Page 1

SIITÄ RIITTÄÄ MUISTOJA

www.yyteri.fi


2 yyterin matkailualue

Tutustu ainutlaatuiseen kansallismaisemaan ja kesäiseen paratiisiin Porin helmi, Yyteri, on ikimuistoinen matkailukohde, johon upeiden hiekkadyynien lisäksi kuuluvat Mäntyluoto, Reposaari ja Ahlainen. Voit tutustua alueeseen vaivattomasti kävellen, pyöräillen, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Koko aluetta yhdistää meri, jonka luonne vaihtelee Mäntyluodon ja Reposaaren rantakallioihin iskeytyvistä rajuista tyrskyistä Yyterin leppoisiin laineisiin. Nauti aavasta ulapasta ja katsele Porin satamiin saapuvia kaukaisten maiden rahtilaivoja sekä aamuvarhain pyyntimatkalle lähteviä kalastajapaatteja.

Koe yhdessä perheen kanssa rantaloman kaikki kohokohdat – rantaleikeistä golfiin ja leijalautailusta luontoretkiin. Nauti suolaisista pärskeistä purjelaudalla Suomen parhaimmiksi sanotuissa olosuhteissa. Monipuolisesta linnustostaan kuuluisa alue on myös lintubongarin unelmakohde. Elele herroiksi Yyterissä Yyterin alueen yhdellä hiekkarantapoukamalla on hauska nimi – Herrainpäivät. Nimi ei ole sattumaa, vaan selvä todiste siitä, miten Yyterissä on aina osattu hemmotella vieraita. Yyterissä voit aina elää herroiksi!

Hauskaa tekemistä kaikenikäisille Vietä leppoisia lomapäiviä rannalla rentoutuen tai toteuta toiminnallisempi loma erilaisten aktiviteettien parissa.

Esitteen julkaisija: Porin Seudun Matkailu Oy MAISA

Oikeudet ajankohtien, hintojen ja muiden yksityiskohtien

Design ja taitto: SEK PRO Oy

muutoksiin pidätetään.

Paperi: MultiOffset Painopaikka: Eura Print Oy


yyterin matkailualue 3


4 yyterin matkailualue

Monipuolisia palveluja aivan dyynien kupeessa Top Camping Yyteri on sopivan matkan päässä rannasta. Kesä- ja talviasuttavien mökkien lisäksi alueella on runsaasti telttaja vaunupaikkoja. Monipuoliset palvelut ja hyvät harrastusmahdollisuudet takaavat viihtyvyyden.

Hienoa hiekkaa koko rannan pituudelta Yyterissä riittää tekemistä koko perheelle. Hiekka ja lämmin meri ovat lyömätön yhdistelmä myös golffareille. Yyterissä pelikausi alkaa usein jo huhtikuun puolivälissä ja päättyy vasta joulukuun tienoilla. Monipuolisia palveluja aivan dyynien kupeessa Yyterin leirintäalue on sopivan matkan päässä rannasta. Teltta- ja vaunupaikkojen lisäksi alueella on mökkejä talvi- ja kesäkäyttöön. Monipuolisia saunomismahdollisuuksia löytyy tynnyrisaunasta rantasaunaan. Yyterin Kylpylässä on 113 huonetta, tanssi- ja ruokaravintolat sekä kylpylä- ja hoito-osasto. Kylpylän suuri kesäterassi on suosittu paikka tavata ihmisiä. Kesäaikaan Yyterin näkötornin kahvilaravintola tarjoaa huikeat näkymät ympäristöön. Alueella on myös useita muita majoitus- ja ravintolapalveluja. Yyteri elää ympärivuotisesti Yyterissä upeinta on, että harrastukset eivät ole vain kesäkauden hupia. Syysmyrskyjen aikaan merialue on jännittävimmillään ja romanttisimmillaan. Talvella Yyterin kumpuilevat maastot muuttuvat hohtavien hankien hiihtomaastoiksi. Kuppi kuumaa kaakaota, pieni ulkoiluretki ja sen jälkeen maittavalle päivälliselle. Keväthangilla kaikuvat iloiset huudot pulkkamäestä, ja kevätaurinko ruskettaa poikkeuksellisen nopeasti.

tutustu tarkemmin tarjontaan osoitteessa www.yyteri.fi.


yyterin matkailualue 5

Loma valmiiksi pakattuna Valittavanasi on useita valmiita matkapaketteja. Lisäksi voit helposti suunnitella omatoimisia lomia sekä virkistys- ja harrastusretkiä Yyterin seudulla. Tässä on muutamia esimerkkejä paketeista. Lisäksi Yyterissä järjestetään paljon muuta ohjelmaa vauhdikkaasta melonnasta ja surffauksesta rauhallisempiin onki- ja patikkaretkiin.

yyterin hiekkaa varpaissa 1–3 vrk paketti Sisältää: 1–3 vrk majoitus 2 hengen huoneessa Yyterin Kylpylässä, aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö, 1–2 vrk paketissa yksi ja 3 vrk paketissa kaksi seuraavista hoidoista: 25 min klassinen hieronta / 25 min virkistävä jalkahieronta / 25 min intialainen päähieronta / 25 min aromaterapeuttinen hieronta Voimassa 1.1.-31.12.2011 poislukien suurtapahtumat.

top kesäloma koko perheelle 2 vrk paketti Yhteinen loma perheen kanssa tekee ihmeitä. Vietä päivät hauskasti harrastaen tai rannalla loikoillen. Lähtekää nauttimaan Merikarvialla sijaitsevan maatilamatkailutilan MuuMaan touhuista. Kun lapset viihtyvät, viihtyy koko perhe. Sisältää: 2 vrk majoitus saunallisessa tai suihkullisessa mökissä (2 aik. + max. 3 alle 15 v. lasta) Top Camping Yyterissä, 2 x aamupalat aamupalapöydässä, 1 x lounaslipukkeet kahvila-ravintola Ulapassa, 1 x päiväkahvi + leivonnainen Yyterin näkötornissa, 1 x minigolf välineineen, 1 x tennis välineineen, 1 x polkuautot, pääsyliput MuuMaahan Merikarvialla. Voimassa 1.5.-30.9.2011 poislukien suurtapahtumat.

surffaillen yyterissä 1 vrk paketti Yyterin surfkeskuksen houkutteleva ranta antaa mahdollisuuden kokeilla surffaamisen haasteellisuutta opetuksen voimin. Sisältää: 1 vrk:n majoitus Yyterin Kylpylässä, purjelautailun opetusta 2 tuntia ja omatoimista purjelautailua 1 tunti, tarvittavat varusteet, suihkumahdollisuus ja kylpylän vapaa käyttö. Voimassa 1.5.-31.8.2011 poislukien suurtapahtumat.

Varaa matkasi: Porin Seudun Matkailu Oy MAISA Yrjönkatu 17, 28100 PORI, P. (02) 621 7910 ja (02) 621 7900 www.maisa.fi


6 yyterin matkailualue

Reposaari Reposaaren puukaupunginosalla on pitkä historia yhtenä Suomen suurimmista satamista. Suursatamatoiminta on siirtynyt muihin ulkosatamiin, mutta vieläkin voit aistia täällä purjelaivakauden kiehtovaa tunnelmaa. Merellinen historia tulee vastaan kaikkialla Purjelaivojen historia näkyy Reposaaressa vielä tänäkin päivänä. Painolastina saarelle siirtynyt maa-aines on tuonut mukanaan siemeniä vieraista maista, ja kesäisin saarella kukkii eksoottinen kasvillisuus. Merihistoria esittäytyy myös saaren nähtävyyksissä. Täällä voit nähdä sodan ajalta kunnostetun rannikkolinnakkeen sekä norjalaistyylisen puukirkon votiivilaivoineen. Voimaa tuulesta Mäntyluodon ja Reposaaren yhdistää meren päälle rakennettu pengertie, jonka varrella sijaitsevassa tuulipuistossa pyörivät useat voimalat huikeine siipineen. Tuulivoimaan voit tutustua tarkemmin Tuulipuiston opastuskeskuksessa. Sataman elämää Sataman toimintaa ja rahtilaivojen vilkasta liikennettä voit seurata kalastuskeskus Merimestan näkötornista. Saaressa on myös vilkas vierasvenesatama, Marina Merilokki, kaikkine palveluineen.

Ihanteellinen kävelyretkikohde koko perheelle Reposaaren ainutlaatuinen puutaloidylli on tutustumisen arvoinen. Tehkää mukava retki vaikkapa saaren aallonmurtajille tai aaltojen pieksämälle kiviselle takarannalle. Kun nälkä yllättää, herkutelkaa hyvällä kalaruoalla Reposaaren Ravintolassa tai Ravintola Merimestassa.

tutustu tarkemmin tarjontaan osoitteessa www.yyteri.fi


yyterin matkailualue 7

Mäntyluoto Mäntyluodossa voit kokea hurjia syysmyrskyjä, reippaita surffaussäitä ja ripauksen merimiesromantiikkaa. Historian siipien havinaa Mäntyluodon hotellissa Vuonna 1918 valmistuneessa hotellissa aistit entisaikojen merimiesten hurjat seikkailut maailman merillä. Rakennuksella on tuhat tarinaa ajoilta, jolloin merimiehet ehtivät laivojen lastauksen lomassa viettää kokonaisia päiviä maissa. elämyksiä mäntyluodossa Kävelymatkan päässä sijaitsevan Kallon majakkasaaren syysmyrskyt ovat unohtumaton elämys. Tule katsomaan, kuinka pauhaavat aallot huuhtovat mahtavia rantakallioita. Kallioilta näet Kolmikulman matalikolta korkeuksiin kohoavat kymmenmetriset vesipatsaat. Patikkaretki pääosin 1800-luvulla rakennettuun Uniluodon kylään tutustuttaa sinut valokuvauksellisen kauniiden puuhuviloiden pitsiromantiikkaan. Satamat Porin Satama on Suomen suurimpia kaupallisia bulk-satamia monipuolisten kuivien ja nestemäisten irtotavaralastien ansiosta. Tahkoluodon syväsatamaan johtaa 15,3 metrin väylä, joten siellä pystytään vastaanottamaan kaikki Itämerellä seilaavat alukset. Raikkaat merituulet hemmottelevat purjehtijoita ja surffareita Saarta ympäröivät vesistöt luovat ainutlaatuiset mahdollisuudet avomeripurjehdukseen. Voit myös

surffata, kalastaa ja bongata lintuja. Mäntyluodossa ja sen lähistöllä on useita hiekkarantoja, joista yksi on pyhitetty koirille.


8 yyterin matkailualue

kuvaaja: Mikko Viitapohja

Kesän tapahtumia 21.5. Yyteri Maraton 21.5. Partiolaisten kisat kesäkuussa Yyteri Beach Ultimate 8.-12.6. Purjelautailun raceboard –luokan EM-kilpailut 23.-26.6. Juhannusjuhlat 9.-17.7. Pori Jazz –festivaali hEInäkuussa Yyteri BeachFutis lokakuussa Yyteri Twist –tapahtuma Yyterin kylpylässä


Ahlainen

yyterin matkailualue 9

Porin pohjoisin kaupunginosa, Selkämeren aalloissa kylpevä Ahlainen esittelee ihastuttavaa saaristolaismaisemaA kylänraitteineen, upeine puutaloineen, kartanoineen ja rantavajoineen. Ahlaisiin pääset helposti mahtavaa merimaisemaa halkovaa pohjoista satamatietä pitkin. Täällä voit nauttia Suomen ehjimpänä säilyneen kirkonkylän kulttuurihistoriallisesti arvokkaista näkymistä. Kylän keskustaa hallitsee Porin seurakuntien vanhin, vuonna 1796 valmistunut puukirkko, johon kuuluu myös C.L. Engelin suunnittelema erillinen kellotapuli. Tutustu alueelle ominaiseen arkkitehtuuriin 1800-luvulla Ahlaisiin nousi ns. rantakaupunki, jonka vajoja ja laitureita on jäljellä yhä edelleen – samoin kuin rälssitilojen päärakennuksia. Pienet saaristolaistalot on rakennettu alueelle ominaiseen tapaan siirtolohkareiden sekaan ympäristön muotoja mukaillen. Ahlaisten maisemissa meren elinkeinot ja talonpoikainen perinne yhdistyvät luontoa kunnioittavalla tavalla. Vaikka täällä on runsas, väestön kaksinkertaistava kesäasutus, tilaa on jätetty myös retkeilijöille. Ympärivuotista elämää Ahlaisten ulkoluodot tarjoavat unohtumattomia maisemia veneilijöille, ja idylliset poukamat vain odottavat rantautujiaan. Talvisin Ahlaisten maisema täyttyy hiihtoladuista, madepilkkijöiden lyhdyistä ja saariston hankien narskunnasta. Loistavat puitteet vaelluksille sekä melonta– ja pyöräretkille Virkistysreitit kulkevat halki idyllisten kyläteiden. Matkan varrella voit kokea historian havinaa mm. vanhan postitien varrella sijaitsevalla Kitukosken elämyksellisellä taukopaikalla. Onnenkosken kahvio sijaitsee Lampin kylässä, noin viiden kilometrin päässä Ahlaisten keskustasta. Kahvio Onnenkoski tarjoaa viihtyisän levähdys- ja virkistäytymispaikan bussiryhmille, patikoijille, matkailijoille ja leiriläisille. Onnenkosken uudet mökit Haapijärven rannalla tarjoavat kodikkaan ja tunnelmallisen lomanviettopaikan perheille ja isommille ryhmille. Lampissa sijaitsee myös kulttuurihistoriallisesti arvokas Sahakosken alue. Hyvät kalastusmahdollisuudet ovat tunnusomaisia koko Ahlaisten rannikolle. Kalastuslupia myy K-Extra keskustassa. Hyvä hengähdyspaikka matkailijoille ja retkeilijöille on kylän rannassa sijaitseva Vanha-Putaja kyläsaunoineen. Vanha-Putajan infosta voit tiedustella kyläesittelyä tai vuokrata kanootin Ahlaisten hyville melontareiteille. Myös retkireittejä kannattaa rakentaa omatoimisesti Ahlaisten kiemurteleville kyläteille.

Ruotsinkieliset paikannimet ovat osa saariston sielua.


10 yyterin matkailualue

4 5

Anttoora

Pastuskeri

Tahkoluoto

44

Lampaluoto

38

6

22 19 35 51 29 1821 39 52

REPOSAARI

37

16 38 2 12

Uniluoto

MÄNTYLUOTO

MERI-PORI

23

Karhuluoto

10 9

11 45 26 20 13 7 40 8 15 30 14 1 17

YYTERI

25

41

27 32 3

33

Rieskala

MAJOITUS 1 2 3 4 5 6 7

Top Camping Yyteri Mäntyluodon Hotelli Lomakeskus Yyteri Beach Peräkarin tila, Anttoora Anttooran lomakylä Siikaranta Camping Yyterin Kievari

www.yyteri.fi/camping www.mantyluodonhotelli.fi www.yyteribeach.fi www.yyteri.fi www.anttoora.com www.siikarantacamping.fi www.yyteri.fi

8 9 10 11 12 13 21

RAVINTOLAT JA KAHVILAT 2 3

8 14 15

16

17 18

Mäntyluodon Hotelli Ravintola Yyterin Dyyni, Lomakeskus Yyteri Beach Oy Yyterin Kylpylä Bikini bar, Yyteri Kahvilaravintola Ulappa, Top Camping Yyteri Ravintola Merimesta, Reposaari Yyterin Meriravintola Rantamakasiini Semmilä, kahvila-ravintola, Reposaari

www.mantyluodonhotelli.fi

Yyterin Kylpylä Yyterin Villa Merilä Matkakoti Tiira, Kaanaa Aamuhuoneistot Yyterissä Yyterin Villa Pyrylä Yyterin huvila Hiekkalinna Reposaaren matkakoti

Ravintola Reposaari Sininen laguuni, Yyteri 53 Kahvila-ravintola Lokki, www.yyteribeach.fi Ahlainen www.yyterinkylpylahotelli.fi 22 Vierasvenesatama, www.yyteri.fi Marina Merilokki, Reposaari 23 Yyterin Golfravintola www.yyteri.fi/camping – Paulan Pidot 24 Onnenkosken kahvio, Ahlainen www.merimesta.fi 25 Yyterin Autohuolto Oy, p. (02) 638 3707 TB Yyteri 26 Yyterin näkötorni www.ravintolasemmila.fi 19

20

31 34 4 28 46 50 47 48

www.yyterinkylpylahotelli.fi www.mantyluodonhotelli.fi www.yyteri.fi www.aamuhuoneistot.fi www.mantyluodonhotelli.fi www.hostelbuisto.net www.siikarantacamping.fi

www.reposaari.net www.yyteri.fi p. 040 509 6096 www.marinamerilokki.fi p. (02) 630 8324 p. 040 577 3930 www.teboil.fi www.ohjelmamestarit.com


MUUT PALVELUT 16

AHLAINEN 49

22

53

23 25

24

26

27

28 29 30

31 32 33

34 35

36

37

38

Lyttylä

39 40

41 42 43

44

45 46

Pihlava

47 48 49

42

50

51

Metsämaa

Enäjärvi

43

52

yyterin matkailualue 11

Kalapuoti Merimesta, Reposaari www.merimesta.fi Vierasvenesatama, Marina Merilokki, Reposaari www.marinamerilokki.fi Yyteri Golf Links Oy www.yyteri.fi Yyterin Autohuolto Oy, TB Yyteri www.teboil.fi Yyterin näkötorni, Ohjelmamestarit www.ohjelmamestarit.com Kunnostus M.Kulmala, pyöräkorjaamo, Pihlava p. (02) 648 0440 Pihlavan Apteekki p. (02) 648 1231 Reposaaren sivuapteekki p. (02) 638 4061 Hevospankin Harrastetalli, Yyteri www.yyteri.fi Meri-Porin uimahalli, Pihlava www.pori.fi/vav.liikuntapaikat/ Porin Moottorikerho ry, Yyteri www.porinmoottorikerho.fi Ratsastuskoulu Castello Oy, Yyteri www.yyteri.fi Kaari-Matkat Oy, Pihlava www.kaari-matkat.com Pelastusristeilijä Reposaari/ Reposaaren Meripelastus ry. p. (02) 07416030 Ravintolalaiva M/S Charlotta, Eteläranta, Pori www.porinvesibussiristeilyt.fi Tuulipuiston opastuskeskus, Reposaari p. 044 7012173 Porin Satama www.pori.fi/port Reposaaren kirkko p. 0400 309 753 Suomen Purjelautaliitto, surfkeskus Yyteri www.purjelautaliitto.fi NOORMARKKU Yyterin Toimintadyynit Oy www.yyteri.fi K-Market Pihlava p. (02) 648 0091 Kauppakulma Ruuhikorpi, Enäjärvi p. (02) 648 1491 Lampaluodon Kyläpuoti, Lampaluoto p. 045 1148152 Top Camping Yyterin kesäkauppa www.yyteri.fi/camping Pihlavan Kukkakammari p. (02) 638 3795 Porin Minorkukka Oy, Pihlava p. (02) 648 1130 www.valintatalo.lahikauppa.fi Valintatalo, Pihlava Infopiste, Ahlainen p. 044 320 7300 Fysikaalinen hoitolaitos, Valpio & Paasiaho, Pihlava p. (02) 648 2400 Sale, Reposaari p. (02) 630 8700 Infopiste, Reposaari p. 044 701 9933

Kyläsaari 36

Porin kaupunki, kaupunkimittaus 2009, lupa nro 346.

Kauppa Market

Näkötorni ja kahvila

ho

te

lli

Yyterin Villat

Yyterin kylpylä

Top Camping Yyteri

Rantacafe & bar

Buss stop

Laguuni

Yy

Yyterin info

te

Vesiliuku waterslide

r in sa nn

Meriravintola

at

Kahvila - Cafe Ravintola - Restaurant

Golf

Beach volley

Beach soccer Yyteri Beach lomakeskus

0800-90290

y lä

VT

lp

2>

S oita ilmais eks i * c all free

Ky

2>

VT <


Soita ilmaiseksi Yyterin matkailualueen palvelunumeroon:

0800 90290 porin seudun matkailu oy maisa promenadikeskus, YRJĂ&#x2013;NKATU 17, 28100 PORI MYYNTI (02) 621 7910, MYYNTI@MAISA.FI NEUVONTA (02) 621 7900, INFO@MAISA.FI WWW.MAISA.FI

Maisa_yyteri_2011_uusi050111_netti_0  
Maisa_yyteri_2011_uusi050111_netti_0  

www.yyteri.fi SIITÄ RIITTÄÄ MUISTOJA Koe yhdessä perheen kanssa rantaloman kaik- ki kohokohdat – rantaleikeistä golfiin ja lei- jalautailust...