Page 1

1.2012

Kevään sisustuksessa hehkuvat värit

koti sivu

2

Sähkönmyynti Sivu 8

Sivu 10

Sähkölinjat

Lähiruokaa

ilmasta maahan

Esittelyssä Satamaito

Pori Energian hinnat laskevat sivu

13


W AT T I

teema

Designers Guildin mallistosta löytyy hempeää romanttisuutta pastelleilla sävytettynä. Valoisuus on myös yksi kevään trendeistä. Kuva: Designers Guild.

Kevät 2012 Teksti Tanja Hakala

Pulppuilevia pastelleja & iloisten värien tykitystä Trendikäs sisustaja valitsee kevään tyyleistä itselleen hurmaavan romanttisuuden tai teollisvaikutteisen selkeälinjaisuuden väripilkuilla.

Mintunvihreä, sitruunankeltainen, oranssi, musta ja valkoinen: kevätsisustajan väripaletti on parhaimmillaan rohkea yhdistelmä upeita värejä. Pintaremonttiin ei tarvitse välttämättä ryhtyä, sillä tekstiileillä ja pienesineillä kodin voi helposti valmistella kevään tuloon. Porilainen sisustussuunnittelija Susan Paattilammi Olivia Decorasta vinkkaa aloittamaan kevätsisustamisen siivoamisella. – Kannattaa karsia kaikki ylimääräinen tavara pois.

WATTI

Ikkunoiden pesun jälkeen voisi ripustaa kevyen ilmavat verhot esille. Valkoinen väri ja ilmavat kankaat antavat ”happea” kevätkotiin.

Pienillä piristyksillä kevätilmettä Pastellisävyjen vallatessa kevätkoteja kuosit vaihtelevat hillityistä raidoista ja ruuduista isoihin ja räväköihin pallokuvioihin.

2 1/2012


Huolellisessa sisustussuunnittelussa valaistuksella on tärkeä rooli. Ryhdikkäät, tyyliin sopivat valaisimet luovat ehyen kokonaisuuden. Tänä keväänä valaisimissa loistavat kaikki kevään trendivärit. Jos arastelee värejä, voi huoneen väripilkuksi valita vaikka keltaisen valaisimen.

Trendikästä mustaa on Jake Phippsin suunnittelemassa Mr. Jeeves -kattovalaisimessa. Kuva: Sisustus Sagan. Eero Aarnion keltainen Swan pöytävalaisimen runko on läpikuultavaa muovia. Näin valo hajoaa kauniisti. Pöytälamppua saa myös mustana ja valkoisena. Kuva: Hobby Hall.

Kevään hittiyhdistelmät: • Oranssi ja pinkki • Keltainen ja lila • Koralli ja vedenvihreä

Isompaa ilmemuutosta Myös pintaremontin aloittaminen houkuttelee monia kevään lähestyessä. Isomman remontin yhteydessä voi teettää kätevästi myös sähkötöiden muutoksia. Sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille, joten itse niitä ei saa lähteä suorittamaan. Sähköjen kokonaan uusiminen on isompi urakka, mutta esimerkiksi valokatkaisimia voi vaihtaa pienemmällä työllä. Tarjolla on paljon erilaisia malleja, joista jokainen varmasti löytää suosikkinsa. Vanhempiin taloihin ja asuntoihin halutaan usein myös lisää pistorasioita. Pätevä ammattilainen osaa kertoa, saako haluamaasi paikkaan asennettua lisäpistorasian.

– Luonnollisuus on myös pinnalla. Kunhan lumet hieman sulavat, voi luonnonmateriaaleja ammentaa mukaan vaikka lenkkipolulta, Susan Paattilammi inspiroi. Kiiltäväpintaisia huonekaluja yhdistellään sulavasti puupintoihin. Tekstiilien sävyt mukailevat kevättä ja muutaman tyynyn voi vaihtaa olohuoneessa pastellisävyisiin. Kylpyhuone raikastuu keltaisilla kasvopyyhkeillä, oranssi matto piristää eteistä ja suloisenvihreät torkkupeitteet levitetään sohvan käsinojille.

Mustia mausteita Suomalaisten suosimilla beigellä ja valkoisen sävyillä sisustettu koti saa säväyksen vanhasta roosasta. – Myös harmaan eri sävyt ja kulutettu pinta antavat vaihtelua beigelinjalle. Paattilammi suosittelee kokeilemaan tehosteväriksi myös mustaa. – Pieninä määrinä musta voi antaa juuri oikeanlaisen mausteen. Taulun ja peilin kehyksissä, lehtilaatikoissa sekä säilytyslokerikoissa väri on elementissään.

WATTI

Schneider Electricin Exxact -sähkökalustesarjasta löytyy kytkin ihan jokaiseen makuun. Sisustukseen sopivat valokytkimet antavat vaikutelman loppuun asti hiotusta tyylistä.

3 1/2012


KOHTA SINULLAKIN ON ETÄLUETTAVA SÄHKÖMITTARI!

Teksti Tanja Hakala

Ensimmäiset etäluettavat mittarit pian asiakkailla Etäluettavien sähkömittarien asennukset alkavat kevään kuluessa. Kaikilla Pori Energia Sähköverkot Oy:n asiakkailla on uudet mittarit vuoden 2013 loppuun mennessä.

Projektipäällikkö Tapio Mäkinen Pori Energia Sähköverkot Oy:stä kertoo urakan teettävän paljon kiireitä, mutta suunnitellussa aikataulussa on pysytty hienosti. Mittareita on asennettu Pori Energian testiympäristöön ja tällä hetkellä niiden testaus on loppusuoralla. Tietojärjestelmämuutoksia viimeistellään,

WATTI

jotta tekniikka toimisi moitteettomasti, kun mittareita aletaan asentaa asiakkaille kevään aikana. – Ensimmäiset asiakkaat saavat uuden mittarin kevään kuluessa. Koska vaihdettavia mittareita on lähes 48 000, tulee vaihtotyö kestämään aina vuoden 2013 loppuun, Mäkinen kertoo aikataulusta.

4 1/2012


Pori Energia Sähköverkot Oy:lle mittarien asennus on hyvin suuri urakka. Omat resurssit eivät riitä isoon mittarinvaihtourakkaan ja siksi vaihtotyön päätekijäksi valikoitui Eltel Networks. Pori Energia Tekniikka on mukana toisena urakoitsijana. – Eltel Networksin valinta perustuu heidän kokemukseensa isompien mittarimäärien vaihtamisesta. Osaamista ja kokemusta siis löytyy, Mäkinen toteaa. Mittarinvaihdosta tiedotetaan etukäteen. Omakotitalossa asuva asiakas saa postitse kirjeen, jossa on ohjeet mittarivaihtoajan vahvistamiseksi. Rivitaloasukkaille asiasta kerrotaan tiedotteella ja kerrostaloasukkaille taloyhtiön ilmoitustaululla. Kun mittarin asennus on ajankohtainen, tulee asiakkaan varmistaa, ettei mittarin edessä ole esteitä vaihtotyön suorittamiseksi.

W AT T I

Mittarien vaihdosta tiedotetaan

mitä? Mitä etäluenta tarkoittaa?

Sähköverkkoyhtiö lukee sähkömittarin tiedot tietoverkon välityksellä, eli lukemia ei tarvitse erikseen enää ilmoittaa. Uudet mittarit mittaavat tarkemmin sekä sähkön kulutusta (tuntimittaus) että sähkön laatua (sähkökatkot ja muut sähköntoimituksen häiriöt).

Etäluenta lukuina

WattiVahti motivoi asiakasta Omaa kulutusta pääsee seuraamaan tuntitasolla asti Pori Energian internetsivuilla WattiVahti -palvelussa, johon kirjaudutaan laskusta löytyvillä tunnistetiedoilla. – Mitä tarkempaa tietoa kulutuksestaan saa, sitä paremmin ihminen siihen reagoi. Kulutustottumuksia sähkön suhteen on tämän myötä helpompi muuttaa, Mäkinen arvioi.

Mittarinvaihdon jälkeen laskuja tulee asiakkaalle kerran (1) kuukaudessa. Laskussa on aina edellisen kuukauden sähkönkulutus. Pori Energia Sähköverkot Oy:n alue on jaettu 14 asennusalueeseen. Mittareiden vaihto suoritetaan alue kerrallaan ja kuukauden aikana asennetaan noin 3 000 mittaria. Uusia etäluettavia mittareita tulee yhteensä noin 48 000 kappaletta. Vaihdosta ei tule asiakkaalle erillistä laskua, vaan vaihto sisältyy sähkönsiirtomaksuun.

Seuraavalla sivulla kartta, jossa mittarien vaihdon asennusaikataulu alueittain. –>

Pori Energia mukana messuilla 17.–18.3.2012

Etäluettavan mittarin edut: • Mittarin luku tapahtuu automaattisesti • Voit seurata sähkönkäyttöäsi tunnin tarkkuudella nettipalvelun kautta • Sähkölaskusi perustuvat jatkossa toteutuneeseen kulutukseen • Muuttaessasi laskutusprosessi nopeutuu • Mahdollisuus uudenlaisten sähkötuotteiden hyödyntämiseen

WATTI

Rakennus- ja LVI-messut järjestetään Porin Karhuhallissa 17.-18.3. Messujen painopiste on taloja LVI-tekniikassa. Pori Energia on mukana messuilla ja asiantuntijamme ovat kertomassa mm. Pori Energian edukkaasta 2 vuoden määräaikaisesta sähkösopimuksesta ja etäluettavissa sähkömittareista ja niiden tuomista eduista kuluttajille. Pori Energian löydät osastoilta 66 ja 75.

5 1/2012


Et채luentamittarien vaihtoalueet

WATTI

6 1/2012


W AT T I

sähkö

Palautejärjestelmä avuksi kehittämään asiakastyytyväisyyttä Pori Energian Sähköverkot Oy toteutti yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän kanssa laatutyökalun, jolla analysoidaan sähköverkon alueurakoinnin toteutumista. Saneeraustyöt ovat usein ilmajohtojen korvaamista maakaapeleilla, jolloin esimerkiksi kaivutöitä tehdään alueella paljon

Satakuntalaista puhdasta energiaa Lähes kaikki lämpö ja suuri osa hankitusta sähköstä tulevat omista tuotantolaitoksista ja tuotanto-osuuksista.

Pori Energian voimalaitokset tuottavat sähköä ja lämpöä pääosin kotimaisilla polttoaineilla, jotka hankitaan Satakunnan metsistä ja soilta. Kotimaisten polttoaineiden käytöllä on välillisesti myös merkittävä työllistävä vaikutus Satakunnassa. Vaikutus näkyy polttoaineen kuljetuksessa ja korjuussa, olipa sitten puhe metsäpolttoai-

neesta tai turpeesta. Merkittävä on myös kuljetuksen osuus. Työllisyysvaikutus arvioidaan useammaksi sadaksi työvuodeksi eri puolilla maakuntaa. Puupolttoaineiden osuus voimalaitosten tuotannosta on kasvanut entisestään ja näin Pori Energia pysyy jatkossakin vahvana toimijana maakunnallisesti lähelläsi.

WATTI

7 1/2012

Pori Energia Sähköverkot Oy:n ja opiskelijoiden Susitie-projekti käynnistyi lokakuussa 2011 ja saatiin päätökseen maaliskuun alussa 2012. Tältä pohjalta on valmistunut laatutyökalu, joka on jatkossa käytettävissä eri aluerakentamiskohteisiin. Palautejärjestelmän muodostaa asiakastyytyväisyyskysely, joka lähetetään alueen asukkaille töiden valmistuttua. Kysymykset liittyvät tiedottamiseen, työmaaturvallisuuteen, töiden sujuvuuteen ja lopputulokseen. Kyselyn tuloksia käytetään urakoitsijoiden toiminnan arvioimiseen ja asiakaspalvelun kehittämiseen. Susitie-projektissa toteutetut asukashaastattelut sujuivat hyvässä hengessä. Asukkaiden mielestä lopputulos on miellyttävä, koska ennen niin pimeä alue on nyt hyvin valaistu ja sähkökatkoilta on vältytty maakaapeloinnin ansiosta. Opiskelijat pitivät projektia mielenkiintoisena lisänä koulutukselle ja tuloksista saatiin käytännön hyöty toimeksiantajalle.


”Tällainen myrsky opettaa huomaamaan asuntojen lämmityksen eri mahdollisuuksia.”

Teksti Mikko Peltola Kuvat Jussi Partanen

Maakaapelointi auttaa myrskyjen aiheuttamissa vahingoissa Viime vuoden lopulla riehuneet Tapani- ja Hannu-myrskyt tekivät tuhojaan myös Porin seudulla. Vaikka valmiutta oli sääennusteiden perusteella nostettu jo etukäteen, oli Pori Energia Sähköverkkojen asiakkaista noin kymmenentuhatta taloutta ilman sähköä Tapani-myrskyn riehuessa kovimmillaan.

Valtaosalla näistä sähkökatko kesti alle vuorokauden, mutta pisimmillään vakituisissa asunnoissa katko jatkui yli vuodenvaihteen. – Pahiten Pori Energia Sähköverkkojen alueella myrskyssä kärsivät Kuuminaisten alue ja Ahlaisten

WATTI

merenpuoleiset osat, joissa puita kaatui linjojen päälle paljon. Tämän seurauksena johtoja ja pylväitä vaurioitui, sanoo Pori Energia Sähköverkkojen kunnossapitovastaava Sanna Syysmäki. Pori Energia Sähköverkkojen osalta myrskyn aihe-

8 1/2012


Töitä tehdään lumesta ja pakkasesta huolimatta. Kunnossapitovastaava Sanna Syysmäki, verkostoasentajat Jarmo Hakanpää ja sähköpylväässä Sami Haapanen asennustöissä Kokkola-saaressa Lampaluodossa.

uttamat vahingot ovat korjauskuluina yli 500 000 euroa ja vakiokorvauksina noin lähes 300 000 euroa. – Keskeiset keinot sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi ovat sähköjohtojen siirtäminen maakaapeleihin sekä sähköjohtojen sijoittaminen teiden varsille, sanoo Sanna Syysmäki. Hänen kodistaan Noormarkun Lassilassa lähtivät sähköt tapaninpäivänä ja palasivat parin päivän päästä. – Tällainen myrsky opettaa huomaamaan asuntojen lämmityksen eri mahdollisuuksia. Taloamme pystyttiin lämmittämään myös puilla, joten lämmönsaanti ei meillä muodostunut ongelmaksi. Ulkosauna pelasti peseytymisen, mutta illat olivat tylsiä varsinkin lapsille, koska tv ja pelikonsolit eivät toimineet. Myrskyjen aiheuttamat vakituisen asutuksen sähkönsaantiongelmat on korjattu, mutta mökeillä saattaa olla vielä korjattavaa. Sanna Syysmäen mukaan asiakkaiden olisi hyvä keväällä mökeille mennessään tarkastaa silmämääräisesti sähkölinjat mökkiensä pihapiireistä. – Jos löytyy jotain sähkönjakelua haittaavaa kuten esimerkiksi linjoille kaatuneita puita, on siitä syytä ilmoittaa välittömästi Pori Energia Sähköverkkojen valvomoon. Katuvalojen kunnossapitoasiat kuuluvat tiehallinnolle tai Pori Energian Tekniikka-yksikölle. Puhelinlinjojen asioissa kannattaa kääntyä Soneran tai DNA:n puoleen, Syysmäki neuvoo. Sanna Syysmäki esittää asiakkaille myös toiveen, että huolehdittaisiin siitä, etteivät tonteilla olevat puut kasvaisi niin suuriksi, että se aiheuttaisi vaaratilanteita sähkölinjoille.

Pitkistä sähkökatkoista korvauksia Sähkömarkkinalain mukaan sähkönkäyttäjällä on oikeus saada korvausta yli 12 tuntia kestäneestä sähkö-

WATTI

katkosta. Vakiokorvauksen perusteena oleva sähkökatkon pituus ja sen mukaan määräytyvä korvauksen suuruus lasketaan sähköyhtiön toimesta sähkömarkkinalain mukaisesti. Vakiokorvaus hyvitetään asiakkaalle sähkölaskussa ilman eri hakemusta. – Jos keskeytymisaika on 12 - 24 tuntia, niin korvaus on 10 prosenttia vuotuisesta siirtomaksusta. 24 - 72 tunnin osalta korvausprosentti on 25. Jos keskeytymisaika on 72 - 120 tuntia, niin prosentti on 50. Vähintään 120 tunnin keskeytymisajasta prosentti on 100, kuitenkin niin, että maksimi hyvitys on 700 euroa, sanoo Sanna Syysmäki.

”Pori Energia Sähköverkot Oy on viime vuosina investoinut merkittävästi maakaapeliverkkoon.” Sähkölinjoja ilmasta maahan Pori Energia Sähköverkkojen alueella on viime vuosina investoitu merkittävästi maakaapeliverkkoon. Työn tarkoituksena on parantaa sähköverkon luotettavuutta ja vähentää sähkökatkojen todennäköisyyttä sekä niiden kestoa. Porissa korvataan vanhoja ilmajohtoja säävarmemmalla maakaapeliverkolla sekä rakennetaan kokonaan uutta maakaapeliverkkoa. Uusissa työkohteissa maakaapelia asennetaan lähes kaikissa kohteissa. Ainoastaan kivinen ja kallioinen maasto vaatii vielä ilmajohtoja. Sähkölinjojen uudistustarpeen sanelee kolme seikkaa: niiden ikä, kunto ja kuormituksen kasvu. Verkkoja tarkastetaan säännöllisesti.

9 1/2012


Teksti Mikko Peltola Kuvat Jussi Partanen

Paikallinen meijeri tarjoaa lähituotteita Satamaidon mukaan hyvä maito tulee mahdollisimman läheltä. Osuuskunnallinen meijeri painottaa paikallisuuttaan, joka takaa maitotuotteiden tuoreuden.

Osuuskunta Satamaito on yksi maamme harvoista itsenäisistä paikallisesta meijeristä. – Satamaidon tuotteiden lähtökohtana on satakuntalaisilla maitotiloilla tuotettu ensiluokkainen ja tuore raaka-aine, sanoo Satamaidon toimitusjohtaja Jarmo Oksman. Maakunnallisella meijeritoiminnalla on pitkät perinteet. Meijeri on toiminut itsenäisenä satakuntalaisena yrityksenä jo yli sata vuotta. Meijeritoiminta alkoi Porissa vuona 1902, ja nykyinen Satamaito on toiminut 30 vuotta. Nykyään meijeri valmistaa nestemäisiä maitotaloustuotteita vuosittain lähes 45 miljoonaa litraa. – Satamaidon tuotteiden raaka-aine tulee 240 maidontuottajalta, jotka ovat lähes kaikki Satakunnan alueelta. Tiloilta kerätään meijeriin jalostettavaksi vuosittain noin 45 miljoonaa litraa maitoa. Tiloilta alkaa kylmäketju heti lypsämisen jälkeen, joka jatkuu sitten katkeamattomana kauppoihin ja laitoskeittiöihin asti. Jakeluautomme toimittavat asiakkaillemme tuotteita kuutena päivänä viikossa, lähes 150 000 litraa päivittäin, Oksman kertoo. Satamaidon valmistamista tuotteista valtaosa menee maakunnan omaan kulutukseen ja loput Satakunnan ulkopuolisille asiakkaille kuten tukuille ja laitoksille. – Esimerkiksi Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri etsi meijerialan lähituotteita ja päätyi Satamaidon

tuotteisiin. Uusi myynninkasvu tulee pääosin Satakunnan ulkopuolisilta markkinoilta sekä uusista tuotteista, sanoo Satamaidon markkinointipäällikkö Kari Karpale. Karpale kertoo Satamaidon panostavan erikoistuotteisiin, jotka ovat pidemmälle jalostettuja tuotteita kuten esimerkiksi laktoosittomat maitojuomat. – Tämän vuoden aikana tuomme markkinoille uusia tuotteita ja pakkauksiimme teemme ulkoasu-uudistuksia, Karpale sanoo.

Maitotiloja vähenee, kokonaistuotanto säilyy Satamaito korostaa paikallisuuttaan ja siihen on syytä, sillä maito kerätään pääosin maakunnan sisältä. – Meijeriin tuleva maito haetaan tällä hetkellä 240 tilalta. Maitotilojen määrä puolittuu keskimäärin seitsemässä vuodessa, mutta maidon kokonaismäärä ei silti laske, koska maitotilojen tuotanto kasvaa tilakoon suurentumisen ja keskituotoksen nousun myötä, Jarmo Oksman kertoo. Porin meijeriin kuljetettava maito tulee valtaosaltaan Pohjois-Satakunnasta. – 1960-luvulla yksin Porin kaupungin alueella oli yli 10 000 maitotilaa, nyt ei yhtään. Aivan Porin kaupungin läheltä löytyy vielä muutamia tiloja mutta

WATTI 10 1/2012


W AT T I

”Tämän vuoden aikana tuomme markkinoille uusia tuotteita ja pakkauksiimme teemme ulkoasu-uudistuksia.”

asiakas

Markkinointipäällikkö Kari Karpale ja toimitusjohtaja Jarmo Oksman tölkkihihnalla.

esimerkiksi Luvialla ei ole enää yhtään maitotilaa. Viime vuosien navettainvestoinnit ovat painottuneet Pohjois-Satakuntaan ja uusia navetoita tai robottitiloja on tullut 2–3 kappaleen vuosivauhdilla. Tiloilla lehmien määrä on kasvanut, nykyään maitotiloilla on keskimäärin 26–27 lehmää, Oksman sanoo. Satamaidon liikevaihto on 33 miljoonaa euroa, ja se työllistää meijerillä 45 henkilöä sekä kuljetuksissa ja alihankinnoissa noin 50 henkeä eli yhteensä noin 100 henkeä. Merkittävä osa liikevaihdosta palautuu maakuntaan. – Satakuntalaisille maitotiloille maksamme maidosta vuosittain noin 18 miljoonaa euroa. Teemme myös erilaisia palveluostoja vuosittain 5,5 miljoonalla eurolla, joista valtaosa hankitaan Satakunnasta. Pori Energian sähköä ostamme vuosittain suunnilleen 250 000 eurolla, ja kaukolämpöä kuluu noin 70 000 euron edestä, Oksman kertoo. Satamaito on investoinut viime aikoina noin 10 prosentin vuosivauhdilla liikevaihdosta, mikä on n. 3–4 milj.euroa vuosittain. Tälle vuodelle on suunniteltu hieman pienempi investointiohjelma. – Tarkoituksemme on hankkia muun muassa uusia koneita ja laitteita tuotantoon sekä kuljetuskalustoa, Oksman kertoo tämän vuoden suunnitelmista.

Paikallisuus tietää tuoreutta Siikaisten Otamon Vanhatalon tila tuottaa maitoa Satamaidon Porin meijerille. Tilalla on tällä hetkellä 105 lypsävää lehmää. – Joka toinen päivä Satamaidon auto noutaa maidon, ja vuodessa sitä kertyy noin 1 miljoonaa litraa, sanoo Sari Vanhatalo. Sari Vanhatalo näkee paikallisuuden tärkeänä voimavarana. – Paikallisuus on tärkeää meille maidontuottajille, mutta onneksi se on sitä myös kuluttajille. Paikallisuus tietää aina lähiruokaa ja tuoreutta, kun ollaan mahdollisimman vähän tien päällä, Sari Vanhatalo sanoo.

WATTI 11 1/2012


Teksti Mikko Peltola Kuvat Jussi Partanen

Pori Energialle

hyvä tulos asiakastyytyväisyystutkimuksessa Pori Energialla on tyytyväisiä sähkö- ja kaukolämpöasiakkaita. Tämä selvisi viime vuoden lopussa tehdyssä valtakunnallisessa energia-alan asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Tutkimuksen teki IRO Research Oy ja sen organisoinnista vastasi Adato Energia Oy. Tutkimuksessa Pori Energia sai monissa toiminnan osatekijöissä toimialan keskiarvoa paremman arvosanan. – Asiakastyytyväisyyden mittaaminen on tarpeellista, jotta asiakkaiden odotukset ja tyytyväisyys

tarjottaviin tuotteisiin ja palveluihin saadaan selville. Saadun tuloksen perusteella sitten tehdään päätöksiä niistä toimenpiteistä, joilla tyytyväisyyttä saadaan edelleen parannettua ja asiakasuskollisuus voidaan jatkossakin varmistaa, sanoo Pori Energian myyntijohtaja Jouko Kataja. Pori Energia mittaa asiakastyytyväisyyttä ja kehittämistarpeita vuosittain. Tässä tutkimuksessa selvityksen kohteina olivat sähkön kokonaistoimitusasiakkaat sekä kaukolämmön asiakkaat.

”Tulemme panostamaan neuvontapalveluihin nykyistä enemmän.” Marko Rinta-Korhonen, Timo Mäki ja Jouko Kataja tarkastamassa asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksia.

WATTI 12 1/2012


– Tutkimuksen tuloksena saatiin yrityskohtaisen tiedon lisäksi vertailutietoa siitä, miten Pori Energia sijoittuu muihin tutkimuksessa mukana olleisiin energiayrityksiin nähden, Kataja sanoo.

Pori Energia koetaan luotettavana Sähkön kokonaistoimituksen (sähkön myynti ja siirto) osalta tutkimuksessa oli mukana 17 energiayhtiötä. Pori Energia saa kokonaistyytyväisyyden osalta hyvän, hieman keskiarvoa paremman arvosanan. Vertailussa sijoitus oli yhdeksäs eli tasan puolivälissä. Pori Energian keskeisin toiminnan ja imagon vahvuusalue oli luotettavuus. Eniten kehittämistä yhtiön toiminnassa ja palvelussa on energiakäytön neuvontapalvelussa. – Tulemme panostamaan neuvontapalveluihin nykyistä enemmän. Pori Energian internet-sivut uusitaan. Kaikkina viikonpäivinä ympärivuorokauden toimivia sähköisiä palveluja lisätään. Etäluennan toteutumisen myötä asiakkaat tulevat saamaan ener-

Asiakasmäärän kasvu 2011 Pori Energia sai viime vuoden aikana noin 4 000 uutta sähkösopimusasiakasta. – Tämä on ennätyksellinen määrä, silla uusien sopimusten tavoite on ollut noin 2 000 uuden asiakkaan saaminen vuodessa, sanoo markkinointi-insinööri Marko Rinta-Korhonen. Merkittävin kasvu tuli verkkopalvelua rakentajille ja remontoijille sekä alan ammattilaisille tarjoavan Rakentajat.fi kautta, kaikkiaan noin 2 500 uutta asiakasta. – Rakentaja.fi-sivusto on kilpailuttanut jo vuosien ajan yksityisten henkilöiden sähkösopimushintoja alemmaksi. Viime aikoina joukko on laajentunut käsittämään myös yrittäjät ja taloyhtiöt. Edullisella ja kahdeksi vuodeksi kiinteään hintaan sidotulla sähkösopimuksella yrittäjillä ja taloyhtiöillä on mahdollisuudet suureen säästöön. Nyt sopimustoimittajamme on ollut Pori Energia, sanoo sivustoa pyörittävän Sanoma Digitalin kehitysjohtaja Pentti Teponoja. Marko Rinta-Korhonen korostaa, että uusien asiakkaiden hankkimisen ohella, myös olemassa olevista asiakkaista on pidettävä hyvää huolta. – Porilaisista noin 95 prosenttia on valinnut energiantoimittajakseen Pori Energian. Se on hyvä luku,

giankäytöstään paljon nykyistä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa. Koulutamme myös Pori Energian henkilöstöä ja lisäämme energia-asioiden tietoa, jotta pystymme vastaamaan asiakkaiden odotuksiin ja toiveisiin myös neuvontapalveluiden osalta, Kataja korostaa.

Tyytyväisiä kaukolämpöasiakkaita Tutkimuksen mukaan Pori Energian kaukolämpöasiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä kaukolämmön palveluihin ja toimintaan. – Kaukolämpömme saa tutkimuksessa kaikissa toiminnan osatekijöissä toimialan keskiarvoa paremman arvosanan. Selvästi keskiarvoa paremmin Pori Energia menestyy asiakaspalvelussa ja henkilöstömme toiminnassa. Saimme hyvän tuloksen myös tiedon jakamisesta kotisivuiltamme sekä kaukolämmön hinta-laatusuhteesta. Kehityskohteina toiminnassamme asiakkaat mainitsivat lämmönkäytön ja -säästön neuvontapalveluiden toimivuuden, sanoo Pori Energian tuotantojohtaja Timo Mäki.

mutta kilpailu on kovaa, ja pääosa kilpailusta käydään hinnalla. Lähtenyttä asiakasta on myös vaikea saada takaisin.

Pori Energian sähkönmyyntihinnat laskevat! Sähkön markkinahinnat ovat laskeneet jo jonkin aikaa ja tuomme tämän hinnan alennuksen nyt myös asiakashintoihimme.

Alennus kohdistuu energiamaksuihin, joita lasketaan 1.4.2012 lähtien 0,41 snt/kWh. Alennus on määräaikainen ja se päättyy 30.9.2012, jonka jälkeen hinnat palaavat ennalleen. Alennus koskee kaikkia toistaiseksi voimassaolevia yleis- aika- ja kausisähkösopimuksia ja se astuu voimaan automaattisesti, eikä vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä.

WATTI 13 1/2012


W AT T I

uutiset

Kiitos kesätyöhakijoille!

Tee E-laskusopimus – helppo ja turvallinen

Kesätyöpaikkojen haku on päättynyt. Lämmin kiitos kaikille hakijoille. Hakemuksia saimme runsaasti ja kaikille valituille ilmoitamme henkilökohtaisesti maaliskuun aikana. Pori Energia työllistää tulevanakin kesänä kymmeniä nuoria erilaisiin työtehtäviin.

Etäluettavien mittarien käyttöönoton jälkeen laskutuksessa siirrytään mittarilukemiin perustuvaan täsmälaskutukseen. Kaikki kulutuspaikat laskutetaan kuukausittain. Nyt on sopiva aika siirtyä e-laskuun.

E-lasku on paperilaskua helpompi, erittäin turvallinen ja lisäksi ympäristöystävällinen tapa maksaa laskut. E-lasku tulee sähköisessä muodossa suoraan verkkopankkiisi. Voit itse päättää, menevätkö laskut automaattisesti eräpäivänä maksuun, vai haluatko hyväksyä jokaisen laskun erikseen. Laskut arkistoituvat verkkopankkiisi tai voit tallentaa ne omalle koneellesi. Helppo tapa siirtyä e-laskutukseen on samalla, kun maksat sähkölaskua verkkopankissa.

Voita Apple iPad tablet tietokone Pori Energia arpoo Apple iPad tabletti -tietokoneen kaikkien e-laskusopimuksen 30.4.2012 mennessä tehneiden kesken. Arvonta suoritetaan toukokuussa 2012 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Osal

! a t i o v a j u list

Kevät on rakentamisen aikaa, muista tilata sähköliittymä Uuden kodin rakentaminen alkaa usein kevään koittaessa. Hyvä suunnittelu ja asianmukainen valmistautuminen kannattavat, kun hankkii uutta sähköliittymää. Ohjeita rakentajalle-oppaan voi ladata myös verkkosivuiltamme porienergia.fi.

Rakentajan muistilista • Ota yhteys Pori Energiaan, selvitä liittymän toimitusaika ja hinta. • Teetä sähkösuunnitelma. • Valitse sähköurakoitsija ja tee urakkasopimus kirjallisena. • Tilaa mahdollinen työmaakeskus. • Tee liittymissopimus ja sovi toimitusaika. • Varmista, että sähköurakoitsija toimittaa verkkoyhtiölle täytetyn yleistietolomakkeen mittarointia varten. • Tee sähkön toimitussopimus. • Muista pyytää tarkastuspöytäkirjat ja loppu- piirustukset sekä käyttöopastus urakoitsijalta.

WATTI 14 1/2012


Myrskyn jälkeen Tapaninpäivänä alkanut ja Hannunpäivänä uudelleen voimistunut talvimyrsky sai aikaan tuhoja, joihin emme ole tottuneet. Liioittelematta voi sanoa, ettei Lounais-Suomessa ole miesmuistiin koettu vastaavaa. Suurimmat välittömät vahingot kohdistuivat metsiin ja sähköverkkoihin. Sähköverkkojen vahingot puolestaan aiheuttivat epämukavuutta ja jopa inhimillisiä kärsimyksiä sekä ongelmia monilla yhteiskunnan palvelujen osa-alueilla. Myrskyvahinkojen hintalappu kaikille verkkoyhtiöille yhteensä nousee yli 30 miljoonaan euroon ja suunnilleen saman verran yhtiöt hyvittävät asiakkailleen siirtomaksuja vakiokorvausten muodossa. Saamamme palautteen perusteella Pori Energia Sähköverkot selviytyi vakinaisten asuntojen sähköjen palauttamisessa keski-

määräistä paremmin. Saariston loma-asutuksen osalta tilanne oli vaikeampi, sillä myrsky esti saariin pääsynkin aluksi ja toisaalta voimavaroja ei riittänyt kaikkiin kohteisiin ja niinpä vapaa-ajan kohteet olivat pisimpään ilman sähköä. Verkoston korjauskustannukset nousevat osaltamme yli puolen miljoonaan euroon ja vakiokorvauksia pitkien sähkökatkojen johdosta maksetaan asiakkaillemme lähes 300 000 euroa. Poikkeusoloihin varautuminen on keskeinen verkkoyhtiön tehtävä. Talvimyrsky oli todellinen happotesti omille toimillemme ja parannettavaa toki löytyi. Ennen kaikkea yhteydenpito asiakkaisiin poikkeusoloissa vaatii edelleen paljon kehittämistä. Se on tärkeää sekä asiakkaiden turvallisuuden että omien korjaustoimiemme ohjaamisen kannalta. Se edellyttää uusia tietotekniikan sovellutuksia yhteydenpitoon ja niiden tueksi parannuksia puhelinoperaattoreiden varautumiseen. Myrskyn jälkeen jatkamme kaapelointiasteen lisäämistä ja verkoston etäohjauksen lisäämistä tärkeinä ennalta jakeluhäiriöitä vähentävinä tekijöinä. Toivomme myös, että ministeritason lupaukset sähköverkkojen sijoittamisesta tiealueille jalostuvat laeiksi ja asetuksiksi niin, että kaapelointi myös haja-asutusalueilla helpottuu ja ilmajohdot saadaan pois metsistä. Sähkönjakelun sujuvuus ja häiriöttömyys on yhteinen etumme. Pahoittelemme myrskytuhojen aiheuttamia keskeytyksiä jakelussa ja kiitämme asiakkaitamme saadusta palautteesta, joka teknisen kehityksen ohella auttaa meitä parantamaan palveluamme.

MATTI RINTANEN

WATTI 15 1/2012

Kustantaja/julkaisija: Pori Energia Oy Käyntiosoite: Radanvarsi 2 Postiosoite: PL 9, 28101 PORI Puhelin: (02) 621 2233 Sähköposti: porienergia@porienergia.fi Internet: www.porienergia.fi Päätoimittaja: Matti Rintanen Toimituskunta: Niina Arponen Jouko Kataja Leila Ketola Pekka Ohrankämmen Sirkka Sainio Timo Mäki Jari Lappalainen Maili Tamminen Toimitus: Mikko Peltola Kuvat: Jussi Partanen Kansikuva: Suomen Asuntomessut/ Antero Tenhunen Oy Taitto: Jabadabaduu Painopaikka: BrandID Oy Jakelu: Itella Oyj Painosmäärä: 60 000 kpl ASIAKASPALVELU p. (02) 621 2050 avoinna arkisin klo 8.00 – 16.15 asiakaspalvelu@porienergia.fi VIKAILMOITUKSET p. (02) 633 1161 VAIHDE p. (02) 621 2233


Julkinen tiedote jokaiseen talouteen.

W AT T I

* . G Y 8 3 *

visa Tee vuoden ekoteko! Sammuta viihdelaitteet kotona ja lähde nauttimaan liikunnasta Porin uuteen uimahalliin. WattiVisa on kaikille WattiViestin lukijoille tarkoitettu kilpailu. Kaikki vastanneet osallistuvat palkintojen arvontaan. Postita kuponki 31.3.2012 mennessä. Voit osallistua myös netissä osoitteessa www.porienergia.fi. WattiVisan 4/11 palkinnon voitti Liisa Forsström Porista. Paljon onnea voittajalle!

Osallistu kilpailuun ja sarjalippu uimahalliin voi olla juuri sinun!

WattiVisa 1/2012

Pori Energia Oy maksaa postimaksun

WattiViestin ulkoasu on uudistunut. 1. Anna kouluarvosana 4–10 uudelle lehdelle. –––––––– 2. Tämän lehden mielenkiintoisin juttu oli sivulla ––––––––

PORI ENERGIA OY INFO: 805 TUNNUS 5008455 00003 VASTAUSLÄHETYS

NIMI: OSOITE: POSTINUMERO: PUH:

POSTITOIMIPAIKKA:

Wattiviesti 1/2012  
Wattiviesti 1/2012  

Pori-Energia Wattiviesti