Page 1

3.2013

Joulutori 2 Valoja ja vilskettä sivu Varaudu

sähkökatkoon

Sivu 4

Kaukolämpöä Harjavaltaan

Sivu 7

Sivu 12

Porin Poikakuoro

vie tervehdyksen vanhuksille


Teksti Toni Peltonen Kuva Porin Seudun Matkailu Oy MAISA

Joulutunnelma valloittaa Eetunaukiolla Uudet jouluvalonauhat tuodaan aukion puihin, lavalle ja puisiin myyntikojuihin.

Valonauhojen asennustyön lahjoittavat porilaisille Porin Yrittäjät, Länsi-Suomen Osuuspankki ja Satakunnan Osuuskauppa.

Joulunalusviikolla Porissa voi nauttia ensimmäistä kertaa Satakuntalaisesta Joulutorista. Yhdeksän päivän tunnelmallinen tapahtuma alkaa lauantaina 14. joulukuuta. Joulutoriviikko huipentuu 21.–22. joulukuuta perinteisiin Tuomaan markkinoihin, jotka levittäytyvät Eetunaukion lisäksi kävelykadulle ja kauppatorille. Uusi joulutapahtuma sai alkunsa kaupunginvaltuutettu Martti Lundenin valtuustoaloitteesta. Siitä toivotaan uutta perinnettä Poriin.

”Järjestäjät voivat vaikuttaa vain puitteisiin. Todellisen mukavan jouluisen tunnelman luovat tekijät ja kävijät yhdessä.”

SEITSEMÄN KERTAA VALONAUHOJA Joulutorin tapahtumapaikkana on Eetunaukio, jonka ympäristössä Pori Energia valaisee led-valonauhoilla seitsemän puuta. Valonauhoilla koristetaan myös Eetunaukion lava ja ympäristön uudet puiset myyntikojut. Pori Energia lahjoittaa valonauhat porilaisten ja satakuntalaisten kävijöiden joulua ilostuttamaan. – Valolahja tuntuu loistavalta ja pieneltä lottovoitolta, kiittelee Porin Seudun Matkailu Oy Maisan markkinointipäällikkö Kirsi Sainio-Lehtimäki. – Sain idean etsiä lahjoittajia valoille, kun luin lehdestä, että Kristiinankaupungissa oli paikallinen yhdistys lahjoittanut valot. Ajattelin, että miksei se onnistuisi Porissakin.

WATTI

KOJUSSA VIERAILEE JOULUPUKKI Eetunaukion ympäristön uusiin myyntikojuihin on erityisesti houkuteltu paikallisia yrittäjiä, käsityöläisiä ja taiteilijoita. Jouluista ilmapiiriä tuovat taustalla soivat joululaulut. – Järjestäjät voivat vaikuttaa vain puitteisiin. Todellisen mukavan jouluisen tunnelman luovat tekijät ja kävijät yhdessä, korostaa Kirsi Sainio-Lehtimäki. Joulutorin avajaispäivänä on Eetunaukion lavalla luvassa kuoro- ja tanssiesityksiä sekä joulupukki saapuu paikalle hevoskyydillä.

2

3/2013


W AT T I

teema

Murskattua tyrniä Luvialta Yksi Satakuntalaisen Joulutorin paikallisista kauppiaista on luvialainen tyrniviljelijä Reijo Koivu. Hän aloitti tyrnin viljelyn 20 vuotta sitten. – Aluksi kävin Luvian saaristossa poimimassa luonnonvaraista tyrniä ja puristin siitä mehua. Mietittiin sitten vaimon kanssa liukkailla kivillä ja katajapuskien keskellä, että eikö tähän olisi helpompaa keinoa, Koivun Tyrnitilan isäntä Reijo Koivu kertoo alkutaipaleesta. Vaimo Anneli Koivu näki tämän jälkeen unen, jossa pelloilla kasvoi suuri tyrnimeri. Pian Koivut ostivatkin samasta kylästä pientilalliselta pellon ja istuttivat ensimmäiset pari sataa tyrnintainta.

”Marjojen keräysaika on elokuun loppupuolelta lokakuun alkuun, lajikkeesta riippuen.”

Satakuntalainen Joulutori -tapahtuman alulle kaupunginvaltuustossa laittanut Martti Lunden tapasi markkinointipäällikkö Kirsi Sainio-Lehtimäen ja joulupukin. Joulutorin graafisen ilmeen lahjoitti Satakunnan Viikko ja sen toteutti Jabadabaduu.

– Pukille voi samalla kätevästi kuiskutella joululahjatoiveita, Sainio-Lehtimäki vinkkaa hymyillen. Jos avajaispäivänä ei ehdi pukin korvaan toiveitaan kertoa, ei kannata sitä liikaa murehtia. Nimittäin yhdessä Eetunaukion kojuista päivystää koko tapahtumaviikon ajan joulumuori, jolla on korvat höröllä lahjahalujen varalle. Samassa kojussa voi nähdä Joulutorin aikana myös joulupukin, joka piipahtaa välillä paikalla kunhan muilta kiireiltään ehtii. Joulutori on avoinna tapahtumaviikolla joka päivä klo 10–18.

– Matkimme luontoa ja etsimme valoisan paikan. Vuosien varrella ostimme toisenkin pellon ja jalostettuja lajikkeita. Nyt meillä on pelloilla tuhat tyrnipensasta, Reijo Koivu toteaa. Koivun Tyrnitila käyttää pääosan marjoistaan omaan mehutuotantoon. Tyrnihilloa tulee myös jonkin verran. – Marjojen keräysaika on elokuun loppupuolelta lokakuun alkuun, lajikkeesta riippuen. Luvialaiset pärjäävät kilpailijoilleen mehun tuoreudella. Jokaisille markkinoille pakastetusta tyrnistä murskataan ja soseutetaan mehut erikseen viikoittain. Koivun Tyrnitilan tuotantomenetelmällä mehuun jätetään myös siemenöljyt ja kuoriainesta, jotta mehu on mahdollisimman vitamiinipitoista.

Jouluvalojen historiaa • Ensimmäiset sähköiset jouluvalot otettiin käyttöön Lontoon Savoy-teatterissa 1882.

Terveelliset tyrnituotteet sopivat hyvin myös joululahjoiksi!

• Jouluvalot levisivät kauppojen ikkunoihin 1900-luvun alussa Yhdysvaltojen ja Euroopan suurimmissa kaupungeissa. • Suomen ensimmäinen joulukatu avattiin Helsingin Kluuvinkadulle joulukuussa 1930. Idea kopioitiin Tukholmasta, jossa Drottninggatan oli valaistu jo 1920-luvulla. • Sähkövalojen kalleuden vuoksi tavallisissa kodeissa joulukuusen kynttilät korvattiin sähkö valosarjalla vasta pikku hiljaa 1930-luvulta lähtien. Lähde: Wikipedia.

WATTI

3

3/2013


W AT T I

asiakas

Pori Energia rakentaa tänä syksynä kilometrin uutta kaukolämpöverkkoa Harjavaltaan.

Harjavallan kaukolämmön ja Pori Energian yhteistyö mahdollistaa pitkäaikaiset investoinnit bioenergian laajempaan hyödyntämiseen.

Teksti Satu Evilampi ja Leena Hacklin

Ympäristöystävällisempää kaukolämpöä Harjavaltaan Harjavallan Kaukolämpö ja Pori Energia ovat päättäneet tiivistää yhteistyötään kehittääkseen Harjavallan kaukolämpötoimintaa sekä turvatakseen asiakkailleen edullisen ja ympäristöystävällisen kaukolämmön saannin myös tulevaisuudessa. Yhteistyön tavoitteena on keskittää kaukolämpötoiminta laajempaan kokonaisuuteen, joka paremmin mahdollistaa kaukolämmön kehitystyön jatkumisen Harjavallassa. Yhteistyö mahdollistaa pitkäaikaiset investoinnit bioenergian laajempaan hyödyntämiseen Harjavallassa sekä Merstolan alueen kytkemisen Suurteollisuuspuiston prosessilämpöä hyödyntävään kaukolämpöverkkoon. Näin voidaan vähentää kalliin öljyn käyttöä lämmityksessä. Yhteistyön ansiosta Harjavallan Kaukolämpö ostaa ensi vuonna 20 säiliöautollista vähemmän öljyä kuin tänä vuonna. Öljyä tarvitaan jatkossa vain huippukulutuksen ja seisokkien aikana. Järjestelyn avulla saavutetaan säästöjä, joiden ansiosta kaukolämmön hinta voidaan Harjavallassa pitää ensi vuonna ennallaan.

lehtiva STEP sijoittaa miljoona euroa vuoden lopulla käynnistyvän kolmen megawatin puupellettikattilan rakentamiseen.

HAKEKÄYTTÖINEN LÄMPÖLAITOS NOORMARKKUUN Pori Energia Oy on myös aloittanut hakekäyttöisen lämpökeskuksen rakentamisen Noormarkkuun. Laitoksella on tarkoitus korvata Porin Noormarkun keskusta-alueella kevyen ja raskaan polttoöljyn käyttöä vuosittain noin 7500 MWh, mikä kattaa koko keskusta-alueen lämmön vuosittaisen tarpeen. Tällä hetkellä suuri osa Noormarkun keskusta-alueen kiinteistöistä käyttää lämmitykseen kevyttä tai raskasta polttoöljyä. Noormarkun keskusta-alueen kaukolämpöverkon rakentaminen aloitettiin 2012 syksyllä. Kaukolämpöön on liitetty Finbyyn koulu ja muutama kerrostalo. Ennen hakelaitoksen valmistumista lämpö tuotetaan öljykattiloilla. Hankittava lämpökeskus on kiinteän polttoaineen kattila, jonka kokonaisteho tulee olemaan pääpolttoaineella 1,5 MW. Laitos rakennetaan tyhjälle tontille teollisuusalueelle. Pääpolttoaineena on puuhake. Kaukolämpöverkon rakentamista jatketaan 2014 kesällä.

STEP SIJOITTAA MILJOONA EUROA PUUPELLETTIKATTILAN RAKENTAMISEEN 80 prosenttia Harjavallan kaukolämmöstä on ensi vuonna, kuten tähänkin asti, peräisin Bolidenin metallien jalostusprosesseista. Hukkalämmön toimituksista kaukolämpöverkkoon vastaa Pori Energian tytäryhtiö Suomen teollisuuden Energiapalvelut STEP. Suurteollisuuspuiston energiapalveluista huo-

WATTI

4

3/2013


Pori Energian asiakasraati on valittu Asiakasraadin tarkoitus on asiakkaan ja käyttäjän näkemysten ja kokemusten kuuleminen ja huomioonottaminen Pori Energian toiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa yhtiön päätöksenteon tueksi. Pori Energia toivoo asiakasraadista apua myös palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen sekä uusien ideoiden synnyttämiseen tai mahdolliseen testaamiseen. Pori Energian asiakasraatiin on valittu 12 henkilöä sekä 4 varahenkilöä. Asiakasraadin avulla Pori Energia pystyy kehittämään toimintaansa ja lisäämään asiakkaiden energia-asioihin liittyvää tietämystä. Asiakasraatilaiset toimivat näin ollen myös Pori Energian aktiivisina kehittämiskumppaneina. Asiakasraati kokoontuu 4 kertaa vuodessa Pori Energian tiloissa. Asiakasraatiin valitut henkilöt ovat Porista ja lähipaikkakunnilta. Asiakasraadin kokoonpano löytyy Pori Energian internet-sivuilta.

Arvomme puolen vuoden välein kaikkien kahden vuoden

HINTATAKUUSOPIMUKSEN

tehneiden kesken 10 000 kWh ILMAISTA SÄHKÖÄ!* Ensimmäinen WattiPotti arvottiin Raumalle, onnittelut voittajalle! Arvonta koskee kaikkia menneellä puolen vuoden ajanjaksolla (tammi–kesäkuu ja heinä–joulukuu) tehtyjä kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia.

Tee omasi helposti netissä: porienergia.fi *Palkinto koskee sähkön myyntienergian osuutta. Sähkön siirrosta veloitetaan aina voimassa olevien hintojen mukaisesti.

WATTI

5

3/2013


W AT T I

mitä?

Teksti Jouko Kataja

Määräaikaisten hinnat entistä edullisempia

Talouden pitkään jatkuneella taantumalla on ollut vaikutuksensa myös sähkön käyttöön ja hintaan. Teollisuus on käyttänyt sähköä tavallista vähemmän, joten edullisesti tuotettua sähköä on jäänyt enemmän kotitalouksien käytettäväksi.

Hallituksen esityksessä eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi vuoden 2014 alusta, on esitetty sähköveroa korotettavaksi 0,2 sentillä kilowattitunnilta (alv 0%). Korotus koskisi kotitalouksia, palveluelinkeinoja ja julkista sektoria, sähköveron korotuksen suuruus olisi noin 12 prosenttia. Veronkorotuksen

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönmyynnin keskihinnat snt/kWh, kulutus 18 000 kWh/vuosi 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0

Pori Energia

Maan ka

1.

1.

20

16

15 20 1. 1.

1.

1.

20

14

13 20 1. 1.

1.

1.

20

12

11 20 1. 1.

1.

1.

20

10

09 20 1.

1. 1.

1.

20

08

07 20 1. 1.

1.

1.

20

06

05

2,0 20

Asiakaspalvelumme on saanut yhteydenottoja harhaanjohtavasta sähkösopimusten puhelinmyynnistä alueellamme. Asiakkaillemme on soitettu ja tarjottu uutta sopimusta. Soittaja antaa ymmärtää, että he tekevät yhteistyötä Pori Energian kanssa ja sähköntoimittajana pysyy Pori Energia. Pori Energialla ei ole tällä hetkellä käynnissä puhelinmyyntikampanjaa eikä meillä ole mitään tekemistä kyseisen yhtiön kanssa. Pyydämme asiakkaitamme olemaan varuillaan harhaanjohtavan puhelinmyynnin kanssa. Huomautamme myös, että asiakas voi halutessaan perua puhelinmyyntitilauksensa 14 päivän aikana.  Asiakkaamme voivat ottaa yhteyttä asiakaspalveluun p. 02 621 2050, jos kohdalle on tullut epäselvä sähkönmyyntitilanne tai mikäli kokee tehneensä sähkösopimuksen harhaanjohtavan myynnin seurauksena.

MUUTOS SÄHKÖVEROON

1.

Varo sähkösopimusten puhelinmyyntiä

seurauksena kerrostalohuoneiston jonka sähkön kulutus on 2 000 kWh, sähkökustannukset nousisivat noin viisi euroa vuodessa. Sähkölämmitteisen omakotitalon jonka sähkön kulutus on 20 000 kWh, vuosittaiset sähkökustannukset nousisivat puolestaan 50 euroa vuodessa. Pori Energia Sähköverkot alensi sähkön siirtohintoja 1.9.2013 alkaen keskimäärin 9 prosenttia, alennus siirtohintaan oli 0,62 snt/kWh. Kerrostalohuoneistossa asuva hyötyy alennuksesta 12 euroa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa 120 euroa vuodessa.

vikauden tulosta jonka tiedetään kasvattavan sähkön kulutusta, siitä ei ole varmaa tietoa.

1.

Sähkön hinta on pysynyt viimeiset kaksi ja jopa kolme vuotta hyvin vakaana, nyt myydään kahden vuoden määräaikaista kiinteähintaista sopimusta jopa edullisemmin kuin vuonna 2010. Myös Pori Energia laski määräaikaisten hintoja marraskuussa. Edullisen hinnastomme löydät internet sivuiltamme osoitteesta www.porienergia.fi à hinnat. Merkkejä sähkön hinnan kääntymisestä lievään nousuun sähkömarkkinoilla on tästä huolimatta havaittavissa. Johtuuko tämä alkavasta talouden elpymisestä, pohjoismaisen vesisähkötilanteen heikentymisestä vai tal-

Pori Energia 2 v määräaikainen

Kuvassa on esitetty sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönmyynnin toteutuneet keskihinnat Pori Energian ja koko maan keskihinnoilla, kun sähkönmyynti on tapahtunut toistaiseksi voimassaolevilla hinnoilla. Samaan kuvaan on piirretty Pori Energian määräaikaisen kahden vuoden sopimuksen tämän päivän keskihinta. Määräaikainen Pori Energian kahden vuoden sopimus on nyt edullinen, siihen kannattaa siirtyä, olipa sitten kerros-, omakotitalo tai sähkölämmityskuluttaja.

WATTI

6

3/2013


JOS SÄHKÖT KATKEAVAT

W AT T I

Nyppää aukeama talteen!

Ilmoita sähköyhtiölle linjojen vaurioista.

Jos valot sammuvat tai televisio vaikenee, kyse voi olla laiteviasta, sähkökatkosta tai kodin oman sähköverkon viasta. Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa ja toimivatko muut kodinkoneet. Varmista sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai nosta automaattisulake ylös. Jos koko asunto on pimeä eivätkä mitkään laitteet toimi, pääsulake voi olla palanut. Katso, onko naapurilla valot. Yleensä huoneistot, lähitalot ja lyhyt kadunpätkäkin kuuluvat samaan sähköverkkoon. Katso siksi, palavatko katuvalot tai sisävalot taloissa hieman kauempana. Jos valot ovat pois sieltäkin, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.

Pori Energia Sähköverkkojen asiakkaat saavat reaaliaikaista tietoa sähkökatkoista entistä laajempien viestintäpalvelujen myötä. Livekartalla keskijännitesekä laajemmat pienjänniteviat näkyvät reaaliaikaisina, kuten työ- ja huoltokeskeytyksetkin. – Häiriökartalta saa parilla hiirenklikkauksella näkyville muuntopiirin tarkkuudella millä alueella sähkökatkot ovat. Uskomme tiedottamisen parantuvan merkittävästi tällä uutuudella, Pori Energia Sähköverkkojen johtaja Pekka Ohrankämmen kertoo.

TEHOKKAAMMIN TIETOA SÄHKÖKATKOISTA Pori Energia Sähköverkot Oy on ottanut käyttöön häiriöinfojärjestelmän, joka lisää sähköverkon käyttökeskuksen puhelujen vastaanottokapasiteettia ja automatisoi häiriötiedotteiden muodostamista. Kun asiakas soittaa verkkoyhtiön sähkönjakelun vikailmoitusnumeroon, hän kuulee heti puhelun alussa automaattiset tiedotteet niistä jakeluhäiriöistä, jotka ovat käyttökeskuksen tiedossa.

Pori Energia Sähköverkkojen asiakas – menikö sähköt? Ei hätää! Soita sähkönjakelun vikailmoitukset -palveluun p. (02) 633 1161. Saat automaattisesti tiedon alueen tilanteesta.

7

Sähköyhtiöt valvovat jakeluverkkoaan ympäri vuorokauden. Siksi sähköyhtiölle ei tarvitse soittaa heti katkoksen alussa ja kertoa, että sähköt ovat poikki. Odota, kunnes vika on korjattu ja sähköt palaavat. Jos kuitenkin näet, että sähkölinjat ovat vaurioituneet tai niiden päälle on kaatunut puu, siitä on hyvä ilmoittaa. Silloin kun katko tuntuu pitkittyvän, saat sähköyhtiöltä tietoa katkon syystä ja ehkä arvion sen kestosta. Seuraa radion uutisia.

Reaaliaikainen jakelukeskeytysten tilanne

WATTI

toimi

3/2013

Jos vika on asunnon tai talon omassa verkossa eikä se korjaannu sulaketta vaihtamalla, soita ammattiapua. Korjaustöitä ei saa tehdä omin päin.

Käännä kodinkoneet pois päältä. Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä katkon alettua. Ne eivät kuitenkaan toimi sen aikana. Jätä esimerkiksi yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne jäävät päälle sähköjen palauduttua.

Älä koske sähkölinjoihin. Myrskyt kaatavat puita ja heittävät oksia ja muuta roskaa sähkölinjoille. Älä yritä raivata niitä pois. Vaarana on tappava sähköisku. Hyvä nyrkkisääntö on, että mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua. Teille ja pihoille kaatuneita irtopuita ja oksia voi raivata pois, jos ne eivät kosketa sähkölinjoja.


Varaudu veden tulon katkeamiseen Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Monilla paikkakunnilla kaikki veden jakelu perustuu pumppaukseen. Siellä asukkaat saavat vettä, jos vesilaitoksella on varavoimaa. Muilta veden tulo lakkaa heti, kun katko alkaa. Myös omaa kaivoa käyttävien pientalojen veden tulo lakkaa välittömästi sähkökatkokseen.

W AT T I

Nyppää aukeama talteen!

Varaa vettä. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin, varaa juomavettä puhtaaseen kannelliseen astiaan. Jos katko pitkittyy, viranomaiset aloittavat veden jakelun.

Kodeissa, joihin vesi tulee vesitornista, vettä riittää parista tunnista puoleen vuorokauteen käytön mukaan. Ilman sähköä vesitorni ei täyty uudestaan, sillä vesi nostetaan torniin sähköpumpuilla. Myös veden kulku tornista etäällä sijaitseviin kiinteistöihin vaatii pumppaamista. Vaikka vettä tulisikin, sähkön puute lopettaa pian lämpimän veden tulon useimmissa kiinteistöissä. Veden lämmitys vaatii yleensä sähköä tai kaukolämpöä. Vesi on juomakelpoista niin kauan kuin sitä tulee hanasta. Paineen vaihtelut voivat kuitenkin irrottaa putkista sakkaa, joka sameuttaa veden.

Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua.

W AT T I

Vessan voi vetää vain kerran

toimi

Vessan voi vetää vain kerran, jos veden tulo on lakannut. Silloin wc-istuimen säiliö ei enää täyty vedellä. Vessanpöntön saa huuhdeltua kaatamalla sinne vähintään puoli ämpärillistä vettä. Siihen kelpaavat myös sulatettu lumi sekä kura- ja sadevesi. Viemäri toimii sähkökatkon aikanakin, sillä jätevesi valuu yleensä painovoimallaan kiinteistöstä kunnan viemäriin. On tärkeää, että viemäriä huuhdotaan myös vesikatkon aikana, jotta se ei tukkeudu. Kunnan ja joidenkin talojen viemärit voivat tulvia sähkökatkon aikana, sillä jäteveden kuljettamiseen viemäristössä tarvitaan pumppuja. Jätevesi tulvii viemäriverkoston ylivuotoputkista suunniteltua reittiä ja päätyy yleensä vesistöön.

toimi Vedä vain kerran. Jos vessa ei vedä, viritä muovikassi wc-istuimeen. Käytä pohjalla reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia. Vessanpöntön saa huuhdeltua kaatamalla sinne puoli ämpärillistä vettä.

Muista hankkia varapattereita ja pidä taskulamppu helposti löydettävässä paikassa!

W AT T I

Pidä varalla kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä.

toimi Hanki ainakin yksi paristoilla toimiva käsi- tai lyhtyvalaisin ja varapattereita. Älä jätä kynttilöitä palamaan yksin. Kun käsittelet kotona tulta, varmista, että palovaroitin toimii. Testaa varoittimen pattereiden kunto säännöllisesti. Helmikuun 2009 jälkeen valmistuvissa uusissa asunnoissa palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon. Niissä pitää silti olla patterit sähkökatkojen varalle.


Nyppää aukeama talteen!

W AT T I

Lämmön puute alkaa kylmentää rakennuksia Monet lämmitystavat käyttävät sähköä. Pientaloissa esimerkiksi kattilat ja polttimet sekä vesi- ja ilmakiertopumput käyvät sähköllä. Sitä tarvitaan myös maalämpöjärjestelmissä. Kaukolämpö toimii sähkön varassa. Sitä tarvitaan itse kaukolämpölaitoksen toimintaan, veden pumppaamiseen kaukolämpöverkossa ja veden kierrättämiseen talon putkistossa. Lämmityskaudella asuntojen kylmenemisestä tulee ongelma, jos sähkökatko pitkittyy. Erilaiset talot viilenevät eri tahtiin. Puutalot kylmenevät lämmityskaudella +10 asteeseen alle vuorokaudessa. Elementtikerrostaloissa lämpö laskee yhtä alas kahdessa päivässä ja jykevässä kerrostalossa reilussa kolmessa. Myös talojen lämpeneminen vie aikaa sen jälkeen, kun sähköt toimivat taas. Talojen jäähtyessä tulee putkistojen jäätymisvaurioita.

Älä käytä retkikeitintä tai grilliä sisällä!

toimi Jos kodin lämpötila on jo lähtenyt laskemaan. Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni. Lämpö karkaa nopeasti, jos ulko-ovi avataan usein. Sulje väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen sekä tuki raot. Lämmitä takka. Estä ilmanvaihto. Tuki raitisilmaventtiilit. Niitä ovat seinän pyöreät venttiilit ja ikkunan karmien venttiilit.

Jos kodin lämpötila on laskenut alle + 15 asteen. Yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä. Sulje ulompien huoneiden ja kulmahuoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla. Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä. Tuo lattialle lisää mattoja. Pue päälle lämpimät, hengittävät, mielellään villaiset vaatteet. Lisää jalkaan sukkia tai kengät, vedä tarvittaessa pipo päähän ja hanskat käteen.

Laita ruokaa retkikeittimellä Voit laittaa ruokaa ilman sähköä kaasuhellalla ja puuliedellä. Voit käyttää sisällä myös retkikeitintä palamattomalla alustalla. Huolehdi tuuletuksesta. Jos käytössäsi on piha grilleineen, voit valmistaa lämpimän aterian siellä. Mitään grilliä ei saa käyttää sisällä vahingollisten kaasujen muodostumisen vuoksi.

Jääkaapin ruoat kannattaa syödä Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla turhaan. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta. Kylmässä säilytettävät ruoat eivät ole turvallisia, jos ne lämpiävät. Ruoan kunnon voi arvioida maun ja hajun perusteella. Talvella ruoka säilyy paremmin ulkona kylmälaukussa tai sanomalehdillä vuoratussa laatikossa. Jos ruoka jäätyy ulkona, se pitää käyttää heti sulamisen jälkeen.

Kotivara auttaa katkon yli Pidä kotona pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Niitä ovat esimerkiksi säilykkeet, lastenruoat, näkkileivät, keksit ja mehut. Iskukuumennettu maito (UHT) säilyy huoneen lämmössä kuukausia. Kotivarana on hyvä pitää myös ruokia, jotka maistuvat kylminäkin. Jos perheessä on ruoka-aineallergikkoja, heille kannattaa pitää sopivaa ruokaa reilusti varalla. Niitä ei ehkä löydy kaupasta pitkän katkon aikana tai heti sen jälkeen.

WATTI

9

3/2013

Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa. Kanna sängyt asunnon lämpimimpään tilaan. Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Hyvässä makuupussissa tarkenet. Tee vilteistä teltta pöydän ympärille ja nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla.


Mistä saan tietoa? Radio pystyy välittämään tietoa ja viranomaisten ohjeita myös sähkökatkoksen aikana. Voit kuunnella radiolähetyksiä pattereilla toimivasta radiosta ja autoradiosta. Radio kuuluu lisäksi monissa matkapuhelimissa ja kannettavissa musiikkilaitteissa. Myös tv lähettää ohjelmaa katkon aikana. Voit seurata tv-ohjelmia tietokoneella ja matkapuhelimella. Osa kannettavista koneista toimii sähkökatkoksen aikana akun voimalla. Soita hätäkeskukseen vain, jos tarvitset ambulanssin, poliisin, sosiaalipäivystyksen tai palokunnan kiireellistä apua. Hätäkeskus ei välitä tietoa eikä vastaa yleisiin kyselyihin.

W AT T I

Nyppää aukeama talteen!

toimi Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta. Etsi Radio Suomi tai paikallisradion kanava. Älä soita hätänumeroon vain kysyäksesi, mitä on tapahtunut ja miten kauan katkos kestää.

Miten sähkökatko vaikuttaa vuorokaudessa tai sen jälkeen? Jos sähkökatko kestää kauan, televerkkojen osat lakkaavat vähitellen toimimasta. Taajamissa on paljon tukiasemia ja puhelut voivat käyttää lähellä olevia, vielä toimivia, asemia. Maaseudulla tukiasemia on harvemmassa ja tukiaseman mykistyminen katkaisee yhteydet sitä käyttäviltä soittajilta. Myrskyjen aikana myös puhelinlinjoille kaatuvat puut voivat katkaista lankapuhelinliikenteen.

Kun sähköt palaavat Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä kunnes se kirkastuu. Ota kodin sähkölaitteita käyttöön maltillisesti, jotta äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen. Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein. Lämmitä sauna vasta seuraavana päivänä. Valmista ruokaa mikroaaltouunilla. Tutki pakastimen sisältö. Jäiset ruoat voit jättää pakastumaan uudestaan. Arvioi sulaneiden tuotteiden tila ja heitä pois pahentuneet.

taskulamppu ja ladattava lyhty

kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja

paristokäyttöinen radio

pattereita radiota ja taskulamppua varten

varasulakkeita

laturi, jolla voi ladata kännykän akun ilman sähköä

polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni

pieni summa käteistä rahaa

pullotettua vettä, säilykkeitä ja kuivamuonaa

kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita

kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä

W AT T I

Hanki sähkökatkoksen varalle:

toimi Käytä kännykkää harkiten. Hanki matkapuhelimeen vara-akku. Jos kotona on monta kännykkää, käytä ne loppuun vuoron perään. Hanki autolaturi, paristolaturi, polttokennolaturi tai aurinkokennolaturi. Vältä katkoksen aikana turhia puheluita.

Sijoita tavarat niin, että löydät ne pimeässäkin! Lähde: huoltovarmuus.fi


Ensin työ, sitten huvi

Muista sähkösopimus Soita p. 621 2050 tai tee sähkösopimus netissä porienergia.fi

Sähkösopimuksen tekeminen on helppoa. Yksi yhteydenotto sähkönmyyjään riittää. Sopimuksen voi tehdä puhelimessa tai internetissä. Energiateollisuus ry ja sähköverkkoyhtiöt ovat havainneet, että sähkönkäyttäjille ei ole aina selvää, että sähkön toimittaminen edellyttää voimassa olevaa sopimusta. Ongelmalliseksi on koettu tilanteet, joissa kiinteistön vuokralainen muuttaa pois tai sähkönmyyntisopimus päättyy jostain muusta syystä. Sopimuksen päättyessä kiinteistöstä katkaistaan sähköt. Mikäli asiakas ei ole tätä ymmärtänyt, on esimerkiksi pakastin voinut sulaa sähköjen katkaisun seurauksena aiheuttaen vahinkoja.

Vuoden 2014 alusta lähes kaikissa suomalaiskodeissa on etäluettava sähkömittari. Useissa uusissa mittareissa on myös etäkatkaisu ja -kytkentämahdollisuus, joka mahdollistaa sähköjen katkaisun nykyistä nopeammin. Suomen sähkömarkkinoilla sähköntoimitus kiinteistöön edellyttää voimassa olevaa sähkönmyyntisopimusta asiakkaan ja sähkönmyyjän välillä. Ilman voimassaolevaa sopimusta sähköä ei voida toimittaa vaan sähköntoimitus tulee katkaista. Jakeluverkonhaltijan on katkaistava sähköt kaikista sellaisista kiinteistöistä, joissa ei ole voimassa olevaa sähkönmyyntisopimusta. Mikäli siis kiinteistön sähkönmyyntisopimus päättyy, tulee verkonhaltijan aina katkaista kohteesta sähköt välittömästi.

Uudenkoiviston 2A-luokka palkittiin Yli 30 2. luokkaa osallistui energiansäästöviikkoon Pori Energian tukeman Energiaa tokaluokkalaisille -materiaalin avulla. – Energiansäästöviikkoon osallistuneita 2. luokkia on vielä varmasti paljon enemmänkin, koska osa käyttää viime vuoden materiaalipakettia, sanoo Eeva Ylänen Pori Energiasta.

Oppilaiden ja opettajan aktiivisuutta palkittiin tänäkin vuonna. Pori Energia arpoi jälleen kaikkien energiansäästöään Agenttiraporttien avulla vahtineiden luokkien kesken 600 euroa luokkaretkeä varten. Tänä vuonna arpa suosi Uudenkoiviston kakkosluokkaa, onnittelut!

WATTI 11 3/2013


W AT T I

lahjoitus

Teksti Toni Peltonen Kuvat Harri Joensuu

Pori Energia kutsui Porin Poikakuoron viemään joulutervehdyksen Porin ja lähialueen vanhainkoteihin.

Laulusta joulu Heinillä härkien kaukalon -joululaulu kajahtaa komeasti Cygnaeuksen koulun käytävillä. On helppoa löytää, missä Porin Poikakuoro viimeistelee viikonlopun lauluharjoitustaan. – Ja nyt sopraanot, kehottaa eturivien pienempiä kirkasäänisiä laulajiaan kuoronjohtaja Vuokko Järvenpää pianon takaa. Mitä pidemmälle syksy etenee, sitä tiiviimpi on kuoron treenaustahti. Esiintymisiä kun joulun alla riittää. Perinteisten kirkkokonserttien lisäksi Porin Poikakuorolla on joulukuussa uusi haaste edessään. Tänä jouluna Pori Energia kustantaa kuoron esiintymään joulutervehdyksenä kuuteen– seitsemään Porin ja lähialueen vanhainkotiin. – Pojat ovat innoissaan uudesta mahdollisuudesta. Vanhainkotien konserttien musiikki on jouluisen lämmintä ja tunteikasta, kertoo kuoronjohtaja Vuokko Järvenpää.

KAVERIT PARASTA KUOROSSA – Ja nyt bassot ylös, kuoronjohtaja toteaa edestä ja takarivien viitisentoista vanhempaa nousee nuottivihkoineen laulamaan Bachin Jouluoratoriota. Porin Poikakuorossa on tänä vuonna kuutisenkymmentä laulajaa. Nuorin on 8-vuotias ja vanhin 27-vuotias. Kuorossa sopraanoa ja alttoa laulavat nuorimmat ”poikaäänet” ja tenoria ja bassoa ”miesääniset” nuoret miehet. Äänenmurros toimii luonnollisesti äänialojen vedenjakana. Harjoitusten päätyttyä 12-vuotias Aapo Suominen kertoo, että hän on kuorossa jo seitsemättä vuottaan. – Meinasin lähteä kuoroon jo 5-vuotiaana, kun isoveli tuli silloin kuoroon. Mutta juttelin asiasta Vuokon kanssa ja tulin mukaan seuraavana vuonna. – Parasta kuorossa ovat kaverit, sopraano Suominen toteaa.

WATTI 12 3/2013

Samaa mieltä on 20-vuotias bassoa laulava Joakim Virta, joka on kuorossa mukana 13. vuottaan. – Kaverit ja yhdessä tekeminen ovat parhaita puolia. Konserteista saa myös hienoja elämyksiä. Ainutlaatuisia kokemuksia kuorolaisille ovat konserttimatkat ulkomaille. – Vatikaanin Pietarin kirkkoon tai Pariisin Notre Dameen ei muuten kuin

”Kaverit ja yhdessä tekeminen ovat ehdottomasti kuoroharrastuksen parhaita puolia. Konserteista saa myös hienoja elämyksiä.”


”Vanhemmista pojista on hirveästi apua, kun he ovat mallina nuorille.”

Porin Poikakuoron Jouluyö, juhlayö -konsertit: 21.12. Noormarkun kirkko

Vasemmalla: Cygnaeuksen koulun salissa riittää lämpöä kun nelisenkymmentä poikaa laulaa Vuokko Järvenpään johdolla. Alhaalla: 20-vuotias Joakim Virta on kuorossa 13. vuottaan.

22.12. Keski-Porin kirkko 24.12. Keski-Porin kirkko

un tunnelmaa kuoron kanssa pääsisi esiintymään, Virta tietää.

JOULUKUUSSA HAIPAKKAA Kuoron tärkeimpänä treeninä ovat viikottaiset stemmaharjoitukset. Ennen konsertteja kuoro toki laulaa useampana päivänä. – Joulukuussa tulee yleensä aikamoista haipakkaa, Joakim Virta toteaa. Virran mukaan vuosien myötä huomaa, miten oma laulu kehittyy kuorossa. – Aluksi nuorempana laulettiin vain perusmelodiaa, mutta Vuokko näkee kehityksen kussakin kuorolaisessa ja antaa taitojen mukaan haasteita, Virta sanoo tyytyväisenä.

JOHTAJA KASVAA KUORON MUKANA Vuokko Järvenpää on johtanut Porin Poikakuoroa jo yli 30 vuotta. Hän on

tottunut siihen, että etenkin nuorimmat pojat ovat harjoitusten aikana välillä villejä. – Kun konsertti alkaa, kaikki pojat ovat kuitenkin tiptop. Järvenpää on iloinen, että kuorossa on hyvä tunnelma. Kaikki tekevät parhaansa. Perheet tekevät hienoa työtä kuoron hyväksi. – Vanhemmista pojista on hirveästi apua, kun he ovat mallina nuorille. Osa heistä on ollut mukana kuorossa yli 15 vuotta. Uusien laulajien äänet kehittyvät yllättävän nopeasti, kun ääniala laajenee ja äänen muodostus tuottaa tulosta. – Kuorossa haasteen pitää olla pojille riittävän suuri, mutta ei ylivoimainen. Niin kuoro kehittyy aina eteenpäin, Vuokko Järvenpää tiivistää. Perusperiaate on kuoronjohtajalla kuitenkin pysynyt vuosien varrella samana: – Olen aina ajatellut, että olen yksi pojista.

WATTI 13 3/2013

Porin Poikakuoro • 1500-luvulla Porin alueen pojat lauloivat kuoroissa moni äänisiä Piae Cantiones -lauluja. • Mieskuoro Porin Mies-Laulu perusti poikakuoron Poriin vuonna 1969. • Vuokko Järvenpää on johtanut kuoroa vuodesta 1982. • Kuoroon ei ole pääsykoetta. Kaikki halukkaat 7 vuotta täyttä neet pojat pääsevät mukaan. • Porin Poikakuoro on itsenäinen kuoro ja sen toimintaa tukee Tukiyhdistys. • Porin kaupunginhallitus myönsi 2012 kuorolle Nuori porilainen -tunnustustuksen.


W AT T I

t e s i t u u

Ala on monissa yhteyksissä sanonut olevansa valmis haasteisiin. Nyt olisi huolehdittava siitä, että investointien rahoitus ei muodostu ongelmaksi. Erityisesti sähköverkkoliiketoiminnalta edellytetään huomattavia investointeja seuraavien 15 vuoden aikana. Tavoitteena on lyhentää olennaisesti myrskyjen ja lumikuormien aiheuttamia sähkökatkoja nykyisestä. Verkoston kaapelointi ja kauko-ohjauksen lisääminen yhdessä muiden säävarmuutta lisäävien toimien kanssa tarkoittavat 4 miljardin euron kustannuksia seuraavien 5 vuoden aikana. Tähän ei nykyinen sallittu tuottotaso anna riittäviä rahkeita. Energiamarkkinaviraston olisikin vakavasti mietittävä uusia menetelmiä sallitun tuoton määrittämiseksi.

JOHDONMUKAISEMPAA VEROTUSTA

Energiaan kohdistuva verotus tulisi Matti Rintasen mukaan olla linjassa alalle asetettujen vaatimusten kanssa.

Energiateollisuudelta odotetaan isoja investointeja Energiateollisuudelta odotetaan isoja investointeja tulevina vuosina. Suuret investointitarpeet perustuvat ilmastonmuutoksen hillintään, kohtuuhintaisen energian saannin turvaamiseen ja toimitusvarmuuden parantamiseen.

Energia-alan tuotantoinvestointeja vaikeuttavat tällä hetkellä epävarmat markkinanäkymät ja rahoitusmarkkinoiden haasteet sekä vaikeudet erilaisissa lupaprosesseissa. Alaan kohdistuu myös ns. poliittista riskiä, josta esimerkkinä on päästöttömiä tuotantomuotoja rankaiseva windfall-vero. Rahoittajat näkevät nämä kielteisinä signaaleina. Energia-alalla ei riitä ymmärrystä windfall-verolle eikä liioin jo päästökaupan piirissä olevalle energiatuotannon (esim. kaukolämmön) ilmastoperusteiselle polttoaineverotukselle. Energiaan kohdistuva verotus tulisi olla linjassa alalle asetettujen vaatimusten kanssa. Energiaverotukseen pitää saada enemmän johdonmukaisuutta, jolloin energiayhtiöistäkin saataisiin piirun verran iloisempia yhteisöveron maksajia. Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Matti Rintanen ET:n syysseminaarissa.

Yökuormaa säätävä napsahdus hämmentää Yösähkölämmityksien kytkeytyminen samanaikaisesti vaikeuttaa verkon käyttövarmuuden ylläpitoa, heikentää sähkön laatua sekä lisää sähköntuotannon tarvetta aiheuttaen näin ylimääräisiä kustannuksia. Jos yösähkökuormat kytkeytyvät kaikilla samaan aikaan, aiheuttaa se talviaikaan suuria sähkön siirtomuutoksia hetkellisen sähkönkulutuksen kasvaessa merkittävästi (500–1000 MW). Tämä muutos on suurimmillaan samaa luokkaa kuin sähköjärjestelmään tuleva iso yksittäinen vika. Porrastamisesta saatavat hyödyt näkyvät koko järjestelmässä. Kuormien porrastaminen helpottaa verkon käyttövarmuuden ylläpitoa ja parantaa sähkön laatua sekä pienentää yösähkökuormituspiikistä aiheutuvaa säätötarvetta. – Pori Energia Sähköverkoillakin on käytössään suosituksen mukainen porrastus ja sähkömittari antaa kuormanohjauskäskyt päivittäin satunnaisesti aikavälillä 22.00-23.00, yhtiöstä kerrotaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yösähkön mahdollistava kytkentä voi asiakkaalle toisena päivänä napsahtaa päälle esimerkiksi klo 22.15 ja seuraavana päivänä 23.00. Tämä on tehtävä siitäkin huolimatta, vaikka edullisempaa yösähköenergiaa myydään aina tasan klo 22.00 alkaen.

MW 13 000

12 500

12 000

11 500

11 000

10 500 19:00 20:00 21:00 22:00 23:00 kulutus

Yökuorman muutos talvipäivänä. Noin 700 MW kulutuksen yhtäkkinen tehonlisäys voi aiheuttaa ongelmia sähkön käyttövarmuudessa.

WATTI 14 3/2013


Halvan sähkön maa Sähkö on Suomessa halpaa. Ja niin pitääkin olla, sillä ilman sähköä ei olisi hyvinvointia pohjoisessa kotimaassamme. Sama pätee tietysti muuhunkin energiaan, mutta puhtaasti tuotettu kotimainen sähkö on kuitenkin näistä merkittävin. Sähkön edullisuus Suomessa perustuu menneinä vuosikymmeninä tehtyihin viisaisiin päätöksiin, jotka ovat tuottaneet monipuolisen ja tehokkaan energian tuotantojärjestelmän. Sen peruspilareita ovat vesivoima, ydinvoima ja yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto teollisuudessa ja kaupungeissa. Tätä järjestelmää täydentävät yhteydet naapurimaihin, mikä mahdollistaa sähkön siirtymisen halvan tuotannon alueelta muille alueille. Mikä sitten voisi uhata edullista, puhdasta kotimaista energiatuotantoa? Täl-

lä hetkellä suurin uhka ovat kotimaisen päätöksen piirissä olevat verotus ja kilpailua rajoittavat tukijärjestelmät. EU on antanut meille päästökaupan. Sen ehdoilla energiateollisuus on oppinut toimimaan ja sopeuttanut tuotantoaan vähäpäätöisempään suuntaan. Päästökauppa huomioi taloudelliset suhdanteet ja antaa aikaa tehdä investointeja uudistuvaan puhtaaseen tuotantoon. Kotimainen energiaverotus sen sijaan on pahimmillaan budjettilakeihin perustuvaa poukkoilua tai sitten mielivaltaista, jopa puhtaimpiin tuotantomuotoihin kohdistuvaa rahastusta. Tästä räikeimpänä esimerkkinä hallituksen ensi vuodelle esittämä voimalaitosvero, joka kohdistuu tuuli-, vesi- ja ydinvoimaan. Sähkön siirron hintaa Suomessa valvoo Energiamarkkinavirasto ja kilpailu pitää energiahinnan kurissa. Kaksi kolmannesta sähkölaskusta pysyy näin hallinnassa, mutta millä verojen osuus saataisiin pysymään kohtuudessa? Eduskuntamme päättää mahdollisista uusista veroista joulun alla. Toivottavasti päättäjillämme on viisautta tässä asiassa. Onneksi meillä on ainakin vielä tänä vuonna EU:n edullisin sähkö valaisemassa muuten niin pimeätä loppusyksyä. Jouluvalotkin ovat vuosien kuluessa muuttuneet energiapiheiksi, joten niiden käyttöä ei ole tarpeen rajoittaa. Niiden kuluttaman energian saa helposti talteen vaikkapa huolehtimalla lämmityspattereiden säädöstä.

Valoisaa ja lämmintä Joulua Wattiviestin lukijoille! Matti Rintanen

WATTI 15 3/2013

Kustantaja/julkaisija: Pori Energia Oy Käyntiosoite: Radanvarsi 2 Postiosoite: PL 9, 28101 PORI Puhelin: (02) 621 2233 Sähköposti: porienergia@porienergia.fi Internet: www.porienergia.fi Päätoimittaja: Matti Rintanen Toimituskunta: Jouko Kataja Leila Ketola Pekka Ohrankämmen Sirkka Sainio Timo Mäki Jari Lappalainen Maili Tamminen Eeva Ylänen Taitto: Jabadabaduu Painopaikka: BrandID Oy Jakelu: Itella Oyj Painosmäärä: 60 000 kpl

ASIAKASPALVELU p. (02) 621 2050 avoinna arkisin klo 8.00 – 16.15 asiakaspalvelu@porienergia.fi VIKAILMOITUKSET Pori Energia Sähköverkot Oy p. (02) 633 1161 keskeytykset.porienergia.fi VAIHDE p. (02) 621 2233


Julkinen tiedote jokaiseen talouteen.

* . G Y 8 3 *

Seuraa sähkönkulutusta nettipalvelussa KATSO SÄHKÖMITTARIN LUKEMA Aika

Päivä

Päivä

Kulutus

lukema

lukema

kulutus

kulutus

yhteensä

1.11.2013

15 052,6

11 721,6

23,2

20,5

43,8

2.11.2013

15 075,8

11 742,2

22,6

18,1

40,7

3.11.2013

15 098,5

11 760,3

38,1

21,0

59,1

W AT T I

6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0

5,5 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2

Lämpötila °C

Energian kulutus kWh

SEURAA SÄHKÖN KULUTUSTA TUNNEITTAIN

1,5 1 0,5 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

kisa

0

Kulutus tunneittain 3.11.2013. Päivän kulutus on 59,1 kWh. alin lämpötila 0,5 °C ja korkein 5,2 °C. Päivän keskilämpötila on 3,4 °C.

Voita jouluksi iPad! Käy rekisteröitymässä WattiVahti käyttäjäksi www.porienergia.fi -sivulla ja olet mukana arvonnassa. Kaikkien 18.12. mennessä rekisteröityneiden kesken arvotaan iPad. Voittajalle ilmoitetaan puhelimitse.

Wattiviesti 3/2013