AS TRANSITION

2007 SKYLINE VIEW

PAVEMENTS

PEBBLES AND SAND

EDGE CONDITIONS

2008

WET ZONE

NATURE CREATED EDGES

CHANGES IN THE AREA OVER TIME

LAGOON

PEDESTRIAN ZONE


SITE

CORNICHE STREET

PLASTER RENDER

STRIPS AND ZONES

SITE

PAVILION SIDE

REFLECTIVE GLASS

MANMADE EDGE

MARBLE CLADDING

MASHRABIYA PATTERN

VEHICULAR EDGE

PATTERNED MARBLE

TRANSLUCENT GLASS

BOARDFORM CONCRETE

CHUNKY ROADS

CORNICHE STREET

SITE

TILED PAVERS

MARBLED TILES

EDGE BY TILES

ROAD EDGE

ALUMINIUM

PAVILION SIDE


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN


03: VECTOR ACTIVE SYSTEM

2017 I 3RD YEAR STUDIO I INSTRUCTOR: FAYSAL TABBARAH

I N COLLABORATION G BADEBO G IWA T HIS

WITH :

N ADA K HALAF &

PROJECT WAS PART OF CONSTRUCTING A

VECTOR ACTIVE SYSTEM BUILT ENTIRELY OF

10

CM

WOOD PIECES WITH ROTATIONAL JOINTS HELD IN PLACE WHEN A LOAD IS APPLIED BY TENSION CA BLES .

T HE

GROUP DESIGNED THREE MAJOR JOINTS THAT

COULD FURTHER STRENGTHEN THE CONNECTION OF THE PIECES .

M OREOVER ,

A SEATING SPACE

WAS ADDED , BY NOTCHING SMALLER MEMBERS OF WOOD .

A FTER

DOING A STRUCTURAL ANALYSIS ON

K AR -

AMBA , THE WOODEN MEMBERS WERE SEEN TO BE

IN COMPRESSION , WHILE THE CABLES WHERE IN TENSION .


JOINT AA’

JOINT BB’

JOINT CC’


04: BATHING RITUAL

2017 I 2ND YEAR STUDIO I INSTRUCTOR: GREGORY SPAW

T HE

BRICK STUDIES EXPLORED IN PRIOR WALL

PROJECT

WERE

APPLIED

P ROCESSION

TO

CREATE

ATMOS -

FOR A BATHING SPACE .

PHERIC CONDITIONS AND

EXPERIENCE

ELEMENTS

OF

THE

WERE PROJECT .

THE

KEY

L IGHT

VERSUS DARK , OPEN VERSUS CLOSED , HOT

VERSUS WARM WERE DIFFERENT VARIATIONS THAT CREATED

CONTRASTING

T HE

TWO

RIC

BRICK

MAJOR WALL

SPATIAL

SPLITS ALLOWS

IN

CONDITIONS .

THE

PARAMET -

NORTHERN

LIGHT

AS WELL AS VIEWS TO THE EXTERIOR SPACES .

PRINCIPAL AXIS ALONG WHICH RUPTURE OCCURS - SEGMENTATION

TEMPERATURE VARIATION FROM COLD TO WARM

MOISTURE VARIATION FROM WET TO DRY

LIGHT VARIATION FROM DARK TO BRIGHT

CONTINOUS OUTER CURVE WRAPPING THE INNER

BRANCHING AND INTEGRATION OF INNER WITH OUTER

CORBELLING OF WALL FOR A SENSE OF ENCLOSURE

SEGMENTATION OF WALL FOR LIGHTING CONDITIONS


05: INVISIBLE CITIES IN OUR SURROUNDINGS 2015 I 1ST YEAR STUDIO I INSTRUCTOR: JUAN ROLDAN

T HE

WHOLE CONCEPT OF THIS PROJECT IS TO

IDENTIFY POSSIBILITIES OF INVISIBLE CITIES FROM MUNDANE

T HE

SURROUNDINGS

THAT

WE

LIVE

IN .

FIRST DRAWING IS AN ONE POINT PERSPEC -

TIVE DRAWING OF ONE OF THE CORRIDORS IN THE ARCHITECTURE BUILDING OF THE

U NIVERSITY

OF

S HARJAH . T HE

A MERICAN

FOCUS IS PRIMAR -

ILY ON THE CIELING WITH THE EXPOSED SYSTEMS .

T HE

SECOND DRAWING FLIPS THE ORIENTATION

SO THAT THE SCALE OF THE SPACE INCREASES TREMENDOUSLY , AND THE CIELING SYSTEM GETS TRANSFORMED

INTO

AN

UNDERGROUND

WORK .

T HE

NET -

THIRD DRAWING IS A TWO POINT PERSPEC -

TIVE DRAWING OF ONE OF THE SAME CORRIDOR .

O NCE

AGAIN THE FOCUS IS PRIMARILY ON THE

CIELING WITH THE EXPOSED SYSTEMS .

T HE

LAST DRAWING TRANSFORMS THE SPACE

FURTHER BY ADDING SCALE , TALL BUILDINGS AS WELL AS DRAMATIC LIGHTING TO AMPLIFY THE SPACE ITSELF .


06: DETAILING

INSTRUCTOR: MATHEW TRIMBLE & PATRICK RHODES

I N COLLABORATION WITH : N ADA K HALAF M ODELS : 1:1 SCALE


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN


07: ABU DHABI PAVILION- IRTIQAA’

2018 I YEAR OF ZAYED I

SHORTLISTED COMPETITION ENTRY 2018

IN

COLLABORATION WITH :

N ADA K HALAF

T HE PAVILION IS CALLED I RTIQAA ’ WHICH MEANS ‘E VOLVING IN A POSITIVE MANNER ’ IN A RABIC . T HE ASCENDANT GROWTH THAT UAE EX PERIENCED DURING THE S HEIKH ’ S PERI OD IS SHOWCASED IN THE OVERALL FORM . T HE

PAVILION

WRAPS

AROUND

A

CENTRAL

COURTYARD WHICH IS TYPICAL OF THE HOUSING TYPOLOGY OF THE REGION . TO

‘ EVOLVE ’

T HE

FRAME APPEARS

FROM THE GROUND AT THE END OF

THE PAVILION AND RISE INCREMENTALLY IN HEIGHT TO THE POINT IT SOARS UPWARDS AT THE ENTRY .

I RTIQAA ’ AIMS TO PROVIDE HOMAGE TO THE GREAT S HEIKH Z AYED , WHO USED HIS EFFORTS AND WISDOM TO INTE - GRATE THE SEVEN EMIRATES TO THE PROSPEROUS U NITED A RAB E MIRATES . T HIS IS SHOWCASED BY THE POROUS AREA LEADER

WITH THE ROPES OR CABLES WHICH BECOMES UNIFIED

TOWARDS

THE

CONDITIONAL

SPACE .


RISING FROM THE GROUND AND SOARING TO THE SKY

T HE

COURTYARD

THE

SCHEME

TIVITIES

TO

T HROUGH

ALSO

PLAYS

ALLOWING TAKE

FOR

PLACE

AN

INTEGRAL

MULTIPLE

DURING

THE

ROLE

COMMUNAL DAY

AND

IN AC -

NIGHT .

THE SIMPLE DESIGN AND CHOICE OF MATERIALS , WHICH IS

SUSTAINABLE AND COST - EFFECTIVE ; A TRANSFORMATIVE EXPERIENCE

FROM THE NEW TO THE OLD IS CREATED IN THE PAVILION FOR THE USERS . ELEVATION A

T HE

DYNAMIC

SHADOWS

CAST

ON

THE

PLAZA ,

THE

INDIRECT

NATURAL LIGHTING WITHIN THE CONDITIONED SPACE AND THE TWISTED

CABLES

AS

WELL

AS

PATTERNING

ON

THE

FACADES ,

PROVIDE VARIOUS INTERACTIVE AND COMPELLING EXPERIENCES .

TO

WALK THROUGH AND INTERACT WITH THIS PAVILION , ONE EXPERI -

ENCES A STORY OF THE DEVELOPMENT AND GROWTH OF THIS NATION . ELEVATION B

RO AN R H$1* V9E(5+ F O<2 O(175 G

SEA

$

T I N6($ G7,1A* R$5E(A

PRI VA35,9$7( TE AR $5($ EA

COURTYARD &2857<$5'

PUBLIC AREA 38%/,&$5($

ROOF PLAN WITH PROGRAM PARTII


CABLE SYSTEM

CONDITION A: SOUTHERN FACADE ACTS AS SIGNAGE (ROOFING)TENSION CABLES TO ROPES

THE PATTERN IN ARABIC - 2019 YEAR OF ZAYED

STEEL TENSION CABLES PATTERNED CABLE & ROPE FACADE

TENSION CABLES

KNOTTED TRADITIONAL ROPE

STRUCTURAL & ENCLOSURE SYSTEM

VIEW

CONDITION B: NORTHERN FACADE PROVIDES VIEWS AND INDIRECT LIGHTING POLY-CARBONATE ROOFING SISAL ROPE

A

POLYCARBONATE GLASS

B

CORTEN STEEL FRAMES

CABLE ROPE

PAVILION FORM

CONTEMPORARY ASPECT OF PAVILION

VIEW

OLDER ASPECT OF PAVILION


08: DICHOTOMOUS BARCELONA

2018I 4TH YEAR STUDIO I INSTRUCTOR: IGOR PERAZA

IN

COLLABORATION WITH :

T HE

N ADA K HALAF

PARK WAS TRANSFORMED FROM A CITADEL

FORTRESS WITH NEGATIVE CONNOTATIONS INTO AN EXHIBITION SPACE FOR THE SAL EXPOSITION .

WE

CAN SEE THAT

1881

‘A RT & N ATURE ’

UNIVER -

WAS USED

AS A FORM OF REPURPOSING THE SPACE AND BRINGING THE COMMUNITY TOGETHER .

C URRENTLY ,

THE STATION AND THE ZOO ARE

AT THE BRINK OF LOSING ITS FUNCTION .

AS

A METHOD OF REHABILITING THE SPACE WE WANTED TO BLUR THE LINE BETWEEN WHAT WAS BUILT AND WHAT IS NATURAL THROUGH THE AD DITION OF VEGETATION

( NATURE )

AS WELL AS

REPURPOSE THE SPACE BY MEANS OF ADDING PROGRAM RELATED TO SCULPTURAL AND CON TEMPORARY ART .

WE

ALSO ANTICIPATED THE GRADUAL TAKE

OVER OF THE STATION BY THE PARK .

T HIS

WAS

FACILITATED BY REMOVING THE STREET THAT ACTED AS A BARRIER BETWEEN THE TWO HIS TORIC AND CULTURALLY SIGNIFICANT PARTS OF OUR SITE .

O UR

BUILDING ACTS AS A LANDMARK AND AT -

TEMPTS TO THE TIE THE TWO ENTITIES TOGETHER .

T HE M ONUMENTALITY

OF THE PROJECT ECHOES

THE GRANDEUR WITHIN THE STATION , IT ALSO FOLLOWS THE STRUCTURAL GRID OF THE MAIN ARCH SYSTEM .


ANALYTICAL COLLAGES OF EXISTING CONDITIONS ON SITE

THE PARKING LOT HAS BARRIERS PREVENTING VIEWS TO THE PARK

THE INTERIOR OF THE STATION IS FILLED WITH STEEL STRUCTURE TRUSSES

THE METAL AWNING OVERHANG BETWEEN THE PARKING AND TRAIN STATION IS DISJOINTED

DICHOTOMY BETWEEN OLD & NEW BARCELONA THE COLLAGE AIMS TO SHOW THE TRANSFORMATION THAT WENT THROUGH BARCELONA AND DRAWS ATTENTION TO THE DICHOTOMY BETWEEN THE CHANGE IN FUNCTION BETWEEN OLD & NEW BARCELONA. BARCELONA STARTED OFF AS A ROMAN CITY THAT WAS HEAVILY RELIANT ON ITS MARITIME AND FISHING INDUSTRY. ON THE LEFT SIDE, IT SHOWS THE BASILICA DE LA MAR, ESTACON DE FRANCIA AS WELL AS THE ZOO, WHICH ARE HISTORICALY AND CULTURALLY SIGNIFICANT. HOWEVER, NOW IT IS AT THE BRINK OF REDUNDANCY DUE TO LACK OF SOCIAL INTEREST AS WELL AS ADVANCEMENTS IN TRANSPORTATION. ON THE RIGHT SIDE, ONE CAN NOTICE THE SIGNIFICANT INCREASE IN TOURISM DUE TO THE OLYMPICS IN 1992, WHICH LED TO THE BUILDING OF SCULPTURAL AND MONUMENTAL STRUCTURES AS WELL AS THE OVERSATURATION OF THE BEACH BY TOURISTS.


INITIAL SKETCH OF THE ATMOSPHERE & MONUMENTALITY WITHIN THE STATION


NARRATIVES SHOWING THE GENERATIVE PROCESS

INTERVENTIONS INTO THE STATION ARCHES COVER PARTIALLY STRIPPED OFF AND A NEW FORM CREATED AS A DISPLACEMENT OF EXIST-ING STATION.

FORMING LINKS AND THRESHOLDS THRESHOLD CREATED BETWEEN ARCHES AND NEW FORM, AS A DOUBLE GLASS WALL. ARCHES COVERING BECOMES TRANSPARENT TO REINFORCE CONTINUITY. FORM DIRECTED TOWARDS PARK.

EXTENSION OF STRUCTURE TO CREATE FORM FORM GRADUALLY INCREEASES HEIGHT AND IS DIRECTED AWAY FROM SOUTH LIGHT. FRAMES EXTEND FROM ARCHES STRUCTURE AND CHANGE DIRECTION TO HUG REFINED FORM.

REINFORCEMENT OF CIRCULATION FORM IS LIFTED OFF THE GROUND TO FREE UP PLAZA CIRCULATION. VERTICAL CIRCULATION CORES CARRY STRUCTURAL LOAD.

REINFORCING CONNECTION TO STATION BRIDGE CONNECTS THE STATION BUILDING RO NEW BUILDING, BOTH IN TERMS OF CIRCULATION AND VISUALLY. THINNER FRAMES ADDED BETWEEN PRI-MARY STRUCTURE TO REINFORCE CONNECTION AND PROVIDE SHADE.

REINFORCING CONNECTION TO PARK BRIDGE EXTENDS OUT TO THE PARK AND VEGETA-TION FROM THE PARK BLEEDS INTO THE TRACKS THAT ARE NO LONGER IN USE.


COLLAGE SHOWING THE CONCEPT OVERLAYED WITH THE SITE PLAN

BLENDING THE STATION AND THE PARK THE ROAD THAT USED TO DIVIDE THE STATION AND THE PARK, WAS CONVERTED INTO A PEDESTRIAN AND CYCLIC PATH.THUS REINFORCING THE LINK BETWEEN THE TWO ENTITIES.


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN

SECTION C


SITE PLAN


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN

GF PLAN


1F PLAN


GFRC PANELS

2F PLAN

3F PLAN

4F PLAN

5F PLAN


SKIN VARIES IN HEIGHT TO CREATE VARIED SPATIAL CONDITIONS


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN

SECTION B


04: SITE ANALYSIS & SITE PLAN

SECTION A


SEATING CONDITIONS FOR PUBLIC

RENTABLE PAVILION SPACE

FOREST OF POLES FOR KIDS

FRAME SWINGS FOR KIDS


INTERVENTIONS INTO THE PARK


Profile for Mariam Jacob

Sample Portfolio  

Sample Portfolio  

Advertisement