Page 3

POLLARI 2/2017

tekemistä yhdessä ja fiksummin. Meillä on valtavasti osaamista ja kokemusta perusprosessien hoitamisesta. Kun osaava väki kokee oman työnsä prosessien kehittämisen järkeväksi, niin uskon heidän sitoutuvan muutoksiin.

Lottovoitto Raumalle

Uudesta johtajasta välittyy vilpitön innostus. Suoraviivainen tapa viestiä tehostaa vaikutelmaa miehestä, joka on uuden edessä täynnä tarmoa. − Kyllä, olen nauttinut jokaisesta päivästä. Pääsin monella tapaa innostavassa vaiheessa mukaan. Tällä hän viittaa suuriin investointeihin sekä valitsevaan myötäiseen taloustilanteeseen. − Sataman investoinnit ovat lottovoitto Raumalle, ja tulivat niin sanotusti viime hetkellä. Europortsin näkökulmasta uskottavuus meidän asiakkaiden suuntaan kasvoi merkittävästi. Enemmän ja suurempia laivoja rantaan vaan, Lehtinen toivottaa. Lehtisen ajoitus osui kohdilleen myös siinä mielessä, että hän pääsi tuoreeltaan tekemään Europortsin liiketoimintasuunnitelmaa. − Onhan se tietenkin iso asia, että omistaja luottaa ja investoi 2018-22 välisenä aikana 36 miljoonaa euroa Euroports Finland Oy:n toimintaan. Ja valmiita ollaan investoimaan lisääkin, jos tarve vastata volyymin kasvuun muuttuu nykynäkymistä.

L

ehtisen uusi työhuone on edeltäjän mieltymysten mukaan sisutettu kuin kapteenille, mutta kehystetyt pelipaidat piristävät merihenkistä miljöötä mielenkiintoisella tavalla. Vieri vieressä ovat Lukon ja Ässien nutut Lehtisen nimellä. − Myönnetään, hieman vaikeaa oli vastaanottaa sinikeltainen pelipaita omalla nimellä varustettuna. Isäni vei minut jo pikkupoikana Ässien peleihin ja siitä asti patasydän on sykkinyt vahvasti. Mutta hyvinhän nuo tuohon seinälle vierekkäin mahtuivat, naurahtaa Harjavallasta kotoisin oleva Timo Lehtinen. Urheilumies uusi johtaja on  muutenkin kuin katsojana. SM-kultaa ja  maajoukkue-edustus B-pojissa pohjustavat tähän päivään jatkuneen lentopalloharrastuksen. Itse asiassa urheilu ja liikunta olivat niin innostavia, että Lehtisestä piti tulla liikunnanopettaja. Toisin kävi, ja Lehtisestä tuli Kemiran mies kolmannessa sukupolvessa. − Kesätyöntekijästä tehtaan johtajaksi vajaan parin vuosikymmenen aikana. Monessa eri roolissa tuli tehtyä, nähtyä ja opittua paljon. Tavallaan myös tuli nähtyä aivan kaikki. − Toimialan vaihto pitkän uran jälkeen ei ollut itsestäänselvyys, mutta valtava mahdollisuus. Kun tämä mahdollisuus avautui, niin oli aika lähteä kohti uusia haasteita ja oppimaan uutta, Lehtinen kuvailee.

Valtavasti potentiaalia

keskiarvo Suomessa 55. Euroports Finland Oy:n luku on keskiarvoa pienempi, mutta Lehtisellä on vakaa tavoite saada tilanne merkittävästi paremmaksi. –  Kyse ei ole rakettitieteestä. Kult­­ tuurin muutokseen tarvitaan kaikki työntekijät mukaan. Eli yhdessä pohditaan, miten asioita voitaisiin tehdä sekä turvallisemmin että tehokkaammin.

Ennen kuin Lehtiseltä ehtii edes kysyä, niin hän vastaa mikä on uudessa toimintaympäristössä noussut erityisesti esiin. – Turvallisuuskulttuuri on jotain aivan muuta kuin mihin aikaisemman työurani aikana olen tottunut. Työturvallisuuden taso on suoraan sanottuna järkyttävä. Tässä on valtava sarka, mutta myös huima potentiaali kehittyä. Lehtinen heittää pari lukua vertailuun laskettuna tapaturmia per miljoona työtuntia -kaavalla. Kemiran luku on kaksi, satamaoperaattorien

Johtaminen on viestintää

Tehokkaammin ja turvallisemmin eivät Lehtisen mukaan ole siis ristiriidassa keskenään, vaan aivan päinvastoin. – Ihmiset haluavat tehdä työnsä hyvin ja turvallisesti. Kun asioita pohditaan ja toteutetaan yhdessä eikä esimiehen käskystä, niin päästään oikeasti hyviin tuloksiin. Avoimella ja hyvällä sisäisellä viestinnällä on tässä kehityksessä aivan keskeinen rooli, Lehtinen korostaa. Lentopallojoukkueen kapteeni Lehtisen tapa johtaa on toiminut todistettavasti hyvin yritysmaailmassa eikä hän ole tapojaan muuttamassa. Joukkoja ei johdeta yksin kulmahuoneesta, vaan osana joukkuetta lattiatasolta. – Johtaminen on pääosiltaan vies­ tintää. Kun ihmiset tietävät mitä ja miksi ollaan tekemässä sekä osallistuvat itse oman toiminnan kehittämiseen, niin pääsemme yhdessä maaliin. − Tehostaminen ei tarkoita väen vähentämistä. Se tarkoittaa asioiden

Europortsin toimitusjohtaja Timo Lehtinen johtaa joukkuetta laituritasolta.

3

Euroports investoi 36 miljoonaa euroa.

Pariisin riemukaari

Uusi konttilaituri saa piakkoin samaan maisemaan myös uuden nosturin. Helmikuussa Europortsin uutta nosturia ryhdytään kokoamaan. Tilaa työhön on varattu 200x200 metriä, mikä antaa osviittaa tulokkaan mittakaavasta. − Nosturin runko on samaa kokoluokkaa kuin Pariisin riemukaari. Toinen vastaava nosturi on suunnitelmissa hankkia vuonna 2020, jos volyymit kasvavat odotetusti. − Meidän tavoite on pystyä palvelemaan kaikkia kattavasti ja joustavasti, käytännössä räätälöimään palveluprofiili aina tarpeen mukaan. Tehokkuus, turvallisuus ja joustava palvelu ovat aina avainasemassa, tiivistää Lehtinen kauniiksi lopuksi. Mutta miten käy kiekkokaukalossa, kumpi paita pärjää paremmin tällä kaudella? – Lukkohan on pelannut kohtuullisen hyvin, Lehtinen avaa varovasti ja jatkaa hymyillen. − Mutta kausi on pahasti kesken.

Pollari asiakaslehti 2 2017  
Pollari asiakaslehti 2 2017  

Rauman Sataman asiakaslehti syksy 2017.